vernevelaar aan en klaar voor therapie
Gepubliceerd: 24-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Als de wintermaanden er weer aankomen, brengen deze vaak ook nare luchtwegaandoeningen met zich mee. En als je thuis baby’s of kinderen hebt, weet je wel dat een simpele verkoudheid kan leiden tot complicaties. Als je een vernevelaar in huis hebt die kan helpen bij het verlichten van een droge hoest of het reinigen van de luchtwegen van de kleintjes, dan kan dat je een gerust gevoel geven.

Het is echter essentieel om bepaalde hygiëne- en reinigingsmaatregelen te nemen bij het uitvoeren van de verneveling thuis om verschillende gezondheidsaandoeningen te voorkomen. Als de vernevelaar bijvoorbeeld niet gesteriliseerd is, kan de persoon “bacteriële of virale deeltjes inademen en kan een veelvoorkomend voorval gecompliceerd worden door een ernstige infectie”(1). Hieronder geven we antwoord op al je vragen.
Belangrijk om te weten

  • Een vernevelaar is een systeem dat gebruikt wordt voor de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen, zoals: astma, bronchiolitis, rhinitis, enz. Er zijn ook andere apparaten om deze aandoeningen te verlichten. Dit kan een dosisaërosol of een poederinhalator zijn (2). In dit artikel geven we je er meer informatie over.
  • De behandeling van aandoeningen van de luchtwegen en de longen door middel van verneveling heeft zijn voor- en nadelen. Een voordeel is dat er geen speciale technieken nodig zijn om een vernevelaar te gebruiken. Een nadeel is dat het toedienen van de medicatie meer tijd inneemt dan met een inhalator, en als er geen goede hygiënische maatregelen worden genomen, kunnen ziektekiemen worden overgedragen(2).
  • Er zijn verschillende soorten vernevelaars: jet, ultrasoon en mesh. Maar naast het rekening houden met het type vernevelaar is het belangrijk om na te denken over andere aspecten bij het kiezen van het beste apparaat voor de aandoening. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de geatomiseerde deeltjes niet groter zijn dan 5 micron en kies er een die niet veel lawaai maakt. Let ook op het gewicht en de grootte ervan.

Onze selectie: De beste vernevelaars op de markt

Op de markt vinden we elektronische, ultrasone en mesh vernevelaars. Sommige zijn klein en draagbaar, maar andere zijn groter en werken op stroom. Gezien deze verscheidenheid is het belangrijk om te weten hoe je de beste keuze kunt maken al naar gelang je persoonlijke wensen en behoeften. Hier laten we je een aantal goede opties zien.

De meest verkochte vernevelaar online

Deze vernevelaar van Medisana is zeer effectief dankzij de microfijne verneveling en dankzij een hoog aandeel aërosols. Het apparaat produceert verneveling met luchtcompressietechniek, voor doelgerichte behandeling van aandoeningen aan de bovenste en onderste luchtwegen (astma, verkoudheid).

De IN 550 vernevelaarset bestaat uit een neusadapter en masker voor zowel volwassenen als voor kinderen, 5 reserve luchtfilters en 2 reserve zekeringen.

De vernevelaar met het leukste ontwerp

Deze vernevelaar, met een aantrekkelijk ontwerp dat kinderen zal aanspreken, helpt bij het ademen en biedt verlichting bij astma of een allergie als hooikoorts. Het apparaat is geschikt voor aerosoltherapie en heeft een masker voor kinderen en volwassenen.

De vernevelaar van Promedix is ideaal bij verkoudheid, halsklachten, bronchitis of andere luchtwegaandoeningen. Het maakt bovendien minder lawaai dan de meeste vernevelaars.

De beste vernevelaar voor onderweg

Deze compacte ultrasone vernevelaar behandeld de bovenste en onderste luchtwegen gericht en geeft verlichting bij ademhalingsklachten. Dit inhalatieapparaat beschikt over een waterreservoir dat geschikt is om vloeibare medicijnen aan toe te voegen.

Vervolgens wordt dit omgezet in aerosol druppels die gemakkelijk via een mondstuk of masker kunnen worden opgenomen. Door het lichtgewichte en compacte design is deze vernevelaar ideaal voor onderweg.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vernevelaars

Als de dokter je een vloeibaar medicijn heeft voorgeschreven dat je moet inhaleren, dan weet je dat je met een vernevelaar die vloeistof kunt omzetten in een aërosol. Op deze manier zal de medicatie tot diep in de longen reiken en effectiever zijn. Het kan zijn dat je je afvraagt welk type vernevelaar het beste bij je past. Deze en andere vragen kunnen hieronder worden beantwoord.

Kind met astmaproblemen die inademing met masker op haar gezicht maken

Als je thuis baby’s of kinderen hebt, weet je wel dat een simpele verkoudheid kan leiden tot complicaties.
(Bron: Oksana: Kuzmina: 53471277/ 123rf.com)

Wat is een vernevelaar precies?

Een vernevelaar is een apparaat dat een vloeibaar medicijn (voor behandeling van de luchtwegen) omzet in kleine druppeltjes die door de patiënt worden geïnhaleerd in een aërosol, door middel van een gezichtsmasker. Met andere woorden, een samengeperst gas (lucht of zuurstof) werkt in op een medicijn (dat zich in een reservoir bevindt) en genereert aërosolvormige deeltjes (3).

Bronchodilatoren kunnen worden toegediend via een vernevelaar, maar ook via een dosisaërosol of een poederinhalator. Een dosisaërosol geeft een nauwkeurige dosis en dat het direct in de luchtwegen wordt geïnhaleerd. De apparaten voor droog poeder zijn klein en draagbaar.

NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap)Richtlijnen voor astma bij kinderen
“Het starten van astmamedicatie bij kinderen onder de 6 jaar betreft altijd een proefbehandeling; evalueren is daarom noodzakelijk.”

Welke soorten vernevelaars zijn er?

Er zijn drie soorten vernevelaars: jet, ultrasoon en mesh. Jetvernevelaars hebben een compressor voor de luchtstroom. En ze hebben een reservoir – waar de te vernevelen vloeistof wordt opgeslagen – dat verbonden is met een buis die zuurstof doorlaat.
Dit, bij contact met de vloeistof, op hoge snelheid, veroorzaakt de nevel.

Bij ultrasone vernevelaars gaan er, zoals de naam het al zegt, ultrasone golven door een waterreservoir heen en drijven energie door de medicatie om de aerosol te creëren. Deze vernevelaars zijn niet geschikt voor alle voorgeschreven medicatie.

Bij vernevelaars met mesh trilt een kleine gaasplaat en gaat de medicatie door microscopische gaatjes, wat resulteert in een aërosol. Dit zijn meestal zeer kleine en lichte apparaten (met een gewicht van minder dan 100 gram). Ze zijn ook stil en hebben een laag stroomverbruik.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een vernevelaar en een inhalator?

Vernevelaars en inhalatoren zijn apparaten die worden gebruikt om aandoeningen van de luchtwegen te behandelen door het toedienen van inhaleerbare medicijnen. Allebei hebben ze als doel dat de medicijnen direct in de longen terechtkomen, maar ze hebben meerdere verschillen. In de volgende tabel (4) vatten we de belangrijkste samen:

Vernevelaar Inhalator
Hoe wordt de medicatie toegediend? Kleine vloeistof druppels in een gaswolk. Kleine vaste deeltjes.
Voordelen Het vereist geen speciale gebruikstechnieken.

Gemakkelijke inademing via een mondstuk.

Mogelijkheid tot het aërosoliseren van medicijnmengsels in vloeistof.

Het kan worden gebruikt met een normaal ademhalingspatroon.

Geschikt voor alle soorten patiënten.

De concentraties van de geneesmiddelen kunnen worden gewijzigd.

Snelle toegang tot de luchtwegen.

Het vereist een lagere dosis van het actieve ingrediënt.

Weinig bijwerkingen.

Klein en gemakkelijk mee te nemen.

Nadelen Het duurt langer (10 minuten) dan een inhalator (20 seconden).

Het kan ziektekiemen overbrengen.

Je hebt een stopcontact in de buurt nodig.

Kan bronchiale hyperreactiviteit veroorzaken(2).

Het vereist een correcte toedieningstechniek.

Als je het niet schudt, kan dat de dosis van het medicijn veranderen.

Het verstrekt alleen vaste concentraties van het geneesmiddel.

Beperkt aanbod van medicijnen.

Welke stappen moet ik volgen bij het gebruik van een vernevelaar?

Vernevelaars zijn heel eenvoudig te bedienen. Maar, “om een aërosoltherapie effectief te laten zijn, moet het juiste medicatiesysteem overeenkomen met het vermogen van de patiënt om het op de juiste manier te gebruiken” (5). Hier zijn de stappen die over het algemeen moeten worden gevolgd:

  • Open het deksel van de medicijnbeker.
  • Voeg de medicatie toe (≦ 10 ml).
  • Sluit het deksel van de medicijnbeker.
  • Sluit het mondstuk of het masker aan.
  • Wacht 15 tot 25 minuten (tot het medicijn op is).
  • Demonteer en reinig elk onderdeel van de vernevelaar afzonderlijk.

Hoe ontsmet ik de vernevelaar?

Het wordt aanbevolen om alle onderdelen van de vernevelaar na elk gebruik te reinigen (inclusief het masker, de dop en de medicijnfles). Het eerste wat je moet doen is het apparaat demonteren. Het mondstuk of masker en de medicijnbeker kunnen in de vaatwasmachine of met warm water met zeep worden gewassen. De buizen mogen niet in water worden ondergedompeld.

Sommige deskundigen adviseren echter om de onderdelen niet in gekookt water te doen of met alcohol te reinigen. In plaats daarvan stellen ze voor de onderdelen onder te dompelen (10 tot 30 minuten) in een oplossing van azijn en water (in een verhouding van 1:3). In dit opzicht is het essentieel om de aanbevelingen in de handleiding voor elk apparaat op te volgen.

In ieder geval moeten de onderdelen minstens één keer per week worden gewassen in een oplossing van water en witte azijn. Na het wassen is het belangrijk om de stukken op een koele en droge plaats te laten drogen, bij voorkeur in de open lucht. De compressor en de leidingen kunnen worden gereinigd met een doekje met zeep of een desinfecterend middel. Maar dompel ze nooit onder in water!

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Door het grote aanbod aan vernevelaars dat momenteel op de markt is (verschillende types: jet, ultrasoon, mesh; verscheidenheid aan modellen en maten; o.a.) is het belangrijk om bepaalde aspecten te kennen om de juiste keuze te kunnen maken. Houd rekening met de volgende criteria bij het zoeken naar de ideale vernevelaar voor jezelf of voor je gezin.

Type vernevelaar

Er zijn verschillende soorten vernevelaars en ze werken allemaal verschillend. Zoals hierboven vermeld, hebben jetvernevelaars een compressor die zorgt voor de luchtstroom. En ze hebben een reservoir – waar de vloeistof wordt opgeslagen – dat verbonden is met een buis die de zuurstof binnenlaat. Bij contact met de vloeistof ontstaat de aërosol.

Hoewel jetvernevelaars het meest voorkomen, bestaan er ook ultrasone vernevelaars. Hierin worden de te inhaleren deeltjes geproduceerd door hoogfrequente ultrasone golven. Maar deze zijn niet geschikt voor alle soorten geneesmiddelen die gewoonlijk worden voorgeschreven. Vernevelaars van mesh zijn daarentegen meestal kleiner, lichter en stiller.

Het meisje gokt op de mobiele telefoon tot ze een inhalator gebruikt

Bronchodilatoren kunnen worden toegediend via een vernevelaar, maar ook via dosisinhalatoren en poederinhaltoren.
(Bron: Roman023: 92160261/ 123rf.com)

Grootte van geatomiseerde deeltjes

In het algemeen is een vernevelaar beter naarmate de deeltjes die erdoor geatomiseerd worden kleiner zijn. De grootte ervan wordt uitgedrukt in microns (het symbool is µm en is een lengte-eenheid die overeenkomt met een duizendste van een millimeter). Zorg er daarom voor dat de door de vernevelaar verstoven deeltjes niet groter zijn dan 5 µm, omdat ze beter in de longen worden opgenomen.

Geluidssterkte

Het gemiddelde geluid van vernevelaars is altijd 46 dB (decibel) geweest. Er zijn natuurlijk luidere exemplaren van 65 dB of meer. Je vindt nu echter apparaten die geluid produceren van 30 dB of minder. Er zijn vernevelaars met vrij stille compressoren, en andere die met ultrasoon geluid werken en zeer weinig geluid produceren. Welke kies jij?

Kinder Allergie & Astma CentrumBeatrix Kinderziekenhuis, het kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
“De vernevelaar start met het produceren van de nevel waarin het medicijn zit wanneer u op de knop drukt. Meestal duurt het 10 minuten voordat alle vloeistof is verneveld. De vernevelaar gaat ‘pruttelen’ als de vloeistof op is. Uw kind ademt de nevel in via een mondstuk of een mond/neuskapje. Het is belangrijk dat uw kind gewoon rustig in- en uit blijft ademen.”

Grootte van de vernevelaar

Met de vooruitgang van de industrie en de technologie worden apparaten steeds kleiner. Vernevelaars zijn hierop geen uitzondering. Vandaag de dag vind je vernevelaars die je met één hand vast kunt houden. Er worden echter nog steeds grote apparaten voor vernevelingen gemaakt, maar dit betekent niet dat ze van mindere kwaliteit zijn.

Je moet dus nadenken over hoe je je vernevelaar gaat gebruiken (thuis, op reis, enz.), zodat je weet wat de prioriteit is bij de aankoop van je apparaat. Maar in de regel is een klein, eenvoudig te gebruiken apparaatje praktischer. Lees dus zeker de productspecificaties om de exacte afmetingen te controleren.

Gewicht

Evenals bij het vorige criterium wegen moderne vernevelaars steeds minder. Tegenwoordig vinden we enkele van deze apparaten met een gewicht van minder dan 100 gr, waardoor ze – samen met hun gereduceerde omvang – gemakkelijk overal mee naartoe te nemen zijn. Dit zijn de beroemde draagbare vernevelaars. Maar er zijn ook vernevelaars die meer dan een kilo wegen.

Dus als je op zoek bent naar een vernevelaar die je overal mee naartoe kunt nemen, zorg er dan eerst voor dat hij licht van gewicht is. Zorg er ook voor dat er een label “draagbaar” op staat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Meisje dat thuis astma-machine gebruikt

Er zijn verschillende soorten vernevelaars en ze werken allemaal verschillend.
(Bron: Serezniy: 111203985/ 123rf.com)

Samenvatting

Een vernevelaar is een apparaat dat gebruikt wordt om medicijnen – vloeistoffen – te verstrekken door middel van inhalatie, via een mondstuk of masker. Er zijn verschillende soorten vernevelaars (jet, ultrasoon en mesh), maar ze zijn allemaal bedoeld om medicatie om te zetten in een aërosol. Zo kunnen deeltjes van 5 micron (een duizendste van een millimeter), of kleiner, de bronchiën bereiken.

Een vernevelaar dient voor de behandeling van verschillende aandoeningen van de luchtwegen, zoals: astma, bronchitis, pneumoconiose, taaislijmziekte, chronische obstructieve longziekte, enz. De instructies van de arts moeten echter altijd worden opgevolgd en de patiënt mag nooit zelfmedicatie plegen. Daarnaast is het zeer belangrijk om de vernevelaar te reinigen en te steriliseren.

Vond je onze shopgids over vernevelaars interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Belchonock: 98130796/ 123rf.com)

Referenties (5)

1. Sánchez E. Terapia de nebulizaciones, para respirar mejor [Internet]. elpais.com.co. 2018 [cited 2 October 2019].
Bron

2. Hess D, Myers T, Rau J. Una Guía de Dispositivos para Aerosolterapia [Internet]. Buenos Aires; 2019.
Bron

3. Benito Fernández, Javier, “Tratamiento con broncodilatadores en urgencias de pediatría: nebulización versus inhalación con cámara espaciadora”, Archivos de pediatría del Uruguay, vol. 74, n° 2, Montevideo, Agosto 2003.
Bron

4. Ministerio de salud de la nación. Nebulización vs IDM. Buenos Aires; 2012 p.
Bron

5. Cox Fuenzalida P. Cómo usar un nebulizador: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. Medlineplus.gov. 2008 [cited 2 October 2019]. Available from:
Bron

Waarom kun je ons vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Sánchez E. Terapia de nebulizaciones, para respirar mejor [Internet]. elpais.com.co. 2018 [cited 2 October 2019].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Hess D, Myers T, Rau J. Una Guía de Dispositivos para Aerosolterapia [Internet]. Buenos Aires; 2019.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Benito Fernández, Javier, “Tratamiento con broncodilatadores en urgencias de pediatría: nebulización versus inhalación con cámara espaciadora”, Archivos de pediatría del Uruguay, vol. 74, n° 2, Montevideo, Agosto 2003.
Ga naar bron
Informatief artikel
Ministerio de salud de la nación. Nebulización vs IDM. Buenos Aires; 2012 p.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Cox Fuenzalida P. Cómo usar un nebulizador: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. Medlineplus.gov. 2008 [cited 2 October 2019]. Available from:
Ga naar bron
Recensies