Laatst bijgewerkt: 05-09-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Een verrekijker is een van die tools die nooit uit de mode zullen raken. Afhankelijk van de manier waarop je hem gebruikt, kunnen verrekijkers de perfecte metgezellen zijn voor een dag in het bos, tijdens je surveillance dienst of op de avond dat je naar de opera of het theater gaat.

Er zijn tegenwoordig veel fabrikanten die verrekijkers produceren. Vanwege de grote verscheidenheid aan modellen is het kiezen van de juiste verrekijker niet altijd even makkelijk. Het kan dan helpen als je beter bekend bent met bepaalde technische aspecten van verrekijkers. Wil je meer weten? Lees dan snel verder!




Belangrijk om te weten

  • Een verrekijker, ook bekend als binocle of prismakijker, is een optisch instrument dat wordt gebruikt om voorwerpen op grote afstand vergroot weer te geven.
  • Je kunt verrekijkers in principe in 2 groepen onderscheiden: dakkantprisma’s (ook wel pentaprisma’s genoemd) en porroprisma’s.
  • Verrekijkers worden voornamelijk gebruikt bij surveillance, op zee en bij observatie van de natuur, met name voor het spotten van vogels.

Onze selectie: De beste verrekijkers op de markt

Hieronder presenteren we een selectie met de beste verrekijkers die je op de markt zult vinden. Elk van hen heeft zijn eigen speciale kenmerken en valt op vanwege een bepaald aspect. Ze hebben allemaal een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Lees snel verder en ontdek welk model het beste past bij jouw behoeften.

Tidigare Rekommendationer

De meest compacte en lichte verrekijker

Het grote voordeel van de verrekijker van Steiner is dat hij erg compact en licht is. Je neemt hem daarom gemakkelijk mee op reis. Ondanks het compacte formaat beschikt de verrekijker over een hoge vergrotingsfactor. Door de hoog-contrast optiek bereikt het beeld je oog op een natuurlijke manier. Je bekijkt het voorwerp met maximaal contrast.

Met het gezichtsveld van 98 meter observeer je ook uitgestrekte landschappen. Je kunt de scherpte van je beeld gemakkelijk veranderen met het fast close-focussysteem. De robuuste behuizing beschermt het apparaat tegen vocht en vuil. Je kunt de verrekijker dus ook onder ruigere omstandigheden gebruiken. De verrekijker wordt samen met een tas, draagriem, schoonmaakdoekje en gebruiksaanwijzing geleverd.

De verrekijker met de beste kleurweergave en contrasten

In samenwerking met National Geographic heeft Bresser een zeer aantrekkelijke serie instrumenten uitgebracht, waaronder deze elegante 10×50 Porro-verrekijker. Deze verrekijker onderscheidt zich door zijn goede prijs-kwaliteitverhouding. De verrekijker is uitgerust met volledig gecoate optiek, voor hoge lichttransmissie. Hierdoor worden ook de kleurweergave en het contrast sterk verbeterd. Ook geschikt voor het bekijken van vogels in de natuur. Als je ook maar een beetje nieuwsgierig bent aangelegd kun je met deze verrekijker de mooiste dingen ontdekken.

De beste verrekijker voor een helder beeld

De Aculon A211 10-22×50 verrekijker van Nikon heeft een grote leesdiameter voor een helder beeld en een breed gezichtsveld. Extra handig is dat je de verrekijker kunt gebruiken met een statief. Het heeft multi-coated asferische lenzen die een grote beeldhelderheid en een plat beeldveld leveren, dat is vereist voor een goede natuurobservatie. De kijker is voorzien van Eco-glas elementen uit milieuvriendelijke bronnen.

De rubberen behuizing beschermt de optische elementen, past comfortabel in de hand en glijdt niet weg. Dankzij de gegroefde richels op de behuizing en het handige scherpstelwieltje, kun je de oogafstand en focus eenvoudig aanpassen, zelfs als je handschoenen aan hebt. De verstelbare oogschelpen zorgen voor een snelle een eenvoudige instelling van de oogafstand.

De beste verrekijker als monoculair

Met het Vortex Solo 10×36 Monoculair heb je altijd een goede kijker bij de hand. Het monoculair is compact, makkelijk mee te nemen en lichter dan een verrekijker met hetzelfde resultaat. Met de geïntegreerde riemclip hang je hem eenvoudig vast aan je riem, broek of jaszak. Het is waterdicht en daarom een perfecte toevoeging aan je uitrusting voor een lange wandeling of trekkingstocht. Het beeld is rustig en helder.

De beste verrekijker voor brildragers

De verrekijker van MacGyver is de perfecte verrekijker voor het stadion, theater of vogel spotten. Het grote voordeel aan dit model is dat het zelfs comfortabel aanvoelt voor mensen die een bril dragen. De kijker ligt lekker in de hand en is eenvoudig en snel scherp te stellen. Dat maakt de verrekijker bovendien geschikt voor mensen met kleinere handen. De kijker kan 10 x vergroten, is spatwaterdicht en heeft gecoate lenzen.

Shopgids: Wat je moet weten over verrekijkers

Bij het kopen van een verrekijker is het belangrijk om rekening te houden met een aantal belangrijke aspecten. Er zijn veel verschillende soorten en modellen verkrijgbaar, elk met specifieke kenmerken. Hieronder behandelen we de meest gestelde vragen van kopers, zodat je straks alle informatie hebt die je nodig hebt voor de aanschaf van de juiste verrekijker.

Een verrekijker geeft ons de mogelijkheid om ons gezichtsveld te verbeteren.
(Bron: Mikhaylov: 29346415/ 123rf.com)

Wat is een verrekijker precies?

Een verrekijker, binocle of kijker is een optisch instrument dat wordt gebruikt om de weergave van objecten op afstand te vergroten. Ze bestaan uit 2 cilindrische buizen, waarin zich een set lenzen en een prisma bevinden, die het beeld voor elk oog vergroten, wat een stereoscopie-effect produceert.

Uit welke onderdelen bestaat een verrekijker?

Wat het interne deel betreft, bestaat de verrekijker uit de volgende elementen: een paar ooglenzen waardoor de beelden worden waargenomen, een paar objectieve lenzen die zich aan de voorkant bevinden, en een prisma, dat zich bevindt tussen de twee paren lenzen.

De verrekijkers hebben ook een focuswiel, waarmee je het beeld kunt scherpstellen. Een ander gebruikelijk element is de dioptriecorrectiering waarmee je een verschillende dioptrie kunt hebben in elk oculair. Bepaalde verrekijkers hebben standaard een universele draad om een statief aan te bevestigen.

Een verrekijker is ideaal voor je avontuurlijke uitstapjes.
(Bron: Belchonock: 25010698/ 123rf.com)

Waar wordt een verrekijker voor gebruikt?

Je kunt een verrekijker op veel verschillende manieren gebruiken. Ze worden vooral gebruikt op het gebied van surveillance, zeevaart en natuurobservatie. Natuurliefhebbers gebruiken ze met name om vogels te spotten. Bovendien worden verrekijkers met een korter bereik vaak gebruikt in theaters of circussen om het beeld van dichterbij te kunnen bekijken.

Ook worden verrekijkers voor astronomische observaties gebruikt. In feite bevelen deskundigen meestal aan om de eerste astronomische waarnemingen met een verrekijker te doen, in plaats van direct met een telescoop te beginnen. Tot slot kun je een verrekijker ook gebruiken om sportevenementen mee te kijken.

Wist je al dat de eerste verrekijkers uit 1854 dateren? Ze werden ontwikkeld door een Italiaan, Ignazio Porro, die een prototype van een telescoop met dubbele lens maakte.

Wat zijn de voor- en nadelen van een verrekijker?

De verrekijker heeft een aantal voordelen waardoor ze onvervangbare instrumenten zijn voor bepaalde taken. Om te beginnen, zijn ze over het algemeen licht en compact en dus gemakkelijk te vervoeren. Ze bieden bovendien een breed gezichtsveld en kunnen worden gebruikt voor verschillende activiteiten. Wat jammer is, is dat ze maar tot op zekere hoogte de weergave kunnen vergroten.

Voordelen
  • Makkelijk om te vervoeren
  • Breed gezichtsveld
  • Veelzijdig gebruik
Nadelen
  • Beperkte mogelijkheid om de weergave te vergroten

Hoe gebruik je een verrekijker?

Het eerste dat je moet doen als je een verrekijker gebruikt, is je pupillen op één lijn brengen met de uittredepupillen. Het is belangrijk dat je de bril van de oculairs goed verstelt. Deze kunnen een beetje worden losgeschroefd om zo het grootste deel van het oog te omvatten. Op deze manier zul je genieten van een completer gezichtsveld.

Natuurlijk is het belangrijk dat je, als je eenmaal je verrekijker hebt opgezet, deze goed richt op het object dat je wilt zien.

Om dit te doen, sluit je het rechteroog en stel je met het middelste wiel de scherpstelling bij totdat je het beeld duidelijk en helder ziet. Vervolgens sluit je het linkeroog, open je het rechteroog en stel je de dioptrie rand in.

Voor wie is het gebruik van een verrekijker handig?

Het kan handig zijn om een verrekijker te kopen als je naar het platteland gaat en bijvoorbeeld vogels van dichterbij wilt observeren. Of als je de zee op gaat en grote afstanden moet overzien. Ook kan een verrekijker helpen als je bewakingstaken uitvoert in een open en groot gebied. Vergeet ook het nut van een verrekijker niet bij recreatieve activiteiten, zoals theater of opera.

Wat voor soort verrekijkers zijn er?

Er zijn 2 soorten verrekijkers, afhankelijk van het prismasysteem dat ze hebben: de dakkantprisma’s (ook wel pentaprisma’s genoemd) en de porroprisma’s. Of je kiest voor het ene of het andere soort is bepalend voor de uitvoering van de verrekijker die je koopt. In de volgende tabel presenteren we de belangrijkste kenmerken van elk type kijker.

Dakkantprisma Porroprisma
Prisma De prisma is niet lineair uitgelijnd. De prisma is in lijn met de lenzen.
Formaat en gewicht  Zijn zwaarder en groter.  Zijn lichter en kleiner, en dus compacter.
Scherpte   Bieden een scherpere weergave aan, met meer contrast. Minder scherpte en contrast.
Prijs Zijn over het algemeen goedkoper.  Hebben vaak een iets hogere prijs.

Hoe wordt de vergroting en diameter weergeven?

Om de vergroting en diameter van de verrekijker te weergeven, wordt een reeks getallen gebruikt die op de volgende manier wordt uitgedrukt: 10×50. Het eerste cijfer geeft aan hoe vaak het het waargenomen doel wordt vergroot. Hoe groter deze waarde, hoe groter de realiteit wordt weergegeven.

Het tweede getal geeft de diameter van de objectieflenzen in millimeters (mm) weer. Deze waarde beïnvloedt de hoeveelheid licht die in de lens valt. Een groter objectief betekent een grotere lichtkracht en daarmee een beeld van hogere kwaliteit. Ook zijn er verrekijkers met een zoomlens, zoals bijvoorbeeld: 10-30×40. Deze hebben een vergroting die kan variëren.

Drie van de meest prestigieuze merken in de wereld van de verrekijkers, zijn Leica, Zeiss en Swarovski. Alle 3 hebben een interessant aanbod van professionele verrekijkers.
(Bron: Bizón: 18182502/ 123rf.com)

Wat zijn de optische behandelingen van lenzen en prisma’s?

Zodra het licht de voorzetlens van de verrekijker binnengaat, doorbreekt het elementen en verandert het het medium. Hierdoor ontstaan ongewenste reflecties, die de helderheid verminderen en kleuren vervormen. Om dit te voorkomen, worden de lenzen en prisma’s van de verrekijker gecoat met magnesiumfluoride.

De coating kan op verschillende manieren gebeuren: Gedeeltelijk, wanneer de laag niet het gehele oppervlak bedekt. Volledig, wanneer de laag het volledige oppervlak bedekt. Meervoudig, wanneer ten minste een van de oppervlakken meerdere behandelingslagen heeft. Of meervoudig volledig, als alle oppervlakken worden behandeld met meerdere lagen.

Hoe onderhoud je een verrekijker?

Ten eerste willen we je aanraden een verrekijker te kopen die waterbestendig is. Als dat niet het geval is, is het belangrijk dat de tool geen water of stof binnenkrijgt. Ten tweede, is het raadzaam om de verrekijker aan een stevige riem te hangen. Daarmee kun je het apparaat op een comfortabelere en veiligere gebruiken en onverwachte valpartijen voorkomen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder presenteren we een reeks belangrijke criteria waarvan we denken dat je deze moet beoordelen voordat je een verrekijker koopt. Een aantal van hen zijn de gebruikelijke criteria als we een aankoop doen. Anderen gelden echter specifiek voor verrekijkers en zijn vaak nog onbekend voor de gemiddelde consument.

  • Gebruik
  • Montuur
  • Formaat en gewicht
  • Materiaal
  • Vergroting
  • Diameter van de lens
  • Beeldhoek
  • Relatieve helderheid
  • Uittredepupil
  • Focus
  • Accessoires

Gebruik

De manier waarop je de verrekijker gaat gebruiken bepaald voor een groot deel het soort dat je kiest. Je hebt bijvoorbeeld niet dezelfde verrekijker nodig wanneer je naar de opera gaat, dan wanneer je naar een natuurpark gaat om vogels te spotten. Als je astronomische observaties wilt doen heb je weer een ander soort verrekijker nodig. Je interesses bepalen dus voor een groot deel het type verrekijker dat je nodig hebt.

Om vogels te spotten, worden meestal verrekijkers met vergrotingen tussen de 7x en 10x gebruikt. Voor de opera, het theater of een ander type spektakel worden meestal 3×10 lenzen gebruikt. Voor eenvoudige astronomische observaties worden 7×50 en 10×50 verrekijkers gebruikt. Voor surveillance wordt meestal een verrekijker van maximaal 20×50 gebruikt.

Een verrekijker is voor velen een onmisbare metgezel.
(Bron: Bizón: 42903079/ 123rf.com)

Montuur

Het ontwerp van het montuur heeft een grote invloed op de weerstand van de verrekijker tegen factoren van buitenaf. Op dezelfde manier is het een sleutelfactor in het comfort van het model. Over het algemeen zijn rubberen frames het meest comfortabel. Verrekijkers van goede kwaliteit zijn water- en stofbestendig.

Formaat en gewicht

Aangezien je de verrekijker mogelijk een lange tijd achter elkaar om je nek hebt hangen, is het belangrijk om dit criterium niet over het hoofd te zien. Vergeet niet dat het gewicht en de grootte afhangen van het type verrekijker dat je kiest. Dakkantprisma’s zijn over het algemeen zwaarder en groter dan porroprisma’s. Het is handig om voor een verrekijker met een ergonomisch ontwerp te kiezen.

Materiaal

Bij het kiezen van een verrekijker, is het belangrijk dat je kiest voor degenen met minerale prisma’s (van glas). Vermijd, indien mogelijk, organische prisma’s. Ze zijn meestal gemaakt van kunststoffen van lage kwaliteit. Momenteel zijn er 2 soorten minerale prisma’s: BK-7 (borosilicaat) en BAK-4 (barium).

Over het algemeen zijn BK-7-prisma’s goedkoper, maar minder efficiënt wat betreft de transmissie van licht. De BAK-4-prisma’s daarentegen zijn van hogere kwaliteit. Ze bieden beelden met meer helderheid en een groter contrast. Bovendien zijn ze helderder omdat ze een hogere brekingsindex hebben.

Vergroting

Ook de vergroting is van groot belang bij het kiezen van een verrekijker. Over het algemeen kunnen waarden van een vergroting onder de 8 als lage waarden worden beschouwd. Vergrotingen tussen 8 en 10 worden als normaal beschouwd. Waarden tussen 10 en 16 worden als vrij hoog beschouwd, terwijl de verrekijkers met verhogingscapaciteiten boven de 16 erg krachtig zijn.

Hoe groter het vergrotingsvermogen, hoe groter kans is dat het beeld zal gaan trillen. Het is daarom raadzaam om bij een vergroting van meer dan 12 een statief te gebruiken. Voor waarden boven de 16 wordt dit zelfs als onmisbaar beschouwd. Dit is overigens niet nodig bij modellen die een mechanisch of elektronisch stabilisatiesysteem hebben.

Ben je op zoek naar een verrekijker in de middelste prijsklasse? Dan zijn onze aanbevelingen: Opticron, Bushnell en Celestron.

Diameter van de lens

De objectieven van de verrekijker bevinden zich aan de voorkant. Het zijn de lenzen met de grootste diameter. De diameter van de lens bepaalt het tweede getal in het kenmerk dat iedere verrekijker heeft, bijvoorbeeld: 10×50. Hoe groter de diameter, hoe scherper en helderder het beeld zal zijn. Dit aspect is vooral van belang bij weinig licht en/of ’s nachts.

Ook de resolutie hangt direct samen met de grootte van de objectieflenzen. Denk echter niet dat hoe hoger dit getal is, hoe beter de verrekijker zal zijn. Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de verrekijker afhankelijk is van nog veel meer factoren.

Beeldhoek

Over het algemeen is de beeldhoek van de verrekijker aangegeven in graden op de buitenkant van de verrekijker. Een groter gezichtsveld impliceert een groter waargenomen gebied. Dit is indirect gerelateerd aan de vergrotingscapaciteit: Hoe groter de vergroting, hoe kleiner het gezichtsveld en vice versa.

Uittredepupil

De uittredepupil is het cirkeltje van licht dat uit de verrekijker komt en door het oog opgevangen dient te worden. Hoe hoger de waarde, hoe groter de helderheid van de verrekijker. Dit is een belangrijk criterium bij de aanschaf van een verrekijker. De diameter wordt verkregen door de diameter van het objectief te delen door het aantal verhogingen. Bij 20×50 verrekijkers is de uittreepupil dus 2,5 mm.

De diameter van de pupil van het menselijk oog varieert gewoonlijk tussen de 1,5 mm bij veel licht, 5 mm in normale omstandigheden en 8 mm in donkere omgevingen. Als de diameter van de uittredepupil lager is, zul je het gevoel hebben door het kijkgat van een deur te kijken. Als het te groot is, profiteer je niet van al het licht dat door de objectieven wordt vastgelegd.

Relatieve helderheid

De relatieve helderheid wordt gedefinieerd als het vermogen van een verrekijker om een voldoende hoeveelheid licht vast te leggen en weer te geven, om scherpe beelden met voldoende contrast te bieden. Hoe hoger de relatieve helderheid, hoe helderder de afbeeldingen die je te zien krijgt. De relatieve helderheid wordt berekend door de diameter van de uittredepupil te kwadrateren.

Focus

De focus, of scherpte-instelling, wordt uitgevoerd door middel van een wiel of cilinder dat zich over het algemeen in het centrale deel bevindt. Sommige verrekijkers maken echter de onafhankelijke scherpstelling van elk oculair mogelijk. Bij het kiezen van een verrekijker is het belangrijk dat je de minimale instelafstand bekijkt.

De minimale instelafstand wordt gedefinieerd als de minimale afstand waarop het mogelijk is om op een voorwerp scherp te stellen. Een goede waarde is ongeveer 5 of 8 meter. Als dit de 2 meter nadert, heb je een zeer goede verrekijker te pakken. Om te controleren of de focus op afstand ook goed is, kun je je richten op een rechtlijnig object dat erg ver weg is.

Accessoires

Enkele van de meest voorkomende accessoires voor een verrekijker zijn de draagriem, regenbescherming en het statief. De riem wordt gebruikt om de verrekijker tijdens het lopen te vervoeren. De regenbescherming wordt gebruikt om het apparaat tegen de regen te beschermen. Het statief wordt gebruikt om trillingen van het beeld te voorkomen.

Samenvatting

Verrekijkers zijn optische instrumenten waarmee we kunnen inzoomen op verre objecten. Dit maakt ze bruikbaar voor veel verschillende soorten activiteiten. Niet alle verrekijkers zijn echter hetzelfde. Ieder model heeft zijn eigen kenmerken en bijbehorende voordelen. Het is daarom belangrijk dat je duidelijk weet voor welk specifiek gebruik je de verrekijker nodig hebt en welke kenmerken je wilt dat het apparaat heeft.

Als je op een vrijdagavond naar de opera gaat, heb je bijvoorbeeld een andere verrekijker nodig dan wanneer je astronomische observaties wilt doen. Het is niet altijd eenvoudig om in 1 keer het juiste model te kiezen. In onze verrekijker-gids hierboven lees je met welke criteria je rekening dient te houden bij de aankoop van een verrekijker.

We hopen dat deze gids je heeft geholpen bij het kiezen van de verrekijker die het beste bij je past. Als dat het geval is, vinden we het leuk als je ons dit laat weten, door hieronder je reactie achter te laten of door het artikel te delen met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Martnez: 43293816/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies