Verschoonmatje
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

18Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

101Verzamelde opmerkingen

Als je vader of moeder wordt, helemaal als dat voor de eerste keer gebeurt, dan staat je hele leven op z’n kop. Zelfs dagelijkse handelingen kunnen dan veranderen in iets waar je opnieuw over na moet denken. Soms heb je het gevoel dat je aan twee handen niet genoeg hebt en zou je willen dat je een paar extra had. Dit gebeurt vooral rondom het in bad doen en verschonen van een baby. Daar moet je echt handigheid in krijgen, want er kunnen allerlei onvoorziene dingen gebeuren.

Een verschoonmatje kan het in bad doen en verschonen van de luier van jouw kleintje een stuk makkelijker maken. Dankzij een verschoonmatje blijft zowel jouw kleintje als de ondergrond schoon. Zo kun je zonder zorgen jouw baby een nieuwe luier omdoen en kan dit zelfs een fijne bezigheid worden. Is het verschoonmatje toch vies geworden? Was hem in de wasmachine en hij komt eruit als nieuw.
Belangrijk om te weten

  • Het in bad doen en verschonen van jouw baby, kan een magisch en samenbindend moment zijn. Maar helaas ontstaan er vaak onverwachte situaties. Jouw kleintje maakt een ‘ongelukje’, terwijl je net de luier hebt afgedaan. Dit is geen probleem, met een goed verschoonmatje.
  • Een verschoonmatje is betaalbaar en eenvoudig in gebruik. Je kunt ze wassen in de wasmachine en daarna gewoon opnieuw gebruiken. We raden je aan, om minimaal 3 verschoonmatjes in huis te halen en deze sowieso eens per week te vervangen.
  • Voordat je een verschoonmatje koopt, is het handig om rekening te houden met een aantal factoren, zoals het type verschoonmatje of het materiaal. Zo verzeker je je van een veilige en hygiënische aankoop.

Onze selectie: Het beste verschoonmatje op de markt

Vind je het ook zo leuk om nieuwe spulletjes voor jouw kleintje te kopen en de babykamer zo mooi mogelijk in te richten? Of vind je het vooral overweldigend, door de enorme keuze die er is? Om het kiezen wat makkelijker te maken, hebben we wat vooronderzoek gedaan en de beste verschoonmatjes van Nederland voor je geselecteerd. Voor iedere situatie is er wel een:

Het beste comfortabele verschoonmatje

Waar je ook bent, hoe vies de luier ook is: het verschoonmatje van KipKep biedt altijd uitkomst. Het Napper verschoonmatje is lekker dik, zodat je kindje niks van de ondergrond voelt. Tegelijkertijd voelt het zacht aan en is makkelijk schoon te maken. Het matje is zelfs wasbaar in de wasmachine! Opgevouwen stop je hem zo – met een luier-etuitje – in je tas. Het Verschoonmatje heeft twee verschillende kanten. Is het matje vies geworden? Dan was je hem eenvoudig in de wasmachine.

Het verschoonmatje voor onderweg

Onderweg, op vakantie, bij familie en vrienden thuis: met het Little Dutch verschoningsmatje kun je overal je kleintje verschonen of aankleden. Aan de binnenkant van het matje zitten handige vakjes om luiers en doekjes op te bergen. Bovendien is ieder exemplaar eenvoudig op te vouwen, waardoor je de spullen gemakkelijk mee kunt nemen of in je tas stopt. Het matje is gevuld met fiberfill, zodat je baby’tje zacht ligt tijdens het verschonen. Het Little Dutch verschoningsmatje ois van 100% katoen, wasbaar in de wasmachine en meet 70 x 36 cm.

Het beste verschoonmatje met opbergruimte

Met het BabyBird Verschoonmatje bij je heb je altijd de mogelijkheid om makkelijk en hygiënisch de luier van je baby te verschonen. Alles wat je nodig hebt in één compact design en geen gesleep meer met zware tassen. De binnen- en buitenkant van het Verschoonmatje zijn gemaakt van waterafstotend materiaal. Het afritsbare matje is zeer makkelijk schoon te maken en houdt je baby uit de buurt van vieze oppervlakten en bacterien. Organiseer de luiers, doekjes, verzorgingsproducten en je persoonlijke spullen in een handomdraai.

Het beste compacte verschoonmatje

Het Lässig 4Family Casual verschoningsmatje past in elke handtas. Dus elke dag kun je beslissen welke handtas of rugzak je wilt gebruiken. Functionele toepassingen zorgen voor een snelle en gemakkelijke luierwissel. Een compartiment voor natte doekjes met een praktische opening, verschillende zakken voor luiers en dergelijke, een zakje met ritssluiting, evenals een tape voor het bevestigen van een fopspeen, maken dit een praktisch accessoire. Een waterafstotende, zacht gevoerde verschoningsmat die past bij de tas, zorgt voor een optimale luierwissel voor de baby.

Shopgids: Alles wat je moet weten over een verschoonmatje

Normalmente, cuando compramos todos los artículos relacionados con la higiene de nuestro hijo se nos recomienda hacernos también con una funda para el cambiador del bebé. ¿Por qué? Principalmente, para que este dure más tiempo y por pura comodidad. Hoy, resolvemos las preguntas más frecuentes relacionadas con estas fundas.

Er zijn verschillende verschoonmatjes voor babyverschoontafels, we raden je aan om het matje te kiezen dat het beste bij je behoeften en smaak past.
(Bron: Oksana Kuzmina: 49007604/ 123rf.com)

Waartoe dient een verschoonmatje?

Op een verschoonmatje verschoon je de luier van jouw baby. Dit kan thuis zijn, op een speciaal daarvoor geschikt meubel genaamd commode, of onderweg. Een verschoonmatje is hygiënisch om te gebruiken op openbare plekken. Ook voorkomt het slijtage aan of vervuiling van het onderliggende aankleedkussen.

Wist je dat het krachtigste zintuig van een baby de reukzin is? Aan de geur herkent een baby zijn of haar moeder.

Je kunt je baby op allerlei plaatsen een schone luier omdoen. Op verschillende soorten ondergronden dus. Dan is een verschoonmatje wel zo schoon en handig. Er zijn speciale verschoonmatjes voor in bed of op een commode, maar de meeste kun je kwijt op iedere plek waar je jouw baby wilt verschonen:

  • Aankleedkussen: zijn opblaasbaar of van een zacht materiaal, waarop de baby comfortabel ligt. Ideaal voor harde ondergronden zoals meubels of de grond.
  • Luiertafel: vaak aanwezig in restaurants, stations, zwembaden en andere openbare ruimtes. Hier is het wel zo hygiënisch om een verschoonmatje te gebruiken.
  • Onderweg: ben je op reis met je baby, dan wil je af en toe jouw baby kunnen verschonen op de achterbank of in de kofferbak. Dan is een verschoonmatje ideaal.

De ruimte waar je je baby verschoont, moet schoon zijn.
(Bron: Marija Starcevic: 122138960/ 123rf.com)

Welke voordelen biedt een verschoonmatje?

Als je eenmaal een verschoonmatje gebruikt bij een luierwissel, dan wil je nooit meer zonder. Een verschoonmatje biedt namelijk vele voordelen. Hieronder staan de belangrijkste voordelen van een luiermat:

  • Het aankleedkussen blijft schoon en is altijd beschikbaar. Als jouw kindje toch een ongelukje maakt tijdens het verschonen van de luier, dan is het een kwestie van het wisselen van het verschoonmatje en klaar. Het matje was je, en het aankleedkussen blijft schoon en fris, klaar voor het volgende gebruik.
  • De materialen van het verschoonmatje zijn zacht voor de babyhuid. Zo voorkom je rode billetjes en andere allergische huidreacties. Sommige aankleedkussens en verschoontafels zijn namelijk van plastic gemaakt.
  • Het gevoelige babyhuidje komt niet in aanraking met de ondergrond. Vooral zinvol als je een luierwissel op een drukke openbare plek doet. Ook is een verschoonmatje voldoende groot voor jouw baby en de nodige luiers, doekjes en speelgoed ter afleiding.
  • Beschermt de ondergrond voor slijtage. Een verschoonmatje zorgt ervoor dat de ondergrond langer intact blijft, deze vangt namelijk het ergste op.

De voordelen van een verschoonmatje voor het comfort en de veiligheid van de baby zijn nu duidelijk. Maar het kan vaders en moeders ook geruststellen, dat ze goed voorbereid zijn op eventuele ongelukjes en het beste geven aan hun kind. Zeker tijdens hectische momenten op een dag, wanneer het tijd is voor een schone luier.

Een van de voordelen van een verschoonmatje is dat het zacht is voor de babyhuid.
(Bron: Choreograph: 50427829/ 123rf.com)

Kan ik het verschoonmatje wassen in de wasmachine?

De meeste verschoonmatjes kun je inderdaad wassen als je deze een paar keer hebt gebruikt tijdens een luierwissel. Ook als er geen ongelukjes zijn gebeurd, doe je er verstandig aan het verschoonmatje eens per week te vervangen. Het gaat namelijk om een product dat direct in aanraking komt met de huid van jouw kleintje. Je zou het kunnen vergelijken met een badhanddoek, die je regelmatig vervangt. Er kunnen ook op het matje vochtresten en ander vuil achterblijven, wat de ideale voedingsbodem is voor de groei van bacteriën.

Wist je dat het hartritme van een baby veel hoger ligt dan dat van een volwassene? Een babyhart klopt tussen de 130 en 160 keer per minuut.

Het doel van een verschoonmatje is het schoon houden van zowel jouw baby als de ondergrond waarop je hem of haar verschoont. Daarom kun je de meeste luiermatjes gewoon wassen. Sommige gooi je in de wasmachine en de droger, andere modellen was je op de hand of kan alleen in de wasmachine, niet in de droger. Lees het wasvoorschrift van de fabrikant, voordat je je keuze bepaalt. Want het kunnen wassen van een verschoonmatje is cruciaal voor het welzijn van jouw kleintje. Ook de luiermatjes uit onze selectie aan het begin van dit artikel kun je wassen.

Controleer of de ondergrond waarop je de luiermat neerlegt schoon is.
(Bron: Goodluz: 35845467/ 123rf.com)

Hoeveel verschoonmatjes moet ik in huis hebben?

Het antwoord op deze vraag hangt van vele factoren af. Bijvoorbeeld van het antwoord op de vraag hoe vaak jouw baby ongelukjes maakt tijdens het verschonen van de luier. Maar ook op hoeveel plekken je jouw kleintje wilt kunnen verschonen. Misschien gaat jouw baby wel naar de kinderopvang, waar het zijn eigen hygiënische spullen moet meebrengen, of ben je vaak onderweg met jouw kleine.

Als algemene stelregel zou je kunnen zeggen dat het hebben van drie verschillende verschoonmatjes de richtlijn is. Zo ligt er altijd een voor het grijpen, op het moment dat jouw kleintje een volle luier heeft. Ook als er al een in de wasmachine zit of te drogen hangt. Ben je veel onderweg met jouw kleine man of vrouw? Steek er dan een bij je in iedere tas en verzeker je van een schone en veilige reis.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Op het moment dat je een verschoonmatje gaat kopen voor jouw baby, dan is het slim om op bepaalde aspecten te letten. Ook kun je de verschillende mogelijke verschoonmatjes met elkaar vergelijken op basis van deze criteria. Zo heb jij straks een verschoonmatje in huis, of meerdere, die voldoet aan wat jij en jouw baby nodig hebben. Hieronder gaan we dieper in op de dingen waar je op moet letten als je een baby onderlegger koopt.

Type verschoonmatje

We hadden al vastgesteld dat je een baby op veel verschillende plekken kunt verschonen. Ook dat er voor de verschillende plekken, meer en minder geschikte verschoonmatjes bestaan. Daarom is dit het eerste punt waar je op let als je een verschoonmat voor de baby koopt. De meeste verschoonmatjes kunnen op meerdere ondergronden gebruikt worden, maar een dun, opvouwbaar matje met een ophang lus is geschikter onderweg.

Je zal niet de eerste vader of moeder zijn die een verschoonmatje koopt, dat niet goed past op het aankleedkussen, of net niet van het juiste materiaal is gemaakt. Om deze situaties te voorkomen, is het verstandig om de verschillende producten met elkaar te vergelijken, voordat je iets koopt.

Kies een verschoonmatje dat ongeveer zo groot is als het aankleedkussen of de ondergrond.
(Bron: Deymos: 75688717/ 123rf.com)

Materiaal

De huid van jouw baby komt in aanraking met het materiaal van het verschoonmatje, iedere keer als je verschoont. Daarom is de kwaliteit van het materiaal zo belangrijk. Biologische stoffen zijn de laatste jaren immens populair geworden in verschoonmatjes, omdat ze fris en onbespoten zijn en vaak ademend zijn. Er zijn ook verschoonmatjes die uit meerdere lagen bestaan, waarbij de bovenkant van biologisch katoen is en de onderkant van waterdicht plastic folie.

Zoals je weet, zijn er weinig dingen meer delicaat dan de huid van jouw baby. Daarom letten de meeste fabrikanten van babyspullen er nauwlettend op, dat ze hun producten van veilige en zachte materialen maken. De veiligheid en het comfort van de baby staan voorop. Merken gebruiken textiel en stoffen die zacht zijn, waarop de baby niet uitglijdt en die veilig zijn in contact met de huid.

Functionaliteit

Het criterium functionaliteit is gekoppeld aan het materiaal en de manier waarop je het verschoonmatje wilt gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld speciale verschoonmatjes voor in de auto, of voor milieubewuste ouders. Ook zijn er waterdichte verschoonmatjes, die handig zijn na het baden van je kind. Zo wordt het aankleedkussen niet nat, terwijl je jouw kleintje aankleedt.

Wegwerp verschoonmatjes zijn bedacht voor mensen die veel onderweg zijn met hun baby en die deze dus niet even in de wasmachine kunnen stoppen. Verder zijn er verschoonmatjes die uit meerdere lagen bestaan, zowel een zachte laag die het water doorlaat, als een absorberende vulling die het water  niet doorlaat. De keuze is reuze en deze is helemaal aan jou.

Ontwerp

Over het ontwerp van een verschoonmatje kunnen we veel zeggen. Er is er een voor iedere smaak en in alle kleuren van de regenboog. Dit is zo, omdat het een zichtbaar object is in de babykamer, of waar je jouw kleintje dan ook maar verschoont. Veel ouders willen de inrichting van de babykamer helemaal op elkaar afstemmen. Dezelfde kleuren, dezelfde motieven en soms een bepaald thema. Gelukkig valt er veel te kiezen in het ontwerp van een verschoonmatje.

Sommige pedagogen raden aan om voor babyspullen te kiezen, die de baby vermaken, terwijl je hem of haar voorziet van een schone luier. Dit kan met een verschoonmatje met kleuren en motieven. Hoe comfortabeler en blijer jouw baby is tijdens het verschonen van de luier, hoe beter.

Samenvatting

Het gebruiken van een verschoonmatje biedt veel voordelen, niet alleen voor de baby, maar ook voor de ouders of verzorgers. Een goede en zachte verschoonmat vergemakkelijkt de hectische momenten dat het tijd is voor een nieuwe luier. Kleine ongelukjes zijn niet meer zo erg en het babyhuidje en de mooie babyspullen blijven intact. Tegenwoordig bestaat er voor iedere baby en voor ieder moment wel een speciaal verschoonmatje, dat precies past bij wat er nodig is.

Een verschoonmatje is een betaalbaar product. Gelukkig maar, want men raadt aan, om er meerdere in huis te hebben. Zo heb je er altijd een bij de hand, als jouw baby een schone luier nodig heeft. De meeste verschoonmatjes kun je wassen in de wasmachine, wel zo fris voor jou en jouw kleintje.

Weet je al welk verschoonmatje je gaat kopen? Laat het ons hieronder weten. Je mag het artikel ook delen met de andere trotse ouders van een baby.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Evgeny Atamanenko: 51236159/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies