knob control and jack connector of amplifier background.
Laatst bijgewerkt: 25-08-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

17Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, is het voor het hebben van hoogwaardig geluid niet voldoende om krachtige luidsprekers te hebben. Als je echt wilt genieten van het allerbeste geluid, kun je het beste voor een versterker kiezen, in combinatie met losse speakers. Tot niet zo lang geleden was toegang tot dit soort apparatuur alleen beschikbaar voor mensen met een dikke portemonnee.

Gelukkig zijn er tegenwoordig fabrikanten die apparatuur van zeer goede kwaliteit tegen zeer redelijke prijzen aanbieden. Op deze manier is high fidelity, oftewel hifi, veel toegankelijker geworden voor het grote publiek. Tegelijkertijd is het kiezen van de juiste versterker daardoor niet altijd makkelijk. Ben je op zoek naar een goede versterker, maar weet je niet welke je moet kiezen? Geen zorgen! Om je taak eenvoudiger te maken, leggen we in deze gids de belangrijkste verschillen tussen de diverse modellen uit.
Belangrijk om te weten

  • Versterkers hebben 2 fundamentele functies: het versterken en het corrigeren van het audiosignaal. Met een goede versterker kun je genieten van een krachtiger signaal en een veel betere geluidskwaliteit.
  • Het verschil in prestaties tussen versterkers is afhankelijk van verschillende factoren, die verder gaan dan alleen de technische specificaties van het apparaat zelf. Een versterker kan in combinatie met de ene luidspreker anders werken dan bij een andere luidspreker. Op dezelfde manier kan hetzelfde apparaat betere prestaties leveren met één reproductiebron dan met een andere.
  • Als je een versterker kiest, moet je niet alleen afgaan op het vermogen dat het apparaat levert. Er zijn veel andere technische factoren waar je rekening mee moet houden. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat het vermogen in watts altijd wordt aangeduid als maximale belastbaarheid of weerstand, gemeten in ohm.

Onze selectie: De beste versterkers op de markt

Hieronder presenteren we een rankinglijst met de beste versterkers die op de markt verkrijgbaar zijn. In onze lijst hebben we alleen apparaten met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding opgenomen, die allemaal een geweldige geluidskwaliteit bieden.

De versterker met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Op de eerste plaats in onze rankinglijst staat de STR-DH190 versterker van Sony. Deze stijlvolle versterker heeft een bijna onverslaanbare prijs-kwaliteitverhouding, wat niets anders is dan wat we gewend zijn van een Sony-product. Het apparaat biedt een zeer goede geluidskwaliteit. Het heeft 2 kanalen, A en B, voor een flexibelere installatie. Het apparaat is compatibel met zowel een analoge draaitafel als met digitale apparatuur.

Dankzij de Bluetooth-functie is het mogelijk om de versterker op bijna elk apparaat aan te sluiten. Bovendien wordt automatisch de standby-modus ingeschakeld wanneer het apparaat audio ontvangt van een computer waarmee het verbonden is. Het apparaat heeft een vermogen van 100 watt + 100 watt en een belasting van 8 ohm. En dat allemaal in een compact en elegant ontwerp.

De beste goedkopere versterker

Deze Skytronic stereo 2x 200W versterker heeft ingangen voor DVD speler, CD speler, mp3 speler en nog meer. De versterker is voorzien van een 3-bands toonregeling voor een optimale geluidsinstelling. Een interne ventilator zorgt voor de benodigde koeling. (In reviews wordt door meerdere kopers vermeld dat deze nogal luidruchtig is) Het vermogen RMS bedraagt 2x 50W. Al met al ziet deze versterker er goed uit, heeft een prima geluid en bovendien is de prijs zeer aantrekkelijk.

De versterker met de beste geluidskwaliteit

De A-S201 versterker van Yamaha heeft een hoge geluidskwaliteit. Dit is het resultaat van vele jaren Yamaha-ervaring, ongetwijfeld een van de beste fabrikanten van geluidsapparatuur. De versterker biedt een vermogen van 100 watt over 8 ohm en 140 watt over 4 ohm, met een circuitontwerp dat garant staat voor een hoogwaardig geluid.

Het heeft een Phono MM-aansluiting voor vinyls, schroef-type luidsprekeraansluitingen en 40 FM/AM-presets. Daarnaast heeft het een luidsprekerkeuzeschakelaar met een aansluiting voor 2 koppels, een afstandsbediening en een koptelefoonaansluiting. Tot slot heeft het apparaat een Pure Direct-modus, zodat je kunt genieten van een nog zuiverder geluid.

De beste versterker met karaoke

De Fenton AV120BT is een compacte HiFi versterker met een vermogen van 2x 60W. De AV120BT is niet alleen te gebruiken voor HiFi opstellingen maar kan ook gebruikt worden voor karaoke. De versterker is namelijk voorzien van twee microfooningangen zodat het mogelijk is om mee te zingen met de muziek. Door de Bluetooth technologie is het afspelen van muziek vanaf een telefoon of tablet een peuleschil en ook nog eens geheel draadloos. Voor overige audiobronnen zijn meerdere RCA (tulp) ingangen aanwezig zodat vrijwel elke audiobron is aan te sluiten.

Shopgids: Wat je moet weten over versterkers

Bij het kopen van een versterker is het belangrijk om een aantal factoren in overweging te nemen. Vergeet niet dat er verschillende modellen versterkers zijn en dat elke versterker is ontworpen voor een specifiek gebruik. Om je verder te helpen, beantwoorden we in deze gids de meest gestelde vragen die kopers vaak stellen bij het kopen van een nieuwe versterker.

koppel in appartement

De digitale signalen die door de muziekspelers worden verzonden, moeten worden gedecodeerd en omgezet in akoestische signalen zodat de luidsprekers ze kunnen interpreteren.
(Bron: Kzenon: 116960765/ 123rf.com)

Wat is een versterker precies?

Een versterker versterkt elektronische signalen. Met een versterker stuur je audiosignalen door naar je speakers of televisie. Hiermee stel je de geluidsweergave in naar eigen wens. Een versterker is een elektronisch apparaat waarmee je alle in- en uitgangen, zowel audio als video, kunt centraliseren om een veel betere prestatie te bieden dan de conventionele geluids- of home cinema-systemen.

Met een versterker kun je genieten van een krachtiger geluid van betere kwaliteit.

Wat voor functie heeft een versterker?

Versterkers hebben in principe 2 functies: het versterken en het corrigeren van het geluidssignaal. Het doel is om als een soort van “tussenpersoon” tussen de geluidsspeler en de luidsprekers te fungeren. Op deze manier krijg je een krachtiger signaal en kunnen mogelijke verstoringen worden uitgeschakeld. Bovendien kun je met een versterker het volume van het geluid regelen.

Wat zijn de voor- en nadelen van versterkers?

Naast de aspecten die al genoemd hebben, heeft een versterker nog andere belangrijke voordelen. Met een goede versterker kun je opnieuw gebruik maken van de luidsprekers die je al lang geleden in een hoekje liet liggen, omdat ze niet meer zo goed klonken als ze eerst deden. Met een versterker kun je ook gecentraliseerde audio-ingangen en -uitgangen vanaf één apparaat gebruiken.

Hieronder vind je een helder overzicht van alle voor- en nadelen van het gebruik van een versterker:

Voordelen Nadelen
Met een versterker kun je van een veel betere geluidskwaliteit genieten. De meest geavanceerde modellen kunnen een aanzienlijke economische investering vereisen.
Versterken het signaal, zodat de luidsprekers een veel krachtiger signaal hebben. Als je een versterker koopt, betekent dit dat je nog een apparaat moet toevoegen aan de inrichting die vaak al overbelast is.
Je hebt alle audio-ingangen en uitgangen gecentraliseerd in een enkele uitrusting.
Je kunt genieten van een surround-geluid.
Je kunt oude speakers, waarvan je dacht dat ze hun beste tijd gehad hadden, weer opnieuw gaan gebruiken.

Is het de moeite waard om een versterker te kopen?

De meeste geluidsapparaten hebben een eigen interne versterker. Deze zijn echter meestal vrij eenvoudig. Het kopen van een goede versterker is een goede manier om het geluid binnen je huis of op het werk te verbeteren. Als je het kunt betalen, aarzel dan niet, je zult het verschil direct merken!

stereo vintage amplifier with headphones

Het is handig om te weten dat het vermogen in watts altijd wordt aangeduid als de maximale belastbaarheid of weerstand.
(Bron: Viktor Gmyria: 13027160/ 123rf.com)

Wanneer heb je een versterker nodig?

Het gebruik van een versterker wordt aan iedereen aanbevolen die meer power en geluidskwaliteit nodig heeft, of gewoon graag wilt hebben. Hier bestaan veel verschillende redenen voor, bijvoorbeeld omdat je een thuisbioscoopsysteem in je woonkamer wilt hebben of omdat je een groot muziekliefhebber bent. Het kan ook zijn dat je een krachtig geluidssysteem nodig hebt in je eigen bedrijf. Wat de reden ook is, je bent hier aan het juiste adres!

Wat voor verschillende soorten versterkers zijn er?

Je kunt versterkers in 2 overkoepelende categorieën indelen: de transistorversterkers en de buizenversterkers. Over het algemeen zijn de meeste apparaten die tegenwoordig in grote winkels worden verkocht transistorversterkers. Op sommige specifieke plekken kun je ook nog buizenversterkers krijgen, hoewel deze voornamelijk zijn gericht op de grootste audiofielen, oftewel, de muziekfans die zich zeer gedreven voelen tot het perfectioneren van de weergave van opgenomen geluid.

Transistorversterker Buizenversterker
Prijs Zijn goedkoper. Zijn duurder en vereisen daarom aan het begin een grotere investering.
Gewicht Zijn lichter en resistenter. Zijn zwaarder en tegelijkertijd delicater.
Prestatie Werken vanaf het begin op volledige capaciteit. Moeten worden verwarmd om op volle capaciteit te werken.
Onderhoud Vereisen nauwelijks onderhoud. Vereisen onderhoud vanwege de slijtage van de buizen.
Geluidskwaliteit Bieden een goede geluidskwaliteit, al bij zacht geluid. Het is niet nodig om het volume hoog te zetten om van de voordelen te genieten die dit apparaat biedt. Om hun ware potentieel te tonen, is het noodzakelijk om op een hoog volume naar het geluid te luisteren.

Wat voor onderhoud heeft een versterker nodig?

Net als elk ander elektronisch apparaat vereisen versterkers een aantal onderhoudsmaatregelen. Van alle apparaten in je muzieksysteem moet je de versterker als laatste in- en uitschakelen. Als je een storing in het signaal waarneemt, is het daarnaast belangrijk om de versterkingsniveaus van de versterker te verminderen.

Hoe haal je het meeste uit een versterker?

Om te beginnen is het belangrijk dat je de handleiding van de fabrikant zorgvuldig doorleest. Probeer ook om de versterker rechtstreeks op het stopcontact aan te laten sluiten en daarmee het aansluiten op een verlengdoos te vermijden. Hoe korter de kabels zijn die het apparaat met de luidsprekers verbinden, hoe beter de prestaties.

Indien mogelijk, is het ook handig als de kabels van alle luidsprekers dezelfde extensie hebben, onafhankelijk van hun locatie ten opzichte van de versterker.

Natuurlijk is het ook belangrijk om al je geluidsapparatuur goed te onderhouden, inclusief de versterker zelf.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De versterker is samen met de luidspreker misschien wel het belangrijkste onderdeel van je stereo- of surroundsysteem. Versterkers zijn er in veel verschillende soorten en maten, ieder met zijn eigen kenmerken en voordelen. Als je een nieuwe versterker wilt kopen, is het daarom belangrijk om een reeks aankoopcriteria in overweging te nemen. Om het verkiezingsproces te vergemakkelijken, hebben we de criteria geselecteerd die in onze ogen het belangrijkste zijn. We hopen je op deze manier te helpen om het kaf van het koren te scheiden en het model te vinden dat het beste bij je past.

Gewenst gebruik

Waar wil je de versterker voor gebruiken? Dit is zonder twijfel de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij de aanschaf van een nieuwe versterker. Mogelijk wil je er een kopen omdat je deze nodig hebt om je favoriete muziek mee te corrigeren, of om te streamen. Of misschien wil je wel van een surroundgeluid of van meerdere geluidszones genieten. De manier waarop je de versterker wilt gaan gebruiken, bepaalt voor een groot gedeelte welk type apparatuur je nodig hebt.

auto versterker

Het is het beste om de versterker direct op een stopcontact aan te sluiten, en niet via een verlengdoos.
(Bron: Alefat: 73345697/ 123rf.com)

Vermogen

Een ander belangrijk aspect waar je over moet nadenken als je een versterker koopt, is het vermogen. In dit opzicht moet je weten dat het vermogen in watts altijd wordt aangeduid als de maximale belastbaarheid of elektrische weerstand. De elektrische weerstand wordt gemeten in ohm en wordt de ‘impedantie’ genoemd.

Veel fabrikanten geven alleen het vermogen van de versterker aan in watt per kanaal, zonder aan te geven naar welke impedantie die waarde verwijst. Dit kan een probleem zijn als de apparatuur later wordt aangesloten op luidsprekers met een hogere impedantie. In elk geval is 100 watt per kanaal voldoende voor een middelgrote kamer.

Aantal kanalen van de A/V-receiver

Afhankelijk van het aantal kanalen waar de versterker over beschikt, kun je genieten van een min of meer meeslepende geluidservaring. In die zin is het belangrijk dat je duidelijk weet hoeveel en wat voor soort luidsprekers je gaat aansluiten op het apparaat dat je wilt kopen. We raden je aan om te kiezen voor een model dat tenminste compatibel is met 5.1-geluid.

Audio-zones

Een mogelijkheid die je misschien overweegt, is om verschillende audiozones in huis te creëren. Als dit is wat je wilt, heb je een redelijk geavanceerd apparaat nodig. Met dit soort systemen kun je de kanalen van de versterker distribueren om de verschillende behoeften van iedere ruimte van het huis, kantoor of bedrijf te dekken.

Om dit te bereiken raden we je aan om een versterker te kiezen met zoveel mogelijk kanalen. Een 9.1-ontvanger biedt je veel mogelijkheden en flexibiliteit. Met de modernste apparatuur kun je de manier regelen waarop het geluid in iedere kamer wordt afgespeeld.

Versterkers in de auto

De manier waarop je de versterker gaat gebruiken, bepaalt voor een groot gedeelte welk type apparatuur je nodig hebt.
(Bron: Сергей Сергеев: 100368964/123rf.com)

Geluidsverwerking

De digitale signalen die door de muziekspelers worden verzonden, moeten worden gedecodeerd en omgezet in akoestische signalen zodat de luidsprekers ze kunnen interpreteren. Het is daarom belangrijk om te controleren wat voor Digital-To-Analog Converter (DAC) de versterker heeft. Het wordt aanbevolen om er een te kiezen die met 384 kHz/32 bits werkt.

Tegelijkertijd heeft de modernste apparatuur een akoestisch correctiesysteem dat in staat is om het geluidsuitgangssignaal aan de eigenschappen van de kamer aan te passen. Op deze manier worden alle vervormingen uitgeschakeld. Daarvoor hebben de apparaten een aantal microfoons die vastleggen hoe het geluid wordt gereproduceerd in de kamer.

Aldous HuxleyBritse schrijver en filosoof
“Na stilte, komt muziek het dichtst bij het uitdrukken van het onzegbare.”

Compatibiliteit met surround-geluid

Een ander belangrijk aspect dat je moet controleren voordat je een versterker koopt, is de compatibiliteit met de belangrijkste normen voor surroundgeluid. Enkele van de meest populaire op dit moment zijn: Dolby True HD, DTS-Master audio, Ultra HD, Dolby Atmos en DTS:X.

De laatste twee laten mengkanalen 5.1, 7.1 of 9.1 toe, zelfs met dynamische objecten. Deze dynamische objecten kunnen overal in de kamer worden geplaatst en verbeteren het gevoel van geluidsonderdompeling. Als dit is wat je wilt, is het wel nodig om aan het begin iets meer geld te investeren in het nieuwe apparaat.

Connectiviteit

Het is verder belangrijk om te controleren welke verbindingsopties de versterker aanbiedt. We raden je aan om naar een model te zoeken dat een draadloze verbinding heeft, bijvoorbeeld via Bluetooth of WiFi. Op deze manier kun je de inhoud van mobiele telefoons of tablets afspelen zonder ze op de ingang van de aansluiting aan te hoeven sluiten. Muziek streamen vanaf een Apple apparaat doe je met een AirPlay ondersteunende versterker.

Daarnaast is het interessant om een versterker te kiezen die compatibel is met 3D-signalen en 4K-afbeeldingen. Hiervoor heb je minimaal één HDMI 1.4-ingang nodig, hoewel het nog beter is als je HDMI 2.0-poorten of hoger hebt, zodat het apparaat niet over een paar jaar al verouderd is en je het gedurende een lange tijd kunt blijven gebruiken.

volume

Het is belangrijk dat je voor gebruik de gebruiksaanwijzing van de fabrikant zorgvuldig doorleest.
(Bron: Jan Mikš: 12608446/ 123rf.com)

Samenvatting

Om te genieten van kwaliteitsgeluid en hifi heb je niet voldoende aan alleen goede luidsprekers. Het is in dat geval noodzakelijk om een versterker te hebben die het geluidssignaal verbetert en mogelijke vervormingen elimineert. Gelukkig is er tegenwoordig veel apparatuur te vinden dat dit soort voordelen biedt tegen een zeer betaalbare prijs.

Over het algemeen wil je, als je een geluidssysteem gaat kopen, deze van tevoren testen. Dit is echter niet altijd mogelijk. Soms moet je je daarom laten leiden door de technische specificaties. Als je je versterker online koopt, heb je daarnaast het voordeel van de vele online aanbiedingen en de mogelijkheid om met slechts één muisklik toegang te krijgen tot een breed scala aan producten. Nu je de belangrijkste verschillen kent, heb je misschien wel al een idee wat voor versterker bij jouw situatie past.

Vond je ons artikel over versterkers interessant? Vergeet dan niet hieronder je reactie achter te laten of het artikel te delen met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welke versterker het beste bij hen past.

(Bron van de header afbeelding: Chattrawutt Hanjukkam: 58036711/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies