Mujer siendo filmada por video grabadora
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

18Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Op dit moment hebben de meeste mobiele telefoons van de nieuwste generatie geïntegreerde camera’s die film opnemen met bijzonder hoge kwaliteit. Een aantal hebben zelfs een resolutie van 4K. In tegenstelling tot wat je op basis hiervan zou verwachten, heeft dit gegeven absoluut geen invloed op de vraag naar videocamera’s.

Dit is grotendeels te danken aan het feit dat videocamera’s steeds meer gespecialiseerd zijn geworden. Op deze manier bieden de fabrikanten apparaten aan voor heel specifiek gebruik, zoals bijvoorbeeld het filmen onder extreme omstandigheden of camera’s die erop gericht zijn om live op internet uit te zenden. Natuurlijk zijn er ook nog de videocamera’s voor professionals.
Belangrijk om te weten

  • Er bestaan veel en heel diverse redenen om een videocamera te kopen. Van het verlangen om de herinneringen te kunnen delen aan de vorige vakantie of de wens om op professioneel of semi-professioneel niveau film te produceren tot aan live uitzenden van beeld op internet of de noodzaak van het filmen van sporten in actie.
  • Waar je goed aan doet om als eerste aan te denken wanneer je een videocamera wilt kopen, is waarvoor je de camera gaat gebruiken. Je hebt niet hetzelfde type apparaat nodig om beweging vast te leggen onder extreme omstandigheden als wanneer je live wilt uitzenden via YouTube.
  • Tegenwoordig is het gebruikelijk dat de meerderheid van het beeldmateriaal in Full HD wordt bekeken. Toch is het formaat 4K steeds populairder en hoogstwaarschijnlijk zal dit over een tijdje de standaard zijn.

Onze Selectie: De beste videocamera’s op de markt

Hieronder presenteren we je een Ranking die we hebben samengesteld met de vijf beste videocamera’s die er op dit moment op de Nederlandse markt te vinden zijn. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk diversiteit qua producten erin te brengen, maar we hebben altijd gekozen voor die videocamera’s die de beste prijs-kwaliteit verhouding hebben.

Tidigare Rekommendationer

Sony FDR-AX53 Camcorder


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Sony FDR-AX53 is een hoogwaardige 4K camcorder. De balanced optical steadyshot en de snelle intelligente AF zorgen dat je altijd de beelden krijgt die je wil. Met deze camcorder kan je opnemen in schitterende en levensechte 4K kwaliteit.

De 4K-resolutie is 4 maal detailrijker dan Full HD, elk detail is zichtbaar en super scherp. Dit allemaal in je handpalm, hij is namelijk heel compact en draagbaar. Ook het geluid is van hoge kwaliteit. De microfoon met een nieuwe structuur neemt geluid op vanuit vijf richtingen.

LIPA AD-C1 Camcorder 4K

Ben je op zoek naar een betaalbare 4K videocamera? De LIPA AD-C1 videocamerabevat een Ultra HD resolutie met nachtsensor en wifi. De Lipa AD-C1 videocamera beschikt over een 4K resolutie van 3840 x 2160 pixels. Dit betekent dat je superscherm kunt filmen met dit model.

Je kunt zelf kiezen of je in 4K filmt of genoegen neemt met Full HD. Dit is gemakkelijk in te stellen via de instellingen van de camera. Daarnaast bevat dit model een fotoresolutie van 24 megapixels. Dit model beschikt over een 13.0 mp High Sensitivity CMOS SONY Sensor.

Panasonic HC-X1000

Dit is een uitstekende camera voor professioneel gebruik die in verschillende formaten kan filmen, namelijk 4K/Cinema en 4K/ Full-HD. Tevens heeft hij veel verschillende functies. Het is echt een erg lichte camera, hij weegt maar 1,55 kg en is heel compact waardoor hij makkelijk is te gebruiken en mee te nemen.

Het is mogelijk om tussen verschillende beeldsnelheden te kiezen, bijvoorbeeld tussen 60 p, 50 p en 24 p. Wat bijzonder interessant is aan deze camera is het feit dat je twee SD kaarten tegelijkertijd kunt gebruiken. Het is mogelijk om verbinding te maken via WiFi, NFC en ook via een HDMI kabel. Helaas is deze camera behoorlijk prijzig en dus niet voor alle portemonnees.

Sony Handycam FDR-AX700


Tijdelijk niet leverbaar

Met deze Sony Handycam FDR-AX700 kun je genieten van een semiprofessionele videocamera die ontworpen is om in een hoge kwaliteitsresolutie opnames te maken, namelijk 4K Ultra HD. Hij heeft de beschikking over een sensor CMOS R, een optische zoom van 10x en een lens van ZEISS Vario-Sonnar T van 29,8 mm.

Een verbinding via WiFi en NFC is mogelijk en er is een LCD Xtra Fine scherm. Het gaat hier bovendien om een lichte en compacte camera die makkelijk hanteerbaar is. Tevens heeft het infrarood zodat je ’s nachts opname kunt maken en ook is het mogelijk om live uit te zenden.

JVC GZ-RX625 Videocamera

Vakantie-avonturen, kinderfeestjes, festivals, dagje strand, snorkelen, snowboarden, deze GZ-RX625 Full HD camcorder van JVC is multi-inzetbaar. Met 40x optische zoom (60x dynamisch zoom) leg je elk onderwerp vast, hoe ver het ook is.

En als een echte Quad-Proof outdoor-camcorder is hij waterdicht tot 5 m, zand- en stofdicht, valbestendig tot 1,5 m en ook nog eens operationeel tot -10 graden. Zijn ingebouwde batterij heeft een giga-capaciteit tot wel 5 uur opnametijd. De GZ-RX625 heeft een LED lampje die automatisch aangaat als dat nodig is.

Shopgids: Alles wat je moet weten over videocamera’s

Op het moment dat je een videocamera wilt aanschaffen, is het aan te raden om een aantal belangrijke vragen in gedachten te houden. Er bestaan namelijk erg veel verschillende modellen videocamera’s en elk is ontworpen voor een ander soort gebruik. In dit gedeelte proberen we daarom de meest gestelde vragen die kopers kunnen hebben, te beantwoorden.

a cameraman and a young woman with a movie camera

Er zijn veel en heel diverse redenen om een videocamera te kopen.
(Bron: Renaud: 44504998/ 123rf.com)

Wat zijn videocamera’s precies?

Een videocamera is een apparaat waarmee je beeld kunt opnemen en over het algemeen ook geluid, waarbij dit beeld en geluid omgezet wordt in elektronische signalen. Op deze manier worden deze data bewaard op een schijf.. om het later te kunnen afspelen. Tegenwoordig bestaan er steeds meer verschillende soorten videocamera’s.

reording video

Videocamera’s zijn in staat om opnames te maken van hoge kwaliteit..
(Bron: Toyhem: 37510026/ 123rf.com)

Wat waren de eerste videocamera’s die op de markt kwamen?

Het aanbod van videocamera’s heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt vanaf het moment dat de eerste videocamera’s op de markt werden gebracht in de jaren 50 van de vorige eeuw. Eén van de eerste modellen was van het bedrijf Ampex Company.

Toch was het in de tien jaar daarna met de introductie van de Sony CV-200, dat de basis werd gelegd voor wat de moderne videocamera’s zouden worden. In de jaren zestig werden de videocamera’s steeds populairder onder meer gebruikers. De eerste digitale videocamera’s verschenen in het jaar 2000 op de markt.

Henry StuartDirecteur van een productiebedrijf gespecialiseerd in virtual reality
“In feite verschijnt er elke week weer een nieuw apparaat, waardoor je op moet passen dat je niet eentje koopt die al is vervangen door een nieuwere versie.”

Welke voor- en nadelen hebben videocamera’s?

Videocamera’s hebben een aantal belangrijke voordelen die andere apparaten die ook video kunnen opnemen niet hebben. Om te beginnen is het mogelijk om met videocamera’s beeld vast te leggen met een hogere kwaliteit. Daarbij kun je verschillende accessoires aanschaffen waarmee je meer flexibiliteit hebt bij het opnemen in verschillende soorten situaties.

Sommige videocamera’s zijn speciaal ontworpen om te worden gebruikt voor heel specifieke doeleinden, zoals live streamen van film, de opname op professioneel niveau of de opname in extreme omstandigheden. De prijzen kunnen door deze hoge prestaties ook behoorlijk oplopen, vooral bij de professionele camera’s is dit het geval.

Voordelen
  • Er zijn een reeks accessoires beschikbaar die andere apparaten, zoals mobiele telefoons, niet hebben.
  • Sommigen zijn ontworpen voor een specifiek doel. Op deze manier kun je een apparaat kiezen dat precies bij je behoeftes past.
  • De professionele of semiprofessionele camera’s hebben de beschikking over sensoren die tot 8 keer groter zijn. Op deze manier is het verschil in kwaliteit ten opzichte van andere apparaten die ook een camera hebben, opmerkelijk vooral in omstandigheden met weinig licht.
Nadelen
  • Het gewicht en de dimensies van de videocamera’s zijn gewoon beter dan die van mobiele telefoons.
  • De professionele videocamera’s vereisen een grote economische investering.

Wie zou een videocamera kunnen gebruiken?

Er kunnen veel verschillende redenen bestaan om een videocamera aan te schaffen. Misschien wil je alleen filmpjes van je familie maken of wil je je herinneringen aan je reizen vastleggen. Wellicht ben je een sporter of een natuurliefhebber en wil je graag beelden vastleggen tijdens een activiteit in de buitenlucht, bijvoorbeeld van extreme sporten.

Een andere mogelijke reden om een videocamera nodig te hebben, is om live video op te nemen en uit te zenden op internet.

Er is natuurlijk ook de mogelijkheid dat je professionele of semiprofessionele producties wilt maken met audiovisueel materiaal voor bijvoorbeeld een film of een reclame. Een ding is zeker, de redenen kunnen ontzettend divers zijn.

Welke soorten videocamera’s bestaan er?

Videocamera’s kunnen geclassificeerd worden op het gebruik dat er van gemaakt gaat worden. Op deze manier is het mogelijk om te differentiëren tussen de camera’s voor de liefhebber, de semi-professionals en de professionals. Logischerwijs verschillen de prijs en de prestaties al naar gelang het profiel van de gebruiker en het type videocamera dat hij of zij aanschaft.

Camera’s voor de liefhebber Camera’s voor de semiprofessionals Camera’s voor professionals
Prijs Hebben duidelijk een veel voordeligere prijs. Hebben een prijs die ligt tussen die van de camera voor een liefhebber en die van een professional. Hebben een werkelijk hoge prijs, normaal gesproken ligt die boven de twee duizend euro.
Afmetingen Hebben een kleinere afmeting en zijn makkelijker te hanteren. Er bestaan modellen van verschillende afmetingen, maar over het algemeen zijn de afmetingen groter dan de camera’s voor de liefhebbers. Hebben grote afmetingen
Audio Hebben over het algemeen geen poorten voor professionele microfoons. Er zijn accessoires beschikbaar voor de opname van audio. Sommigen hebben audio-ingangen voor XLR verbindingen. Hebben de audio-ingangen voor XLR verbindingen. Bovendien is intern de videocamera al veel geschikter voor de opname van audio.
Kwaliteit Normaal gesproken zijn ze gefabriceerd met onderdelen van mindere kwaliteit. De sensoren, de objectieven en de materialen steken er niet boven uit met hun prestaties. Zijn gefabriceerd met onderdelen van hoge kwaliteit. Hebben CMOS sensoren met betere prestaties, optische zoekers en objectieven van goede kwaliteit. Hebben CMOS sensoren van hoge kwaliteit, bieden hoge snelheden van de transfer van gegevens, hebben de mogelijkheid om het diafragma aan te passen, bieden een hoge ISO-gevoeligheid en zijn stille camera’s.

Hoe wordt de resolutie van een videocamera uitgedrukt?

Vanwege het feit dat er verschillende vormen bestaan om de resolutie van een camera, een televisie en een computer beeldscherm uit te drukken, ontstaat er vaak verwarring hierover. Op dit moment is het mogelijk om de resolutie van een apparaat in op de volgende manier uitgedrukt te zien: 1.080p, 4K of 1.2 MP.

Bij de eerste correspondeert de p met pixels, het cijfer dat vooraf gaat aan de letter p geeft het aantal horizontale lijnen aan in de pixels. In het tweede geval staat de K voor het bij benadering aantal duizenden kolommen in pixels. In het derde geval is wat er wordt uitgedrukt de resolutie van het totale beeld in megapixels.

Desktop shot of a modern Cinema Camera

Semiprofessionele videocamera’s bieden een hoge kwaliteit voor een redelijke prijs.
(Bron: Kirch: 51100493/ 123rf.com)

Is het het waard om te kiezen voor 4K?

Het kiezen voor een videocamera die kan opnemen in 4K biedt een aantal voordelen, zelfs als je het beeldmateriaal niet in 4K kwaliteit gaat gebruiken. Om te beginnen kun je met 4K film opnemen in een kwaliteit die hoger is dan Full HD. Bovendien geeft een opname in 4K een veel hogere en scherpere beeldkwaliteit op het moment dat je het opschaalt naar 1.080p.

Op deze manier kun je door naar een lagere resolutie te gaan, een aanzienlijke verbetering bereiken als het gaat om het stabiliseren van de video in het bewerkingsproces. En dat niet alleen, het is namelijk ook mogelijk om te knippen en toch te blijven genieten van een beeld van hoge kwaliteit. Over het algemeen verhoogt de video-opname in 4K de bewerkingsmogelijkheden behoorlijk.

Wat voor bescherming heeft een videocamera nodig?

Alhoewel moderne videocamera’s steeds resistenter worden, is het wel aan te raden om ze te beschermen tegen vocht, stof en dat je ze niet voor langere tijd in de buitenlucht achterlaat. We bevelen aan om ze in een passende beschermhoes te bewaren, zodat ze tegen een stootje kunnen en dat ze beschermt zijn bij een mogelijke valpartij.

Wij raden ook aan om als je de videocamera voor een langere tijd niet gebruikt, de batterijen uit de camera te halen. Bovendien is het natuurlijk goed om met een zekere frequentie de camera schoon te maken, vooral de actiecamera’s die vaker aan ruige condities worden blootgesteld.

overing an event with a video camera

Videocamera’s maken het ons mogelijk om mooie momenten vast te leggen en later terug te kijken.
(Bron: Macor: 26822699/ 123rf.com)

Wat zijn interessante accessoires voor een videocamera?

Om te beginnen heb je zeker weten een geheugenkaart nodig, zoals een SD of microSD. In de meeste gevallen wordt hij niet bij de videocamera meegeleverd, dus heb je een beschermtas nodig voor je camera om mogelijke schade te voorkomen. Wellicht is het interessant om een statief voor je camera aan te schaffen. Indien de microfoon van de videocamera voor jou niet goed genoeg is, is het goed om te kijken of je een externe wilt aanschaffen.

In het geval van professionele of semiprofessionele camera’s raden wij aan om een externe microfoon van hoge kwaliteit te kopen. Als je een actiecamera zoekt, heb je waarschijnlijk een aantal specifieke accessoires voor de activiteit die je gaat opnemen. Gelukkig worden veel van deze camera’s geleverd met accessoires.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Op het moment dat je een videocamera gaat aanschaffen is het aan te raden om een aantal criteria in gedachten te houden. Om het beslissingsproces zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we een aantal geselecteerd waarvan wij denken dat ze belangrijk zijn. We hopen dat ze je kunnen helpen bij je keuze en dat ze van pas komen om tot een aankoop te komen die een goede prijs-kwaliteit verhouding heeft.

Hoe je de videocamera gaat gebruiken

Dit is een beetje een open deur, maar een van de eerste vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je een videocamera gaat kopen, is die van hoe je hem gaat gebruiken. Als je een camera zoekt om op te nemen terwijl je je extreme sport uitoefent of in de buitenlucht bent, is een camera geschikt voor actie een goede optie. En als je vooral live op internet uit wilt zenden, is een webcam waarschijnlijk geschikter voor jou.

In het geval dat je alleen een camera nodig hebt om familiefilmpjes te maken, dan kun je kiezen voor een camera die wat voordeliger is en waarmee je Full HD opnames kunt maken. Als je echter op televisie- of professioneel niveau wilt filmen, dan is een professionele videocamera die in 4K opneemt en waarvan de onderdelen van hoge kwaliteit zijn, geschikter.

Ansel AdamsAmerikaanse fotograaf en auteur van fotografieboeken.
“Het belangrijkste onderdeel van een camera is degene die erachter staat.”

Objectief

Dit is zonder twijfel een van de belangrijkste elementen van een videocamera en waar je beter goed op kunt letten op het moment dat je een camera aanschaft. Het is goed om je ervan te verzekeren dat de kwaliteit hoog is, daarom is het aan te raden om te kiezen voor Leica, Fujinon of Carl Zeiss. Wat betreft de optische sensor, daarvan zijn de beste CCD, CMOS of 3CCD.

Beeldstijl: video of film

De videocamera’s met een kleine sensor, over het algemeen zijn dit camera’s voor het gemiddelde consument, bieden veelal beeldmateriaal dat wat plat overkomt, met weinig contrast en grotere scherptediepte. Met dit soort camera’s is praktisch gezien de hele scène scherp. Dit is een gebruikelijke stijl van film of televisie.

De camera’s met een grotere sensor, zoals de spiegelreflex camera’s of de semi-professionele en professionele videocamera’s, bieden de mogelijkheid voor meer artistiek of filmisch beeld. Het is onder andere mogelijk om bijvoorbeeld te spelen met de scherptediepte, denk aan een achtergrond die onscherp is.

overing an event with a video camera

Professionele videocamera’s kunnen erg zwaar zijn en moeilijker te hanteren.
(Fuente: Macor: 18095984/ 123rf.com)

Resolutie

De maximale resolutie waarin een videocamera beeld kan opnemen is een cruciaal aspect op het moment dat moet kiezen tussen verschillende modellen camera’s. De resolutie van een camera is het aantal pixels dat elk frame heeft, gemeten in breedte bij hoogte. Momenteel is het minimale video-opnameformaat Full HD (1.920 x 1.800).

Vandaag de dag is de meerderheid van het beeldmateriaal dat wij consumeren in Full HD. Het is echter ook waar dat het formaat Ultra HD of 4K UHD (3.840 x 2.160) steeds gebruikelijker wordt en waarschijnlijk binnen enkele jaren het standaardformaat zal worden. Met technologie is het in elk geval altijd vrij riskant om voorspellingen te doen, aangezien de ontwikkelingen zo snel gaan.

Beeldstabilisator en zoomtype: optisch of digitaal

Tegenwoordig hebben vrijwel alle camera’s een beeldstabilisator die beelden duidelijk en zonder trillingen opslaat. Helaas biedt echter niet elke camera dezelfde prestaties. Ons advies is dan ook dat je beter kunt kiezen voor een optische of mechanische stabilisator, in plaats van een elektronische stabilisator.

Wat betreft het type zoomlens dat je moet gaan kiezen, is ons antwoord, de optische zoomlens is beter dan de digitale. Sommige videocamera’s hebben beide, zodat je niet hoeft te kiezen en kunt genieten van de voordelen van beide. Het is ook aan te raden om te kijken naar de brandpuntsafstand, uitgedrukt in millimeter. Een grotere brandpuntsafstand zorgt voor een betere beeldkwaliteit.

Verbinding

Het is aan te bevelen om een camera te kiezen die verbinding kan maken via wifi. Op deze manier kun je namelijk eenvoudig bestanden overbrengen naar andere apparaten. Met de NFC-verbinding kun je bovendien de camera snel en makkelijk verbinden met je mobiele telefoon. Actiecamera’s bevatten meestal GPS om de locatie vast te leggen.

Het is ook belangrijk dat de camera die je kiest een USB-poort en HDMI-uitgang heeft, omdat je hiermee gegevens snel kunt verzenden. Wat de USB-poort betreft, is het handig om even te controleren welke USB-standaard wordt geaccepteerd. Een ander type verbinding dat je zou kunnen overwegen, is Firewire.

Batterij

Het is erg belangrijk dat je een videocamera kiest met een batterij die een gebruiksduur heeft die voldoet aan jouw gebruik. Gelukkig kun je in elk geval altijd extra batterijen aanschaffen of een powerbank kopen om de batterij op te laden die bij de camera wordt geleverd. Op deze manier kun je genieten van meer tijd om opnames te maken.

Merk

Alhoewel het merk niet de enige criteria zou moeten zijn bij het kopen van een product, is het ook waar dat het raadzaam is om te kiezen voor een erkend merk. In het geval van videocamera’s zijn in die zin Sony, Canon, Panasonic, JVC of Samsung enkele van de meest prestigieuze merken.

Als je kiest voor een van deze fabrikanten, heb je de garantie dat je een camera met de hoogste kwaliteit hebt en een goede klantenservice mocht er iets met je camera zijn of gebeuren. Bovendien is het ook handig dat als je voor een merk kiest, je zeker weet dat de accessoires die je misschien nog nodig hebt, geschikt zijn voor jouw camera.

Samenvatting

De mobiele telefoons zijn tegenwoordig niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken, maar hun indrukwekkende videocamera’s hebben niet bijgedragen aan een afname van de vraag naar videocamera’s. Er bestaan veel en zeer verschillende redenen om een videocamera te kopen en ook het gebruik kan erg variëren. Een van de gevolgen daarvan is dat er steeds meer verschillende modellen op de Nederlandse markt te vinden zijn.

Die grote variëteit kan ervoor zorgen dat een gemiddelde gebruiker afgeschrikt wordt op het moment dat hij of zij een videocamera wil kiezen om aan te schaffen. Voor diegenen die niet heel veel technische kennis heeft van videocamera’s hebben wij de bovenstaande gids geschreven. Hierin kun je de belangrijkste criteria vinden op het moment dat je een videocamera uitzoekt.

Tot slot, als je deze gids nuttig hebt gevonden in het keuzeproces voor de aankoop van een videocamera, dan kun je een commentaar achterlaten of dit artikel delen met je familie en vrienden.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Macor: 11258221/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies