Tarjetas gráficas
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

19Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Als je een gamer bent, weet je waarschijnlijk dat videokaarten een cruciaal onderdeel zijn van de hedendaagse PC’s. Ook wanneer je computer niet uitsluitend voor gaming is bedoeld, is een goede grafische kaart essentieel voor een optimale weergave van de beelden en teksten die op je monitor verschijnen.

De beste grafische kaarten helpen ook met het functioneren van de processor en het RAM-geheugen van je computer op zich. Hierdoor worden betere algemene prestaties bereikt. Het betekent ook een hogere systeemsnelheid. Het kopen van een videokaart is niet eenvoudig. Daarom geven we je hieronder een aantal handige tips.
Belangrijk om te weten

 • Voordat je een grafische kaart koopt, moet je je er zeker van zijn dat deze compatibel is met je laptop of desktop computer. De voeding, PCI-slots en moederbord zijn drie van de belangrijkste elementen bij de beoordeling van de compatibiliteit.
 • Naast compatibiliteit moet je controleren of je computer in staat is om ermee te werken. Het heeft geen zin om te investeren in een videokaart voor 4K-gaming als je monitor of scherm niet verder gaat dan Full HD.
 • Houd er rekening mee dat grafische kaarten voor de PC of laptop ook een aanvullend type geheugen zijn. Dat wil zeggen, ze functioneren gelijktijdig met het RAM-geheugen van je computer.
 • Als je een goede videokaart hebt, heeft dit een positieve invloed op de algemene prestaties van het systeem door het verbeteren van de schermresolutie of de uitvoering van multimedia-elementen.

Onze selectie: De beste videokaarten op de Nederlandse markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste videokaarten die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte grafische kaart een stuk eenvoudiger.

De beste budget videokaart voor gamers

Wil je gamen op een pc, dan heb je een goede videokaart nodig, zal iedere tweaker weten. Niet iedereen kan of wil echter veel geld aan een videokaart besteden. Op die gamers richt Nvidia zich met de Gigabyte Geforce GTX 1050 Ti.

De GPU heeft in principe geen extra voeding van een zespinsaansluiting nodig, waardoor de kaart ook interessant wordt voor mensen met een simpele pc met standaardvoeding. Een ideaal kaartje dus voor wie wil gamen voor weinig geld. Grafische geheugen: 4 GB, 2 vrije slot(s) benodigd.

De videokaart met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

De ASUS ROG 90YV0AJ8-M0NA00 heeft 2 ventilatoren die samen zorgen voor een effectieve warmteafvoercapaciteit voor hogere prestaties. De Radeon RX 570 heeft een frequentie van 1168 MHz, een grafisch geheugen van 8 GB, een kloksnelheid geheugen van 7000 MHz en een maximale resolutie van 5120 x 2880 Pixels.

De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is echt uitstekend. Kopers raden de aanschaf dan ook zeker aan anderen aan. Wij zijn in ieder geval fan!

De beste videokaart voor alledaags gebruik

De MSI GeForce GT 710 is een passief gekoelde videokaart, slechts 1 slot hoog en voorzien van meerdere aansluitingen. De videokaart heeft geen extra voedingsaansluiting nodig. Deze videokaart komt van pas om een oude PC van HDMI te voorzien, wanneer je twee monitoren wilt gebruiken of een oudere videokaart wilt upgraden.

De GT 710 is snel genoeg om bijvoorbeeld online Youtube-video’s te bekijken in Full HD kwaliteit. De videokaart is ook geschikt voor oude games. De GT 710 is niet geschikt voor nieuwere games.

De ideale videokaart voor met 2 schermen

De NVIDIA NVS 315 PCIe x16 1-GB grafische kaart van HP is een laag-model PCI Expres grafische kaart die efficiënte prestaties levert met 2 schermen. Het is de ideale grafische desktopoplossing voor professionele en commerciële toepassingen.

De videokaart past dankzij zijn compacte formaat ook in een plattere desktop. Let op dat de 2 aansluitingen een kabel betreft die 1 DVI aansluiting op de kaart splitst in 2 GVA uitgangen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over videokaarten

Het is van groot belang dat je voordat je een videokaart koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Accesorio eficiente para computadoras

Als je een goede grafische kaart hebt, heeft dat een positief effect op de algemene prestaties van het systeem.
(Bron: Mandic: 102719363/ 123rf.com)

Wat is een videokaart?

Videokaart worden ook wel grafische kaarten of GPU’s genoemd. Het is een essentieel element in de werking van elke PC. De grafische kaarten die standaard bij de huidige computers worden geleverd, stellen je in staat om basistaken uit te voeren, zoals het afspelen van video’s of het surfen op het internet. Wanneer je nog een stap verder wilt gaan heb je hier niet genoeg aan.

We kunnen een videokaart definiëren als een uitbreidingselement of een geïntegreerd circuit waarvan de missie is om de gegevens te beheren die de processor naar de kaart stuurt. Dit beheer maakt de informatie zichtbaar en begrijpelijk voor de gebruiker.

Wist je dat de monitor verantwoordelijk is voor het weergeven van de informatie in iets dat voor de gebruiker begrijpelijk is?

Waarom is het belangrijk om een goede videokaart te hebben?

Zelfs computers die bedoeld zijn voor incidenteel gebruik kunnen worden aangetast door de eisen van de gebruiker. Op een gegeven moment kun je multimedia afspelen of je PC voor professionele doeleinden gebruiken. In dergelijke gevallen kan de standaard grafische kaart eronder lijden.

Hoe beter de kwaliteit, hoe meer snelheid en spelvermogen voor spellen met hoge grafische vereisten. Zorg er echter wel voor dat de kaart die je koopt compatibel is met je PC en dat deze zijn temperatuur op een optimaal niveau houdt. Je kunt zien hoe je dit moet doen op deze gedetailleerde video:

Welke soorten grafische kaarten zijn er?

In principe zijn er twee soorten grafische kaarten: de onboard videokaart en de insteekkaarten. De onboard videokaarten zijn kaarten die direct op het zogenaamde moederbord van je computer worden opgeslagen. Insteek videokaarten daarentegen kunnen als extra worden aangesloten op de PCI-E-sleuf op het moederbord.

Het grote voordeel van de insteek videokaarten is dat ze gemakkelijk kunnen worden vervangen. Met de onboard grafische kaart daarentegen is dit veel moeilijker te realiseren. Als je je computer gaat gebruiken om te gamen of om multimediabestanden te bewerken, is een insteekkaart een vereiste.

Se llama así por sus siglas en inglés (Graphics Processor Unit).

Grafische kaarten hebben verschillende toepassingen en functies.
(Bron: Badnarek: 91816722/ 123rf.com)

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een videokaart?

Als je overweegt een videokaart voor je PC te kopen, moet je begrijpen wat de twee belangrijkste onderdelen ervan zijn. We hebben het over de GPU en het geheugen. Het zijn twee basisaspecten die de kwaliteit van elk model kenmerken, of het nu gaat om een goedkope grafische kaart of een high-end videokaart:

GPU

 • De afkorting staat voor Graphics Processor Unit.
 • De GPU zorgt voor de verwerking van informatie en zet deze om in beelden die vervolgens op de monitor worden weergegeven.
 • Dit bevrijdt de CPU (Central Processor Unit) van dat werk, waardoor deze zich kan richten op andere processen.

Geheugen

 • Hierin wordt de informatie opgeslagen die de GPU moet omzetten in beelden.
 • Het geheugen van de grafische kaarten is onafhankelijk van het RAM-geheugen van de PC.
 • Hoe meer geheugen de grafische kaart heeft, hoe gemakkelijker het zal zijn om goede resoluties en grafische afwerkingen mogelijk te maken.

Las tarjetas gráficas se conectan al monitor de tu ordenador a través de diversos puertos

Videokaarten zijn een essentieel element voor het functioneren van elke PC.
(Bron: Moseinko: 86952422/ 123rf.com)

Hoeveel poorten kan een videokaart hebben?

Grafische kaarten worden via verschillende poorten op je computermonitor aangesloten. Ze sturen informatie van de GPU naar het scherm van je apparaat. In grote lijnen zijn de verschillende poorten op een videokaart de volgende:

DVI HDMI VGA DisplayPort
Omschrijving Het biedt drie soorten configuraties: DVI-A, DVI-D en DVD-I. Dit is de meest gebruikte poort op de huidige videokaarten (HDM 2.0). Het is een analoge signaalconnector. Vergelijkbaar met HDMI in die zin dat het in staat is om een verscheidenheid aan datastromen te verwerken.
Bruikbaarheid Zendt digitaal en analoog signaal uit. In staat om audio-, video- en andere gegevens via één enkele schakelaar over te brengen. Biedt een standaardresolutie van 640x480p. De belangrijkste functie is het verzenden van visuele informatie van de GPU naar de monitor.
Extra functies Krachtiger en biedt over het algemeen een hogere resolutie dan de VGA. Het vermogen om hoge resoluties te leveren is overweldigend (4096x2160p). Ze worden nog steeds gebruikt, maar in de huidige spelwereld zijn ze volledig verouderd. Zijn uitstekende prestaties heeft als resultaat dat meer en meer videokaarten dit systeem gebruiken.

Waarom zijn er verschillende soorten geheugens voor een videokaart?

Het geheugen van een grafische kaart kan GDDR of HBM zijn. Het nummer aan het einde van GDDR (Graphics Double Data Rate) geeft de versie van de kaart aan. Als je bijvoorbeeld een grafische kaart met GDDR4-geheugen koopt, betekent dit dat je naar een vrij moderne afbeelding kijkt. Met HBM, een beetje van hetzelfde.

Hoe hoger het getal, hoe moderner de grafische kaart. Dit heeft een directe invloed op de overdrachtcapaciteit. Bovendien brengt elke generatie interessante innovaties met zich mee, zoals een lager energieverbruik of een beter temperatuurbeheer. De meest moderne zijn de GDDR6 en HBM2.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het is van groot belang dat je voordat je een videokaart koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

 • Type videokaart
 • Soort gebruiker
 • Vermogen en snelheid van de videokaart
 • Hoeveelheid en type van het geheugen
 • Aansluitingen, video-en voedingsuitgangen

Type videokaart

Om compatibiliteitsredenen raden wij je aan om een duidelijk idee te hebben van de videokaart die je PC heeft. Op deze manier kun je deze vervangen of upgraden met een compatibele grafische kaart die optimale prestaties garandeert. Als je het instructieboekje kwijt bent en je de videokaart niet kunt vinden, dan kan je het volgende doen:

 • Typ dxdiag in de Windows opstart-optie.
 • Er verschijnt een venster met gedetailleerde informatie over je computer.
 • Klik op het tabblad “Scherm” om de details van je videokaart te bekijken.

Als je een grafische kaart koopt die compatibel is met je computer maar de capaciteit ervan overschrijdt, zal het gevreesde “bottleneck”-effect optreden. Met andere woorden, het zal niet goed werken. In de volgende video kun je hier meer over zien:

Soort gebruiker

Naast het formaat waarin de videokaarten worden gepresenteerd, zijn er drie soorten kaarten, afhankelijk van het gebruik: gaming, multimedia en professioneel. Om te weten te komen welke je nodig hebt, moet je je afvragen wat voor soort gebruiker je bent. Werk je met multimedia bestanden? Dan moet je een hiervoor aangepaste videokaart kopen.

Want elke grafische kaart is gericht op een specifiek type gebruiker. Dit heeft dus gevolgen voor de kenmerken van het product. Als je een professionele grafische kaart kiest als je alleen maar een paar oude spelletjes gaat spelen, is dat weggegooid geld. Het positieve ervan is dat ze zonder problemen kunnen worden vervangen.

i tu compra está destinada al gaming necesitarás una tarjeta gráfica potente

Er zijn twee soorten videokaarten: De inboard videokaart en de insteekkaart
(Bron: Moiseinko: 85584955/ 123rf.com)

Dus, als je een min of meer moderne PC hebt, maar je wilt de nieuwste spelletjes spelen, denk dan niet dat je een nieuwe computer hoeft te kopen. Met een nieuwe videokaart kan je de levensduur van je PC nog een aantal jaren verlengen. En in sommige gevallen zal nog een vernieuwing van de videokaart in de toekomst genoeg zijn.

Vermogen en snelheid van de videokaart

Eén van de redenen waarom videokaarten zo interessant zijn, is de snelheid die ze bieden. De krachtigste grafische kaarten kunnen echte wonderen doen. Om dit aspect goed te kunnen meten zijn de TFLOPS en CUDA-kernen van essentieel belang. De cijfers die met deze twee punten samenhangen zijn duidelijk: hoe hoger de waarden hiervan, hoe meer vermogen en snelheid.

Dit is gemakkelijk te zien als je de beste videokaarten van verschillende generaties met elkaar vergelijkt. Het is logisch dat als je de videokaart voor gaming wilt gebruiken, je een krachtige videokaart nodig hebt, die de nieuwste spelletjes soepel laat afspelen.

Hoeveelheid en type van het geheugen

Hoewel het vermogen het eerste kenmerk is waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een videokaart, is het type geheugen en de bandbreedte (GB per seconde) ook belangrijk. De hoeveelheid is een ander aspect waar je rekening mee moet houden, maar in tegenstelling tot wat meestal wordt aangenomen, is het niet het meest relevante aspect.

En soms is het raadzamer om een snel geheugen te hebben dan een grote hoeveelheid GB. In de modellen waarin het type geheugen en bandbreedte samenvallen is het beter om te kiezen voor een model dat meer GB biedt.

De hoeveelheid geheugen is van invloed op het vermogen van de videokaart om informatie op te slaan, iets wat ook niet onbelangrijk is.

Aansluitingen, video- en voedingsuitgangen

Nvidia heeft onlangs verklaard dat “ze er alles aan doen om het aanbod van videokaarten te vergroten”. Deze apparaten zijn echter complex en soms moeilijk toegankelijk. De laatste functie die hiertoe bijdraagt is die van de poorten of aansluitingen die het bevat. Dit is afhankelijk van de resolutie die je nodig hebt.

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een 4K UHD-resolutie (3840 x 2160) met een frequentie van 60 Hz, moet je grafische kaart een DisplayPort 1.2 of HDMI 2.0-poort hebben. Nieuwere videokaarten bevatten meestal beide. Dankzij hen kun je genieten van een grotere chromatische diepte en beelden met een hoog dynamisch bereik of HDR.

Se logra sacar mejor rendimiento a la computadora

Het is belangrijk om te begrijpen wat de belangrijkste componenten van videokaarten zijn.
(Bron: Victority: 85846387/ 123rf.com)

Als je een oudere PC hebt, kan het zijn dat je een grafische kaart nodig hebt met een ander type aansluiting. VGA-kaarten worden vandaag de dag zelden meer gebruikt, maar je zult zeker goede tweedehands videokaarten vinden met deze poorten. In laptops bieden videokaarten vaak USB-aansluitingen van het type C. Sommige worden geleverd met adapters.

Samenvatting

Videokaarten zijn een essentieel onderdeel van de computer. Als je een gamer bent of de CPU voor professionele doeleinden gebruikt, heb je een krachtige videokaart nodig. Maar altijd aangepast aan de capciteit van je apparaat. Op deze manier vermijd je het bottleneck effect en haal je er het meeste uit.

Om de videokaart te kopen die bij je past, moet je verschillende aspecten evalueren, zoals de kracht, het geheugen en de aansluitingen die het biedt. De nieuwste generatie videokaarten zijn GDDR6 en HDM2. De oudere versies bieden echter ook hele goede videokaarten.

Vond je ons artikel over videokaarten interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte videokaarten kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Badnarek: 91752972/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies