Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

35Onderzochte producten

69Bestede uren

32Beoordeelde onderzoeken

156Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote vingerverf test 2022. Hier stellen we alle vingerverven voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste vingerverf voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je vingerverf wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Vingerverf stimuleert de creativiteit en fantasie van de kleintjes en ondersteunt hen bij de kleurwaarneming en de ontwikkeling van de hand- en vingerspieren.
  • Met vingerverf kunnen kinderen gemakkelijker experimenteren met kleurmengsels en ook met verschillende vormen.
  • Er zijn in principe twee soorten vingerverf: Vingerverf uit de tube/pot of vingerverf stempelkussens.

Vingerverf: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je vingerverf koopt

Vanaf welke leeftijd zijn vingerverf geschikt?

De meeste vingerverfsets worden aanbevolen voor kinderen van 3 jaar en ouder. Dit betekent echter niet dat jongere kinderen niet eerder met vingerverf kunnen beginnen. Deze leeftijd wordt alleen aanbevolen omdat in vingerverf vaak schadelijke producten zijn aangetroffen en er een groter risico van inname is bij kinderen jonger dan 3.

Vingerverf stimuleert de creativiteit en fantasie van kinderen en maakt het hen gemakkelijker om nieuwe kleuren te leren en ermee te experimenteren (Image source: pexels.com / Sharon McCutcheon)

Maar kinderen vanaf 1 jaar kunnen ook met vingerverf schilderen, liefst altijd onder toezicht van een volwassene. Hiervoor raden we aan ook eetbare vingerverf te proberen.

Wat bevorderen vingerverven bij kinderen?

Vingerverf bevordert de zintuiglijke en haptische vermogens van kinderen, evenals hun creativiteit en fantasie.

Ze ondersteunen het kind ook in kleurwaarneming en stimuleren de hand- en vingerspieren. Kinderen kunnen ook hun gevoelens uitdrukken door te schilderen en te kleuren, wat een extra positief effect heeft op hun persoonlijke ontwikkeling.

Hoe kan vingerverf gebruikt worden?

Vingerverf biedt talloze mogelijkheden. Ze kunnen gebruikt worden op bijna alle oppervlakken, zoals ramen, hout, papier, glas en zelfs textiel. Het gebruik is vrij eenvoudig en biedt ook verschillende methoden. Een manier is om gewoon je hand in de verf te leggen en dan op het oppervlak te drukken. Als je beschilderde handen wilt vermijden, kun je natuurlijk kwasten gebruiken. Dit is echter het meest geschikt voor kinderen die al wat ouder zijn.

We raden ook aan je meubels af te dekken met plastic of krantenpapier om verfvlekken te voorkomen.

Hoeveel kosten vingerverven?

De prijs van een vingerverf set kan sterk variëren, afhankelijk van de inhoud. Eenvoudige sets vind je voor zo weinig als 5 euro, terwijl sets met bijzondere kleuren, zoals neon, iets duurder zijn en tot 40 euro kunnen kosten. Finger inktkussens kosten gewoonlijk ook tussen 4 en 20 euro, afhankelijk van het aantal kleuren en accessoires in de set.

Wat zijn de alternatieven voor vingerverf?

Een goed alternatief voor vingerverf is het traditionele schilderen met papier en potlood. Als je wilt dat je kinderen hun creativiteit ontwikkelen, is dit ook een goede optie. Als alternatief is een magisch bord een goede manier om alles weer zonder complicaties te wissen.

Besluit: Welke soorten vingerverf zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je vingerverf wilt kopen, zijn er twee hoofdsoorten waar je uit kunt kiezen

  • Vingerverf uit de tube
  • Inktkussen

De verschillende soorten hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest, zal een ander type geschikt voor je zijn. Het volgende gedeelte zal je helpen beslissen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van vingerverf in tubes?

Vingerverf is geweldig speelgoed omdat het de creativiteit en fantasie van de kleintjes stimuleert. Ze mengen goed en je kinderen kunnen experimenteren met kleuren en nieuwe kleurvariaties leren. Bovendien wassen de meeste vingerverven betrekkelijk gemakkelijk af op de huid en op textiel. Kleintjes kunnen experimenteren met vingerverf op papier, maar ook op hout, ramen, textiel en andere oppervlakken.

Voordelen
  • Kan experimenteren met kleurmengsels
  • Spoelt gemakkelijk af
  • Geschikt voor elk materiaal
Nadelen
  • Schadelijke ingrediënten
  • Geen motieven om te stempelen
  • Veelvuldige vlekken

Aan de andere kant kan vingerverf schadelijke ingrediënten bevatten. Daarom is het zinvol om altijd op de compositie te letten. Sommige kinderen hebben de neiging alles wat ze op hun hand hebben naar hun mond te brengen, en dat kan gevaarlijk zijn.

Wat zijn de kenmerken van inktkussens en wat zijn hun voor- en nadelen?

Met vingerverf stempelkussens kunnen kinderen niet alleen schilderen, maar ook leuke motieven stempelen, zoals sterren en cirkels. Zo kunnen ze ook experimenteren met vormen, al lukt het mengen van kleuren niet zo goed als met gewone vingerverf. Vingerverven is ook handiger bij dit formaat.

Voordelen
  • Experimenteer met vormen
  • Gemakkelijk afwasbaar
Nadelen
  • Beperkte mogelijkheden (minder experimenteren met kleuren)
  • Niet geschikt op elk materiaal
  • Niet geschikt voor kleine kinderen

Aan de andere kant biedt een inktpad, zoals ik al zei, minder mogelijkheden omdat het experimenteren met verschillende kleuren beperkt is.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om vingerverf te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke vingerverfsoorten. De criteria die je kunt gebruiken om vingerverf te vergelijken zijn o.a.

  • Leeftijdsgroep
  • Ingrediënten
  • Kleur
  • Materiaal

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van de criteria belangrijk is, om je te helpen bij je aankoopbeslissing.

Leeftijdsgroep

De meeste vingerverfsets zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Kinderen jonger dan 3 kunnen natuurlijk ook met vingerverf spelen, maar er moet rekening gehouden worden met bepaalde kenmerken van de set.

Hoewel de meeste vingerverfsets geschikt zijn voor kinderen vanaf 3 jaar, kunnen jongere kinderen er ook mee spelen onder toezicht van een volwassene. (Image source: pixabay.com / MoscowMoms)

Het is belangrijk dat de set geen schadelijke ingrediënten bevat die peuters in hun mond kunnen stoppen. Bovendien moeten de sets gemakkelijk te gebruiken zijn, zodat kinderen ze kunnen begrijpen.

Ingrediënten

Veel setjes bevatten schadelijke stoffen, zoals conserveringsmiddelen en kleurstoffen, die kinderen daarna op hun mond kunnen smeren. Om dit te vermijden worden ze meestal ook met bittere stoffen gemaakt. Het is echter gemakkelijker om sets te vinden zonder deze stoffen. Er komen er steeds meer van op de markt en ook tegen iets goedkopere prijzen.

Kleuren

Vingerverf sets zijn er ook met verschillende kleuren. Dit varieert van basiskleuren als blauw, rood en geel voor de standaard sets tot neonkleuren of kleuren die ‘s nachts oplichten. Het palet kan naar smaak gekozen worden. Het is ook nuttig te bedenken dat bepaalde kleuren verschillende effecten op kinderen kunnen hebben.

Kleur Effect
Geel Stimulerend, bevordert concentratie en geheugen
Rood Fysiek en mentaal stimulerend
Oranje Heeft een zeer warm en activerend effect
Lichtblauw Scherpt de zintuigen en heeft een kalmerend en balancerend effect
Groen Heeft een verkwikkend effect en bevordert intellectuele activiteiten

Materiaal

Vingerverf kan normaal op elk materiaal gebruikt worden. De jongste kinderen kunnen ermee spelen op papier, glas of textiel. Sommige sets zijn echter beter geschikt voor het ene of het andere oppervlak. Als je kind bijvoorbeeld op kleren wil experimenteren, zijn vingerverf die goed op katoen werkt en er goed afwasbaar is het beste.

Vingerverf kan op verschillende oppervlakken gebruikt worden. Voordat je een bepaald model kiest, moet je je ervan vergewissen dat het stel op het gewenste oppervlak afwasbaar is. (Image source: pixabay.com / Wolfgang Eckert)

Wetenswaardigheden over vingerverf

Hoe kan ik thuis zelf vingerverf maken?

Een goed alternatief voor gekochte vingerverf is ze zelf thuis te maken om schadelijke ingrediënten te vermijden. Zo heb je controle over de ingrediënten die gebruikt worden en kun je ook zelf de kleuren kiezen en zelfs eetbare vingerverf maken. Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor je vingerverf

  • Een half kopje maïzena of fijne bloem
  • 1-2 theelepels zout als je wilt dat de kleuren langer blijven zitten
  • Water

Het recept om ze te maken is heel eenvoudig en wordt hieronder uitgelegd

  • Meng de ingrediënten: Roer maïzena of bloem door het water tot het mengsel de gewenste consistentie heeft. Voeg zout toe en roer tot alle klontjes verdwenen zijn.
  • Meng de kleur erdoor: Voor de kleuren kun je ofwel sappen en specerijen gebruiken, ofwel voedselkleurstof. Afhankelijk van de kleur die je wilt, kun je bijvoorbeeld kerrie, kurkuma of ananassap gebruiken voor geel, spinazie voor groen of kersensap voor rood. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Als je voedingskleurstof gebruikt, let er dan op dat die heel intens is. Daarom raden we aan eerst maar een kleine hoeveelheid poeder te mengen. Als je sap wilt gebruiken, roer het er dan langzaam door tot je de gewenste kleur krijgt. (Bron: smarticular.net)

Wat moet ik doen als mijn kind vingerverf inslikt?

In principe zijn vingerverven niet giftig. Maar zoals we hierboven al zeiden, bevatten ze veel bestanddelen die niet geschikt zijn om in te nemen. Daarom raden we altijd aan setjes te gebruiken die eetbaar zijn of geen schadelijke stoffen bevatten, en een arts te raadplegen als je kind de verf heeft ingeslikt.

Wat zijn enkele ideeën om met vingerverf te schilderen?

Vingerverf biedt eindeloze mogelijkheden voor onze kleintjes. In deze video’s vind je ideeën om met vingerverf te schilderen:

Beeldbron: 123rf.com / 35407529

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies