Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

5Onderzochte producten

49Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote viooltest 2019. Hier stellen we alle violen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de meest geschikte viool voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een viool wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • De viool is een prachtig klinkend instrument voor jong en oud.
 • In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen akoestische en elektrische violen. De akoestische violen worden bijna vooral in de klassieke muziek gebruikt. Voor de moderne violist in rock, jazz of elektronische muziek is de elektrische viool de perfecte keuze.
 • De viool is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van maten en prijssegmenten. Er is vast en zeker de juiste viool voor je.

Viool: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een viool koopt

In principe is een viool geschikt voor iedereen met belangstelling voor muziek. Of je nu jong of oud bent, beginner of professional, de viool kan het juiste instrument voor je zijn.

De juiste houding is heel belangrijk, zodat je kunt spelen zonder te verkrampen. (Image source: unsplash.com / Michael Catalisano)

Als je een carrière in een orkest wilt nastreven, helpt het veel als je als kind al aangemoedigd wordt. Maar als je de belangstelling en de wil hebt om te oefenen, kun je op elke leeftijd beginnen met vioolspelen. Bovendien is de viool niet beperkt tot muziekstijlen als klassieke muziek, maar kan hij ook heel veelzijdig gebruikt worden in rock, volksmuziek of elektronische muziek.

De grootte van de benodigde viool hangt af van de leeftijd van de musicus. Iemand die 4 jaar is heeft logischerwijs een kleinere viool nodig dan een volwassene. Over 4 jaar oud gesproken. Dat was ook de leeftijd van Wolfgang Amadeus Mozart toen hij voor het eerst vioolles kreeg van zijn vader Leopold. Hier hebben we de aanbevolen maten van de viool en de lengte van de strijkstok voor elke leeftijd op een rijtje gezet.

Leeftijd Vioolmaat Strijkstoklengte
3-5 jaar 1/16 tot 43 cm
4-7 jaar 1/8 43-49 cm
5-8 jaar 1/4 49-55 cm
6-9 jaar 1/2 55-61 cm
7-11 jaar 3/4 61-67 cm
vanaf 9 jaar 4/4 vanaf 67 cm

Dat hangt van veel factoren af. Je kunt een viool voor beginners krijgen voor zo weinig als € 50. Opgemerkt moet worden dat de kwaliteit en klank van deze violen nergens in de buurt komen van die van beroemde vioolbouwers als Stradivari of Guadagnini. Trouwens, de meeste oudere violen zijn privébezit van rijke verzamelaars. Je kunt een viool van wat hogere kwaliteit krijgen voor een paar honderd euro. Natuurlijk zijn in massaproductie gemaakte violen een stuk goedkoper dan met de hand gemaakte violen. Violen gemaakt door instrumentmakers kunnen enkele duizenden euro’s kosten.

Hoe wordt de viool gemaakt?

De viool bestaat in principe uit 3 delen, de kop, de toets en het lichaam.

Kop

Aan de kop zit de karakteristieke krul, die een zuiver visuele functie heeft. Veel belangrijker zijn de zogenaamde stempinnen, waaraan je de snaar bevestigt en hem lager of hoger kunt stemmen door er aan te draaien. Bijna alle onderdelen van de viool zijn van hout gemaakt, maar ook koolstof wordt in moderne violen gebruikt.

Vingerplank

De toets is de verbinding tussen kop en body. Door de snaar op verschillende plaatsen in te drukken, kunnen verschillende tonen worden voortgebracht. In tegenstelling tot de gitaar zijn er geen fretten. Frets zijn er om een bepaalde noot op de juiste manier te grijpen en te laten klinken. Omdat er geen frets op een viool zitten, moet een vioolspeler de juiste posities van de verschillende noten uit het hoofd kennen. Bovendien moet men een heel goed muzikaal oor hebben om zo nodig een verkeerd geplukte noot te kunnen corrigeren. Deze vaardigheid heet intonatie en is het belangrijkste verschil tussen een amateur en een beroeps.

Lichaam

Het lichaam van een viool bestaat uit verschillende delen. De zijkanten, ook ribben genoemd, de rug en de bovenkant. De twee karakteristieke f-vormige klankgaten, die het volume verhogen, zijn in het bovenblad gewerkt.

Hoewel violen er iets anders uit kunnen zien, zijn ze toch allemaal hetzelfde gebouwd. (Image source: unsplash.com / Madelon)

De brug is, samen met de stemknijpers op de kop, de tweede plaats waar de snaren bevestigd worden. Een bijkomende belangrijke taak van de brug is het overbrengen van de trillingen van de snaren naar de klankkast. De meeste violen hebben hier ook extra fijnstemmers om de viool iets preciezer te stemmen dan met de stemknijpers. Een ander belangrijk deel van het lichaam is de kinsteun. Zoals de naam doet vermoeden, wordt hij gebruikt om de viool tussen de schouder en de kin te klemmen.

Zonder zou de viool uit je hand vallen als je op de hoogste noten viool speelt. De hoogste noten zijn zo moeilijk te spelen dat je de viool niet meer goed met je hand kunt vasthouden. Omdat de kinsteun niet permanent bevestigd is, kun je hem gemakkelijk verwijderen of vervangen. Vroeger werden snaren van darm gemaakt. De meeste snaren zijn tegenwoordig gemaakt van een plastic kern die omwonden is met een metaal zoals aluminium of zilver. De viool wordt gestemd van de dikste naar de dunste snaar in G-D-A-E.

Een handig geheugensteuntje hiervoor is Geh Du Alter Esel. In tegenstelling tot de gitaar, waar vaak verschillende stemmingen worden gebruikt, wordt de viool bijna altijd in dezelfde stemming gespeeld. Af en toe vragen componisten echter om een andere stemming. Deze stemmingswisseling op de viool heet scordatura.

Hoe speel je viool?

De viool wordt bespeeld met een strijkstok of met de vingers. De boog bestaat uit de stok, de kikker, de punt en het haar. De boogstok moet heel soepel zijn en is meestal van pernambucohout/brazilverenhout gemaakt. Zelfs een vioolstrijkstok gemaakt door een meester kan tot enkele honderdduizenden euro’s kosten. De strikharen zitten vast tussen de punt en de kikker. De kikker is het deel van de strijkstok waar je de spanning van de strijkstokharen instelt. Het is ook de plaats waar je de boog vasthoudt. Het haar van de boog is meestal paardenhaar. Omdat het paardenhaar te glad is om de snaar te laten trillen, wordt het met hars ingewreven. Deze boomhars verhoogt de wrijving van de haren, zodat een mooie gelijkmatige toon klinkt.

Welke alternatieven zijn er voor een viool?

Een altviool lijkt erg op de viool. Eén verschil is echter de grootte. Een viool is tussen de 34-36 cm groot. De altviool is met 40-44 cm iets groter. Verder zijn de snaren van de altviool anders gestemd. Namelijk van de laagste naar de hoogste op C-G-D-A. De viool lijkt in grote lijnen op een klassieke viool. In tegenstelling tot de viool heeft de viool echter meestal 5 of 6 stalen snaren. Het wordt heel vaak gebruikt in volksmuziek.

Besluit: Welke soorten violen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Net als de gitaar is er een akoestische en een elektrische versie van de viool. Welke van de twee soorten geschikt is voor jou hangt af van je behoeften en het beoogde gebruik.

Wat zijn de kenmerken van een akoestische viool en wat zijn de voor- en nadelen?

De akoestische viool is waarschijnlijk het instrument waaraan iedereen denkt als klassieke viool. Het is ook het instrument dat het meest gebruikt wordt in de muziekwereld. De klankproductie van een akoestische viool werkt via zijn klankkast. Dit resonerende lichaam werkt als het ware als een versterker. Als je in een orkest speelt, of wilt spelen, is de akoestische viool de perfecte keuze voor jou.

Voordelen
 • Klassieke vioolklank
 • Gevestigd in de muziekwereld
Nadelen
 • Gevoeliger voor vochtigheidsschommelingen

Net als alle instrumenten van hout zijn violen gevoelig voor vochtigheidsschommelingen. Het is aan te bevelen de viool te bewaren bij een luchtvochtigheid van tussen de 50-55%. Als je je viool in een koffer naar een concert vervoert, moet je hem minstens 10-15 minuten voor het spelen uit de koffer halen, zodat de viool aan de vochtigheid kan wennen.

Wat zijn de kenmerken van een elektrische viool en wat zijn de voor- en nadelen?

Het belangrijkste verschil met de akoestische versie is het ontbreken van een klankkast. In plaats van de klankkast van een akoestische viool, heeft de elektrische viool alleen een frame. Omdat de klankkast heel bepalend is voor de klank, heeft de elektrische viool geen unieke, karakteristieke klank. Net als bij een elektrische gitaar zit er een pickup op de elektrische viool. Dit is een piëzo pickup systeem dat het verschil in druk wanneer de snaren bespeeld worden omzet in een elektrisch signaal. Dit signaal kan bijvoorbeeld via een jack kabel naar een versterker geleid worden.

Voordelen
 • Speelgevoel identiek aan de akoestische viool
 • Uiterst veelzijdig
Nadelen
 • Geen eigen karakteristieke klank
 • Geen gebruik in het orkest

Omdat het orkest erg traditiebewust is, is het gebruik van elektrische violen nog niet ingeburgerd. Voor moderne muziekstijlen is de elektrische viool echter perfect, omdat je kunt kiezen uit een rijkdom aan verschillende klanken.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om violen te vergelijken en te beoordelen

Bij het kopen van een viool kun je verschillende criteria raadplegen

 • Fabrikant
 • Materiaal
 • Accessoires

In de volgende paragrafen wordt uitgelegd wat elk criterium betekent en hoe het je kan helpen bij het kopen van een viool.

Fabrikant

Yamaha

De Japanse firma Yamaha is niet alleen bekend als fabrikant van motorfietsen, maar is ook tamelijk succesvol op het gebied van muziek. Met Yamaha krijg je goede kwaliteit voor een redelijke prijs. Yamaha violen zijn geschikt voor zowel beginners als professionals.

GEWA

GEWA violen zijn “Made in Germany” en worden vervaardigd in de eigen GEWA werkplaatsen in Adorf. Ze verdelen hun gamma in Student-Line, Maestro-Line en Master Instruments. Zo bieden ze de juiste viool voor elk budget en vaardigheidsniveau.

Karl Höfner

Karl Höfner is ook een Duitse firma die zich al sinds 1887 toelegt op instrumentenbouw. Ze voeren hun wereldberoemde gitaren, bassen en ook snaarinstrumenten internationaal uit. Violen van Höfner zijn meer geschikt voor gevorderde vioolspelers vanwege hun hoge kwaliteit. Ze bieden ook replica’s aan van beroemde violen zoals Stradivari of Guarneri.

Thomann

De Duitse muziekwinkelgigant Thomann biedt naast violen natuurlijk ook allerlei muziekbenodigdheden aan. Je kunt kiezen uit een ruime keuze aan akoestische en elektrische violen, die door hun lage prijs ook heel geschikt zijn voor beginners.

Materiaal

De meeste violen zijn van hout gemaakt. De meest voorkomende houtsoorten zijn spar, esdoorn en taxus. Elk van deze houtsoorten heeft zijn eigen geluidskwaliteit.

De meeste violen zijn van hout gemaakt. (Image source: unsplash.com / Clem Onojeghuo)

Violen van koolstof hebben het voordeel dat water, zweet en vochtigheid ze niet kunnen aantasten. Strijkstok Het materiaal van de vioolstrijkstok is of pernambuco hout of koolstof. Beide materialen zijn flexibel. Dit maakt ze perfect voor het maken van een vioolstrijkstok. In principe moet je er bij het kopen van een strijkstok op letten of de stok licht gebogen is als hij strak staat. Dit komt omdat de stok zo gebogen moet zijn dat het paardenhaar voldoende strak staat. Je moet er ook op letten dat er geen scheuren in de stok zitten, anders kan de boog gemakkelijk breken.

Accessoires

Als je je viool wilt vervoeren, heb je een vioolkoffer nodig. De koffer moet comfortabel te dragen zijn en de viool beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals stoten of regen. Het is ook praktisch om extra vakken te hebben waarin bijvoorbeeld bladmuziek vervoerd kan worden.

Als je geen absolute toonhoogte hebt, heb je een stemapparaat nodig om de viool te stemmen. Veel violisten gebruiken een stemvork om de juiste toon te zetten. Natuurlijk zijn er ook praktische elektronische stemapparaten die je de juiste toon tonen. Een schoonmaakdoekje waarmee je de viool na het spelen kunt afvegen is erg praktisch. Je wilt geen vieze viool bespelen die onder het zweet zit.

Interessante feiten over violen

Wat betekenen eerste viool en tweede viool?

Deze termen zijn onderdelen van de instrumentatie van een strijkorkest of strijkkwartet. Een strijkkwartet bestaat uit een eerste viool, tweede viool, altviool en cello.

Met welke andere instrumenten bespeelt men de viool?

Zoals reeds gezegd, wordt de viool meestal bespeeld in combinaties met andere snaarinstrumenten. Er zijn echter ook talloze muziekstukken waarin de viool gecombineerd wordt met piano, orgel, gitaar of stem.

Er zijn hier werkelijk geen grenzen. In een moderne context wordt de viool ook vaak gecombineerd met een rockband of een elektronisch nummer.

Welke violen zijn de meest waardevolle ter wereld?

Net als kunstschilderijen worden violen tegen waanzinnig hoge prijzen te koop aangeboden. Het is moeilijk voor te stellen dat iemand miljoenen euro’s uitgeeft aan een viool. Hier hebben we een lijst samengesteld van de duurste violen. De extra namen zoals “Lady Blunt” of “ex-Kochanski” verwijzen naar de vorige eigenaar van de viool.

Model Bouwjaar Prijs
Stradivari “Lady Blunt” 1721 11,6 Mio. €
Guarneri del Gesù “ex-Kochanski” 1741 7,3 Mio.€
Guarneri del Gesù “ex-Carrodus” 1741 5,1 Mio.€
Guarneri del Gesù “Lord Wilton” 1742 4,3 Mio.€
Stradivari “La Pucelle” 1709 4,3 Mio. €

De opbrengst van de verkoop van de Stradivari “Lady Blunt” werd geschonken aan de Nippon Music Foundation. Dit geld werd gebruikt voor de wederopbouw na de aardbeving van Tohoku in Japan in 2011. Goede violisten zijn meestal afhankelijk van een beschermheer. Een mecenas is een rijke investeerder die zijn dure viool ter beschikking stelt van de violist. Er zit voor beide kanten iets in. De violist is tevreden omdat hij een door een meester gemaakt instrument mag bespelen, en de mecenas is tevreden omdat de waarde van de viool stijgt doordat de beroemde violist erop speelt.

Hoe en waar kan men viool leren spelen?

Je kunt les nemen aan een muziekschool of bij een privéleraar. Natuurlijk zijn er ook mensen die zichzelf viool leren spelen. Je kunt op YouTube talloze video’s vinden over het leren bespelen van de viool. Voor een beginner is het echter het beste om met een vioolleraar te beginnen.

Welk instrument is moeilijker te leren?

De viool of de piano?

Dat kan niet met zekerheid gezegd worden. Zoals met elk instrument is er ijver en een beetje talent voor nodig. Voor viool en piano moet je jaren oefenen om op een professioneel niveau te komen.

Welke viool spelen wereldsterren als David Garrett?

De wereldberoemde violist David Garrett bespeelt de Stradivarius “ex-Busch” uit 1716, die hem ter beschikking werd gesteld door een anonieme eigenaar. In deze tabel hebben we de violen van andere beroemde violisten voor je verzameld.

Musicus Viool
David Garrett Stradivari “ex-Busch” uit 1716
Lindsey Stirling Yamaha SV-250 Silent Violin Pro en een Luis and Clark “nero” carbonfiber akoestische viool
Andre Rieu Stradivari uit 1732
Lisa Batiashveli Guarneri del Gesù uit 1739
Anne Sophie Mutter Stradivari “ex-Emiliani” uit 1703 en Stradivari “ex-Lord Dunn-Raven” uit 1710

Beeldbron: unsplash.com / Providence Doucet

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies