Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Vissen is erg populair. Elke vissoort, elk waterlichaam en elke vismethode stelt andere eisen aan de vislijn. Daarom is het van essentieel belang een overzicht te krijgen van de vele soorten producten. Zo kun je er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt voor je gebruiksgebied. Of het nu gaat om kantvissen, bodemvissen of dobbervissen – met de juiste vislijn vergroot je je kansen op een mooie vangst.

In overeenstemming met het aantal soorten sportvissers zijn er ook ontelbare soorten vislijn. Om je te helpen een overzicht te krijgen van wat er beschikbaar is, geeft deze gids uitleg over de belangrijkste koopcriteria en beantwoordt hij veel gestelde vragen. De lijst van voor- en nadelen van de twee meest voorkomende soorten vislijn, monofilament en gevlochten, moet je keuze gemakkelijker maken. In onze vislijn test 2021 testten we verschillende productsoorten en delen hier onze vier aanbevelingen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Behalve de juiste hengel, hengel en, afhankelijk van de vismethode, aas, is de keuze van een geschikte vislijn van cruciaal belang voor een geslaagde viservaring. Welke lijn voor jou geschikt is, hangt helemaal af van het gebruiksgebied, de vismethode en de doelvis.
 • Er zijn twee hoofdsoorten vislijn: monofilament en gevlochten (polyfile), waarbij gevlochten vislijn uit meerdere vezels bestaat en over het algemeen sterker is. Monofilament lijnen daarentegen zijn bijzonder slijtvast en worden vooral aanbevolen voor beginnende hengelaars, omdat ze rek hebben en daardoor vergevingsgezinder zijn voor boorfouten.
 • De breeksterkte is een van de belangrijkste koopcriteria en hangt af van de diameter, het materiaal en de toestand van de lijn. In het algemeen moet bij het nemen van een aankoopbeslissing het volgende principe in acht genomen worden: De lijn moet altijd zo sterk zijn als nodig en zo dun mogelijk.

Vislijn: Onze selectie

Criteria voor het kopen en evalueren van vislijn

Onze uitleg in de volgende paragrafen geeft je een overzicht van de verschillende criteria die je bij het kopen van een vislijn in overweging moet nemen.

Bij de keuze van je vislijn speelt je persoonlijke gebruiksgebied een doorslaggevende rol. De doelvis en de vismethode waarvoor je vislijn gebruikt zijn doorslaggevend. Afhankelijk van het gebruiksgebied moet het verschillende eigenschappen hebben. Als deze punten je duidelijk zijn, kun je de volgende criteria gebruiken om verschillende vislijnen met elkaar te vergelijken.

De afzonderlijke aankoopcriteria worden hieronder nader toegelicht.

Draagkracht

Voor de dikte van een vislijn geldt het volgende principe: hoe dikker de vislijn, hoe groter de draagkracht. Een grotere diameter levert dus een grotere draagkracht op. Het draagvermogen wordt meestal aangegeven in kg of in lbs (Engelse ponden).

Maar omdat fabrikanten vaak verschillende meetmethoden gebruiken om de diameter te meten, zijn deze specificaties moeilijk met elkaar te vergelijken. We raden je daarom aan het draagvermogen als richtlijn te gebruiken.

De breeksterkte van een vislijn hangt af van de diameter, het materiaal en de textuur.

De sterkte van een vislijn wordt echter niet alleen bepaald door zijn diameter. Het hangt ook af van het gebruikte materiaal en de textuur. Gevlochten lijnen, bijvoorbeeld, hebben door hun vlechtwerk een grotere draagkracht voor dezelfde diameter dan monofilament vislijnen.

Bijvoorbeeld, een 0,2 mm brede monofilament vislijn heeft een maximale draagkracht van ongeveer 4 kg, terwijl een 8-plait lijn met dezelfde diameter 13 kg heeft.

De effecten van dikkere lijnen mogen niet verwaarloosd worden. Naarmate de lijndikte toeneemt, neemt ook de zichtbaarheid van de vislijn toe, wat vissen kan afschrikken. Bovendien neemt de mogelijke werpafstand af naarmate de lijn meer weerstand biedt. Hoe dunner de lijn, hoe verder je hem kunt werpen.

Om deze redenen bevelen we het volgende principe aan: vislijn moet altijd zo sterk zijn als nodig en tegelijk zo dun mogelijk.

Zoals met alle eigenschappen van vislijnen, moet ook de belastbaarheid passen bij de doelvis en de omstandigheden op de visplek. Zo zul je voor snoek zeker een dikkere lijn nodig hebben dan voor forel.

Schuringsweerstand

Schuringsweerstand beschrijft of een lijn bij het vissen op een stenige bodem snel schuurt en ruw wordt. Een slijtvaste lijn is minder gevoelig voor mechanische beschadiging en daarom duurzamer en hoeft minder vaak vervangen te worden.

Monofilament vislijnen zijn beter bestand tegen schuren dan gevlochten lijnen.

De doorslaggevende factor voor slijtvastheid is het materiaal en de manier waarop de lijn gemaakt is.

Monofilament vislijnen zijn beter bestand tegen schuren dan polyfiles, want de laatste bestaan uit verschillende draden die snel kunnen breken als ze tegen elkaar schuren.

Bij gevlochten vislijn hangt de slijtvastheid af van het materiaal van de draden, dus als je vist op mosselbedden met scherpe randen of op rotsachtige bodem, zijn monofilament lijnen de beste keus.

Kleur

Behalve de populaire transparante vislijnen zijn er ook lijnen in verschillende kleuren. Welke kleur het beste is hangt af van het gebruiksgebied en persoonlijke voorkeuren. In principe kan de lijnkleur twee verschillende doelen dienen: als camouflage-effect of voor een betere zichtbaarheid voor de visser.

Om vissen niet af te schrikken, moet de vislijn zo onopvallend mogelijk zijn. De meeste vissers gebruiken daarom de klassieke doorzichtige lijnen. Sommige hengelaars zweren echter bij het gerichte gebruik van gekleurde lijnen om een nog beter camouflage-effect te bereiken.

De lijnkleur wordt gebruikt voor camouflage of voor betere zichtbaarheid.

Lichte kleuren zijn geschikt voor het vissen op het wateroppervlak, terwijl donkere kleuren, zoals donkergroen of bruin, gebruikt worden voor het vissen op de bodem van een waterlichaam.

Zichtbare gekleurde lijnen zijn echter voordelig voor sommige vismethoden. Bij spinvissen vergroot een felgekleurde lijn – geel, groen, wit, rood of zelfs roze – de zichtbaarheid voor de hengelaar en helpt hem de beet aan te geven en het kunstaas te leiden.

Behalve deze verschillende eenkleurige versies zijn er ook veelkleurige vislijnen. Deze zijn bijzonder geschikt voor zeehengelsport. Omdat de kleur met bepaalde tussenpozen verandert, weet de visser steeds hoe diep het kunstaas al gegaan is.

Rek

Monofilament vislijnen hebben een rek van 15-35 %, gevlochten lijnen van 1-8 %. Dit betekent dat ze onder belasting uitrekken of langer worden. Deze eigenschap kan als een voordeel of nadeel worden gezien, afhankelijk van het gebruiksgebied en de ervaring, want ze heeft enkele gevolgen.

Stretching heeft invloed op de volgende aandoeningen

 • Beetdetectie: Vislijnen met rek hebben veel minder contact met de vis, wat beetdetectie bemoeilijkt. Gevlochten lijnen met weinig rek daarentegen laten toe dat de kleinste rukjes direct via de hengel op de pols worden overgebracht. Dit betekent dat de hengelaar onmiddellijk herkent wanneer een vis bijt. Dit is een groot voordeel, vooral bij het vissen op grotere afstanden. Wie meer op afstand vist is beter af met een vislijn met weinig rek.
 • Vishaken: Door het uitrekken van de vislijn is het wat moeilijker om de haak voldoende in de bek van de vis te laten doordringen. Maar met weinig rekbare lijnen wordt dit sneller en dieper bereikt.
 • Boorfactor: Door hun rek zijn monofilament lijnen vergevingsgezinder voor drilfouten en daarom bijzonder geschikt voor beginnende hengelaars. Bij een verkeerde instelling, bv. van de reelrem, dient de rek als een extra veer en voorkomt zo lijnbreuk of visverlies.

Wat betreft beetwaarneming en het haken van de vis zijn lijnen met weinig rek in het voordeel. Wat de drilfactor betreft, is ook de ervaring van de hengelaar doorslaggevend. Een vislijn met rek is aan te bevelen voor een beginnende visser. Als je een ervaren hengelaar bent en weet hoe je op de vlucht van de vis moet reageren, is een lijn met weinig rek een betere keuze.

Besluit: Welke soorten visdraad zijn er en welke is geschikt voor mij?

Bij de meeste vislijnen wordt onderscheid gemaakt tussen monofilament en gevlochten. Het belangrijkste verschil tussen de twee soorten producten ligt in hun textuur. Beide soorten lijn hebben hun voor- en nadelen, die ze optimaal maken voor sommige vistechnieken en doelvissen en minder geschikt voor andere.

Type Voordelen Nadelen
Monofilament visdraad Hoge slijtvastheid, goedkoper, stretch vergeeft drilfouten Stretch maakt beetwaarneming moeilijker, minder contact met de vis, minder UV-bestendig
Gevlochten visdraad Hogere draagkracht met dezelfde diameter, nauwelijks rek maakt direct contact met de vis mogelijk, hoge beetdetectie, UV-bestendig Slechte slijtvastheid, duurder, slechtere knoopsterkte

De voor- en nadelen van de twee soorten produkten worden in de volgende hoofdstukken nader toegelicht. De uitleg moet het je gemakkelijker maken te beslissen welk product je gaat kopen.

Monofilament vislijn

Monofilament vislijn

Monofilament lijn bestaat uit een enkele streng, hoofdzakelijk van nylon. Omdat ze gemakkelijker te vervaardigen zijn, zijn monofilament vislijnen goedkoper dan polyfile lijnen.

Behalve de prijs is ook de hoge slijtvastheid een groot voordeel van monofilament lijn. Omdat hij uit slechts één draad bestaat, is hij minder gevoelig voor mechanische beschadiging. Monofilament vislijnen zijn dus ook geschikt voor het vissen op stenige bodem.

Vergeleken met polyfilament vislijn wordt monofilament als minder UV-bestendig beschouwd. Het is gevoeliger voor UV stralen, wat betekent dat het ook regelmatiger vervangen moet worden.

Nadelen
Voordelen
 • Minder duur
 • Hoge slijtvastheid
 • Stretch is vergevingsgezind voor drilfouten
 • Stretch maakt het opsporen van beet moeilijker
 • Minder contact met de vis
 • Minder UV-bestendig

In tegenstelling tot gevlochten lijn heeft monofilament lijn een hoge rek van ongeveer 18 – 30 %. Deze elasticiteit vangt de bewegingen van de vis op en vergeeft ook kleine fouten in de afstelling van de rem. Dit is de reden waarom monofilament lijn bijzonder geschikt is voor beginners.

Sommige vissers missen echter het directe contact met de vis, dat door de stretch aanzienlijk wordt verminderd. Dit gaat gepaard met een moeilijkere beetdetectie, wat een ander nadeel is van monofilament vislijn.

Gevlochten vislijn

Gevlochten vislijn

In tegenstelling tot monofilament lijn bestaat gevlochten lijn uit meerdere strengen, daarom worden ze ook vaak multifilament of polyfilament vislijn genoemd. Deze afzonderlijke vezels, meestal van Dyneema of Spectra, worden met een speciaal procédé strak in elkaar gevlochten. Door dit vlechtproces schitteren polyfile vislijnen met een veel grotere draagkracht dan monofilament lijnen van dezelfde diameter. De grote draagkracht is het grootste voordeel van een gevlochten lijn.

Gevlochten vislijnen hebben een grotere draagkracht dan monofilament lijnen.

De kwaliteit van gevlochten lijnen hangt af van het aantal gebruikte draden en hoe strak ze gevlochten zijn. Als een lijn uit 8 strengen bestaat, heet hij een 8-strengs gevlochten lijn.

Hoe meer strengen gevlochten, hoe ronder, steviger en gladder het oppervlak van de lijn aan het eind. Een glad en rond oppervlak wordt beschouwd als een teken van hoge kwaliteit. Dit komt tot uiting in de prestaties en werpprestaties van de gevlochten lijnen. Bijvoorbeeld, 8-plait lijnen werpen beter dan 4-plait lijnen.

Gevlochten vislijnen zijn weinig rekbaar. Deze eigenschap maakt het de visser mogelijk direct contact met de vis te hebben en de beet beter te detecteren. Om deze redenen zijn ze erg populair, vooral bij ervaren vissers. Bovendien zijn polyfielijnen, in vergelijking met monofilament lijnen, minder gevoelig voor UV-stralen en gaan ze dus langer mee.

Voordelen
 • Hogere draagkracht met dezelfde diameter
 • Nauwelijks rek maakt direct contact met de vis mogelijk
 • Hoge beetregistratie
 • UV-bestendig
Nadelen
 • Slechte schuurweerstand
 • Duurder
 • Slechtere knoopsterkte

Een nadeel van vislijnen van polyfilament is hun slechtere schuurweerstand. Omdat ze van meerdere draden gemaakt zijn, zijn ze gevoeliger voor beschadiging. Als één draad beschadigd is, lijdt de draagkracht eronder, wat bij verhoogde belasting tot lijnbreuk kan leiden. Een ander negatief punt is de geringere knoopsterkte, waardoor veel hengelaars nieuwe knoopkennis moeten verwerven.

Het fabricageproces van multifilament lijnen is aanzienlijk ingewikkelder, wat ook in de prijs tot uiting komt. Gevlochten vislijnen zijn aanzienlijk duurder dan monofilament lijnen.

Sommige fabrikanten hebben ontdekt dat de voordelen van beide soorten leidingen gecombineerd kunnen worden. Er zijn nu hybride vislijnen op de markt, die bestaan uit een gevlochten vislijn met een monofilament omhulsel.

Gids: Veelgestelde vragen over vislijn in detail beantwoord

Sta je op het punt een nieuwe vislijn te kopen en heb je nog vragen? In onze gids over visdraad hebben we de belangrijkste en meest gestelde vragen van klanten geselecteerd en ze duidelijk beantwoord. De antwoorden moeten je helpen om je vragen te verduidelijken en de juiste vislijn voor je te vinden.

Welke vislijn is geschikt voor welke vissoort?

De volgende tabellen geven je een overzicht van welke vislijn en draagkracht geschikt is voor welke vis. Voor roofvissen is het meestal aan te bevelen gevlochten vislijn te gebruiken, terwijl monofilament lijn meestal gebruikt wordt voor de vredesvisserij.

Doelvis monofilament lijn gevlochten lijn
Paling Ø: 0.30 mmKleur: bruin Ø: 0.15 – 0.20 mm
Baars Ø: 0.18 – 0.25 mm Ø: 0.10 – 0.15 mm
Kabeljauw Ø: 0.22 – 0.20 mm.50 mm Ø: 0.12 – 0.18 mm
Forel Ø: 0.20-0.30 mmKleur: helder, lichtblauwu Ø: 0.10 – 0.15 mm
Snoek Ø: 0.30-0.30.40 mm, 7-11 kgKleur: blauw, grijs, groen Ø: 0.18-0.20 mm
Haring Ø: 0.25-0.30 mm Ø: 0.10-0.14 mm
Carp Ø: 0.25-0.20 mm.35 mm, 5-10 kgKleur: bruin, camouflage, olijf niet algemeen
Makreel Ø: 0.30-0.50 mm niet algemeen
Schol Ø: 0.25-0.35 mm niet algemeen
Waller niet geschikt Ø: 0.40 mmKleur: bruin of doorzichtig
Witvis (bv. Brasem, brasem of voorn Ø: 0.14-0.18 mm niet gebruikelijk
Meerval Ø: 0.45-0.60 mm Ø: 0.30-0.50 mm
Snoekbaars Ø: 0.25-0.30 mm Ø: 0.10-0.20 mm

Afhankelijk van de manier van vissen kunnen deze richtwaarden enigszins variëren. Voor spinvissen is het eerste nummer meer geschikt, terwijl je voor bodemvissen beter de bredere lijn kunt gebruiken.

Angelschnur-1

Vissen in een bergmeer stelt andere eisen aan de vislijn dan in andere wateren.
(Image source: Robson Hatsukami Morgan / Unsplash)

De lijnen voor het dobbervissen liggen er tussenin.

Welke vislijn heb ik nodig voor welke vismethode?

Je hebt een andere lijn nodig, afhankelijk van je vismethode. De tabel hieronder geeft je een overzicht van de meest voorkomende vismethoden en welke vislijn voor elk gebruikt wordt.

Vismethode monofilament lijn gevlochten lijn
Kustvissen Ø: vanaf 0.30 mmplus flare lijn Ø: 0.12-0.20 mmplus slaglijn
Voervissen Ø: 0.20-0.25 mmplus slaglijn Ø: 0.08-0.12 mmplus slaglijn
Bodemvissen Ø: 0.20-0.40 mm Ø: 0.10-0.20 mm
Spinvissen Ø: 0.18-0.22 mm Ø: 0.10-0.50 mm
Diepzeevissen niet geschikt Ø: 0.15 – 0.18 mmKleur: geel of rood
Drijvend vissen Ø: 0.20-40 mm niet gebruikelijk
Trollen Ø: 0.40 mm niet gebruikelijk

De informatie in de tabel is weer bedoeld als richtlijn. De benodigde draagkracht hangt af van de doelvis. Daarom geldt het eerste getal voor kleinere vredesvissen en het tweede getal eerder voor roofvissen. Bijvoorbeeld, een visdraad van 0.10 mm is voldoende voor een baars, maar voor een snoek heb je een diameter van 0.50 mm nodig.

Wat zijn de alternatieven voor visdraad?

Hieronder worden twee alternatieven voor monofilament of polyfilament vislijn voorgesteld

 • Fluorocarbon lijn: Een mogelijk alternatief is vislijn van fluorocarbon. Het lijkt erg op monofilament visdraad en wordt steeds populairder onder sportvissers. Voordat fluorcarbon lijn als hoofdlijn gebruikt werd, werd hij lange tijd alleen gebruikt als leader bij het roofvisvissen. De voordelen ervan zijn dat hij een zwakkere rek heeft, een hogere schuurweerstand en UV-bestendigheid. Daardoor gaat hij aanzienlijk langer mee dan de andere twee soorten lijn. Vergeleken met monofilament en polyfilament vislijnen zijn fluorcarbon lijnen een stuk duurder. De hogere prijs wordt echter gerelativeerd door de vele voordelen.
 • Vliegenlijn: Er zijn speciaal gemaakte vliegenlijnen voor het vliegvissen. De vliegenlijn vertegenwoordigt een eigen soort lijn, die in verschillende kleuren, maten en gewichten verkrijgbaar is. De kern van de lijn bestaat ook uit monofilament of gevlochten lijn, maar heeft een extra coating.Vlieglijnen worden naar hun gewicht ingedeeld in de zogenaamde AFFTA (American Fly Fishing Trade Association) klassen. Deze lopen van klasse 1, de lichtste, tot klasse 15, de zwaarste lijnen.

Fluorocarbon lijnen kunnen voor verschillende vismethoden gebruikt worden, terwijl vliegenlijnen speciaal voor het vliegvissen gebruikt worden.

Wat kost een visdraad?

Vislijnen zijn over het algemeen erg goedkoop, en daarom speelt de prijs vaak een ondergeschikte rol bij de aankoop.

Angelschnur-2

Surfvissen is vissen in zee vanaf het strand of de kust. De vislijn moet geschikt zijn voor zout water.
(Image source: fikret kabay / Pixabay)

De tabel hieronder geeft je een overzicht van de prijsklasse van vislijnen.

Lijnsoort Prijsklasse
Monofilament lijn De goedkoopste lijnen zijn al verkrijgbaar voor minder dan 1 euro, terwijl goede lijnen te koop zijn voor ongeveer 3 euro per 100 meter. Naar boven toe stijgen de prijzen tot ongeveer 50 euro per 100 m.
Gevlochten lijn Er zijn ook goedkope gevlochten vislijnen voor minder dan 1 euro. Lijnen van goede kwaliteit beginnen bij ongeveer 7 euro per 100 meter. De duurste kunnen meer dan 100 euro per 100 meter kosten.

De verschillen in levensduur van de twee soorten leidingen zetten de prijsverschillen enigszins in perspectief. Zo gaan de duurdere gevlochten lijnen over het algemeen langer mee, terwijl de goedkopere monofilament vislijnen om de 2-3 jaar vervangen moeten worden.

Hoe vaak moet ik een vislijn vervangen?

Hoe vaak je een vislijn moet vervangen hangt af van de frequentie, de duur en de soort spanning waaraan de lijn wordt blootgesteld. In het algemeen zijn monofilament vislijnen minder duurzaam dan gevlochten lijnen. Een monofilament lijn verliest per visseizoen ongeveer 30-50% van zijn oorspronkelijke draagkracht. Het moet uiterlijk na 2-3 jaar vervangen worden.

Omdat gevlochten lijnen, onder andere, ongevoelig zijn voor UV stralen, hebben ze een langere levensduur dan monofilament. Controleer je vislijn regelmatig op breeksterkte en kijk of er beschadigingen zijn. Zodra je enige schade aan de leiding bemerkt, moet je hem ten laatste vervangen.

Afbeelding bron: Baker/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies