Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

43Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

93Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote visboot test 2021. Hier stellen we alle vissersboten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van de recensies van klanten op het net toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste visboot voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een vissersboot wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zijn veel soorten vissersboten met verschillende voor- en nadelen.
 • Een vissersboot is meestal altijd ontworpen voor een specifieke activiteit. Dat wil zeggen, zoet- of zoutwatergebruik.
 • Motoraangedreven vissersboten vanaf 3 pk moeten in Duitsland geregistreerd worden.

Vissersboot: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een vissersboot koopt

Wanneer is een vissersboot de moeite van het kopen waard?

Een vissersboot is niet per se een koopje. Je moet dus van tevoren bedenken of je zoiets überhaupt nodig hebt. Wat zijn nu de redenen om een vissersboot te kopen?

Als er in je omgeving veel meren of brede rivieren zijn waar je kunt vissen, is een vissersboot een betrekkelijk goed idee. Ben je meer thuis in de bergen met snelle beken, dan raden we je een visboot af en raden je aan in plaats daarvan aan de wal te vissen.

Vissen is ontspannend – of je nu alleen of met z’n tweeën vist. (Image source: unsplash.com / Ravi Pinisetti)

Het geeft je een grotere en meer flexibele visplek dan ooit tevoren. De grotere visplek biedt je ook een vermoedelijk grotere keuze aan vissoorten.

Bovendien geeft het vissen op een boot je een zekere ontspanning. Hoe verder je het water op gaat, hoe meer tijd je voor jezelf hebt.

Hoe werkt registratie (indien nodig)?

Gemotoriseerde boten met een motorvermogen van meer dan 3 pk en zeilboten zonder motor met een romplengte van meer dan 5,50 m moeten een registratieplaatje dragen op alle Duitse binnenwateren waar het Binnenvaartreglement van toepassing is.

Met een internationaal vaarbewijs (kortweg IBS) ben je gedekt voor dit voorschrift en is een extra registratie bij de Water and Shipping Authority niet nodig.

De IBS is geldig op buitenlandse binnen- en kustwateren en op de Duitse binnenwateren als een officieel erkend bootregistratie. Bovendien is de IBS 2 jaar geldig, wat je voor een bepaalde tijd vervelende officiële kanalen bespaart.

Maar hoe registreer je je boot als hij meer dan 3 pk motorvermogen heeft? In principe kun je hierover informatie krijgen bij twee instellingen.

De eerste optie is de hierboven genoemde Water- en Scheepvaartautoriteit. De tweede optie is de ADAC. De ADAC biedt zelfs online formulieren aan waarmee je een IBS of iets dergelijks kunt aanvragen.

We raden je aan zelf navraag te doen, want er zijn verschillende manieren om je boot te registreren van staat tot staat.

Welke accessoires zijn belangrijk bij het vissen?

Om een vissersboot of een ander soort boot op het water te bedienen, moeten bepaalde veiligheidsuitrustingen aan boord zijn.

Een deel hiervan is wettelijk verplicht; andere voorwerpen zijn gewoon een goed idee om bij je te hebben. Deze tabel toont lang niet alles wat je nodig hebt, maar wel de meest belangrijke zaken.

Uitrusting Beschrijving
Reddingsvesten In de meeste landen is een reddingsvest of andere reddingsmiddelen verplicht voor elke passagier aan boord en voor kinderen onder een bepaalde leeftijd. Het is een goed idee om op het water altijd je reddingsvest te dragen, ook al is dat niet wettelijk verplicht.
Noodstopschakelaar Als deze niet direct op de motor gemonteerd is, is het mogelijk hem achteraf aan te brengen. Hij wordt gebruikt om de motor uit te schakelen.
Brandblusser Als er een brandblusser in de buurt van de motor staat, kan een motorbrand snel geblust worden.
Rope Je hebt touw nodig om je boot aan de mooring vast te maken en voor je anker. Je moet ook een sleepkabel bij je hebben voor het geval je midden op het meer vast komt te zitten of iemand helpt die dat doet.
Signaalgevers Zulke dingen als een hoorn, fluitje, vlaggen of fakkels kunnen anderen waarschuwen als je in nood bent, of een waarschuwing geven in mistige omstandigheden.
Weerradio Deze kan je waarschuwen voor dreigende weersveranderingen voordat je veranderingen in de lucht, wind en watersnelheid opmerkt.
Lights Als je ‘s nachts vanuit je boot wilt vissen, heb je een nachtrijlicht nodig, dat meestal bestaat uit rode en groene lichten voor de boeg en een wit licht voor de achtersteven. (Alleen nodig boven een bepaalde maat)

Wat is het verschil tussen vissen vanaf de oever en vissen met een boot?

In principe verschillen de twee soorten vissen in de plaats van waaruit je vist. Bij het bankvissen sta je op vaste grond, terwijl je bij het bootvissen thuis bent op een boot.

Maar wat zijn de fundamentele verschillen? Laten we beginnen met het vissen vanaf de kant. Met kustvissen heb je in principe geen boot of iets dergelijks nodig. Je vindt een mooie plek met veel vis en begint vanaf de oever te vissen.

Omdat je geen boot nodig hebt, heb je veel van de hierboven genoemde uitrustingsstukken niet nodig. Dit bespaart niet alleen geld, maar ook zenuwen. Bovendien speelt het weer een veel kleinere rol dan bij bootvissen, want je hoeft niet op te passen voor wind of deining.

Vissen aan de kust heeft zijn beperkingen, en daarom stappen velen over op bootvissen. Het biedt meer vrijheid en je kunt je visplek zonder veel moeite veranderen. (Image source: unsplash.com / Sandra Seitamaa)

Natuurlijk klinkt het verleidelijk om je viskamp gewoon aan de oever op te zetten, maar je moet je ervan vergewissen dat de oever of het water ook echt open is om te vissen.

Een ander fundamenteel nadeel is het bereik. Omdat je uitsluitend vanaf de oever vist, is de actieradius natuurlijk zeer beperkt en het voorkomen van vis waarschijnlijk vrij mager.

Nu naar het bootvissen. Bootvissen wordt door veel vissers gezien als een rustgevende bezigheid. Je bent ver weg, ongestoord en hebt eindelijk tijd voor je eigen hobby. Ook is de keuze aan visstekken veel groter dan bij het vissen aan de kust.

Je huidige visplek levert niet genoeg prooi op? Geen probleem. Je kunt het volgende visgebied gemakkelijk per boot bereiken.

Bij bootvissen komt echter veel voorbereidend werk kijken. Je moet eerst duidelijk weten wat voor boot het in de eerste plaats is. Als er een motor met 15 pk of meer in zit, is een vaarbewijs vereist.

Bovendien moet je aandacht besteden aan verplichte registratie. Omdat er van federale staat tot federale staat verschillende richtlijnen zijn, is het raadzaam contact op te nemen met de plaatselijke autoriteiten.

Wat kost een vissersboot?

De prijs hangt natuurlijk van veel factoren af: Grootte, motor, materiaal, enz. De prijsklasse voor een vissersboot ligt tussen 200€ en 1500€. De duurdere modellen zijn meestal van hoogwaardig materiaal gemaakt, zoals speciaal plastic of hout, en hebben meestal een motor.

Opblaasbare/rubberen boten, daarentegen, zijn in de sector van 300€ tot 500€ en worden meestal niet met een motor geleverd. Als je wat comfort wilt hebben, moet je zeker eerst uitzoeken of een motor achteraf ingebouwd kan worden.

De prijs van roeiboten die niet met een motor kunnen worden omgebouwd varieert sterk. Ook hier hangt het af van maat en materiaal. Toch heb je geen vergunning of registratie nodig.

Besluit: Welke soorten vissersboten zijn er en welke is de juiste voor jou?

Wat zijn de kenmerken van een opblaasbare/rubberen vissersboot en wat zijn de voor- en nadelen?

Een opblaasbare boot bestaat uit twee hoofddelen. De romp, die ook van rubber of een duurzame soort kunststof gemaakt kan zijn. En de luchtkamers, die helaas altijd lucht verliezen, van welk materiaal ze ook gemaakt zijn.
De luchtkamers

moeten daarom elke maand, of bij overmatig gebruik elke 3 weken, met lucht worden opgeblazen.

De veelzijdigheid van dit type boot maakt de opblaasbare boot zo populair. Hij is gemakkelijk te vervoeren en ideaal voor privé-visserijgebruik. Bovendien is hij veel gemakkelijker te repareren dan een boot van aluminium of iets dergelijks.

Opblaasbare boten kunnen universeel gebruikt worden en kunnen het zelfs heel goed uithouden met andere boottypes in zout water. Ze zijn ook betrekkelijk gemakkelijk te vervoeren (Image source: unsplash.com / Kal Visuals)

Als je opblaasbare boot een motor heeft, heet hij een RIB boot. Als je een RIB krijgt, moet je weten dat hij geregistreerd en ingeschreven moet worden.

Voordelen
 • Gemakkelijk te vervoeren
 • Kan zelf gerepareerd worden
 • Goedkoop
Nadelen
 • Minder stabiel
 • Moet steeds met lucht bijgevuld worden

Wat zijn de kenmerken van een roeiboot en wat zijn de voor- en nadelen?

Een roeiboot is een niet-gemotoriseerde vissersboot. Dit betekent dat je je voortbeweegt door te roeien. Dit is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook aanzienlijk stiller. Je moet wel oefenen om een nieuwe visstek te bereiken, maar je hebt ook het voordeel dat je er rustig kunt komen.

De vissen schrikken meestal van de luide motor en rennen weg. Met een roeiboot is dit probleem nog steeds aanwezig, maar het is veel kleiner dan met een boot met een motor. Bovendien heb je voor een roeiboot van deze afmetingen geen registratie nodig.

Voordelen
 • Stil
 • Goedkoop
 • Veelzijdig
Nadelen
 • Ongeschikt bij slecht weer
 • Moeilijk te verplaatsen

Wat zijn de kenmerken van een gemotoriseerde vissersboot en wat zijn de voor- en nadelen?

Een vissersboot met motor is meestal duurder dan de hierboven genoemde soorten boten. Om een eenvoudige reden: de motor zit er al in. De meeste motoren hebben meer dan 3 pk en je moet de boot registreren.

Natuurlijk heeft de motor zowel bepaalde voordelen als nadelen. Je kunt er snel en gemakkelijk je visplek mee veranderen. Het maakt het ook veel gemakkelijker om bij slecht weer van de plek te komen.

Voordelen
 • Flexibel
 • Geschikt voor slecht weer
 • Gemakkelijk te manoeuvreren
Nadelen
 • Registratie vereist
 • Duur

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om vissersboten te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke vissersboten.

De criteria die je kunt gebruiken om vissersboten te vergelijken zijn onder andere

 • Verpakkingsgrootte
 • Stabiliteit
 • Vervoer
 • Motor
 • Extra functies

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria om je te helpen bij je aankoopbeslissing.

Pakmaat

De pakmaat is een belangrijke factor bij de aanschaf van een visboot. Het laat zien hoeveel uitrusting je in je vissersboot kunt laden zonder een veiligheidsrisico te nemen.

Niettemin moet je er altijd rekening mee houden hoeveel kilo materiaal je sleept. Als het echt veel en zwaar is, raden we een vissersboot met motor aan, want roeien wordt meestal een farce met zo’n zware uitrusting.

Stabiliteit

“We hebben een lek” Ja, het gebeurt. Als je ergens aan de grond loopt of een scherpgerande steen heeft een luchtkamer van je opblaasboot beschadigd, kan dit van tevoren voorkomen worden.

Lees je in over je product. Opblaasbare boten hebben meestal versterkte luchtkamers aan de onderkant. Zo voorkom je vervelende incidenten. Ook bij boten van aluminium of hout moet de fabrikant altijd de dikte van het materiaal vermelden.

Als je een vissersboot van hout of aluminium hebt, zijn er een paar aspecten waarmee je rekening moet houden. Door het robuuste materiaal zijn de boten betrekkelijk zinkbestendig en kunnen ze een enkele aanvaring zonder problemen doorstaan.

Toch moet je je ervan bewust zijn dat de grote stabiliteit ook zijn prijs heeft. De boten zijn meestal wat duurder, zwaarder en moeilijk uit het water te vervoeren.

Transport

Nu het transport. Omdat opblaasbare boten over het algemeen minder moeilijk te vervoeren zijn, hebben we het hier specifiek over stijve boten van aluminium of iets dergelijks. Een aluminium boot kan niet zomaar opgevouwen worden. Je hebt meestal een aanhangwagen nodig om hem te vervoeren.

Deze aanhangwagen moet in Duitsland TÜV gekeurd zijn om een vissersboot te mogen vervoeren. Bovendien moet nagegaan worden of de vervoerder, in dit geval jij, ook een toelaatbaar rijbewijs voor aanhangwagens heeft.

Als dat niet het geval is, moet je eerst een aanhangwagenvergunning hebben en een TÜV goedgekeurde aanhanger. Beide kosten veel geld.

Motor

Zoals we al gehoord hebben, moet je je boot registreren zodra het motorvermogen meer dan 3 pk bedraagt. Maar dat is niet het enige waar je op moet letten. Zoek uit hoe weerbestendig de motor is en of hij winterklaar gemaakt moet worden.

Het is ook belangrijk de motor te onderhouden en te onderhouden. Als je geen monteur bent, kun je de motor voor onderhoud gewoon naar een gespecialiseerde werkplaats brengen. Ze zullen je helpen. De fabrikant moet ook het onderhoudsinterval van de motor aangeven.

Extra functies

Er zijn natuurlijk een groot aantal extra functies. Visbevestigingen, boxbevestigingen, roerbevestigingen en zo meer.

Deze voorzieningen zijn maar kleine verbeteringen, maar er zijn ook voorzieningen die achteraf aangebracht kunnen worden. Motoren of echoloodjes kunnen ook achteraf ingebouwd worden om van je vissersboot geleidelijk een echte pro te maken.

Kijk daarom altijd in de beschrijving van de fabrikant om te zien of bepaalde functies achteraf ingebouwd kunnen worden.

Beeldbron: 123rf.com / mihtiander

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies