Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

32Onderzochte producten

59Bestede uren

31Beoordeelde onderzoeken

143Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote vistent test 2021. Hier stellen we alle vistenten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste vistent voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een vistent koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Bij de vistententen zijn er drie modelklassen: de visparaplu, de brolly (ook paraplutent genoemd) en de bivvy (ook karpertent genoemd).
 • Een visparaplu is bedoeld voor milder weer en korte dagtochten. Een brolly is meestal schelpvormig en kan met een wintervel tot een gesloten tent omgebouwd worden. De brolly is geschikt voor lange vistochten en is bestand tegen alle weersomstandigheden.
 • Er zijn veel goede vistenten in de middenprijsklasse. Zoek bij het kopen naar goed materiaal en kwaliteitsvakmanschap.

Vistent: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een vistent koopt

Wat is een vistent?

Een vistent is in principe een weerbestendige en compacte tent zonder vloer. Hij is ontworpen om de hengelaar en zijn uitrusting te beschermen tegen barre weersomstandigheden en om een comfortabele slaapplaats te bieden tijdens lange vistochten.

De vistent wordt ook wel karpertent genoemd. De naam is afgeleid van het vanggedrag van karpers, waarvan bekend is dat ze beter bijten in de regen. In het algemeen zijn veel vissen beter te vangen ‘s nachts en bij slecht weer.

Vistententen zijn precies voor zulke omstandigheden ontworpen. Een goede vistent behoort daarom tot de basisuitrusting van gepassioneerde sportvissers.

Vooral op langere visreizen zijn alleen de basics, zoals aas, vaak niet meer voldoende – voor succes bij het vissen is een vistent. de. (Image source: pexels.com / rawpixels.com)

Vergeleken met een gewone kampeertent heeft een vistent ofwel geen vloer, ofwel een afneembare vloer. Dit komt omdat een tentvloer op veel visstekken verboden is en kan leiden tot een verbod om de stek te betreden!

De kleur is ook heel belangrijk. Terwijl kampeertenten er zijn in de kleuren van de regenboog, worden vistenten uitsluitend in camouflagekleuren gemaakt. Dit komt omdat de tent moet opgaan in de omgeving. Hier kan een felgekleurde tent leiden tot een verbod.

Bovendien zijn vistenten meestal voorzien van veel bergruimte, die genoeg plaats biedt voor visspullen en accessoires. Zo blijft je uitrusting bij je, beschermd tegen de elementen. Sommige vistententen hebben ook geïntegreerde hengelhouders.

Het voorste gedeelte van veel vistententen kan ook helemaal uitgenomen worden door de rits. Dit geeft je een onbelemmerd zicht op de hengel, terwijl je tegelijk beschermd blijft in de tent. In de zomer kan bijvoorbeeld een muskietennet bevestigd worden in plaats van het voorste gedeelte.

Welke maat vistent moet ik kopen?

Om de juiste maat vistent voor je te vinden, helpen de volgende criteria.

 • Weer
 • Lengte van de visreis
 • Aantal mensen
 • Massa’s visuitrusting

Voor dagtochten bij zacht weer met lichte buien volstaat een visparaplu. Hij is snel op te zetten en beschermt je tegen regen en zon.

Voor korte vistochten bij overwegend mooi weer is een kleinere tent zoals een brolly een goede keus.

Hoewel je weinig bewegingsvrijheid hebt, biedt de tent je voldoende bescherming als het regent, is hij gemakkelijk te vervoeren en kun je zonder problemen 1-2 nachten in een kleine tent doorbrengen.

Als je een meerdaagse vistocht maakt bij nogal ruig weer, kun je beter voor een grotere tent gaan, zoals een bivvy. Hij geeft je voldoende ruimte voor een visspanner en je kunt je visspullen binnen in de tent beschermen tegen weersinvloeden.

Afhankelijk van hoe ambitieus en avontuurlijk je bent bij het vissen, moet je ervoor zorgen dat je in de tent voldoende bewegingsvrijheid hebt. Een 1-persoons tent kan hier meestal volstaan, of voor meer comfort, op lange tochten met stormachtig weer, is een 2-persoons tent ook aan te bevelen.

Hoe meer mensen je in je tent wilt hebben, hoe groter de tent moet zijn.

Omdat meer mensen meestal meer visuitrusting en meer accessoires betekent, is het raadzaam een 2,5-persoonstent te kiezen in plaats van, bijvoorbeeld, een 2-persoonstent voor 2 personen.

Dit betekent dat er niet alleen plaats is voor visstoelen in de tent, maar ook voor een bivvy tafel. Dit biedt voldoende bewegingsruimte en comfort, wat vooral op lange, inspannende vistochten aan te bevelen is.

Als je meer spullen in de tent wilt opbergen, zoals visstoelen, uitrusting, grill of rookoven, dan is een 3-persoonstent de betere keuze als je met twee personen vist.

Sommige vistententen kunnen in grootte aangepast worden. Je hebt dan de keus om ze ondieper of dieper te werpen. Grote bivvy tenten laten vaak hoofdruimte toe, zodat je zonder problemen rechtop kunt staan. Dit is vooral zinvol bij lange vistochten met extreem weer.

Wat kost een vistent?

Afhankelijk van hoe vaak je je vistent wilt gebruiken, moet je letten op kwaliteit en hoogwaardige materialen. Je moet vermijden voor het goedkoopste product te gaan, want die zijn meestal of niet goed genaaid of gebruiken kortstondige of zware materialen.

Het is niet nodig een fortuin uit te geven voor een goede vistent. In het middenprijssegment vind je een ruime keuze aan kwaliteitstenten met een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Model Prijsklasse
Visparaplu ca. 30-100 €
Brolly/paraplu tent ca. 70-170 €
Bivvy/carp tent ca. 100-600 €

Laten we beginnen met de visparaplu. Deze is verkrijgbaar vanaf € 30 en het duurste model kan tot € 100 kosten. Hoewel dit de visparaplu tot de goedkoopste optie maakt, is hij alleen bedoeld voor dagtochten en wordt hij niet aanbevolen voor overnachtingen of barre weersomstandigheden.

Je kunt een paraplu-tent, d.w.z. een brolly, krijgen van 70 tot 170 euro. Brollies zijn converteerbaar en zowel geschikt voor korte vistochten als voor meerdere nachten op het water. Wintervellen en andere extra’s die je kunt toevoegen maken van de brolly een allrounder.

De karpertent, of bivvy, is in zijn kleinste maat verkrijgbaar vanaf 100 euro. Hier loopt de prijs op tot 600 euro, afhankelijk van grootte en kwaliteit. Een bivvy is ontworpen voor langere vistochten en is bestand tegen het wildste weer.

Moet je een nieuwe of een gebruikte vistent kopen?

In principe is er niets mis mee om een tweedehands vistent te kopen. Je moet het gewoon goed bekijken voor je het koopt.

Als je een expert bent in vistenten en zeker weet dat je zo’n tent op gebreken kunt inspecteren, dan is een goed onderhouden en onderhouden gebruikte vistent zeker de goedkopere keus.

Ook als je niet zeker bent van je vis-affiniteit, is een eerste gebruikte tent een goede optie.

Maar in het algemeen is het een goed idee om in een nieuwe vistent te investeren, als je regelmatig wilt gaan vissen. Een vistent is ontworpen om lang mee te gaan, maar als de vorige eigenaar er niet goed voor gezorgd heeft, zul je op z’n laatst tijdens je vistochten de gevolgen ervan voelen.

Besluit: Welke soorten vistenten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn verschillende soorten vistententen

 • Visparaplu
 • Brolly
 • Bivvy

De volgende paragrafen vertellen je wat elk type is en welk type het beste bij je past.

Wat zijn de kenmerken van een visparaplu en wat zijn de voor- en nadelen?

Een visparaplu lijkt qua ontwerp op een parasol of paraplu. Het verschil is dat de visparaplu groter is en, vooral, veel stabieler en waterdichter. Hij wordt beschouwd als het basismodel onder de vistenten.

Voordelen
 • Praktisch voor spontane vistochtjes
 • Geschikt voor kleine visstekjes
 • Goedkoopste model
 • Goede beschutting bij kleine weersveranderingen
Nadelen
 • Niet geschikt voor overnachtingen
 • Niet bestand tegen harde windstoten
 • Geeft geen warmte
 • Geen beschutting voor je visuitrusting

De functie en bediening van een visparaplu is heel eenvoudig. Je steekt de visparaplu eenvoudig in de grond. Dan stel je de kantelhoek (meestal tot 45 graden instelbaar) zo in dat je beschermd bent tegen regen, wind of zon.

Bij veel modellen kun je de standaard ook in hoogte verstellen. Hoe platter je de paraplu zet, hoe stabieler hij zal zijn bij sterke wind. En je bent klaar om te gaan vissen!

Bij sterkere windstoten kun je ook extra stormstokken aan je visparaplu bevestigen.

Maar als het erg stormt, kun je beter een vistent gebruiken, zoals een brolly of bivvy. De visparaplu beschermt je niet voldoende bij extreme weersomstandigheden, wat erg oncomfortabel kan zijn als je vanuit een schuilhut vist.

Wat zijn de kenmerken van een brolly (ook paraplu-tent genoemd) en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een brolly is de verlengde versie van een visparaplu. Het verschil is dat de brolly groter is, veel stabieler en meer waterdicht. De brolly is dus zowel geschikt voor eendaagse tochten als voor meerdaagse vistochten met overnachtingen.

Voordelen
 • Aanpasbaar en uitbreidbaar met extra’s
 • Praktisch voor korte vistochten
 • Geschikt voor overnachtingen
 • Beschermt tegen kou en sterkere weersveranderingen
 • Goedkoper alternatief voor bivvys
Nadelen
 • Niet geschikt voor lange afstraffende vistochten
 • Niet bestand tegen sterke windstoten zonder extra’s
 • Weinig bewegingsvrijheid
 • Te weinig bergruimte voor je visspullen

Je kunt bij de brolly veel extra’s kopen, zoals wintervellen, en hem aanpassen aan je visbehoeften. Met deze variabele kwaliteit kun je hem na verloop van tijd bijna in een bivvy tent veranderen.

De functie en hanteerbaarheid van een brolly is veelzijdig. Je kunt de voorkant helemaal verwijderen. Zo ben je toch beschermd tegen weersinvloeden en heb je tegelijk een goed zicht op je hengel. Bij veel modellen kun je ook de zijwanden oprollen.

Brollies zijn vaak voorzien van doorzichtige ramen en muskietennetten. Dit beschermt je ook tegen ongedierte.

Met wintervellen en overwraps kun je de brolly aanpassen aan de weersomstandigheden, zodat je rondom beschermd bent. Veel brollies kunnen ook in hoogte versteld worden. Hiermee kun je het beschermde gebied vergroten of verkleinen.

Bij sterke windstoten kun je extra stormstokken aan je brolly bevestigen. Als het echter extreem stormachtig en koud weer is, is het beter een bivvy te gebruiken.

De brolly beschermt je niet voldoende bij extreme weersomstandigheden en koude temperaturen. Dit maakt lange, meerdaagse visserij in zulke omstandigheden erg moeilijk.

Wat zijn de kenmerken van een bivvy (ook karpertent genoemd) en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een bivvy is het geavanceerde model onder de vistenten. Bivvys zijn nog stabieler en bestand tegen bijna alle weersomstandigheden.

Als je comfort en ideale bescherming in extreme omstandigheden zoekt, is de brolly de juiste keuze. Hij is geschikt voor mensen die zich in de categorie van beroepsvissers bevinden en die vooral op langere vistochten gaan.

Voordelen
 • Beste bescherming, hoe zwaar de weersomstandigheden ook zijn
 • Praktisch voor langere vistochten
 • Goede bewegingsvrijheid
 • Comfort neemt toe met meer extra’s
 • Verkrijgbaar in vele maten
 • Extra ruimte voor visuitrusting
Nadelen
 • Duurder dan andere tenten
 • Opzetten is ingewikkelder dan andere tenten

Een bivvy is het geavanceerde model onder de vistentententen. Bivvys zijn nog stabieler en bestand tegen bijna alle weersomstandigheden. Als comfort en ideale bescherming in extreme omstandigheden belangrijk voor je zijn, dan is de brolly de juiste keuze.

Hij is geschikt voor mensen die beroepsvisser zijn en vooral op langere vistochten gaan.

Je kunt bij de bivvy ook veel extra’s kopen om aan je viswensen te voldoen. Deze variabele kwaliteit betekent dat je hem na verloop van tijd van een tent bijna in een minihuis kunt veranderen.

Omdat de bivvy al stabieler is en rondom bescherming biedt, spelen de extra’s hier een comfortabeler rol.

De functie en hanteerbaarheid van een bivvy is goed doordacht. Bivvy tenten hebben vaak een deur en een raam, wat erg belangrijk is voor de luchtcirculatie.

Een bivvy lijkt meestal op de vorm van een iglo, waardoor hij behalve tegen de waterkolom ook waterafstotend is.

Je kunt een luifel aan de voorkant van de bivvy toevoegen als die er bij de start niet bij zit. Zo ben je toch beschermd tegen weersinvloeden en heb je tegelijk een goed zicht op je hengel. Veel modellen hebben een geïntegreerde hengelhouder en veel bergruimte voor je visspullen.

Bivvies zijn vaak voorzien van een slaapcabine, of je kunt er een als extra toevoegen. Dit beschermt je tegen ongedierte en kleine dieren terwijl je slaapt.

Met extra’s kun je de brolly aanpassen aan de weersomstandigheden, zodat je rondom beschermd bent en in elk jaargetijde een aangename temperatuur in de tent kunt creëren. Bivvys kunnen ook in hoogte versteld worden. Hiermee kun je het beschermde gebied vergroten of verkleinen.

De bivvy is een must voor ervaren hengelaars die het hele jaar door willen vissen, bij weer en wind, wat er ook gebeurt.

Ben je avontuurlijk ingesteld en hecht je ook aan comfort, dan is een bivvy tent een betere keuze, vooral voor lange en veeleisende vistochten.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om vistenten te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke vistenten. De criteria waar je naar moet zoeken zijn:

 • Gewicht (stof + stokken)
 • Waterkolom + naden
 • Soort constructie
 • Met of zonder vloer
 • Condensatie

Gewicht (stof + stokken)

Het gewicht van de tenten bestaat uit het materiaal van de stof en de stokken. De kwaliteit van de tent kun je beoordelen aan het gewicht.

Als het bijvoorbeeld een kleine tent is, maar hij heeft het gewicht van een grotere tent, dan werden waarschijnlijk zware en goedkope materialen gebruikt voor de stof en de stokken.

Stof

Er zijn vistententen die van synthetische materialen gemaakt zijn, zoals polyester en polyamide. Dan zijn er ook tenten die gemaakt zijn van geïmpregneerde katoenen stof. Hier is het goed te weten dat synthetische stoffen over het algemeen veel lichter van gewicht zijn dan katoenen stoffen.

Maar beide soorten stof zijn wel waterdicht. Dus als je op gewicht wilt besparen, kun je beter voor plastic vistenten gaan.

Stokken

Heel goedkope tenten gebruiken meestal glasvezel voor de stokken. Ze kunnen snel breken en zijn ongeschikt voor stormachtige weersomstandigheden. Ze zijn ook betrekkelijk zwaar.

Zoals bij elke tent spelen ook de stokken een belangrijke rol in de vistent en moeten daarom niet onderschat worden.
(Image source: pixabay.com / Mathijs Rossiau)

Aluminium palen zijn veel sterker en lichter dan glasvezel. Er zijn echter ook verschillende versies van aluminium palen. Deze krijgen een waarde van T1 tot T10. Deze waarden beschrijven de warmtebehandeling, dus zeggen ze iets over de elasticiteit van de polen.

T6 wordt aanbevolen voor goede grip in vele weersomstandigheden. Waarden lager dan T6 moeten vermeden worden als je je vistent lange tijd wilt gebruiken.

Carbon is het materiaal van de hoogste kwaliteit dat voor stokken gebruikt wordt. Koolstofstokken zijn uiterst robuust en bestand tegen extreme kou en hitte. Ze zijn ook tot 30% lichter dan glasvezel- of aluminiumstokken. Er zijn echter maar een paar hoogwaardige tenten die carbonstokken hebben.

Natuurlijk speelt ook de soort vistent een rol in het totale gewicht. Een visparaplu is bijvoorbeeld lichter dan een brolly, en de bivvy is het zwaarste model. Dan zijn 1-persoons tenten navenant lichter dan 3-persoons tenten.

In het algemeen wordt 10-14 kg als een goed gewicht beschouwd voor een plastic vistent met aluminium stokken.

Waterkolom en naden

Bij het kopen van een vistent is waterdichtheid het belangrijkste waar je naar moet zoeken. Hier zijn de waterkolomwaarden voor. In het algemeen moet je altijd voor de hogere waarden gaan, afhankelijk van je behoeften bij het vissen, want zo blijft je tent droog.

Een weefsel wordt als waterdicht beschouwd vanaf een waarde van 1.500 mm waterkolom. De hoogste waarde is 20.000 mm WS. Dus hoe hoger de waterkolomwaarde, hoe hoger de kwaliteit van het weefsel.

Dus als je meer een recreatieve visser bent, of liever bij overwegend aangenaam weer vist, is een lage waterkolomwaarde, tussen 1.500 mm en 5.000 mm WS, voldoende. De hogere waarde is altijd de veiliger keuze.

Ben je een ambitieuze hengelaar, of wil je op alle weersomstandigheden voorbereid zijn, dan is een hoogwaardiger, minstens 6.000 mm WS, een betere keuze. Maar nogmaals, als je veel bij regen en stormachtig weer vist, dan is een waterkolom van minstens 10.000 mm sterk aan te bevelen.

Ook de naden mogen bij de aanschaf niet over het hoofd gezien worden. Een goede vistent moet gelaste of getapete naden hebben. Dit zorgt voor de stabiliteit van de tent en ondersteunt de waterdichte functie van een vistent.

Opbouwmethode

Alle vistentmodellen zijn tegenwoordig zo ontworpen dat ze vrij snel in elkaar gezet kunnen worden. De meeste tenten zijn in 2-5 minuten op te zetten. Er zijn echter verschillende technieken die daarvoor gebruikt worden.

Waarschijnlijk de bekendste montagetechniek is de stokken in elkaar zetten, de tent omgooien of vastklemmen, het geheel aan de grond verankeren en klaar ben je. Natuurlijk is dit een beetje vereenvoudigd, maar de meeste bivvy tenten worden volgens dit principe opgezet.

Dus bivvy tenten vereisen over het algemeen iets meer handigheid om ze op te zetten, maar dan staan ze ook steviger op de grond dan alle andere. Bivvies zijn ontworpen voor extreme weersomstandigheden.

Zoals de naam al doet vermoeden, is de quick-pitch vistent snel opgezet. Het bijzondere ervan is echter dat het even snel weer neergehaald kan worden. Zo kun je spontaan en snel je visplek veranderen, zelfs bij slecht weer.

Een ander aspect van deze manier van opzetten is dat de tent in zijn geheel lichter wordt dan bij conventioneel opzetten. Maar pas op: de vloer en de voorkant van de Ruck-Zuck tenten kunnen niet van de tent gescheiden worden. Dit kan bij veel visstekken tot een berisping leiden!

Opblaasbare tenten zijn een andere bouwwijze. Er zitten geen stokken aan deze vistentjes. In plaats daarvan zijn er, waar normaal palen zouden staan, luchtkanalen. Deze luchtkanalen worden opgeblazen met een handpomp of een elektrische pomp, afhankelijk van het model.

Pop-up tenten zijn het snelst en gemakkelijkst op te zetten. Je gooit de tent, die met een speciale vouwtechniek is opgevouwen, in de lucht en hij ontvouwt zijn vorm. Zulke tenten zijn echter meer geschikt voor zachte weersomstandigheden, omdat ze meestal voorzien zijn van glasvezelstokken.

Met of zonder vloer

In een notendop is een vistent met een uitneembare vloer optimaal. Op veel visplaatsen is een vloer in de vistent niet toegestaan. Als je betrapt wordt op het hebben van een vloer, kun je van de site verbannen worden. Met een vloer die bevestigd en verwijderd kan worden, kun je aan de voorschriften voldoen.

Ook hutten slapen in een tent (of slaaptent) kan je in de problemen brengen. Hier moet je er ook voor zorgen dat de slaapcabine helemaal verwijderd kan worden.

Condens

Condensvorming kan een probleem zijn, vooral op lange vistochten. Om dit te vermijden, zorg je ervoor dat de vistent een raam heeft.

Hierdoor kan lucht circuleren tussen de ingangsdeur en het raam. Het raam moet ook een muskietennet hebben. Vooral in de zomer kunnen die vervelende muggen je visrust verstoren.

Om tegen weersinvloeden beschermd te zijn, is een vistent geschikt die een binnen- en buitentent heeft. Condens verzamelt zich in deze dubbelwandige vistent tussen de binnen- en buitenwand en kan gewoon langs de zijkanten weglopen.

Een slaapcabine (die verwijderd kan worden!) biedt hetzelfde effect als een dubbelwandige tent.

Beeldbron: unsplash.com / Marks of Mana

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies