Visvoer
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Veel Nederlanders hebben vissen in huis: in een vissenkom, een aquarium of vijver. Wie heeft er niet als kind gefascineerd staan kijken naar vissen, met zijn neus tegen het glas? Weet je nog hoe leuk het was om de vissen te eten te geven en om een nieuwe accessoire aan de kom toe te voegen? Misschien ben je nog steeds als een kind zo blij met je vissen, ook nu je volwassen bent en zelf voor hen zorgt.

We hebben dit artikel geschreven, om je zo lang mogelijk te laten genieten van je vissen. Dit doe je vooral, door ze van kwalitatief goed visvoer te voorzien. In dit artikel lees je er alles over. Zo kun jij jouw vinnige vrienden het best mogelijke leven bieden.
Belangrijk om te weten

  • De samenstelling van visvoer is essentieel voor de gezondheid van jouw vis. Werp dagelijks een blik in het aquarium, om te zien of de vissen het eten en hoe ze zich gedragen. In het geval jouw vis kleur verliest of langzamer beweegt, is er iets aan de hand.
  • Het soort vissen dat je hebt, bepaalt welk visvoer daar het beste bij past. Warm water vissen hebben behoefte aan hele andere voedingsstoffen dan koud water vissen. Ook vragen zoetwater vissen ander visvoer dan zoutwater vissen.
  • Vergeet nooit jouw vissen te voeren. Vissen hebben namelijk vaak geen besef van wanneer en hoeveel ze moeten eten. Hun gezondheid ligt voor een groot deel in jouw handen. Tip: hoe meer visvoer je aan jouw vis geeft, hoe vaker je het aquarium moet schoonmaken.

Onze selectie: Het beste visvoer op de markt

Voordat je visvoer koopt, is het handig om te bepalen wat jouw vissen nodig hebben. Het gaat tenslotte om het welzijn van jouw huisdieren. Hieronder laten we je de 4 beste soorten visvoer zien, die momenteel in Nederland verkrijgbaar zijn. Naar welk visvoer hapt jouw vis?

Het visvoer met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het Hozelock 3-kleurenmix visvoer is drijvend visvoer met een aantal nuttige toevoegingen zoals caroteen. Het voer is geschikt voor alle vijvervissen. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is ideaal. Vissen zijn er bovendien dol op. Aangezien de vissen het voedsel graag eten, krijgen ze de juiste voedingsstoffen binnen. Het voer is uitgebalanceerd, goed verteerbaar en het bevat alle noodzakelijke eiwitten, mineralen en vitaminen om je vissen op kleur en in conditie te houden.

Het beste visvoer voor vissen in de vijver

Dit visvoer van Tetra, de zo genaamde pond sticks, is bedoeld voor vissen in een tuinvijver. Het bevat alle essentiële voedingsstoffen en bouwstoffen, vitaminen en spoorelementen die jouw vissen nodig hebben. Licht verteerbaar, waardoor het water in jouw vijver helder blijft. Bepaal met een app de waterkwaliteit in jouw tuinvijver, om te bepalen wat het ideale visvoer is op dat moment. De hoogwaardige verpakking houdt de ingrediënten in het visvoer vers.

Het meest complete visvoer

De vissenvoer-mix van Koi voer bestaat uit 3 verschillende voersoorten: drijvend rood, groen en blanco. De rode korrels vormen een hoogwaardig basisvoeder voor alle karperachtigen. Daarnaast worden aan deze korrels extra pigmenten toegevoegd die de natuurlijke kleur van de vissen perfect onderhouden zonder evenwel de witte schubben te kleuren, iets wat elke koi-liefhebber en kweker wil voorkomen. De groene korrels laten het gehalte aan natuurlijke vitaminen stijgen. De witte korrels bevatten een hoog gehalte aan plantaardige eiwitten met een hoge verteerbaarheid.

Het beste visvoer voor kleine tot middelgrote vissen

Het krachtige voer van Voervoorvis is speciaal geschikt voor kleine tot middelgrote vijvervissen. Het voer is lang houdbaar, vissen zijn er dol op. Het is licht verteerbaar, waardoor je misschien iets meer voer verbruikt dan bij vergelijkbare producten. Tegelijkertijd blijft ook de waterkwaliteit goed om deze reden. De verpakking bevat 10 liter. Kopers zijn erg enthousiast over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product. Overstappen zal zonder probleem gaan.

Shopgids: Alles wat je moet weten over visvoer

Als je voor het eerst vissen gaat houden, dan kunnen er allerlei vragen in je opkomen. Ook over wat ieder ras vis nodig heeft aan visvoer. Om je wegwijs te maken in de wondere waterwereld, hebben we hieronder de meest gestelde vragen over visvoer beantwoord. Zo weet jij straks precies welk visvoer je moet kopen voor jouw visvrienden.

Door te voeren aan het oppervlak, leer je jouw vis dat hij in beweging moet komen om te eten.
(Bron: Vadym Zaitsev: 32337331/ 123rf.com)

Welke soorten visvoer zijn er allemaal?

Vissen voeren kan best lastig zijn, als je niet over de juiste informatie beschikt. Maar, maak je geen zorgen: in dit artikel vertellen we je het belangrijkste. Te beginnen met de soorten visvoer die er in Nederland te krijgen zijn.

  • Vlokken of schilfers: dit is het meest populaire soort droogvoer. Bijna 90% van de visvoer op de markt heeft deze vorm. Het gaat om poreuze vlokken van samengeperste voedingsstoffen, die blijven drijven op het water. Nadeel: bereid met hoge temperaturen, dus een deel van de voedingswaarde gaat verloren.
  • Korrels: een soort kroketjes die gebruikt worden om de vissen in gewicht te doen toenemen. Korrels absorberen water, dus zodra de vis deze inslikt zet deze uit in de maag.
  • Sticks: vaak gebruikte visvoer vorm voor grotere vissen, zoals karpers. Omdat ze luchtig zijn, blijven ze aan het oppervlak drijven. Zo kun je goed zien hoe de vissen eten.
  • Pastilles: vooral bedoeld voor nachtvissen zoals de pantser meerval, grondvissen en schuwe vissoorten. Ze zijn zwaarder en zinken daardoor makkelijk af naar de bodem. Nadeel: kunnen het water vertroebelen, waardoor je vaker moet schoonmaken.
  • Vers visvoer: in sommige dierenwinkels verkoopt men bevroren vers visvoer met onder andere muggenlarven en tubifex.

Welke voedingsstoffen moeten er in visvoer zitten?

Veel huisdieren eigenaren maken zich schuldig aan onkunde, als het gaat om wat hun huisdieren nodig hebben aan voedingsstoffen. In de tabel hieronder leggen we het makkelijk uit.

Voedingsstof Kenmerken
Vetten Geven energie.

Met mate consumeren.

Transporteren vitamines.

Eiwitten Samengestelde aminozuren, de basis voor ieder levend wezen.

Overtollige eiwitten zet het lichaam met water om in ammoniak.

Hoe ouder de vis, hoe minder hij deze nodig heeft.

Koolhydraten Suikers die zowel energie als vetten leveren.
Mineralen Nuttig bij de aanmaak van weefsels.

Fosfor en calcium helpen bij de optimalisatie van het verteringsstelsel.

Vitaminen Vissen halen vitamine A, B, C, D en E (vooral bij vetrijke diëten) uit het visvoer, afhankelijk van hoeveel je ze geeft en of het visvoer extra vitaminen bevat.

Hoe vaak moet ik mijn vis voeren?

Normaal gesproken geef je een vis 2 tot 4 keer per dag te eten. Hierbij is het belangrijk om het aquarium schoon te houden, want het is een gesloten watersysteem. De voedingsfrequentie hangt natuurlijk ook af van het vissenras dat je bezit en waar deze vandaan komt. Zo eten neon en tetra guppy’s vaker dan 4 keer per dag. Meestal krijgen de guppy’s hetzelfde visvoer als de volwassen vissen, maar eten zij er simpelweg vaker van.

Tip: In het geval dat je meerdere soorten in jouw aquarium hebt, kun je het visvoer mengen. Bijvoorbeeld visvoer voor de discusvis, tetra en goudvis.

Vraag aan de dierenwinkel hoeveel voer iedere vis ongeveer nodig heeft. Een handige truc is, om te kijken hoeveel een vis of een groep vissen eet in ongeveer 3 minuten. Wat daarna overblijft, vis je uit het aquarium of de vijver, met een netje. Zo blijft het water langer helder en fris.

Het visvoer dat jouw vis nodig heeft, hangt af van de soort en het water.
(Bron: Pavlo Vakhrushev: 39692210/ 123rf.com)

Hoeveel  visvoer heeft mijn vis nodig?

Es una cuestión muy importante, ya que por regla general, sobre todo los peces de agua fría, comen mucho. El reto consiste en lograr equilibrar su nutrición: ni que se muera de hambre ni que aumente tanto de peso que llegue a la obesidad. Por eso hemos realizado una tabla en la que incluimos las temperaturas adecuadas.

Temperatuur Hoeveelheid visvoer Type visvoer
Tot 10 ºC Iedere 3 dagen een kleine hoeveelheid Rijk in kiemen
10º tot 13 ºC Een portie iedere 2 dagen Laag in eiwitten en koolhydraten
13º tot 15 ºC Portie per dag Minder dan 25% eiwit en hoog in koolhydraten
15º tot 17,5 ºC 2 Afzonderlijke porties per dag 35% eiwitten
20º tot 25 ºC 2 Porties in drie delen Tot 40% eiwitten met toegevoegde voedingsstoffen, zoals natuurlijke kleurversterkers en vitaminen

Welk visvoer geef ik mijn koud water vis?

De meeste koud water vissen eten ongelimiteerd en omnivoor. Dit zijn dus vrij makkelijke vissen om te voeren, maar let erop, dat jouw vis een gevarieerd en uitgebalanceerd eet. Je kunt korrels, sticks en vlokken afwisselen, soms verrijkt met voedingsstoffen zoals spirulina. Deze blauwe alg geeft de schubben van jouw vissen mooie kleuren en zorgt voor een gezonde eetlust.

In de tabel hieronder vind je de voedingsbehoeften van de verschillende soorten vissen samengevat:

Vissoort Bijvoorbeeld Voedingsbehoeften
Koud water Neon vis, gambusia, hemelkijker, goudvis, leeuwenkop en sluierstaart vis. Weinig eiwitten.
Veel vet.
Warm water Clown vis, discusvis, doktersvis, zoenvis, koraalvlinder, maanvis. Kleine schaaldieren en weekdieren (zo mogelijk levend, om het jachtinstinct aan te wakkeren).
Zoet water Killis, maanvis, betta, regenbooghaai, zebravis, telescoopvis en koi karpers. Kleine insecten, planten en algen.
Zout water Juffertje, Keizer zee-engel, grondel, scheermes, magenta dwergbaars. Algen, planten en larven.

Speciaal visvoer voor bodemvissen

Als je een bodemvis hebt, zoals een meerval of corydora, dan is het handig om te weten dat deze plantaardig en vezelrijk voedsel nodig heeft. Ook het wat zwaardere voedsel dat in de natuur de bodem bereikt, kun je vaak aan de bodemvis geven. Kijk in onze selectie voor speciale tabletten voor bodemvissen. Je kunt deze heel precies plaatsen.

Alejandro CasonaPoëet
“Vissen zijn de enige wezens die opstijgen als ze dood gaan.”

Wat voer ik aan mijn vissen in de tuinvijver?

Als je een vijver in jouw tuin hebt, moet je naast op het dieet van jouw vissen zoals dorades en brasems, ook letten op de hygiëne van het water. In onze selectie vind je daarom een speciaal visvoer voor dit type vis, die het waterzo lang mogelijk schoonhoudt. Hoe doe je dit? Door de vijvervissen weinig eiwitten te voeren en hen te voorzien van precies de juiste hoeveelheid licht verteerbaar visvoer.

Je moet jouw vissen voldoende gevarieerd laten eten.
(Bron: Ctrphotos: 23240039/ 123rf.com)

Welk visvoer eten mijn tropische vissen?

De meeste tropische vissoorten zijn carnivoor. Denk hierbij aan de maanvis en de discusvis. Je geeft ze visvoer in verschillende vormen: sticks, korreltjes, vlokken of tabletten. Dit type vis kan zich gaan vervelen als je slechts 1 soort visvoer geeft. Wissel dus het visvoer af, als je merkt dat jouw tropische vissen er niet (meer) van eten. Weet dat als je valt voor dit type vis, dat deze soort het meest kieskeurig is als het om visvoer gaat.

Het is heel belangrijk dat jouw visvoer bepaalde vetten bevat.
(Bron: Lightfieldstudios: 120984038/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Je weet al dat bepaalde kennis je gerust kan stellen. Zo ook kennis over visvoer. Het leven van jouw watervrienden hangt ervan af, dus het kan een delicaat onderwerp zijn. Hieronder bieden we je een paar punten waar je op kunt letten bij het kopen van visvoer. Zo heb je minder kans op een miskoop. Blijf je twijfelen: vraag het dan na bij de dierenarts.

Samenstelling

Laat je niet teveel leiden door klinkende namen, maar ga af op de samenstelling van het visvoer. De ingrediënten staan vermeld op het etiket op de verpakking. Aan de ene kant vind je er de stoffen zoals vis, weekdieren, groenten, granen, gist, oliën en vetten. Aan de andere kant de dosis of percentages, zoals de ADH in eiwitten, vetten, vezels en as. Tenslotte kan het ook zijn dat er vitamines, biologische voedingsstoffen en kleurversterkers op het etiket vermeld staan.

Wist je dat de meeste vissen smaakpapillen over hun hele lichaam hebben?

Lecithine

Deze stof moet sowieso in visvoer zitten. Lecithine is een algemene naam voor bepaalde vetten die in ieder levend wezen aanwezig zijn. Deze stof is samengesteld uit onder andere fosforzuur, vetzuren, glycerol, fosfolipiden en triglyceriden. De stof is vooral belangrijk voor koud water vissen. Men mengt vaak lecithine met visolie, om de sticks te bedekken.

Je kunt het visvoer aanvullen met de nodige vitamines.
(Bron: Iakov Filimonov: 21503909/ 123rf.com)

Als je erg houdt van koi karpers of goudvissen, dan vind je het wellicht interessant om te weten dat je hun kleuren kunt versterken. Dit doe je met bepaalde kleurversterkers in het visvoer. Uiteraard van natuurlijke oorsprong, zoals astaxanthine. Deze kleurversterker is sterk antioxidant en versterkt de goudachtige, oranje en rode tinten van de schubben. Een ander voordeel van deze kleurversterkers, is dat ze vaak een impuls geven aan het immuunsysteem van de vis.

Type vis

Zoals je hebt kunnen zien in dit artikel, eet niet iedere vis hetzelfde visvoer en op dezelfde manier. Een koud water vis heeft echt ander visvoer nodig dan een tropische vis. Ook eten sommige vissen hun visvoer het liefst van de bodem, terwijl andere soorten het best aan de oppervlakte te voeren zijn.

Een veel gemaakte fout door beginnende vishouders, is dat ze denken dat de vis naar het eten zal gaan. Dat is niet altijd het geval, zoals hierboven blijkt. Het is wel goed om jouw vis tot enige actie aan te zetten, om bij het eten te komen. Zo blijven ze in beweging en geef je de kleine vissenhersenen wat te doen. Dit maakt jouw vissen sterker om te kunnen overleven.

Houd het aquarium goed schoon, zo voorkom je dat jouw vissen ziek worden.
(Bron: Victor Zastolskiy: 52654388/ 123rf.com)

Gruis

Dit is een belangrijk criterium als je niet zo van schoonmaken houdt. Kies voor een visvoer dat niet teveel gruis of kruimels geeft. Kwalitatief goed visvoer, is meestal speciaal zo gemaakt, dat het zo min mogelijk kruimelt. Zo voorkom je dat je het aquarium extra vaak moet schoonmaken.

Gruis kan ook ontstaan als een bepaald visvoer niet goed verteerd wordt door jouw vissen. Hierdoor poepen ze vaker en grotere deeltjes in het water, wat ervoor zorgt dat het water vertroebelt. Als je hier niet goed op let, dan kan het filter verstopt raken en het aquarium verzieken. Jouw vissen verdienen alle goede zorgen, waaronder het beste visvoer.

Samenvatting

Zoals je hebt kunnen lezen is het niet altijd gemakkelijk om het juiste soort visvoer te kiezen voor jouw onderwater huisdieren. Je houdt hierbij onder meer rekening met de vissoort in jouw vijver of aquarium en de eetgewoonten en voedingsbehoeften van deze vissen.

Iedere investering die je doet in geld en tijd is de moeite waard, want je wilt het beste voor het welzijn van jouw huisdieren. Vissen kunnen jouw leven opvrolijken en opfleuren en houden je gezelschap. Een vis maakt, anders dan honden en katten, geen geluid en maakt het huis niet vuil. Bovendien hoef je je vis niet uit te laten en neemt hij genoegen met schoon water in een beperkte ruimte.

Vond je dit artikel over visvoer leuk en nuttig? Laat het ons dan hieronder weten en deel het met jouw visclub-leden.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Rodphan: 81607813/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies