vleesmolen in de keuken
Laatst bijgewerkt: 05-10-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

19Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Heb je schoon genoeg van bewerkt voedsel? Ben je iemand die zich voortdurend zorgen maakt over de kwaliteit van je voeding? Dat is heel goed. In feite zijn steeds meer mensen op zoek naar verbetering van hun levensstijl en ze beginnen met hun voeding. Als dit voor jou opgaat, en je niet vegetarisch eet, is het een goed idee om een vleesmolen te hebben.

Waarom? Heel eenvoudig. Het gehakt dat je in de supermarkt koopt zal nooit van dezelfde kwaliteit zijn als het vlees dat je thuis bereidt. En als het zo eenvoudig is om het te maken, waarom zou je dat dan niet doen? Mocht je twijfels hebben over dit apparaat, dan hopen we je ze in dit artikel weg te kunnen nemen.
Belangrijk om te weten

 • Steeds meer mensen hebben een vleesmolen in hun keuken staan. En niet zonder reden, want het is een heel handig apparaat dat ook bijdraagt aan het verbeteren van je voeding.
 • Met een vleesmolen kun je op een eenvoudige en snelle manier gehakt bereiden. Op deze manier ben je er zeker van dat je kwaliteitsvlees consumeert, zonder additieven, conserveringsmiddelen of extra vetten.
 • Het kiezen van de juiste vleesmolen is niet zo eenvoudig. Om dit te doen, kun je het beste rekening houden met aspecten zoals het gebruik dat je ervan gaat maken, de functionaliteit, het vermogen of de kwaliteit. Op die manier kun je de beste beslissing nemen.

Onze selectie: De beste vleesmolens op de markt

De boom van de vleesmolens heeft geleid tot een echte revolutie! De laatste tijd kun je een grote verscheidenheid aan verschillende modellen vinden, wat het moeilijk maakt om te kiezen bij de aankoop. Daarom willen we deze gids beginnen met een selectie van de beste modellen die er op de Nederlandse markt te vinden zijn.

De beste compacte vleesmolen

Deze vleesmolen van Tefal is heel compact (diameter van 54 cm) en eenvoudig te gebruiken. Hij is makkelijk te verplaatsen dankzij handgrepen aan de achterzijde van de hakmolen. Het apparaat heeft een goed vermogen van 1400 Watt.

Met deze gehaktmolen bereid je zelf de vleesgerechten als bolognese-saus, gehaktballen of tartaar. Met behulp van twee bijgeleverde schijven kun je variëren in dikte en textuur. Ook heeft hij vaatwasbestendige onderdelen.

De vleesmolen met de beste prijs/kwaliteit verhouding

De Tristar vleesmolen is een apparaat met veel mogelijkheden voor een redelijke prijs. Je kunt er niet alleen gehakt, maar ook worst of kibbeh snel mee bereiden dankzij de handige opzetstukken en worstduwer. Je kan zelfs uit 3 verschillende maalfijnheden kiezen dankzij de bijgesloten maalschijven voor fijn, medium of grof.

Het maalsysteem en de opzetbak zijn gemaakt van aluminium en makkelijk te reinigen. De maalschijven bestaan uit stevig roestvrij staal net als het hakmes waardoor deze vleesmolen lange tijd meegaat.

De beste handmatige vleesmolen


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Classic vleesmolen van Westmark is gemaakt van vertind gietstaal en is ijzersterk. Het apparaat heeft een 4-bladig maalmes en een gaatjesschijf voor gehakt met een diameter van 4,5 mm. Bij de vleesmolen wordt een kunststof beschermings-element geleverd, zodat je werkblad niet beschadigd wordt als de schroefklem wordt aangedraaid.

Voor reiniging wordt aangeraden de maalschijven en molen af te spoelen met warm water en een sopje. De afmeting van deze vleesmolen is 22,5 x 9 x 24,5 cm. De molen is niet vaatmachinebestendig.

Het beste vleesmolen-opzetstuk voor keukenmachines

Als je een Kenwood KMix keukenmachine hebt, dan is dit vleesmolen-opzetstuk een hele goede optie. Maak allerlei vleesgerechten met behulp van drie bijgeleverde schijven variërend in dikte en textuur: fijne schijf (3 mm),
medium schijf (4,5 mm), grove schijf (8 mm).

Maak ook heel eenvoudig braadworst, chorizo, verse worst met kruiden, witte worst, merguez en meer met de bijgeleverde worstenmaker. Bovendien wordt deze vleesmolen ook geleverd inclusief een kibbehmaker, waarmee je kibbeh kunt maken: gefrituurde lams- en couscous- bundeltjes gevuld met gehakt vlees.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vleesmolens

Het is een goed idee dat je voordat je een vleesmolen koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

hand met gehakt vlees

Bij het hakken van vlees zal dit type gehaktmolen het op een homogenere manier doen dan een gewone hakmolen.
(Bron: Victor-Kuznetsov: 138245201 / 123rf.com)

Is een vleesmolen hetzelfde als een gewone hakmolen?

Laten we beginnen met de meest voorkomende fout die men vaakt maakt: het verwarren van een vleesmolen met een gewone hakmolen. Dit zijn namelijk twee verschillende apparaten, al zou je misschien denken dat het erg op elkaar lijkt. Ook worden ze vaak verward met de hakmolen, keukenmachine, foodprocessor of de mini-blender. Kijk maar eens naar de volgende tabel:

Kenmerken Vleesmolen Hakmolen  Keukenmachine Miniblender
Functies Malen en fijnhakken van vlees Hakken, mengen, snijden, kloppen en malen van bijna elk soort voedsel Malen, roeren, hakken, kloppen, raspen, kneden, blenden, mengen Mengen, hakken en malen
Specialisatie Hoog Gemiddeld Laag Gemiddeld
Snelheid van de machine Hoog Hoog Hoog Hoog

Zoals je ziet, kenmerkt de vleesmolen zich vooral door zijn specialisatie, iets wat andere apparaten je niet kunnen bieden. Als het gaat om het vermalen van vlees, zal dit type gehaktmolen dit op een homogenere manier doen dan een algemene hakmolen of keukenmachine. Daarom is het, als je de beste resultaten wilt behalen, handig om een gespecialiseerde machine te gebruiken.

Waarom is het een goed idee om een vleesmolen te hebben?

Oké, je weet nu inmiddels dat het specifieke ontwerp van vleesmolens voor het bereiden van gehakt of gehakt vlees, een groot voordeel is ten opzichte van andere soortgelijke apparaten. Maar daarnaast is het hebben van een vleesmolen handig omdat:

 • Met deze machine weet je dat de kwaliteit van het vlees dat je gaat consumeren optimaal is en dat er geen conserveringsmiddelen en andere kunstmatige additieven die in verwerkte producten voorkomen, in je gehakt zal zitten.
 • Hiermee kun je verschillende soorten vlees mengen waarmee je een aantal hele lekkere en originele recepten kunt maken.
 • Je kunt de dikte van het gehakt kiezen, want er worden schijven van verschillende grootte meegeleverd.
 • Ze hebben accessoires voor het maken van worsten en salami’s.
 • Je kunt er veel mee besparen ten opzichte van kant-en-klaar gehakt van de supermarkt.
Sir Walter ScottBrits schrijver en dichter 1771-1832
“Vlees dat gegeten wordt zonder vrolijkheid of muziek wordt slecht verteerd.”

Welke soorten vleesmolens zijn er?

Zoals bij bijna alle huishoudelijke apparaten is de belangrijkste indeling gebaseerd op de manier waarop ze werken:

 • Handmatige vleesmolen: De meest klassieke. Ze hebben een toevoertrechter en een hendel, en hebben geen elektriciteit nodig om te werken. Je moet de gehaktmolen op een stabiele ondergrond bevestigen en je draait aan de hendel om het vlees te malen.
 • Elektrische vleesmolen: Deze zijn heel handig, want de motor doet het zware werk voor je. Ze zijn groter dan de vorige, maar efficiënter en vergen geen enkele inspanning van jouw kant.

Naast deze twee hoofdtypen is het ook belangrijk om de vleesmolen als accessoire van een keukenmachine te noemen. In dit geval, in plaats van een vleesmolen als zodanig, is het een hulpstuk dat je toevoegt aan andere apparaten zoals food processors of blenders. Deze zijn ook heel handig.

Is het makkelijk om een vleesmolen te gebruiken?

Ja, heel eenvoudig. In feite is de eenvoudige bediening van vleesmolens een van de belangrijkste redenen waarom de deze apparaten zo populair zijn. En, hoewel bijna alle modellen een vergelijkbare gebruikswijze hebben, laten we hier zien welke mogelijkheden er zijn:

Handmatige vleesmolen

 1. Zorg ervoor dat de vleesmolen goed vastzit op een stabiel oppervlak.
 2. Voeg het vlees langzaam toe aan de toevoertrechter.
 3. Draai aan de hendel.
 4. Haal het gehakt uit de uitvoerlade.

Elektrische vleesmolen

 1. Sluit de vleesmolen aan en zet hem aan.
 2. Voeg het vlees toe aan het bakje aan de bovenkant en druk op het gewenste knopje.
 3. Wacht tot de vleesmolen klaar is met malen.
 4. Je kunt meer vlees toevoegen al naar gelang je behoefte.
 5. Haal het gehakt uit de uitvoerlade.

Vleesmolen-accessoire voor keukenmachine

 1.  Zorg ervoor dat het accessoire goed vastzit aan het apparaat.
 2. Zet het apparaat aan (de mixer, blender of keukenmachine).
 3. Haal het gehakt uit de machine.

Vergeet niet dat dit algemene gebruiksaanwijzingen zijn. Voor een correct en veilig gebruik van je vleesmolen is het aan te raden om de door de fabrikant aangegeven stappen zorgvuldig te lezen en te volgen.

Hoe maak je een vleesmolen schoon?

Als je het gebruik van de vleesmolens als eenvoudig hebt ervaren, dan zal je de reiniging nog gemakkelijker vinden. Je hoeft alleen water en afwasmiddel te gebruiken, net als bij de normale afwas. En net als bij de bediening zijn er een aantal verschillen afhankelijk van het type molen:

 • Handmatige vleesmolen: Alle onderdelen kunnen worden afgewassen met water en afwasmiddel. Sommige modellen zijn meer afneembaar dan andere, deze zijn makkelijker schoon te maken.
 • Elektrische vleesmolen: Ze bevatten meestal een optie genaamd “R” die, indien geactiveerd, het interieur van de machine automatisch schoonmaakt. Demonteer vervolgens alle onderdelen en was ze met water en afwasmiddel.
 • Vleesmolen-accessoire voor keukenmachine: Sommige modellen zijn makkelijker te verwijderen dan andere, deze zijn makkelijker schoon te maken.

Hoe kan je het beste uit je vleesmolen halen?

Een goede vraag! Hoewel de vleesmolen één van de meest praktische en functionele apparaten is, kan je altijd enkele gewoontes in praktijk brengen die je helpen om er optimaal van te profiteren.

 1. Bij het gebruik van de vleesmolen moet het vlees goed koud zijn, op deze manier krijg je de beste resultaten. Daarnaast raden veel specialisten aan om de vleesmolen ook te koelen door hem een uur voor gebruik in de vriezer te zetten (de motor van de elektrische vleesmolen niet).
 2. Voor de bereiding van worsten of salami’s is het raadzaam om, naast het gebruik van de schijf met de kleinste gaatjes, het vlees twee keer door de gehaktmolen te halen. Op deze manier wordt het verkregen vlees fijner gehakt en heeft het een betere textuur.
 3. Het is belangrijk dat de mesjes altijd scherp gehouden worden, want zij doen tenslotte het werk.
 4. Maak de molen na elk gebruik altijd schoon. Bovendien moet je, om de levensduur te verlengen, geregeld een grondige reiniging uitvoeren.

Vers rauw rundvlees gehakt met zout, peper, Spaanse peper en verse tijm op wit bord.

Met deze machine weet je dat de kwaliteit van het vlees dat je gaat consumeren optimaal is en dat er geen conserveringsmiddelen en andere kunstmatige additieven die in verwerkte producten voorkomen, in je gehakt zal zitten.
(Bron: Funandrejss: 81603086/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een vleesmolen om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de vleesmolen die je nodig hebt:

Gebruik

Allereerst moet je nadenken over de manier waarop je de vleesmolen gaat gebruiken.

 • Als je de machine slechts af en toe gaat gebruiken voor het hakken van vlees, kun je het beste een handmatige vleesmolen gebruiken. Deze zijn goedkoop en zeer praktisch.
 • Als je de vleesmolen waarschijnlijk heel vaak zult gebruiken en je er gehakt, worsten of salami mee gaat maken, dan is de elektrische vleesmolen je beste optie. Je kunt er namelijk meer gehakt in minder tijd en met minder moeite bereiden.
 • Als je de vleesmolen niet al te vaak gaat gebruiken en je hebt al een ander apparaat zoals een foodprocessor of blender, dan is een vleesmolen-accessoire een goede oplossing.
Voedingscentrum.nlWebsite over gezonde voeding
“Minder vlees eten is gunstig voor je gezondheid en het milieu. Daarom is het advies om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Onbewerkt vlees staat in de Schijf van Vijf, bewerkt vlees valt er buiten.”

Functionaliteit en schijven

Als je eenmaal hebt gekozen voor het type vleesmolen dat het beste bij je past, moet je kijken naar de bijgeleverde schijven of platen. Deze zijn een fundamenteel onderdeel van de machine, omdat ze je de mogelijkheid bieden om gehakt van verschillende diktes te maken. Voor een goede werking van de gehaktmolen is het daarom aan te raden om meerdere schijven te gebruiken. De meest voorkomende zijn:

Dikte Vorm
3 millimeter
5 millimeter
7 millimeter
Worstmaker  

Overige functies

Daarnaast moet je, wat functionaliteit en bruikbaarheid betreft, kijken naar andere functies, zoals het vermogen, de messen, de invoertrechter of de terugloopfunctie:

 • Het minimale vermogen (voor elektrische vleesmolens) moet 600 W zijn.
 • De messen moeten van goede kwaliteit, bestendig en altijd scherp zijn.
 • De invoertrechter (waar je het vlees in doet) moet van een gemiddeld formaat zijn, zodat je het vlees er gemakkelijk in kunt doen.
 • Het is belangrijk dat de elektrische vleesmolen de zogenaamde terugloopfunctie heeft die je helpt om de machine gemakkelijker te ontstoppen.

Kwaliteit en garantie

Tot slot moet je niet vergeten dat de vleesmolen een apparaat is dat in contact komt met voedsel. Het is daarom essentieel dat de kwaliteit en de veiligheid optimaal zijn. Let erop dat het model dat je kiest in overeenstemming is met de huidige regelgeving inzake gezondheids- en veiligheidskwesties voor voedselverwerkende machines.

Samenvatting

Gezond eten is best een uitdaging. Voor iedereen. Grote veranderingen hou je moeilijk vol, zet daarom kleine stapjes. In plaats van bewerkt gehakt of worst uit de supermarkt, kun je je eigen vlees bereiden zonder conserveringsmiddelen of andere chemische toevoegingen. Daarbij is een vleesmolen een geweldige optie.

Met deze machine kun je op een snelle manier vlees naar eigen smaak (soort en dikte) fijnhakken. Bovendien garandeert het eten van zelfgemaakt gehakt de kwaliteit van de bereide recepten. Om nog maar te zwijgen over het geld dat je ermee kunt besparen natuurlijk. Vleesmolens zijn zeer eenvoudig te gebruiken en als je ze eenmaal hebt geprobeert, zal je er niet meer buiten kunnen!

Vond je onze shopgids over vleesmolens interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Piotr Adamowicz: 35621683/ 123rf.com)

Referenties (3)

1. Burde, M. (2020). Het probleem is niet het vlees, het is het bewerkte vlees. [online]
Bron

2. Ik ben wat ik eet. (2020). Wat betekent "verwerkt" vlees?
Bron

3. Une.org. (2020). UNE-EN 12331: 2016 Machines voor voedselverwerking. P .... [online]
Bron

Waarom kun je ons vertrouwen?

Voedingsartikel
Burde, M. (2020). Het probleem is niet het vlees, het is het bewerkte vlees. [online]
Ga naar bron
Voedingsartikel
Ik ben wat ik eet. (2020). Wat betekent "verwerkt" vlees?
Ga naar bron
Voedselstudie
Une.org. (2020). UNE-EN 12331: 2016 Machines voor voedselverwerking. P .... [online]
Ga naar bron
Recensies