Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Waarom heb je echt een vochtmeter nodig? Je kunt je ook afvragen: waarom wil je aangename lucht inademen en je comfortabel voelen in je huis? Natuurlijk weet je al dat de vochtigheid in de lucht een grote invloed heeft op je gezondheid, planten en allerlei voorwerpen in je huis. Je kunt de vochtigheid in de lucht of op de verschillende oppervlakken gemakkelijk meten met een vochtigheidsmeter om toekomstige complicaties te voorkomen.

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten apparaten om de vochtigheid in huis of in andere ruimten te meten. Wat is de beste manier om de luchtvochtigheid te meten, zowel in de lucht als op oppervlakken? In onze vochtmeter test 2023 kom je de doorslaggevende aspecten van de selectiecriteria in detail te weten. We vergelijken verschillende vochtmeters voor je en helpen je de juiste keuze te maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een vochtmeter kopen is een verstandige beslissing als je last hebt van allergieën, een droge huid of chronische ademhalingsproblemen. Dit kunnen de eerste tekenen zijn van binnenlucht die te droog of te vochtig is
 • Er zijn verschillende soorten vochtmeters, die verschillen naar gelang hun functie. De keuze van een geschikt apparaat mag in dit geval niet onderschat worden en vereist uitvoerig en deskundig advies. Afhankelijk van de toepassing worden verschillende eisen gesteld aan de prestaties van de vochtigheidsmeter.
 • Denk je dat een vochtigheidsmeter te duur voor je is? Helemaal niet! Je kunt altijd een betaalbaar alternatief voor thuis vinden en je al na een paar dagen fit en goed voelen. Dit is een langetermijninvestering voor je welzijn.

Vochtigheidsmeter: Onze selectie

Het aantal vochtigheidsmeters op de markt is zeer groot. Maar welke is het beste voor jouw zorg? In het volgende hebben we de beste vochtmeters naar soort geselecteerd en stellen ze graag aan je voor. De prijs is vaak niet de doorslaggevende factor voor de keuze en de nauwkeurigheid, maar wel het toepassingsgebied en de speciale kenmerken die voor de meting van belang zijn.

Brennenstuhl Vochtigheidsmeter

Deze vochtmeter biedt u zowel gemak als nauwkeurigheid dankzij de praktische “hold”-functie. Hiermee kunt u metingen uitvoeren, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen, zonder enige moeite. Het apparaat heeft een indrukwekkend meetbereik van 5-50% voor hout, en 1,5-33% voor bouwmaterialen, zodat u zeker kunt zijn van de correctheid van uw metingen.

Leerchunag Vochtigheidsmeter

Ontdek de LEERCHUNAG vochtigheidsmeter – uw betrouwbare partner voor het controleren van vochtgehaltes in allerlei materialen. Voordat u veel geld uitgeeft aan hout dat tot gebreken kan leiden, maakt deze breed inzetbare en draagbare digitale vochtmeter het mogelijk om snel en nauwkeurig het vochtgehalte te meten in houtbewerking, hoogbouw, landbouw, grondlegging, brandhout, chemische industrie, hout, papier, lege muren, beton, cement, mortel, vloeren, tegels, steen en diverse bouwmaterialen.

Mestek Vochtigheidsmeter

Geniet van het gemak van een éénknops snelle kalibratie en automatische alarmdrempel-instellingen, perfect voor zowel professionals als doe-het-zelvers. Bekijk uw resultaten op het heldere, 3-inch HD-kleurenscherm, compleet met analoge kleurenbalk voor intuïtieve metingen. Maak gebruik van de handige alarm- en gegevensbesparingsfuncties om lekkage- en lekproblemen snel en efficiënt aan te pakken.

Trotec Vochtigheidsmeter

Ontdek de kracht van de TROTEC BM31 vochtigheidsmeter, een elektronische vochtindicator die u helpt om snel en eenvoudig vocht dicht onder het oppervlak in verschillende materialen op te sporen. Bespaar tijd bij het lokaliseren van vochtverdeling in wanden, vloeren of plafonds met deze innovatieve tool. Dankzij het dielektrische meetproces is de vochtindicatie absoluut beschadigingsvrij – geen elektroden of sonden nodig.

Vochtigheidsmeter: koop- en beoordelingscriteria

Als je besloten hebt een vochtigheidsmeter te kopen, willen we je graag wat extra advies geven dat je zal helpen een betere keuze te maken. Stel jezelf eerst de volgende vraag: Wat wil ik meten? Hoe nauwkeurig? En hoeveel geld wil ik uitgeven?

Als je bovenstaande vragen beantwoord hebt, kun je beginnen met het bekijken van de juiste criteria en het vinden van een geschikte vochtmeter.

Functie / Type

Mechanische vochtigheidsmeters zijn meestal gebaseerd op een absorberend materiaal dat vochtigheid kan opnemen. Hoe hoger de vochtigheid, hoe meer het materiaal uitzet. Als de lucht droog is, daarentegen, krimpt het materiaal en bepaalt zo het watergehalte. Haarhygrometers behoren tot de mechanische vochtmeters. Hier worden haar of vezels van kunststof als absorptiemateriaal gebruikt.

Er zij op gewezen dat de waarden van haarhygrometers vaak tot 10 % afwijken in zeer droge lucht. Mechanische vochtmeters moeten vaak gekalibreerd worden. Hoewel ze geen elektriciteit of batterijen nodig hebben, moeten ze toch steeds bijgesteld worden.

De keuze van het type vochtmeter bepaalt hoe nauwkeurig en snel de waarden kunnen worden opgevraagd. Alleen jij kunt bepalen welke functies je vochtigheidsmeter precies moet vervullen op basis van je behoeften.

Digitale hygrometers zijn echter iets nauwkeuriger en minder duur dan hun voorgangers. Omdat ze niet regelmatig gekalibreerd hoeven te worden, geven ze langer betrouwbare aflezingen en zijn ze meestal goedkoper dan analoge. De digitale hygrometer is gemakkelijker in ons dagelijks leven te integreren om sneller waarden te meten. Evenzo kan een digitale meter behalve vochtigheid ook temperatuur, luchtdruk en andere waarden meten.

Toepassing

 • Als je het vochtgehalte in een muur wilt meten, moet je op verschillende plaatsen metingen doen. Zo is je resultaat nauwkeurig en kun je effectief actie gaan ondernemen.
Verlichte display, grootte en leesbaarheid van de cijfers maken het meten gemakkelijker.
 • De hold toets is ook erg praktisch voor het gebruik van een vochtmeter. Bij het lezen van de
 • Bij het lezen van de lezingen op de moeilijk bereikbare plaatsen heb je even tijd nodig. En als de aflezingen na een paar seconden steeds verdwijnen, kun je de meting niet afmaken.
 • Probeer ervoor te zorgen dat de indringdiepte dieper is als je het oppervlak meet. Dit maakt een nauwkeurigere meting mogelijk.

Materiaal

Op het ogenblik kun je vochtigheidsmeters kopen van materialen als kunststof, metaal en hout. Kunststof vochtmeters zijn echter populairder omdat ze vaak goedkoper zijn dan de edele houten exemplaren. Je kunt het aanbevolen materiaal voor vochtmeters bepalen aan de hand van het toepassingsgebied. Voor metingen buitenshuis zul je waarschijnlijk geen meetapparatuur van metaal of hout gebruiken. De laatste zijn ook niet bijzonder goed ontworpen om te hanteren. Anderzijds zijn kunststof vochtmeters gemakkelijker te bewerken en blijven ze langer bruikbaar onder dezelfde omstandigheden.

Meetbereik

Als het materiaal dik is, moeten de steekmaten ook lang zijn om de natheid nauwkeuriger te meten. De meetdiepte kan ook bepaald worden door voldoende diëlektrische meetlengte.

Afhankelijk van het soort apparaat kunnen kleine afwijkingen optreden.

En nu wil je de vochtigheid van je muren meten, volgens ons onderzoek kun je hiervoor een vochtmeter gebruiken van de merken Trotec en Voltcraft. Ze kunnen echter in een iets hogere prijsklasse liggen. De

nauwkeurigheid

De winnaars van de nauwkeurigste gegevens zijn psychrometers en dauwpunt-hygrometers, die voor leken niet bijzonder aantrekkelijk in prijs zijn.

Vanwege de complexiteit van de psychrometer is het logisch dat je meer investeert voor een duurzame en kwaliteitsvolle meter. Goedkope alternatieven van dit apparaat behoren niet tot de beste selectiecriteria voor aanschaf.

Voor de hoofdmeting van de vochtigheid kun je kiezen voor analoge of nog goedkopere digitale vochtigheidsmeters. Hoewel de laatste de vochtigheid met een minimale afwijking meten, blijven ze toch een lucratief alternatief voor dure meetapparatuur.

De extra functies

Koop een combinatiemeter die vochtigheid en temperatuur kan meten. Hiermee kun je ook de ontwikkeling van de luchtvochtigheid bij bepaalde kamertemperaturen volgen en het risico van schimmel voorkomen door de juiste balans te vinden. Geheugenfunctie van een grote hoeveelheid gegevens van de gemeten waarden kan je op den duur ook een goed gestructureerde analyse opleveren.

Vochtigheidsmeters: Veel gestelde vragen en antwoorden

Het meten van lucht en gas wordt een steeds belangrijker taak in de moderne wereld. De voortdurende verbetering van technische processen, hoge eisen aan de luchtkwaliteit en energiebesparing vereisen instrumenten voor het meten van luchtvochtigheid met hoge nauwkeurigheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid.

Er zijn talloze varianten van vochtigheidsmeters. Hier is een digitaal alternatief dat verschilt in prijs, ontwerp en functies. (Image source: Grishina/ 123rf.com)

Alvorens een vochtmeter te kiezen, moet je dus de bijzonderheden van zijn functies bestuderen en nadenken over de omstandigheden waarin hij gebruikt moet worden.

Hoe bepaal ik dat ik een vochtmeter nodig heb?

 1. Is je huid thuis ofwel te droog ofwel te vet?
 2. Gaan de planten in je huis steeds dood?
 3. Ben je verkouden of hoest je tijdens een verblijf in een bepaalde kamer?
 4. Vormt zich schimmel op de muren, voorwerpen of planten?

Als je op minstens 2 vragen “ja” antwoordde, betekent dit dat je dringend de luchtkwaliteit in je huis moet controleren. Zonder precies te weten wat je binnenluchtniveau is, kun je geen effectieve actie ondernemen.

Welke soorten vochtigheidsmeters zijn er?

Een verkeerde vochtigheidsconcentratie uit zich in een droge huid en slijmvliezen of in opeenhoping van condens op ramen en reflecterende oppervlakken. Toch is het wat moeilijk om de precieze vochtigheidsgraad te bepalen zonder speciale apparatuur. Er zijn tegenwoordig genoeg speciale apparaten waarmee het mogelijk is de balans van de kamerlucht met een hoge mate van nauwkeurigheid te verbeteren.

De analoge hygrometer ziet er stijlvol en indrukwekkend uit. Het meet de vochtigheidswaarden en decoreert tegelijk je huis. (Image source: bee32 / 123rf.com)

Omdat er ontelbare vochtigheidsmeetapparatuur op de markt is, is de keuze niet zo gemakkelijk. Voordat je een vochtmeter koopt, is het raadzaam je vertrouwd te maken met het toepassingsgebied en de nauwkeurigheid. Daartoe geven we je een goed inzicht in de wereld van vochtmeters, dat je beslissing zeker zal bevestigen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende vochtmeters

 • Mechanisch
 • Digitaal
 • Psychrometer
 • Dauwpunt hygrometers
 • Vochtigheidsindicatoren

Hoeveel kost een vochtmeter?

Laten we na zoveel inbreng de prijzen van verschillende soorten vochtmeters samen vergelijken:

Type Prijsklasse
Mechanische van 7 tot 80 €
Digitale van 5 tot 50 €
Psychrometer van 20 tot ruim 400 €
Haarhygrometer van 8 tot ca. 250 €
Vochtigheidsmeters van 20 tot ca. 100 €
Dauwpunt hygrometer van 25 tot ca. 300 €

Als men de prestaties van de respectieve vochtigheidsmeters bekijkt, rekening houdend met het gebruik binnenshuis, dan blijkt uit de prijstabel dat de beste prijs-prestatie wordt bereikt door de digitale vochtigheidsmeters.

Wat zijn de alternatieven voor een vochtigheidsmeter?

Thermo-hygrometers zijn apparaten die vochtigheid, druk en luchttemperatuur meten. Sommige hebben ook een extra mogelijkheid om de druk te meten. Dit betekent dat één toestel voldoende is om verschillende parameters tegelijk te evalueren. Hier vind je een overzicht van de 3 alternatieven voor een elementaire vochtigheidsmeter:

Alternatief Beschrijving
Combi vochtigheidsmeter voor het meten van temperatuur en vochtigheid
Multifunctioneel apparaat testo 435-1 voor het meten van de luchtkwaliteit binnens- en buitenshuis en voor het inspecteren van drukmeting, luchtsnelheid, relatieve vochtigheid en temperatuur
Klimaatmeter PCE-320 voor het bepalen van vochtigheid, temperatuurmeting, drukdauwpunt, oppervlaktetemperatuur met een contact en contactloze temperatuursensor

Het is in principe handig om een multifunctionele vochtigheidsmeter te hebben, maar hij kan erg duur zijn. De hierboven genoemde modellen zijn meer professionele toestellen en zijn minder geschikt voor een eenvoudige woning.

Kan ik een vochtmeter lenen?

 • Heb je je woningbouwvereniging hier al naar gevraagd? Nee? De ervaring leert dat een woningbouwvereniging de vochtmeters in bruikleen ter beschikking kan stellen.
 • Evenzo bieden veel grote bouwmarkten de vochtmeters te leen aan.

Hoe lees ik een vochtmeter goed af?

De aflezingen worden uitgedrukt in percentages of cijfers. Hier komt 1 cijfer overeen met een spanning van 0,1 volt. Klanten zijn echter overwegend geneigd percentages te gebruiken omdat het een van de meest begrijpelijke meeteenheden is. En nu heb je je vochtmeter gekozen en wil je aan de slag? Het allereerste wat je moet doen is je toestel op functionaliteit controleren: wikkel het in een natte doek – de meetwaarden moeten boven de 90 % komen. Als dat zo is, kun je aan de slag. Metingen moeten met bepaalde tussenpozen gedaan worden. Je moet de waarden regelmatig noteren.

Om de oorzaken van een verhoogde of lage luchtvochtigheid te lokaliseren, is het het beste de luchtvochtigheid ’s morgens en ’s avonds te meten. Je moet activiteiten als verwarmen, douchen, koken, ventileren en wassen niet onderschatten, want ze hebben een groot effect op onze binnenlucht. Probeer bij het aflezen van de waarden niet te dicht bij het meetapparaat te komen, om de gegevens niet te vervalsen.

Conclusie

Een vochtigheidsmeter brengt het hele klimaatsysteem in je huis in evenwicht. Zo zou niet alleen jij je prettig voelen, maar ook je planten, meubels en huisdieren. Maar het is vooral belangrijk in de koudere maanden, als de kamer verwarmd is en de luchtvochtigheid buiten heel anders is.

Enerzijds zou je natuurlijk vaker kunnen ventileren, maar dit is niet van cruciaal belang en moet afhankelijk van het klimaat aangepast worden. Je kunt het optimale binnenklimaat altijd controleren met behulp van een geschikte vochtigheidsmeter.

Beeldbron: wytrazekpiotr/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies