Voedseldroger
Laatst bijgewerkt: 28-08-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

17Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

108Verzamelde opmerkingen

De Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), oftewel de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, zegt dat een derde van alle voedsel bederft of wordt verspild voordat het wordt geconsumeerd. Dit gebeurt zowel in de geïndustrialiseerde wereld als in de ontwikkelingslanden. Ook in de meeste huizen in Nederland wordt er veel voedsel weggegooid. Een voedseldroger, ook bekend als voedseldehrydator, kan je helpen om dit te voorkomen.

Met dit apparaat kun je voedingsmiddelen veel langer bewaren, zonder dat ze hun goede eigenschappen verliezen. Het enige dat wordt verwijderd uit het voedsel, is vocht. Je kunt de voedseldroger gebruiken om groenten, fruit, vlees en vis te drogen. In deze gids vertellen we je alles wat je moet weten over voedseldrogers en wat de beste modellen op de markt zijn.
Belangrijk om te weten

 • Het drogen van voedsel is iets dat al eeuwenlang wordt gedaan. Het is een manier om te kunnen genieten van ieder stukje fruit, ongeacht het seizoen en om langer te profiteren van ingrediënten die anders zouden bederven.
 • Met gedroogd voedsel kun je gezonde snacks bereiden, tussendoortjes maken of ingrediënten aan je recepten toevoegen. Je leven wordt een stuk makkelijker met het gebruik van een voedseldroger.
 • Door het voedsel te drogen en zo alleen het vocht uit het voedsel te trekken, behoud je de belangrijkste eigenschappen. Het eten krijgt daarnaast een intensere smaak. Hiermee bewaar je voedsel dat eigenlijk al voorbestemd was om in de vuilnisbak terecht te komen, tot een jaar langer.

Onze selectie: De beste voedseldrogers op de markt

Hieronder vind je de beste voedseldrogers op de markt. We laten je de kenmerken en een aantal van hun meest interessante functies zien. Door de verschillende modellen met elkaar te vergelijken, wordt het makkelijker om te weten welk model het beste bij je past. Op die manier bepaal je in een mum van tijd, welke voedseldroger jij moet hebben!

De beste voedseldroger voor beginners

De Princess voedseldroger is een handige voedseldehydrator, dat alleen het water uit alle soorten voedsel onttrekt en alle voedingsstoffen en enzymen intact laat. Met de Princess voedseldroger kun je zelfs je zelfgemaakte pasta drogen! Omdat dit keukenapparaat een vermogen van 350 W heeft, kun je fruit, groenten, kruiden en vis drogen. Deze kunnen vervolgens maximaal een jaar worden bewaard. Op deze manier kun je zonder toevoegingen en conserveermiddelen gezonde snacks maken. Dit zorgt ervoor dat je eten net zo gezond blijft als toen het vers was.

De beste voedseldroger voor mueslirepen

Op de tweede plaats staat de KITCHENminis® voedseldroger van WMF. Deze compacte voedseldroger is ideaal om zelf gezonde snacks mee te maken. Je kunt er bijvoorbeeld fruit, groenten, paddestoelen, kruiden en vlees mee drogen. Het heeft een variabele temperatuurinstelling van 30 tot 70 graden en een timer die je tot 24 uur verder kan zetten. Het apparaat kan zichzelf uitschakelen, met en zonder instelbaar signaaltoon.

De ruimte- en energiebesparende droogoven helpt je om snacks als mueslirepen zelf te maken in plaats van in de supermarkt te moeten kopen. Als je het apparaat ’s nachts zijn werk laat doen, neem je de volgende ochtend de snacks alweer mee naar je werk. Er wordt zelfs een handige mueslirepen container meegeleverd. Met dit apparaat kun je de repen helemaal naar eigen wens maken, bijvoorbeeld gluten- of suikervrij. Ook ideaal voor mensen met een notenallergie dus.

De beste voedseldroger met tijdsklok

De Stöckli Voedseldroger Dehydrator heeft 3 metalen roosters en een tijdsklok. Je kunt er eenvoudig allerlei soorten fruit, groenten en kruiden zonder conserveringsmiddelen mee drogen. Maak lekkere en gezonde snacks, van muesli repen en ’fruit rolls’ tot gedroogde groenten, fruit, vlees en vis. Ideaal voor de lunch, picknick, camping en dagelijkse snacks. Verminder voedselverspilling en bewaar langer. Met 3 metalen droogrekken en thermostaat (rooster is van metaal, de houder ring is van kunststof). Optimale warme lucht circulatie voor een efficiënt droogproces.

De voedseldroger met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

De voedseldroger van Clatronic ziet er niet alleen heel mooi uit, het apparaat is ook nog eens heel goed betaalbaar. De prijs-kwaliteitsverhouding is prima in orde. Droog fruit, groente, kruiden en vlees op een gemakkelijke manier, zonder dat het je veel geld hoeft te kosten. Het apparaat schakelt zich vanzelf uit als het te heet wordt.

Als je nog niet zo bekend met het functioneren van een voedseldroger en op een laagdrempelige manier wilt kijken of het iets voor jou is, is dit jouw apparaat. De droger is gemakkelijk in gebruik, de rekjes zijn stevig en het voedsel dat je ermee droogt behoud zijn heerlijke smaak. Jammer alleen is dat je de temperatuur niet kunt aanpassen. Maar gelukkig is dat ook niet altijd nodig. Zoals gezegd, dit apparaat is perfect voor de beginner!

De beste metalen voedseldroger

Met de TurboWaveBio Line, TT-FD14 Food Dehydrator, kun je de levensduur van je voedsel op natuurlijke wijze behouden en verlengen, thuis gezonde, uitgedroogde snacks maken die je voor langere tijd kunt bewaren. Deze 14L-machine is uitgerust met 5 draadroosters en de regelbare thermostaat en timing helpen je bij het kiezen van je juiste temperatuur van 50°C tot 80°C.

De droger heeft een optimale luchtstroom voor gelijkmatig drogen van voedsel zonder oververhitting. Door het transparante kijkvenster kunt je je voedsel in de gaten houden tijdens het dehydratatieproces.

Shopgids: Wat je moet weten over voedseldrogers

Met deze gids willen je helpen de belangrijkste functies van een voedseldroger te ontdekken. Op die manier kom je erachter welke aspecten je in gedachten moet houden voordat je een aankoop doet. Ook laten we enkele recepten zien die je met dit apparaat kunt bereiden.

Het drogen van voedsel helpt je om minder eten weg te hoeven gooien.
(Bron: Lenetstan: 50656893/ 123rf.com)

Wat is een voedseldroger precies en waar gebruik je het voor?

Een voedseldroger, zoals de naam al zegt, is een apparaat dat wordt gebruikt om verschillende soorten voedsel te drogen en zo langer te kunnen bewaren. Deze apparaten zijn populair geworden omdat ze ons in staat stellen om de manier waarop we ons eten bereiden te variëren. Het proces van “uitdroging” is ideaal voor het bewaren van fruit, vlees en andere producten.

Dankzij nieuwe technologieën is het bewaren van voedsel nu gemakkelijker dan ooit.

Bereik je met een voedseldroger de beste bewaring van voedsel?

Voor velen is drogen de beste manier om voedsel te bewaren. Hieronder laten we zien wat voor andere bewaarmethodes er zijn, zodat je voor jezelf kunt controleren of dit ook voor jou geldt. Iedere bewaarmethode heeft zijn eigen voordelen. Vergelijk de methodes, kijk wat mogelijk is bij jou thuis en hoe je het best de goede eigenschappen van het voedsel behoudt.

 • Ingevroren. Veranderingen in temperatuur hebben invloed op de voedingsstoffen. Het verandert de moleculaire structuur, waardoor de smaak en textuur veranderd zullen zijn als je het voedsel weer ontdooit. De conserveringstijd is korter, in de meeste gevallen rond de 6 maanden.
 • Geconserveerd. Voedsel dat wordt ingeblikt, is van tevoren aan zeer hoge temperaturen onderworpen. Op deze manier worden bacteriën en sporen vermeden. Ook de voedingsstoffen op moleculair niveau worden gemodificeerd. Controleer goed hoe je met dit soort voedsel om dient te gaan, de weekmakers die in de blikken zitten kunnen enigszins toxisch zijn.
 • Gerookt. Er wordt rook gebruikt om microben uit het voedsel te verwijderen. Dit is een goede techniek om bijvoorbeeld vis, vlees of worst te bewaren. Het is alleen niet goed om te veel van dit voedsel te consumeren, omdat sommige elementen in de rook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.
 • Gepekeld. Wanneer een voedingsmiddel in zout wordt gelegd, wordt het aangezuurd, wat de smaak en eigenschappen ervan kan veranderen.
Sinds de oudheid al wordt voedsel bewaard door het in de zon te drogen.

Waarom zou je het voedsel niet gewoon drogen door het in de zon te leggen?

Als dat in de oudheid ook gebeurde, waarom nu dan niet meer? Er zijn veel mensen die denken dat het een goede optie is om voedsel in de zon te laten drogen. Het is tenslotte een natuurlijke hulpbron en kost verder niets. Op dit moment is het echter geen goed idee om dit te doen, om verschillende redenen die je zou moeten overwegen. In de tabel hieronder laten we je zien welke redenen dat zijn.

Reden Uitleg
Klimaat Niemand kan garanderen dat het klimaat hier geschikt voor is
Hygiëne Je stelt eten bloot aan vuil
Insecten Het eten kan in contact komen met beestjes
Controle Je kunt niet controleren of het voedsel op de juiste manier droogt

Wat zijn de voordelen van een voedseldroger?

Zoals je misschien wel al gemerkt hebt, zijn er veel voordelen aan het hebben van een voedseldroger. Hieronder bespreken we enkele redenen om dit apparaat aan te schaffen. Na het lezen van de voordelen, ontdekken je misschien wel dat dit exact het apparaat is dat je zocht om langer plezier te hebben van voedsel.

 • Jij hebt de controle. Met dit apparaat kun je het drogingsproces van de start tot de finish bijhouden. Je kunt zowel de tijd als de temperatuur kiezen en beide factoren stabiel houden.
 • Eigenschappen. Wanneer het voedsel wordt gedehydrateerd bij een temperatuur van ongeveer 40 graden, behoudt dit al zijn eigenschappen. Dat wil zeggen, enzymen en vitaminen worden niet beïnvloed door de hitte. Ook de rest van de voedingsstoffen worden bewaard. Er wordt alleen vocht uit het voedsel getrokken.
 • Uitgaven. Een voedseldroger heeft een zeer bescheiden stroomverbruik. Houd er ook rekening mee dat je minder eten weggooit en dat je geen gedroogd voedsel meer hoeft te kopen als je dit nodig hebt. Dit zijn aspecten die het verbruik en de kosten van dit apparaat compenseren.
 • Vervuiling. Als je je voedsel zelf thuis droogt, kun je regelen dat het niet in contact komt met ander voedsel. Op deze manier voorkom je tevens allergieproblemen.
 • Verschillende texturen. Het drogen van voedsel is niet alleen gericht op het bewaren van voedsel, maar ook op het creëren van gezonde snacks of ingrediënten voor verschillende recepten. Je hoeft alleen maar het juiste tijdstip in te plannen om de textuur te vinden die je zoekt.
 • Veelzijdigheid. Je kunt verschillende recepten maken met een voedseldroger. Zo kun je bijvoorbeeld koekjesstempels gebruiken om fruit te snijden en zeer originele snacks te maken. Een andere optie is om verschillende ingrediënten fijn te maken om sauzen of smaakgevende suikers te bereiden.
 • Gezond eten. Natuurlijk kun je ook gewoon in de supermarkt gedroogde voedingsmiddelen vinden. Maar helaas, deze zijn niet altijd even gezond. Vaak bevatten ze conserveringsmiddelen of kleurstoffen, om ze er aantrekkelijker uit te laten zien. Met het gebruik van een voedseldroger ben je daar zelf bij, en kun je alles natuurlijk houden.
Dr. MoranoExpert in Esthetische Geneeskunde en Voeding
“Je kunt gedroogd fruit langer bewaren, het behoudt de meeste voedingsstoffen en het biedt een zeer handige en praktische manier om ons dieet te diversifiëren. Gedroogd fruit bevat een breed scala aan essentiële voedingsstoffen, waaronder antioxidanten, oplosbare vezels en vitaminen.”

Wat voor recepten kun je met een voedseldroger maken?

Er zijn veel verschillende recepten die je kunt maken met een voedseldroger. Van bananenchips tot Beef Jerky. Hieronder tonen we 3 voorbeelden van recepten die je kunt bereiden met een voedseldroger.

Perzik- en kokosrolletjes

Je hebt 4 verse perziken en geraspte kokosnoot nodig. Je hoeft alleen maar de perziken te kloppen met een blender tot je een mooie gelijke crème krijgt. Plaats vervolgens bakpapier op één van de lades in de voedseldroger en verdeel de perzikcrème erover. Bestrooi met geraspte kokosnoot.

Zet de voedseldroger op een temperatuur van 55 graden, gedurende ongeveer 7 uur. De tijd is indicatief, dus wees voorzichtig. Laat het afkoelen en snijd het deeg in reepjes. Draai de reepjes tot rolletjes, en klaar is Kees!

Bananenchips

Je hebt 4 bananen en 4 citroenen nodig. Knijp eerst de citroenen uit. Snijd vervolgens de bananen in stukjes van ongeveer één centimeter. Laat ze vervolgens 15 minuten weken in het citroensap. Plaats daarna alle stukken banaan op de lades van de voedseldroger. Zet de temperatuur op 65 graden, gedurende 2 uur.

Verlaag vervolgens de temperatuur nog eens voor 6 uur naar 50 graden. De textuur moet krokant zijn. Je kunt dit recept trouwens ook gebruiken om chips van andere soorten fruit te bereiden.

Een voedseldroger helpt je om voedsel te bewaren en zo verspilling te voorkomen.
(Bron: Handmadepictures: 25958618/ 123rf.com)

Gedroogd vlees

Je hebt een kilo vlees nodig. Voor de marinade heb je 100 milliliter sojasaus, 100 ml Engelse saus, honing, peper en knoflookpoeder nodig. Meng alle ingrediënten van de marinade in een kom. Snij het vlees in stukjes van ongeveer 5 millimeter. Leg het vlees 12 uur in de marinade.

Plaats het vlees nu in de voedseldroger en giedt de marinade eroverheen. Zet de temperatuur op 45 graden, gedurende 6 uur. Als het vlees klaar is, kun je het opeten of bewaren in bijvoorbeeld een gesloten glazen pot.

Wat voor voedsel kun je drogen met een voedseldroger?

De lijst met voedingsmiddelen die je kunt drogen, is eindeloos. Juist dat is een van de voordelen van dit huishoudelijke apparaat, de grote veelzijdigheid. Om je toch een beetje beter op weg te helpen, laten we je een paar voedingsmiddelen zien die je kunt drogen met dit apparaat. Je zult deze lijst vast en zeker snel zelf uitbreiden.

Voedsel Voorbeelden
Fruit Appel, banaan, aardbei, perzik, abrikoos, kiwi, bosbes
Groente  Wortel, ui, champignon, prei, paprika, witte kool
Vlees Kalfs-, varkens-, kippen-, lams- en konijnsvlees
Vis Zalm, forel, kabeljauw en heek
Zaad Pompoen-, zonnebloem- en sesamzaad

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een voedseldroger?

Voedseldrogers hebben veel voordelen. Er zitten ook een paar nadelen aan het gebruik ervan. Het drogingsproces kost veel tijd, wat misschien vervelend kan zijn voor beginners in de keuken. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste voor- en nadelen van een voedseldroger:

Voordelen
 • Ze zorgen ervoor dat je voedsel langer kunt bewaren
 • Ze behouden de goede eigenschappen van voedsel
 • Ze zorgen ervoor dat je minder voedsel weg hoeft te gooien
Nadelen
 • Het kost tijd
 • Je moet genoeg ruimte hebben om het apparaat neer te zetten

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder vind je een aantal criteria waarvan we denken dat het handig is om die gedachten te houden bij het kopen van een voedseldroger. Dit kan je helpen om het model te kiezen dat het beste bij je past.

Lades

Het aantal lades in de voedseldroger bepaalt hoeveel voedsel je tegelijkertijd kunt drogen. Als je het apparaat veel gaat gebruiken en veel voedsel tegelijkertijd wilt drogen, kun je het beste zoeken naar een model met tenminste 10 lades. Vergeet niet dat als je een lade met gaas hebt, het gaas erg dicht moet zijn, als je ook zaden wilt kunnen drogen.

Capaciteit

Doorgaand op het vorige punt, is het belangrijk om te controleren of de diepte van de laden ten minste 8 centimeter is. Dit is belangrijk, omdat je anders voedsel als tomaten niet in tweeën kunt snijden en achter elkaar kunt leggen. Sommige modellen tonen de hoeveelheid voedsel in gewicht dat je in één keer kunt drogen.

Uitdrogen is een hygiënischere methode dan het laten drogen van voedsel in de zon.
(Bron: Hofacker: 31741028/ 123rf.com)

Kracht

Kijk goed naar de potentie van het apparaat dat je kiest. Dit is de sleutel tot het vinden van het juiste resultaat. Met een hoger vermogen kun je meer doen, in een kortere tijd.

Timer

Het is ook handig als de voedseldroger een timer heeft. Hiermee heb je meer controle over de droogtijden. Ook kan je met een timer beter bepalen wanneer het droogproces begint of eindigt. Het zal voorkomen dat je timingsfouten maakt die het voedsel kunnen ruïneren.

Moter

We raden aan om een voedseldroger te kiezen die de motor en het ventilatiesysteem in het onderste gedeelte heeft zitten. Het apparaat moet verder verschillende luchtuitlaten hebben die de lades doorkruisen. Idealiter zit er ook een luchtuitlaat aan de bovenkant, om zo vocht af te voeren en een betere droging te bereiken.

Prijs

De prijs van voedseldrogers kan erg uiteen lopen. Vergeet bij het beoordelen van de prijs niet de kenmerken van het apparaat mee te nemen. Hetzelfde geldt voor de manier waarop je het apparaat gaat gebruiken. Als je de voedseldroger maar af en toe gebruikt, ben je waarschijnlijk bereid een andere prijs te betalen dan wanneer je verwacht het apparaat heel vaak te gebruiken.

In het laatste geval mag de investering wel wat groter zijn. Zoek altijd naar de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Samenvatting

Een voedseldroger helpt je om minder voedsel te verspillen. Ook biedt het je de kans om op ieder gewenst moment te genieten van seizoensfruit. Of ingrediënten langer te bewaren, die deel zullen uitmaken van fijne recepten. Het is met een voedseldroger ook mogelijk om gezonde snacks te bereiden. Je weet altijd wat je eet en welk soort voedsel je gebruikt.

Het drogen van voedsel is een methode die al sinds eeuwen wordt gebruikt om voedsel te bewaren. Met het gebruik van een voedseldroger kun je het voedsel niet alleen op een efficiëntere manier drogen, ook kun je alle gezonde eigenschappen van het voedsel bewaren.

Na het lezen van ons artikel ben je bekend met de voordelen van een voedseldroger. Vond je ons artikel interessant? Laat dan hieronder je reactie achter, of deel het op social media met je vrienden en familie, zodat ook zij weten welke voedseldroger het beste bij hen past.

(Bron van de header image: Yelenayemchuk: 22299510/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies