voetbal
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

17Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Johan Cruijff zei het al eens: ‘De bal is rond.’ Voetbal is de populairste sport ter wereld. Het wordt gespeeld door miljoenen mensen op vijf continenten, zowel voor professionele, amateur- als vrijetijdsdoeleinden. De leeftijd, sociale status of sexe spelen geen rol. Het is de sport die binnen ieders bereik ligt. Je hoeft er niet veel geld voor te hebben, omdat je er niet veel voor nodig hebt om de sport te beoefenen.

De voetbalsport kan, afgezien van officiële wedstrijden, overal worden beoefend: op het strand, op straat of op een veldje. Je hebt niet persé speciale kleding of een bepaald aantal spelers nodig, en ook geen reglamentaire doelen. Maar waar je nooit zonder kunt is de bal. Daarom willen we je in deze shopgids uitleggen waar je aan moet denken als je een voetbal wilt kopen.
Belangrijk om te weten

  • De bal is het enige element waar je niet buiten kunt bij het voetballen
  • De grootte van de bal is afhankelijk van de leeftijd, de locatie of de modaliteit van voetbal.
  • Het materiaal van de bal moet geschikt zijn voor het oppervlak waarop deze gebruikt gaat worden.

Onze selectie: De beste voetballen op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste voetballen voor je uitgezocht die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de perfecte voetbal een stuk eenvoudiger.

De voetbal met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Deze zwart/witte voetbal van Adidas heeft de perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een voetbal van hoogwaardige kwaliteit. Door de buitenkant van TPU en de machinaal gestikte constructie gaat de voetbal lang mee en blijft deze consequent presteren. De binnenbal van butyl blijft goed opgepompt zodat je altijd klaar bent voor actie. Adidas staat voor sport en mode. Dat blijkt ook weer uit deze voetbal die het merk op de markt bracht.

De beste voetbal voor eindeloos speelplezier

Ook Nike staat bekend om haar unieke en innovatieve sportartikelen. Het merk gebruikt alleen duurzame materialen van hoge kwaliteit en innovatieve technieken voor de vervaardiging van haar producten. Deze vrijetijdsbal is stevig en betrouwbaar en gaat erg lang mee. De bal is gemaakt van 60% rubber, 15% polyurethaan, 13% polyester en 12% EVA. Met deze bal hebben jij, je kinderen en je vrienden urenlang speelplezier. Nike voldoet wederom aan onze verwachtingen!

De beste schuimen voetbal voor in de gymzaal

Deze gele schuimbal van Summerplay heeft een doorsnede van ongeveer 20 cm. Deze bal gaat niet lek doordat hij gemaakt is van schuim. Dit maakt de voetbal bovendien lekker zacht en ook geschikt voor jonge kinderen. De bal ziet er vrolijk uit en nodigt uit om mee te spelen. Ook geschikt voor het gebruik in gymzalen en voor zaalvoetbal, of als je bijvoorbeeld revalidatie-opdrachten moet doen voor je pols.

De perfecte klassieke Derbystar voetbal

Derbystar is een begrip in de sportwereld. Al sinds 1963 specialiseert Derbystar zich in het vervaardigen van handgemaakte voet- en handballen. De Derbystar Classic TT is een klassieke Derbystar bal en een van de best verkochte modellen. Het is een uitstekende trainingsbal, vervaardigd uit duurzaam PU-materiaal. De uitstekende, stabiele vluchteigenschappen blijven ook bij lagere temperaturen behouden. Het is een fijne voetbal, niet te licht en niet te zwaar. Deze bal gaat een stuk langer mee dan andere merken.

De beste voetbal voor Oranjefans

No products found.

De Nike Pitch Team voetbal heeft een opvallende oranje kleur en is voorzien van contrastrijke vormgeving voor een hoge zichtbaarheid tijdens het spelen en trainen met behoud van een nauwkeurig traject dankzij het robuuste ontwerp. De voetbal is een uitstekende bal om te gebruiken bij wedstrijdjes en trainingen, of gewoon om lekker een balletje mee te trappen. De bal heeft gestikte panelen die ervoor zorgen dat de bal een solide vlucht neemt. De bal is voorzien van het Nike Swoosh logo. Het materiaal bestaat uit 60% rubber, 15% PU, 13% polyester en 12% EVA.

Shopgids: Alles wat je moet weten over voetballen

Het is van groot belang dat je voordat je een voetbal koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

voetbal

Er zijn twee soorten doelen: vaste en verplaatsbare.
(Bron: Bowden: 33478588/ 123rf.com)

Wat is een voetbal?

De bal is een element dat wordt gebruikt bij verschillende sporten (basketbal, volleybal, handbal, rugby, waterpolo). In dit geval dus bij het voetballen. De voetbal is meestal gemaakt van een flexibel materiaal en is met lucht opgepompt, waardoor hij licht van gewicht is en vrij gemakkelijk kan worden verplaatst.

Wat is de geschiedenis van de voetbal?

De oorsprong van de bal ligt in China in de 4e eeuw voor Christus. Het waren harde wortels die tot een soort bol werden geplet en vervolgens bedekt werden met leer. De eerste stuiterballen, gemaakt van rubber, werden gemaakt door de Azteken. Dat werd in de zestiende eeuw door de Spanjaarden bericht toen ze in Amerika aankwamen.

De voetbalsport zelf wordt geboren in Engeland in de negentiende eeuw. Maar het is in Argentinië in de jaren ’30 waar de bal wordt uitgevonden zonder het lederen koord dat het ventiel afsloot en waar de spelers zich aan verwondden.

Wist je dat er in 1990 de eerste 100% waterdichte bal werd gemaakt en er in 2010 een omtrek van 99,9% werd bereikt?

Hoe wordt een voetbal gemaakt?

De afgelopen decennia werd leder gebruikt om professionele voetballen te maken, maar dit materiaal absorbeerde water en werd heel zwaar. Ze zijn nu gemaakt van synthetisch materiaal gemaakt, van polyurethaan of soortgelijke materialen. De bal bestaat uit 20 zeshoeken en 12 vijfhoeken die genaaid, gelijmd of gevulkaniseerd zijn.

Hoogwaardige ballen zijn met de hand genaaid. De luchtkamer is gemaakt van latex of polyurethaan, dezelfde materialen van het ventiel. En tussen de buitenlaag en de luchtkamer bevinden zich lagen polyester of katoenen coating. Ballen voor niet-professioneel gebruik hebben hetzelfde proces, maar de materialen zijn van lagere kwaliteit.

Josep GuardiolaVoetbalcoach (Manchester City)
“In ons team is er geen enkele oefening die niet met het belangrijkste element wordt uitgevoerd: de bal. Je gooit een bal naar ze en ze gaan erop af als als honden op een bot”.

Hoe blaas je een voetbal op?

Voor een wedstrijd of een trainingssessie is een goed opgeblazen bal essentieel. Als de bal te weinig druk heeft, heeft hij geen recht traject of komt hij niet ver. Te veel druk is ook niet comfortabel bij het schieten. In drie eenvoudige stappen geven we de bal zijn ideale gewicht en hierbij helpen we de levensduur van de bal te verlengen:

  • Gebruik een ballenpomp en een ventielnaald om ballen op te blazen. Indien mogelijk met een ingebouwde drukmeter.
  • Gebruik glycerine of smeerolie om de naald en het ventiel in te smeren. Zo vermijden we het risico dat we een belangrijk deel van de bal beschadigen.
  • Kijk op de aanwijzingen op de verpakking wat de juiste druk van de bal is. Steek de naald in het ventiel en pomp deze langzaam op, waarbij je de meter gebruikt om de juiste luchtdruk te checken.

Hoe gaat mijn voetbal langer mee?

Om de levensduur van je voetbal te verlengen moet je gewoon je gezonde verstand gebruiken. Het belangrijkste is om de bal niet bloot te stellen aan extreme situaties. We weten allemaal dat je er niet op moet gaan staan en dat je er ook niet op moet gaan zitten, al zien we dat het iets is wat veel gedaan wordt. Deze druk kan de naden beschadigen zodat de bal kapot gaat of vervormd raakt.

Je moet op zachte ondergrond spelen, waarbij je plaatsen met stenen, asfalt of zand moet vermijden. Vermijd ook harde ballen tegen muren. Het ventiel moet zorgvuldig worden behandeld, vooral bij het plaatsen van de ventielnaald. Fabrikanten raden aan om de luchtdruk na gebruik te verminderen, maar bij het volgende gebruik moet de bal uiteraard weer worden opgepompt.

voetbal

De grootte van de doelen hangt af van het gebruik dat je eraan wilt geven.
(Bron: Gelner: 44328457/ 123rf.com)

Waar kan ik een voetbal laten repareren?

In dit geval is het beter om een deskundige te zoeken. Tegenwoordig is de beste optie om naar een sportwinkel te gaan, vooral als het probleem bij het kwetsbare ventiel ligt. We kunnen ook de hulp van deskundigen inschakelen als de bal lek is of als er krassen op ontstaan zijn.

Maar als je aardig handig bent, kun je op de markt sprays of vloeistoffen vinden die het probleem kunnen oplossen. Het vloeistof moet langzaam door het ventiel naar binnen worden gevoerd. Daarna moet het ventiel worden gereinigd zodat het niet verstopt raakt. Als er geen luchtbellen meer uit het gaatje komen dat gerepareerd moet worden is de lek gerepareerd.

voetbal

Voetbal is een sport die zowel door mannen als vrouwen wordt beoefend.
(Bron: Bowden: 33478648/ 123rf.com)

Wat zijn de meest bekende merken voetballen?

De meest bekende merken voetballen komen ongetwijfeld overeen met de giganten van de kleding- en sportuitrustingsbedrijven. Het Duitse merk Adidas voert de bovenhand, vooral omdat het de steun heeft van de internationale voetbalorganisaties, die het gebruik van de ballen van dit merk bij wereldkampioenschappen en continentale competities voorschrijven.

De andere grote concurrent is Nike, een Amerikaanse firma die onder andere de bal van de Santander League van Spanje produceert. Daarna vinden we, met zeer interessante producten de Engelse Umbro, de Duitse Puma en Uhlsport (deze laatste is specialiseerd in keepers), de Japanse Mikasa of de Spaanse Joma..

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een voetbal om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de voetbal te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de voetbal die je nodig hebt:

Maat

De officiële maat van de bal, vastgesteld door internationale instanties, geeft de grootte en het gewicht van de bal aan, evenals de leeftijd van de spelers voor wie de bal wordt aanbevolen. Zo weet je welke maat je moet kiezen die je nodig hebt, zoals je in de tabel kunt zien. Dit zijn kenmerken waar aan voldoen moet worden, als de bal voor officiële wedstrijden gebruikt wordt.

Maat Afmeting Gewicht Leeftijd
Nº 5 68-70 cm 410-450 g (gram) Vanaf 12 jaar-Volwassenen
Nº 4 62-64 cm 368 g 9-11 jaar
Nº 3 58-61 cm 311 g 6-8 jaar

Oppervlak

Het terrein waar we de bal gaan gebruiken hangt nauw samen met het soort voetbal en de eigenschappen ervan. Voor het spelen op natuurgras en kunstgras kunnen we bijvoorbeeld kiezen voor ballen met een groter bereik, die zacht en licht zijn. Dit soort ballen geven meer precisie en ze zijn gemakkelijker om mee te spelen.

Aan de andere kant hebben harde of corrosieve oppervlakken ballen een hoge mate van hardheid nodig, hoewel dit een negatieve invloed heeft op de technische performance om de bal onder controle te houden of te schieten. Het kost meer inspanning en moeite, maar het is onvermijdelijk als we willen dat de bal lang meegaat.

Kwaliteitslabels

De FIFA (Federation Internationale de Football Association) heeft in 1996 een kwaliteitsprogramma voor voetballen ingevoerd. Het doel is om de bal aan de eisen van de sport aan te passen door de jaren heen. Alleen de ballen die strenge tests doorstaan, krijgen het kwaliteitslabel van dit organisme.

Het is goed om te weten dat de spelregels voorschrijven dat de ballen, voor elke officiële wedstrijd van de FIFA of haar bonden, één van de door de belangrijkste voetbalinstelling ter wereld erkende labels moeten dragen. Deze labels zijn: FIFA Quality PRO, FIFA Quality, IMS International Match Standard.

View this post on Instagram

⚽️🙌

A post shared by Laura Dekker (@laurafreestyle_) on

Replica

Over het algemeen kopen particulieren meestal replica’s van de originele ballen, vooral van de ballen die gebruikt worden bij prestigieuze internationale of nationale kampioenschappen. De prijs is de belangrijkste reden hiervan, bovendien is het niet nodig om een bal van topklasse te gebruiken wanneer het geen officiële of professionele wedstrijd is.

In tegenstelling tot wat men zou denken, heeft de Consumentenbond vergelijkende onderzoeken uitgevoerd en is daarbij tot de conclusie gekomen dat de replica’s niet van slechte kwaliteit zijn.

Deze studies hebben bolvormigheid, afmetingen, gewicht, aerodynamica, vormbehoud, drukverlies, waterabsorptie en stuit gemeten.

Gebruik

Als we een bal uitsluitend voor recreatie nodig hebben, of als je er één wilt komen voor een kind dat met zijn vriendjes op straat of in een park gaat spelen, dan hoeven we er niet lang over te piekeren. Voor deze doeleinden kun je gewoon een harde bal kiezen, die heel resistent is en die niet snel kapot gaat op grind of asfalt. Zoals bijvoorbeeld de bal van Derbystar waar we het in de aanbevolen producten over hebben gehad.

Het is logisch dat deze niet zo zacht zijn of de nauwkeurigheid hebben als een bal van lichtere materialen, maar de eisen van het straatspel vereisen die precisie ook niet. In dit geval is het belangrijk dat de voetbal zo lang mogelijk meegaat, ook in extreme omstandigheden.

Samenvatting

De voetbal is al tientallen jaren razend populair. Eigenlijk al sinds deze sport bestaat, vanwege de grote populariteit ervan. Vroeger gebruikten jongeren hun vernuft om zelf ballen te improviseren van allerlei materialen (stof, papier), terwijl ze op wedstrijdniveau evolueerden van varkensblaas of rubber naar synthetische materialen.

Al deze ontwikkelingen zijn ten goede gekomen aan de amateur- of vrijetijdsvoetballers. Deze hoogwaardige voetballen zijn nu niet meer alleen beschikbaar voor de professionele sector. Dit heeft als voordeel dat we producten van betere kwaliteit kunnen vinden. Maar het dwingt ons ook om te onderzoeken welke eigenschappen het beste bij onze behoeften passen.

Vond je ons artikel over voetballen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte voetbal kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Blach: 71942922/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies