Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

29Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Veel vogels uit onze breedtegraden brengen de koude wintermaanden in Duitsland door in plaats van naar het zuiden te vliegen. Dit maakt het voor hen moeilijk om voedsel te vinden, vooral als er sneeuw ligt. Om de kleine gevederde dieren van voedsel te voorzien en ze te beschermen tegen het koude weer, is een vogelhuisje een goed idee.

In onze grote vogelhuisjes test 2021 willen we je kennis laten maken met de verschillende soorten vogelhuisjes. We geven je algemene informatie en de belangrijkste aankoopcriteria. Ons testartikel zal het je gemakkelijker maken het juiste vogelhuisje voor je te kiezen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een vogelhuisje voorziet vogels van voedsel, biedt ze een veilig onderdak en is een decoratief hoogtepunt in de tuin of op het balkon.
 • Een vogelhuisje is een open systeem dat allerlei verschillende vogelsoorten aantrekt.
 • Bij het opzetten van het vogelhuisje is het van essentieel belang dat het stevig bevestigd wordt en op een geschikte plaats staat.

Vogelhuisje: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een vogelhuisje koopt

Denk je erover een vogelhuisje aan te schaffen maar weet je niet waar je op moet letten? In de volgende paragrafen geven we je alle informatie die je nodig hebt om je beslissing gemakkelijker te maken.

Wat is een vogelhuisje?

Een vogelhuisje biedt vogels een betrouwbare bron van voedsel en beschutting tijdens de koude en regenachtige seizoenen. Het biedt vogelaars ook een goede gelegenheid om vogels te observeren.

Een vogelhuisje kan in de tuin of op het balkon gezet worden. Afhankelijk van de grootte van het vogelhuisje en het gebruikte voedsel zullen verschillende soorten vogels op bezoek komen. Een grote vogel kan bijvoorbeeld niet in een klein vogelhuisje vliegen.

Met een vogelhuisje bied je vogels een veilig onderdak en een betrouwbare voedselbron. (Image source: pixabay.com / Alexas_Fotos)

Dierenrechtenactivisten twisten erover of wilde vogels überhaupt gevoerd moeten worden. Sommige milieudeskundigen beweren bijvoorbeeld dat het zin heeft vogels het hele jaar door te voeren, omdat de voedselbronnen in de natuur altijd slinken. Andere organisaties, daarentegen, bevelen aan alleen in de wintermaanden te voeren.

Waarom zou ik een vogelhuisje neerzetten?

Met een vogelhuisje kunnen vogels regelmatig van voedsel voorzien worden. Dit is vooral nuttig in de winter, want in deze tijd van het jaar hebben vogels het moeilijk om voldoende voedsel te vinden. Vooral als het sneeuwt is dit een echte uitdaging, want het voedsel ligt dan onder het sneeuwdek en is moeilijk te bereiken.

Met een vogelhuisje kun je de gevederde dieren een voederplaats bieden. Bovendien vinden de vogels een veilig onderkomen in een vogelhuisje, dat hen beschermt tegen slecht weer en ook tegen andere dieren.

Wat kost een vogelhuisje?

De prijs van een vogelhuisje varieert sterk van model tot model. Behalve de grootte van de voederbak, speelt ook de complexiteit een rol. Eenvoudige modellen zijn meestal goedkoper dan complexe. Tenslotte hangt de prijs ook af van de vraag of het vogelhuisje opgezet of opgehangen wordt. De prijsklasse kan gaan van 10 tot 80 euro.

In het volgende hebben we een voorbeeldig overzicht samengesteld van de verschillende vogelhuisjes en hun prijzen.

Complexiteit Installatie Prijsklasse
Simple Staand 15 – 35 Euro
Simple Hangend 10 – 20 Euro
Complex Staand 35 – 80 Euro
Complex Hangend 20 – 70 Euro

Natuurlijk zijn er ook luxe modellen vogelhuisjes, die navenant kosten. De prijs kan oplopen tot 700 euro.

Wat is een alternatief voor een vogelhuisje?

Een vogelhuisje dient alleen als voederhuisje voor vogels. Als je de vogels ook een veilige schuilplaats wilt bieden om te nestelen, is een nestkastje geschikt.

Nestkastjes zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. (Image source: pixabay.com / flyupmike)

In tegenstelling tot een vogelhuisje bevat een nestkastje een holte. Dit kan door vogels gebruikt worden om hun broedsel groot te brengen en om ‘s nachts te roesten. Ook hier kan de vogelsoort zich laten leiden door de grootte van de nestruimte en de diameter van het invlieggat. In principe moet het volume van de holte onder het ingangsgat minstens 1600 cm³ zijn.

Nestkastjes moeten naar het oosten gericht worden, weg van het weer, om door de vogels geaccepteerd te worden.

Beslissingsgedeelte: Welke soorten vogelhuisjes zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een vogelhuisje wilt kopen, kun je kiezen uit drie alternatieven

 • Klassiek vogelhuisje
 • Decoratief vogelhuisje
 • Voedende kolom

De gebruiksmogelijkheden van de drie verschillende soorten hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van je voorkeuren en het beoogde gebruik zijn verschillende modellen geschikt voor je. In het volgende deel leggen we de verschillen uit om je te helpen beslissen.

Wat zijn de kenmerken van een klassiek vogelhuisje en voor wie is het bijzonder geschikt?

Het klassieke vogelhuisje is meestal van hout en heeft een dak, zodat kleine vogels goed kunnen schuilen voor slecht weer en voedsel kunnen vinden. Het ontwerp van de klassieke vogelhuisjes wordt meestal eenvoudig gehouden.

Dit type vogelhuisje is verkrijgbaar als vrijstaande versie of om op te hangen. Als je een model met standaard kiest, zorg er dan voor dat je het vogelhuisje in de buurt van struiken of bomen plaatst. Zo kunnen ze zich snel verstoppen als er andere wilde dieren opduiken.

Voordelen
 • Geschikt voor tuin, terras en balkon
 • Grootste keuze aan verschillende maten en ontwerpen
Nadelen
 • Gewoonlijk meer geschikt voor kleine vogelsoorten

Wat onderscheidt een decoratief vogelhuisje en voor wie is het bijzonder geschikt?

Als je een decoratieve blikvanger voor je tuin wilt, is een decoratief vogelhuisje een goede keuze. Bij dit type vogelhuisje gaat het meer om het uiterlijk dan om het nut voor de vogels. Er zijn veel verschillende ontwerpen, of het nu een caravan, kasteel of heksenhuis is, de keuze is aan jou.

Om vogels aan te trekken in plaats van ze te ontmoedigen, moet je echter nadenken over de kleurkeuze. Felle kleuren zijn niet erg uitnodigend. Je moet er ook voor zorgen dat het vogelhuisje gemakkelijk schoon te maken is.

Voordelen
 • Zeer decoratief
 • Veel ontwerpen
Nadelen
 • Duurder
 • Kleur kan vogels afschrikken

Wat zijn de kenmerken van een vogelvoederhuisje en voor wie is het bijzonder geschikt?

De eenvoudigste versie van een vogelhuisje is het vogelvoederhuisje. Hij heeft geen dak en is buisvormig, zodat hij aan het raam bevestigd kan worden om ruimte te besparen. Omdat de vogels geen vaste vloer onder zich hebben, zijn deze modellen bijzonder hygiënisch. Dit betekent dat noch uitwerpselen noch vuil zich met het voedsel kunnen vermengen.

Met een voederzuil kun je vogels van voedsel voorzien en hoef je je geen zorgen te maken over hygiëne. (Image source: pixabay.com / analogicus)

Als je een vogelvoederhuisje koopt, moet je letten op de opening voor het voer. Afhankelijk van de grootte van de opening kan het voederhuisje gevuld worden met verschillende soorten voedsel. Omdat de buisjes meestal doorzichtig zijn, kun je steeds precies zien wanneer je de voederbakjes moet bijvullen.

Voordelen
 • Perfect waar de ruimte beperkt is
 • waarneming van dichtbij mogelijk
Nadelen
 • Biedt geen beschutting
 • alleen interessant voor kleine vogelsoorten

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om vogelhuisjes te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte willen we je laten zien met welke aspecten je rekening moet houden bij het kopen van een vogelhuisje.

Dit zijn de volgende criteria

 • Materiaal
 • Installatiemogelijkheden
 • Maat
 • Kleur

Materiaal

Vogelhuisjes zijn meestal gemaakt van hout, plastic of metaal. Alle drie de materialen hebben hun voor- en nadelen. Omdat het vogelhuisje de winter moet overleven, moet je ervoor zorgen dat het van weerbestendig materiaal gemaakt is.

 • Hout: Houten vogelhuisjes behoren tot de meest populaire modellen. Ze zijn moeilijker schoon te maken, maar zien er goed uit. Ze hebben meestal een speciale vernis, die ze weerbestendig maakt. In de zomer kun je het vernis vernieuwen en een water- en koudebestendige vernis aanbrengen. Houten vogelhuisjes zijn meestal erg stevig.
 • Plastic: Plastic vogelhuisjes zijn meestal erg goedkoop en gemakkelijker schoon te maken. Ze kunnen met heet water van bacteriën worden ontdaan en gaan door hun weerbestendigheid verschillende winters mee. Het gekleurde plastic kan echter na verloop van tijd verbleken als het aan sterk zonlicht wordt blootgesteld.
 • Metaal: Voederhuisjes van metaal zijn ook heel hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn echter maar beperkt geschikt, want het oppervlak is glad en kan bij het landen moeilijkheden opleveren voor de vogels. Bovendien houdt roestvast staal de warmte vast. Dit betekent dat de vogelhuisjes in de zomer erg heet kunnen worden, terwijl ze in de winter sterk afkoelen.
Materiaal Schoonmaken Weerbestendigheid Optiek
Hout Moeilijk Middelmatig Zeer decoratief
Kunststof Gemakkelijk Hoog Eerder onnatuurlijk
Metaal Gemakkelijk Hoog Eerder onnatuurlijk

Plaatsingsmogelijkheden

Vogelhuisjes verschillen ook in de plaatsingsmogelijkheden. Er zijn er die geschikt zijn om op te hangen en sommige met een standaard om op te staan.

Ongeacht de manier van bevestigen, moet je ervoor zorgen dat het vogelhuisje stevig bevestigd is.

Vogelhuisjes die ontworpen zijn om opgehangen te worden, hebben meestal een ophangoog aan het dak. Het is echter belangrijk dat dit beschermd wordt tegen regenwater. Er moet ook rekening gehouden worden met het gewicht van een vogelhuisje om op te hangen. Bij zware modellen moet gezorgd worden voor veilig ophangen. Bij heel lichte modellen kan het gebeuren dat ze sterk slingeren bij lichte wind. Niettemin zijn hangende vogelhuisjes een goede optie voor vogelliefhebbers die alleen een balkon of weinig ruimte in de tuin hebben.

Vogelhuisjes met standaard zijn een echte blikvanger in de tuin, maar vragen ook wat ruimte. Ze vormen ook gevaren voor bezoekers, want katten en andere dieren kunnen er gemakkelijk op klimmen. Daarom moet je het vogelhuisje altijd in de buurt van bomen of struiken plaatsen, zodat de vogels snel dekking kunnen zoeken. Vogelhuisjes die je kunt opzetten zijn ook heel stevig en stabiel, zodat ze geen last hebben van de wind.

Grootte

De grootte van het vogelhuisje is een belangrijk criterium bij het kiezen van een geschikt voederstation. Enerzijds moet je er natuurlijk voor zorgen dat het vogelhuisje in je tuin past. Anderzijds worden verschillende vogels aangetrokken, afhankelijk van de grootte.

 • Kleine vogelhuisjes: Kleine vogelhuisjes hebben meer kans om door kleine vogels bezocht te worden. Grote vogels mijden deze voederhuisjes omdat ze niet gemakkelijk naar het voederhuisje kunnen vliegen.
 • Grote vogelhuisjes: Grote vogelhuisjes, daarentegen, zijn goed geschikt voor grote vogels. Omdat deze ook bezocht worden door andere dieren zoals eekhoorns, worden kleine vogels snel afgeschrikt.

Kleur

De kleur van je vogelhuisje is natuurlijk naar eigen smaak. Wel moet je ervoor zorgen dat het dak tamelijk onopvallend is. Wit is een neutrale kleur en werkt goed, net als ongeverfd hout.

Rood, daarentegen, is een waarschuwingskleur voor vogels en heeft de neiging ze af te schrikken. Daarom moet je deze kleur vermijden, net als andere felle kleuren.

Beeldbron: unsplash.com / 4cpus 4me

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies