Laatst bijgewerkt: 15-08-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Als je een passie hebt voor vogels, zal een vogelvoederhuisje je helpen om ze van dichtbij te kunnen bestuderen. Of het nou om je eigen huisdier gaat of om vogels uit het wild, tijdens het voederen kun je het gedrag van vogels beter observeren. Een vogelvoederhuisje is een onschatbare hulp om je in de rijke wereld van vogels te verdiepen.

Je kunt helemaal losgaan met het voeren van vogels. Zo kunnen kraaien bijvoorbeeld noten openen, en mussen kunnen deurtjes openen om bij het voedsel te komen. De vogels zullen blij met je zijn, want vogelvoedsel is niet overal beschikbaar. Het kan lastig zijn om het perfecte vogelvoederhuisje te vinden. In deze shopgids helpen we je daarbij. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Als je van vogels houdt, zowel als huisdier als in het wild, zijn vogelvoederhuisjes onmisbare items voor in huis of in de tuin.
 • Vogelvoederhuisjes zijn een sfeervolle toevoeging aan je tuin en trekken prachtige vogels aan. In veel Europese landen is het gebruikelijk om vogels te voeden, een gewoonte die ook in Nederland erg populair is. Afhankelijk van het soort vogelvoederbakje, kun je er verschillende soorten vogels mee aantrekken.
 • Bij het kopen van een vogelvoederhuisje is het belangrijk om rekening te houden met het reinigingsgemak en het ontwerp, zodat het dier gemakkelijk kan rusten en eten.
 • Een ander fundamenteel aspect dat je moet overwegen is de stevigheid van de materialen. Dit geldt vooral als je het huisje buiten wilt plaatsen zoals bijvoorbeeld op het terras, in de tuin of bij het raam.

Onze selectie: De beste vogelvoederhuisjes op de markt

In veel delen van Europa is het gebruikelijk om vogels te helpen in tijden van grote nood. Vooral in de winter, wanneer voedsel schaars is, hebben de vogels bijvoeding nodig. Of het nu gaat om je eigen huisdier of om vogels in het wild, zeker is dat er een grote diversiteit bestaat aan vogelvoederhuisjes. Hieronder vind je een overzicht met de 5 beste modellen vogelvoederhuisjes die je kunt vinden op de markt.

1e plaats: Born in Sweden raamvoederhuisje

Born in Sweden is, zoals de naam doet vermoeden, in 2007 ontstaan in hartje Zweden. Dit innovatieve merk heeft als doel producten te maken die functioneel zijn, beter werken, problemen oplossen en een hoog gebruiksgemak hebben. Zoals deze mooie kunststof Birdfeeder. De Birdfeeder kan op de buitenkant van het raam met een zuignap worden bevestigd. Hierdoor zijn de vogels mooi zichtbaar vanuit huis terwijl ze lekker eten! Born in Sweden heeft met het ontwerp van deze Birdfeeder de Design Plus Award gewonnen.

2e plaats: Flamingo groot vogelvoederhuis

Dit grote vogelvoederhuis van Flamingo zal vele vogelsoorten naar je tuin lokken. Het voederhuisje heeft een luifel, een voerkorf, een grote voerplaat en een kleine voerplaat. Het voedsel is goed beschermd tegen regen en sneeuw en makkelijk bij te vullen. Het voerhuis is vervaardigd uit massief hout en dus weerbestendig. De speciale dakbedekking biedt een ideale landingsplaats voor de dieren. Het voederhuisje is zeer eenvoudig te monteren. Afmetingen: 44 x 44 x 132 cm.

3e plaats: LANDHAUS vogelvoederautomaat

De LANDHAUS vogelvoederautomaat is het perfecte voedingsstation voor kleine liedvogels zoals huismussen en koolmezen. Met de transparante dispenser kun je snel het vullingsniveau controleren om er zeker van te zijn dat de vogels nooit meer eten. Afhankelijk van je eisen kun je de voedingsdispenser van een boom hangen, op een staaf in de tuin hangen of aan de wand van je huis bevestigen. De dispenser is gemakkelijk te demonteren, waardoor opmerkelijk grondig reinigen en het hele jaar door kan worden gebruikt dankzij zijn weerbestendige afwerking.

4e plaats: Trixie 5570 natura

Op de eerste plaats in onze rankinglijst vind je het vogelvoederhuisje van Trixie. Het huisje is gemaakt van zeer stevig geglazuurd grenen hout. Het heeft een dakje, zodat de vogels veilig en beschermd kunnen uitrusten terwijl ze van het voedsel genieten. Het huisje heeft een groot landingsterrein, er is voldoende plek voor meerdere vogeltjes tegelijkertijd.

De vogelvoederbak heeft een houten standaard. Het is daarmee het ideal voerstation voor wilde vogels. De standaard steunt op 3 poten en heeft daarmee voldoende stabiliteit. Dankzij het geglazuurde dennenhout is het voederhuisje weerbestendig en kun je hem het hele jaar in je tuin laten staan. Het vogelvoederhuisje is 46 x 22 x 44 cm / 1,15 m groot. Er zitten gaatjes in de poten, waardoor je de houder extra vast kunt pinnen in het geval van sterke wind. Om het te reinigen, kun je het huisje losschroeven.

5e plaats: Esschert Design voedertafel

Door het gebruik van metaal en het moderne design is deze voedertafel van Esschert Design een mooie toevoeging in je tuin. Het dunne, open frame maakt het gemakkelijk om de vogels te bekijken wanneer ze in de voedertafel zitten. Dankzij het ophangoog is het gemakkelijk op te hangen. Laagje vogelvoer erin en klaar is Kees! De vogels zijn met deze voedertafel ieder seizoen van het jaar verzekerd van een beschut plekje om te eten. Door de open zijden is het gemakkelijk voor de vogels om aan te vliegen en direct het voer op te pikken.

Shopgids: Wat je moet weten over vogelvoederhuisjes

Het is gelukkig niet altijd nodig om een huis op het platteland te hebben om te genieten van het gezang van vogels, of om te ontspannen en hun gedrag te observeren. Een raam dat uitkijkt op de buitenwereld is vaak al voldoende. In de winter en zomer kun je bijdragen aan het voedsel van de vogels met een goede vogelvoeder. Weet je nog niet helemaal zeker welke vogelvoeder je nodig hebt? We helpen je graag! Hieronder vind je de antwoorden op de meest voorkomende vragen over vogelvoederhuisjes.

De ideale vogelvoeder moet sterk genoeg zijn om probleemloos de winter te overleven.
(Bron: Irina Schmidt: 87018591/ 123rf.com)

Wat zijn vogelvoederhuisjes precies en waar worden ze voor gebruikt?

Een vogelvoeder wordt gebruikt als voederplaats voor vogels. Het is meestal een houten plaat die overkapt is, maar niet dichtgebouwd. Vogelvoederhuisjes kunnen verschillende vormen en maten hebben. Je kunt ze zowel binnen als buiten je huis plaatsen. Ze hebben een opening voor vogels om bij het voedsel te komen. Er bestaan ook voeders die speciaal voor buiten zijn gemaakt, zodat wilde vogels voldoende voedsel binnen krijgen als het bijvoorbeeld regent of sneeuwt.

Voederhuisjes voor wilde vogels zijn al een lange tijd populair in Nederland. Ze komen daarnaast steeds vaker voor in andere westerse landen. De vogelvoeders voor buiten zijn nodig om vogels te beschermen tegen katten, en het voedsel tegen eekhoorns en andere dieren. Aangeraden wordt om het huisje hoog te plaatsen of bijvoorbeeld in een boom te hangen.

Wist je al dat er elk jaar miljoenen vogels sterven door tegen ramen en glazen gebouwen aan te vliegen?

Waar moet een vogelvoederhuisje aan voldoen?

De ideale vogelvoeder moet sterk genoeg zijn om probleemloos de winter te overleven. Bovendien moet het bestand zijn tegen water en vocht, zodat de zaden niet nat worden. Ten slotte moet een voederbak eenvoudig te monteren en installeren zijn, en gemakkelijk schoon te maken zijn.

Welke soorten vogelvoederhuisjes zijn er?

Er bestaan veel verschillende vogelvoederbakjes, afhankelijk van bijvoorbeeld hun vorm, ontwerp of grootte. Als je een gespecialiseerde dierenwinkel binnen loopt zul je een hoop verschillende modellen vinden, zowel voor huisdieren als voor wilde vogels. Hieronder laten we je de meest voorkomende soorten vogelvoederhuisjes zien:

Product Soort vogelvoederhuisje Kenmerken
Hangend De meest klassieke vorm is het type “plateau’ of “tafel’, dat meestal gaten in de bodem heeft, zodat het water eruit kan druppelen. Ze worden vaak opgehangen aan palen, muren, bomen en ramen. Sommige modellen hebben dakjes zodat de vogels bedekt worden en zo beschermd blijven tegen regen en andere ongemakken.
Buisvormig Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze voederdispensers buisvormig en kunnen ze van verschillende materialen gemaakt zijn en diverse afmetingen en capaciteiten hebben.
Voor tegen de muur Deze voederstations hebben een steun om ze aan de muur te kunnen verankeren. Ze komen veel voor in tuinen, op buitenterrassen en op balkons.
Met zuignappen Dit soort is speciaal ontworpen om op ramen te worden bevestigd.
Automatisch Voerbak die automatisch voedsel uitgeeft en die werkt door zwaartekrachtval. Mogelijkheden om gewicht waarbij de toegang tot het voer opent in te stellen.
Voerbak voor vetbollen Vetbollen zijn voedingsmiddelen die zeer gewaardeerd worden door vogels. Voerbakken die hier speciaal voor gemaakt zijn, bevatten een verticaal gaas of raster. De vogels pikken daar doorheen.

Wanneer moet je voer in een vogelhuisje plaatsen?

Over het algemeen in tijden van langdurige kou en sneeuw. Vogelvoederhuisjes worden met name gebruikt tijdens de periode van november tot en met maart. Het is om 2 redenen niet altijd raadzaam om de vogels buiten deze periode te voederen. Ten eerste, omdat veel vogels in insecteneters veranderen tijdens het voorjaar en de zomer.

Ten tweede omdat het niet handig is om vogels uit het wild in het zomerseizoen te voeden, om zo geen afhankelijkheidsrelatie te creëren met jonge vogeltjes, die moeten leren om zichzelf te voeden.

Er bestaan veel verschillende vogelvoederbakjes, afhankelijk van bijvoorbeeld hun vorm, ontwerp of grootte.
(Bron: Anna Koldunova: 84201592/ 123rf.com)

Waar moet je een vogelvoederhuisje plaatsen?

Dit hangt af van het doel dat je wilt bereiken met een vogelvoederstation. Het is niet hetzelfde om een papegaai in een kooi te voeren als een voederplaats voor wilde vogels te creëren. In elk geval moet je de vogels en het voedsel beschermen tegen roofdieren, zoals katten. Wees daarom voorzichtig met het kiezen van de plaats en controleer altijd of er een struik in de buurt is waar katten in kunnen klimmen. Als je graag het gedrag van vogels tijdens het voederen bestudeert, denk dan bovendien aan de volgende tips:

 • Uitzicht: Je moet een goed zicht op de vogelvoederbak hebben. Het is daarom handig om het op een duidelijke plek te plaatsen, waar je hem gemakkelijk kunt zien.
 • Bescherming: Het is belangrijk dat je de vogelvoederbak op een plek plaatst die als toevluchtsoord kan dienen in het geval van slechte weersomstandigheden. Als het regelmatig regent of sneeuwt, zoek dan naar een plaats waar de vogels veilig zijn voor slecht weer.
 • Gebruiksgemak: Kies voor een vogelvoederbak die je gemakkelijk kunt vullen. Als je een trap nodig hebt om bij de bak te komen, is het lastiger om de nodige taken uit te voeren, zoals bijvoorbeeld het vullen en schoonmaken van de bak.
 • Opvallend: Het wordt aangeraden om voor heldere kleuren te kiezen om de aandacht van wilde vogels te trekken. Gebruik potten met bloemen en kleurrijke voorwerpen om de vogels naar de voedseldispenser toe te trekken.
 • Geschikt voedsel: Gebruik de zaden en het graan die het beste bij de verschillende soorten vogels passen. Kolibries houden bijvoorbeeld van nectar, maar dit geldt niet voor alle vogels.
 • Drinkbak en steun: Als je wilt dat de vogels langer in de vogelvoeders blijven zitten dan alleen om te eten, kies je een model met een steun voor de vogels en een mogelijkheid om water toe te voegen.
 • Keuring van de dispenser: We zien ze niet altijd, maar veel vogels sluipen binnen om op hun gemak van de voedseldispenser te genieten. Het is daarom raadzaam om het apparaat regelmatig te controleren op de schoonheid en het functioneren ervan.

Waarom wordt het aangeraden om een vogelvoederbak met een dak te kiezen?

Over het algemeen maakt het niet uit of een vogelvoederbak een dak heeft of niet. Als je echter wilde vogels wilt voeren, is het een goed idee om wel voor een huisje met een dak te kiezen. Behalve dat het de vogels beschermt tegen regen en voldoende plaats biedt voor grote vogels, zorg het ervoor dat de zaden droog blijven en dat vogels de voederbak kunnen gebruiken om de nacht in door te brengen.

Voederhuisjes voor wilde vogels zijn al een lange tijd populair in Nederland. Ze komen daarnaast steeds vaker voor in andere westerse landen.
(Bron: Sylvie Bouchard: 45840953/ 123rf.com)

Wat voor soort voedsel moet je gebruiken voor wilde vogels?

Tijdens de winter zijn voedingsmiddelen die veel calorieën bevatten en rijk zijn aan vet het meest geschikt, zoals pinda’s of zwarte zonnebloempitten. Ook vetbollen worden sterk aanbevolen voor tijdens de koudere maanden, hoewel je ze het hele jaar door kunt gebruiken. Ander aan te raden voedsel is:

 • Mengsel van zaden: Met name combinaties van zonnebloem, pinda en gemalen maïs worden aangeraden.
 • Zonnebloempitten: Indien mogelijk, niet gestreept, zonder te roosteren en zonder zout.
 • Noten: Zoals gemalen amandelen, noten, hazelnoten en maïs, ongebrand en zonder zout.
 • Zaden: Kleine zaden, zoals gierst, haver of nigerzaad.
 • Fruit: Zowel vers als gedroogd.
 • Brood: Gemaakt met eenvoudige plantaardige olie of gemengd met zaden, bessen of insecten.

Welke vogels komen er op vogelvoederhuisjes af?

Niet alle vogels maken gebruik van vogelhuisjes. Je zult bepaalde soorten vogels meer zien dan andere. Vaak duurt het even voordat de eerste vogeltjes verschijnen na het plaatsen van de voederbak, omdat de vogels eerst zeker willen zijn dat ze zich in een veilige omgeving bevinden. In de lijst hieronder zie je enkele van de meest voorkomende soorten vogels die gebruik maken van vogelvoederhuisjes:

 • Koolmees
 • Pimpelmees
 • Zwarte mees
 • Roodborstje
 • Boomklever
 • Huismus
 • Boommus
 • Spreeuw
 • Putter
 • Vink
 • Groenling
 • Appelvink

Hoe moet je een vogelvoederhuisje schoonmaken?

Het is erg belangrijk om vogelvoeders schoon te houden, omdat ze anders gemakkelijk ziekten kunnen verspreiden. Over het algemeen wordt het aangeraden om de voederbak 1 of 2 keer per maand grondig te reinigen. In het geval van vogelvoeders in de open lucht, is het handig om te wachten tot het wintervoedingsseizoen voorbij is. Voor een goede onderhoud, volg je de volgende stappen:

 • Benodigdheden: Trek bij het schoonmaken rubberen handschoenen aan en vermijd zo contact met ongewenste ziekteverwekkers. Het is ook belangrijk dat je borstels bij de hand hebt (je vind alle nodige soorten en maten in de gespecialiseerde dierenwinkels) om het vuil van de hangers, haken of palen te verwijderen. Je kunt ook een oude tandenborstel gebruiken, om zo geld te besparen.
 • Verwijderen van onderdelen: Demonteer de vogelvoederbak zoveel mogelijk, zodat je alle verwijderbare onderdelen grondig kunt reinigen.
 • Omringende gebieden: Vergeet niet om ook de gebieden in de buurt van de voedseldispenser schoon te maken, zowel aan de zijkanten en onder, waar zich resten van bevochtigde zaden of granen kunnen ophopen.
 • Producten: Er bestaan veel producten die je in de supermarkt of in een dierenwinkel kunt kopen. Ook kun je zelf een oplossing maken van chloor en heet water. Een andere effectieve formule is om afwasmiddel te gebruiken, zoals je dat  gewoonlijk thuis voor bij de afwas gebruikt.
 • Diepe reiniging: Controleer goed of je alle ontlasting en voedselresten van de vogels hebt verwijderd, zowel binnenin de dispenser als daar buiten.
 • Spoelen en drogen: Als je al het vuil en de organische resten hebt verwijderd, spoel je het voederbakje af met veel water en droog je deze goed af voordat je hem opnieuw gebruikt.

Welke speciale zorg moet ik hebben met een buitenvogelvoeder?

Als je tot zover bent gekomen, zul je je er bewust van zijn dat een goede reiniging essentieel is bij het gebruik van een vogelvoederhuis, omdat er anders een groot risico is op ziekte. Voor degenen die in sneeuwgebieden wonen, is het bovendien belangrijk om de vogelvoederbak tijdens ontdooiperiodes schoon te maken. Bacteriën mengen zich namelijk met voedsel en water, waardoor er een epidemische uitbraak kan worden ontstaan.

Tegelijkertijd is het van essentieel belang om elk risico van besmetting door uitwerpselen of voedselresten te vermijden. Hoewel het wordt aanbevolen om de bak tenminste 2 keer per maand schoon te maken, is het het beste om dit zo vaak mogelijk te doen. Als je veel vogels in huis of in je tuin hebt, zul je hun behoefte al snel doorhebben. Vermijd tot slot ook dat er teveel niet-geconsumeerd voedsel zich ophoopt.

Het is essentieel om het vogelvoederhuisje schoon te houden, om zo elk risico van besmetting door uitwerpselen of voedselresten te vermijden.
(Bron: famveldman: 90104950/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Vogelvoederhuisjes zijn een sfeervolle toevoeging aan je tuin en trekken prachtige vogels aan. Er zijn echter zoveel verschillende modellen dat het moeilijk kan zijn om er een te kiezen. Om het voederhuisje te kopen dat het meeste aan je behoeften voldoet, moet je rekening houden met een aantal factoren. Hieronder vind je de belangrijkste aankoopcriteria die je moet overwegen voordat je een vogelvoederhuisje aanschaft:

 • Vogels als huisdier of in het wild
 • Plaatsing
 • Gebruiksgemak
 • Ontwerp
 • Materiaal
 • Onderhoud

Vogels als huisdier of in het wild

Vooral als je nog niet zo bekend bent met het voeren van vogels, moet je van tevoren weten of je een voederbak nodig hebt voor vogels die bij jou thuis wonen, of voor vogels in het wild. Als je de voedselbak in een kooi moet plaatsen, vergeet dan ook niet om de afmetingen van de voedselbak te controleren. Als deze niet in de kooi past, kun je er niets mee.

Plaatsing

Het is niet hetzelfde om een vogelvoederbak in je huis te plaatsen, als in de tuin of op het terras. Eerder in deze shopgids heb je kunnen lezen dat als je de bak buiten wilt plaatsen, er verschillende soorten modellen verkrijgbaar zijn met een muursteun, ophangsysteem of zuignap. Houd er bij het plaatsen van de voederbak rekening mee dat roofdieren als katten buiten bereik worden gehouden.

Marijke HelwegenMediapersoonlijkheid
“Als er geen vogels meer zijn worden de mensen depressief.”

Gebruiksgemak

Vogelvoederhuisjes moeten eenvoudig en gebruiksvriendelijk zijn. Niet alleen voor de vogels, maar ook voor jezelf. Het moet makkelijk zijn om het huisje schoon te maken, te vullen en te legen. Bovendien moeten de vogels er kunnen uitrusten, of het nou om je huisdier gaat of om vrij rondvliegende vogeltjes.

Hiervoor moeten de vogelvoeders steunen of hangers hebben zodat de vogels zonder problemen kunnen zitten en eten. Vergeet dus niet om te controleren of het gewenste model hierover beschikt bij het kiezen van je nieuwe vogelvoederhuisje.

Vogelvoederhuisjes zijn een sfeervolle toevoeging aan je tuin en trekken prachtige vogels aan. Er zijn echter zoveel verschillende modellen dat het moeilijk kan zijn om er een te kiezen.
(Bron: Jacek Nowak: 103192417/ 123rf.com)

Ontwerp

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er veel verschillende ontwerpen vogelvoeders. Je kunt natuurlijk kiezen voor het meest decoratieve ontwerp. Vergeet echter vooral niet om ook rekening te houden met de belangrijke aspecten voor het comfort van de vogel. De voedseldispenser moet ruim en comfortabel zijn. Daarnaast wordt het aangeraden een model met een dak te kiezen, als je het voederhuisje buiten wilt plaatsen.

Materiaal

Ook het materiaal waar de voerbak van gemaakt is, is een belangrijk aankoopcriterium. Vooral als je het huisje buiten wilt plaatsen, moet het materiaal sterk en robuust zijn, zodat het bestand is tegen guur weer. Als het van hout is, moet dit van tevoren behandeld worden om het tegen vocht te beschermen. Kies indien mogelijk altijd voor kwaliteit.

Martin Luther KingAmerikaanse baptistendominee en politiek leider
“We hebben geleerd om als vogels te vliegen, om als vissen te zwemmen; maar de eenvoudige kunst van het leven als broeders hebben we nog niet geleerd.”.

Onderhoud

Tot slot, maar misschien wel een van de belangrijkste criteria, is het gemak waarmee je de voedseldispenser kunt reinigen. Het heeft de voorkeur om een model met verwijderbare onderdelen te kiezen, zodat je het apparaat nog beter kunt schoonmaken. Kies voor een zo eenvoudig mogelijk model dat zo makkelijk mogelijk schoon te maken is, zodat het onderhoud ervan geen onaangenaam klusje wordt.

Samenvatting

Een vogelvoederhuisje wordt gebruikt als voederplaats voor vogels. Het is meestal een houten plaat die overkapt is. Vogelvoederhuisjes zijn er echter in veel verschillende soorten en maten. Het zijn belangrijke accessoires voor vogels, omdat hun voedselpatroon hier voor een groot gedeelte van afhangt. Belangrijk is dat ze groot genoeg zijn en voldoende ondersteuning bieden, zodat de vogeltjes goed kunnen rusten en rustig kunnen eten.

Vogelvoederbakken zijn over het algemeen niet duur. Je kunt je bij je keuze voor een voederbak daarom richten op andere belangrijke kenmerken zoals het materiaal, het ontwerp of het gemak waarmee je de bak schoonhoudt. Dit laatste criterium is bepalend voor de gezondheid van deze kleine wondertjes van de natuur en de schoonheid die ze meebrengen met hun liedjes of door gewoon naar ze te kijken.

Vond je onze shopgids over vogelvoederhuisjes interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij ontdekken welke vogelvoederbak het beste bij hen past!

(Bron van de header afbeelding: Mikhailo Kazaryk: 72221738/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies