Laatst bijgewerkt: 05-09-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

23Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

In andere artikelen ben je alles te weten gekomen over vogelhuisjes en vogelvoederhuisjes. Deze keer concentreren we ons op datgene dat vogels eten, vogelvoer. Eten en drinken zijn fundamentele dingen in het bestaan van alle levende wezens, ook voor vogels. Vooral wanneer je net hebt besloten om een vogel als huisdier te nemen, kunnen we ons voorstellen dat je hier allerlei vragen over hebt.

Je kunt jouw gevederde vrienden niet zomaar iets te eten geven, je hebt speciaal vogelvoer nodig. Vogelvoer dat aan verschillende randvoorwaarden moet voldoen en bij jouw vogel in de smaak moet vallen. Zo let je bij het kopen van vogelvoer op het soort vogel dat je hebt, de leeftijd, het formaat en de levensfase van de vogel. Om al deze keuzes wat gemakkelijker te maken, hebben we speciaal dit artikel geschreven. Twijfels verdwijnen als sneeuw voor de zon en je kunt jouw vogel zo verzorgen als dat hij verdient.
Belangrijk om te weten

 • Vogelvoer moet gevarieerd zijn en afgestemd op het seizoen, want de lichaamsbehoeften van jouw vogel veranderen ook. In de winter bijvoorbeeld, hebben vogels voedingsstoffen met meer calorieën nodig dan in de zomer, vanwege de kou.
 • Niet alle vogels eten hetzelfde vogelvoer. Kijk naar het ras en observeer jouw vogel tijdens het eten, dan zal je langzaamaan de smaak van jouw vogel leren kennen. De voedingsbehoeften van deze sympathieke huisdieren bestaat uit veel verschillende soorten zaden, vruchten en groenten. Verder drinken vogels fris water. Het zal je niet verbazen als vogels ware foodies blijken te zijn.
 • We doen in dit artikel ons best, om jou van goede informatie over vogelvoer te voorzien. Het kan echter zijn dat je nog meer of specifiekere informatie nodig hebt. Ga dan gerust naar jouw dierenarts, zeker als jouw vogel speciale voedingsbehoeften heeft.

Onze selectie: Het beste vogelvoer op de markt

Heb je net een vogel cadeau gekregen? Van harte gefeliciteerd! In de lijst hieronder vind je de 5 beste producten. Kies dat vogelvoer dat het beste bij jou past, en natuurlijk bij jouw vogelvriend. Vergeet ook niet om het vogelvoer af te stemmen op de leeftijdsfase van jouw vogel. Als het een kuikentje of jonge vogel is, dan heb je de juiste pap nodig. Is jouw vogel jong, maar al volwassen, blijf dan vooral lezen.

1e plaats: AllBirds & Co Strooivoer – Buitenvogelvoer

Vogels gebruiken het hele jaar veel energie. Het is daarom belangrijk om vogels in onze tuinen het hele jaar door van extra voeding te voorzien. In de winter om zich op temperatuur te houden, in het voorjaar om te nestelen, eieren te leggen, hun territorium te verdedigen en hun jongen groot te brengen en in het najaar om extra reserves op te bouwen voor dewinter.

Dit buitenvoer voor vogels van het merk AllBirds & Co heeft een samenstelling van granen, zaden en peulvruchten. De verpakking bevat 5 kilo strooivoer en wordt volgens de reviews door alle soorten vogels lekker gevonden, zowel voor kleine meesjes als grote duiven.

2e plaats: Grevers Voeders Meelwormen – Buitenvogelvoer

Meelwormen bevatten chitine, een stof waaraan antibacteriële werking wordt toegeschreven. Het hoge eiwitgehalte van ongeveer 50% maakt meelwormen geschikt voor vele reptielen, kweekvogels , tuinvogels en vijvervissen zoals koikarpers. Ook pluimvee zoals kippen, pauwen en kwartels zijn dol op gedroogde meelwormen.

Voor volwassen pluimvee kunnen meelwormen bijdragen aan een zachte en dichte bevedering en aan het voorkomen of tegengaan van verenpikken. Meelwormen kunnen ook als snoep of extraatje worden gebruikt om uw vogels zoals kippen te verwennen of handtam te maken. Doos van 5 kilo gedroogde meelwormen.

3e plaats: Vogelbescherming Voedsel Hi-Energy Mix

Om hun energiebehoefte af te dekken, zoeken vogels met name olierijke zaden. Vivara Hi-Energiemix is een mengsel met een hoog aandeel olierijke zaden. Hierdoor is dit voer het hele jaar door populair bij vele soorten vogels. Dit voer bevat zowel gepelde zonnepitten als ongepelde zonnepitten.

Vogels zullen de zaden zowel op de silo opeten, als ook een zaadje meenemen om elders te pellen en op te eten. Dit zorgt voor veel activiteit op en rond de voedersilo. Goed voor de vogels en veel kijkgenot voor jou! Ingrediënten: zonnebloempitten, zonnebloemkernen, gehakte pinda’s, grof gemalen maïs, gierst en havermout. Inhoud: 0.8 kilo.

4e plaats: Beaphar Xtravital Grote Parkiet – Vogelvoer

XtraVital grote parkietenvoer is een zeer smaakvol en uitgebalanceerd premium vogelvoer, ontwikkeld in samenwerking met voedingsdeskundigen, dierenartsen en vogelexperts. Het is speciaal geschikt voor dwergpapegaaien en grote parkietensoorten tot een gewicht van ongeveer 100 gram (valkparkiet).

De gevarieerde samenstelling van onder andere vruchten, granen, 26 verschillende soorten zaden, honing, plantaardige eiwitextracten, mineralen, oliën en vetten voorziet volledig in de natuurlijke voedingsbehoefte van deze vogels. De inhoud van de verpakking is 1 kilo.

5e plaats: Dehner Natura vogelvoer zonder schillen

Met deze schillenvrije voeding bied je jouw gevleugelde vrienden een heel bijzonder smakelijke delicatesse. Strooigoed uit een hoogwaardige en energiezuinige mix zonder schillen. Vogelvoer voor wilde vogels, geschikt voor het hele jaar. Vogels hebben vooral in het koude seizoen ondersteuning nodig bij de voedselopname, daar zorgt dit voer voor.

Ideaal, wanneer je de vogels wilt voeren op jouw balkon of terras. De zachte haver- en tarwevlokken maken het ook geschikt voor jonge vogels. Samenstelling: pinda’s, havervlokken, tarwevlokken, zonnebloempitten, rozijnen en plantaardige olie. Doe de bezoekers van jouw tuin, balkon of terras een plezier en strooi dit veelzijdige vogelvoer voor hen uit.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vogelvoer

Om een vogel in of om het huis te hebben die gezond en sterk opgroeit, moet je het nodige weten over vogelvoer. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw gevleugelde vrienden fysiek en mentaal fit blijven. Precies om deze redenen hebben we hieronder de meest gestelde vragen over vogelvoer beantwoord.

Het beste is om de verschillende soorten vogelvoer af te wisselen.
(Bron: Iakov Filimonov: 81020635/ 123rf.com)

Wat is vogelvoer en welke voordelen brengt een vogel?

Vogelvoer bevat grofweg een mix van zaden en pitten, aangevuld met fruit, groenten noten en andere voedingsmiddelen. Deze samenstelling van ingrediënten is bevorderlijk voor de gezondheid van vogels en vormt dan ook het basisdieet van een vogel.

Het is logisch dat je de nodige vragen hebt, wanneer je nog nooit voor vogels hebt gezorgd in of rond jouw huis. Je kunt een vogel namelijk niet zomaar elke soort eten geven, let altijd op de kwaliteit en op de behoefte van de vogel. Jammer genoeg, selecteren veel mensen het vogelvoer slechts op basis van de prijs. Wat zij vergeten is dat wat zij besparen op vogelvoer, uitgeven aan de dierenarts.

Waarmee kan ik het vogelvoer aanvullen?

Vogels eten niet alleen maar zaden en pitten, maar ook groenten en vruchten om hun dieet te completeren. Zorg ook altijd voor een bakje vers water binnen snavelbereik. Natuurlijk pas je het vogelvoer dat je geeft aan op de behoeften van jouw huisdieren. Bijvoorbeeld, een papegaai kan tot wel 3 stuks fruit of groente per dag nodig hebben.

Niet iedereen wil of kan een grote vogel zoals een papegaai in huis hebben en verzorgen. Maar ook de kleinere soorten vogels hebben groenten en fruit en vers water nodig, geef de kleintjes een of twee stuks per dag. Welke soorten fruit vinden vogels lekker? Vooral de volgende vijf: banaan, kers, appel, druif en framboos. Uiteraard altijd goed schoongemaakt.

Wist je dat alleen wanneer een vogel zich gezond en blij voelt hij gaat zingen?

Tenslotte, mocht je jouw vogel willen belonen, dan bestaan er allerlei voedzame snacks en snoepjes. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een reep van honing, granen, ei en multivitaminen, of voor popcorn. Laat jouw vogels echter niet uit een netje of zakje eten, verpakkingen kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten. Verwijder altijd de verpakking van het vogelvoer.

Welke soorten vogelvoer bestaan er allemaal?

Niet iedere vogel eet hetzelfde en op dezelfde manier. Meestal is de basis hetzelfde, namelijk zaden en pitten, maar er zijn grotere en kleinere soorten vogels met andere behoeften. Onderzoek waar jouw favoriete vogels behoefte aan hebben.

We hebben hieronder een overzicht gemaakt van de belangrijkste en meest voorkomende rassen vogels. Zo kan je in een oogopslag zien, welk vogelvoer het beste past bij iedere vogelsoort. We zijn er altijd voorstander van, dat je extra advies vraagt aan jouw dierenarts, mochten er vragen overblijven.

Vogelsoort Type voedsel
Kanarie Allerlei soorten zaden en granen, zoals vogelzaad, lijnzaad, haver, koolzaad, zwart zaad, hennepzaad en raapzaad, onder anderen.
Puttertje Vogelzaad, slazaad, witte knop, zwart zaad, raapzaad, en sesam.
Papegaai Haver, tarwe, zonnebloempitten, mais, noten, gedroogd fruit, rijst en gekookte groenten, aanvullingen met mineralen.
Parkiet Droogvoer met zaden, pitten en noten, maar ook natvoer van groenten en fruit.

Welk vogelvoer eet een jonge vogel?

De behoeften van een jonge vogel, die uit de snavel van de ouders te eten krijgt, verschillen erg van die van een volwassen exemplaar. Terwijl deze laatste allerlei pitten en hard voedsel kan eten, is de snavel en het verteringsstelsel van jongen nog niet ontwikkeld. Daarom houd je bij het kopen van vogelvoer rekening met de groeifase van jouw vogel.

Tegenwoordig verkopen dierenwinkels allerlei soorten pap voor jonge vogels. Je koopt deze meestal in de vorm van poeder, waaraan je warm water toevoegt, van ongeveer 38 graden Celcius. Roer het water door het poeder en voorkom dat er klontjes ontstaan. Zuig de pap op met een naald of een pipet en geef het aan een jonge vogel. In noodgevallen kan je een papje maken van gekookt ei en broodkruimels.

Welke voedingsstoffen bevat vogelvoer?

Als we nader onderzoeken wat er allemaal in vogelvoer zit, dan komen we in principe vooral de volgende vier voedingsstoffen tegen. Zaden, vers fruit, noten en groenten. De combinatie van deze ingrediënten biedt jouw vogel een uitgebalanceerd menu.

Weet in elk geval dat het te weinig is om jouw vogel een soort voedingsstof te geven, bijvoorbeeld, alleen zaden. Dit geldt immers ook voor mensen. Niemand zou bijvoorbeeld alleen op vlees willen leven. In het geval van vogels, voeden zij zich het liefst met zaden en pitten en een beetje water, maar ze hebben ook andere voedingsstoffen nodig. Bijvoorbeeld die uit fruit, peulvruchten en groenten, omdat deze goed zijn voor de vertering van vogels.

Voedingsmiddel Wat draagt het bij?
Zaden Basis voedingsstof.

Bevat nauwelijks water door het drogen (dit voorkomt schimmels).

Draagt bij aan de hoeveelheid koolhydraten.

Sommige zaden bevatten een hoog vetpercentage.

Multivitaminen: A, D3 en B12, onder anderen.

Vers fruit Frisheid, vooral de schil in de zomer.

Water en suikers.

Ze bevatten weinig proteïnen.

Noten Vooral veel vet.

Er zitten niet voldoende vitaminen in.

Groenten en peulvruchten Bieten (groenten) bevatten veel suiker.

Groenten bevatten veel vezels en water.

Peulvruchten bevatten veel eiwitten.

Wat mag er niet in vogelvoer zitten?

Omdat veel mensen duiven op straat van alles hebben zien eten, denken zij dat vogels vrijwel alles eten. Dit is niet waar. Er bestaan giftige voedingsstoffen en we moeten voorkomen dat onze vogels hiervan eten. Als we onze ogen sluiten voor wat onze vogels eten, dan kan dat het einde van jouw huisdier betekenen.

Een aantal concrete voorbeelden van voedingsstoffen die giftig zijn voor vogels: chocolade, avocado, pitten van appels en peren, zout en suiker. Van chocolade bijvoorbeeld, gaan vogels aan de diarree en overgeven. Appelpitten en perenpitten bevatten een kleine dosis cyanide. Avocado geeft vogels problemen aan het hart en de nieren. Natuurlijk zijn geraffineerd zout en suiker niet goed, omdat vogels deze al in natuurlijke vorm binnenkrijgen.

Kan mijn vogel ziek worden van onjuist vogelvoer?

Zoals ook gebeurt met mensen, kan een vogel ziek worden als het niet het juiste vogelvoer eet. Of wanneer het vogelvoer in slechte staat is, bijvoorbeeld half vergaan of beschimmeld. Dit moet je vooral in de gaten houden als jouw huisdier zich aan het voortplanten is of jongen heeft.

Als jouw vogel voor langere tijd slecht eet, dan krijgt het niet de juiste voedingsstoffen binnen. Dit kan het uitvallen van veren veroorzaken, en is een probleem voor de langere termijn. Als je wilt dat jouw lievelingsvogel zo lang mogelijk bij jou is, zorg er dan voor dat deze het juiste en voldoende vogelvoer krijgt.

Geef jouw gevleugelde huisdier goed te eten, zodat deze lang bij je zal zijn.
(Bron: Александр Соколенко: 96648596/ 123rf.com)

Mijn vogel is in de rui, welk vogelvoer geef ik?

Zoals slangen regelmatig van huid wisselen, en honden en katten van vacht, zo gebeurt dit ook met vogels. In theorie is het proces simpel: vogels werpen hun oude veren af, voor de komst van nieuwe veren, maar soms ontstaan er complicaties. Vooral wanneer een vogel oud is of ziek.

Als jouw vogel in de ruiperiode zit, dan verschillen de vogelvoer opties per vogelras. Wat we je aanraden, is om jouw vogel altijd gevarieerd voedsel van goede kwaliteit te geven. Denk aan komkommer, spelt, gierst, tarwe en haver, want deze zijn rijk aan de stof kiezelzuur, welke de groei bevordert. Ook kun je het dieet van jouw vogel aanvullen met extra fruit en verse groenten, voor de nodige vitaminen.

Hoe vaak geef ik mijn vogels vogelvoer?

Opvallend aan vogels is, dat ze erfelijk lijken te weten wat en hoeveel ze precies nodig hebben aan vogelvoer. Deze genetische kennis zorgt ervoor, dat vogels vrijwel nooit overgewicht ontwikkelen. Jouw enige verantwoordelijkheid hierbij is, om het voedselbakje iedere dag even schoon te maken. Bijvoorbeeld, je kunt het vogelvoer iedere de ochtend vervangen voor nieuw vogelvoer en vers water. Jouw vogel zorgt er dan zelf voor, dat het vogelvoer voldoende is voor die dag.

Bovenstaande aanbeveling geldt voor het overgrote deel van de vogels. Niet, wanneer je bijvoorbeeld een ara of papegaai hebt. Deze vogelsoorten vragen om veel eten gedurende de dag. Naast dat je hun voedselbak en waterbak regelmatig schoonmaakt, moet je ervoor zorgen dat deze altijd gevuld zijn. Omdat dit grotere vogels zijn, moeten ze kunnen eten wanneer ze trek hebben, anders kunnen ze honger lijden.

Wist je dat er speciale vogelbaden bestaan? Je zou in plaats van een kraantje of fonteintje een klein bad kunnen plaatsen. Dan kunnen de vogels daaruit drinken én zich erin baden.

Wat gebeurt er als mijn vogel het vogelvoer niet lust?

Sowieso is het nuttig om te weten dat abrubte veranderingen in het dieet van een vogel niet verstandig zijn. Oftewel, je kunt het beste de verschillende soorten vogelvoer afwisselen, zodat jouw vogel went. Zo kun je bijvoorbeeld iedere keer als je jouw vogels zaden en pitten geeft, ook een stukje fruit of groente toevoegen. Het is normaal als jouw vogel niet goed reageert op teveel variatie in het vogelvoer.

Het kan zelfs gebeuren dat jouw vogel niet kan wennen aan het vogelvoer dat je voor hem gekocht hebt. Als dit gebeurt, probeer dan de overgang tussen het ene vogelvoer en het andere langzaam te laten verlopen. Je hoeft je niet gek te laten maken. Als je jouw vogel niet overtuigt met het bestaande vogelvoer, dan kun je altijd gewoon zaden, fruit en groenten geven.

Hoe geef ik vogelvoer aan een tamme vogel in huis?

Dit lijkt misschien een absurde vraag, maar er zijn veel vogeleigenaren die zich vergissen in de eetgewoonten van hun huisdieren. Daarom willen we in deze alinea alle twijfel hierover ophelderen. In principe zijn er twee manieren op jouw tamme vogel vogelvoer te geven: door dagelijks voeder en verse ingrediënten in het voerbakje te leggen, of door middel van een vogelvoerdispenser.

Als je kiest voor de eerste optie, dan is het aan jou om het voederbakje elke dag schoon te maken en aan te vullen. Vooral als je over een grotere vogelsoort beschikt, zoals een ara of een papegaai.

Hoe meer kwalitatieve voedingsstoffen in het vogelvoer, hoe beter gevoed is jouw vogel.
(Bron: Serezniy: 22797159/ 123rf.com)

Wat geef ik een gewonde vogel op straat aan vogelvoer?

Het is ons allemaal wel eens overkomen. Je loopt op straat en dan zie je ineens een vogel met duidelijke symptomen van ziekte of wonden. Je kunt er dan voor kiezen om de andere kant op te kijken, maar je kunt ook een goede daad doen. De vogel mee naar huis nemen en er goed voor zorgen, tot hij weer vliegt en je hem vrij kunt laten. Hieronder staat wat je het beste kunt doen:

 • Voor alles, geef een gewonde vogel geen natgemaakt brood of koekjes, je weet immers niet of het probleem van de vogel zit in de voeding. Brood en koekjes zijn voedingsmiddelen voor mensen en niet afgestemd op de behoeften van dieren. Geraffineerd voedsel kan jouw gevleugelde patiënt veel kwaad berokkenen.
 • Geef een gewonde vogel geen melk, omdat ze dit van nature niet drinken. Vogels kunnen melkeiwitten niet verteren en ze kunnen hier dood aan gaan.
 • Kijk welke soort het is en wat dit soort eet, bied een gewonde vogel warmte en neem eventueel contact op met een dierenarts of dierenambulance.
 • Sommige vogels eten alleen insecten, zoals zwaluwen. Andere vogels eten alleen zaden en granen en worden granivoren genoemd. Het komt niet veel voor dat je deze vogels gewond op straat ziet, maar sommige soorten zijn vleeseters, zoals de reiger.
 • Heb je het ras gevonden? Zoek dan naar vogelvoer dat past bij wat de gewonde vogel nodig heeft en geef er altijd vers water bij.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Lees in de volgende alinea’s alles wat je moet weten als je vogelvoer gaat kopen. We hebben een korte lijst criteria gemaakt, waarop je jouw aankoop kunt baseren. Zo heb je geen enkele twijfel meer en geef je jouw gevleugelde vrienden goed vogelvoer te eten.

 • Samenstelling
 • Merk
 • Behoeften van de vogel
 • Vorm van de snavel
 • Exotische en veel voorkomende vogels

Samenstelling

Zoals we in dit artikel hebben beschreven, zijn de ingrediënten in vogelvoer belangrijk voor de gezondheid van jouw vogel. Hoe meer kwalitatieve voedingsstoffen vogelvoer bevat, hoe meer dit bijdraagt aan de gezondheid van jouw vogel. Besparen op vogelvoer zal je op langere termijn duur komen te staan. Dus, op welke voedingsstoffen let je op het etiket?

 • Eiwitten: vormen tussen de 10% en 20% van het dieet van jouw vogels, afhankelijk van het ras. Essentieel voor de groei en het herstel van het weefsel en gunstig voor het immuunsysteem van jouw vogel.
 • Koolhydraten: energiebron. Zijn te vinden in zaden en granen, zoals rijst, gierst, haver en tarwe.
 • Vetten: essentieel ingrediënt in het vogeldieet, maar let op, tot een bepaalde hoeveelheid. Vetten transporteren vitaminen en mineralen door het lichaam van jouw vogel en zorgen voor glanzende en gezonde veren.
 • Vitaminen en mineralen: vitaminen en mineralen die vogels sowieso nodig hebben: A, K, E, D en B2. Als we het over mineralen hebben, dan heeft jouw vogel fosfor, ijzer en kalk nodig. Deze haalt hij uit zaden en granen.

Merk

Het maakt geen verschil of je vogelvoer van een bekend merk of onbekend merk koopt. Het gaat erom, dat je goed vogelvoer koopt. Als het goed vogelvoer is, dan gaat de reputatie waarschijnlijk voor het merk uit. Als je niets van vogelvoer weet, dan zou je eerst aan een professional om hulp kunnen vragen. Zo kan je bij een dierenwinkel naar binnen lopen of aankloppen bij een dierenarts. Zij kunnen je adviseren over goed vogelvoer.

Hoe het ook zij, je kan niet altijd terugvallen op dierenprofessionals. Soms moet je zelf kiezen en iets proberen. Laat je daarbij ondersteunen door de informatie uit dit artikel en probeer de verschillende soorten vogelvoer uit. Zo leer je vanzelf wat jouw vogel lekker vindt.

Houd er rekening mee dat niet iedere vogel hetzelfde vogelvoer nodig heeft.
(Bron: Valeriya Davydova: 11893776/ 123rf.com)

Behoeften van de vogel

Zoals alle levende wezens, zal jouw vogel zich niet altijd gelukkig en tevreden voelen. Ook vogels worden soms ziek of ervaren stress, waardoor ze niet altijd willen eten. Houd in deze gevallen jouw vogel goed in de gaten. Onderzoek of het misschien aan het vogelvoer ligt, dat jouw vogel zich niet tiptop voelt.

Je brengt jouw huisdier natuurlijk naar de dierenarts wanneer hij ziek is. Desondanks, moet je er rekening houden dat een vogel niet van de ene op de andere dag weer fit is. Je zou een tijd kunnen overstappen op speciale pap, voor zieke vogels. Deze is over het algemeen gemakkelijker te verteren dan het gebruikelijke vogelvoer.

Vorm van de snavel

De vorm van de snavel is van invloed op het type vogelvoer dat jouw vogel nodig heeft. Bijvoorbeeld, heeft jouw vogel een kegelvormige snavel, dan eet het vooral granen, maar heeft het een zeer fijne snavel, dan zal hij waarschijnlijk insekten eten. Vogels met een gebogen snavel zijn over het algemeen carnivoren, ofwel vleeseters.

Bovenstaande is nogal algemeen en geldt niet altijd. Denk bijvoorbeeld aan een toekan, deze heeft een zeer sterke en gebogen snavel, maar eet geen vlees, maar fruit. Lees dus goed, wat voor vogelvoer je jouw vogel het beste kunt geven.

Vogels eten vooral zaden en granen, maar hebben daarnaast groenten en fruit nodig.
(Bron: Holger Schmidt: 16007290/ 123rf.com)

Exotische en veel voorkomende vogels

Ieder vogelras heeft specifieke voedingsbehoeften. Het verschil in dieet is helemaal groot, wanneer je een exotische vogel in huis hebt. We beschrijven daarom in het onderstaande overzicht drie soorten exotische vogels, met de bijbehorende voedingsmiddelen. Op basis hiervan kan je kiezen voor het juiste soort vogelvoer.

Exotische vogel Voedingsbehoeften
Parkiet Fruit, noten, wortels, bloemen, insecten, knollen en stuifmeel.
Dwergpapegaai Veel fruit, zoals appel, sinaasappel, peer, meloen, perzik en kiwi, onder anderen.
Papegaai Fruit, takknoppen, insecten en bessen.

Samenvatting

Zeker, het hebben van een vogel brengt heel veel plezier en bevrediging. Als je jouw vogel hoort zingen als je thuiskomt bijvoorbeeld, of je ziet hoe hij zich beweegt. Ook is het fijn om een vogel te aaien of te observeren hoe hij meer en meer gewend raakt aan jou en jouw huis. Het zijn unieke situaties, waarin deze huisdieren verschillen van andere. Je wilt dan ook zo goed mogelijk voor jouw vogel of vogels zorgen.

Dit kun je onder andere doen door je te verdiepen in wat jouw gevleugelde vrienden eten, het vogelvoer. Ook kun je tijd en aandacht besteden aan de beste kooien, voederhuisjes, accessoires en verzorging. Versterk de band tussen jou en jouw vogel door goed voor hem te zorgen, dan zul je lang van zijn gezelschap kunnen genieten.

Tot hier het artikel over vogelvoer. We hopen echt dat je het leuk en nuttig vond. Van harte uitgenodigd om een reactie te geven hieronder, maar je kunt dit artikel ook verspreiden in jouw netwerk. Tot snel!

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Teresa McGlothlin-Wissen: 27911597/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies