Laatst bijgewerkt: 27-02-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Digitale voicerecorders zijn handige tools voor het vastleggen van colleges, vergaderingen, interviews, conferenties en memo’s. Bij sommige beroepen kun je niet zonder. Met een voicerecorder kun je spraak- of geluidsopnamen van hoge kwaliteit maken. Omdat het compacte apparaten zijn die je gemakkelijk vervoert, kun je ze bovendien overal mee naar toe nemen. Voicerecorders zijn ideaal voor het bewaren van interviews of spraaknotities.

De recorders worden vooral gebruikt in professionele werkomgevingen. Dankzij de vele voordelen maken steeds meer mensen gebruik van het apparaat voor allerlei verschillende soorten gebruiken. Het kiezen van het juiste model is niet altijd eenvoudig. Om je hierbij te helpen, hebben we deze shopgids opgesteld.
Belangrijk om te weten

 • Voicerecorders worden misschien wel het meeste in de journalistiek gebruikt. Dit is echter niet de enige toepassing. Veel studenten gebruiken de apparaten om aantekeningen te maken en in veel beroepen zijn ze handig om gesproken aantekeningen te maken. Er zijn ook muzikanten die gebruik maken van voicerecorders.
 • Digitale voicerecorders hebben een hoge opnamekwaliteit. Sommige recorders hebben 2 microfoons die parallel werken om de audiokwaliteit te verbeteren en een verbeterde diepte te bereiken. Bovendien zijn er recorders die specifieke instellingen hebben voor verschillende soorten situaties. De meeste apparaten bevatten ruisonderdrukkingssystemen.
 • De meeste moderne voicerecorders maken opnames in MP3- en WAV-formaat, hoewel er ook apparaten zijn die andere typen extensies ondersteunen. Met veel recorders kun je ook muziek in MP3-formaat afspelen.

Ranking: De beste voicerecorders op de markt

Hieronder vind je een rankinglijst met de 5 beste voicerecorders die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. In de lijst vind je diverse modellen die voor verschillende situaties geschikt zijn. Alle producten hebben een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Aan de hand van deze lijst ontdek je al snel welke voicerecorder het beste bij je past.

1e plaats: Yemenren

Op de eerste plaats in onze rankinglijst vind je de voicerecorder van Yemenren. Met de HQ dubbele microfoon biedt het apparaat een dynamische ruisonderdrukking en een 360 ° wide-field opname mogelijkheid. Het geluid is kristalhelder. Je kunt de recorder ook gebruiken om MP3-muziek mee af te spelen. Het apparaat heeft veel handige extra functie’s zoals spraakbesturing, A-B herhalen, one-touch directe opname en automatisch opslaan.

Met het geheugen van 8 GB kun je tot 576 uur opnemen, of 1500 nummers afspelen. Je kunt het apparaat binnen 2 uur opladen via de micro USB-poort en het apparaat vervolgens tot 16 uur gebruiken. De afspeelsnelheid kun je zelf instellen. De voicerecorder heeft een klein en compact ontwerp, waardoor je het gemakkelijk overal mee naar toe neemt. Handig om bijvoorbeeld lessen, vergaderingen en lezingen mee op te nemen.

2e plaats: Homder

Op de tweede plaats staat de voicerecorder van Homder. De oplaadbare voicerecorder heeft een ingebouwd intern geheugen van 8 GB waar je tot 580 uur aan audiobestanden kunt opslaan, mogelijk uitbreidbaar tot 72 GB via een microTF-kaart. Je begint de opnames met één druk op de knop. Het apparaat heeft een LCD-scherm met achtergrondverlichting en een gebruiksvriendelijke interface voor een intuïtieve en eenvoudige bediening.

Je kunt de ruisonderdrukkingstechniek gebruiken om de spraakopname te verbeteren en het achtergrondgeluid weg te filteren. De recorder wordt alleen ingeschakeld waneer er een hoorbaar geluid wordt gedetecteerd, om opslagruimte te besparen en geluidloze overgangen te voorkomen. Met de A-B Repeat/Fast Forward & Back-functie kun je tijdens het afspelen van de opname gemakkelijk het gewenste gedeelte beluisteren.

3e plaats: KAYOWINE

De voicerecorder van KAYOWINE ziet er niet alleen heel mooi uit, hij is ook nog eens heel praktisch in gebruik. Een onmisbare gadget voor onder andere journalisten, bloggers en docenten die tevens belang hechten aan het design van het apparaat. De opname- en afspeelkwaliteit van de recorder is erg goed. Zelfs via de telefoon opgenomen gesprekken zijn gemakkelijk te begrijpen als je ze met dit apparaat afspeelt.

De batterij van de voicerecorder gaat lang mee en laadt snel weer op. Het interne geheugen van 8 GB is voor de meesten voldoende om efficiënt te kunnen werken. Echter, indien nodig, kun je het geheugen uitbreiden met een TF-kaart. Je kunt ook muziek afspelen. Het apparaat heeft Engelse en Duitse instructies. Het beschikt over een ingang voor een koptelefoon en een USB-kabel voor het opladen van het apparaat en gegevensoverdracht.

4e plaats: Olympus VN-7800

De afspeelkwaliteit van de Olympus VN-7800 is uitstekend. Het apparaat heeft 4 GB intern geheugen en een batterij die tot wel 80 uur meegaat. Voldoende tijd dus om al je belangrijke gesprekken op te nemen. De recorder heeft een zeer compact formaat en valt op door zijn eenvoudige bediening. De prijs van dit model ligt een stukje hoger dan de andere modellen in onze rankinglijst, maar wees niet bang, de investering zal zich op de lange termijn zeker uitbetalen in kwaliteit en duurzaamheid.

Met de VN-7800 recorder van Olympus maak je eenvoudig en snel kwalitatieve spraakopnamen. Het apparaat beperkt omgevingsruis en zorgt voor een zeer helder geluid. Je kunt er in totaal tot 2200 uur aan geluidsbestanden mee opnemen. De recorder werkt op 2 AAA-batterijen. Met het apparaat kun je de opnames met een variabele afspeelsnelheid afspelen. Dit maakt het tevens een zeer handige tool om gesprekken verder mee uit te werken.

5e plaats: Victure

Op de vijfde plaats in onze rankinglijst vind je de voicerecorder van Victure. De recorder werkt met een ingebouwde intelligente ruisonderdrukkingstechniek en ondersteunt MP3- en WAV-bestanden. Het apparaat heeft 2 ingebouwde microfoons voor een volledige driedimensionale opname met een opnamebereik tot 50 meter. De opname wordt automatisch geactiveerd zodra je begint te spreken en weer beëindigd wanneer je stopt met praten.

De voicerecorder laadt binnen 6 uur op via een micro USB-poort en werkt tot 145 uur. Het apparaat heeft 8 GB intern geheugen. Met de microSD-kaartsleuf kun je de opslagcapaciteit uitbreiden tot maximaal 64 GB. Met één druk op de knop start je de opname. Als het apparaat uitvalt vanwege een lege batterij, wordt het bestand alsnog automatisch opgeslagen. Zo voorkom je verloren opnames.

Shopgids: Alles wat je moet weten over voicerecorders

Bij de aanschaf van een voicerecorder is het belangrijk om van tevoren een aantal zaken in overweging te nemen. Zo is het handig om te weten dat er verschillende modellen zijn en dat elk model is ontworpen voor een specifiek gebruik. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom voicerecorders. Deze informatie kan je helpen bij het vinden van de voicerecorder die het beste bij je past.

Veel studenten gebruiken voicerecorders om aantekeningen mee te maken. Er zijn ook veel beroepen waarbij een spraakrecorder nodig is om gesproken aantekeningen te maken, zoals in het geval van journalisten of docenten.
(Bron: Krasovskaya: 101355471/ 123rf.com)

Wat zijn voicerecorders precies?

Voicerecorders, ook wel spraakrecorders genoemd, zijn apparaten waarmee je spraak of ander geluid kunt opnemen. Hiervoor moet het apparaat zich in de buurt van de geluidsbron bevinden. Omdat de moderne apparaten meestal digitaal zijn, gebruiken ze geen tapes, maar slaan ze de informatie in digitale bestanden op die later naar een computer of een ander elektronisch apparaat verzonden kunnen worden.

Wat zijn de voor- en nadelen van voicerecorders?

Het gebruik van een voicerecorder biedt vooral veel voordelen. Met een recorder kun je gemakkelijk spraak en ander geluid opnemen. Als je een goede recorder hebt, is het geluid van de opnames van hoge kwaliteit. Het beste van alles is dat je geluid op een gemakkelijke, snelle en handige manier kunt opnemen. Omdat voicerecorders bovendien licht en gemakkelijk te vervoeren zijn, kun je ze overal mee naar toe nemen.

Hieronder vind je een duidelijk overzicht van de voor- en nadelen van voicerecorders:

Voordelen
 • Ze nemen spraak en ander geluid op met hoge kwaliteitsniveaus
 • Ze hebben professionele microfoons en verminderen ruis
 • Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en zeer compact
 • Je kunt ze overal mee naar toe nemen
Nadelen
 • De wat meer professionele modellen kunnen al snel erg duur worden
 • Sommige modellen gebruiken AA-batterijen, als deze leeg zijn moeten ze vervangen worden

Is het de moeite waard om een voicerecorder te kopen?

Het antwoord op deze vraag hangt af van de reden waarom je een voicerecorder zoekt. Gezien de voordelen die de apparaten bieden, is het kopen van een voicerecorder inderdaad in veel gevallen de moeite waard. Hoewel er apps zijn die recorders voor bepaalde basistaken kunnen vervangen, is het zo dat het hebben van een professioneel opname-apparaat essentieel is bij bepaalde beroepen.

Bovendien bieden microfoons van mobiele telefoons niet dezelfde functies. De kwaliteit van de opnames is vaak een stuk minder goed. Bovendien, als je je mobiele telefoon gebruikt om opnamen te maken, verlies je de mogelijkheid om de telefoon voor andere zaken te gebruiken. Daarnaast gaat de batterij van een mobiel minder lang mee dan die van een voicerecorder.

Waarvoor worden voicerecorders gebruikt?

Spraakrecorders worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Journalistiek is waarschijnlijk het beroep waar het gebruik van een spraakrecorder het meest in voorkomt, maar zeker niet het enige. Voicerecorders kunnen ook interessant zijn voor studenten die bijvoorbeeld de uitleg van een docent willen opnemen. Of voor professionals uit andere branches die spraaknotities willen opnemen met een professioneel apparaat.

Zodra je de voicerecorder hebt geactiveerd en klaar bent voor opname, raden we je aan om eerst een testopname te maken.
(Bron: Dolgachov: 81084428/ 123rf.com)

Welke soorten voicerecorders zijn er?

Er bestaan verschillende soorten spraakrecorders. De 2 meest voorkomende soorten zijn: draagbare spraakrecorders en mini-spraakrecorders, ideaal voor het maken van verborgen opnamen. Elke soort heeft specifieke functies en biedt zijn eigen voordelen. Hieronder vind je een tabel waarin je de verschillen tussen de 2 soorten vindt:

Soort Formaat en vorm Geheugen Scherm en knoppen
Draagbare voicerecorders Draagbare apparaten. Ze zijn licht en gemakkelijk te vervoeren. Bestaan meestal uit een kleine harde schijf van 2 GB. Hebben een LCD-scherm en diverse knoppen.
Mini voicerecorders Zeer kleine spraakrecorders, ideaal om verborgen te blijven. Ze kunnen de vorm van een pen hebben. Hun interne geheugen is meestal 2 GB of 4 GB. Hebben over het algemeen geen LCD-scherm en vaak maar één knop.

Hoe werkt een voicerecorder?

Om te beginnen raden we aan om altijd de handleiding van de voicerecorder zelf te lezen. Als je dit hebt gedaan, kun je beginnen met het bekend raken met de knoppen van het apparaat, vooral de meest belangrijke. Door op de knopjes te drukken, raak je tevens vertrouwd met het scherm van het apparaat.

Zodra je deze eerste 2 stappen hebt uitgevoerd, adviseren we om een testopname maken. Vervolgens kun je het test-opnamebestand afspelen op het apparaat zelf met een koptelefoon, of op je computer. Als de recorder met pc-software wordt geleverd, kun je deze ook bekijken. De meeste voice records zijn gelukkig eenvoudig te gebruiken. Zodra je het apparaat ontvangt, zul je al snel aan de slag kunnen.

Dr. Thomas BraunerCEO van Speech Processing Solutions

“Smartphones kunnen eenvoudigweg niet concurreren met apparaten die speciaal zijn ontworpen om audio op te nemen. De 2 essentiële voordelen zijn de audiokwaliteit en batterijduur.”

In welk bestandsformaat nemen voicerecorders op?

Bijna alle moderne spraakrecorders nemen de geluidsbestanden op in MP3- en WAV-formaat. Over het algemeen zijn de laatste (WAV) en het FLAC-formaat de soorten formaten die de beste geluidskwaliteit garanderen. Logischerwijs zijn de bestanden die in deze indelingen zijn opgeslagen wel ook zwaarder. Andere mogelijke bestandssystemen zijn OGG, WMA en AAC.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een nieuwe voicerecorder wilt kopen, is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aankoopcriteria die zullen bijdragen tot het vinden van het meest geschikte model. Om je te helpen bij de keuze voor een voicerecorder, vind je hieronder een overzicht van de belangrijkste criteria. Met dit lijstje zul je al gauw het model vinden met de perfecte prijs-kwaliteitsverhouding en de functionaliteiten die jij nodig hebt:

 • Geluidskwaliteit
 • Bediening
 • Geheugencapaciteit
 • Accu-/batterijduur
 • Ontwerp
 • Connectiviteit
 • Overige functies
 • Merk

Geluidskwaliteit

Over het algemeen bieden moderne spraakrecorders een hoge geluidskwaliteit. Sommige modellen hebben 2 microfoons die parallel opnemen om de audiokwaliteit te verbeteren en een verbeterde diepte te bereiken. Er zijn ook recorders die specifieke configuraties bieden voor de verschillende soorten situaties waarin je ze kunt gebruiken.

Spraakmemo’s zijn handig en besparen je veel tijd als je niet de mogelijkheid hebt om de zaken direct uit te schrijven.
(Bron: Dolgachov: 98669678/ 123rf.com)

Bediening

Het is het makkelijkste als de recorder een digitaal scherm van goede kwaliteit heeft, waarmee je met één druk op de knop zoveel mogelijk informatie kunt zien en de configuratie van het apparaat snel en eenvoudig kunt aanpassen. Een ander belangrijk aspect is dat de knoppen comfortabel en goed werken.

Het is tevens essentieel dat de recorder een knop heeft om markeringen in te stellen om zo gegevens makkelijker te kunnen verwerken. Dit soort knoppen is vooral handig om stiltes of geluiden te elimineren en om naar het juiste moment te springen als je een bepaald gedeelte van het audiobestand wilt afspelen.

foco

Het wordt ook aanbevolen om een voicerecorder met een ronde record button te kiezen, omdat deze opvalt en makkelijk te vinden is als je onverwachts snel moet opnemen.

Geheugencapaciteit

Met betrekking tot de geheugencapaciteit van de voicerecorder moet je rekening houden met zowel de interne opslag als de mogelijke extra opslag. Meestal kun je het interne geheugen namelijk uitbreiden met een microSD-kaart. Het interne geheugen is vaak tussen de 4 en 8 GB groot. Met een SD-kaart kun je dit uitbreiden tot wel 72 GB geheugen.

Als referentie is het handig om te weten dat je met 8 GB tot 150 uur aan opnamen kunt maken. De opslagcapaciteit die je nodig hebt hangt hoe dan ook af van de reden waarom je de voicerecorder gebruikt. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde om korte interviews van 10 minuten op te nemen als meerdere lessen die ieder 2 uur duren. Bedenk van tevoren hoeveel ruimte je ongeveer nodig zult hebben, zodat je niet te snel met een vol apparaat zit en gegevens moet verplaatsen of verwijderen.

Accu-/batterijduur

De tijd dat je een digitale recorder achter elkaar kunt gebruiken, is meestal langer dan die van een mobiele telefoon. Een basic model biedt een duur van ongeveer 10 of 15 uur continu opnemen. Sommige recorders worden geleverd met een ingebouwde batterij, terwijl andere modellen AA-batterijen gebruiken.

Ontwerp

Als het om het ontwerp gaat, is het belangrijkste dat de recorder licht en compact is, zodat je hem gemakkelijk kunt vervoeren. Op dezelfde manier is het handig dat het apparaat robuust en resistent is, omdat het tijdens het gebruik wel eens uit je handen kan vallen of tegen andere apparaten in je tas aan kan stoten. Het is daarom essentieel dat het apparaat van sterke materialen is gemaakt.

Connectiviteit

In een volledig connected wereld is het belangrijk om de verbindingsopties van de digitale recorder te controleren. Er zijn apparaten met Wi-Fi, Bluetooth en USB-verbindingen. De reden waarvoor je de recorder nodig hebt, heeft invloed op je keuze voor het soort verbinding. Als je het apparaat niet voor zeer geavanceerd gebruik nodig hebt, zal een USB-aansluiting en een 3,5 mm-jackingang waarschijnlijk voldoende zijn.

Overige functies

Een interessante extra functie die veel voorkomt in de wereld van de digitale spraakopnameapparatuur is de MP3-speler functie. Als de recorder over deze functie beschikt, kun je ermee naar je favoriete muziek luisteren. Mogelijk bent je ook geïnteresseerd in een spraakgestuurde opnamefunctie of timeropname.

Merk

Er zijn veel verschillende fabrikanten die spraakrecorders op de markt aanbieden. Een aantal daarvan zijn zeer bekend, vooral vanwege hun aanbod aan andere elektronische apparaten, zoals Sony of Philips. Andere prestigieuze merken zijn Olympus en Victure. Tegelijkertijd zul je ook minder bekende fabrikanten vinden, zoals het geval is met Yemenren. We raden je aan om bij de aanschaf van een voicerecorder altijd te controleren van welk merk het product is en om de beoordelingen van andere kopers te bekijken.

Samenvatting

Met een voice ecorder heb je een handige tool voor het vastleggen van colleges, vergaderingen, interviews, conferenties en memo’s. Moderne en digitale spraakrecorders bieden hogere geluidskwaliteitsniveaus dan de opnameapplicaties op mobiele telefoons. Een ander belangrijk voordeel van een voicerecorder is bovendien de mogelijkheid om tijdens het opnemen je mobieltje te blijven gebruiken voor de doeleinden waar deze eigenlijk voor bedoeld is.

Om de meest geschikte spraakrecorder te kiezen is het belangrijk dat je enkele belangrijke kwesties in overweging neemt. Om te beginnen, bepaalt de reden waarvoor je de voicerecorder wilt gebruiken grotendeels wat voor apparaat je nodig hebt. Het bepaalt bijvoorbeeld de geluidskwaliteit en opslagcapaciteit waar je naar op zoek moet gaan. Het wordt tot slot aanbevolen om voor een compact apparaat te kiezen dat makkelijk te vervoeren is, voldoende batterijduur heeft en eenvoudig te bedienen is.

Als deze shopgids je geholpen heeft bij het vinden van een geschikte voicerecorder, horen we dit graag. Ook als je andere opmerkingen of vragen hebt, kun je ons dit laten weten door hieronder je reactie achter te laten. Vergeet ook niet om het artikel te delen op social media!

(Bron van de header afbeelding: Mikhail Glushkov: 50914936/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Thobias Eggers Cameraman & gadgetfan
Na lange tijd heeft Thobias zijn droom gerealiseerd om zijn eigen thuisbioscoop samen te stellen. Door zijn beroep als cameraman weet hij veel van elektronica. Ook adviseert hij regelmatig vrienden en familie en schrijft hij over zijn technische hobby.