Vouwfiets
Laatst bijgewerkt: 28-08-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

23Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

Niemand twijfelt nog of reizen met de fiets een goede optie is. We weten allemaal dat de fiets een goedkoop, gezond, en milieubewust vervoermiddel is. Alsof dat nog niet genoeg is, vermijd je met de fiets ook nog eens de files van de grote steden. Wat wil je nog meer?

Er is eigenlijk maar één probleem: Een gewone fiets kan te groot zijn om thuis op te slaan of om mee te nemen in de trein. Juist om deze reden zijn vouwfietsen zo populair. Een vouwfiets kan je overal kwijt. Een ander groot voordeel is dat je de vouwfiets niet op straat achter hoeft te laten zodra je op de plaats van bestemming aankomt. Met een vouwfiets zeg je vaarwel tegen diefstal.
Belangrijk om te weten

  • We zijn tegenwoordig veel op zoek naar alternatieven voor het gebruik van de auto. Dit maakt dat het gebruik van fietsen aanzienlijk is toegenomen. Steeds meer mensen kiezen daarbij om een vouwfiets te kopen, aangetrokken door de ontelbare voordelen ervan.
  • Een vouwfiets is een duurzaam, economisch en flexibel transportmiddel. Je kunt de opgevouwen fiets gemakkelijk vervoeren. Dat is met name handig als er een grote afstand ligt tussen enerzijds je huis en het station, en anderzijds het station en je werk.
  • Vouwfietsen hebben zich enorm ontwikkeld sinds de eerste modellen, die zwaarder waren en minder klein opgevouwen konden worden. De vooruitgang in hun ontwerp heeft een positieve invloed op het comfort ervan.

Onze selectie: De beste vouwfietsen op de markt

Hieronder vind je de beste vouwfietsen die je op de Nederlandse markt kunt vinden. Aan de hand van deze rankinglijst ontdek je welke vouwfiets het beste bij je past. In de productbeschrijvingen lees je alles over de verschillende opbouwsystemen en formaten van de fietsen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De ideale vouwfiets voor woon-werkverkeer

De Popal Subway F205 is een lichte aluminium vouwfiets, die je overal naartoe brengt: of je nu onderweg bent naar je werk of een ritje in Zuid-Europa wil maken. De fiets heeft 6 versnellingen, zodat je in iedere situatie het juiste verzet kunt instellen. Op het bijstellen van de remmen en versnellingen na, ontvang je de fiets direct rijklaar. Je kunt de fiets eenvoudig in 4 stappen snel in elkaar klappen.

De beste vouwfiets voor een comfortabele houding

De Wheelerz Vouwfiets is een stalen vouwfiets met versnellingen die je eenvoudig inklapt tot een handzaam pakketje van 36×67 cm. Het stuur en zadel zijn verstelbaar door middel van snelspanners zodat je altijd in een comfortabele houding fietst. Bij het ontvangst van de fiets krijg je duidelijke instructies over hoe je de vouwfiets in elkaar moet zetten. De fiets neemt weinig ruimte in en heeft een mooi design.

De ideale vouwfiets met een mandje voorop

Door de versnellingen is de MBM Kangaroo vouwfiets ideaal en ook voor middel- tot lange afstanden goed te gebruiken. De Kangaroo vouwfiets is niet alleen robuust en oersterk, maar ziet er ook geweldig uit. Met de handige fietsmand voorop de fiets neem je eenvoudig al je spullen mee. De fiets beschikt bovendien over een handige bagagedrager achterop. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is heel erg goed.

De vouwfiets met het strakste ontwerp

De vouwfiets Freerider heeft een strak ontwerp en staat bekend om zijn comfort en degelijkheid. Je vouwt de fiets in enkele ogenblikken op. Dankzij het comfortabele ontwerp is deze fiets geschikt voor zowel korte als lange ritten. Het stevige frame maakt de vouwfiets niet alleen geschikt voor woon-werkverkeer maar ook voor recreatief gebruik. Dankzij de lage instap stap je gemakkelijk op de fiets. De fiets heeft weinig onderhoud nodig.

De meest praktische vouwfiets

Op de eerste plaats in onze rankinglijst staat de Windsor vouwfiets van Bergsteiger. De vouwfiets is het ideale metgezel bij het kamperen, op vakantie, in de bus en in de trein. De fiets kan binnen enkele seconden worden ingeklapt en uitgevouwen dankzij het innovatieve Quick-Fold-systeem. Met de zesversnellingsbak schakel je door een draaigreep. Met deze vouwfiets heb je altijd een ontspannen aankomst.

De fiets heeft krachtige V-remmen voor en achter, een in hoogte verstelbaar ergonomisch stuur, een innovatief frame-ontwerp en een verfijnde lakafwerking. Daarnaast beschikt de vouwfiets over LED-verlichting, een bel, een standaard en reflectoren. Deze fiets combineert veiligheid, comfort en design. Tijdens de productie ervan worden alleen geselecteerde duurzame componenten gebruikt, zodat je lang plezier zult hebben van de fiets. De montage is snel en eenvoudig, omdat de fiets al voor 100% is voorgemonteerd.

Shopgids: Wat je moet weten over vouwfietsen

Vouwfietsen zijn in de mode. Of je er nou een wilt kopen om te gebruiken tijdens je dagelijkse uitstapjes of om van de gelegenheid gebruik te maken om meer te bewegen, wij van Fit For Beach zullen je helpen om de fiets te vinden die het beste bij je past. Lees snel verder en vind alle informatie die je nodig hebt voor je aankoop.

Vouwfiets

Je kunt vouwfietsen in verschillende groottes vinden.
(Bron: Bizón: 21144209/ 123rf.com)

Wat zijn vouwfietsen precies en waarvoor gebruik je ze?

Een vouwfiets is een fiets die dankzij scharnieren in het frame en stuur ingeklapt of ingeschoven kan worden tot een kleiner formaat. Een vouwfiets wordt in Vlaanderen ook wel een plooifiets genoemd. In sommige gevallen wordt het formaat van de fiets verkleind door het frame in verschillende delen te scheiden. We spreken in dat geval over een deelfiets. Het grote voordeel van vouwfietsen is dat je ze overal op kan slaan en gemakkelijk mee kunt dragen.

Het gebruik van een vouwfiets wordt vaak gecombineerd met het gebruik van het openbaar vervoer zoals de metro, bus of trein.

Voor wie is een vouwfiets handig?

Vouwfietsen zijn de perfecte oplossing voor degenen die hun fiets overal mee naar toe willen nemen. Ze zijn een handige tool voor mensen die eigen vervoer moeten combineren met het openbaar vervoer of die hun fiets op een veilige plaats wil bewaren, bijvoorbeeld op kantoor, in een bar of op de universiteit.

Vouwfiets

Met een vouwfiets bespaar je veel ruimte.
(Bron: Gstockstudio: 44203225/ 123rf.com)

Wat is er zo handig aan een vouwfiets?

Het vermogen om de fiets op te vouwen maakt dit type fiets een uitstekende optie voor de stadsfietser, omdat de vouwfiets weinig ruimte in beslag neemt en gemakkelijk gecombineerd kan worden met andere transportmiddelen zoals de metro of de trein. Hoewel hier bepaalde fabels over bestaan, werken vouwfietsen bovendien heel goed en zijn ze erg praktisch.

Wist je dat vouwfietsen al heel lang bestaan? Het was in de eerste decennia van de twintigste eeuw dat verschillende Europese legers zoals het Franse, Engelse en Italiaanse leger dit type fiets ontwikkelden.

Wat zijn de voor- en nadelen van vouwfietsen?

Zoals alle sportartikelen hebben ook vouwfietsen hun voor- en nadelen. Lees aandachtig de vergelijkende tabel hieronder om de positieve en negatieve eigenschappen van dit vervoersmiddel te leren kennen. Het is belangrijk om alle factoren te kennen om zo een nog betere aankoop te kunnen doen.

Voordelen Nadelen
Je kunt het transport per fiets combineren met andere vervoermiddelen Heeft een grotere gevoeligheid voor wegonvolkomenheden.
Je kunt de fiets overal opslaan Je kunt moeite krijgen met het vinden van accessoires om de fiets te personaliseren.
Minder gemakkelijk te stelen Sommige modellen zijn vrij moeilijk om op te vouwen.
Je kunt ze overal mee naar toe nemen Zijn over het algemeen duurder dan normale fietsen.
De waarde ervan daalt minder snel dan die van een normale fiets Ze trekken veel aandacht, je zult altijd veel vragen krijgen.

Wat zijn de voordelen van het fietsen op een vouwfiets?

Fietsen op een vouwfiets is een optimale sport voor iedereen die meer wil bewegen. Dit kan op een professionele wijze worden gedaan of gewoon voor het plezier, om bijvoorbeeld samen met het gezin een dagje in de buitenlucht te genieten. Bovendien is een vouwfiets een duurzaam en comfortabel vervoermiddel. Hieronder vertellen we je welke voordelen fietsen voor je gezondheid heeft.

  • Je verbrandt veel calorieën: tot wel 500 calorieën per uur op de fiets. Je traint tegelijkertijd de spieren van de benen. Je gebruikt met name je quadriceps en hamstrings met deze activiteit.
  • Je verbetert je houding: Als je je rug recht houdt op de fiets, wen je er vanzelf aan om elke dag een correcte houding aan te houden. Je versterkt bovendien je gewrichten zoals je knieën.
  • Je hebt minder stress: Stress verdwijnt tijdens beweging in de buitenlucht. Fietsen op een vouwfiets is plezierig en vermakelijk.
  • Je versterkt je afweersysteem: Fietsen draagt bij aan het bevorderen van endorfines, de hormonen van geluk.

Vouwfiets

Er bestaan ook elektrische vouwfietsen.
(Bron: Bizón: 20718763/ 123rf.com)

Hoe zet je een vouwfiets in elkaar?

Het grootste voordeel van dit type fietsen is dat je ze op kunt vouwen, waardoor je ze in zeer kleine ruimtes kunt opslaan of gemakkelijk kunt vervoeren. Daarom vinden we het belangrijk om je een voorbeeld te laten zien van hoe je een vouwfiets op kunt vouwen. Je zult verrast zijn hoe eenvoudig het is. Klik hieronder op play en bekijk de video!

Wat voor soort vouwfietsen zijn er?

Vouwfietsen worden steeds populairder. Fabrikanten spelen daar op in. Er bestaan daarom veel verschillende vouwfietsen. Wanneer je op zoekt bent naar een vouwfiets is het goed om van te voren na te denken over het soort vouwfiets dat je zoekt. Je kunt vouwfietsen onderscheiden op basis van hun vouwsysteem. In de tabel hieronder vind je de verschillende soorten die er zijn:

Vouwsysteem Kenmerken
Horizontaal opvouwen Gevouwen formaat: Gemiddeld. Duurt langer om de fiets op te vouwen, dan bij andere vouwsystemen het geval is.
Via de achterste zwenkas Gevouwen formaat: Klein. Vouwt sneller op dan de vorige.
Verticaal opvouwen Gevouwen formaat: Hoog maar smal. Dit is de snelste vouwmanier die er is.
Paraplu-vouwsysteem Gevouwen formaat: Erg klein. Snel op te vouwen.
Deelfiets Is niet op te vouwen, maar heeft wel hetzelfde effect. Gedemonteerd formaat: Gemiddeld. Demonteren duurt lang.
Compacte fietsen met demonteerbare onderdelen Dit is een tussenvorm tussen een standaardfiets en een vouwfiets.

Elektrische vouwfietsen: Een geweldige uitvinding?

Elektrische fietsen zijn populair! Je kunt tegenwoordig veel verschillende elektrische fietsen kopen, met grote voordelen en een bereik van maximaal 120 km. Als je ondanks het comfort van een elektrische fiets je toch nog zorgen maakt over de ruimte die de fiets in beslag neemt als je deze moet opbergen, is een opvouwbare elektrische fiets een perfecte optie voor jou.

Een elektrische vouwfiets lost dus niet alleen het probleem van te weinig ruimte in huis hebben op, maar maakt het fietsen zelf ook nog eens comfortabeler en lichter. Het enige nadeel is dat zij meestal een hogere prijs hebben dan de traditionele fietsen. Daarnaast krijg je met een elektrische fiets minder beweging. Afhankelijk van je behoeften, kies je dus voor een elektrische of gewone vouwfiets.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een nieuwe vouwfiets gaat kopen, is het niet alleen belangrijk om te weten wat de beste modellen zijn. Je moet ook van tevoren nadenken over een aantal factoren die bepalen welke vouwfiets het meest geschikt is voor jouw behoeften. Als je bijvoorbeeld veel door de grote stad fietst, ben je waarschijnlijk op zoek naar een ander model dan wanneer je vaak door uitgestrekte velden moet fietsen. Hieronder vind je de verschillende aankoopcriteria die jou helpen bij het vinden van het perfecte model:

Gewenst gebruik

Als je besluit om een vouwfiets te kopen, is een van de eerste dingen die je moet overwegen de manier waarop je de fiets wilt gaan gebruiken. Het maakt nogal een verschil of de fiets je belangrijkste vervoermiddel gaat worden of dat je het meer wilt gebruiken voor recreatieve ritjes. We raden je ook aan om te beoordelen wat voor afstanden je met de fiets verwacht af te leggen, en hoe vaak je de fiets denkt te gaan gebruiken.

Het is handig om te weten dat de meeste vouwfietsen voor stedelijk gebruik en verharde wegen zijn ontworpen, hoewel er enkele uitzonderingen zijn. Je zult dus gemakkelijk een fiets voor in de stad vinden. Als je echter verwacht om ook op andere soorten oppervlakten te moeten fietsen, is dit criterium extra belangrijk bij de aanschaf van je nieuwe vouwfiets.

Vouwfiets

Een fietstochtje maken is perfect om ons algemeen welzijn te verbeteren.
(Bron: Formaggio: 33400779/ 123rf.com)

Gewicht

Een van de grootste voordelen van een vouwfiets is dat je deze overal mee naar toe kunt dragen. Je wilt hem gemakkelijk in de auto kunnen leggen, mee de trap of in de metro nemen. Dit zijn slechts een paar voordelen van wat je met een vouwfiets wilt kunnen doen. Afhankelijk van het model kan het gewicht van een vouwfiets tussen de 9 en 18 kilo liggen. Houd er wel ook rekening mee dat een fiets die te licht is, kracht kan verliezen.

Opvouwsysteem

Als je op zoek bent naar een opvouwbare stadsfiets, heb je waarschijnlijk beperkte opslagruimte thuis. Tegelijkertijd wil je profiteren van de draagbaarheid van de fiets. Het is daarom erg belangrijk dat de fiets gemakkelijk is op te vouwen. Dit zou niet meer dan 2 minuten moeten duren. De optimale vouwfiets beschikt daarom niet over ingewikkelde mechanismen die te gecompliceerd zijn om de fiets snel op te kunnen vouwen.

View this post on Instagram

Traveling in the city has never been so easy!

A post shared by Urban Boss (@urbanboss_nl) on

Opgevouwen formaat

De afmetingen van de vouwfiets hangen van het model af. Veel fietsen hebben opgevouwen een gemiddelde lengte van zo’n 70 tot 80 cm. De breedte kan variëren van 20 tot 40 cm en de hoogte varieert meestal tussen de 60 en 70 cm. Controleer bij het kiezen van een fiets altijd of deze het juiste formaat voor jou heeft.

Versnellingen

Er zijn vouwfietsen zonder versnellingen, andere met een enkele plaat en meerdere kettingwielen en weer andere met een brede kroon van kettingwielen en 2 of 3 platen. Hoe meer opties het versnellingssysteem heeft, hoe comfortabeler het is om het hoofd te bieden aan de oneffenheden van een terrein. Wees je er wel ook van bewust dat een dergelijk systeem gewicht toevoegt aan de fiets.

Elektrisch of standaard

De toename van de populariteit van elektrische fietsen is een feit. Dit is tevens de reden waarom steeds meer merken elektrische vouwfietsen aanbieden. Of een elektronische vouwfiets iets voor jou is, hangt af van je behoeften. Dit type vouwfiets is bijvoorbeeld ideaal voor jou als je dezelfde reis met minder inspanning wilt maken, hetzij omdat het terrein veel oneffenheden vertoont, hetzij omdat je niet bezweet en moe aan wilt komen op de plaats van bestemming.

Accessoires

Controleer altijd of er accessoires worden meegeleverd met de vouwfiets. Vrijwel alle vouwfietsen hebben een bagagedrager aan de voor- of achterkant van de fiets. Dit maakt het leven een stukje makkelijker! Andere interessante accessoires om de fiets op te controleren zijn een standaard, bel en spatbord.

Grootte van de banden

De verschillende groottes van de banden worden in inches uitgedrukt, meestal zijn dit: 26-, 20- of 16-inch banden. De 20-inch banden zijn de meest voorkomende omdat ze meer stabiliteit bieden, waardoor ze beter geschikt zijn voor langere ritten of voor gebieden met een slechtere ondergrond.

We raden aan om een vouwfiets te kiezen met wielen van tenminste 16-inch.

Remmen

Er bestaan verschillende remsystemen. Er zijn modellen met mechanische en modellen met hydraulische remmen. Deze modellen bieden meestal een grotere remefficiëntie, maar zijn ook complexer en moeilijker te repareren als ze beschadigd zijn. Op dit gebied blijft het achteruittrap remsysteem toch het makkelijkste.

Frame

Meestal zijn de 2 materialen waarmee de frames van vouwfietsen worden gemaakt aluminium en staal. Er zijn ook modellen die uit titanium of koolstofvezel worden gemaakt. Het belangrijkste voordeel van dit laatste materiaal is de lichtheid ervan, hoewel we ons ook moeten realiseren dat de prijs hoger zal zijn.

Samenvatting

Zoals je in deze shopgids hebt kunnen lezen, worden vouwfietsen steeds populairder. Fabrikanten spelen hier op in. Dit heeft ertoe geleid dat er veel verschillende modellen verkrijgbaar zijn, met verschillende gewichten en afmetingen, zowel voor in de stad als op het platteland. De prijzen van de modellen lopen dan ook erg uiteen. Je kunt een vouwfiets van tussen de 100 en 1000 euro vinden.

Dankzij de vele voordelen is het kopen van een vouwfiets altijd een goed idee. Vooral als je woning zich in de stad bevindt of als je weinig opslagruimte hebt, zul je er dankbaar gebruik van maken. Het is een praktisch vervoermiddel dat je gemakkelijk overal mee naar toe neemt en respectvol voor de omgeving én goed voor je gezondheid is. Waar wacht je nog op? Lees de details in onze gids en vind de vouwfiets die het beste bij je past!

Vond je ons artikel interessant? Plaats dan hieronder je reactie of deel het artikel op social media met je vrienden en familie, zodat ook zij de vouwfiets kunnen vinden die het beste bij hen past.

(Bron van de header afbeelding: Lassedesignen: 36494537/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies