uitschuifbaar bed
Laatst bijgewerkt: 12-10-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

19Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Heb je vaak onverwachte logés? Of houden je kinderen graag pyjama party’s? Dan is het heel handig om een opvouwbare matras te hebben. Ze zijn ook heel praktisch voor het kamperen, voor het uitrusten van campers, kampeerbusjes of als extra bed als je geen logeerkamer hebt. Ze zijn gemakkelijk op te bergen en licht van gewicht, dus eenvoudig verplaatsbaar.

De vouwmatrassen hebben een steeds uitgekiender ontwerp. Ze nemen steeds minder ruimte in beslag en veel van hen kunnen, wanneer ze opgevouwen zijn, functioneren als een poef of als een bankje. In het geval dat je overweegt om dit soort matras te kopen, hebben we een aantal aanbevelingen en tips voor je, om je te helpen bij je keuze.
Belangrijk om te weten

 • Vouwmatrassen zijn ideaal voor mensen die graag in een tent kamperen, in campers of kampeerbusjes reizen of gasten ontvangen maar niet veel ruimte hebben. Ze zijn zeer veelzijdig!
 • Het is bijna niet te geloven, maar er zijn zeer comfortabele opties op de markt. Niemand die er gebruik van maakt zal zijn eigen bed missen!
 • Bij de aankoop van een opvouwbare matras adviseren we je te letten op het gewicht, de grootte en het materiaal waarmee de overtrek is gemaakt. In het laatste deel van het artikel gaan we wat dieper in op de aankoopcriteria.

Onze selectie: De beste vouwmatrassen op de markt

Het is waar: alle opvouwbare matrassen zien er bijna hetzelfde uit, wat de keuze voor een bepaalde matras er niet makkelijker op maakt. Ze zijn bijna allemaal gemaakt van schuim – we zullen het hier later over hebben – maar ze hebben niet allemaal dezelfde kwaliteit, vandaar het prijsverschil tussen de verschillende opties! Hieronder vind je vier goede opties:

Tidigare Rekommendationer

De best beoordeelde vouwmatras

Deze opvouwbare matras van Viking Choice van 65 x 195 x 10 cm is makkelijk opklapbaar in drie delen. De matras heeft een zeer comfortabele polyether vulleing en is ideaal voor op reis, in de tent, caravan of voor onverwachte logés.

De matras is ook te gebruiken als poef of bankje als hij opgevouwen is. De katoenen hoes is afneembaar en wasbaar op 30 graden in de wasmachine. De vouwmatras wordt geleverd in een handige draagtas.

De beste tweepersoons vouwmatras

Deze opvouwbare matras, eveneens van Viking Choice is met 120 x 195 x 7 cm niet echt heel ruim voor twee personen, maar hij kan prima gebruikt worden voor twee niet al te corpulente logés. De vouwmatras is opklapbaar in drie delen en heeft een wasbare katoenen hoes.

De vouwmatras die in een draagtas geleverd wordt, heeft een stevige polyether vulling en is ideaal voor op de camping, in de boot of voor onverwachte logés. Hij is als hij dubbelgeklapt is ook te gebruiken als bankje of poef.

De beste vouwmatras voor campingbedjes

Deze matras van KEES is ideaal voor als je kindje gaat logeren of voor op vakantie. De matras past in campingbedjes met een afmeting van 60×120 cm en is heel makkelijk op te vouwen en mee te nemen in de draagtas.

De matras is van polyether schuim van 6 cm dik en heeft een katoenen overtrek, wat jammer genoeg niet wasbaar is, maar wel met een vochtige doek af te nemen is. De matras heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding.

De meest comfortabele vouwmatras

Deze vouwmatras van Beautissu heeft een 7 cm dikke schuimkern met een gemiddelde hardheidsgraad. Dit zorgt voor een optimaal comfort en beschermt je rug. Bovendien zorgt de schuimplaat voor een permanente uitwisseling van lucht en vocht.

De vouwmatras meet 80 x 195 x 10 cm en weegt slechts 3 kilo, heeft een afneembare hoes en is eenvoudig op 40° te wassen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vouwmatrassen

Het is een goed idee dat je voordat je een opvouwbare matras koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

man comfortabel slapen

Vouwmatrassen zijn ideaal voor mensen die graag kamperen, in campers of kampeerbusjes reizen of gasten ontvangen maar niet veel ruimte hebben. Ze zijn zeer veelzijdig! (Bron: Iakobchuk: 80092114/ 123rf.com)

Voor wie is een vouwmatras handig?

Veel mensen hebben nog nooit overwogen om een opvouwbare matras aan te schaffen. Daar kunnen twee redenen voor zijn: of ze hebben er geen behoefte aan, of ze hebben nog niet beseft welke voordelen ze hebben. Hoewel er andere opties op de markt zijn, zoals luchtbedden, waar we het later over zullen hebben, is een opvouwbare matras ideaal voor:

 • Kamperen: Kamperen hoeft niet oncomfortabel te zijn. Of je nu in een tent of in de buitenlucht slaapt, een vouwmatras geeft je dat extra comfort dat je nodig hebt. Er zijn zelfs bepaalde modellen die in een rugzak passen.
 • Reizen in een kampeerbusje, camper of caravan: Er zijn opvouwbare matrassen speciaal ontworpen voor bepaalde modellen bestelwagens. De meeste standaardmodellen passen er vaak wel in.
 • Het ontvangen van logés: Een klein appartement is geen belemmering meer voor het ontvangen van gasten. Een vouwmatras past in elk hoekje, je kunt hem zelfs in je dagelijks leven gebruiken – in het geval je hem als poef of bankje kunt gebruiken – of je kunt hem boven op een kast opbergen, bijvoorbeeld.
 • Pyjama party’s voor kinderen: De opvouwbare matrassen zijn geschikt en veilig voor kinderen van elke leeftijd, omdat ze niet zo hoog zijn als een standaard bed. De meeste hebben afwasbare hoezen en kunnen ook als speelmat dienen voor het slapengaan.

Wat zijn de voordelen van een vouwmatras?

Als je er nog nooit aan gedacht had om een opvouwbare matras te kopen, dan denk je er nu misschien aan om er één te kopen. Het kan natuurlijk nooit kwaad om een extra bed in huis te hebben dat makkelijk op te bergen en mee te nemen is. Je weet nooit wanneer het van pas kan komen! Dit zijn de belangrijkste voordelen:

 1. Ze zijn gemakkelijk op te bergen als ze niet in gebruik zijn.
 2. Ze maken het reizen veel comfortabeler.
 3. Ze zijn veelzijdig, je kunt ze voor verschillende doeleinden gebruiken.
 4. Ze zijn geweldig voor kinderen, zelfs als speelmat.
 5. Ze kunnen als logeerbed gebruikt worden.
 6. Ze zijn een goedkopere optie dan een traditioneel bed.
 7. Geloof het of niet, de meeste zijn heel comfortabel!

geruit bed

Het is bijna niet te geloven, maar er zijn zeer comfortabele opties op de markt. Niemand die er gebruik van maakt zal zijn eigen bed missen. (Bron: Dario lo Presti: 20563793/ 123rf.com)

Kan een vouwmatras comfortabel zijn?

Zoals we je al vertelden, is dat heel goed mogelijk. Het hangt af van de kwaliteit van de matras die je kiest, maar een opvouwbare matras kan bijna net zo comfortabel zijn als een traditioneel bed. Ze bieden meestal een goede ondersteuning en hebben een optimale hardheid waardoor je niet het gevoel hebt dat je op de vloer slaapt.

Bovendien moet je weten dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun conventionele matras direct op de vloer van de kamer te leggen of op bijvoorbeeld houten pallets. Maar als je een matras direct op de vloer legt, moet je eraan denken om de ondergrond goed schoon te houden.

Waar zijn vouwmatrassen van gemaakt?

De meeste opvouwbare matrassen zijn gemaakt van schuim. Dit is een materiaal dat zeer weinig weegt, waardoor ze gemakkelijk te bewaren en te vervoeren zijn. Het schuim houdt ook lichaamswarmte vast en isoleert je van de kou van de grond. Dit type matras gebruikt in principe twee soorten schuim, of een combinatie van beide:

 • Visco-elastisch schuim: Dit type schuim is afgeleid van polyurethaan, maar heeft bepaalde eigenschappen die het comfortabeler maken. Het reageert op lichaamswarmte en past zich aan de vorm van elke persoon aan. Het is wel zwaarder en duurder dan de andere optie.
 • Synthetisch latex- of polyurethaanschuim: dit is het meest voorkomende schuim van goedkopere vouwmatrassen. Het wordt ook schuimrubber of koudschuim genoemt. Hoewel het misschien niet zo comfortabel is, is het lichter en goedkoper dan visco-elastisch schuim. Ze zijn echter niet zo duurzaam, en worden sneller platgedrukt.

moderne dakkamer

De meeste vouwmatrassen zijn gemaakt van schuim. (Bron: Zastolskiy: 107878360/ 123rf.com)

Hoe maak je een vouwmatras schoon?

De meeste opvouwbare matrassen op de markt worden beschermd door een overtrek om te voorkomen dat de matras zelf vuil wordt. Deze is vaak waterdicht, maar er zijn ook ademende modellen. Lichtere vlekken kunnen eenvoudig worden gereinigd met een vochtige doek en een beetje zeep.
Voordat je hem weer opvouwt, moet je hem goed laten drogen.

Het is ook mogelijk om het overtrek te verwijderen en in de wasmachine te wassen. Bijna alle modellen hebben deze optie ook. Let in dit geval op de wasvoorschriften van het merk. Normaal gesproken kan het binnenschuim niet worden gewassen, maar je kunt het, voor het geval dat er vlekken op zitten, schoonmaken met een spons en een zacht schoonmaakmiddel.

Vouwmatras of luchtbed?

Als je een extra bed nodig hebt of een kampeermatras, dan kun je twijfels hebben over wat beter is, een opvouwbare matras of een luchtbed. Beide opties zijn zeer betaalbaar, veel goedkoper dan slaapbanken en nemen minder ruimte in beslag in je huis. Wat zijn de voordelen van beide opties? Laten we ze één voor één bekijken:

Vouwmatras Luchtbed
Waarom is het handig? Gemakkelijk te monteren, geen inspanning nodig. Gemakkelijk op te bergen.

Onopvallend.

Comfort Minder dik.

Steviger en comfortabeler.

Het kan bijna net zo hoog zijn als een gewoon bed.

Ze zijn zachter.

Ergonomie Omdat hij modulair is, kan hij worden gebruikt als bed, als fauteuil of zelfs als bijzettafel. Lichter.
Duurzaamheid Met goed onderhoud kunnen ze vele jaren meegaan. Vrij korte levensduur, niet meer dan drie jaar.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een vouwmatras om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de opbvouwbare matras die je nodig hebt:

Grootte en draagbaarheid

Alle opvouwbare matrassen zijn verplaatsbaar, maar de grootte ervan bepaalt voor een groot deel hoe makkelijk ze te vervoeren zijn. Koop geen grotere matras dan nodig is. Dus als je geen tweepersoonsmatras nodig hebt, kun je misschien beter een éénpersoonsmatras kopen, die veel compacter en makkelijker op te bergen is. Of een kleinere, als je een vouwmatras voor een campingbedje voor een baby nodig hebt.

Houd er rekening mee dat dit type matras, als het opgevouwen is, gemiddeld het equivalent van een derde van zijn grootte – breedte en lengte – en drie of vier keer zijn hoogte in beslag neemt. Veel van de modellen kunnen ook gebruikt worden als poefs of fauteuils, zodat je ze alle dagen kunt gebruiken.

slaapkamer met moderne inrichting

De meeste vouwmatrassen op de markt worden beschermd door een overtrek om te voorkomen dat de matras zelf vuil wordt. (Bron: Khammuean: 47266082/ 123rf.com)

Dikte

De dikte van het matrasschuim geeft je een idee van het comfort. Dikkere matrassen bieden een betere ondersteuning en zijn comfortabeler, ze lijken meer op een conventionele matras. Dunnere matrassen kunnen voor noodgevallen praktisch zijn, maar worden niet aanbevolen voor oudere mensen of mensen die last van hun rug hebben.

Natuurlijk zijn dikkere matrassen zwaarder en ook duurder. Dunnere matrassen wegen minder, zijn gemakkelijker te vervoeren en zijn veel goedkoper. Voordat je een vouwmatras koopt, moet je nadenken over je behoeften en je budget. Opvouwbare matrassen zijn meestal tussen de 10 en 20 centimeter dik.

Gewicht

Laten we bij het begin beginnen: een opvouwbare matras is geen gewoon bed, maar een extra bed dat je meeneemt op reis of dat je kan gebruiken als je logés in huis hebt. Daarom is het belangrijk dat de matras zo weinig mogelijk weegt. Zoals we al hebben gezegd, heeft het type schuim een directe invloed op deze factor.

De breedte van het schuim bepaalt natuurlijk ook het uiteindelijke gewicht van de opvouwbare matras. Een matras van 10 centimeter zal verhoudingsgewijs minder wegen dan een matras van 20 centimeter. Als referentie kunnen we aannemen dat een éénpersoons matras van gemiddelde kwaliteit en dikte tussen 5 en 7 kilo weegt. Een tweepersoonsmatras weegt ongeveer twee keer zoveel.

Van alle materialen die gebruikt worden voor de matrasovertrekken, zijn die van katoen het meest ademende. Polyester hoezen zijn daarentegen makkelijker schoon te maken.

Comfort boven alles

Hoewel er mensen zijn die zowat staand in slaap zouden kunnen vallen, hebben de meeste mensen een minimum aan comfort nodig om van een goede nachtrust te kunnen genieten. Met andere woorden, om goed te kunnen slapen heb je een matras nodig die comfortabel is. Het comfort van een opvouwbare matras wordt bepaald door de volgende factoren:

 • Het schuim waar het van gemaakt is: Visco-elastisch schuim is weliswaar zwaarder dan schuimrubber, maar ook veel comfortabeler. Een lichtgewicht matras of meer comfort? Jij beslist.
 • De dichtheid en de dikte van het schuim: Niemand weet beter dan jij wat voor soort matras je wilt. De dichtere, zwaardere matrassen ondersteunen het lichaamsgewicht beter, en ze gaan ook langer mee. Maar, zoals je inmiddels weet, hebben ze ook hun nadelen.
 • Het materiaal van de hoes: De waterdichte polyester- of kunstleren hoezen zijn gemakkelijk te onderhouden, maar zijn helemaal niet ademend. Ze zijn daarom niet erg geschikt voor in de zomer. Voor meer comfort kun je beter kiezen voor overtrekken van natuurlijke stoffen zoals katoen.

Ontwerp

De matrashoes lijkt misschien niet zo belangrijk, maar dat is het wel. De levensduur van je opvouwbare matras, het comfort en het ademend vermogen ervan hangt af. De beste matrashoes is ongetwijfeld degene die het binnenschuim – dat niet in de wasmachine kan worden gewassen – beschermt en gemakkelijk te onderhouden is.

Bij de aankoop van een vouwmatras raden we je aan om altijd een model te kiezen waarvan de hoes kan worden verwijderd en in de wasmachine kan worden gewassen. Anders zal het op den duur vuil worden – hoe goed je er ook op past, hij zal er lelijk uitzien en je zult een nieuwe matras moeten kopen.

uitschuifbare bedden

Alle opvouwbare matrassen zijn verplaatsbaar, maar de grootte ervan bepaalt voor een groot deel hoe makkelijk ze te vervoeren zijn. (Bron: Psisa: 87988806/ 123rf.com)

Samenvatting

Als je één van die mensen bent die niet gaan kamperen omdat ze niet op de harde grond willen slapen, dan heb je een opvouwbare matras nodig. Ook als je graag logés in huis hebt, maar je niet veel ruimte hebt is het handig om er een vouwmatras in huis te hebben. Ze zijn ook heel praktisch voor als je kinderen een pyjama party willen organiseren. Voor deze laatste gelegenheid kun je meerdere goedkopere matrassen kopen.

Vouwmatrassen worden niet aanbevolen voor alledaags gebruik, maar zijn in bepaalde situaties zeer praktisch. Ze zijn zeer eenvoudig mee te nemen en op te bergen in huis, en er zijn modellen die zelfs in de woonkamer kunnen worden gebruikt, als poef of fauteuil bijvoorbeeld. Het voordeel is dat ze zeer veelzijdig zijn, in tegenstelling tot luchtbedden.

Vond je onze shopgids over opvouwbare matrassen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Thamwongskul: 122037936/ 123rf.com)

Referenties (1)

1. Lorena Vargas (2019): «¿Es malo dormir con el colchón en el suelo», en The New York Times Style Magazine. [Consultado el 10 de febrero de 2020].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Lorena Vargas (2019): «¿Es malo dormir con el colchón en el suelo», en The New York Times Style Magazine. [Consultado el 10 de febrero de 2020].
Ga naar bron
Recensies