Laatst bijgewerkt: 16-02-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

21Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Boodschappen doen is voor veel mensen een vervelende klus. Om deze reden is het voor velen een fijn idee om zoveel mogelijk voedsel in één keer in te slaan en langer te kunnen bewaren. Op deze manier slaag je erin om het aantal bezoeken aan de supermarkt te minimaliseren. Het enige dat je dan nog moet hebben, is voldoende ruimte om het voedsel op te kunnen slaan. Een vrieskast kan hiervoor de oplossing zijn.

Bijna ieder huis in Nederland beschikt tegenwoordig over een koelkast met vriezer. Maar soms is de ruimte die dit apparaat biedt niet voldoende. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om daarnaast een vrieskast aan te schaffen. Een vrieskast dient om een extra opslagruimte te hebben voor het voedsel dat je langer wilt bewaren.
Belangrijk om te weten

 • Een vrieskast is een apparaat dat dient om diepvriesproducten in op te slaan. Je kunt er ook ander voedsel, zoals gekookt of rauw voedsel, in opslaan.
 • Vrieskasten zijn er in 2 verschillende formaten. Er zijn vrieskasten die zijn ontworpen om onder het aanrecht te worden geplaatst, die ongeveer 80 centimeter hoog zijn. Het andere model meet ongeveer 180 centimeter hoog en is vergelijkbaar met de grootte van een gewone koelkast.
 • Als het gaat om het bewaren van diepvriesproducten bieden vrieskasten verschillende mogelijkheden. Bij de aanschaf van een nieuwe vrieskast, is het belangrijk dat je weet wat de belangrijkste functies daarvan zijn.
 • Op de Nederlandse markt vind je verschillende modellen tegen diverse prijzen. Om de best mogelijke beslissing te kunnen maken, raden we aan om de verschillende aankoopcriteria die we in deze shopgids noemen te beoordelen.

Onze selectie: De beste vrieskasten op de markt

We beginnen deze gids met een overzicht van de 5 beste vrieskasten die je op de Nederlandse markt kunt vinden. Deze rankinglijst kan je helpen om het model te vinden waarnaar je op zoek bent. Door de productbeschrijvingen te lezen, zul je bepaalde kenmerken ontdekken die belangrijk voor je zijn maar waar je misschien nog niet eerder aan hebt gedacht. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Onze favoriete vrieskast met de NoFrost- en Frostmatic-functie

Deze vrieskast AEG heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en wordt door kopers gewaardeerd vanwege het grote gebruikersgemak. De compacte vriezer met 78 liter heeft voldoende volume voor het invriezen van o.a. vlees en vis, het maken van ijsblokjes en het bewaren van bevroren voedsel als pizza en patat.

Dankzij de 4 grote vriesladen, die je eenvoudig opent en uit de kast haalt, en de transparante diepvriesdeksels heb je altijd een perfect overzicht van wat je nog in de vriezer hebt liggen.

De beste vrieskast met een verwisselbare draairichting van de deur

Deze ruime ETNA EVV1432WIT diepvries biedt je meer dan genoeg opslagruimte om je voedingswaren op te slaan. De vriezer heeft een netto-inhoud van 170 liter.

Daardoor is dit een uiterst geschikte vriezer voor grote gezinnen, veelverbruikers en kookliefhebbers, maar ook voor mensen die simpelweg boodschappen doen niet leuk vinden en veel op willen slaan. Met de uitwisselbare deurstop is het mogelijk om de openingsrichting van de deur naar wens in te stellen.

De meest complete vrieskast


Tijdelijk niet leverbaar

Als je op zoek bent naar een vrieskast met een groot volume die lang meegaat, is de GP 1486 vrieskast van Liebherr jouw model. De vriezer is misschien ietsje duurder dan andere modellen, maar wees niet bang, dit zal zich op de lange termijn uitbetalen in comfort en kwaliteit! De vrieskast heeft een volume van 104 liter en bevat 4 vrieslades, zodat je er meer dan genoeg voedsel in kunt bewaren.

Als de temperatuur omhoog gaat, omdat je de vriezer te lang open laat staan, gaat er een temperatuuralarm af. De temperatuurindicator geeft aan wat de actuele temperatuur van de vriezer is. Het lampje brandt permanent maar de intensiteit van het lichtvermogen is verstelbaar. Je kunt de temperatuur van het apparaat instellen van -14 tot -28 graden. Liebherr beveelt een temperatuur van -18 graden aan.

De vrieskast die moeiteloos is te openen door vacuümklep-technologie

Voor degenen die op zoek zijn naar een horizontale vrieskist, is dit model van Zanussi een geschikte optie. De vrieskist is in verhouding goed betaalbaar en biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De royale Zanussi ZFC51400WA vrieskist met zuinig energielabel A+ heeft een riante vriesinhoud van van maar liefst 495 liter.

De technologie met vacuümklep voorkomt de vorming van een vacuüm in deze vrieskist voor het moeiteloos openen en sluiten van het deksel.

De beste vrieskast met MaxiBox bewaarlade

Deze compacte AEG ATB71121AW vriezer, zet je overal in huis gemakkelijk neer. Met een breedte van 55 cm en een hoogte van 85 cm is dit ook een ideale vriezer voor bijvoorbeeld op de camping of een kleine ruimte.

De laden zijn transparant en geven je direct inzicht in de hoeveelheid voedsel die je nog hebt liggen. De vriezer heeft 3 lades en een inhoud van 90 liter, daarnaast is hij met een geluidsniveau van 40dB ook nog eens erg stil. De Maxibox-bewaarlade is een extra grote vrieslade met ruimte voor grote artikelen.

Shopgids: Wat je moet weten over vrieskasten

Nu je hebt kunnen lezen wat de beste modellen en hun bijbehorende kenmerken zijn, ben je al beter bekend met de belangrijke criteria van vrieskasten waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. Dit zal je helpen om de verschillen te beoordelen tussen de opties die je op de markt kunt vinden. Maar wat voor vrieskist past nou het beste bij jou en je gezin? Hieronder helpen we je dit te ontdekken, door de meest gestelde vragen van kopers over vrieskasten te beantwoorden.

Het hebben van een vrieskast biedt extra opslagruimte voor voedsel.
(Bron: Kzenon: 23511508/ 123rf.com)

Wat is een vrieskast precies en hoe werkt het?

Een vrieskast is een apparaat dat dient om verschillende voedingsmiddelen in bevroren staat te houden. Het apparaat wordt meestal gekocht als aanvulling op een koelkast. Vrieskasten worden vooral veel gebruikt door gezinnen die de behoefte of gewoonte hebben om thuis altijd een bepaalde voorraad voedsel op te slaan.

Een vrieskast verwijdert de warmte uit het voedsel, tot het voedsel is ingevroren. Dit gebeurt door een gasvormig koelmiddel te gebruiken dat door verschillende onderdelen van het apparaat stroomt.

foco

Er wordt een continu proces in het apparaat uitgevoerd om de voedseltemperaturen onder de 0 graden te houden.

Wat is beter, een vrieskast of een vrieskist?

Je kunt je afvragen of het beter is om een vrieskast of een vrieskist te kopen. Een vrieskast is langwerpig en staat rechtop, terwijl een vrieskist breed is. De waarheid is dat ze verder geen grote verschillen vertonen. Daarom heb je misschien niet helemaal duidelijk welke type vriezer jij nou eigenlijk moet hebben. Om je te helpen mogelijke twijfels weg te nemen, tonen we je hieronder de belangrijkste kenmerken van de 2 soorten vriezers:

 • Vrieskast: De vriezer is langwerpig en staat rechtop. De toegang tot het voedsel is eenvoudiger. Als je kiest voor een vriezer met een groter formaat, zal de capaciteit niet heel anders zijn. Meestal zijn vrieskasten iets duurder dan -kisten. Ze gebruiken minder ruimte en het is gemakkelijker om ze in de keuken te plaatsen.
 • Vrieskist: De vrieskist is breed. Het belangrijkste verschil is bovendien dat je de vrieskist vanaf de bovenkant opent. Ze hebben een grote opslagcapaciteit, maar toegang tot de producten die aan de onderkant zijn geplaatst, is lastig. Vrieskisten hebben voldoende ruimte om groot voedsel te bevriezen. Ze verbruiken over het algemeen minder energie dan vrieskasten.

Wat is beter, een vrieskast of een Amerikaanse koelkast?

Een andere vraag die je jezelf kunt stellen is of het beter is om een vrieskast te hebben, of een dubbeldeurs koelkast, ook wel bekend als een Amerikaanse koelkast. Om te beginnen heeft een Amerikaanse koelkast niet dezelfde vriesruimte als een grote vrieskast. Je hebt hiermee dus niet evenveel opslagruimte. Dit is een belangrijk criterium om over na te denken.

Als je voor een dubbele koelkast kiest, moet je voldoende ruimte hebben in de keuken. De meeste keukens in Nederland zijn ontworpen om een koelkast met een enkele deur te plaatsen. Een vrieskast kun je op een andere plaats in de keuken zetten, of zelfs in de gang of op zolder. Vergeet tenslotte ook niet dat de prijs van een Amerikaanse koelkast vrij hoog is.

Een vrieskast is een apparaat dat dient om voedsel te bevriezen en op te slaan.
(Bron: Anastasiia Kuznetcova: 111261017/ 123rf.com)

Uit wat voor onderdelen bestaat een vrieskast?

Het is goed om te weten uit welke verschillende onderdelen een vrieskast bestaat en waarvoor zij dienen. Dit zal je helpen om de werking van het apparaat beter te begrijpen, wat altijd handig is als je een aankoop gaat doen. In de onderstaande tabel vind je alle informatie die je nodig hebt:

Onderdeel Functies
Compressor Dient om eerst de druk van het verdampergas te verhogen en daarna te comprimeren. Vervolgens passeert het opnieuw in de vloeibare toestand om door de vriezer te circuleren.
Expansieventiel Diens functie is om de juiste hoeveelheid koelmiddel naar de verdamper te brengen, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Om dit te doen, moeten eerst de druk en temperatuur van de vloeistof worden verlaagd.
Cilinder Capillaire buizen die draaien, waarin het koelmiddel circuleert. Het dient om de compressor en het expansieventiel te laten communiceren.
Thermostaat Behoudt de juiste temperatuur van de vriezer. Als de juiste temperatuur bereikt is, stopt het. Hetzelfde geldt voor het koelvloeistofpad, totdat de temperatuur weer stijgt.
Koelmiddel Wordt gebruikt om de vriezer te koelen. Er worden 2 vloeistoffen gebruikt: freon en ammoniak. Het is heel belangrijk dat niemand aan deze vloeistoffen komt, omdat ze gevaarlijk zijn.

Welke andere onderdelen zitten er in een vrieskast?

Laten we nu de overige elementen van de verticale vriezer bekijken. Het gaat om de externe delen van het apparaat, die essentieel zijn voor de goede werking ervan. Deze onderdelen zijn minstens zo belangrijk als de onderdelen die we in de vorige vraag hebben laten zien. Hieronder vind je de belangrijkste overige elementen:

Onderdeel Functies
Intern licht Belangrijk onderdeel om de inhoud van de vriezer te kunnen zien.
Waterafvoer Diens belangrijkste functie is om het water te verwijderen als je het apparaat laat ontdooien.
Alarm Dient om te waarschuwen als je de deur open laat staan of als de stroom uitvalt.
Bediening Wordt gebruikt om de verschillende functies van de vriezer te regelen.

Hoe werkt een vrieskast het beste?

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om de vrieskast beter te laten werken. We kunnen ons voorstellen dat, als je eenmaal de investering hebt gedaan, je het meeste uit dit apparaat wilt halen. Hieronder vind je een aantal tips die je hierbij kunnen helpen. Lees ze door en zorg ervoor dat je vrieskast zo lang mogelijk mee gaat!

 • Temperatuur: Zorg ervoor dat de temperatuur van de vriezer ongeveer -18 graden is. Zo zul je betere prestaties bereiken met een lager verbruik.
 • Plaatsing: Houd ruimte over tussen de vriezer en de muur en vermijd zo het afdekken van de ventilatiesleuven. Plaats de vrieskast nooit naast een warmtebron.
 • Energie: Houd de deur niet te lang open. Je voorkomt daarmee dat je warmte en energie verliest.
 • Onderhoud: Plaats geen heet voedsel in de vriezer. Stop de vriezer ook niet overvol. Ontdooi de vriezer zodra de ijslaag groter is dan 3 millimeter.
Journal of Food Composition and AnalysisGepubliceerd in 2017

“Diepvriesproducten behouden al hun voedingsstoffen”.

Welke vriestechnologie gebruiken vrieskasten?

Vrieskasten, net als alle andere soorten vriezers, gebruiken verschillende technologieën om het voedsel te bevriezen. Het is interessant om de verschillende technologieën te kennen, zodat je bij de aanschaf van het apparaat weet waar je voor kiest. Hieronder vind je een overzicht van de 3 belangrijkste vriestechnologieën:

 • No frost: In dit geval wordt er geen ijs of rijp aangemaakt. Het grote voordeel is dat je het apparaat niet hoeft te ontdooien.
 • Low frost: Het ijs vormt een lichte rijp in de vriezer. Het is niet moeilijk om het apparaat schoon te maken.
 • Statisch: Dit is de meest traditionele technologie. Er vormen zich kleine stukjes ijs op de wanden van het apparaat. Om het schoon te maken, moet je het apparaat eerst laten ontdooien.

Wat zijn de voor- en nadelen van vrieskasten?

Als je op dit punt van deze shopgids bent beland, weet je al heel goed wat je van een vrieskast mag verwachten. In veel gevallen is de keuze voor een vrieskast beter dan voor een ander model, zoals een Amerikaanse koelkast of een vrieskist. Maar voordat we de beoordeling van dit product voltooien en de laatste criteria bekijken die je moet meenemen in je aankoopbeslissing, willen we je nog iets anders laten zien. Hieronder vind je een handig overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van vrieskasten:

Voordelen
 • Geeft extra opslagruimte aan je keuken
 • Is een eenvoudige manier om thuis voedsel te bevriezen
 • De toegang tot het voedsel is gemakkelijk
 • Hoeft niet altijd duur te zijn
Nadelen
 • Je moet voor dit apparaat voldoende ruimte in je keuken hebben
 • Sommige opties zijn aan de dure kant
 • Verhoogt je elektriciteitsrekening

Waar moet je op letten bij je aankoop?

We zijn al bijna op het einde van deze shopgids aangekomen. We willen het artikel echter niet eindigen, zonder eerst een reeks criteria te laten zien waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een nieuwe vrieskast. Zonder twijfel zijn dit de belangrijkste aankoopcriteria die je van tevoren moet beoordelen, om zo de vrieskast te kunnen vinden die het beste bij je behoeften past. We raden je aan om de volgende factoren in overweging te nemen:

 • Formaat
 • Energieverbruik
 • Vriestechnologie
 • Draairichting deur
 • Supervriezen

Formaat

Misschien is grootte van de vrieskast wel het belangrijkste aspect dat je van tevoren moet beoordelen. Je kunt in deze zin 2 typen vrieskasten vinden. Er zijn vrieskasten die zijn ontworpen om onder het aanrecht te worden geplaatst, die ongeveer 80 centimeter hoog zijn. Het andere model meet ongeveer 180 centimeter hoog en is vergelijkbaar met de grootte van een gewone koelkast.

Met de tweede optie kun je uiteraard meer voedsel opslaan. Maar vergeet niet dat het niet altijd gemakkelijk is om een apparaat van dit formaat kwijt te kunnen. Als je thuis echter voldoende ruimte hebt, raden we je aan om voor dit model te kiezen. Dit is handiger als je bijvoorbeeld een grote familie hebt of als je gewend bent om grote hoeveelheden voedsel in één keer in te slaan en in de vriezer te bewaren.

We raden aan om een vrieskast te kiezen met omkeerbare deur, zodat je de richting waarin de deur opent kunt aanpassen aan de situatie.
(Bron: Belchonock: 106124370/ 123rf.com)

Energieverbruik

Ook het energieverbruik van de vrieskast is een zeer belangrijk aspect. Vergeet niet dat in tegenstelling tot veel andere apparaten, de vriezer altijd aan staat. De energieclassificaties van de meeste apparaten liggen tussen energieklasses A+ en A+++. De meest efficiënte apparaten zijn geclassificeerd als A+++. Als je voor een apparaat uit deze klasse kiest, zul je een hoop op je elektriciteitsrekening besparen.

Vriestechnologieën

Eerder in dit artikel lieten we je al zien dat er 3 soorten vriestechnologieën zijn. We raden aan, indien mogelijk, dat je voor een No Frost-model kiest, zodat er geen ijs in het apparaat vormt. Op deze manier voorkom je dat je het apparaat moet ontdooien en zal het schoonmaken ervan veel eenvoudiger zijn. Vergeet dus niet om het apparaat op dit criterium te controleren bij de aanschaf van je nieuwe vrieskast!

Draairichting deur

Het is belangrijk dat de vrieskast die je kiest een omkeerbare deur heeft. Dit is handig, omdat je hiermee de vrieskast in elk deel van de keuken kunt plaatsen. Het is goed mogelijk dat je na verloop van tijd de locatie van de kast wilt wijzigen, en als deze dan geen omkeerbare deur heeft, kan dit een probleem zijn. Op de lange termijn zul je erg blij zijn met deze functie!

Supervriezen

Supervriezen is een systeem dat voedsel extra snel laat bevriezen. Vriezers die deze functie hebben, bevriezen het voedsel veel sneller dan vriezers zonder deze functie. De functie dient om de eigenschappen van bevroren voedsel nog beter te bewaren. Je verliest een kleinere hoeveelheid voedingsstoffen, zoals vitaminen of mineralen. Je boodschappen blijven zo langer vers.

Samenvatting

Als je graag veel inkopen in één keer doet en voedsel langer goed houdt, is een vrieskast een onmisbare tool bij jou thuis. Een vrieskast biedt extra opslagruimte, zowel voor producten die bevroren zijn gekocht als voor voedsel dat je zelf wilt invriezen. Als je een nieuwe vriezer wilt kopen, moet je van tevoren overwegen welk formaat geschikt is voor je gezin. Vergeet ook niet om het energieverbruik van het apparaat te beoordelen, om zo je energierekening niet teveel op te laten lopen.

Een ander aspect dat je niet over het hoofd moet zien, is de vriestechniek die het apparaat gebruikt. Het meest geschikt zijn de No Frost modellen, omdat er in deze apparaten geen ijst vormt waardoor je ze makkelijker schoon houdt. Als het apparaat over de supervries-functie beschikt, worden de voedingsstoffen van het product beter bewaard. Vergeet tenslotte niet om de prijzen van de diverse modellen te vergelijken om het model met de perfecte prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Vond je onze gids over vrieskasten interessant? Laat dan hieronder je reactie achter, of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welke vrieskast het beste bij hen past!

(Bron van de header afbeelding: Loganban: 33455170/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Melissa Toorman Horecaonderneemster & levensgenieter
Melissa heeft gastronomie gestudeerd en is eigenaar van een café. Ze is groot fan van koffie en specerijen en weet hier dan ook alles van af. Op streetfoodfestivals reist ze regelmatig met haar eigen foodtruck en presenteert ze culinaire hapjes en drankjes.