diepvriezer voor levensmiddelen
Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

32Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Wist je dat de keuken voor veel mensen het middelpunt van het huis is? We brengen er fijne momenten door met het gezin en maken er de heerlijkste gerechten klaar. Het is daarom noodzakelijk dat de keuken een gastvrije en praktische omgeving is. Elektrische huishoudartikelen spelen hier een fundamentele rol bij, omdat deze ons in staat stellen te genieten van een keuken zoals dat hoort.

Helaas is het niet altijd zo eenvoudig om de apparaten te kiezen die het beste bij ons huis en ons gezin passen. Maar maak je geen zorgen, ons team van experts is er om je hierbij te helpen. In deze shopgids gaan hebben we het over de vriezer, één van de fundamentele apparaten voor de juiste organisatie van je maaltijden. Ben je op zoek naar de beste vriezers? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Een vriezer helpt je eten te bewaren, zodat je dat op een later tijdstip kunt opeten. Het is daarmee een onmisbaar onderdeel van de keuken. Veel mensen besteden echter te weinig aandacht aan hun aankoop en kopen een vriezer zonder daar al te veel bij na te denken.
 • Als je een vriezer koopt moet je niet alleen aan de voor de hand liggende kenmerken denken zoals de afmetingen, het ontwerp en de capaciteit, maar ook aan andere factoren waar je rekening mee moet houden om het beste uit dit apparaat te halen.
 • Het is bijvoorbeeld belangrijk om ook naar het vriesvermogen en het energieverbruik van het apparaat te kijken, om te beoordelen of dit het apparaat is dat je wilt kopen.

Onze selectie: De beste vriezers op de markt

Het is goed mogelijk dat je nog niet echt bekend bent in de wereld van diepvriezers. Dat is ook niet zo gek, maar weinig mensen zijn dat wel. Om je te helpen de beste vriezer op de markt te kopen, vind je hieronder een selectie met de beste modellen. Ieder product is geselecteerd vanwege zijn uitstekende prijs-kwaliteit en grote gebruikersgemak.

De vriezer met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Deze diepvriezer van PRIMO komt als grote winnaar uit onze test. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een vriezer die aan al je basiswensen zal voldoen. Dankzij de compacte afmetingen maar toch ruime inhoud van 60 liter, biedt de vriezer voldoende ruimte om al je producten in te vriezen.

De omkeerbare deur met magnetische afsluiting maakt het mogelijk om de vriezer op iedere gewenste plek te plaatsen. De vriezer is eenvoudig te installeren en maakt weinig geluid. Wat kunnen we ons nog meer wensen?

De beste vriezer als tafelmodel

Als je met z’n tweeën of alleen woont, is een tafelmodel vriezer meestal genoeg. In deze categorie komt deze vriezer van Inventum als winnaar uit onze test. De Inventum VR501 tafelmodel vriezer heeft een netto inhoud van 68 liter.

Je kunt je etenswaren verdelen over 3 handige lades. De vriezer heeft een A++ energielabel en een invriesvermogen van 4 kilo per 24 uur. Het deurtje van de vriezer is eenvoudig op te hangen. Jammer is dat er geen automatische ontdooi-functie op zit, maar die heb je eigenlijk ook niet nodig met dit apparaat.

De beste mini vriezer

Wil je liever een nog kleinere vriezer, bijvoorbeeld omdat je niet zoveel ruimte hebt in je keuken? Kijk dan eens naar deze mini vriezer van Primo. Door zijn compacte afmetingen plaats je de vriezer met gemak onder het aanrecht.

Ook kun je hem prima gebruiken als extra vriesruimte, naast je koelkast en grotere vriezer die je misschien al hebt. De mini vriezer ziet er niet alleen mooi uit, hij is ook nog eens heel praktisch. Het apparaat is licht, zodat je hem gemakkelijk verplaatst. Handig voor bijvoorbeeld feestjes of bij het kamperen.

De meest stijlvolle vriezer met RVS-look

Het oog wilt tenslotte ook wat! De Everglades EVFR550 vriezer valt op door zijn prachtige ontwerp. De vriezer is gemaakt van roestvrij staal, heeft een digitale display en grote handgreep. Dit maakt het een echte eyecatcher in iedere ruimte.

De vrieskast heeft een hoogte van 186 cm, een breedte van 60 cm en een diepte van 67 cm. Het alarmsysteem laat je tijdig weten wanneer de temperatuur onverwacht stijgt. Het prachtige apparaat maakt weinig geluid en is erg fijn in gebruik. Een aanradertje dus!

Shopgids: Alles wat je moet weten over vriezers

Vaak kopen we huishoudelijke apparaten zonder er echt veel kennis van te hebben. Om een vriezer zijn werk te laten doen, is het echter essentieel om jezelf goed te informeren over het gebruik en de kenmerken van het apparaat, voordat je een beslissing neemt. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen om eventuele twijfels weg te nemen.

neem groenten uit de koelkast

Om een vriezer zijn werk te laten doen, is het essentieel om jezelf goed te informeren over het gebruik en de kenmerken ervan, voordat je een beslissing neemt.
(Bron: Elwynn: 113764459/ 123rf.com)

Welke soorten vriezers zijn er?

Als we alleen kijken naar de grootte, de vorm en het ontwerp van de vriezer, kunnen we onderscheid maken tussen drie verschillende soorten vriezers. Je vindt ze hieronder:

 • Vrieskist: Een diepvrieskist doet het meest denken aan een kist met een klep. De deksel van dit soort vriezers zit aan de bovenkant vast. De vriezers zijn vaak erg groot. Het jammere van dit model is dat het interieur vaak minder goed te organiseren is.
 • Vrieskast: Dit zijn vrijstaande diepvriezers. De deur zit aan de voorkant, net als bij een koelkast. Je kunt de apparaten op iedere gewenste plek zetten. De binnenkant van de vriezer is meestal ingedeeld in verschillende vakken met planken en laden.
 • Inbouw-vriezers: Deze vriezers maken deel uit van de koelkast. Dat wil zeggen dat ze dezelfde deur hebben als de koelkast, of in ieder geval hetzelfde design, zodat ze minder opvallen en goed binnen het interieur van de rest van je keuken passen.

Daarnaast kun je diepvriezers ook van elkaar onderscheiden op basis van hun vriestechnologie, opslagcapaciteit, energieverbruik en klimaatklasse. Verderop in deze shopgids ontdek je wat de belangrijkste factoren zijn bij de aankoop van een vriezer.

Wat zijn de onmisbare onderdelen van een vriezer?

Als we je zouden vragen welke accessoires de vriezer heeft die je nu in je keuken hebt staan, zou je dan het antwoord op deze vraag weten? Laten we eerlijk zijn, we denken hier nooit echt over na. Toch zijn er een aantal essentiële accessoires, die ervoor zorgen dat een vriezer doet wat die moet doen. Om zoveel mogelijk uit een vriezer te halen, raden we je aan op de volgende onderdelen te letten:

 • Binnenverlichting: Wellicht heb je er nog nooit bij stil gestaan, maar een lampje aan de binnenkant van een vriezer maakt het veel makkelijker om hetgeen waar je naar op zoek bent te vinden.
 • Temperatuurregeling: De temperatuurregeling is een ander essentieel element voor een goede werking van de vriezer. Als je de temperatuur niet kunt regelen, kun je je eten niet bewaren zoals je dat wilt. Controleer daarom altijd of de vriezer een temperatuurregelaar heeft.
 • Alarm: Misschien is dit wel het meest noodzakelijke accessoire van allemaal. Het alarm waarschuwt je bijvoorbeeld wanneer de stroom uitvalt, of als je de deur van de vriezer te lang open laat staan. Zo zorg je ervoor dat het eten dat je in de vriezer bewaart, niet bederft.
 • Afvoer: Het regelmatig laten ontdooien van de vriezer is een belangrijk proces voor het juiste gebruik van het apparaat. Verderop in deze shopgids leggen we je uit hoe je dit doet. Het is in ieder geval belangrijk dat het apparaat een afvoer heeft, indien mogelijk vooraan.

Het lijkt misschien logisch, maar als je er zo over nadenkt is de kans op een succesvolle aankoop een stuk groter. Vergeet dus niet om naar de bovenstaande tips te kijken als je een vriezer koopt. Een vriezer is onmisbaar in ieder huishouden. Met dit soort handige functies weet je zeker dat je het meeste uit het apparaat zult halen.

Bevroren voedsel in de vriezer.

Het alarm van de vriezer waarschuwt je bijvoorbeeld wanneer de stroom uitvalt, of als je de deur van de vriezer te lang open laat staan.
(Bron: Bacarin: 105387350/ 123rf.com)

Hoeveel energie verbruikt een vriezer?

Je hebt vast wel eens gehoord over de energielabels van elektronische apparaten. Ook in het geval van vriezers zijn dit soort labels essentieel. Ze geven je informatie over het energieverbruik van het apparaat. Elke vriezer heeft een energielabel waar de energieklasse en het energieverbruik per jaar op staat. Deze informatie helpt je een aankoopbeslissing te maken.

Het label moet daarnaast nog een aantal andere onderdelen bevatten zoals de naam van de leverancier, de typeaanduiding, de energie-efficiëntieklasse (waarbij A+++ het meest efficiënt is en G het minst efficiënt), het volume van de beschikbare ruimte om in te vriezen, de vriestemperatuur en het geluidsniveau. Hieronder vind je een tabel met meer informatie over de verschillende vriestemperaturen en het sterrensysteem van vriezers:

Aantal sterren van de vriezer Vriestemperatuur
1 ster Tot -6 ºC
2 sterren Tot -12 ºC
3 sterren Tot -18 ºC
4 sterren Tot – 18 ºC

Hoe kun je een vriezer het beste gebruiken?

Het liefst wil je natuurlijk dat een vriezer zo efficiënt mogelijk is. Dat wil zeggen dat het voedsel goed bevroren blijft, maar dat het apparaat daar tegelijkertijd niet teveel energie voor verbruikt. Hiervoor is de ideale temperatuur -18 ºC. Maar wat kun je verder nog doen om je vriezer zo goed mogelijk zijn werk te laten doen? Hieronder geven we je de nodige tips voor een zo efficiënt mogelijk gebruik van je vriezer:

 • Installeer de vriezer nooit in de buurt van een warmtebron.
 • Zet de vriezer ook nooit te dicht tegen de muur. Het is essentieel dat lucht kan circuleren en dat de ventilatiesleuven niet worden geblokkeerd.
 • Laat de deur niet te lang openstaan. Wees gerust, het meerdere keren openen en sluiten van de deur brengt geen extra kosten met zich mee.
 • Vul de vriezer beetje bij beetje, zodat het voedsel beter bevriest. Het is ook aan te raden om de dag voordat je begint met de vriezer te vullen, op de snelvriesknop te drukken.
 • Leg nooit warme etenswaren in de vriezer.

Controleer van tijd tot tijd of de vriezer nog steeds hermetisch sluit en of de deur nog perfect op de kast aansluit. Met deze eenvoudige tips zul je merken dat je vriezer beter werkt, minder energie verbruikt en bovendien veel langer in goede staat blijft.

Vriesvak van een koelkast

Controleer van tijd tot tijd of de vriezer nog steeds hermetisch sluit en of de deur nog perfect op de kast aansluit.
(Bron: Paire: 33901133/ 123rf.com)

Hoe moet je een vriezer ontdooien?

Het is belangrijk om je vriezer regelmatig te laten ontdooien. We zijn ons er goed van bewust dat dit een omslachtige taak is waar we eigenlijk nooit een goed moment voor vinden. Toch is het essentieel dat je dit doet, om de vriezer in goede staat te houden. Het is aan te raden om de vriezer gemiddeld twee keer per jaar te ontdooien, om te voorkomen dat het voedsel bederft. Hoe je een vriezer moet ontdooien? Volg de volgende stappen:

 • Koppel het apparaat los van de stroom.
 • Zorg ervoor dat je doeken of papier rond de vriezer legt om de vloer te beschermen tegen waterschade.
 • Maak de vriezer volledig leeg, inclusief alle planken en lades.
 • Wacht tot al het ijs in de vriezer is ontdooid.
 • Maak een mengsel van water, vloeibare zeep en een paar druppels azijn en maak daarmee de binnenkant van de vriezer schoon.
 • Zorg ervoor dat je daarna alle oppervlakken volledig droogt met een schone en droge doek.
 • Sluit de vriezer weer en wacht tot deze de juiste temperatuur heeft bereikt om het voedsel terug te leggen.

Onthoud dat ontdooid voedsel in de meeste gevallen niet opnieuw kan worden ingevroren. Als je er zeker van wilt zijn dat je voedsel niet ontdooit, raden we je aan om het tijdens het volgende van de bovenstaande stappen, in een andere vriezer te leggen. Bijvoorbeeld die van je buurman.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Door het lezen van deze shopgids ben je een expert in het kopen van een vriezer geworden. Toch willen we je graag nog een tip geven. Als je een nieuwe vriezer gaat kopen en voor een groot aantal modellen staat, houd dan rekening met de aankoopcriteria die we hieronder noemen. Op die manier zul je er zeker van zijn dat je het beste model in zijn soort koopt.

Afmetingen

Het eerste criterium dat je moet controleren, is of de vriezer die je wilt kopen, wel past op de plaats die je daarvoor hebt bedacht. Gelukkig is er een grote verscheidenheid aan vriezers met verschillende afmetingen, zodat je altijd de vriezer vindt die het beste bij je past: van mini-vriezers tot industriële apparaten met een enorm formaat.

Onthoud dat het belangrijk is dat de vriezer voldoende ruimte heeft om te ventileren. Er moet plek zijn voor de luchtcirculatie en de ventilatieopeningen mogen nooit worden afgedekt. Er moet altijd ruimte zitten tussen het apparaat en de muren of andere apparaten.

de hand van een jongeman opent een vrieskistdeur...

Onthoud dat het belangrijk is dat de vriezer voldoende ruimte heeft om te ventileren. Er moet plek zijn voor de luchtcirculatie en de ventilatieopeningen mogen nooit worden afgedekt.
(Bron: Loganban: 33455170/ 123rf.com)

Capaciteit

Hoewel niet iedereen hier aandacht aan besteedt, is de vriescapaciteit een van de belangrijkste aspecten voor een vriezer om effectief te zijn en voor ons om al ons voedsel bevroren te houden. Het vriesvermogen wordt meestal gemeten in het aantal kilogram dat de vriezer per 24 uur kan bevriezen.

Hoewel de meeste horizontale vrieskisten de grootste vriescapaciteit hebben, in sommige gevallen zelfs tot 20 kilogram per 24 uur, zijn er tegenwoordig ook verticale vrieskasten en inbouw-vriezers met zeer geavanceerde technologieën. Het is belangrijk dat je van tevoren bedenkt hoeveel vriesvermogen jij en je huishouden nodig hebben, zeker als je de vriezer veel gebruikt.

Omlaag die meterInitiatief van Mijn Groene Huis huishoudens voor energiebesparing via kleine maatregelen en nieuwe gewoontes
“Met je koelkast en vriezer verbruik je 2,5 tot 10% van de totale hoeveelheid stroom in huis. Dat is best veel. De exacte hoeveelheid is sterk afhankelijk van het energielabel. Met een A+++ koelkast heb je een hele zuinige in huis. Het energieverbruik kun je verder beperken door slim te koelen, te vriezen en te ontdooien.”

Energieverbruik

Ook het energieverbruik is een belangrijke factor bij je keuze voor een vriezer. We raden aan om van tevoren goed te controleren hoe energiezuinig het apparaat dat je wilt kopen daadwerkelijk is. Zo voorkom je verrassingen als de elektriciteitsrekening binnenkomt. Het is daarbij niet verwonderlijk dat hoe groter de vriezer, hoe meer energie deze verbruikt.

Het verbruik van een vriezer wordt gemeten in kilowatt (kWh) per uur. Je vindt het getal vaak in de productbeschrijving van de vriezer. Als je twijfelt tussen twee modellen, raden we aan om altijd voor het zuinigste apparaat te gaan. Dat is op de lange termijn niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Eerder in deze shopgids gaven we je al het advies om de vriezer op een temperatuur van -18 ºC te houden. Op die manier help je het apparaat om zo zuinig mogelijk te werken.

Samenvatting

Hoewel dit misschien zo lijkt, is het kopen van een vriezer niet altijd een makkelijke taak. Om de vriezer te kopen die het beste bij jou en je huishouden past, is het belangrijk dat je weet hoe het apparaat werkt, wat de beste modellen zijn en op welke factoren je nog meer moet letten bij je aankoop.

In deze shopgids vergelijken we de beste modellen met elkaar. Verder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over dit product. De vriezer is een apparaat dat de hele dag aanstaat. Het moet daarom een praktisch en efficiënt apparaat zijn. Let daarom goed op de afmetingen, de capaciteit en het verbruik van het apparaat.

Vond je onze shopgids over vriezers interessant? Deel het artikel dan op social media of laat hieronder een reactie achter. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Dipressionist: 19058525/ 123rf.com)

Referenties (1)

1. REGLAMENTO DELEGADO (UE) No 1060/2010 DE LA COMISIÓN de 28 de septiembre de 2010 por el que se complementa la Directiva 2010/30/UE del Parlamento Europeo y del Consejo en lo relativo al etiquetado energético de los aparatos de refrigeración domésticos [Internet]. Boe.es. 2010 [cited 18 October 2019]. Available from: https://www.boe.es/doue/2010/314/L00017-00046.pdf
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Gedelegeerd reglement
REGLAMENTO DELEGADO (UE) No 1060/2010 DE LA COMISIÓN de 28 de septiembre de 2010 por el que se complementa la Directiva 2010/30/UE del Parlamento Europeo y del Consejo en lo relativo al etiquetado energético de los aparatos de refrigeración domésticos [Internet]. Boe.es. 2010 [cited 18 October 2019]. Available from: https://www.boe.es/doue/2010/314/L00017-00046.pdf
Ga naar bron
Recensies