Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

33Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote walkie talkie test 2023. Hier stellen we alle walkie talkies die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

Hiermee willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste walkie talkie voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een walkie talkie wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Met een walkie talkie kun je over grotere afstanden heel snel met andere mensen of grotere groepen communiceren.
 • Een walkie talkie is de mobiele en handzamere versie van een zenderradio en is daarom de ideale metgezel voor openluchttochten met meerdere kleine groepen.
 • Het werkt onafhankelijk van mobiele telefoon providers en is dus gratis te gebruiken. Bovendien heb je geen extra kwalificaties nodig om een walkie talkie te bedienen.

Walkie Talkie: Onze selectie

Motorola Walkie Talkie

Ontdek de Motorola Walkie Talkie: het perfecte communicatiemiddel voor u en uw avonturiersvrienden. Met deze indrukwekkende walkie talkie kunt u genieten van een bereik tot wel 10 km (afhankelijk van terrein en omstandigheden), waardoor u altijd in contact blijft, zelfs als u ver van elkaar verwijderd bent. Bovendien is er geen noodzaak om te vrezen voor weersinvloeden, want de IPX4 bescherming zorgt ervoor dat uw walkie talkie bestand is tegen de elementen.

Motorola Walkie Talkie

Geniet van kristalheldere gesprekken met de Yealink Optima HD Voice-technologie en de breedband-codec Opus, die een uitstekende geluidskwaliteit garanderen. Dit maakt het mogelijk om moeiteloos te communiceren, zelfs in luidruchtige of verre omgevingen. Met een indrukwekkende actieradius van maximaal 4 km (afhankelijk van terrein en omgevingsomstandigheden), blijft u altijd in contact met uw team of familie.

Motorola Walkie Talkie

U hoeft zich geen zorgen te maken over de levensduur van de batterij. De PMR-stations zijn voorzien van een complexe batterijbesparingsfunctie, waarmee de levensduur van de batterij met meer dan 50% kan worden verlengd. Het pakket bevat een batterij voor elk station, zodat u altijd klaar bent voor uw volgende avontuur.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een walkie talkie koopt

Wat is een walkie talkie?

Een walkie talkie of handheld radio, afgekort HFuG, is een zogenaamde radio met een netonafhankelijke stroomvoorziening, d.w.z. een oplaadbare batterij.

Een walkie talkie is bijzonder geschikt voor noodgevallen. (Beeldbron: pixabay.com/paologhedini)

Het voordeel is dat een walkie talkie door één persoon in de hand bediend kan worden en, vooral, op het lichaam gedragen kan worden. Dit maakt de walkie talkie tot een mobiele metgezel in alle situaties, in tegenstelling tot de logge en zware zendradio’s. Draagbare radio’s worden niet alleen gebruikt op de fiets, op de motor, bij trektochten of skitochten, maar ook in de auto of op de plaats van het geregistreerde amateurradiostation.

Walkie Talkie wat te overwegen?

Er zijn verschillende categorieën walkie talkies, die ook informatie geven over het bandbreedtebereik en het zendvermogen.

Walkie talkies zijn verdeeld in twee toepassingsgebieden

Het ene is het gebied van de BOS portofoons en het andere is het gebied van de amateur radio portofoons. We hebben ze hieronder kort voor je beschreven.

Welke BOS portofoon heb ik nodig?

BOS portofoons behoren tot de categorie van de officiële portofoons. BOS staat voor “Behörden und Organisationen mit Sicherheitsaufgaben” (autoriteiten en organisaties met beveiligingstaken). De afkorting FuG staat voor radio.

FuG 10

De FuG 10 werkt in de zogenaamde 2-m band en heeft tien geprogrammeerde (of kwarts) kanalen. Hij is alleen geschikt voor intercomgebruik, wat betekent dat slechts één persoon tegelijk kan spreken of zenden. Het heeft een zendvermogen van één watt.

Welke FuG je nodig hebt hangt af van waar je je walkie talkie voor wilt gebruiken. (Bron: pixabay.com/skeeze)

Voor dit type walkie talkie is er een 40 cm lange (lambda kwart lengte) staafantenne of een 15 cm lange antenne die inductief verkort wordt door oprollen. De kortste van de twee antennes heeft echter veel slechtere stralingseigenschappen, maar maakt de walkie talkie hanteerbaarder. De bedrijfstijd van een FuG 10 is ongeveer vier uur.

FuG 10a

Dit type radio is een meerkanaals radio voor 92 kanalen in het 2-m bereik. Zowel de bandpositie als het soort verkeer kunnen op deze versie omgeschakeld worden. Intercom en voorwaardelijk intercom verkeer zijn mogelijk. De FuG 10a heeft een zendvermogen van ongeveer één watt, met een bedrijfstijd van ongeveer 4 1/2 uur.

FuG 10b

De FuG 10b komt overeen met de FuG 10a, maar kan ook met een hoger zendvermogen werken. Dit stelt de walkie talkie in staat om functies als FMS of andere extra functies uit te voeren.

FuG 11b

Sinds 1994 vertegenwoordigt de FuG 11b een nieuwe generatie walkie talkies voor de 2-m band. Alle 117 kanalen van het 2-m bereik, zowel de bovenste als de onderste band, kunnen geschakeld worden. Dit maakt de FuG 11b tot een meerkanaals walkie talkie. Hij kan gebruikt worden in tweerichtingsverkeer en in conditioneel tweerichtingsverkeer. Het aantal schakelbare kanalen kan echter ook door een aangepaste programmering tot een bepaalde selectie beperkt worden. Het toestel heeft een zendvermogen van één watt.

FuG 13

Tien geprogrammeerde kanalen voor het 4 m bereik en een zendvermogen van één watt zijn bij dit type walkie talkie beschikbaar. Hij is geschikt voor intercom en voorwaardelijk intercom verkeer en werd vooral voor speciale doeleinden gebruikt. De vormgeving is gebaseerd op die van de FuG10.

FuG 13a

Deze walkie talkie is een meerkanaals 4-m radio. Met een zendvermogen van één watt kan hij net als de FuG 13 zowel in de onderste als in de bovenste band gebruikt worden in intercom en conditioneel intercom verkeer. In sommige deelstaten van de Republiek is het bezit en gebruik van 4-m portofoons echter voorbehouden aan stads- of gemeentebestuurders en districtsbrandweerinspecteurs. Overtreding wordt bestraft met een boete.

FuG 13b

De FuG 13b komt overeen met de FuG 13a, maar kan ook met een hoger zendvermogen werken en uitgerust zijn met een alarmzender, FMS of andere extra functies.

Amateur radio handsets

Handradio’s voor radioamateurs worden meestal gebruikt op de 2 m en/of 70 cm band, soms ook op de 23 cm, 6 m of 10 m band.

Je kunt een amateurradio gebruiken zonder een vergunning voor radio-operator. (Foto bron: pixabay.com/PIX1861)

In de amateurradiodienst, waar je je in bevindt als je een walkie talkie gebruikt, worden veel verschillende portofoons gebruikt. Sommige modellen kunnen ook in functie opgewaardeerd worden, zodat meeluisteren en zenden op de frequenties van BOS portofoons mogelijk is.

Handradio’s voor amateurs mogen gebruikt worden zonder een radio-operatorsdiploma!

Hier is nog een tabel om je een snel overzicht te geven van de verschillende frequentiebanden.

Naam Frequentieband
BOS portofoon FuG 10,FuG 10a,FuG 10b,FuG 11b 2-m-band
FuG 13,FuG 13a,FuG 13b 4-m-band
Amateur radio portofoons geen aanduiding 2-m-band, 70-cm-band, af en toe ook in de 23-cm-, 6-m- of 10-m-band

Wat kost een walkie talkie?

Je kunt een walkie talkie kopen voor zo weinig als €15. Afhankelijk van de eisen die je stelt aan prestaties en kwaliteit, en aan extra functies, kan de prijs oplopen tot €300 per toestel.

Prijssegment Range
Onderste prijsklasse 15 € – 80 €
Middelste prijsklasse 81 € – 200 €
Bovenste prijsklasse alles boven de 200 €

Wat is het alternatief?

Een mogelijk alternatief voor een walkie talkie zou een walkie talkie app op je smartphone kunnen zijn. Maar om zo’n app te laten werken, heb je het netwerk van je mobiele telefoon provider nodig. Meer informatie over dit onderwerp vind je hieronder in het hoofdstuk Trivia.

Besluit: Welke soorten walkie talkies zijn er en welke is geschikt voor jou?

Je kunt in principe kiezen tussen deze soorten walkie talkies:

 • Walkie Talkie voor kinderen
 • Walkie talkie voor hobby radio-operators
 • Walkie talkie voor senioren
 • Walkie talkie voor professionals

Wat onderscheidt een walkie talkie voor kinderen en wat zijn de voordelen en nadelen?

Speelse modellen voor kinderen zijn al goedkoop te koop. Ze zijn vaak kleurrijk, met motieven die kinderen aanspreken. Ze hebben meestal maar een kort bereik, bijvoorbeeld van de kinderkamer naar de tipi tent in de tuin.

Voordelen
 • Aantrekkelijk ontwerp voor kinderen
 • Spelenderwijs leren omgaan met de radio
 • Kindvriendelijke bediening
Nadelen
 • Beperkt frequentiebereik
 • Geringe gebruiksduur van de batterij

Als je informatie zoekt over tipi tenten, kun je hier onze uitgebreide gids over tipi tenten vinden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een walkie talkie voor hobby radio-operators?

Als je je walkie talkie alleen in je vrije tijd wilt gebruiken, volstaat een handheld amateurradio. Deze hebben meestal een bereik van 2-10 kilometer en een batterijduur van ongeveer 4 uur.

Voordelen
 • Geen radio-operatorvergunning nodig
 • Directe communicatie
 • Handzaam en mobiel
Nadelen
 • Beperkt bereik
 • Batterijgebruik van ca. 5 uur

Zorg er echter voor dat je toekomstige walkie talkie geen BOS portofoon is. Deze radiofrequenties zijn uitsluitend gereserveerd voor politie en brandweer.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een walkie talkie voor professionals?

Walkie talkies voor professionals mogen alleen gebruikt worden door opgeleide mensen met een geldig radio-operatorsdiploma.

Voordelen
 • Groot aantal kanalen
 • Groot bereik
 • Langere levensduur van de batterij
Nadelen
 • Geen gebruik zonder een radio-operators certificaat
 • Hoge aanschafprijs

Dit moet je laten zien, bijvoorbeeld als je een vaarbewijs wilt halen of als hobbyvlieger. In deze gevallen zijn de walkie talkies meestal al permanent geïnstalleerd. Ze mogen alleen gebruikt worden met het juiste radio-operator certificaat!

Wat onderscheidt een walkie talkie voor senioren en wat zijn de voordelen en nadelen?

Het is raadzaam bijzondere aandacht te besteden aan gebruiksvriendelijkheid, zoals de grootte van de toetsen, de bedieningsfuncties en de grootte van het scherm.

Voordelen
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Rendabel
 • Nuttige extra functies bv. noodoproeptoets
Nadelen
 • Gering bereik
 • Geringe gebruiksduur van de batterij

Dit is echter sterk afhankelijk van de individuele gebruiker.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om walkie talkies te vergelijken en te evalueren

We hebben de volgende criteria gekozen om je beslissing te vergemakkelijken:

 • Range
 • Nummer
 • Extra functie

Range

Het bereik van de toestellen varieert sterk, afhankelijk van het type en het beoogde gebruiksgebied. In de regel is dat zo’n 2-10 kilometer. Als de lading van de batterij afneemt, neemt ook het zendbereik van je walkie talkie af.

Voordat je een walkie talkie koopt, moet je goed nadenken over het bereik dat je nodig hebt. (Foto bron: pixababy.com/paologhedini)

Bedenk waar je je walkie talkie voor wilt gebruiken voor je hem koopt en vraag het na bij de handelaar of online winkel. Bedenk dat het bereik ook sterk afhankelijk is van de geografische omstandigheden.

Nummer

Het aantal walkie talkies dat je moet kopen hangt af van met hoeveel mensen je tegelijk wilt communiceren. Toch is het zinvol om er minstens twee te kopen.

Extra functies

Een walkie talkie kan een aantal eenvoudige maar nuttige extra functies hebben, zoals een ingebouwde zaklamp, een kompas of een noodsignaalfunctie. Met een beetje technische vaardigheid kunnen echter ook moderne toestellen opgewaardeerd worden naar de BOS frequenties.

Wetenswaardigheden over walkie talkies

Accessoires voor een walkie talkie

Afhankelijk van het gebruiksgebied zijn er verschillende accessoires voor walkie talkies, zoals headsets, microfoons, stuurwielbevestigingen, luidsprekers, oplaadstations of riemklemmen.

Toepassingsgebieden van een walkie talkie

Walkie talkies kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden. Bovenal dienen ze als communicatiemiddel tussen verschillende mensen over korte afstanden. In de commerciële sector worden walkie talkies veel gebruikt, bijvoorbeeld op beurzen, festivals, in stadions of bij soortgelijke grote evenementen. In de particuliere sector worden ze meer gebruikt bij uitstapjes of excursies om een voortdurende communicatie te verzekeren.

Versterken of vervormen van het signaal van een walkie talkie

Om je walkie talkie signaal te versterken heb je wat technische vaardigheden nodig en een walkie talkie waarmee je het frequentiebereik kunt vergroten. Zoek op het Internet naar een schakelschema en aanwijzingen over hoe je het frequentiebereik kunt uitbreiden zodat het bij je walkie talkie past.

Als je al een walkie talkie volgens je ideeën gekocht hebt, kun je die naderhand niet meer door elkaar gooien. Als je dat doet, moet je een walkie talkie kopen met versleutelde transmissie als extra functie af werkt. In de volgende video willen we je een voorbeeld laten zien van hoe het zendvermogen van een portofoon kan worden vergroot.

Walkie talkie apps op je smartphone

Er zijn verschillende apps waarmee je van je smartphone een walkie talkie kunt maken met een push-to-talk functie. Deze functie lijkt op een spraakbericht, behalve dat het direct aan de ontvanger wordt afgespeeld en die direct kan reageren, net als een walkie talkie. Welke app voor jou het beste werkt hangt af van wat je behoeften zijn. Een goed alternatief voor de walkie talkie, maar alleen zolang het mobiele netwerk het toelaat.

Beeldbron: pixabay.com/natura_photos

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies