Walkie-talkies
Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

32Onderzochte producten

30Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

17Verzamelde opmerkingen

Hoewel de constante evolutie van de mobiele telefoons de walkie talkies naar de achtergrond heeft verdrongen, hebben ze nog steeds veel te bieden. Want niemand twijfelt aan hun positieve bijdrage aan de communicatie tussen personen. Bovendien zijn het apparaten die in de bouwsector, maar ook in andere sectoren zoals de horeca, nog steeds veelvuldig worden gebruikt.

Maar de aankoop van een walkie talkie, ook wel portofoon genoemd, is nog niet zo eenvoudig. Welke walkie talkie het beste bij jou past, hangt grotendeels af van waarvoor je de walkie talkie wilt gaat gebruiken. In dit artikel willen we je proberen te helpen bij de aankoop van de beste walkie talkie voor je behoeften.
Belangrijk om te weten

 • Walkie talkies of portofoons zijn uitstekende alternatieven voor groepsreizen, maar ook voor gebruik in de bouw-, horeca- en beveiligingssector.
 • Als je op zoek bent naar snelle en eenvoudige communicatie, dan is deze optie ideaal.
 • De reikwijdte van het apparaat is essentieel bij de aankoop van een portofoon. De afstanden zijn gebaseerd op open gebieden. In de bebouwde kom is de afstand die je met een walkietalkie kunt overbruggen aanmerkelijk minder.

Onze selectie: De beste walkie talkies op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste walkie talkies die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

De walkie talkie met de beste prijs-kwaliteit verhouding


AffiliateLinkDe walkie talkie set Alecto FR-125 heeft een bereik van maar liefst 7 kilometer, en beschikt over 16 kanalen. Je kunt de set gebruiken voor recreatief gebruik, maar de kwaliteit is zo goed dat hij ook in de bouw gebruikt kan worden.

Het laadstation werkt op oplaadbare batterijen, die meegeleverd worden. Met een opgeladen set kun je hem 30 uur gebruiken, spreektijd is 13 uur.

De beste walkie talkie voor extreme omstandigheden


AffiliateLinkDe Motorola TLKR T80 Extreme is uitermate geschikt voor buitengebruik, zoals voor sporters, in de bouw, of voor de beveiligingssector. De portofoon, met 8 kanalen en 38 sub-kanalen, is dan ook verstevigd en waterbestendig.

De set van Motorola heeft een bereik van 10 kilometer(!) en heeft een ingebouwde zaklamp, ruimtebewaking, een trilfunctie en VOX. Met een opgeladen set heb je tot 16 uur spreektijd.

De beste walkie talkie voor kinderen


AffiliateLinkMet de Talk-it walkie talkie kan je met 3 personen (kinderen, maar natuurlijk ook volwassenen) tot 3 km communiceren. De walkie talkie set heeft 22 kanalen, 99 sub-kanalen en 10 verschillende oproeptonen.

Verder kan de 3-delige set wel tegen een stootje, heeft een ingebouwde zaklamp en een gebruiksduur van 12 uur stand-by en 4 uur spreektijd.

De beste walkie talkie voor (water)sporters


AffiliateLinkDeze complete walkie talkie set van Alecto heeft een spreekafstand tot 10 kilometer en is voorzien van VOX-aansturing: je praat in de microfoon en de walkie talkie schakelt automatisch in. Verder heeft de walkie talkie een ingebouwde zaklamp die een SOS-signaal begint te flitsen zodra je te water raakt.

De robuuste set beschikt over 16 kanalen en 121 sub-kanalen, en is ideaal voor watersporten als roeien, surfen, vissen, etc. De set is namelijk waterproof en kan tot 1 meter diep tot 30 minuten ondergedompeld blijven.

Shopgids: Alles wat je moet weten over walkie talkies

Het is een goed idee dat je voordat je een walkie talkie koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

De meest voorkomende portofoons zijn vergunningsvrij, zodat je ze zonder problemen kunt gebruiken.
(Bron: Maridav: 127878778/ 123rf.com)

Hoe werkt een walkie talkie?

Het draadloze apparaat heeft een accu en een antenne en hierdoor is het mogelijk om te communiceren zonder gebruik te hoeven maken van een zendmast of een (mobiel) netwerk. Als de toestellen allebei op hetzelfde kanaal zitten is het mogelijk om onderling te communiceren.

Het toestel heeft de naam gekregen doordat het mogelijk is om te praten tijdens het lopen. Door middel van het drukken op de PTT toets (Push To Talk) is het mogelijk om je boodschap over te brengen naar de ontvanger. Wanneer je de knop loslaat, kan de ontvanger je antwoord geven.

Waar kan ik een walkie talkie voor gebruiken?

Voor het gebruik maken we een onderscheid tussen professioneel en recreatief gebruik:

 • Recreatief gebruik: Walkie talkies kunnen worden gebruikt om te communiceren op reizen met meerdere auto’s en lange afstanden. Ze zijn ook een geweldige optie voor wandelen, wintersport of de jacht. Voor kinderen zijn er specifieke walkie talkies die zeer eenvoudig te gebruiken zijn.
 • Profesioneel gebruik: Professionele portofoons kunnen zeer nuttig zijn in sectoren als de bouw, horeca (evenementen) of beveiliging. Deze apparaten zorgen voor een vlotte communicatie tussen de teamleden.

Wat zijn de voor- en nadelen van walkie talkies?

Nu vraag je jezelf misschien af: Waarom zou ik een walkie talkie gebruiken als er mobiele telefoons zijn? Dat is een logische vraag. We zijn zo aan onze smartphones gewend dat het niet gauw in ons opkomt om iets anders te gebruiken. Maar als je er even over nadenkt, zal je merken dat walkie talkies veel voordelen hebben:

Voordelen
 • Goedkoop.
 • Kostenloze communicatie.
 • Er zijn opties met- en zonder vergunning.
 • Er zijn modellen voor kinderen.
 • Eenvoudig te gebruiken.
 • Ze maken een snelle communicatie mogelijk.
 • Lichtgewicht.
 • Hanteerbaar.
 • Duurzaam.
Nadelen
 • Sommige modellen hebben geen lange batterijduur.
 • Je kunt last hebben van ruis.

Welke soorten walkie talkies zijn er?

In grote lijnen zijn er drie verschillende soorten walkie talkies. Uiteraard kunnen er ook binnen elke categorie verschillen zijn tussen de diverse modellen. Om de zaken niet al te ingewikkeld te maken, maken we echter alleen een algemeen overzicht van deze drie hoofdgroepen. Dit zijn de analoge, digitale en hybride portofoons:

 1. Analoge walkie talkies: De analoge walkie talkies worden steeds minder gebruikt en bieden iets minder duidelijke communicatie dan hun digitale tegenhangers, en zijn ook gevoeliger voor interferentie.
 2. Digitale walkie talkies: De beste digitale portofoons garanderen een superieure geluidskwaliteit. Het grote aantal kanalen maakt een ruisvrije en storingsvrije communicatie mogelijk.
 3. Hybride portofoons: Dit zijn apparaten met een dubbele configuratie. Hierdoor kun je, afhankelijk van waar je je bevindt, gebruik maken van de analoge of digitale optie. Op die manier wordt je niet onderbroken als er een storing is in een van de netwerken.

Hoe moet je een walkie talkie gebruiken?

Hoewel de meeste walkie talkies en portofoons heel gemakkelijk te gebruiken zijn, zijn een aantal aanbevelingen altijd welkom. Daarom laten we hieronder een reeks richtlijnen zien:

 • Uitpakken: Als je de doos opent, let er dan op dat de inhoud compleet is. Controleer of het geluid een minimale kwaliteit heeft, zelfs op enige afstand. Kijk ook of de lader in goede staat verkeert.
 • Vaststellen van gebruiksregels: Om de communicatie te verbeteren, is het het beste om regels vast te stellen. Als beide gesprekspartners tegelijkertijd spreken, zal het overbrengen van berichten een ingewikkelde taak zijn. Onderbreek elkaar niet. Bovendien, voor een grotere vloeibaarheid, moet beknoptheid de overhand hebben – wees ook voorzichtig met het soort informatie dat je openbaar maakt!
 • Organiseer een duidelijke structuur: Als er meer dan twee portofoons zijn aangesloten op het netwerk, moet je vaste manieren vaststellen om elke gesprekspartner te bellen. Op die manier zal de communicatie effectiever zijn. Vergeet niet dat je, om je berichten te verzenden de betreffende knop moet indrukken en op een afstand van 2 tot 5 cm van het apparaat moet spreken.

Als er meer dan twee portofoons zijn aangesloten op het netwerk, moet je vaste manieren vaststellen om elke gesprekspartner te bellen.
(Bron: Lightfieldstudios: 107896738/ 123rf.com)

Een walkie talkie met een vergunning of een vergunningvrije walkie talkie?

Afhankelijk van de gebruiksfrequentie kun je een gelicentieerde walkie talkie of een vergunningvrije portofoon aanschaffen. Het spreekt voor zich dat deze laatste optie veel meer gebruikt wordt, omdat ze goedkoper zijn en geen kosten of extra vereisten met zich meebrengen. Maar de portofoons met een vergunning kunnen een superieure prestatie leveren. Het hangt ervan af van wat je zoekt:

 • Portafoon met licentie: Deze werken op specifieke kanalen. Ze zijn speciaal ontworpen voor professioneel gebruik of radioamateurs. Ze worden ook op grote schaal gebruikt door bepaalde overheidsfunctionarissen. Ze hebben een administratieve vergunning nodig.
 • Walkie talkies zonder vergunning: Dit zijn walkie-talkies bedoeld voor recreatief gebruik en communicatie. Zij hebben geen vergunning of administratieve toestemming nodig. Ze kunnen iets minder nauwkeurig zijn dan gelicentieerde portofoons.

Samenvatting

Hoewel de maatschappij zich steeds meer op mobiele telefoons richt, worden walkie-talkies nog steeds veel gebruikt. In bepaalde sectoren, zoals de horeca of de beveiligingssector, bieden de walkie talkies of portofoons een snelle en vlotte communicatie. Maar ze kunnen ook gebruikt worden voor recreatieve gelegenheden, zoals wandelen of reizen met vrienden.

Bij de aankoop van de juiste walkie talkie, zijn er een aantal dingen die je moet overwegen. Bestudeer het bereik dat je nodig hebt, evenals de batterijduur van het model. Je moet ook weten waar je het voor wilt hebben en of je extra functies nodig hebt, zoals handsfree bediening of de mogelijkheid om er een headset op aan te sluiten.

Vond je onze shopgids over walkie talkies interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Zhudifeng: 42487941/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies