Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

45Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Wandeljassen test op 2021. Hier stellen we alle wandeljacks voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste wandeljack voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een wandeljack koopt.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Wandeljacks stellen je in staat om ondanks slechte weersomstandigheden tijd in de natuur door te brengen zonder het koud of nat te krijgen.
 • In principe worden wandeljacks onderscheiden door hun materialen en de bijbehorende functies.
 • Hardshell jassen zijn vooral geschikt voor barre weersomstandigheden en beschermen je tegen sneeuw- of regenstormen, terwijl softshell of fleece jassen vooral geschikt zijn voor gematigde weersomstandigheden en je dankzij hun ademende eigenschappen beschermen tegen zweten.

Wandeljas: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een wandeljas koopt

Voor wie is een wandeljas geschikt?

In principe is een wandeljack geschikt voor iedereen die tijd in de natuur doorbrengt en zich tegen het weer wil beschermen. Met zijn vele voordelen is het wandeljack een van de meest populaire onder de functionele jassen.

Wandeljacks zijn door hun functionaliteit ook geschikt voor uitstapjes in onbekende gebieden. (Beeldbron: unsplash.com/ Khamkhor)

Omdat wandeljacks meestal van een bepaald materiaal gemaakt zijn, is het belangrijk een jack te vinden dat zich aanpast aan de behoeften van je lichaam. Als je veel zweet, moet je bij het kopen bepaalde materialen vermijden.

Er zijn echter ook verschillende modellen die ademend en vochtregulerend zijn en zo bijdragen tot de juiste functie. Ook het gezondheidsaspect van het wandeljack moet niet onderschat worden. Want wandeljacks voorkomen dat je ziek wordt door je te beschermen tegen het weer door hun hoge isolatie, waterdichtheid en warmteregulatie.

Het wandeljack is ideaal voor mensen die zich in de vrije natuur tegen weer en wind willen beschermen

Wandeljacks behoren tot de meest feature-rijke jassen die je tegenwoordig kunt kopen. Het kan je echter wat tijd kosten om uit te zoeken welke voor jou het meest geschikt is. Dat komt omdat de materialen en hun verschillende eigenschappen verschillende functies hebben.

Van welk materiaal moet een wandeljas gemaakt zijn?

Het materiaal waarvan je wandeljas gemaakt moet zijn hangt af van je voorkeuren voor pasvorm en lichaamsgevoel. Bij het kopen van een wandeljack moet je onderscheid maken tussen verschillende materialen om het juiste outdoorjack voor je te vinden. De verschillende stoffen bieden je verschillende niveaus van comfort bij het dragen van de jas.

Wandeljassen zijn net zo individueel als je persoonlijke voorkeuren voor buitenactiviteiten. Het is zinvol de verschillende soorten te bekijken om je perfecte functionele jas te vinden. (Beeldbron: unsplash.com/ Jeremy mcknight)

Het fleece jack is gemaakt van polyester, waardoor het heel zacht en comfortabel is om te dragen. Het past zich goed aan je lichaam aan door zijn kreukelweerstand en is bijzonder licht, waardoor het gemakkelijk te dragen is. Het softshell jack is licht en elastisch, wat het tot een echte allrounder maakt.

Tijdens het hardlopen maakt het outdoor jack je heel mobiel zonder te ruisen. Een hardshell jas is meerlagig, waardoor hij meestal wat stijver en zwaarder aanvoelt dan een softshell jas. Dit maakt het wandeljack robuust en scheurvast voor barre weersomstandigheden.

Welke functie moet mijn wandeljas hebben?

De gewenste functionaliteit van je wandeljas hangt af van de weersomstandigheden waarin je hem wilt dragen. Als je een wandeljack zoekt dat je bij warme zomertemperaturen kunt dragen, is het belangrijk dat je wandeljack ademend en warmteregulerend is, zodat je niet bezweet raakt. Wil je daarentegen je wandeljas in de winter dragen, dan moet je ervoor zorgen dat je wandeljas winddicht, waterdicht en isloriënd is om je tegen de kou te beschermen. Als je daarentegen nog niet zeker weet welke functie je outdoorjas moet vervullen, kun je beter gaan voor een allrounder die verschillende doeleinden vervult.

Hoeveel kost een wandeljas?

Er is een grote prijsklasse tussen de verschillende wandeljacks. De kosten variëren naargelang de kwaliteit en het materiaal. Het gamma kan gaan van ongeveer 25 tot 450 euro. Als je veel tijd buiten doorbrengt en je tegen het weer wilt beschermen, lijken de prijzen ons redelijk.

Type prijsklasse
Geen naam product 25-90 euro
Merkproduct 80-450 euro

Producten uit de online winkel beginnen bij slechts 25 euro, hoewel merkloze producten meestal goedkoper zijn dan wandeljacks van grote merken.

Besluit: Welke soorten wandeljas zijn er en welke is de juiste voor jou?

Wat zijn de voordelen en nadelen van een 3-in-1 jas?

Het grote voordeel van een 3-in-1 jas is dat je hem in verschillende weersomstandigheden kunt dragen. Het dekt met zijn functionaliteit een breed scala van beschermingsmechanismen, zodat je het het hele jaar door kunt gebruiken.

Een 3-in-1 jas is gebaseerd op het zogenaamde ui-principe en bestaat uit twee lagen. Een binnenjas en een buitenjas. Dit betekent dat je maar één jas hoeft te dragen in plaats van je in lagen kleding te hullen om warm te blijven.

Voordelen
 • Hoge functionaliteit
 • Allrounder
 • Geschikt voor de zomer
 • Geschikt voor de winter
 • Hoogwaardige producten met uitneembaar binnenjack
Nadelen
 • Ongeschikt voor extreme temperaturen
 • Ongeschikt voor extreme weersomstandigheden
 • Ongeschikt voor exacte eisen

Het 3 in 1 jack is uiterst functioneel en kan worden aanbevolen als metgezel het hele jaar door voor alle activiteiten buitenshuis. Als allrounder is hij geschikt voor elk seizoen. Het materiaal van het binnenjack, dat meestal uit fleece bestaat, slaat goed warmte op en de coating van het buitenjack isoleert tegen regen of wind. Dit betekent dat je optimaal beschermd bent.

Wat zijn de kenmerken van een zomerwandeljas en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een zomerwandeljas is meestal van softshell materiaal, omdat dit bijzonder licht en elastisch is. Bij warm weer is het jack niet te volumineus en zit het heel comfortabel. De zomer wordt gekenmerkt door lichte weersinvloeden, waardoor het softshell buitenjack met zijn verschillende lagen vrij waterafstotend is bij lichte regen, maar niet waterdicht bij een flinke storm.

Dankzij zijn ademend vermogen is het softshell jack ideaal als je de neiging hebt om te zweten bij warmere temperaturen. Een ander materiaal voor een zomerwandeljack is het fleece jack. Door zijn lichte gewicht is hij gemakkelijk in je bagage op te bergen en de pasvorm maakt hem comfortabel om te dragen. Omdat het fleece jack nauwelijks water- en winddicht is, is het alleen geschikt als je uitgaat van heldere weersomstandigheden.

Voordelen
 • Specificiteit
 • Lichtgewicht
 • Elastisch
 • Ademend
 • Comfort
Nadelen
 • Specificiteit
 • Niet waterdicht
 • Niet winddicht

Als het om zomerwandeljacks gaat, is het belangrijk een keuze te maken uit de verschillende materialen en te luisteren naar je behoeften. Als je zeker weet dat je het jack alleen zult dragen bij heel mooi weer in warme streken zonder veel wind, is een jack van fleece prima geschikt om tijd in de natuur door te brengen. Ben je er daarentegen zeker van dat je tijdens je activiteiten regen of wind zult tegenkomen, dan kun je beter kiezen voor een steviger softshell jack

Wat zijn de voordelen en nadelen van een winterwandeljas?

Een wandeljack dat speciaal geschikt is voor de winter is meestal van hardshell materiaal gemaakt. Het wordt gekenmerkt door het feit dat het bijzonder sterk en waterafstotend is. Het beschermt tegen sneeuw en dient als een perfect regenjack. De winter staat bekend om zijn strenge weersomstandigheden.

Met een hardshell jas ben je ook voorbereid op onverwachte sneeuwval of regenbuien. Het biedt ook een goede isolatie tegen de kou. Dit gaat een snelle daling van de lichaamstemperatuur tegen. Vanwege de hardheid van het materiaal wordt een hardshell jas vaak gedragen als een all-round overjas over een softshell of fleece jas. Maar als het gevoerd is, kan het ook zonder extra onderjas gedragen worden.

Voordelen
 • Windweerstand
 • Waterweerstand
 • Isolatie
 • Zwaar weer
 • Thermische regulatie
Nadelen
 • Hard materiaal
 • Zwaar
 • Roestig materiaal

Het winterwandeljack is speciaal ontworpen voor barre weersomstandigheden, zoals sneeuw of regenstormen, en biedt goede bescherming. Het is de perfecte jas voor de wintervakantie of als extra jas bij je zomerjas als je toch in een regenbui terechtkomt. Het is belangrijk naar je behoeften te luisteren en een jas te kiezen die aan je eisen voldoet.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om wandeljacks te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke wandeljacks. De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende wandeljacks te vergelijken zijn o.a.:

 • Materiaal
 • Bekleding
 • Kap
 • Aantal zakken

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Materiaal

Afhankelijk van het beoogde gebruik speelt het materiaal van je wandeljas een belangrijke rol. Dit bepaalt de pasvorm, functie en het gewicht van je jas. Hardshell jassen werken als een verdedigingsmechanisme. Om je te beschermen tegen zware sneeuw- of regenbuien is hun materiaal wat harder en ook zwaarder dan dat van andere modellen. Dit maakt de pasvorm wat stijver.

In barre weersomstandigheden is de materiaalsoort van je wandeljas vooral belangrijk om je tegen sneeuw en kou te beschermen. (Image source: unsplash.com/ John O’Nolan )

Softshell jassen, daarentegen, zijn zachter en lichter door het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Ze beschermen je bij matige weersomstandigheden, maar bieden geen bescherming tegen storm. Een fleece jas is heel comfortabel om te dragen en het materiaal is bijzonder licht en zacht.

Het is echter alleen geschikt voor heel goede weersomstandigheden. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je de verschillende jassen combineren of gaan voor een goed gemaakt 3-in-1 jack waar je het binnenjack uit kunt halen. Zo kun je het gewicht en de functie van het jack variëren.

Materiaal eigenschappen
Fleece lichtgewicht, hoog draagcomfort, sterk isolerend, veelzijdig onderjack
Softshell lichtgewicht, waterafstotend, windafstotend, ademend, thermoregulatie
Hardshell afstotend, waterdicht, winddicht, stevig materiaal

Bekleding

Afhankelijk van de omstandigheden waarin je je wandeljack wilt gebruiken, is het belangrijk of je functionele jack van binnen gevoerd is. Of je jas een binnenvoering heeft, hangt vooral af van het materiaal of de functie van je jas.Jassen die als voornaamste functie hebben je warm te houden, zijn vaak van binnen gevoerd. Jassen die als voornaamste functie hebben je warm te houden, zijn vaak gevoerd, terwijl jassen die als voornaamste functie hebben je uit de regen en wind te houden, niet gevoerd hoeven te zijn.

Als je een overjas zoekt die al een verwarmend onderjack heeft, is het zinvol een jas zonder voering te kiezen. Tot deze categorie behoren hardshell jacks, die vaak alleen aan de binnenkant beschermd zijn met een heel dun carbon laagje. Heb je daarentegen een jack met voering nodig om je warm te houden, dan kun je beter gaan voor een gevoerde softshell of 3-in-1 jas.

Kap

Er zijn functionele jassen met een vaste kap, een afneembare kap of helemaal geen kap. Afhankelijk van je persoonlijke eisen moet je een variant kiezen. Als je favoriete model een afneembare kap heeft, heb je de meeste flexibiliteit. In de zomer kun je hem bij mooi weer gewoon afdoen en in de winter weer aantrekken. Deze functie helpt ook als je alleen je capuchon of jas schoon wilt houden. Kies je een jas met een geïntegreerde capuchon, dan is het materiaal vaak sterker dan bij een afneembare.

Dit zorgt voor een grote stabiliteit. Je bent altijd beschermd tegen wind, regen of sneeuw en de muts werkt ook goed als warmte-isolator. Kies je een jas zonder capuchon, dan moet je er zeker van zijn dat je hem alleen gebruikt bij gematigde weersomstandigheden zonder veel wind.

Aantal zakken

Wandeljacks zijn verdeeld in binnen- en buitenzakken. Het aantal zakken speelt een belangrijke rol als je voorwerpen mee wilt kunnen nemen. Het aantal jaszakken varieert gemiddeld van 2 tot 5 zakken. Als je niet veel bagage meeneemt als je op pad bent, kun je kiezen voor een jas met twee heupzakken. Je kunt er gemakkelijk van buitenaf in reiken en er je belangrijkste voorwerpen in meenemen.

Wil je meer opbergruimte in je jas, dan kies je een model met meer binnen- of mouwzakken, of je investeert in een praktische wandelrugzak. Van binnenuit zijn je spullen beter beschermd tegen weer en wind door de buitenste lagen en je kunt je spullen ook beschermen tegen mogelijke diefstal.

Wetenswaardigheden over wandeljacks

Hoe was ik een wandeljas?

Als je je outdoor jas wilt wassen, kun je het beste eerst de wasvoorschriften op het etiket van je functionele jas lezen. Hieronder laten we je een gebruikelijke methode zien om je wandeljas te wassen.

 1. Maak je jas eerst klaar voor het wasprogramma door alle ritssluitingen te sluiten en ze binnenstebuiten te keren.
 2. In je wasmachine kies je een zacht centrifugeerprogramma (30 graden Celsius) om je jas niet te beschadigen. Gebruik geen wasverzachter bij het wassen en gebruik een vloeibaar wasmiddel om te voorkomen dat er wasmiddelresten in je jas achterblijven.
 3. Haal je jas zo snel mogelijk na het wassen uit de wasmachine en droog hem met de hand. Zorg ervoor dat je het jack niet blootstelt aan UV stralen, anders wordt het materiaal beschadigd.
 4. Om je een beter idee te geven van wat je moet doen, is hier een video met gedetailleerde instructies over hoe je je wandeljack moet wassen.

Opgelet Niet alle jassen zijn geschikt om in een wasmachine of droogtrommel te wassen.

Als je jas niet in de wasmachine kan, moet je hem voorzichtig met de hand vuilvrij maken en aan de lucht laten drogen.

Hoe maak ik een wandeljas goed waterdicht?

Bij het impregneren van je outdoorjas moet je eerst letten op eventuele aanwijzingen van je verkoper of de fabrikant op het etiket van de jas. Je vindt dit meestal aan de binnenkant. Er zijn twee manieren om je wandeljas waterdicht te maken. Je kunt een waterafstotende spray of een waterafstotend reinigingsmiddel gebruiken. In het volgende leggen we uit hoe je impregneert door met de hand te wassen.

 1. Als je je jas net gewassen hebt, kun je hem in een kom met lauw water leggen en er de aangegeven hoeveelheid waterdicht makend middel aan toevoegen.
 2. Was je jasje met de hand in de oplossing en laat het even intrekken.
 3. Spoel je jas na het wassen nog eens uit met water.
 4. Droog je jas in de frisse lucht.

Bekijk de video hieronder voor tips over hoe je je wandeljas goed waterdicht maakt. Je kunt je jas het beste impregneren nadat je hem gewassen hebt. Dit bespaart je tijd en stappen.

Nog een pluspunt: Zelfs met de impregneerspray wordt de jas het best geïmpregneerd als hij licht nat is.

Foto bron: unsplash.com / Patrik Michalicka

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies