Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Ben je klaar voor lange wandelingen of trektochten op warme zomerdagen? Natuurlijk moet je de perfecte uitrusting hebben. Naast wandelkleding of een rugzak is het juiste schoeisel een must. Wandelsandalen zijn een goed alternatief voor stevige, gesloten wandelschoenen.

Zonder zweetvoeten heb je op zomerse dagen veel meer plezier in het wandelen over heuvel en dal. Onze wandelsandalen test 2022 moet je helpen de perfecte wandelsandalen voor jou te vinden. Om je beslissing te vergemakkelijken hebben we de materialen leer en synthetisch vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. We hebben ook onze favoriete wandelsandalen voor dames, heren en kinderen uitgezocht.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Wandelsandalen zijn een goed alternatief voor wandelschoenen op warme zomerdagen. Ondanks hun robuustheid en dikke zolen zijn ze luchtdoorlatend en voorkomen ze blaren door vochtophoping.
 • Wandelsandalen kunnen op grond van het materiaal in twee grote groepen verdeeld worden. Sandalen van leer en die van synthetische materialen. Beide hebben hun voor- en nadelen, maar de prijsklasse is iets anders.
 • Je herkent de perfecte wandelsandalen als ze goed om de voet passen en niet knellen. Ze mogen niet direct bij de tenen eindigen en moeten een antislip loopvlak hebben.

Wandelsandalen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor wandelsandalen

Er zijn veel verschillende soorten wandelsandalen. In het volgende deel laten we je zien op welke aspecten je moet letten bij het vergelijken van wandelsandalen.

De criteria die je kunt gebruiken om wandelsandalen te vergelijken zijn o.a.:

Maat

Maat is altijd de belangrijkste factor bij het kopen van kleding of schoenen. Dit geldt ook voor wandelsandalen, want ze worden gebruikt om afstanden van verscheidene kilometers en soms moeilijk terrein af te leggen.

Als de schoen knelt, heb je geen plezier in wandelen.

Wandelsandalen moeten idealiter nergens knellen, niet te groot of te klein zijn en bij de hiel goed aansluiten. Het is ook belangrijk dat de sandalen niet direct op de punt van je voet eindigen, maar iets groter zijn. Dit is vooral belangrijk bij bergaf lopen, want je voeten glijden wat naar voren.

Veel voorkomende sluitingen op wandelsandalen zijn klittenband of een trekkoord. Deze maken een perfecte en individuele aanpassing aan je voet mogelijk. Wandelsandalen worden, net als wandelschoenen, vaak een halve maat groter gekocht. Je moet ook vermijden ze ’s morgens aan te trekken, want voeten kunnen in de loop van de dag opzwellen. Je moet wandelsandalen passen voor je ze koopt.

Boven

Een van de belangrijkste aspecten van schoeisel is het materiaal, want dat vereist zorg. Bovenwerk betekent het deel van de schoen dat zich boven de wreef van de voet bevindt. De meeste wandelsandalen zijn gemaakt van leer of van synthetische materialen zoals polyester. Beide hebben hun voor- en nadelen.

Leer past zich altijd gemakkelijk aan de voet aan, wat drukpunten voorkomt. Bovendien vermindert leer de vorming van geurtjes. Dit materiaal heeft echter veel verzorging nodig en reageert gevoeliger op nattigheid.

Synthetische materialen zijn minder gevoelig dan leer en hebben geen speciale verzorging nodig. Ze zijn ook vaak licht en comfortabel. Synthetische materialen zijn steviger in combinatie met water, maar leiden ook sneller tot geurproblemen of drukplekken als ze niet goed gemaakt zijn.

Binnenmateriaal

Het binnenmateriaal van wandelsandalen beschrijft alleen het loopvlak of de binnenzool. Net als het bovenmateriaal kan ook het binnenmateriaal van synthetische materialen of leer zijn. Het belangrijkste is dat het duurzaam en huidvriendelijk is. Materialen die vaak aan de binnenkant gebruikt worden zijn:

 • Textiel
 • Gaas
 • Neopreen

Na gebruik van je wandelsandalen moet je nooit vergeten ze schoon te maken. Lange wandelingen kunnen inspannend zijn en je kunt gaan zweten. Om schoon te maken moet je je binnenzool verwijderen als je die nodig hebt.

In tegenstelling tot het buitenmateriaal is het binnenmateriaal onzichtbaar. Daarom moet het uiterlijk je niet veel uitmaken. Omdat sandalen meestal zonder sokken gedragen worden, moet je vooral letten op je huidtolerantie en je comfort.

Enig

De zolen van wandelsandalen zijn vaak gemaakt van rubber of synthetische materialen zoals polyester. Als je naar de zool kijkt, moet je niet alleen op het materiaal letten, maar ook op de hak. Veel wandelsandalen hebben geen hak, maar sommige hebben een kleine van enkele centimeters.

Het belangrijkste aan de zool is het loopvlak.

In tegenstelling tot gewone sandalen is het loopvlak tamelijk grof. Een verhoudingsgewijs grof loopvlak biedt voldoende grip, wat vooral bij moeilijke wandelingen erg belangrijk is.

Bij wandelen speelt ook demping een rol, want je wilt natuurlijk zo lang mogelijk een ontspannen wandeling beleven. Omdat je tijdens wandeltochten anders presteert dan in je vrije tijd, wordt veel waarde gehecht aan een goede zool.

Sluiting

De twee meest voorkomende soorten sluiting voor wandelsandalen zijn het trekkoord en de gewone klittenbandsluiting. Veters zul je niet aantreffen op wandelsandalen.

Veel wandelschoenen hebben een trekkoord en een klittenbandsluiting.

Voor langere trektochten is het trekkoord beslist een voordeel. Deze soort sluiting is steviger, duurzamer en ook van betere kwaliteit dan de klittenbandsluiting. De klittenbandsluiting, daarentegen, is geschikt voor lichtere en kortere wandeltochten. Sandalen die met klittenband vastgemaakt kunnen worden zijn bijzonder snel en gemakkelijk aan te trekken.

Zandig terrein zorgt er al snel voor dat het klittenband losraakt. Het voordeel van deze twee soorten sluiting is dat je de schoen ermee aan je voet kunt aanpassen. Je kunt ze afzonderlijk vastmaken en zo de maat en pasvorm gedeeltelijk compenseren.

Waterafstotend

Omdat sandalen open schoenen zijn, zijn je voeten natuurlijk niet beschermd tegen nat worden. Wel moet je er altijd op letten dat je wandelsandalen waterafstotend zijn. Dit betekent dat ze geen water opzuigen. Waterafstotende schoenen of kleding kun je herkennen aan het feit dat het water van het oppervlak rolt en er niet in komt. Wandelsandalen die water opzuigen worden niet alleen aanzienlijk zwaarder en nemen in gewicht toe, maar het draagcomfort kan ook aanmerkelijk oncomfortabeler worden.

Beschermende kap

In de volksmond wordt een beschermende teenkap ook wel een stalen kap genoemd, hoewel hij niet altijd van staal gemaakt is. Hij is in een bolvorm in de schoen ingebouwd en zo ontworpen dat de drager er zo weinig mogelijk van merkt.

Vooral voor kinderen is teenbescherming een voordeel.

Wandelsandalen zijn er in veel verschillende uitvoeringen en niet allemaal hebben ze een beschermkap voor de tenen. Dit omsluit de uiteinden van de tenen en zorgt ervoor dat de uiteinden van je voeten beschermd zijn tegen stoten, stenen en verwondingen.

De bescherming kan van verschillende materialen gemaakt zijn, die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Staal is het goedkoopst, maar ook het zwaarst. Andere materialen zijn plastic of titanium. Als je van zo’n bescherming afziet, moet je ervoor zorgen dat de voetzool bij de punt van de teen langer is dan de voet. Zo ontstaat een soort bufferzone.

Besluit: Welke soorten wandelsandalen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je wandelsandalen wilt kopen, zijn er twee soorten waaruit je kunt kiezen:

Type Voordelen Nadelen
Wandelsandalen van leer Sluit goed aan op de voet, Geen zweetvoeten, Duurzaam Veel onderhoud nodig, Beperkte waterbestendigheid
Synthetische wandelsandalen Waterdicht, Onderhoudsvriendelijk, Diervriendelijk Geurproblemen, Lager doelcomfort met slechte kwaliteit

Wandelsandalen met synthetisch bovendeel kunnen bijvoorbeeld van polyester gemaakt zijn. Beide varianten hebben hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest aan verzorging en comfort, is een ander soort product geschikt voor je. Om je beslissing wat gemakkelijker te maken, hebben we in het volgende deel meer details over de twee varianten samengevat.

Leren wandelsandalen

Leren wandelsandalen

Leren wandelsandalen zijn een klassieker. Het materiaal staat bekend om zijn goede eigenschappen en aangenaam comfort. Leer heeft de eigenschap zich goed aan de voet aan te passen, zodat je ook tijdens langere wandeltochten een aangenaam gevoel hebt. Bovendien kunnen onaangename drukpunten of blaren vermeden worden.

Voordelen
 • Past zich aan de voet aan
 • Geurarm
 • Duurzaam
 • Ademend
Nadelen
 • Complexe verzorging
 • Slechts conditioneel waterdicht
 • Kan vlekken maken

Omdat leer na verloop van tijd belangrijke voedingsstoffen en ingrediënten verliest, moet je het regelmatig verzorgen. Dit is ook een van de nadelen van dit materiaal, want het is moeilijker te onderhouden dan andere materialen. Wandelsandalen moeten daarom altijd droog zijn, en je moet ze van grof vuil ontdoen en impregneren. Nogmaals, een van de voordelen van leren wandelsandalen is het geringe geurprobleem.

Net als wandelschoenen kunnen ook sandalen leiden tot zogenaamde zweetvoeten. Als je echter leer kiest, is het vrij ongewoon dat je sandalen snel beginnen te stinken. Leer is erg gevoelig voor water. Als je dit materiaal kiest, moet je er rekening mee houden dat je wandelsandalen slechts gedeeltelijk waterdicht zijn. Langdurige nattigheid kan vlekken op het leer veroorzaken, maar je moet ze nooit in de zon of onder de radiator drogen.

Wandersandalen van synthetische materialen

Wandelsandalen van synthetische materialen

Mettertijd zijn ook synthetische materialen populair geworden bij de verwerking van schoenen en sandalen. Ook dit veganistische en diervriendelijke alternatief heeft zijn voor- en nadelen. Wandelsandalen van synthetische materialen hebben een licht gewicht en zijn comfortabel om te dragen. Je moet echter op de afwerking en kwaliteit letten om onaangename drukplekken of blaren tijdens het wandelen te voorkomen.

Voordelen
 • Diervriendelijk
 • Nauwelijks gevoelig voor vuil
 • Gemakkelijk in onderhoud
 • Waterdicht
Nadelen
 • Vaak minder comfortabel om te dragen
 • Neiging tot stinken
 • Vaak slechtere kwaliteit

Wandelsandalen van synthetische materialen zijn beslist gemakkelijk te onderhouden. Als ze nat worden, laat je ze gewoon drogen. Voor het schoonmaken heb je vaak alleen een doek of borstel nodig en wat lauw water. Net als bij de pasvorm is het belangrijk aandacht te besteden aan de kwaliteit van je wandelschoenen als het op geur aankomt.

Als ze niet goed gemaakt zijn, kun je snel zweetvoeten krijgen. Een van de grootste voordelen van synthetische materialen is dat ze geen problemen hebben in combinatie met water. Ze zijn waterdicht en drogen heel snel, zodat je ze ook in nat terrein kunt gebruiken.

Gids: Veel gestelde vragen over het onderwerp wandelsandalen uitvoerig beantwoord

Je hebt zeker een of twee vragen voor je wandelsandalen koopt. In het volgende gedeelte hebben we de belangrijkste en meest gestelde vragen van klanten op een rijtje gezet en in detail beantwoord. We hopen dat onze gids met geweldige wandelsandalen je keuze gemakkelijker maakt.

Voor wie zijn wandelsandalen geschikt?

Wandelsandalen zijn veelzijdig. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn ze ideaal voor wandelingen, langere wandelingen en uitstapjes. Je kunt het beste beginnen met langere wandelingen om te zien of je van wandelen houdt. In het begin kun je ook je gewone sportschoenen gebruiken, maar de zool moet antislip zijn en een goede grip hebben.

Wandersandalen-1

Wandelsandalen zijn bijzonder handig voor warme zomerdagen, want ze zijn luchtdoorlatend en dus zeer goed ademend.
(Beeldbron: unsplash.com / Toa Heftiba)

Als je vaker wilt gaan wandelen en verschillende routes dienovereenkomstig wilt kiezen, moet je beslist het juiste schoeisel aanschaffen. Wandelsandalen zijn bijzonder geschikt voor de zomer. Omdat wandelsandalen vaak niet zo opvallend zijn als wandelschoenen, kun je ze ook zonder problemen dragen voor langere stadswandelingen. Het hoeft dus niet altijd een lange trektocht door de bergen te zijn.

Hoeveel kosten wandelsandalen?

De prijzen voor wandelsandalen kunnen sterk variëren. Ze variëren vaak tussen 30 en 100 euro. Redenen waarom de prijzen zo verschillen zijn:

 • Merk
 • Vakmanschap
 • Materiaal

De prijzen voor wandelsandalen voor mannen en voor vrouwen zijn zeer vergelijkbaar. Er zijn ook uniseks modellen, maar die verschillen niet in prijs van de andere.

Type prijsklasse
Leren wandelsandalen ca. 60-100 euro
Synthetische wandelsandalen ca. 30-70 euro

Als je leren en synthetische wandelsandalen vergelijkt, zul je een klein verschil in prijs opmerken. Leren sandalen liggen iets hoger in de prijsklasse, synthetische materialen meer in de lagere.

Hoe verzorg ik wandelsandalen?

De verzorging van wandelsandalen is erg belangrijk. Het maakt niet uit of je leren of synthetische sandalen hebt. Omdat je ze waarschijnlijk zonder sokken zult dragen, komt zweet direct op het binnenmateriaal terecht. Ze worden ook snel vuil aan de buitenkant als je over heuvels en dalen loopt.

Net als alle andere kleding die je tijdens het wandelen draagt, moet je schoeisel goed schoongemaakt en zo nodig verzorgd worden. In de video kreeg je een klein inzicht in de juiste schoenverzorging. We hebben de belangrijkste punten samengevat, zodat je een duidelijk overzicht hebt:

 • Drogen: Als je wandelsandalen nat worden, moet je ze altijd drogen. Dit is bij leer nog belangrijker dan bij synthetische materialen. Pas op dat je je schoeisel niet in direct zonlicht of onder een hete radiator laat drogen.
 • Verwijder grof vuil: Of je wandelsandalen nu van synthetisch materiaal of van leer zijn, het eerste wat je doet is grof vuil van je schoeisel verwijderen. Je kunt dit doen met een eenvoudige kwast of zelfs met de hand. Maar vergeet niet de zolen schoon te maken.
 • Maak goed schoon: Pak wat lauw water en maak je wandelsandalen grondig schoon met een doek. Het is belangrijk om het binnenmateriaal schoon te maken en zweet te verwijderen.
 • Zorg: Als je wandelsandalen van leer zijn, moet je het materiaal na het schoonmaken goed verzorgen. Verzorging van leer is vaak voldoende. Je moet dit vaker doen en niet vergeten, anders kan je leer vlekkerig of zelfs broos worden.

Welke alternatieven zijn er voor wandelsandalen?

Een alternatief voor wandelsandalen zijn wandelschoenen. In tegenstelling tot sandalen zijn deze helemaal gesloten. Wandelschoenen worden vaak gedragen bij langere en moeilijkere wandelingen of in stenig terrein. Door de hoge schacht heb je meer steun en het verhoogt de stabiliteit.

In tegenstelling tot wandelsandalen zijn wandelschoenen helemaal gesloten en daardoor minder luchtdoorlatend. Ze zijn echter vaak van ademende materialen gemaakt. Ze worden vooral aanbevolen voor lage temperaturen.

Wandersandalen-2

Voor wandelingen in sneeuw of koude streken moet je beslist stevige wandelschoenen dragen in plaats van luchtdoorlatende sandalen!
(Image source:unsplash.com / freestocks)

Als je van plan bent te gaan wandelen in de sneeuw of bij lage temperaturen in het algemeen, dan kun je je wandelsandalen beter meteen thuislaten. Je vriest er gewoon je voeten af. Voor zulke wandelingen heb je goede wandelschoenen nodig die vooral hoog uitgesneden zijn. Wandelsandalen zijn geen vervanging voor wandelschoenen! Je hebt beslist stevige, gesloten schoenen nodig voor erg lange wandelingen met zware bagage.

Hebben kinderen wandelsandalen nodig?

Er is een reden waarom er speciale wandelsandalen voor kinderen zijn. Het dragen van dit bijzondere type sandaal heeft beslist enkele voordelen.

Wandersandalen-3

Er is een grote verscheidenheid aan wandelsandalen voor de kleintjes onder ons. Kinderen hebben ook voldoende comfort en veiligheid nodig. (Beeldbron: unsplash.com / François Verbeeck)

Met behulp van wandelsandalen is je kind goed toegerust voor langere wandelingen of om te ravotten op onverharde ondergrond. Vooral de teenbescherming is een voordeel voor kinderen, want die vermindert het risico op verwondingen. In het begin is dit misschien even wennen, maar het is speciaal zo gemaakt dat je er zo weinig mogelijk van voelt tijdens het dragen.

Anders hebben wandelsandalen voor kinderen precies dezelfde eigenschappen als die voor volwassenen. Ze zijn zo ontworpen dat ze comfortabel zijn om te dragen en voldoende veiligheid bieden. Het bijzondere van wandelsandalen voor kinderen is echter de verscheidenheid aan kleuren. Je kind krijgt een ruime keuze aan kleuren en patronen aangeboden en zal deze sandalen waarschijnlijk niet meer uit willen doen.

Beeldbron: anzebizjan/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies