Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Het kan ontzettend moeilijk zijn om de perfecte dames wandelschoen te vinden. Het kan veel geduld, tijd en geld kosten. We stellen immers zeer hoge eisen aan onze wandelschoenen. Afhankelijk van de hobby moeten wandelschoenen bestand zijn tegen bepaalde weersomstandigheden en soorten terrein.

Er zijn dan ook veel aspecten waarmee je rekening moet houden bij het kopen en kiezen van de perfecte wandelschoen. Met onze test van wandelschoenen voor dames 2022 willen we je helpen de beste wandelschoen voor jou te vinden. We hebben alle wandelschoenen voor vrouwen met elkaar vergeleken en de voordelen en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet het je gemakkelijker maken te beslissen wat je gaat kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Eerst en vooral moet je duidelijk zijn waarvoor je je dames wandelschoen wilt gebruiken. In welke weersomstandigheden en op welk terrein zal het gebruikt worden?
 • De wandelschoen voor vrouwen moet je perfect passen. Het is belangrijk dat de schoen iets groter is, dat je de juiste sokken draagt en dat je het juiste schoeisel hebt
 • Bij de keuze van je wandelschoenen moet het uiterlijk ondergeschikt zijn. Het is relatief moeilijk om een geschikte wandelschoen voor vrouwen te vinden. Het uiterlijk zou de keuze onnodig beperken.

Wandelschoenen dames: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor wandelschoenen voor vrouwen

In het volgende deel gaan we in op waar je op moet letten bij het kiezen van een wandelschoen en welke aspecten belangrijk zijn. Dit zijn de criteria die je kunt gebruiken om dames wandelschoenen te vergelijken:

In het volgende gaan we in detail in op elk criterium en leggen we uit wat belangrijk is.

Schoenzool

De schoenzool vervult verschillende functies waarmee je bij je keuze rekening moet houden. De schoenzool beïnvloedt de demping, stabiliteit, slipvastheid en duurzaamheid van de schoen. Afhankelijk van het doel van je wandelschoen is een zekere mate van demping nodig. Dit kan het wandelen en je tocht relatief comfortabel maken. Voor een lange en intensieve tocht raden we een zekere mate van demping aan om vermoeidheid van voeten en knieën te voorkomen. Voor kortere wandelingen is minder demping voldoende.

De zool van de schoen beïnvloedt de stabiliteit. Met een grof loopvlak met een zekere soepelheid heeft de wandelschoen een zelfreinigend effect. Dit betekent dat vuil niet zo gemakkelijk aan de zool blijft kleven, maar er regelmatig wordt uitgeblazen. Met deze zool blijft de klevende werking van het loopvlak behouden.

De zool moet stabiel en stevig zijn om enige bescherming tegen scherpe voorwerpen te bieden. Als het te hard is, worden lange wandelingen moeilijk. De volgende materialen in de zool zijn geschikt voor de wandelschoen. Een hoog rubbergehalte maakt de zool zeer slipvast en gripvast. Het koolstofgehalte daarentegen zorgt voor slijtvastheid en grip. In de zool worden soms glazen delen gebruikt om uitglijden op ijs te voorkomen.

Stabiliteit

Er is een zeker risico dat je tijdens een trektocht verdraait en uitglijdt. Dit kan snel tot een verwonding leiden en bijgevolg tot het einde van de wandeling. Daarom moet een wandelschoen aan bepaalde eisen voldoen om dit risico tot een minimum te beperken.

De juiste schoenzool verbetert je grip op de grond, waardoor je meer stabiliteit hebt.

Afhankelijk van de paden die je wilt bewandelen, moet je schoen stabiliteit in de enkel ondersteunen. De bovenste is hiervoor verantwoordelijk. Op verharde paden is enkelbescherming waarschijnlijk niet nodig. Op routes met veel steenslag moet de enkel dienovereenkomstig vastgezet worden met een hoge schacht. Verder is het gewicht van de schoen doorslaggevend. Hoe meer stabiliteit de schoen belooft, hoe meer materiaal er verwerkt is en hoe meer een schoen weegt.

Als er veel materiaal gebruikt wordt, verliest de schoen flexibiliteit. Dit geeft je meer stabiliteit, wat het wandelen gemakkelijker kan maken.

Materiaal / vakmanschap

De kwaliteit van de vakmanschap en het gebruik van bepaalde materialen is doorslaggevend voor de eigenschappen van een wandelschoen. Leer wordt meestal gebruikt voor wandelschoenen. Volnerf leer en nubuck leer worden sterk aanbevolen. Ze zijn slijtvast en robuust. Voeringleer, daarentegen, zorgt voor een goed voetklimaat en kan vocht absorberen. Leer heeft het voordeel dat de vorm zich in de loop van de tijd aanpast.

De schoen past zich daardoor steeds meer aan je voet aan. Synthetische materialen hebben het voordeel dat ze lichter van gewicht zijn. In plaats daarvan passen ze zich nauwelijks aan de vorm van je voet aan. Informeer naar de eigenschappen van het materiaal en of het geschikt is voor je gebruik. Kunststoffen worden meestal gebruikt om de stevigheid van de wandelschoen te versterken.

Met genaaide en geknepen afwerkingen kan de zool op elk moment vervangen worden.

Er is ook veel om rekening mee te houden als het op vakmanschap aankomt. De hoogste kwaliteit is een dubbele of driedubbele naad tussen de zool en het bovenleer. Dit zorgt voor maximale stabiliteit. Een andere soort bewerking is de geknepen bewerking, waarbij een draad geknepen wordt om vast te maken. Deze bewerking zorgt ook voor voldoende stabiliteit.

Bij de strobbelbewerking worden de materialen genaaid en gelijmd, waardoor de zool aan stabiliteit verliest. Bij het directe vormproces wordt de zool direct ingespoten, wat de schoen minder soepel maakt. Deze twee soorten verwerking hebben als nadeel dat de levensduur van de schoen verbonden is met de zool. Ze zijn echter meestal goedkoper in aanschaf.

Robuustheid

De robuustheid van wandelschoenen is vooral belangrijk voor tochten met rotsen en veel puin. Dit komt omdat het gevaar bestaat dat grote stenen op je voeten vallen. Om blessures te voorkomen, moet de wandelschoen zo stevig mogelijk zijn.

Als de schoen te stevig is, kan de natuurlijke afrol van je voet verhinderd worden.

De stevigheid hangt af van het gebruikte materiaal. Een stevig bovenwerk beschermt de enkel.

Een stevige teenkap, daarentegen, beschermt je tenen tegen vallende stenen. Over het algemeen worden rubberen randen gebruikt om de schoen te verstevigen. Stevige wandelschoenen zijn een must, vooral voor bergtochten. Het gaat hier niet in de eerste plaats om comfortabel lopen. Bij deze gelegenheid moet de bergschoen je zoveel mogelijk steun geven bij het beklimmen van de berg.

Waterbestendigheid/ademend vermogen

Tijdens het wandelen is het niet per se erg als je kleding niet helemaal waterafstotend is. Maar als er vloeistof in je schoenen komt, kan dat het einde van de tocht betekenen. De vloeistof veroorzaakt wrijving en schuring in je schoenen. Als je eenmaal blaren of schaafwonden op je voeten hebt, kan wandelen ondraaglijk worden.

Daarom hebben veel schoenen een Gore-Tex membraan.

Het is waterdicht van buiten, maar laat vloeistof door naar buiten. Zo blijven je voeten tijdens het wandelen grotendeels droog en kun je zonder zorgen wandelen.

Toch raden we je aan deze schoenen alleen te gebruiken als je weet dat je in natte gebieden zult wandelen. Als je liever in het droge seizoen wandelt, moet je het zonder doen. Dit komt omdat het ademend vermogen van de schoen nogal beperkt is met het membraan, wat een averechts effect kan hebben.

Besluit: Welke soorten wandelschoenen voor dames zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je wandelschoenen voor vrouwen wilt kopen, heb je vier alternatieven om uit te kiezen:

Type Voordelen Nadelen
Multifunctionele schoenen Flexibel gebruik Niet geschikt voor langere tochten
Lichte wandelschoenen Lichte stabilisatie, Gering gewicht Niet geschikt voor lange tochten
Klassieke wandelschoenen Stabilisatie, Geschikt voor lange tochten Hoger gewicht
Bergschoenen Maximale stabilisatie Alleen geschikt voor bergbeklimmen

Afhankelijk van het terrein dat je wilt bestrijken, zijn er verschillende wandelschoenen. Ze verschillen vooral in hoe stabiel ze zijn. Dit zijn de meest voorkomende categorieën wandelschoenen.

Multifunctionele schoenen

Multifunctionele schoenen

Multifunctionele schoenen hebben een flexibele zool en een lage schacht. Dit maakt ze geschikt voor normaal dagelijks gebruik. Deze schoenen zijn vooral geschikt voor verharde paden.

Voordelen
 • Lichtgewicht
 • Flexibel
 • Veelzijdig
Nadelen
 • Weinig stabiliteit
 • Alleen geschikt voor korte afstanden

Het voordeel van multifunctionele schoenen is hun veelzijdigheid. Omdat de zool vrij soepel is, zijn deze schoenen meestal comfortabel en ideaal voor korte afstanden. Het wordt echter moeilijk voor langere en intensievere tochten. Als er weinig verharde wegen zijn, kunnen de voeten, enkels en knieën snel overbelast raken. Dit kan ook leiden tot pijn bij het wandelen. Bovendien is de kans op het verzwikken van een enkel groter.

Lichte wandelschoenen

Lichte wandelschoenen

Lichte wandelschoenen zijn iets steviger gemaakt dan multifunctionele schoenen. Ze worden meestal gekenmerkt door een enkelhoge schacht.

Voordelen
 • Middelmatige stabiliteit
 • Comfortabel
Nadelen
 • Korte tot middellange afstanden

Door de lichte stabilisatie van de enkel zijn nu wandelingen van middellange lengte over verharde paden mogelijk. Deze schoenen worden ook gebruikt voor trektochten.

Klassieke wandelschoenen

Klassieke wandelschoenen

De klassieke wandelschoenen worden gekenmerkt door het feit dat ze een stabiele schacht hebben. Ze hebben meestal ook een rollende zoolfunctie. De voetzool is duidelijk anders dan die van eerdere wandelschoenen.

Voordelen
 • Stabiel
 • Lange afstanden mogelijk
Nadelen
 • Gewicht

Het voordeel van klassieke wandelschoenen is dat ze heel stabiel zijn. Dit betekent dat langere afstanden mogelijk zijn en dat je ook over oneffen paden kunt wandelen. Het nadeel zou het gewicht van de schoenen kunnen zijn. Dit komt omdat een relatief grote hoeveelheid materiaal gebruikt wordt. Je moet ervoor zorgen dat de natuurlijke afrolfunctie van je voet niet beperkt wordt.

Bergschoenen

Bergschoenen

De bergschoenen zijn bijzonder stabiel en worden gekenmerkt door klimweerstand. Stijgijzers kunnen op deze laarzen gebruikt worden, zodat je rotswanden kunt beklimmen.

Voordelen
 • Maximale stabiliteit
Nadelen
 • Beperkte bruikbaarheid

Het voordeel van bergschoenen is de maximale stabiliteit door de hoge en stevige schacht en het ruwe profiel. Het nadeel is dat een natuurlijke afrol van de voet niet mogelijk is. Daarom moeten deze schoenen minder gebruikt worden om te wandelen. Voor het klimmen mogen echter ook geen andere schoenen gebruikt worden.

Gids: Veelgestelde vragen over wandelschoenen voor dames in detail beantwoord

Als je nu wandelschoenen wilt kopen, heb je waarschijnlijk een paar vragen. In dit gedeelte beantwoorden we de vragen die het meest door klanten gesteld worden. We willen je helpen de perfecte wandelschoenen te vinden.

Wat zijn de bijzondere kenmerken van wandelschoenen voor dames?

Men heeft de neiging te zeggen dat vrouwen anatomisch slankere voeten hebben dan mannen. Mannen hebben meestal bredere voeten en hebben daarom breder schoeisel nodig. In de praktijk is het daarom vaak zo dat damesschoenen smaller en een maat langer zijn dan herenschoenen. Herenschoenen zijn breder en korter.

Wanderschuhe Damen-1

Wandelschoenen moeten altijd perfect passen. Zodra je tijdens de wandeling een drukpunt voelt, is het te laat. Bereid je daarom grondig voor.
(Image source: Christopher Jolly / Unsplash)

We raden altijd aan om eerst damesschoenen te passen. De reden hiervoor is dat de schoenen niet te wijd mogen zijn om speling in de schoen te voorkomen. Als je een tamelijk brede voet hebt, probeer dan eerst de uniseks schoenen, voordat je eventueel de herenschoenen probeert. Het belangrijkste is dat de schoen je past. Visueel is er vaak geen verschil tussen heren- en dameswandelschoenen.

Wat zijn Hallux wandelschoenen?

Hallux valgus is een misvorming van de grote teen. In dit geval wijst de teen naar buiten in plaats van naar voren, waardoor het teengewricht zichtbaar wordt. Dit teengewricht is daarom erg gevoelig voor drukpunten en leidt snel tot blaren op de voeten. Om dit te voorkomen moet je wandelschoen meer vrije ruimte hebben, vooral in het voorste gedeelte.

Hierdoor kunnen je tenen beter bewegen en komt er minder druk op het teengewricht. We raden je aan een orthopeed of schoenspecialist te raadplegen. Ze kunnen je speciale tips geven voor je individuele voet.

Welke maat wandelschoenen moet ik kopen?

Als algemene regel geldt dat wandelschoenen niet te ruim en niet te strak mogen zitten. Als de schoen te los zit, gaat je trefzekerheid verloren en heb je meer wrijving in de schoen. Als de wandelschoen te strak zit, kunnen er drukpunten ontstaan. Beide kunnen ertoe leiden dat je de tocht vroegtijdig moet afbreken.

Wanderschuhe Damen-2

Controleer eerst de grootte. Als de breedte niet past, dan is het model waarschijnlijk niet geschikt voor jou.
(Image source: Emma Van Sant / Unsplash).

Als algemene regel geldt dat wandelschoenen iets groter moeten zijn dan gewone schoenen. Om de juiste maat te bepalen, neem je gewoon de binnenzool uit en vergelijk je die met je voet. Als de binnenzool 1,5 tot 2 cm groter is dan je voet, dan is de schoen precies goed voor je. Als de schoen qua lengte past, kijk dan nog eens goed naar de breedte.

Als de schoen te smal of te breed is, is het het verkeerde model en moet je een ander paar proberen. Als je over het algemeen nogal brede voeten hebt, kun je ook de heren wandelschoenen proberen. Deze zijn meestal gelijk van opzet.

Hoeveel kosten dames wandelschoenen?

De prijs van dames wandelschoenen hangt grotendeels af van de afwerking en de materialen. Synthetische materialen zijn meestal iets goedkoper dan leer. Een gelijmde of gegoten afwerking is goedkoper, maar maakt de levensduur van de wandelschoen afhankelijk van de zool.
Type Prijsklasse
Multifunctionele schoenen 60-150 euro
Lichte wandelschoenen 90 – 200 euro
Klassieke wandelschoenen 150 – 200 euro
Bergschoenen 150 – 300

In principe raden we je aan veel belang te hechten aan kwaliteit. Alleen de pasvorm van de laars moet doorslaggevend zijn voor de aankoop. Vooral als je erg lange tochten plant, is het belangrijk dat de schoen je past.

Welke alternatieven zijn er voor dames wandelschoenen?

Het hangt ervan af welk doel de schoen voor jou moet vervullen. Wil je een schoen die je vaak in het dagelijks leven gebruikt, maar die ook geschikt is voor kortere wandelingen op verhard terrein? Dan zijn de meeste sportschoenen geschikt.

Wanderschuhe Damen-3

Hoe langer en intenser de wandeling, hoe minder zinvol het is om een niet-specifiek alternatief te gebruiken.
(Image source: HONG FENG / Unsplash)

Voor langere en intensievere tochten zijn eenvoudige sportschoenen niet meer geschikt, omdat de zool meestal te zacht is. Dit komt omdat de voeten snel overbelast kunnen raken. We raden schoenen met een stevige zool aan om de voetzool te ontlasten. Wandelschoenen hebben het voordeel dat ze ook een hoge schacht hebben voor de enkel en verwondingen kunnen voorkomen.

Hoe maak ik mijn wandelschoenen klaar voor het wandelen?

Voordat je je wandelschoenen gebruikt, moet je ze inlopen. Dit moet enkele weken vóór de eigenlijke rondleiding gebeuren. Dit geeft de schoen de gelegenheid zich aan je voet aan te passen. De schoen mag niet wegglijden als je ze past, en er mogen ook geen drukpunten zijn.

Bij het inlopen van de schoen kunnen echter drukpunten ontstaan. Na enkele pogingen moet het leer zich langzaam aanpassen. We raden je aan verschillende sokken uit te proberen en ervaring op te doen tijdens de inloopfase.

Hoe maak ik mijn dames wandelschoenen schoon en hoe verzorg ik ze?

Er zijn een paar regels die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je wandelschoenen zo lang mogelijk meegaan

 • Schoonmaken: Maak je wandelschoenen zo snel mogelijk na elke tocht schoon. Vuil droogt het leer uit en zorgt ervoor dat het zijn soepele eigenschappen verliest.
 • Onderhoud: Behandel het leer regelmatig met leerwas en waterafstotende middelen. Dit beschermt het oppervlak en de vorm van het leer.
 • Bij een nare geur: Spoel de binnenkant van de wandelschoen af met lauw water. Je kunt het dan afspoelen met wolwasmiddel en daarna met schoon water.
 • Gore-Tex: De poriën kunnen verstopt raken door zweet. Je kunt dit tegengaan door de schoenen regelmatig in water te weken. De schoenen moeten dan goed drogen.

Welke sokken moet ik gebruiken om te wandelen?

De keuze van sokken is minstens zo belangrijk als de keuze van schoenen. Kies sokken die zweet doorlaten en niet absorberen. Anders zal het toegenomen vocht in de schoenen meer wrijving veroorzaken en blaren in de hand werken.
Zorg ervoor dat het polypropyleengehalte van de sokken zo hoog mogelijk is, want polypropyleen heeft deze waterdoorlatende werking. Hoe hoger het gehalte aan polypropyleen, hoe beter de sokken ademen.

De combinatie van Gore-Tex en katoenen sokken is nogal contraproductief. De sokken absorberen de vloeistof, waardoor de vloeistof niet door het membraan kan ontsnappen. Dit verhoogt de wrijving, wat tot blaren kan leiden.

Beeldbron: olegdudko/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies