Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Comfortabele wandelschoenen van goede kwaliteit zijn vooral belangrijk voor wandelliefhebbers. De juiste wandelschoenen maken pijnvrij wandelen mogelijk, zelfs gedurende meerdere dagen. Er zijn verschillende wandelschoenen voor verschillende behoeften, afhankelijk van het gebruiksgebied, de temperatuur, de hoogte en de duur van de trektocht.

Met onze grote wandelschoenen voor heren test 2022 willen we je helpen de beste wandelschoenen te vinden. We hebben de verschillende soorten wandelschoenen vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. We hebben ook alle vragen beantwoord die je over wandelschoenen voor heren kunt hebben. Onze informatie zal het je zeker gemakkelijk maken om een aankoopbeslissing te nemen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Het kiezen van de juiste wandelschoenen is belangrijk om op elk weer en elke situatie voorbereid te zijn.
 • Wandelschoenen zijn verdeeld in klassen van A tot D, van eenvoudige vrijetijdsschoenen tot expeditielaarzen.
 • Je kunt de perfecte wandelschoenen vinden op basis van verschillende criteria, zoals gebruiksgebied, schoenmaat, materiaal, gewicht, ademend vermogen en watergedrag.

Wandelschoenen heren: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor wandelschoenen voor heren

We laten je dan zien welke eigenschappen je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke wandelschoenen voor heren. De criteria die je helpen om deze outdoor schoenen te vergelijken zijn:

Gebruiksgebied

Voordat je wandelschoenen koopt, moet je bedenken waarvoor je ze precies wilt gebruiken. Het gebruiksgebied is het belangrijkste aankoopcriterium, het bepaalt welke categorie wandelschoenen het beste bij je behoeften past. Denk goed na over waar, hoe lang (enkele of meerdaagse wandelingen) en wanneer (hoge/lage temperaturen) je deze outdoorschoen wilt gebruiken. Het bepalen van het gebruiksgebied, in combinatie met de andere aankoopcriteria, helpt je bij de uiteindelijke beslissing en zorgt ervoor dat je de juiste keuze maakt.

De juiste maat

De juiste schoenmaat vinden is belangrijk bij elke schoenaankoop. Voor wandelschoenen is de maat van nog groter belang, anders kun je eindigen met blauwe tenen en pijnlijke blaren.

Herenschoenen zijn verkrijgbaar vanaf maat 39 EU en sommige gaan ook tot maat 50 EU. De schoenmaten kunnen echter van fabrikant tot fabrikant verschillen. Voor wandelschoenen raden we je aan altijd een maat groter te plannen.

Buitenschoenen die te klein zijn kunnen je van je wandelplezier beroven en blauwe tenen of pijnlijke blaren veroorzaken. Houd er rekening mee dat je voet tijdens je trektocht dikker kan worden. Bovendien hebben wandelsokken een zekere ruimte in je schoen nodig. In principe heeft elke wandelschoen een stevige pasvorm voor je voet nodig, maar ook voldoende ruimte voor je tenen.

Kleur

Bij de keuze van de kleur van je wandelschoenen is je persoonlijke smaak van groter belang. Veel fabrikanten bieden talrijke kleurvariaties aan.

Houd er rekening mee dat vuil niet zo opvalt op wandelschoenen in natuurlijke kleuren.

Je kunt verwachten dat je iets vindt dat bij je past. Tijdens het wandelen sta je heel dicht bij de natuur, en daarom passen veel wandelaars hun kleuren aan de natuur aan.

Wandelschoenen worden meestal aangeboden in natuurlijke kleuren, zoals groen, bruin, beige, blauw, enz. Natuurlijk kun je, als je niet zo’n fan bent van natuurlijke kleuren, ook kiezen voor wandelschoenen in felle kleuren of neonkleuren.

Sluiting

De beste bevestigingsmethode voor wandelschoenen zijn veters. Ze bieden je de mogelijkheid je voet in verschillende delen te verdelen en ze verschillend te rijgen. Bij het wandelen moet je de sterkte van de vetersluiting steeds afstemmen op de vraag of je bergop of bergaf gaat. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat je voet goed in de schoen past en om blaren of andere pijn te voorkomen. Wandelschoenen met extra metalen oogjes aan de schacht bieden je voeten nog betere steun.

Materiaal

De materialen verschillen naargelang het schoenmodel. Je moet het bovenmateriaal, het binnenmateriaal en de buitenzool goed bekijken voor je een model kiest.

Het bovenmateriaa kan synthetisch of leder zijn
Verlour leer en nubuck leer worden vaak gebruikt. Ze zijn robuust, waterafstotend en tegelijk ademend. Soms zit er een rubber coating onder het leer voor nog betere bescherming.

Synthetische wandelschoenen zijn relatief licht en passen zich sneller aan de voet aan dan leren wandelschoenen. Synthetisch droogt sneller dan leer. Dit materiaal is echter alleen geschikt voor minder veeleisende wandeltochten. Een Gore-Tex membraan is bijzonder geschikt als binnenmateriaal. Dit membraan is heel dun, weegt weinig, droogt snel en schept een optimaal voetklimaat.

Dit materiaal absorbeert zweet van de voet en geeft het door, en vermindert zo de opbouw van geurtjes. De buitenzool is bij voorkeur van rubber. Rubber absorbeert alle schokken, zodat je zonder problemen over stokken en stenen kunt lopen. De meeste wandelschoenen hebben een rubberen zool.

Afmetingen en gewicht

De afmetingen van wandelschoenen hangen af van de hakhoogte, de hielvorm, de schachthoogte, de schachtbreedte en de schoenbreedte. De hakhoogte van wandelschoenen is tussen 1 en 4 cm. De vorm van de hak kan zowel plat als een beetje steil zijn.

Denk goed na over het doel van de wandelschoenen.

De hoogte van het bovenwerk is belangrijk omdat het je voet meer steun geeft. Voor gemakkelijke wandeltochten heb je niet per se een hoge schacht nodig. Voor veeleisender tochten raden we lichte wandelschoenen met een hoge schacht aan. Let ook op de breedte van je wandelschoenen. Behalve het belang van de schoenmaat dat hierboven vermeld is, is de schoenwijdte vooral belangrijk voor brede voeten. Bedenk dat voeten tijdens het wandelen vaak kunnen opzwellen. Fabrikanten proberen over het algemeen schoenen te maken die zo licht mogelijk zijn, om de voeten zo weinig mogelijk te belasten.

Ademend vermogen / watergedrag

Ademende wandelschoenen zijn van groot belang voor elke tocht. Het Gore-Tex membraan is daar zeer geschikt voor. Het bovenmateriaal van de schoenen moet ook ademend zijn.

Ademend wil niet zeggen dat de wandelschoenen waterdoorlatend zijn!

Na de tocht moet je je buitenschoenen goed luchten, ze afdrogen en goed verzorgen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat je wandelschoenen hun eigenschappen behouden. Wandelschoenen kunnen zowel waterafstotend als waterdicht zijn.

Waterafstotende schoenen zijn lang bestand tegen water. Neerslag zou dus geen probleem mogen zijn. Waterdicht betekent dat de wandelschoen in geen geval water doorlaat. Wandelschoenen met een Gore-Tex membraan zijn waterdicht. Wandelschoenen van leer zijn niet waterafstotend en niet waterdicht.

Besluit: Welke soorten wandelschoenen zijn er voor heren en welke is geschikt voor jou?

Wandelschoenen zijn er in verschillende soorten, van vrijheidsschoenen tot expeditieschoenen en alles daar tussenin. Om je te helpen deze keuze te maken, stellen we elk type wandelschoen voor en de voor- en nadelen ervan. Wandelschoenen zijn onderverdeeld in de volgende toepassingscategorieën:

categorie doel van wandelschoenen
klasse A vrijetijdsschoenen
klasse A/B lichte buitenschoenen voor gemakkelijke wandelingen
klasse B veeleisende wandelingen
klasse B/C moeilijke wandelingen
klasse C bergwandelingen op moeilijke, alpine tochten
Klasse D hoge alpine tochten

Wil je een gedetailleerde beschrijving van de verschillende klassen wandelschoenen, lees dan aandachtig de hoofdstukken over de verschillende klassen. Je vindt er alle nodige informatie over elke klasse en de voor- en nadelen ervan.

Klasse A

Klasse A

Deze klasse omvat hoofdzakelijk vrijetijdsschoenen en schoenen voor dagelijks gebruik. Deze soorten wandelschoenen zijn erg comfortabel en zijn ideaal voor op reis. Als je graag en vaak loopt, is deze categorie perfect voor jou. Ze hebben een soepele zool, maar met weinig demping. Ze hebben een laag gewicht en kunnen daarom zonder problemen de hele dag gedragen worden.

Voordelen
 • comfortabele, zachte schoen
 • flexibele zool
 • goed voor bos- en weidepaden
 • lichte schoen
Nadelen
 • weinig demping
 • alleen geschikt voor vlakke paden
 • korte schacht
Klasse A/B

Klasse A/B

Als je graag wandelt in het middelgebergte of in de uitlopers van de Alpen, dan is de A/B schoen precies goed voor jou.

Voordelen
 • veel comfort
 • goede roleigenschappen
 • Hij is geschikt voor verharde paden met een paar hobbels
 • Ze leveren comfort en goede roleigenschappen, zijn stevige schoenen met een hoger bovenwerk.
Nadelen
 • De zool is dikker en stijver dan die van de vorige klasse A.
Klasse B

Klasse B

De wandelschoenen in deze klasse zijn goed geschikt voor veeleisender wandeltochten en worden klassieke trekkingschoenen genoemd. Ze stellen je in staat over allerlei bergpaden te wandelen. Wandelschoenen van klasse B zijn goed geschikt voor lange, meerdaagse wandelingen en bieden een stevige houvast door de hoge schacht en de stijve zool.

Deze outdoorschoen heeft ook een goede demping. Deze schoen is perfect voor allerlei soorten bergpaden, maar ook voor alpiene tochten op aangelegde paden. Deze outdoor schoen is niet langer geschikt voor wandelingen bij erg koud weer of op erg grote hoogten.

Voordelen
 • goed voor langdurig gebruik
 • stabiele schacht
 • stijve zool
 • stevige grip
 • goede demping
Nadelen
 • niet geschikt voor via ferrata
 • niet gebruiken in zeer koude omstandigheden
 • niet geschikt voor zeer grote hoogten
Klasse B/C

Klasse B/C

Wandelschoenen in deze categorie kunnen al als zware trekkingschoenen worden omschreven. Welk pad je ook kiest, deze schoen zal je perfect ondersteunen. Deze wandelschoen heeft een hoog vetersysteem. Met extra metalen oogjes aan de schacht kun je je voet gerichte steun geven. De zool is ook stijf en heeft een diep loopvlak. Een wandelschoen als deze kan tot 15 jaar meegaan, maar de zool is het eerste dat breekt.

Bij veel modellen kun je de zool echter zonder problemen laten vervangen. Sommige wandelschoenen in deze klasse zijn al geschikt voor gebruik met een tobogan en stijgijzers.

Voordelen
 • zeer hoge vetersluiting
 • stijve zool, diep profiel
 • vaak herzoolbare modellen
 • hoge stabiele schacht
 • geschikt voor sleeën en stijgijzers
Nadelen
 • niet zo goed afrolgedrag
 • niet voor gemakkelijke wandelingen
 • stijver dan gewone wandelschoenen

De nadelen van deze categorie zijn het slechtere afrolgedrag en de toenemende stijfheid van de wandelschoenen. Deze schoen wordt niet meer aanbevolen voor gemakkelijke wandelingen omdat hij niet al te comfortabel is.

Klasse C

Klasse C

Wil je tochten maken in het hooggebergte, over gletsjers of de zwaarste trektochten maken, dan is de klasse C iets voor jou. Deze wandelschoenen zijn ook conditioneel bestand tegen stijgijzers. Tochten van meerdere dagen in de winter of op grote hoogte zijn geen uitdaging voor deze schoen.

Voordelen
 • voorwaardelijk bestand tegen stijgijzers
 • harde, buigvaste zool
 • hoge schacht
 • uiterst robuuste materialen
Nadelen
 • hoog gewicht
 • zeer stijve schoen
 • geen schoen voor gewone tochten

De meeste laarzen van deze klasse kun je zonder problemen met stijgijzers vastmaken. Een ander voordeel is de zeer harde en buigbestendige zool, die je door zeer ruw terrein draagt. De laars is gemaakt van uiterst robuust materiaal en biedt een hoge schacht, die vaak extra geïsoleerd is. Deze wandelschoenen hebben ook nadelen, namelijk hun hoge gewicht en stijfheid.

Klasse D

Klasse D

Als je van uitdaging en het extreme houdt, dan is Klasse D precies jouw categorie. Deze met stijgijzers compatibele alpine laars draagt je over gletsjers en moeilijk terrein. Deze klasse is ideaal voor lange wintertochten en grote hoogten. Class D is de expeditielaars voor hooggebergte- en extreme bergbeklimmers. Gletsjertochten en ook ijstochten kunnen goed met deze schoen ondernomen worden.

Deze wandelschoen ondersteunt je perfect met zijn zeer stijve zool en zijn hoge harde schacht. Bovendien is deze outdoorschoen verkrijgbaar met een warme voering of met een binnenlaars. Het gewicht en de stijfheid van zo’n schoen zijn erg hoog, dus de wandelschoenen kunnen in het begin wat ongemakkelijk aanvoelen.

Voordelen
 • absoluut stijve zool
 • harde schacht
 • warm gevoerd
 • absoluut geschikt voor stijgijzers
 • vaak met uitneembare, isolerende binnenschoen
Nadelen
 • hoog gewicht
 • stijve schoen
 • lange acclimatisatieperiode

Gids: Veelgestelde vragen over wandelschoenen voor heren in detail beantwoord

In het volgende deel van ons testverslag willen we ingaan op de vragen die vaker voorkomen in combinatie met wandelschoenen voor heren.

Hoeveel kosten wandelschoenen voor heren?

De prijzen van wandelschoenen voor heren variëren naar gelang de fabrikant, de klasse, het materiaal en het gebruiksgebied. type; prijs goedkope wandelschoenen; vanaf ongeveer 30 euro kwalitatieve wandelschoenen; tussen 50 en 100 euro kosten-intensieve wandelschoenen;hx tot 500 euro Je vindt wandelschoenen die beginnen bij een prijs van ongeveer 30 euro. Als je betere kwaliteit wilt, moet je rekenen op een prijs van 50-100 euro. De meest aanbevolen wandelschoenen voor heren zijn in deze prijscategorie, omdat ze waar voor hun geld bieden. Als je echter belangstelling hebt voor de professionele modellen wandelschoenen, reken dan op een investering die de 500 euro kan overschrijden.

Hoe weet ik of mijn wandelschoen goed past?

In principe moet je je comfortabel voelen in je wandelschoenen. Niets mag in de schoen knellen of knellen. De schoenmaat is niet de enige beslissende factor voor de perfecte wandelschoen, maar ook de wijdte. Sommige goede outdoorschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende breedtematen.

Het is het beste om de schoenen’s avonds te passen, want je voeten kunnen overdag wat meer gezwollen zijn.

In principe is een schoenmaat groter dan je normale schoenmaat aan te bevelen. Zorg ervoor dat de wandelschoenen niet te wijd zijn, maar ook niet te krap. Als je ze aantrekt, moet de schoen zich aanpassen aan de vorm van je voet.

Hoe breek ik mijn wandelschoenen goed in?

Voor je lang gaat wandelen, moet je je wandelschoenen inlopen. Zo kun je er zeker van zijn dat de schoen comfortabel zal zijn om in te lopen. De volgende stappen laten je zien hoe je je wandelschoenen goed kunt inlopen

 1. Trek de juiste sokken aan
 2. Rijg ze de eerste keer niet te strak vast, laat ze wat losser
 3. Loop een beetje rond in de flat op de wandelschoenen
 4. Test ze door door een beekje te lopen of ze een beetje water te geven
 5. Maak ook een langere maar gemakkelijke wandeling waarbij je ook bergop en bergaf moet lopen

Als je deze stappen in deze volgorde volgt, zul je bij je eerste meer uitdagende wandeling geen blaren of pijn krijgen.

Hoe rijg ik mijn wandelschoenen goed vast?

Je moet voldoende tijd nemen om je wandelschoenen in te rijgen voor je op weg gaat. Je moet je schoenen altijd aantrekken, zodat je ze de hele tocht stevig vast hebt. Zorg ervoor dat je je schoenen voor de eerste keer strikt na ongeveer 30 minuten opwarmen.

Herren Wanderschuhe-2

Je kunt de kleur van je wandelschoenen afstemmen op de natuurlijke omgeving. Zo valt het vuil op je schoenen niet zo snel op.
(Image source: LUM3N / pixabay)

Als je bergop loopt, veter je het bovenste deel, de schacht, iets losser. Om echter blauwe tenen bij het afdalen te voorkomen, bind je de schoenen in de bocht wat strakker.

Hoe verzorg ik mijn wandelschoenen goed?

Je wilt je wandelschoenen waarschijnlijk zo lang mogelijk gebruiken. Daarom is een goede verzorging heel belangrijk. Volg deze onderhoudsinstructies voor vele jaren gebruik

 1. Verwijder vuil en viezigheid met een spons of borstel en warm water onmiddellijk na het wandelen.
 2. Als de wandelschoen vochtig is, prop er dan krantenpapier in en laat het langzaam drogen.
 3. Wees voorzichtig met textielvezels: gebruik geen zeep of iets dergelijks.
 4. Je moet je schoenen van tijd tot tijd waterdicht maken. Je kunt dit het beste doen als ze schoon maar nog niet helemaal droog zijn.
 5. Na het impregneren kun je een wascrème aanbrengen.

Tip: Je moet de waterdichtheid vernieuwen als het water niet meer van de schoen druipt.

Welke sokken passen het best bij mijn wandelschoenen?

Het materiaal van de sokken is erg belangrijk: sokken van synthetische vezels, katoenen sokken, merinoswollen sokken. Alle drie de materialen zijn geschikt voor wandelschoenen. Synthetische vezelsokken reguleren het vocht goed, maar zijn niet zo warm als merinoswollen sokken. Katoenen sokken zijn erg populair, maar er zijn nu betere alternatieven. Ze nemen zweet snel op maar voeren het niet goed af, met vochtige voeten in de schoen tot gevolg. Gebruik de volgende functies om de perfecte sokken te vinden

 • Sneldrogende eigenschappen
 • Geen rimpeling van de voet
 • Lichte vulling
 • Neem altijd een reservepaar wandelsokken mee
 • Goed draagcomfort
 • Ademend

Welke inlegzolen zijn goed voor wandelschoenen?

Inlegzolen zijn een grote hulp, vooral voor erg brede of smalle voeten. Ze helpen je pijn te voorkomen, zijn goed voor je houding en voor je gezondheid.

Als je een bijzondere voetvorm hebt, kun je het beste naar een orthopeed gaan voor advies. Ze kunnen je alle informatie geven over geschikte inlegzolen die je veel pijn zullen besparen.

Als je wandelschoenen erg hard zijn en een beetje ongemakkelijk zitten, kunnen inlegzolen erg nuttig zijn. Je vindt er extra dempende inlegzolen. Als je altijd koude voeten hebt, probeer dan isolerende inlegzolen.

Waar kan ik mijn wandelschoenen het beste opbergen?

Nadat je je wandelschoenen goed verzorgd hebt door onze tips toe te passen, is het tijd om ze op te bergen. Hoe je je wandelschoenen opbergt is ook heel belangrijk. Ze hebben een donkere, droge, koele en luchtige plaats nodig om te bewaren. Je kunt je wandelschoenen het beste in een schoenenzak of kartonnen doos doen, deze zijn vooral goed om goed te bewaren. [/kb_faq]

Beeldbron: fotoknips/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies