Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Een goed paar wandelschoenen van categorie A/B is onmisbaar voor je wandeltochten in het middelgebergte en de uitlopers van de Alpen. De hoge schacht beschermt je enkel tegen verzwikking en geeft je stabiliteit en steun. Met het juiste materiaal en de juiste soort zool ben je klaar voor je wandeltochten, zelfs bij slecht weer.

Met onze wandelschoenentest 2021 willen we je helpen de juiste en comfortabele wandelschoen te vinden voor jou en je buitenactiviteiten. We hebben de verschillende eigenschappen en criteria van een wandelschoen voor je vergeleken. Aan de hand van deze criteria en beantwoorde vragen kun je beslissen welke wandelschoen voor jou het beste is. We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met de juiste wandelschoen verminder je het risico dat je je enkel verzwikt en bescherm je je gewricht. Met behulp van verschillende vetersluitingstechnieken kun je je wandelschoenen vastmaken op de manier die het beste bij je past, zodat er geen drukpunten of blaren ontstaan.
 • Afhankelijk van het materiaal heeft de schoen verschillende eigenschappen. Een wandelschoen van Gore-Tex materiaal, bijvoorbeeld, is geschikt voor wandeltochten die in slecht weer kunnen plaatsvinden.
 • Het is belangrijk dat je bij de aanschaf van je wandelschoenen voldoende tijd neemt en je uitgebreid laat adviseren. Het is een goed idee om ‘s middags naar een winkel te gaan en verschillende modellen te vergelijken.

Wandelschoenen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor wandelschoenen

In het volgende gedeelte vestigen we je aandacht op verschillende koop- en beoordelingscriteria. Deze moeten je helpen bij je beslissing om een wandelschoen te kopen. De criteria die je helpen om wandelschoenen te vergelijken zijn:

We zullen deze kenmerken nu afzonderlijk toelichten, zodat je de juiste wandelschoen voor je kunt kiezen.

Categorie

In principe worden alle outdoor schoenen in categorieën ingedeeld naar hun toepassingsgebied, namelijk categorie A, A/B, B, B/C, C en D. Dit is een indeling van de categorie schoeisel. Dit is een classificatie van de fabrikant Meindl of het Meindl systeem, dat in de jaren 1970 ontwikkeld werd. We hebben de zes categorieën voor je opgesomd en beschreven:

Categorie Schoen Gebruiksgebied Terrein
A Vrijetijds- en wandelschoenen Alledaags, wandelend, Vrije tijd Goede paden
A/B Wandelschoenen (hoge wandelschoenen) Gemakkelijke wandelingen, laaggebergte, uitlopers, laagland Goede en minder goede paden, bospaden, huttenpaden
B Trekkingschoenen Uitdagende wandelingen, laaggebergte, gemakkelijke trektochten Slechte paden, Steige
B/C Stevige trekkingschoenen Veeleisende trektochten, hooggebergte, lichte stijgijzers (conditioneel stijgijzervast) Slechte paden en trails, via ferrata, scree
C Bergschoenen Hooggebergte, zware trektochten, conditioneel stijgijzervast Slechte paden en paddeloos, Gletsjers, via ferrata, scree
D berg- en expeditielaarzen hoog alpien, absoluut stijgijzervast hx padloos, extreme ijstochten, gletsjers, ijsklimmen

Het systeem wordt vaak aangevuld door individuele fabrikanten. Tussen categorie B/C en C, bijvoorbeeld, kunnen ook lichte bergschoenen liggen. Buitenschoenen van categorie A, A/B en B zijn allemaal niet geschikt voor stijgijzers. Stijgijzers kunnen daarom niet aan deze schoenen bevestigd worden, ook niet aan wandelschoenen.

Wandelschoenen zijn in principe wandelschoenen met een hoge schacht die door hun stabiliteit het gewricht beschermen.

De wandelschoen behoort tot categorie A/B en is geschikt voor gemakkelijke wandelingen in het middelgebergte en soms ook in de uitlopers van de Alpen op goede paden.

Zool

Een juiste zool aan de wandelschoen is heel belangrijk om zeker te zijn van je voeten. Er zijn verschillende soorten wandelschoenzolen

 • Dubbelgestikte en driedubbelgestikte laarzen: Wandelschoenen van dit type worden gekenmerkt door hun dubbele of driedubbele stiksels tussen het bovenleer en de zool. Dit schoenmakersambacht maakt de schoen zeer functioneel, van hoge kwaliteit en zeer goed bestand tegen verdraaien.
 • Gespoten zolen (direct moulding): Deze zijn gemaakt van polyurethaan (PU) en worden op het bijbehorende bovendeel van de wandelschoen gespoten. Dit is een kosteneffectieve variant, omdat de lijmstappen in het proces worden weggelaten. Ze zijn ook betrekkelijk zacht, wat betekent dat de zool snel slijt. Deze wandelschoenen kunnen niet worden gerepareerd of hersteld.
 • Gussetted constructie: Bij deze hoogwaardige zoolconstructie zijn de spijkers in de binnenschoen duidelijk zichtbaar. Dit betekent dat deze wandelschoenen gemakkelijk op te lossen zijn.
 • Gestikte constructie: De zolen zijn aan de schoen bevestigd door een mengsel van lijmen en naaien. De sterkte van de zool wordt echter minder. Dit type wordt op de meeste wandelschoenen gebruikt.

Hoogwaardige wandelschoenen hebben meestal een gestreken of geknepen zool. Deze gaan dus lang mee. Er zijn ook verschillende soorten zolen

 • Middenzool: De middenzool zorgt voor demping in de schoen. Ze zijn gemaakt van ofwel polyurethaan (PU) of ethyleenvinylacetaat (EVA). De demping van wandelschoenen is meestal van polyurethaan. De toegevoegde weekmakers verdwijnen echter na verloop van tijd en de zool wordt broos en kan breken. Dit kan voorkomen worden door de wandelschoenen regelmatig te dragen.
 • Buitenzool: De buitenzool van een wandelschoen is gemaakt van een combinatie van rubber en carbon. Hoe meer rubber erin verwerkt is, hoe slipvaster de zool. Hoe meer koolstof gebruikt wordt, hoe glibberiger en slijtvaster het is. Bovendien maken lage temperaturen de zool hard en leidt hitte tot zachte zolen. Wandelschoenen hebben meestal zelfreinigende zolen, zodat trefzekerheid gegarandeerd is.
 • Binnenzool: Het hart van de wandelschoen verbindt het bovendeel en de onderkant van de laars. Dit geeft de wandelschoen stabiliteit en comfort.

In de wandelschoen zit ook een voetbed, dat belangrijk is voor de pasvorm.

Materiaal

Wandelschoenen zijn van verschillende materialen gemaakt. Elk materiaal heeft verschillende eigenschappen en we zetten ze hier op een rijtje.

Materiaal Eigenschap
Suède Dit wordt vaak gebruikt voor het hiel- en teengebied. Het is slijtvast en kan goed geolied en geverfd worden.
Nubuck leer Dit materiaal ziet er heel fluweelachtig en fijn uit. Dit leer kan ook goed geolied worden.
Yak leer Dit leer is zeer duurzaam, zeer robuust en toch betrekkelijk soepel.
Voeringleer Voor dit soepele leer zijn diktes van 1 tot 1,5 mm nodig. Het is belangrijk dat ze niet geverfd zijn en openporig blijven, zodat ze optimaal voettranspiratie kunnen absorberen.
Gore-Tex Dit materiaal wordt gebruikt om zijn waterdichte eigenschappen, tussen het bovenmateriaal en de binnenvoering van de wandelschoen. In principe is het een waterdicht membraan. Maar categorie A/B wandelschoenen of wandelschoenen kunnen door wrijving gaan lekken.

Volnerfleer wordt alleen gebruikt voor schoenen in de categorieën B/C en D en niet voor wandelschoenen. Behalve lederen materialen zijn er ook synthetische varianten die minder zwaar en ook minder duur zijn. Deze omvatten

 • 3D gaas: doorlatend weefsel
 • Cordura: Lichtgewicht polyamide stof
 • Kevlar & Hypalon: tegen schuren en ter versteviging

Synthetische materialen worden meestal gebruikt in combinatie met andere materialen.

Waterdicht

Waterdichte wandelschoenen met Gore-Tex zijn de juiste buitenschoenen voor alle gebruiksgebieden. De waterdichte versie van wandelschoenen is geschikt voor lange trektochten in slecht weer voor een betere grip. Je kunt met deze wandelschoenen zonder problemen op een natte ondergrond lopen en de binnenkant van de schoen wordt niet nat.

Waterdichte laarzen zijn zeer aan te bevelen voor wandelingen in de regen om doorweekte voeten te voorkomen.

Waterdichte wandelschoenen drogen ook betrekkelijk snel uit als ze nat worden.

Gids: Veel gestelde vragen over het onderwerp wandelschoenen uitvoerig beantwoord

Je hebt zeker vragen over je beslissing om wandelschoenen te kopen. In de volgende gids beantwoorden we de belangrijkste en meest gestelde vragen. Deze vragen moeten je helpen om een geschikte wandelschoen te vinden voor jou en je sportactiviteiten.

Wat is er speciaal aan wandelschoenen en welke voordelen bieden ze?

Wandelschoenen zijn in principe wandelschoenen met een hoge schacht, waardoor ze in tegenstelling tot klassieke wandelschoenen bijzonder zijn. Deze schacht gaat over de enkel en beschermt zo tegen verdraaien. Wandelschoenen zijn dus goed voor je gewrichten, wat een groot voordeel voor je is.

Wanderstiefel-1

Wandelschoenen beschermen je gewrichten tegen verdraaiing en geven je stabiliteit tijdens je trektocht.
(Image source: Toomas Tartes / unsplash)

De wandelschoen behoort tot categorie A/B en wordt daarom aanbevolen als je een outdoor schoen zoekt voor gemakkelijke wandelingen in middelgebergte of vlak land. Afhankelijk van de eigenschappen en het materiaal van de wandelschoen, heeft de schoen vele voordelen. Een wandelschoen kan van Gore-Tex materiaal gemaakt zijn, waardoor hij zo goed als waterdicht is, of hij kan een speciale zool hebben voor betere grip.

Voor wie is een wandelschoen geschikt?

Hoge wandelschoenen of wandelschoenen zijn geschikt als je gemakkelijke wandelingen wilt maken in lage bergketens. Zulke wandelschoenen zijn er voor mannen, vrouwen en ook voor kinderen.

Wanderstiefel-2

Wandelschoenen zijn geschikt voor het hele gezin dat graag lichte wandelingen maakt.
(Image source: Greg Rosenke / unsplash)

Wandelschoenen zijn zeer aan te bevelen als je zwakke gewrichten hebt of de neiging hebt snel te draaien en te kronkelen. Met de hoge schacht hebben je gewrichten optimale steun en houvast. Zo’n wandelschoen is geschikter voor je dan gewone casual schoenen, die eigenlijk alleen in het dagelijks leven gedragen mogen worden. Sneakers geven je niet de steun en stabiliteit die je voor een trektocht nodig hebt.

Hoe vind ik de juiste maat bij het kopen van een wandelschoen?

Bij het kopen van je nieuwe of zelfs eerste wandelschoen moet je voldoende tijd nemen. Het is heel belangrijk dat je een laars koopt die je goed past, die niet te groot en niet te krap is.
Neem de tijd bij het kopen van een wandelschoen.

Het is aan te bevelen om ‘s middags wandelschoenen te kopen en te passen. Het is het beste om van tevoren wat beweging te krijgen, zodat je voeten opzwellen.

Overdag zwelt de voet flink op, wat hij ook tijdens het wandelen zal doen. Daarom is het belangrijk om een schoen te passen als hij gezwollen is. Verder moet je in de winkel zelf voldoende tijd nemen om verschillende fabrikanten en modellen te laten zien en passen. Je moet ook een paar rondjes lopen in de winkel.

Afhankelijk van de fabrikant kan een model er anders uitzien en is het draagcomfort niet bij alle modellen hetzelfde. Je kunt het beste je wandelsokken en eventuele inlegzolen meenemen, zodat je de precieze pasvorm kunt testen en vergelijken. In de meeste sportwinkels zal het verkooppersoneel je voeten opmeten en bepalen welke maat je het beste zal passen.

Hoeveel kosten wandelschoenen?

Er zijn verschillende fabrikanten van hoge wandelschoenen en ze kosten allemaal verschillende bedragen. We hebben verschillende wandelschoenen vergeleken en de prijzen op een rijtje gezet, zodat je een idee kunt krijgen van de kosten.
Type Prijsklasse
Wandelschoenen heren ca. 190 – 330 €
Wandelschoenen dames ca. 140 – 300 €
Wandelschoenen kinderen ca. 50 – 130 €

Je vindt een wandelschoen voor heren vanaf 190 euro en je kunt een paar voor dames kopen vanaf 140 euro. Dit betekent dat wandelschoenen voor mannen duurder zijn dan wandelschoenen voor vrouwen. Afhankelijk van het ontwerp en de speciale kenmerken van de wandelschoen, varieert ook de prijs dienovereenkomstig.

Hoe knoop ik een wandelschoen goed vast?

Het strikken van wandelschoenen is in principe individueel, maar er zijn enkele richtlijnen die je helpen je laarzen correct te strikken. Als je tenen tijdens je wandeling beginnen te tintelen, moet je je wandelschoenen beslist losser veteren.
Als je bergop loopt, is het raadzaam je veters losser te strikken om meer bewegingsruimte te hebben, vooral rond de schacht. Je moet je schoenen echter niet te losjes strikken, zodat je je houvast niet verliest.

Bergaf moet je je wandelschoenen strakker binden, vooral in het schachtgebied. Anders schuift je voet naar voren en krijg je blaren of zelfs blauwe teennagels. Je hielen moeten dus stevig zitten en op hun plaats blijven. Het is aan te bevelen je schoenen 20 minuten na het begin van de wandeling in te rijgen. Hier zijn een paar technieken om je wandelschoenen te strikken

 • Pulleytechniek: Met de pulley techniek vermijd je blaren op je hiel. Minder speling in dit gebied betekent geen slippen van de hiel.
 • Parallelle vetersluiting: Met deze vetersluiting voorkom je de onaangename druk van het kruisen van de veters door ze asymmetrisch te strikken.
 • Veters rijgen in twee zones: Met deze techniek kun je je veters met de dieptrekhaak in twee zones verdelen en ze onafhankelijk sterk of zwak binden. Dit is vooral nuttig om onderscheid te maken tussen bergaf en bergop lopen.
 • Laat de kruising weg: Om je schoen een beetje wijdte te geven, kun je eenvoudig een schoenveterovergang overslaan en de druk wordt minder.

Probeer de verschillende vetersluitingstechnieken uit en vind de juiste manier om je wandelschoenen te strikken.

Hoe breek ik een wandelschoen in?

Nadat je je nieuwe wandelschoenen gekocht hebt, moet je ze een beetje inlopen om blaren te voorkomen en drukpunten op te sporen. Draag je wandelschoenen in het dagelijks leven, maar ook op steilere paden om ze goed te testen. Als je drukpunten vindt, kun je je veters anders strikken of andere sokken dragen.

Hoe maak ik wandelschoenen schoon en hoe verzorg ik ze?

We raden je aan je wandelschoenen regelmatig en grondig schoon te maken. Je kunt je laarzen het beste na elke wandeling schoonmaken met koud water en een harde borstel om het grove vuil te verwijderen.

Voor optimale bescherming moet je je wandelschoenen regelmatig waterdicht maken.

Als je wandelschoenen van leer zijn en ze na de tocht droog aanvoelen, moet je ze altijd met leerwas insmeren. Je kunt de binnenkant van de laars ook schoonmaken met lauw water en afwasmiddel.

Welke alternatieven zijn er voor wandelschoenen?

Zoals hierboven al vermeld, zijn er ook andere soorten wandelschoenen. Wandelschoenen zijn slechts een van de vele soorten schoeisel voor buitenshuis, en ze behoren tot categorie A/B. Afhankelijk van je gewenste sportactiviteit kun je een alternatief voor een wandelschoen kiezen.

Een schoen of trekkingschoen van categorie B is geschikt als je meer dan alleen lichte wandelingen wilt maken en ook veeleisender wandelpaden wilt aanpakken.

Beeldbron: Fälchle/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies