Laatst bijgewerkt: 22-07-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

39Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

144Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Wandelstok test 2023. Hier stellen we alle wandelstokken voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste wandelstok voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een wandelstok wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • De wandelstok is een ondersteunend loophulpmiddel en is bijzonder geschikt voor mensen die permanent of tijdelijk aan lichte loopbeperkingen lijden.
 • Medisch bruikbare wandelstokken kunnen door een arts worden voorgeschreven voor bepaalde medische aandoeningen. Ze worden gekenmerkt door hun metalen buis en hun verstelbaarheid in hoogte.
 • In het algemeen zijn wandelstokken de meest betaalbare loophulpmiddelen. Momenteel biedt de markt veel verschillende modellen die op de behoeften van de gebruiker zijn afgestemd.

Wandelstok: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een wandelstok koopt

Wanneer heb ik een wandelstok nodig?

Wandelstokken zijn loophulpmiddelen die gebruikers met een lichte loopbeperking – permanent of tijdelijk – ondersteunen. Een wandelstok biedt veel voordelen:

 • De wandelstok ontlast delen van het lichaam, zoals de heup- en kniegewrichten
 • Over het algemeen vermindert het gebruik van de wandelstok de vermoeidheid en het risico op vallen
 • De wandelstok is daarom een eenvoudig en doeltreffend hulpmiddel bij lichte handicaps

Merk echter op dat dit loophulpmiddel niet je hele gewicht kan en mag dragen. Voor dit doel kun je beter kiezen voor een rollator. Een wandelstok die om medische redenen gebruikt wordt, moet onderscheiden worden van een wandelstok en een wandelstok. De laatste wordt ook gebruikt door valide mensen op heuvelachtig tot bergachtig terrein. Bij een wandelstok is het uiterlijk meestal belangrijker dan het reliëf, en is daarom meer een accessoire.

Wat kost een wandelstok?

Een wandelstok is waarschijnlijk het goedkoopste loophulpmiddel dat je kunt kopen. Wat prijs betreft zijn de goedkoopste modellen rond de tien euro. Zoals bij elk ander product zijn er echter ook veel duurdere modellen. De prijs van dure producten ligt vaak in het driecijferige bereik.

Dit zijn echter meestal wandelstokken met een extravagante vormgeving. Er zijn echter ook goede producten te vinden onder de goedkope modellen. Je hoeft dus niet per se veel geld uit te geven aan een stevige wandelstok.

Van welk materiaal zijn wandelstokken gemaakt?

Volgens de lijst van hulpmiddelen van de wettelijke ziekenfondsen moet de buis van de wandelstok van een metaal gemaakt zijn. Zo komen bijvoorbeeld de materialen koolstof en aluminium in het geding, waarbij het laatste metaal vooral vaak gebruikt wordt omdat het goedkoper is.

Bovendien heeft een wandelstok een antislip rubber aan het ondereinde, dat extra stabiliteit geeft. Aan het boveneinde zit het handvat, dat vaak van hout is. Hier is een vorm die prettig in de hand ligt voordelig.

Hoe zwaar is een wandelstok?

In wezen hangt het gewicht van een wandelstok af van het gebruikte metaal. Zowel aluminium als koolstof zijn lichte metalen, wat betekent dat ze beide een laag gewicht hebben. Koolstof is zelfs iets lichter dan aluminium. Moderne wandelstokken van deze materialen wegen gemiddeld tussen 350 en 500 gram. Ongeacht het gewicht zijn beide materialen, carbon en aluminium, even stevig en zeer geschikt voor dagelijks gebruik.

Gehstock mit Hand und Pflegerin

Idealiter is de wandelstok van een licht maar stevig materiaal gemaakt, zodat vooral oudere mensen de stok gemakkelijker kunnen gebruiken. De stevigheid van het materiaal moet voldoende zijn om het bovenlichaam te ondersteunen. (Foto: alexraths / 123RF.com)

Wat is de maat van een wandelstok?

Een andere belangrijke eigenschap van een wandelstok is dat hij in grootte verstelbaar is. Zo kun je de wandelstok op de voor jou juiste maat instellen. De meeste modellen kunnen ingesteld worden op een greephoogte van 75 tot 95 centimeter. Om de juiste lengte van je wandelstok voor jou te weten te komen, ga je eerst rechtop staan (met schoenen aan).

Laat je armen losjes naar beneden hangen en buig je elleboog ongeveer 20 graden. De stokhoogte is optimaal als het handvat in deze positie tot aan de pols komt. Ruwe vuistregel: de wandelstok is half zo lang als de lengte van de gebruiker.

De juiste hoogte instellen is heel belangrijk. Als de wandelstok te laag is afgesteld, krijg je rugklachten; als hij te hoog is afgesteld, verlies je stabiliteit bij het lopen.

Besluit: Welke soorten wandelstokken zijn er en welke is de juiste voor jou?

De belangrijkste soorten wandelstokken zijn:

 • Wandelstok met knop
 • Wandelstok met rond haakhandvat
 • Wandelstok met derby handvat
 • Wandelstok met Fritz handvat
 • Wandelstok met vissershandvat
 • Wandelstok met vier poten

Naargelang je de wandelstok nodig hebt als hulpmiddel bij medische revalidatie, om je te ondersteunen bij een loopstoornis, als eenvoudig loophulpmiddel of gewoon als chic modeaccessoire, kun je kiezen uit ontelbare varianten. Omdat slecht passende loophulpmiddelen niet alleen onbehulpzaam zijn, maar soms ook schadelijk kunnen zijn, is het belangrijk de aankoopbeslissing goed af te wegen.

In het volgende stellen we de meest voorkomende soorten wandelstokken voor. Dit moet je een eerste overzicht geven en je helpen bij je aankoopbeslissing. In geval van twijfel moet je echter ook een arts, orthopeed of fysiotherapeut raadplegen om de beste keuze voor je lichaam te maken.

Wat is een wandelstok met een knop en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Wandelstokken met knoppen zijn eeuwenlang populair geweest, vooral als elegante modeaccessoires. De knoppen of bolletjes die als handvatten fungeren zijn vaak niet erg ergonomisch ontworpen en zijn maar iets breder dan de rest van de stok.

Voordelen
 • Decoratief, antiek ontwerp
Nadelen
 • Bieden betrekkelijk weinig stabiliteit
 • Niet erg geschikt voor therapeutisch gebruik
 • Niet geschikt voor handklachten

In deze gevallen bieden ze slechts een heel klein steun- en houvastoppervlak en zijn ze niet erg geschikt voor therapeutisch gebruik. Ze zijn vooral geschikt als decoratieve wandelstokken.

Wat is een wandelstok met een rond haakhandvat en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Waarschijnlijk de meest klassieke wandelstok bestaat uit een rechte stok en een gebogen, haakvormig handvat. Het eenvoudige, vaak houten loophulpmiddel gaat terug op de wandelstok van een herder. Het lange haakvormige handvat maakt het de gebruiker mogelijk het meest comfortabele grijppunt te kiezen. Niettemin kan het moeilijk worden de handgreep vast te houden bij zwaardere lasten.

Voordelen
 • Eenvoudige, klassieke vorm
 • Maakt het mogelijk aan voorwerpen te trekken of deuren te sluiten
 • Kan aan arm, deurknop enz. gehangen worden.
Nadelen
 • Biedt betrekkelijk weinig stabiliteit
 • Niet ideaal voor hoge belastingen
 • Niet geschikt bij gewrichtspijn

Omdat hij betrekkelijk weinig stabiliteit biedt, is de wandelstok met ronde haak handvat minder aan te bevelen bij zwaardere beperkingen of bij gewrichtspijn. Als je echter alleen een lichte evenwichtssteun zoekt, is deze steunpaal beslist interessant. De haak is ook heel praktisch. Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken om deuren te sluiten en de wandelstok aan een wandhaak of aan je eigen arm hangen als je op stap bent.

Wat is een wandelstok met een derby handvat en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Wandelstokken met een derby handvat, met hun gebogen vorm, passen beter in de hand dan de twee hierboven genoemde soorten stokken, en ook de wijsvinger kan gebruikt worden om ze vast te houden. Daarom biedt de derbystok iets meer stabiliteit.

Voordelen
 • Ligt goed in de hand
 • Biedt stabiliteit
 • Klassieke vorm
Nadelen
 • Minder ergonomisch dan andere wandelstokken

Hij heeft ook een gebogen haak, maar hij is kleiner en daardoor niet zo praktisch. De zeer veel gebruikte wandelstok is er in ontelbare uitvoeringen en stijlen.

Wat is een wandelstok met een Fritz handvat en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

De Fritz stokken, die dateren van de beroemde Pruisische koning Frederik II, zijn speciaal ontworpen voor mensen met polsklachten zoals artritis. De speciale vorm minimaliseert drukpunten in de middelste handzone. Dit geeft een stevige greep en ontlast de pols.

Voordelen
 • Biedt stabiliteit
 • Ligt goed in de hand
 • Zacht voor de pols
 • Klassiek ontwerp
Nadelen
 • Geen gebogen haak

De wandelstok met Fritz handvat lijkt qua ontwerp op de Derby stok, maar heeft, onder andere, geen gebogen haak. Hij is niet alleen geschikt als wandelstok, maar wordt ook gebruikt als revalidatie wandelstok en in de orthopedie.

Wat is een wandelstok met een Fischer greep en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De vorm van Fischer handgrepen is aangepast aan de menselijke handpalm. Op deze manier wordt de druk ook over de hele handpalm verdeeld en wordt de belasting van de pols geminimaliseerd. Fischer handgrepen worden vaak gewoon ergonomische handgrepen genoemd. Ze bieden maximaal comfort en liggen heel goed in de hand, ook bij langdurig gebruik.

Voordelen
 • Ligt heel comfortabel in de hand
 • Gelijkmatige drukverdeling
 • Zeer zacht voor de pols
 • Biedt stabiliteit
Nadelen
 • Kan niet aan beide kanten gebruikt worden

De moderne wandelstokken met Fischer handgrepen zijn bijzonder geschikt voor zwaardere lasten en bij gewrichtspijn zoals artritis. Omdat ze speciaal gevormd zijn voor de handpalm, kun je ze alleen voor de rechter- of linkerhand gebruiken. Je moet dus goed overwegen welke versie je nodig hebt voor je koopt. Een kleinere versie van dit type heet een wandelstok met anatomisch handvat.

Wat is een wandelstok met vier poten en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

In tegenstelling tot de eerder genoemde wandelstoksoorten is het niet de soort handvat, maar het aantal poten waaraan hij zijn naam ontleent. Met hun rechthoekige en vierpotige basis bieden deze loophulpen nog meer stabiliteit dan alle andere. Ze staan zelfs op zichzelf en vallen niet om. De wandelstokken met vier poten zijn bedoeld voor patiënten die veel steun bij hun evenwicht nodig hebben en veel gewicht op de stok moeten zetten.

Voordelen
 • Volledige stabiliteit
 • Grote veerkracht
 • Staat op zichzelf
Nadelen
 • Lomp en wat zwaarder
 • Beperkte mobiliteit

De nadelen van 4-punts wandelstokken zijn dat ze nogal lomp en zwaar zijn. Je moet het laatste overwegen als je bijvoorbeeld minder fysieke kracht hebt. Bij modellen met grotere onderstellen kan het ook gebeuren dat een trap, bijvoorbeeld, niet genoeg ruimte biedt om de vier poten op te zetten.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om wandelstokken te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke factoren je kunt gebruiken om wandelstokken te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je gemakkelijker zien welke wandelstok voor jou het beste is. We hebben deze criteria samengesteld:

 • Hoogte
 • Opvouwbaar
 • Gewicht
 • Draagvermogen
 • Ontwerp

Op de volgende regels hebben we de factoren op een rijtje gezet en laten we je zien wat de afzonderlijke aankoopcriteria zijn en hoe je ze kunt indelen.

Gehstock mit Mann auf Sitzbank

Belangrijke aankoopcriteria, zoals de hoogte, de mogelijkheid om de wandelstok op te vouwen, het gewicht, de veerkracht en de vormgeving, moeten altijd in overweging genomen worden bij de keuze van een geschikte wandelstok. De wandelstok moet niet alleen een hulpmiddel zijn, maar ook een modieus accessoire. (Foto: avebreakmediamicro / 123RF.com)

Hoogte

Als je lengte binnen het gemiddelde bereik valt, hoef je je niet veel zorgen te maken over het vinden van een geschikte wandelstok. Zoals hierboven vermeld, is de vuistregel dat de helft van je lengte de greephoogte van je wandelstok moet zijn.

Voorbeeld: Een verstelbare greephoogte van 80 tot 95 centimeter is geschikt voor mensen met een lichaamslengte van 1.60 tot 1.90 meter. Dit betekent dat de meeste modellen geschikt zijn voor veel mensen. Als je relatief kort of lang bent, let dan goed op de verstelbare hoogte van de stokken. Als de wandelstok te kort is, moet je voorovergebogen lopen en wordt je rug beschadigd

Opvouwbaar

Wandelstokken zijn niet erg breed en nemen weinig plaats in. Toch kan een opvouwbare wandelstok een voordeel zijn omdat hij nog gemakkelijker op te bergen is. Als je bijvoorbeeld ruimte wilt hebben tijdens het rijden, kun je de opvouwbare wandelstokken soms zelfs in het handschoenenkastje opbergen om ruimte te besparen. Dit is een van de sterke punten van opvouwbare modellen.

Gewicht

Hoe lager het gewicht, hoe prettiger de wandelstok in het gebruik is. Lichte wandelstokken tonen hun volle kracht vooral bij langere wandelingen. Moderne wandelstokken zijn gemaakt van licht metaal en combineren zo een hoge stabiliteit met een aangenaam laag gewicht. Toch zijn er verschillen in gewicht, zelfs tussen de nieuwere versies. Voor wie zijn wandelstok vaak en lang achter elkaar gebruikt, of verzwakt is, is een lichtgewicht loophulpmiddel aan te bevelen.

Veerkracht

Het draagvermogen geeft het totale gewicht van de gebruiker aan waarvoor de wandelstok ontworpen is. Als je een wandelstok koopt, moet je erop letten dat je lichaamsgewicht de maximale belastbaarheid niet overschrijdt. Anders zou je, in het ergste geval, de wandelstok kunnen breken en ernstige verwondingen veroorzaken.

Ontwerp

De beoordeling van het ontwerp is natuurlijk heel subjectief en mag niet door ons beoordeeld worden. Er zijn veel verschillende uitvoeringen van wandelstokken in het assortiment. De markt biedt bijna alles, van klassieke modellen met een houten handvat tot kleurige apparaten en dure, heel sjieke wandelstokken.

Maar let er bij erg mooie ontwerpen op dat het echt om een wandelstok gaat en niet om een siervoorwerp. Een optimale wandelstok is daarom zowel uitstekend in het gebruik als visueel aantrekkelijk voor je.

Wetenswaardigheden over wandelstokken

Hoe gebruik ik een wandelstok?

Deze vraag moet niet onderschat worden, want een wandelstok brengt alleen de volle voordelen bij correct gebruik.

Besteed vooral aandacht aan deze punten:

 • Houd de wandelstok aan de kant zoals je gezonde voet.
 • Als je met je zieke been een stap naar voren doet, beweeg je tegelijk de wandelstok naar voren. Dit helpt je je gewicht te verplaatsen.
 • Houd je op trappen vast aan de leuning en neem je wandelstok in de andere hand. Zet de eerste stap met je gezonde voet en volg hem dan met je zieke been.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies