Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Een doelgericht gebruik van trekstokken verandert wandelingen in een plezierige en aangename ervaring voor jong en oud. Door het verlichtende of, indien gewenst, uitdagende effect vinden zowel jonge sporters als mensen met gewrichtsproblemen talrijke voordelen in het gebruik van trekkingstokken. Om het gewenste doel te bereiken, is het van essentieel belang de juiste wandelstokken te vinden en die optimaal af te stellen.

Om je keuze te vergemakkelijken geven we een overzicht van de verschillende soorten palen. We belichten de voor- en nadelen van opvouwbare en telescopische wandelstokken en laten zien welke criteria je kunt gebruiken om trekkingstokken te vergelijken. In onze wandelstokken test 2022 hebben we verschillende modellen getest en delen onze resultaten en aanbevelingen hier in onze gids.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Het gebruik van wandelstokken is geschikt voor jong en oud en kan, afhankelijk van het gebruik, zowel een verlichtend als een extra uitdagend effect hebben. Ondanks de vele voordelen moeten wandelstokken af en toe gebruikt worden om je evenwichtsgevoel en je beenstabiliteit te trainen voor wandelingen, korte wandelingen of stukken weg.
 • Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen opvouwbare wandelstokken en telescopische wandelstokken. Beide productsoorten zijn meestal in hoogte verstelbaar en verkrijgbaar in diverse modellen die verschillen in o.a. lengte, materiaal, prijs en gewicht.
 • Je kunt de optimale lengte van je wandelstokken ruwweg berekenen met de vuistregel “lichaamslengte x 0,68 = stoklengte” en die afstemmen op het terrein met behulp van de 90 graden vuistregel.

Wandelstokken: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor wandelstokken

In de volgende paragrafen helpen we je een overzicht te krijgen van de vele selectiecriteria bij het kopen van wandelstokken. Je kunt de volgende criteria gebruiken om verschillende wandel- en trekkingstokken met elkaar te vergelijken:

Hieronder leggen we de afzonderlijke aankoopcriteria in detail uit.

Lengte van de stok en pakmaat

De lengte van de stok en de pakmaat worden meestal gegeven voor wandelstokken. De eerste bepaalt de lengte van de palen als ze in gebruik zijn. De pakmaat beschrijft de samengeperste afmetingen van opvouwbare en inklapbare wandelstokken om ze op of in de rugzak te kunnen opbergen als ze niet in gebruik zijn.

Vuistregel voor het bepalen van de stokmaat: “Lichaamslengte x 0,68 = stoklengte”

Om je wandelstokken optimale steun en krachtoverbrenging te geven, is het van essentieel belang dat de stoklengte juist op je lichaamslengte is afgestemd. Bij het kopen van geschikte trekstokken helpt de volgende vuistregel je: “Lichaamslengte x 0,68 = stoklengte”. Dit geeft je een ruwe schatting van de lengte. Je kunt meer te weten komen over het fijn afstellen van de stoklengte of -hoogte in de stap-voor-stap instructies hieronder. De paklengte is handig als je je trekkingstokken graag in je rugzak opbergt. De pakmaat hangt af van de constructie van de trekkingstokken: opvouwbare stokken of telescopische stokken. Over de details van deze twee soorten palen kun je lezen in het hoofdstuk hierboven. Met inpakafmetingen van minder dan 40 cm kunnen opvouwbare stokken tot een kleiner formaat worden samengeperst dan telescopische stokken en gemakkelijk in dagrugzakken worden opgeborgen.

Materiaal

Wandelstokken zijn gemaakt van twee verschillende hoofdmaterialen: aluminium of carbon. Een paar modellen combineren beide materialen. Hieronder leg ik de voordelen en nadelen van de twee materialen uit.

De grote voordelen van aluminium stokken zijn hun weerstand en flexibiliteit, die ook bijdragen tot een grotere duurzaamheid.

Bij overbelasting buigt het riet, maar het breekt uiterst zelden. Lichte bochten kunnen teruggebogen worden. Bovendien zijn aluminium trekkingstokken goedkoper dan carbonstokken. Een nadeel van aluminium stokken is de trilling die optreedt bij het stoten, wat de onderarmen zwaar kan belasten. Om dit te dempen zijn steeds meer palen uitgerust met een ophangsysteem dat de trillingen vermindert. Wandelstokken van carbon (koolstofvezels) zijn uiterst licht en trillingsarm, maar veel duurder. Koolstof heeft het nadeel dat de palen breken als ze overbelast worden.

De flexibiliteit van koolstof is de laatste jaren echter al aanzienlijk verbeterd. Welk materiaal voor jou het meest geschikt is hangt vooral af van twee factoren. Wandelstokken van carbon zijn duurder. Enerzijds is dus je budget doorslaggevend. Ten tweede hangt het ervan af of je de voorkeur geeft aan trekkingstokken met een zekere trilling of eerder aan stijve stokken.

Gewicht

Het gewicht van trekkingstokken hangt vooral af van de gebruikte materialen. Koolstofstokken zijn over het algemeen lichter dan trekkingstokken van aluminium, hoewel er nu ook heel lichte aluminium stokken zijn. De lichtste trekkingstokken wegen tussen 200 en 300 g.

Lichtgewicht stokken zijn voordelig bij het wandelen omdat ze minder inspanning vragen voor elke zwaai. Afhankelijk van de sport kan het gewicht van de stokken een groot verschil maken.

Lichtgewicht stokken zijn bijzonder geschikt voor trail running. Het gewicht is ook belangrijk als de stokken over langere afstanden op of in een rugzak gedragen moeten worden.

Grip

Een goede grip is een van de belangrijkste aankoopcriteria, want hij draagt veel bij tot het comfort bij het gebruik van de wandelstokken. Een optimale greep heeft de volgende voordelen

 • biedt een stevige grip
 • absorbeert zweet en vocht
 • voorkomt blaren
 • vermindert het wegglijden van de stokken in de handen
 • maakt een comfortabele greep mogelijk, zelfs voor langere afstanden

Het materiaal is doorslaggevend voor een goede grip. Er wordt rubber, natuurkurk, schuim of plastic gebruikt, waarbij schuim en kurk zich bewezen hebben. Beide absorberen zweet en voorkomen dat de stokken in de handen glijden of schuren. Schuim en kurk zorgen voor een stevige greep en een comfortabel gevoel. Welke van de twee materialen je kiest hangt af van je eigen voorkeur.

Schuim en kurk hebben bewezen goede gripmaterialen te zijn.

Ik raad je af om plastic handvatten te gebruiken, want die leiden vaak tot blaren. Wandelstokken met plastic handgrepen zijn meestal erg goedkoop. Maar als het om de handgrepen gaat, is het beslist de moeite waard om voor de duurdere en hoogwaardiger producten te gaan. Sommige wandelstokken hebben ook een soort verlengd handvat, waarbij het schuim wat dieper over de buis loopt. Dit verlengstuk is uiterst praktisch om de hoogte van de stok over korte passages in te stellen, gewoon door de greeppositie te veranderen. Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, moet naast de greep ook het belang van de riem niet onderschat worden. Ze dienen als polssteunen of als draaghulp. Lussen die verstelbaar en ademend zijn, zijn voordelig.

Lengte verstelsysteem

Goede trekkingstokken bestaan uit verschillende segmenten en slimme verstelsystemen en kunnen vaak traploos in hoogte versteld worden. Zo kan de lengte aangepast worden aan verschillend terrein en ook aan gebruiksgebieden. Intussen bieden verreweg de meeste wandelstokken op de markt lengte-instelbaarheid. Slechts enkele hebben nog een vaste poollengte. Ik raad je aan een in hoogte verstelbaar model te kiezen.

Om je wandelstokken onderweg aan het terrein te kunnen aanpassen, moeten ze zo gemakkelijk mogelijk te verstellen zijn. Maar welke verstelsystemen zijn aan te bevelen? De centrale aspecten van het verstelsysteem voor trekkingstokken zijn stabiliteit en hoogwaardige afwerking. Twee mechanismen voor hoogteverstelling hebben zich bewezen

 • Rotatiesysteem: Met het rotatiesysteem kun je de afzonderlijke buissegmenten verstellen door ze te draaien.
 • Druk-/ klemvergrendeling: Dit systeem biedt iets meer gebruiksgemak. De afzonderlijke schakels kunnen gemakkelijk bewogen worden door de klem te openen en dan weer te sluiten.

Beide systemen hebben zich in de praktijk bewezen met hoogwaardig vakmanschap. Maar goedkope modellen hebben vaak zwakke punten. Daarom loont het de moeite om voor de iets duurdere producten te gaan.

Accessoires / nuttige extra’s

Bij het kopen van wandelstokken loont het de moeite te vergelijken welke extra’s ze te bieden hebben en of er nuttige accessoires bij inbegrepen zijn. Hieronder vind je een overzicht van enkele nuttige extra’s.

 • Demping / Antishock: Zoals je in het bovenste deel kunt lezen, vertonen aluminium palen vaak trillingen. Om dit te verminderen en om schouders, ellebogen en polsen te beschermen, hebben sommige wandelstokken een dempingssysteem. Dit zijn elastische inzetstukken die een soort schokdemping geven. Vooral voor langere wandelingen of meerdaagse trektochten is deze vering een pluspunt. Voor de meeste wandelingen zijn echter stokken zonder demping voldoende.
 • Platen: Als je je wandelstokken zowel in de zomer als in de winter wilt gebruiken en ook wel eens in sneeuw of modder loopt, zijn extra sneeuw- of modderplaten interessant voor je. De keuze van de geschikte platen heeft invloed op de grip. In principe bieden bredere platen een betere grip op besneeuwde passages, maar zijn ze hinderlijker op stenig terrein. De trekkingkussens zijn echter niet op alle modellen verwisselbaar.
 • Rubberen buffers: Om slijtage van de uiteinden te verminderen, kunnen er beschermende rubberen kapjes over gezet worden. Deze zijn vooral nuttig als je langere afstanden over asfalt aflegt.
 • Camera statief: Deze functie is vooral interessant voor de fotografen onder jullie. Dankzij individuele fabrikanten als Leki kan een wandelstok omgebouwd worden tot een camerastatief.

Deze vier extra’s zijn niet absoluut noodzakelijk, maar afhankelijk van het gebruik van je wandelstokken kunnen ze een extra bonus zijn.

Besluit: Welke soorten trekkingstokken zijn er en welke is geschikt voor mij?

Trekkingstokken kunnen grofweg in twee soorten verdeeld worden: opvouwbare trekkingstokken en telescopische trekkingstokken. Voor je naar andere koopcriteria gaat kijken, moet je eerst een keuze maken uit een van deze twee soorten palen.

Type Voordelen Nadelen
Telescopische wandelstokken Gemakkelijk in gebruik, goedkoper, zeer stabiel Zwaarder, grotere pakmaat, gevoeliger voor defecten
Opvouwbare wandelstokken Lichter, minimale pakmaat Vrij duur, minder stabiel

De voor- en nadelen van de twee soorten producten worden in de volgende paragrafen nader toegelicht. De uitleg moet je aankoopbeslissing vergemakkelijken.

Telescopische wandelstokken

Telescopische wandelstokken

Het belangrijkste verschil tussen de twee soorten producten ligt in hun constructie. Beide soorten bestaan uit verschillende segmenten. Telescopische trekkingstokken zijn meestal 3-delig, meer zelden 4-delig. Deze afzonderlijke delen kunnen in elkaar geduwd worden. Er zijn twee verschillende vergrendelingsmechanismen: het draaislot en het klemslot. Meer gedetailleerde informatie over deze sluitsystemen vind je in de koopcriteria. Beide systemen zijn bijzonder praktisch in het gebruik, wat een duidelijk voordeel is van telescopische stokken.

Het telescopische systeem maakt het mogelijk de grootte van de wandelstokken te verkleinen tot pakmaat.

Door hun constructie kunnen telescoopstokken echter niet zo sterk verkleind worden als opvouwbare stokken en passen ze niet in een dagrugzak. Met een geschikte houder kunnen ze echter gemakkelijk aan de rugzak bevestigd worden. Het gewicht van telescopische wandelstokken hangt af van het sluitsysteem. In tegenstelling tot de klemsluiting is het zwenksysteem lichter. In het algemeen wegen telescopische stokken veel meer dan opvouwbare stokken. Wat de hoogteverstelling betreft, zijn er geen grote verschillen tussen de twee soorten producten. Telescopische stokken kunnen, net als klapstokken, soepel in hoogte versteld worden. De eerste zijn echter vaak meer vatbaar voor defecten door de klemmen en draaisluitingen.

Voordelen
 • Traploos in hoogte verstelbaar
 • Praktisch en gemakkelijk te gebruiken voor hoogteverstelling
 • Goedkoop
 • Zeer stabiel
Nadelen
 • Zwaarder dan opvouwbare stokken
 • Meer vatbaar voor defecten door klemmen en schroeven
 • Grotere pakmaat

Als we naar de prijsverschillen kijken, valt op dat telescopische stokken relatief goedkoop zijn. Dit maakt ze ideaal voor eerste ervaringen met wandelstokken.

Opvouwbare wandelstokken

Opvouwbare wandelstokken

Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen opvouwbare wandelstokken, ook wel Z-Poles genoemd, opgevouwen worden. De afzonderlijke paalsegmenten zijn met een kabel verbonden en kunnen flexibel uit elkaar getrokken en opgevouwen worden.

Opvouwbare wandelstokken zijn lichter dan telescopische stokken en wegen soms minder dan 300 g.

In tegenstelling tot telescopische stokken zijn opvouwbare stokken samendrukbaar tot een formaat dat in een dagrugzak past. Deze minimale verpakkingsgrootte is een duidelijk pluspunt. Omdat het vouwsysteem betekent dat er geen klemmen of schroeven nodig zijn, wegen vouwstokken aanzienlijk minder dan inklapbare stokken. Sommige stokken wegen minder dan 300 gram. Als je bijzondere lichtmasten verkiest, kies je best een opvouwbaar model. Door hun lichtheid zijn deze stokken ook bijzonder populair bij trail runners. Als carbon ook gebruikt wordt bij de vervaardiging van vouwstokken, zijn ze superlicht en bijzonder interessant voor ultralichte wandelaars.

Voordelen
 • In hoogte verstelbaar
 • Minimale pakmaat, past in dagrugzak
 • Lichter dan telescopische stokken want geen klemmen en schroeven
Nadelen
 • Vrij duur
 • Modellen met vaste lengte zijn niet in hoogte verstelbaar
 • Minder stabiel

Modellen met vaste lengte behoren tot de allerlichtste vertegenwoordigers van opvouwbare stokken. Een nadeel ervan is echter dat ze, in tegenstelling tot andere opvouwbare modellen, niet in hoogte verstelbaar zijn. De meeste opvouwbare trekkingstokken bieden een verstelbereik van ongeveer 20 centimeter. Een prijsvergelijking leert dat opvouwbare trekkingsstokken aanzienlijk duurder zijn dan telescopische trekkingsstokken.

Gids: Veel gestelde vragen over wandelstokken uitvoerig beantwoord

Waarschijnlijk heb je nog steeds onbeantwoorde vragen over het kopen van nieuwe wandelstokken. In onze gids voor wandelstokken hebben we de belangrijkste en meest gestelde vragen van klanten uitgezocht en ze duidelijk beantwoord. De uitleg moet je helpen om je vragen te verduidelijken en de juiste trekkingstokken voor je te vinden.

Wanneer is het zinvol om trekkingstokken te gebruiken?

Trekkingstokken worden niet langer alleen als loophulp gebruikt. Jongeren gebruiken ze ook bij verschillende sporten om meer uithoudingsvermogen te krijgen of om het cardiovasculaire systeem op gang te brengen. Bovendien daagt het gebruik van trekkingstokken ook de spieren van het bovenlichaam uit. Het gebruik van trekkingstokken is vooral nuttig in veeleisender terrein, voor beklimmingen en afdalingen en voor langere wandeltochten of meerdaagse tochten.

Wanderstöcke-1

trekkingstokken ondersteunen je tijdens je wandeltochten en maken het je gemakkelijker om ongelooflijk mooie uitzichtpunten te bereiken.
(Image source: Oziel Gómez / Unsplash)

Dus de vraag is, wat is het doel van wandelstokken gebruiken? In principe zijn er de volgende twee hoofddoelen waarvoor wandelstokken nuttig worden geacht: voor een verlichtend effect of voor een extra fysieke uitdaging.

Wandelstokken voor steun en verlichting

 • voor oude mensen
 • voor mensen met overgewicht
 • voor mensen met gewrichtsproblemen
 • voor zware bagage
 • voor langere wandeltochten of meerdaagse tochten
 • voor veeleisend terrein

Wandelstokken voor een extra fysieke uitdaging

 • Oefen de spieren van het bovenlichaam
 • Breng het cardiovasculaire systeem op gang
 • een sneller tempo

Uit het overzicht blijkt dat zowel jong als oud baat hebben bij het verlichtende of extra uitdagende effect van wandelstokken als ze gericht gebruikt worden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van wandelstokken?

Het gebruik van wandelstokken heeft een aantal voordelen. Er zijn echter ook enkele nadelen. De tabel hieronder geeft je een overzicht:
Voordelen
 • Ontlast de gewrichten
 • Verbeter de standvastigheid
 • Vergroot het gevoel van veiligheid in gevaarlijke passages
 • Ondersteunt een rechte houding
 • Verdeelt het gewicht van de rugzak optimaal
 • Houdt ook handen en armen actief
Nadelen
 • Toenemend gebruik verslechtert het evenwichtsgevoel en de stabiliteit van de benen
 • De stabiliteit van de ligamenten wordt verzwakt
 • Groter risico op verwondingen bij een val
 • Handen zijn niet meer vrij, gevaarlijk in lastige passages

Om ten volle van de voordelen van wandelstokken te profiteren, is juist gebruik natuurlijk van cruciaal belang. De video laat je precies zien hoe je de grijplus correct gebruikt en wat er kan gebeuren als je hem verkeerd gebruikt. Het is belangrijk om herhaaldelijk stukken of korte wandelingen zonder stokken af te leggen, zodat je lichaam niet te veel gewend raakt aan de steun van de wandelstokken.

Welke wandelstokken zijn geschikt voor mijn lengte?

Je kunt de optimale stoklengte voor je lichaamslengte berekenen met de volgende vuistregel: “Lichaamslengte x 0,68 = stoklengte”. In de volgende tabel vind je enkele afgeronde maten:
lichaamslengte in cm stoklengte in cm
148 – 153 100
154 – 161 105
162 – 168 110
169 – 175 115
176 – 182 120
183 – 189 125
190 – 196 130
197 – 203 135
groter dan 203 140

De meeste trekkingstokken hebben een flexibele hoogteverstelling. Hieronder lees je meer over hoe je ze kunt instellen. Behalve je lengte is ook je lichaamsgewicht van belang voor de keuze van de juiste wandelstokken. Bij een hoger lichaamsgewicht moet een trekkingstok meer stabiliteit kunnen bieden. Dit hangt af van het gebruikte materiaal en de soort constructie. Het is belangrijk dat je de verschillende modellen vergelijkt met de hierboven genoemde criteria alvorens te kopen.

Is er een verschil tussen wandelstokken en nordic walking stokken?

Er zijn enkele verschillen tussen wandelstokken en nordic walking stokken. De redenen hiervoor zijn, enerzijds, de verschillende gebruiksgebieden en, anderzijds, de bewegingsreeksen die in de twee sporten verschillen.
Type Gebruiksgebied Eigenschappen van de stokken
Wandelstokken Steil, oneffen terrein, op de berg, vaak sterke hoogteverschillenDiensten als steunhulp, antisliphulp Eenvoudige handriem: Stokken worden niet losgelaten bij het lopenTip: meestal rond en platHoogte verstelbaremultidelige stokken
Nordic Walking stokken Vlak, heuvelachtig terrein, asfalt, grindpaden, bospaden, weidenDient als afduwhulp, training van het bovenlichaam Handlussen met duimlus: Stokken worden steeds kort losgelaten bij het lopen. De duimlus maakt het mogelijk de stokken snel weer vast te pakken.Tip: stokpuntVaste lengte stokken om trillingen te voorkomen

Conclusie: Stokken voor wandelaars en nordic walkers verschillen op talloze manieren en zijn alleen geschikt voor hun respectieve gebruiksgebied of sport.

Wat kosten wandelstokken?

De prijs van wandelstokken hangt af van de constructie en het gebruikte materiaal. In principe zijn opvouwbare stokken duurder dan telescopische, en carbonstokken zijn duurder dan die van aluminium.

Wanderstöcke-2

Een wandelgroep wandelt door stenig terrein. Geschikte wandelstokken zorgen voor voldoende stabiliteit.
(Image source: MChe Lee / Unsplash)

De prijsklasse is nogal breed. Je kunt de goedkoopste trekkingstokken voor minder dan 20 euro in discountwinkels kopen. Merkmodellen zijn verkrijgbaar voor betaalbare prijzen tot producten die enkele honderden euro’s of zelfs meer dan 1.000 euro kosten. De tabel hieronder geeft je een overzicht van de prijsklasse.

Modellen Prijsklasse
Wandelstokken van discounters: Bijvoorbeeld Lidl 20 – 60 euro
Merkproducten in het middeldure prijssegment: Bijvoorbeeld Black Diamond, Leki, Komperdell 30 – 180 euro
Duurdere merkproducten: Bijvoorbeeld, Yongmei, NSDFG 30 – meer dan 1000 euro

Niet te verwaarlozen zijn de extra hulpstukken en andere accessoires die bij sommige modellen worden geleverd. Het is de moeite waard om het nader te bekijken. Je kunt de verschillende modellen vergelijken met behulp van de hierboven genoemde koopcriteria.

Welke alternatieven zijn er voor wandelstokken?

Als alternatief voor opvouwbare en telescopische wandelstokken is er de houten wandelstok, ook pelgrimsstok genoemd. In tegenstelling tot trekkingstokken wordt een houten wandelstok alleen individueel gebruikt. Hij bestaat uit één deel en kan niet in hoogte versteld worden. Zoals de naam al doet vermoeden, is hij van hout gemaakt.

Wanderstöcke-3

De houten wandelstok is een mogelijk alternatief voor de gebruikelijke wandelstokken.
(Image source: Steve Buissinne / Pixabay )

Het wordt afwisselend van de ene hand naar de andere genomen. Zo ontstaat een gezonde afwisseling van spanning en verlichting. Voor houten wandelstokken geldt voor de optimale lengte de volgende vuistregel: lichaamslengte x 0.8 = stokmaat.

Hoe kan ik wandelstokken correct in hoogte verstellen?

De juiste instelling van de stokhoogte is van cruciaal belang voor het comfort bij het gebruik van trekkingstokken. Hier vind je stap-voor-stap instructies over hoe je je trekkingstokken optimaal kunt afstellen.

 1. Vuistregel: De lengte van je wandelstokken hangt af van je lengte. Gebruik de volgende formule om de lengte van de palen bij benadering te berekenen: “Lichaamshoogte x 0.68 = paallengte”. Stel dan je trekkingstokken af op de berekende stoklengte.
 2. Vuistregel: Zet je stokken haaks op de grond en omsluit de handvatten. Het is belangrijk dat je op een vlakke ondergrond staat. De stoklengte is optimaal als je ellebooggewricht een hoek van 90 graden vormt. Is dit niet het geval, dan moet je de lengte dienovereenkomstig aanpassen.
 3. Routeprofiel: Uit de vuistregel in punt 2 volgt dat je de wandelstokken moet afstemmen op de omstandigheden van de route. Bergop wordt de stoklengte met 5 – 10 cm ingekort, afhankelijk van de helling, en bergaf wordt hij dienovereenkomstig verlengd.

De volgende video legt uit hoe je de stoklengte kunt instellen voor de verschillende vergrendelingssystemen. Sommige wandelstokken hebben een verlengd handvat. Hiermee kun je fijne afstellingen maken door alleen de stand van de handgreep te veranderen.

Tellenwandelstokken als handbagage als je met het vliegtuig reist?

Wandelstokken worden door de meeste luchtvaartmaatschappijen niet als handbagage beschouwd. Als reden wordt opgegeven dat ze als wapen gebruikt kunnen worden. Daarom moet je je stokken altijd in je ingecheckte bagage opbergen.

Beeldbron: maridav/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies