Interieur van een echte wasruimte met een wasmachine thuis
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

33Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Ben je op zoek naar een nieuwe wasmachine? Bij deze zoektocht komt aardig wat kijken. Een goede wasmachine maakt je leven een stuk gemakkelijker. Bij een moderne wasautomaat verloopt het wasproces geheel automatisch volgens een vooraf gekozen programma. Er is een was-, spoel- en centrifugegang en de gewenste wastemperatuur is vaak apart in te stellen.

Een wasmachine is een modern alternatief voor de handwas. Kleren komen vaak veel schoner uit een wasmachine dan uit een handwas, al helemaal als het om zeer vuile was gaat. Zoek je een wasmachine voor een groot huishouden? Kies dan voor een wasmachine met voldoende vulgewicht. Er zijn veel verschillende soorten wasmachines te vinden. In deze shopgids vind je alle tips die je nodig hebt om de wasmachine te vinden die het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

 • Bij het kopen van een wasmachine heb je talloze opties. Het is belangrijk dat je de kenmerken van de verschillende modellen bestudeert, zodat je de beste aankoop kunt doen.
 • Een van de belangrijkste kenmerken van een wasmachine is het toerental, oftewel het aantal omwentelingen dat de machine per minuut bereikt. Het toerental bepaalt grotendeels hoe vochtig de kleding uit de machine komt.
 • Ook de laadcapaciteit is essentieel, zoals je in deze shopgids zult zien. Het is gebruikelijk om opties te vinden met een capaciteit van meer dan 5 kilo. Als je voor een groot model kiest, is het handig als je het apparaat kunt aanpassen aan kleinere ladingen. Zo verspil je geen energie als je een kleinere wasbeurt doet.

Onze selectie: De beste wasmachines op de markt

Een van de beste manieren om te ontdekken welke wasmachine het beste bij je past, is door naar de meest gewaardeerde modellen op de markt te kijken. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete modellen. Ieder product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Naast de prijs, hebben we ook gekeken naar de zuinigheid, het ontwerp en het gebruiksgemak van de machines. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Eerdere Aanbevelingen

De wasmachine met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Ben je op zoek naar een wasmachine met een klein laadvermogen en handige opties om kort te wassen? Dan is de Whirlpool FSCR70410 een prima keuze voor jou. Deze wasmachine heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Handig is ook dat je tijdens het wasprogramma nog snel een vergeten kledingstuk kunt toevoegen. De wasmachine geeft zelf aan wanneer het tijd is voor een reinigingsbeurt. Zo blijft het apparaat in een goede conditie.

De meest zuinige wasmachine

De AEG L6FBSPEED wasmachine is een zeer zuinige wasmachine, die zelfs nog 20% zuiniger is dan energielabel A+++. De ProSense-technologie zorgt ervoor dat elke was automatisch gewogen wordt. Het wasprogramma wordt zo precies afgestemd op de was die in de machine zit.

Het wasgoed wordt gewassen met de minimale tijd die nodig is voor een volledig schoon resultaat. Het apparaat is ook nog eens erg stil en bijna niet te horen tijdens gebruik.

De meest hygiënische wasmachine

We zijn fan van de Samsung WW70K5400WW wasmachine. De Eco Bubble motor van het apparaat mengt water en wasmiddel met lucht en blaast het wasmiddel als schuim de trommel in. Het schuim wordt tot wel 40 keer sneller opgenomen door het wasgoed waardoor het sneller werkzaam is en kleding beter schoon wordt.

Hierdoor kun je ook op lagere temperaturen effectief schoon wassen. En dat is weer goed voor je was en je portemonnee. Wat wil je nog meer?

De beste wasmachine met speciale programma’s voor vlekken

De Bosch WAT28542NL Serie 6 wasmachine blijft fris en schoon dankzij het reinigingsprogramma. De machine heeft een ruime trommel van 8 kg waarmee je in één keer een grote was draait. Het toerental van 1400 zorgt ervoor dat je was vrij droog uit de wasmachine komt.

Deze wasmachine heeft bovendien 4 speciale vlekkenprogramma’s voor de meest voorkomende vlekken, waarbij de machine de temperatuur, trommelbeweging en inweektijd afstemt op de vlek, voordat het programma start.

Shopgids: Alles wat je moet weten over wasmachines

Nu je weet wat de beste wasmachines op de markt zijn en wat hun belangrijkste functies zijn, krijg je een beeld van waar je op moet letten bij de aankoop van een wasmachine. Als je echter nog steeds niet weet welk model het beste bij je past, helpt het om meer over de kenmerken van deze machine te weten. Ons team van expert helpt je hierbij. Dit doen we door hieronder antwoord te geven op de meest gestelde vragen over dit product.

familie moeder en kind meisje in wasruimte in de buurt van wasmachine

De wasmachine is een van de meest belangrijke apparaten in elk huishouden.
(Bron: Evgeny Atamanenko: 70806596/ 123rf.com)

Wat is een wasmachine precies?

Een wasmachine is een machine voor het reinigen van textiel door middel van het wentelen van wasgoed in sop, als modern alternatief van de handwas. Het apparaat heeft een centrale trommel die geperforeerd is zodat water, zeep en wasverzachter er eenvoudig in kunnen komen.

De trommel beweegt de was met een verschillende intensiteit, aangedreven door een motor. Bij een moderne wasautomaat verloopt het wasproces automatisch volgens een vooraf gekozen programma. Andere functies zoals de gewenste temperatuur is vaak apart in te stellen.

Is een wasdroogcombinatie een goed idee?

In sommige gebieden is het vanwege het klimaat bijna essentieel om een ​​droger te hebben. Als je niet voldoende ruimte hebt om zowel een wasmachine als een droger kwijt te kunnen, kan het de moeite waard zijn om een wasdroogcombinatie te kopen. Hoewel dit inderdaad een goede optie kan zijn, hebben de 2-in-1 apparaten, zoals zoveel zaken in het leven, echter ook een aantal nadelen.

Het grote voordeel van een wasdroogcombinatie is dat je er veel ruimte mee bespaart. Ook hoef je zelf minder werk te verrichten, omdat je de kleding niet van apparaat hoeft te wisselen. Een van de nadelen is dat de drogerfunctie van wasdroogcombinaties meestal de helft van de capaciteit van een normale droger heeft. Je moet je kleding daarom vaak twee keer drogen, of je kunt er slechts een halve lading in doen. Bovendien verbruiken de machines veel energie.

Woon je in een vochtig klimaat en heb je geen ruimte voor zowel een droger als een wasmachine, dan is een wasdroogcombinatie wellicht de oplossing. Als je wel voldoende ruimte hebt, is het echter altijd beter om apart een wasmachine en een goede droger aan te schaffen. Die bieden je een beter resultaat, vooral op de langere termijn.

Wat is een slimme wasmachine?

Je komt tegenwoordig steeds meer slimme apparaten tegen. Ook wasmachines konden hierbij niet uitblijven. Slimme wasmachines hebben extra technieken die het wassen simpeler of sneller maken. Het zijn machines die zich aanpassen aan de kleding die je erin stopt, door zelfstandig het beste programma te kiezen. Op deze manier bespaar je tijd, water en energie. Een interessante optie dus!

Man laden van kleren in de wasmachine

Met een slimme wasmachine kun je via een app aangeven welk soort wasgoed je wilt wassen en het programma starten.  
(Bron: Andriy Popov: 43082872/ 123rf.com)

Welke wasmachine is beter, een voorlader of een bovenlader?

Een ander aspect waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een wasmachine, is de manier waarop je de kleding erin wilt laden. Wasmachines zijn in twee hoofdklasses in te delen: voorladers en bovenladers. Het soort lader bepaalt niet alleen waar je de kleding in doet, maar ook het formaat en de capaciteit van de wasmachine. Om te bepalen welk soort machine beter bij je past, vind je hieronder informatie over de twee soorten:

 • Voorlader: Je vult de wasmachine aan de voorkant. Ze kunnen vaak een maximale lading van ongeveer dertien kilo dragen, hoewel de meeste voorladers ook programma’s hebben die efficiënt twee kilo wassen. Ze hebben een lager water- en energieverbruik. De meeste voorladers hebben een standaardmaat van 60 centimeter breed.
 • Bovenlader: De kleding wordt vanaf de bovenkant ingebracht. De meeste modellen hebben een maximale capaciteit van liefst zeven kilo. Ze zijn meestal smaller, wat ze perfect maakt voor kleinere huizen. Bovenladers gebruiken meer water en energie dan voorladers. Ze wassen net zo goed en zijn comfortabeler omdat je niet hoeft te bukken om ze te vullen.

Hoeveel capaciteit moet een wasmachine hebben?

Een van de belangrijkste aspecten waar je een wasmachine op moet beoordelen voordat je deze koopt, is het gewicht dat de wasmachine aankan. Je denkt misschien dat een capaciteit van vijf kilo voldoende is, en dat je hem in het ergste geval nog een extra keer aan moet zetten. Of misschien denk je juist, hoe groter hoe beter?

In het eerste geval zul je het wassen snel beu zijn. In het tweede geval heb je elke keer misschien een half lege wasmachine draaien. Hieronder laten we je zien hoeveel capaciteit je ongeveer nodig hebt, afhankelijk van je huishouden:

Capaciteit Aantal inwoners
5 kilo 1 of 2 personen
6-7 kilo 3 of 4 personen
8 tot 10 kilo Grote familie’s
Meer dan 10 kilo Grote familie’s of familie’s die om andere redenen veel kleding moeten wassen

Welke energieklasse moet de wasmachine hebben?

Een ander probleem waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een wasmachine, zijn de energiekosten die het apparaat met zich meebrengt. Over het algemeen geldt: Hoe zuiniger de machine is, hoe hoger de prijs. Toch is het de moeite waard om voor een zuinig apparaat te kiezen. Op de lange termijn zal het de investering waard zijn, aangezien je een hoop geld op je energierekening bespaart. Bovendien is dit veel beter voor het milieu. Hieronder zie je wat de verschillende energieklasses inhouden:

Energieklasse Uitleg
A+++ De meest zuinige energieklasse
A++ Zeer zuinig
A+ Zeer zuinig, maar minder dan de klassen hierboven
A Gemiddeld
B Iets minder zuinig
C Groot verbuik
D Zeer groot verbuik

Welke programma’s zitten er op de meeste wasmachines?

Afhankelijk van de wasmachine, kan het zijn dat er een groot aantal verschillende programma’s op het apparaat staan. Het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet, waardoor je besluit één programma te kiezen en deze voor alle soorten wasjes te gebruiken. Misschien dat je hoogstens de temperatuur van het water verandert. Maar op deze manier haal je niet het maximale uit de machine. Hieronder laten we je zien welke hoofdprogramma’s op de meeste wasmachines voorkomen:

 • Katoen. Het katoenprogramma is ontworpen voor de stof die het meest bestand is tegen hoge temperaturen, tot wel 90 graden. Je kunt natuurlijk ook een lagere temperatuur kiezen. Probeer in ieder geval altijd onder de maximale temperatuur op de kledinglabels te blijven. Zo voorkom je dat de kleding krimpt. Dit programma is o.a. bedoeld voor lakens, handdoeken en badjassen.
 • Antibacterieel. Dit is een programma dat wordt gebruikt voor extreem vuile kleding. Het is ook een handig programma om te gebruiken als je ziek bent geweest. Het is een lang programma met een temperatuur van 60 tot 90 graden.
 • Synthetisch. Dit soort kleding wordt meestal niet erg vies. Het wordt aangeraden om de kleding op een temperatuur tussen de 40 en 60 graden te wassen. Je kunt ook voor een lange wasbeurt kiezen, of met een lange centrifugetijd.
 • Energiebesparend. Wordt meestal gebruikt voor kleding die niet zo vies is. Draait een korte tijd en meestal op een lage temperatuur van maximaal 30 graden.
 • Gemengde lading. Wordt gebruikt bij het mengen van verschillende soorten kledingstukken, meestal met niet te hoge temperaturen.
 • Zijde. Dit is een hele fijne stof. Het vereist een kort programma, met een lage temperatuur en een niet al te intense centrifuge.
 • Wol. Ook wol is een hele fijne stof. Je hebt een lage temperatuur en een korte centrifuge nodig.

De meeste van deze wasprogramma’s zitten op vrijwel alle wasmachines en worden veel gebruikt.

Binnenland van echte wasruimte met wasmachine bij venster thuis

Een wasmachine is een machine voor het reinigen van textiel door middel van het wentelen van wasgoed in sop, als modern alternatief van de handwas.
(Bron: Evgeny Atamanenko: 84975599/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van wasmachines?

De was doen is een stuk prettiger als de wasmachine gemakkelijk te gebruiken is en goed bij je past. Hierboven heb je kunnen lezen wat de belangrijkste eigenschappen en voordelen van wasmachines zijn. Mogelijk zie je door de bomen het bos niet meer. Om je hierbij te helpen, hebben we hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van wasmachines nog eens op een rijtje voor je gezet. Zo kom je erachter of een wasmachine hetgeen is waar je naar op zoek bent:

Voordelen
 • De wasmachine is een van de praktische en belangrijkste apparaten in elk huishouden
 • Ze zorgen ervoor dat je kleding niet langer op de hand hoeft te wassen
 • Dankzij de vele verschillende programma”s kun je ze voor ieder soort kleding gebruiken
Nadelen
 • Erg delicate kleding kan stuk gaan
 • Je moet de verschillende kleuren van elkaar scheiden

Waar moet je op letten bij je aankoop?

We zijn bijna aan het einde van deze shopgids gekomen. Je bent nu dus bijna klaar om je beslissing te nemen! Maar er zijn nog steeds een aantal belangrijke criteria waar je op moet letten. Het is belangrijk dat je deze aspecten niet over het hoofd ziet. Het zijn de sleutels die je helpen de wasmachine te vinden die het beste bij je past:

Centrifuge

Het is belangrijk dat je rekening houdt met het aantal omwentelingen per minuut dat de wasmachine maakt. Dit bepaalt namelijk voor een groot gedeelte in hoeverre de kleding droog zal worden. Een wasmachine die met 600 toeren draait, laat 80% van het vocht op de kleding achter. Bij een wasmachine met 800 toeren, blijft 60% over en bij een snelheid van 1200 toeren minder dan 50%. Als de wasmachine 1400 toeren maakt, zal er minder dan 40% van het vocht achterblijven.

Verbruik

De kosten voor het energieverbruik van een wasmachine variëren van €30 tot €90 per jaar. Met een zuinige machine kun je dus heel wat energie en geld besparen. We raden aan om op zoek te gaan naar een wasmachine met een A+++ label. Controleer ook of de wasmachine die je wilt kopen specifieke programma’s heeft om energie en water te besparen. Sommige machines berekenen bijvoorbeeld het gewicht van de lading om zo zuinig mogelijk te wassen. Dit is erg belangrijk, vooral als de machine niet volledig is gevuld.

Laadcapaciteit

Het is verder belangrijk dat je rekening houdt met het laadvermogen van de wasmachine. Eerder in deze shopgids lieten we je een tabel zien, waaruit duidelijk werd hoeveel kilo’s het gemiddelde gezin gebruikt met een wasbeurt. Uiteraard moet je hierbij rekening houden met je persoonlijke omstandigheden.

Zo kan het zijn dat je maar met 2 personen in huis woont, maar als je om wat voor reden dan ook veel kleding moet wassen, is het aan te raden om alsnog op zoek te gaan naar een machine met een grote capaciteit. Of misschien wil je wel een wasmachine met een capaciteit van acht of tien kilo om dekbedden mee te wassen. Maar het kan ook zijn dat je het praktischer vindt om een ​​kleiner formaat te kopen en dat soort wasgoed naar een wasserette te brengen. Het belangrijkste is dat je duidelijk voor ogen hebt wat je eigen behoeften zijn.

Samenvatting

Ben je op zoek naar een nieuwe wasmachine? Bij deze zoektocht komt aardig wat kijken. Een goede wasmachine maakt je leven een stuk gemakkelijker. Op de markt vind je verschillende opties. Zo kun je kiezen tussen voor een voorlader of bovenlader, en verschillende formaten. Afhankelijk van het model, heeft de wasmachine verschillende voorgeprogrammeerde programma’s. De centrifugeerkracht van het apparaat bepaalt hoe droog de kleding de wasmachine verlaat.

Als je een wasmachine koopt, is het belangrijk om op een aantal aankoopcriteria te letten. Controleer bijvoorbeeld of de wasmachine de programma’s heeft die jij nodig hebt. Houd ook rekening met de zuinigheid van de machine. Verder is het belangrijk dat de wasmachine in de daarvoor bestemde ruimte past. In deze shopgids vind je alle tips die je nodig hebt om een wasmachine te vinden die bij je past.

Vond je de inhoud van onze shopgids over wasmachines interessant? Deel het artikel dan met je vrienden en familie op social media, of laat hieronder je reactie achter.

(Bron van de header afbeelding: Choreograph: 118648120/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies