Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

18Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

91Verzamelde opmerkingen

Tegenwoordig kunnen we onze favoriete muziek overal mee naartoe nemen. Ja, ook naar het strand en het zwembad. Je kunt lekker baantjes trekken luisterend naar je lievelingsliedjes, of ongestoord trainen in het water. Trek je even terug in je eigen wereld, weg van de herrie van de kust of de kleedhokjes. Afhankelijk van de beschermingsgraad tegen water, kun je zelfs tot op zekere diepte gaan met je waterbestendige koptelefoon.

We leven in een tijdperk, waarin de technologie zo snel vordert, dat eerder schijnbaar onoplosbare problemen nu een oplossing krijgen. Zo ook, zwemmen met muziek. Er zijn verschillende modellen waterbestendige koptelefoons op de Nederlandse markt. Een groot voordeel, want je hebt veel keuze, maar het kiezen kan daardoor wel lastig zijn. Laten we erin duiken.
Belangrijk om te weten

 • Waterbestendige koptelefoons zijn ideaal voor iedereen die graag zwemt, of een andere watersport beoefent. Maar we willen zelfs een stapje verder gaan met het nadenken over mogelijke toepassingen. Je zou waterbestendige koptelefoons kunnen gebruiken onder de douche of in bad. In de sauna of de hammam. Hardlopen in de regen is ook geen enkel probleem meer. Geef je fantasie de vrije loop.
 • Om de beschermingsgraad van een elektrisch apparaat te meten, tegen vloeistoffen in het algemeen en water in het bijzonder, gebruikt men IPXX certificaten. De eerste letter geeft de mate van bescherming tegen vaste deeltjes aan, de tweede gaat over het beschermingsniveau tegen vloeistoffen.
 • De belangrijkste vraag bij het kopen van een waterbestendige koptelefoon is, voor welke activiteit je deze denkt te gaan gebruiken. Je hebt niet dezelfde waterbestendige koptelefoons nodig als je surft, dan wanneer je muziek wilt luisteren onder de douche. Ter voorbereiding op een lange werkdag of studiedag.

Onze selectie: De beste waterbestendige koptelefoon op de markt

Hieronder presenteren we je de 5 beste waterbestendige koptelefoons die op dit moment op de Nederlandse markt zijn. We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk verschillende soorten en merken in deze selectie op te nemen. Zo kun je altijd een waterbestendige koptelefoon vinden die goed bij jou past. Sowieso zijn de waterbestendige koptelefoons hieronder allen van een goede prijs kwaliteitsverhouding.

Tidigare Rekommendationer

1e plaats: Sony NWWS413 waterbestendige koptelefoon IPX68

Ben je graag in het water of sport je in een stoffige omgeving? Dan is deze waterbestendige koptelefoon ideaal. Bevat een MP3-speler met 4 GB opslagcapaciteit, die bestand is tegen zout water in de zee en temperaturen tussen de -5 en 45 graden Celcius. Functioneren een half uur op een diepte van maximaal 2 meter. Glad en kleurig ontwerp zonder kabels, zodat je vrijuit kunt bewegen.

12 Uur werkt de batterij zonder opladen, maar als opladen nodig is, dan is dat in drie minuten gepiept voor een gebruiksduur van 30 minuten. Verbinding via een micro USB 2.0-verbindingspoort. Bovendien is deze Sony koptelefoon voorzien van omgevingsgeluidsmodus. Dit betekent dat je met deze waterbestendige koptelefoon kunt horen wat er om je heen gebeurt, terwijl je geniet van jouw favoriete muziek, wel zo veilig en sociaal.

2e plaats: Basetech Bluetooth oortjes

Zodra je de oortjes uit de case neemt gaan ze automatisch en heel snel pairen met elkaar. De Bluetooth V5 zorgt vervolgens voor de zeer vlotte verbinding met een apparaat. De headset gaat tot wel 5 uur mee en met de case kan je tot 12 keer opladen zonder de case op te laden. Ideaal om mee te gaan sporten door de ergonomische vorm blijven ze goed zitten en de IPX7 quotering zorgt er voor dat je zonder problemen in de regen of bij hevige zweet kan sporten. Het is water- en stofbestendig.

3e plaats: TSony MDR-XB510AS

Met de Sony MDR-XB510AS zet je net die ene stap verder. Deze sport-oortelefoon van Sony is gemaakt voor iedere sport en ieder weertype. De oordoppen zijn namelijk zo ontworpen dat deze bij elke beweging blijven zitten en door de IPX5/7 classificatie waterdicht zijn. Geen zorgen meer dus bij regen of een spoelbeurt, deze sport-oortelefoon van Sony kan het allemaal aan! Verder zorgt de extra bass voor dat extra beetje motivatie waardoor je er nog even tegenaan kan.

4e plaats: SBVR SB1 draadloze sport oordopjes

De SB1 is voorzien van de beste geluidskwaliteit en is volledig draadloos en IP67 waterdicht. Dankzij de laatste Bluetooth versie 5.0v kun je ongestoord van je favoriete muziek genieten. Hierdoor ruist het signaal niet wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen. De oortjes maken automatisch verbinding wanneer ze uit de oplaadcase worden gehaald, dit scheelt je een hoop tijd en frustratie. Als kers op de taart heeft de oplaadcase ook nog eens een ingebouwde powerbank.

5e plaats: Motorola Verve Loop 2+ oortjes

Deze Motorola Verve Loop 2+ stereo headset is waterproof en speciaal uitgevoerd voor het sporten. De geïntegreerde oorhaak zorgt dat de oortjes om hun plek blijven tijdens een intensieve workout. De oortjes zijn onderling verbonden met een snoertje waar de bediening en microfoon in verwerkt zitten (lengte ca. 40 cm). De verbinding met bijvoorbeeld je smartphone of tablet gaat draadloos via Bluetooth. De oortjes zijn super lichtgewicht en hebben een draadloos bereik tot wel 60 meter!

Shopgids: Alles wat je moet weten over de waterbestendige koptelefoon

Op het moment dat je graag een waterbestendige koptelefoon wilt kopen, dan vraag je je natuurlijk een aantal dingen af. Houd er rekening mee dat er veel modellen en soorten waterbestendige koptelefoons bestaan, waarbij niet iedere koptelefoon hetzelfde biedt. In de rest van dit artikel willen we dan ook een aantal veel gestelde vragen over waterbestendige koptelefoons beantwoorden. Dit kan het aankoopproces voor jou vergemakkelijken.

 

Voordat je een waterbestendige koptelefoon koopt, denk je na over de manier waarop je deze gaat gebruiken.
(Bron: Flowertiare: 120558981/ 123rf.com)

Wat is precies een waterbestendige koptelefoon?

Een waterbestendige koptelefoon is een elektrisch apparaat dat is ontworpen om elektrische signalen in akoestische om te zetten. Dit betekent dat je er muziek mee kunt beluisteren, door middel van een paar oordopjes nabij of in het oor. Waterbestendig wil zetten dat deze koptelefoons zijn ontworpen voor gebruik nabij of in het water. Dit kan de zee zijn, maar ook het zwembad of simpelweg regen en zweet.

Wat zijn de voor- en nadelen van een waterbestendige koptelefoon?

Het belangrijkste pluspunt van een waterbestendige koptelefoon is dat je deze kunt gebruiken dichtbij of in het water. Sommige soorten waterbestendige koptelefoons kun je gebruiken onder de douche en om te zwemmen. Op deze manier kun je jouw favoriete muziek luisteren, waar je ook bent en zonder dat je anderen stoort. Echter, dit type kooptelefoon is meestal duurder dan gewone koptelefoons, die niet bestand zijn tegen water.

Voordelen
 • Luister naar jouw favoriete muziek tijdens het zwemmen
 • Vallen op door het grote comfort
 • Gemakkelijk en hygiënisch te gebruiken
 • Zijn meestal zeer robuust
 • Kunnen tegen een stootje of een druppeltje
 • Bestand tegen zweten en daarom uitermate geschikt voor sporten
Nadelen
 • Prijs van dit type koptelefoon is meestal hoger dan van een normale koptelefoon
 • Vooral ontworpen op gebruik, niet op schoonheid

Waarom zou ik een waterbestendige koptelefoon kopen?

Als jij vaak zwemt of in/nabij water bent en je wilt jouw sport uitoefenen onder begeleiding van jouw favoriete muziek, dan is het antwoord duidelijk. Omdat muziek je net dat tandje harder laat zwemmen, of je geconcentreerd houdt tijdens jouw trainingen.

Zowel professionele sporters als hobbymatige sportievelingen kunnen plezier hebben van een waterbestendige koptelefoon. Ze zijn vooral geschikt voor liefhebbers van watersporten zoals zwemmen, surfen en zeilen, maar denk ook aan wintersport en de sportschool. Een waterbestendige koptelefoon is namelijk ook bruikbaar bij dagelijkse activiteiten die niks met water te maken hebben. Een wandeling met de hond, geconcentreerd werken op kantoor of het opvouwen van de was.

Welke soorten waterbestendige koptelefoons zijn er?

Je zou alle waterbestendige koptelefoons kunnen indelen in twee categorieën. Koptelefoons met een geïntegreerde MP3-speler en hoofdtelefoons die je verbindt met een losse mediaspeler. De eerste categorie apparaten zijn compacter dan de tweede, bovendien bevatten deze apparaten geen kabels. Het tweede soort waterbestendige koptelefoon is vaak voorzien van kabels, die langer of korter zijn, maar dit type is meestal veel goedkoper.

Joel CahenOprichter van Wet Sounds
“In het water verplaatst het geluid zich veel sneller dan via de lucht. Bovendien hoor je in het water het geluid niet alleen, je voelt het tot in je botten.”

Welk beschermingsniveau heeft mijn waterbestendige koptelefoon?

Het beschermingsniveau geeft men weer in IP, dat staat voor de Engelstalige afkorting international protection. Als het gaat om het beschermingsniveau van elektronische aparaten tegen water, dan schrijft men dit als IPXX. Elektrische apparaten hebben dan een bepaald certificaat, dat het beschermingsniveau beschrijft. Als we inzoemen op de afkorting, dan staat de eerste X voor de bescherming tegen vaste deeltjes. De tweede X staat voor het beschermingsniveau tegen vloeistoffen, meestal water. Bijvoorbeeld, een koptelefoon die een IP64 certificaat heeft, is op niveau 4 bestand tegen water.

Niveau Bescherming
0 Niveau Het apparaat heeft geen bescherming tegen water.
1 Niveau Verdraagt enkele druppels water.
2 Niveau Is bestand tegen druppels water, maar dit keer in bewegende toestand onder een hoek van 15 graden.
3 Niveau Bestand tegen water spray gedurende 5 minuten. 
4 Niveau Apparaat verdraagt water met enige druk.
5 Niveau Elektrische apparaat is bestand tegen enige waterdruk. Tests vinden plaats met grotere waterstralen, onder lage waterdruk.
6 Niveau In dit geval is het apparaat bestand tegen flinke waterstralen, onder lage waterdruk.
7 Niveau Apparaten met dit niveau kun je een meter diep onder water gebruiken gedurende 30 minuten.
8 Niveau Weerstaat complete en voortdurende onderdompeling. Dat wil zeggen, je zou er 1,5 meter diep mee kunnen zwemmen gedurende 30 minuten.
9 Niveau Weerstaat water en waterdruk en is bestand tegen hogere temperaturen. Weerstandsniveau ligt tussen de 80 en 100 bar en temperatuur tot wel 80ºC.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een waterbestendige koptelefoon gaat kopen, dan is het handig om een aantal richtlijnen aan te houden. Dit bespaart je tijd en vergemakkelijkt het keuzeproces. Hieronder hebben we de belangrijkste criteria op een rij gezet.

 • Gebruik
 • Geluidskwaliteit
 • Beschermingsniveau
 • Opslagcapaciteit
 • Batterij
 • Ontwerp

Gebruik

Natuurlijk is dit het criterium waar je als eerste over nadenkt: waarvoor ga ik mijn waterbestendige koptelefoon gebruiken? Je hebt namelijk een andere soort koptelefoon nodig bij urenlange zwemtrainingen dan voor een halfuur intensief trainen in de sportschool.

Als je surft, dan wil je natuurlijk dat jouw koptelefoon goed bestand is tegen stoten en water. Misschien wil je hem alleen gebruiken onder de douche en vind je het vooral belangrijk dat er geen kabels aan zitten.

Geluidskwaliteit

Let bij dit criterium op drie technische eigenschappen: de impedantie in ohm, de gevoeligheid in decibellen en de frequentierange in herz. Waarden van impedantie tussen 16 en 60 ohm zijn geschikt, maar hoe lager hoe beter.

Als het gaat om de gevoeligheid in db wil je zo min mogelijk vermogen gebruiken voor een luid genoeg geluid. Bereik in frequentie moet tussen de 18Hz en 20 kHz liggen. Deze frequenties zijn namelijk te horen met het menselijk oor.

Beschermingsniveau

Hier let je zeker op bij het kopen van een waterbestendige koptelefoon</></>. Want, heb je een waterbestendige of een waterdichte koptelefoon nodig? Dit stem je af op de activiteit die je ermee gaat ondernemen.

Als je een waterbestendige koptelefoon wilt kopen om mee te zwemmen, dan kun je het beste kiezen voor een apparaat met een IPX8 certificaat. Sommige koptelefoons zijn daarnaast bestand tegen zout water, zoals de Sony NWWS413 uit de selectie. Voor onder de douche heb je genoeg aan een IPX7 beschermingsniveau.

Loran EiselyAntropoloog en wetenschapsjournalist.
“Als er toverkracht op aarde bestaat, dan bevindt deze zich in het water”.

Opslagcapaciteit

Veel van de actuele waterbestendige koptelefoons beschikken over een geïntegreerde mediaspeler. Als je dit type waterbestendige koptelefoon overweegt, kijk dan naar de opslagcapaciteit van de mp3 speler. Meestal ligt deze ergens tussen de 2 GB en 8 GB, waardoor je er honderden nummers in op kunt slaan.

Als het gaat om de opslagcapaciteit van jouw waterbestendige koptelefoon, dan geldt hoe ruimer de capaciteit, hoe meer muziek je erin opslaat. We raden je aan om te kiezen voor een waterbestendige koptelefoon met geïntegreerde mediaspeler van ongeveer 4 GB. Om je een beeld te geven, als jouw mp3 speler 8 GB opslagcapaciteit heeft, dan kun je er ongeveer 2000 nummers in opslaan. Dat zijn meerdere playlists.

Batterij

Met betrekking tot de accu of batterij, maak je twee overwegingen. Rondom de autonomie en de oplaadtijden. Bovendien beschikken een aantal soorten waterbestendige koptelefoons over een snellaad optie. Zo kan je na 3 minuten opladen de waterbestendige koptelefoon 30 minuten gebruiken bijvoorbeeld. Ongetwijfeld een nuttige functie, als je vaak en graag met muziek sport en pas op het laatste moment jouw sporttas inpakt.

Ontwerp

Naast functionaliteit van een waterbestendige koptelefoon is het ontwerp belangrijk. Meer nog dan dat ze er een beetje leuk uitzien tijdens het sporten, is het belangrijk dat ze comfortabel en stevig op hun plek zitten. Hebben ze geen grip, dan vallen ze uit je oor als je in het water duikt, of een plotselinge beweging maakt. Ook heeft niet ieder mens dezelfde maat en vorm gehoorgangen. Als je kleine oren hebt, dan kun je het beste kiezen voor een waterbestendige koptelefoon met een haakje of kapje. Sommige modellen bieden verschillende maten oordopjes, zodat deze altijd passen.

De meest ideale soort waterbestendige koptelefoon is die van het type In-Ear. Als de oordopjes in je oren zitten, dan kan er nauwelijks water en zweet bij komen. Plastic is het meest gebruikte materiaal in de waterbestendige koptelefoon. Een aantal merken biedt waterbestendige koptelefoons aan in verschillende kleuren, zodat je er tijdens het sporten stijlvol uitziet. Een reflecterende lijn of markering op jouw koptelefoon kan bijdragen aan een betere zichtbaarheid tijdens het sporten in de avond en nacht.

Samenvatting

In en nabij het water naar jouw favoriete muziek luisteren is een bereikbare luxe geworden. Ook zijn de prijzen die hiermee gemoeid gaan in de afgelopen jaren flink gedaald. Maar, het grote aanbod in waterbestendige koptelefoons maakt het kiezen er niet per se gemakkelijker op.

Daarom beoordeel je voor het kopen van een waterbestendige koptelefoon een aantal criteria. Denk aan beschermingsniveau tegen water, de geluidskwaliteit, het vermogen voor het juiste volume en de opslagcapaciteit van de mediaspeler. Het meest belangrijk is natuurlijk het antwoord op de vraag waarvoor je de waterbestendige koptelefoon gaat gebruiken. Heb je je keuze gemaakt, dan rest er niets meer dan in het water genieten van jouw favoriete liedjes.

Als dit artikel nuttig is geweest bij het kiezen van een waterbestendige koptelefoon, dan kun je jouw reactie achterlaten. Ook zou je dit artikel kunnen delen via sociale netwerken.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Ammentorp: 64927246/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies