Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

De waterdichte rugzak kan maar één ding heel goed – de inhoud beschermen tegen vocht. Anders dan een gewone rugzak kun je hem meenemen op trektochten en met sommige modellen zelfs gaan zwemmen of duiken.

Met onze gedetailleerde waterdichte rugzak test 2023 willen we je helpen het juiste model voor je te vinden. We hebben ook verschillende waterdichte rugzakken voor je vergeleken en de meest gestelde vragen beantwoord in onze gids sectie.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Of je nu wandelt, een fietstocht maakt of kampeert, een waterdichte rugzak is hier een voordeel omdat hij de inhoud van de rugzak beschermt tegen nat worden. Maar dit soort modellen moet voldoen aan de Duitse industrienorm van waterdichtheid.
 • De nattigheid dringt meestal via de naden of de rits de binnenkant binnen. Hier verschillen waterdichte rugzakken in hun gebruik en eigenschappen.
 • Bovendien is het schoonmaken van waterdichte rugzakken iets ingewikkelder, want je mag ze niet in de wasmachine reinigen.

Waterdichte rugzak: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor waterdichte rugzakken

In het volgende zullen we alle belangrijke aspecten meer in detail uitleggen, zodat je de verschillende waterdichte rugzakken kunt vergelijken. Dit zijn de criteria waar je op moet letten als je een waterdichte rugzak koopt.

Materiaal

De meeste waterdichte rugzakken zijn gemaakt van een waterafstotend nylon materiaal (polyamide 6.6) of van vrachtwagenzeil. Sommige modellen hebben echter een soepeler en aanpasbaarder weefsel dan andere, dat niet zo stijf en oncomfortabel is. Voor waterdichtheid zijn sommige stoffen gecoat met polyurethaan (PU) of siliconen. Meestal zijn rugzakken gemaakt van polyester of polyamide. Polyester is echter niet zo UV-bestendig als polyamide.

Dit laatste moet speciaal gecoat zijn, zodat het scheurvast blijft. Je moet opmerken dat rugzakken met een PU coating gemakkelijker slijten. Zodra de coating poreus wordt, kan er water doorheen lekken. Je kunt leren rugzakken ook waterafstotend maken door ze voor gebruik te impregneren. Maar hun zware gewicht maakt ze ongeschikt voor buitenactiviteiten, zoals wandelen of trektochten maken. En rugzakken van katoen zuigen water op en zijn niet bestendig genoeg.

Afmetingen / capaciteit

Je kunt de inhoud in liters vergelijken of de afmetingen in centimeters. Wat de capaciteit betreft, beginnen sommige bij 5 liter en gaan tot 70 liter. Maar de meest typische maten zijn tussen de 10 en 30 liter. Afhankelijk van het doel hangt het ervan af wat je in de waterdichte rugzak wilt vervoeren. Is het meer een dagrugzak, dan is 10-20 liter meestal voldoende, en voor wandelrugzakken raden we een maat van 30 liter of meer aan. Wat de afmetingen betreft, is het belangrijk dat ze niet te breed of te hoog zijn voor je lengte en kracht. Dit is de beste manier om rugproblemen te voorkomen en het je gemakkelijker te maken je te bewegen.

Gebruik

Het hangt af van de gelegenheid waarvoor je de waterdichte rugzak nodig hebt. Afhankelijk van wat je van plan bent te doen en hoeveel je moet dragen, kun je kiezen uit verschillende eigenschappen. Je moet beslissen of hij voor watersporten gebruikt zal worden. Of is het genoeg om je spullen droog mee naar huis te nemen op weg van werk of universiteit?

wasserdichter-rucksack-test

Er zijn ook waterdichte rugzakken voor school/universiteit waarmee je je documenten droog kunt vervoeren. (Image source: Andrea Piacquadio/ pexels)

De Internationale Beschermingsindex (IPXX) geeft aan hoe extreem waterdicht en vuilafstotend het model is. Op de meeste geteste en gecertificeerde rugzakken vind je de IPX6 (bescherming tegen sterke waterstralen), IPX7 (bescherming tegen tijdelijke onderdompeling) of IPX8 (bescherming tegen permanente onderdompeling).

Comfort

Gewatteerde en ademende schouderbanden en rugpolstering voorkomen ongewenst snijden en zweten. Als je de waterdichte rugzak lang op je rug draagt, wil je zeker niet dat hij zwaar aanvoelt, dus extra heup- of borstriemen zijn een voordeel. Ze nemen de druk van je schouders.

Type sluiting

De oprol- of wikkelsluiting heeft zich bewezen. Dit betekent dat er nauwelijks water of vuil doorheen kan komen. De meeste IPX6 gecertificeerde waterdichte rugzakken hebben zo’n sluiting. De rugzak wordt driemaal opgevouwen en dan met clipsluitingen vergrendeld. Behalve de rolsluiting is er ook de waterdichte YKK ritssluiting. Deze zijn meestal verzegeld of afgeplakt, zodat er geen water in kan komen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een waterdichte rugzak koopt

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over waterdichte rugzakken beantwoorden. Door ze kort te beantwoorden, heb je al gauw alle belangrijke kennis die je over dit onderwerp nodig hebt.

Wat is er bijzonder aan een waterdichte rugzak en welke voordelen biedt hij?

Waterdichte rugzakken beschermen de inhoud van de rugzak tegen nat worden. Ze zijn meestal gemaakt van scheurvast en waterafstotend materiaal, zoals nylon, polyester of zelfs vrachtwagenzeilen. Het bijzondere aan dit type rugzak zijn de speciale sluitingen, zodat er geen vuil of water in kan komen. Hier moet je aandacht besteden aan de Internationale Beschermingscode. Dit vertelt je hoe waterdicht en vuilafstotend de rugzak eigenlijk is.

wasserdichter-rucksack-test

Een waterdichte rugzak voor wandelen, varen of stand-up paddelen moet minstens IPX6 gecertificeerd zijn, zodat hij zonder problemen in water vervoerd kan worden. (Image source: Kal Visuals/ unsplash)

Er is de rol- of wikkelsluiting waarbij de opening driemaal opgerold wordt en dan met de twee borgringen gesloten wordt. Bij goede modellen vergrendelen de beugels zelf, zodat onbedoeld openen voorkomen wordt. Bovendien zijn de naden en ritssluitingen de typische plaatsen waarlangs vuil en water kunnen binnendringen, dus moeten beide verzegeld of afgeplakt worden. Alleen met deze kenmerken is je inhoud veilig tegen zware regen en regenbuien. Voordat je een waterdichte rugzak koopt, moet je bedenken waar je hem voor wilt gebruiken. Want de grootte en extra mogelijkheden hangen daarvan af.

Welke soorten waterdichte rugzakken zijn er?

Bij het kopen van een waterdichte rugzak kun je de volgende soorten vergelijken.

Waterdichte rugzakken voor buitenactiviteiten

Tot de buitenactiviteiten behoren trektochten, wandelen, kamperen en allerlei watersporten. Daarvoor moet je rugzak niet alleen waterafstotend zijn, maar ook extreem waterdicht en minstens IPX6 gecertificeerd. Waterdichte wandelrugzakken hebben vooral een laag gewicht, waardoor ze comfortabel te dragen zijn. Er passen heel wat voorwerpen in dit soort rugzakken. De robuuste en scheurbestendige materialen (nylon, vrachtwagenzeil, polyester) bieden absolute bescherming tegen vuil en water.
Voordelen
 • Laag eigen gewicht
 • capaciteit vanaf 30l
 • Enorme duurzaamheid
Nadelen
 • Minder ergonomisch

Niet alle waterdichte rugzakken voor gebruik buitenshuis zijn ergonomisch. Sommige missen gewatteerde schouderbanden en ademende rugvulling.

Waterdichte rugzakken voor dagelijks

gebruik Het relatief geringe gewicht en formaat maken de rugzak gemakkelijk te dragen. Zo’n waterdichte dagrugzak is vooral geschikt als schoolrugzak of voor kortere uitstapjes.
Voordelen
 • Klein van formaat
 • Licht van gewicht
 • Ruime keuze aan kleuren en dessins
Nadelen
 • Niet bijzonder duurzaam

Een groot nadeel is dat je het niet voor langere wandelingen kunt gebruiken. Als je hem voller inpakt, wordt hij misschien minder comfortabel op je rug.

Voor wie zijn waterdichte rugzakken bedoeld?

Eigenlijk voor iedereen die de inhoud van zijn rugzak wil beschermen tegen water en vuil. Dus als je veel buiten bent, dan is een waterdichte rugzak precies goed voor je. Je kunt altijd in een onweersbui terechtkomen. En ben je een watersportliefhebber, dan is deze rugzak iets voor jou. Het is de perfecte metgezel voor surfen, stand-up paddling, kanoën of kajakken. Maar pas op, er zijn verschillen tussen een waterdichte wandelrugzak en een waterdichte meertas, bijvoorbeeld.

Wat kost een waterdichte rugzak?

Sommige waterdichte rugzakken zijn uitgebreider in hun afwerking dan andere. De modellen zonder naden en die met gesealde naden en sluitingen zijn hoger geprijsd dan een gewone rugzak die niet waterdicht is. Natuurlijk ontstaan de prijsverschillen tussen waterdichte rugzakken door de materiaalsoort. Zo zijn de opvouwbare en compacte rugzakken van nylon lager geprijsd dan de See bags, die van vrachtwagenzeildoek gemaakt zijn. Opvouwbare waterdichte rugzakken zijn verkrijgbaar voor slechts 10 euro, terwijl zeetassen beginnen bij 20 euro.
Type Prijsklasse
Waterdichte dagrugzak 10-200€
Waterdichte rugzak voor buiten 30- 200€

Wat zijn de alternatieven voor een waterdichte rugzak?

Er is de regenponcho. Voor de meeste mensen is dit voldoende bescherming. Ze smeren het op hun rugzak en zichzelf, maar dit is slechts voldoende voor korte perioden van nattigheid. Een ander alternatief zijn de speciaal voor de rugzakken gemaakte beschermhoezen, die vaak bij de modellen geleverd worden. Maar ook hier is er een groot nadeel. Helaas houdt de beschermhoes de achterkant van de rugzak niet droog. Dit betekent dat er wat vocht kan binnendringen. Vooral op de fiets kan de wind ervoor zorgen dat het vocht nog sneller doordringt.
Art Beschrijving
Regenponcho Dient ook als rugzakbescherming en neemt weinig plaats in de tas in
Schutzhülle Beschermt alles behalve het ruggedeelte tegen vocht

Als je alleen kleinere kostbaarheden mee wilt nemen, is er ook de mogelijkheid om waterdichte kleine compactzakken te gebruiken. Deze zijn ongeveer even duur en zijn niet zo ergonomisch als rugzakken.

Waar is een waterdichte rugzak van gemaakt en welke voordelen biedt hij?

De meeste modellen hebben een PU laag aan de binnenkant van de rugzak die hem waterdicht maakt. Bovendien zijn de rugzakken altijd gemaakt van waterdicht en vuilafstotend materiaal, zoals nylon, polyester of vrachtwagenzeildoek. Dit maakt ze zeer slijtvast en robuust.
Bovendien scoort hij echter punten met zijn waterdichtheid en daarvoor is hij niet veel duurder.

Sommige modellen hebben meer vakken of verdelingen. Andere hebben maar één hoofdvak. Ook hier hangt het af van waar je de rugzak voor gaat gebruiken. Een groot voordeel van de waterdichte rugzak is dat hij dezelfde eigenschappen kan hebben als een gewone rugzak.

Hoe maak ik de waterdichte rugzak schoon?

Het is beter de rugzak niet in de wasmachine te wassen, want de rugzak en de machine zelf kunnen beschadigd raken. De beste manier is om het met de hand te wassen. Verwijder eenvoudig alle inzetstukken en het draagframe uit de rugzak, schud de rugzak een keer ondersteboven uit. Borstel dan het vuil ruw weg onder de douche en spoel het af. Week dan de waterdichte rugzak in een badkuip of waskom met een beetje mild afwasmiddel.

Zorg ervoor dat het afwasmiddel niet te agressief is, want het zou de PU (polyurethaan) coating kunnen verwijderen. Daarna moet je de bandjes weer afzonderlijk in water behandelen door ze uit te knijpen. Spoel tenslotte de hele rugzak nog eens met water, zodat de resten van het afwasmiddel loskomen en je een frisse rugzak hebt. Het is belangrijk dat je regelmatig controleert of er kleine scheurtjes in het materiaal zijn geslopen. En als je ritsen hebt, spuit ze dan in met siliconen. Zo gaat je rugzak langer mee.

Afbeelding bron omslagfoto: DH1tlJyHMXg/ unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies