Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Uitstekend geschikt om kostbaarheden of soortgelijke voorwerpen veilig op te bergen en vooral om ze te beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf, zoals water, zand of vuil. Of je nu gaat kamperen, zwemmen, klimmen, kanoën of motorrijden, de waterdichte zakken zijn er ideaal voor. Met onze grote waterdichte zakentest 2022 heb je een overzicht dat je beslissing vergemakkelijkt en je ook informeert. We hebben de verschillende soorten waterdichte zakken vergeleken en alle voor- en nadelen eruit gefilterd om je keuze te vergemakkelijken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Dankzij het waterdichte materiaal beschermen de waterdichte zakken kleding of kostbaarheden tegen water en vuil tijdens allerlei activiteiten.
 • Er zijn verschillende speciale sluitingen die ervoor zorgen dat er geen vocht of iets anders in de tas komt en dat alles veilig en goed opgeborgen is.
 • Afhankelijk van het plan en de excursie zijn er bepaalde soorten en maten die ideaal zijn om de inhoud van de tas niet alleen tegen water te beschermen, maar ook tegen bijvoorbeeld krassen of UV stralen. De juiste maat maakt de tas ook comfortabel om te dragen.

Waterdichte tas: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor waterdichte tassen

In dit deel kom je te weten met welke criteria je rekening moet houden als je een waterdichte tas koopt. Deze criteria bepalen zowel de duurzaamheid als de kwaliteit van de tas, maar het belangrijkste is dat ze ervoor zorgen dat je kostbaarheden veilig en droog opgeborgen worden. De criteria die je kunt gebruiken om waterdichte tassen te vergelijken zijn:

Wat je precies bij deze belangrijke criteria moet zoeken, vind je in het volgende hoofdstuk.

Materiaal

Het materiaal is het belangrijkste criterium bij het kopen van een waterdichte tas. De tas moet zo gekozen worden dat hij van nature waterdicht is, stevig maar ook soepel, zodat hij zijn doel als veilige en comfortabele metgezel kan vervullen. Het is belangrijk dat je het verschil kent tussen waterdicht en waterafstotend.

Waterafstotend betekent dat het water of vuil alleen aan het oppervlak parelt, zodat het niet naar binnen kan dringen. Terwijl waterdicht betekent dat het materiaal zo dicht is dat er geen water door kan dringen.

Er zijn veel verschillende materialen waarvan de zakken gemaakt kunnen worden, zoals PVC, zeildoek, polymeer of nylon. Deze materialen dienen allemaal hun doel met verschillende diktes. Materialen als PVC of Tarpaulin zijn aan te bevelen, omdat ze zeker waterdicht zijn.

Materiaal Functie
Nylon waterafstotend, uiterst soepel en zeer licht
Polymeer bijzonder waterafstotend, uiterst soepel en robuust
Tarpaulin bijzonder waterafstotend, soepel en uiterst robuust
PVC bijzonder waterafstotend, uiterst soepel en bijzonder robuust

Sluiting

De sluiting speelt ook een heel belangrijke rol als het op waterdichtheid aankomt. De sluiting moet van goede kwaliteit zijn en idealiter ook een waterdichte rand hebben. Sluitingen kunnen, afhankelijk van de fabrikant, klittenband, ritssluitingen of zelfs magnetische sluitingen zijn.

type beveiliging
Klittenbandsluiting slechte beveiliging
Magnetische sluiting slechte beveiliging
Ritssluiting matige beveiliging
Ritssluiting optimale beveiliging

Droogtassen of fanny packs hebben een soortgelijk sluitsysteem waarbij je, nadat je de kostbaarheden opgeborgen en vastgemaakt hebt, de bovenrand oprolt en dan vastmaakt. Hoe vaker de sluiting wordt ingerold, hoe vaster en strakker de tas. Maar wees voorzichtig als je hem inrolt, want de zak kan opblazen.

Maat

Afhankelijk van het type en de bestemming van de tas, verschillen ook de maten. De maten worden meestal gegeven in verschillende vulvolumes. Deze beginnen meestal bij 5 liter en kunnen oplopen tot een volume van 90 liter. Fanny packs zijn natuurlijk minder, maar ze zijn er ook in verschillende maten.

Droogzakken hebben meestal een inhoud van tussen de 5 liter en ongeveer 20 liter. Reistassen hebben daarentegen veel meer volume en zijn ook verkrijgbaar vanaf slechts 5 liter.

Hoe groter het volume van de tas, hoe belangrijker het is ervoor te zorgen dat de schouderbanden passen. Borstriemen zijn ideaal voor iets grotere tassen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een waterdichte tas koopt

In het volgende gedeelte hebben we de meest gestelde en belangrijkste vragen gefilterd en beantwoord. Na dit gedeelte doorgelezen te hebben, ben je behoorlijk goed geïnformeerd en klaar om een waterdichte tas te kopen.

Wat is er speciaal aan een waterdichte tas en welke voordelen biedt hij?

Het bijzondere aan waterdichte tassen in vergelijking met gewone tassen of reisrugzakken is dat ze, zoals de naam al zegt, waterdicht zijn. Dit betekent dat er niets in de zak kan en niets eruit. Bovendien beschermen ze de inhoud tegen vuil, zand of iets anders waartegen de kostbaarheden beschermd moeten worden.

Wasserdichter Beutel-1

Waterdichte tassen zijn de perfecte metgezellen voor overal. Het populairst zijn ze voor watersport, want ze kunnen tegen een stootje.
(Image source: Dylan Alcock/Unsplash)

Ze zijn daarom perfect voor elk weertype. Het maakt niet uit of het regenachtig, ijzig, warm, enz. is. Maar bovenal zijn je kostbaarheden veilig opgeborgen dankzij het materiaal. Ze beschermen tegen krassen of schaafwonden als het er wat onstuimig aan toe gaat. De waterdichte zakken beschermen ook tegen de zon, zodat ze ideaal zijn om voorwerpen als water, voedsel, smartphones of andere elektronische apparatuur te beschermen.

Welke soorten waterdichte zakken zijn er?

Afhankelijk van de activiteit is er een perfect geschikte waterdichte metgezel. Of je nu wilt sporten, een langere reis wilt maken of gewoon op het strand wilt uitrusten, we hebben de voor- en nadelen van de verschillende soorten uitgefilterd om je een overzicht te geven.
Waterdichte Dry Bag

Waterdichte “dry bag”

Een dry bag is heel geschikt voor korte uitstapjes of sportactiviteiten. Droogtassen zijn iets kleiner dan waterdichte reistassen, maar ze zijn handig en comfortabel. De maten met een volume tussen 5 en 10 liter zijn het meest geschikt voor activiteiten als wandelen of klimmen. De sluiting verschilt naargelang de fabrikant, maar de meeste zijn treksluitingen. Na het vastzetten en opbergen van de voorwerpen trek je de sluiting eenvoudig dicht. Het bijzondere van droogzakken is de volgende stap: na het sluiten rol je de sluiting gewoon op en zet hem vast met de clipsluiting, zodat hij niet meer afrolt.

Hoe vaker de sluiting opgerold is, hoe veiliger de inhoud van de tas is.

Maar je moet er nog steeds rekening mee houden dat hoe vaker je de sluiting oprolt, hoe minder bergruimte je uiteindelijk hebt. Bovendien moet je oppassen dat de zak niet wordt opgeblazen als je hem oprolt, want dan kan de zak gaan lekken.

Voordelen
 • Handig
 • Lichtgewicht
 • Clipsluiting voor extra veiligheid
Nadelen
 • Meestal maar één schouderband
 • Meestal niet veel ingenaaide zakken binnenin
 • Oprollen vermindert de opbergruimte
 • De tas zou kunnen opblazen
Waterdichte reistas

Waterdichte reistas

Een waterdichte reistas is geschikt voor iets langere reizen, zoals een reis naar de Amazone, of kamperen in de Grand Canyon. Ze zijn zo geschikt omdat ze een grotere capaciteit hebben. Dit betekent dat niet alleen kostbaarheden beschermd zijn, maar ook kleding, uitrusting, voedsel en nog veel meer. De verschillende maten maken ze ook gemakkelijker te dragen. Omdat de reistassen voor langere reizen snel zwaar kunnen worden, zijn de schouderbanden meestal gewatteerd of hebben ze extra borstriemen. Afhankelijk van de fabrikant zijn de schouderbanden ook gemakkelijk afneembaar, want ze hebben toch draaggrepen. In tegenstelling tot een dry bag hoeven de sluitingen niet opgerold te worden, zodat de opbergruimte altijd hetzelfde blijft. De sluitingen worden eenvoudig dichtgetrokken en zijn meestal met waterdicht materiaal bekleed. Vaak hebben reistassen ook buitenvakken, zodat je de reistas niet steeds uit hoeft te doen of helemaal open hoeft te maken.

Voordelen
 • Comfortabel om te dragen
 • Afneembare schouderbanden
 • Hebben buitenvakken
Nadelen
 • Vaak weinig binnenvakken
 • Riemen zijn niet afneembaar
Waterdichte fanny pack

Waterdichte fanny pack

Fanny packs kun je altijd en overal gebruiken, zoals op vakantie op het strand, tijdens het peddelen of voor dagelijks gebruik. Het voordeel van waterdichte fanny packs is dat je je veel vrijer kunt bewegen dan met tassen. Je kunt de fanny pack om je middel of over je borst binden. En als hij aan de voorkant toch in de weg zit, kun je hem eenvoudig terugdraaien. Fanny packs hebben meestal een inhoud van ongeveer een liter. Dit betekent dat je alleen het hoogstnoodzakelijke mee kunt nemen, zoals je ID, smartphone, portemonnee en dergelijke. Een ander voordeel is echter dat deze kostbaarheden veel veiliger zijn omdat ze in het zicht en op je lichaam zitten, zodat het risico op diefstal kleiner is. Tijdens sportieve activiteiten zoals pootjebaden, kanoën of volleybal op het strand zijn je spullen veilig beschermd tegen zand en water. Het materiaal verhindert ook dat de zonnestralen erdoor komen. De waterdichte fanny packs zijn meestal voorzien van ritssluitingen, maar er zijn er ook die net als dry bags opgerold kunnen worden om waterdichtheid te garanderen.

Voordelen
 • Bewegen zonder beperking
 • minder kans op diefstal
 • klein
Nadelen
 • Door het formaat kan alleen het hoogstnoodzakelijke meegenomen worden

Wanneer en voor welke activiteiten zijn waterdichte tassen geschikt?

Waterdichte tassen kunnen altijd en overal gebruikt worden. Dit omvat sportieve activiteiten in het water, zoals raften, kanoën, peddelen of zeilen. In de winter om te skiën of te snowboarden of voor skitochten. Andere voorbeelden zijn klimmen, fietsen of wandelen. Maar het hoeft niet alleen voor sportactiviteiten te zijn, want de waterdichte tassen kunnen ook gebruikt worden op vakantie of voor dagelijks gebruik.

Wasserdichter Beutel-2

Waterdichte tassen zijn niet alleen erg populair voor sportieve activiteiten, maar zijn ook ideaal voor korte uitstapjes of voor op reis.
(Image source: Kalen Emsley/Unsplash)

Dankzij het materiaal kun je de waterbestendige tassen altijd en overal gebruiken. Ze bieden niet alleen bescherming tegen het binnendringen van water, zand of vuil, maar ze beschermen ook van buitenaf tegen eventuele perforaties, schaafwonden of krassen. Door hun flexibiliteit zijn ze erg populair bij atleten, en perfect voor reizigers om langere reizen veilig door te komen.

Hoeveel kosten waterdichte zakken?

De prijzen variëren sterk omdat ze altijd afhangen van het materiaal, de soort en de maat. Droogzakken beginnen bij ongeveer 10 euro, en kunnen oplopen tot ongeveer 25 euro naarmate de afmetingen toenemen. Reistassen kunnen iets duurder zijn, want ze zijn, in tegenstelling tot dry bags, wat groter en verkrijgbaar van ongeveer 50 tot ongeveer 100 euro.

Fanny packs hebben meestal een inhoud van ongeveer een liter en kosten tussen de 10 en 15 euro.

Kwaliteit speelt ook een grote rol als het gaat om het kopen van waterdichte tassen. Als je een kwaliteitsvolle en vooral heel veilige tas wilt, moet je bereid zijn iets meer te investeren om zeker te zijn dat je alle belangrijke factoren krijgt.

Kunnen waterdichte zakken gewassen worden?

Ja, waterdichte zakken kunnen gewassen worden, liefst met de hand. De beste manier om dit te doen is de zakjes in lauw water te weken en ze voorzichtig af te vegen met bijvoorbeeld handzeep. Agressieve chemicaliën of schoonmaakmiddelen moeten vermeden worden, want die kunnen de waterdichtheid van de zakken aantasten.

In principe mogen producten van waterdicht materiaal nooit in de wasmachine gedaan worden!

Hoewel de zakken hierdoor behoorlijk schoon worden, wordt de coating van de zak er alleen maar door vernietigd en de zakken worden dan lek. Na het wassen moet je er wel voor zorgen dat de zakken van binnen weer helemaal droog zijn, want ze zijn niet bijzonder ademend, er kan schimmel ontstaan.

Zijn er alternatieven voor waterdichte tassen?

Waterafstotende tassen zijn een alternatief. Zoals de naam al doet vermoeden zijn ze alleen waterafstotend, en niet dicht genoeg om water tegen te houden door de binnenkant van de tas binnen te dringen. Je kunt de waterbestendigheid van de tassen echter op verschillende manieren verhogen. Bijvoorbeeld met regenhoezen of regenmutsen of regencapes. Regenhoezen of regenmutsen kunnen eenvoudig over de rugzak getrokken worden.

Het nadeel is echter dat ze erg omslachtig zijn en dat je ze steeds weer af moet doen om weer bij de tas te kunnen. Het is daarom handiger om een regencape of regenponcho te gebruiken.

Foto bron: Didkaew/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies