Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Veel drinken is gezond. Of je nu op je werk bent, op school, op de sportschool of buiten, je bent goed uitgerust met een waterfles. Niet alleen helpt het je gehydrateerd te blijven, het ziet er ook modieus uit en is veel milieuvriendelijker dan PET flessen. Met een herbruikbare waterfles vermijd je niet alleen veel afval, je kunt zelfs geld besparen en je drankjes individueel mengen.

Met onze drinkfles test 2022 willen we je helpen de perfecte fles voor je te vinden. Of je een drinkschaal kiest van plastic, glas, roestvrij staal of een ander materiaal hangt helemaal af van je persoonlijke eisen. Daarom tonen we je de voor- en nadelen van de verschillende modellen, zodat je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk is.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Drinkflessen fungeren als goede dagelijkse metgezellen, ondersteunen je sport en motiveren je om aan je dagelijkse hydratatiebehoefte te voldoen. Veel vocht drinken is gezond en mag niet vergeten worden.
 • Je kunt kiezen uit allerlei verschillende materialen en bepalen welke waterfles het beste bij je past, afhankelijk van je individuele levensstijl. Roestvrijstalen en plastic flessen, bijvoorbeeld, worden als bijzonder robuust beschouwd, terwijl glazen flessen meer geschikt zijn voor dagelijks gebruik.
 • Zelfs het schoonmaken van waterflessen is geen probleem. Je kunt ze onbekommerd in de vaatwasser doen of gewoon huishoudelijke middeltjes gebruiken zoals zeezout, zuiveringszout of azijnessence. Afzettingen en glinstering maken geen schijn van kans.

Waterfles: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor waterflessen

Om je te helpen je weg te vinden in het ruime assortiment drinkflessen, hebben we hieronder enkele criteria opgesomd die je kunt gebruiken om de praktische metgezellen te vergelijken. Zo ben je er zeker van dat je de juiste fles vindt voor je dagelijks leven.

De volgende 5 criteria kunnen je helpen beslissen over je toekomstige waterfles:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat deze aspecten eigenlijk betekenen en waar je op moet letten voor je een aankoopbeslissing neemt.

Materiaal

Drinkflessen zijn gemaakt van veel verschillende materialen, die elk hun voor- en nadelen hebben. Je kunt ze bijvoorbeeld kopen van plastic, glas, aluminium, roestvrij staal of zelfs bamboe. Welk materiaal je kiest hangt helemaal af van je persoonlijke eisen. De meeste drinkflessen zijn gemaakt van plastic of kunststof. Ze worden beschouwd als bijzonder robuust en licht, wat het dagelijks gebruik vergemakkelijkt.

Ze zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen en kunnen tegen een stootje. Ze zijn echter niet altijd vrij van schadelijke stoffen. Drinkflessen van glas worden steeds meer trendy. Ze zien er niet alleen goed uit, maar zijn ook stabiel en temperatuurbestendig. Ze zijn meestal voorzien van een thermisch deksel, dat vooral visueel een blikvanger is. Maar glazen flessen zijn nog steeds glazen flessen en kunnen breken.

Flessen van roestvast staal zijn bijzonder hoogwaardig en daarom meestal duurder dan die van aluminium.

Roestvrij staal en aluminium zijn ook populaire materialen voor drinkflessen. Ze zijn heel licht, wat het comfort verhoogt als je op stap bent en geen zware dingen wilt dragen. Niettemin zijn ze tegen veel bestand. Er zijn ook drinkflessen van bamboevezels. Deze zijn milieuvriendelijk en zuiver van plantaardige materialen gemaakt.

Klanten die plastic alternatieven zoeken worden hier goed bediend. Afhankelijk van je voorkeuren en waar je je waterfles voor wilt gebruiken, kun je verschillende materialen kiezen. Geen van beide biedt grote nadelen, en daarom raden we af om één materiaal te gebruiken. Bedenk aan welke voorwaarden je je waterfles wilt laten voldoen.

Maat

Wil je je waterfles meenemen om te joggen of naar de sportschool, of heb je een fles nodig voor op je werk, op de universiteit of voor daguitstapjes? Afhankelijk van de gelegenheden waarop je je waterfles wilt gebruiken, moet je bedenken hoeveel liter er in moet kunnen. Als je de hele dag op pad bent, heeft een fles van 0,5 liter minder zin. Om de geschatte vloeistofbehoefte van 1,5 tot 2,5 liter te bereiken, zou je hem 2 tot 3 keer moeten bijvullen. In dit geval is een waterfles met meer inhoud zinvol.

De meeste flessen hebben een inhoud van ongeveer een liter
Maar er zijn ook kleinere en grotere versies. Je kunt flessen kopen van 500 milliliter tot 3 liter. Er zijn zelfs kleinere maten voor kinderen, want die hebben minder vloeistof nodig.

Kies dus, indien mogelijk, een waterfles naar gelang wat je ermee wilt doen. Bedenk wel dat glazen flessen, bijvoorbeeld, vaak in kleinere maten worden verkocht. Dit betekent dat je soms wat beperkt bent wat het aantal liters betreft.

Geschiktheid

De geschiktheid van een waterfles voor je plannen is ook heel belangrijk. Als je een bidon nodig hebt om te joggen, moet je erop letten dat hij niet te zwaar is en dat je hem aan een riem kunt vastmaken. Als je hem meeneemt om te fietsen, moet hij zo mogelijk in de houder passen.

Flessen van Tritan of ander hard plastic zijn tegen veel bestand en zijn een goede metgezel, vooral buitenshuis.

Vooral bij buitenactiviteiten zoals kamperen, sport of festivals is de stabiliteit van je fles een belangrijke factor. Aluminium en glas zijn hier niet geschikt, want aluminium is erg gevoelig voor krassen en deuken en glas kan breken. Kunststof daarentegen is robuust en bestand tegen vallen en ruwe manoeuvres. Voor school, universiteit of werk kun je om het even welke fles kiezen, want ze hoeven niet bijzonder schokbestendig te zijn of voorzien van draagriemen.

Kinderflessen daarentegen moeten omwille van de veiligheid van plastic gemaakt zijn, want ze zijn stabiel, lekvrij en gemakkelijk schoon te maken. Behalve gewone drinkflessen zijn er ook flessen voor huisdieren. Hier moet je er zeker van zijn dat je er een koopt die smaakloos is en vrij van schadelijke stoffen. Vooral als je met je hond op stap bent, kan zo’n flesje heel nuttig zijn.

Schoonmaken

Omdat drinkflessen vaak dagelijks gebruikt worden en vele zelfs inzetstukken hebben waarin fruit of kruiden gevuld kunnen worden, is het belangrijk ze goed schoon te maken. Dit komt omdat zich bacteriën en afzettingen kunnen vormen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Ook smaken en geuren kunnen in de fles blijven hangen als ze niet goed schoongemaakt wordt. Hoewel veel flessen neutraal van smaak en geur zijn, moet reinheid de eerste prioriteit zijn voor een drinkfles.

De meeste waterflessen zijn niet vaatwasmachinebestendig. Veel fabrikanten leveren echter extra reinigingsborstels om je te helpen de flessen van binnen schoon te maken. Anders hebben veel flessen een heel wijde hals, wat ook het schoonmaken vergemakkelijkt. Bij aankoop moet je dus zeker weten hoe je je drinkbeker moet schoonmaken en of hij vaatwasmachinebestendig is of niet.

Accessoires

Zoals al gezegd zijn er veel drinkflessen die met verschillende accessoires geleverd worden. Veel fabrikanten voegen bijvoorbeeld inzetstukken toe waarin je fruit of kruiden kunt vullen, of draagriemen voor praktische bevestiging aan rugzakken, koffers of sportgordels. Filterinzetstukken kunnen ook een praktisch accessoire zijn. Als je geen fruitbakje hebt, kun je gewoon fruit aan het water toevoegen en het door het filter drinken.

Zoals ik al zei, worden glazen flessen altijd geleverd met een deksel van neopreen of een soortgelijk materiaal.

Je kunt deze in veel verschillende kleuren of met patronen bestellen. Veel drinkflessen kunnen ook gepersonaliseerd worden. Je kunt je naam of foto’s op de fles laten drukken.

Kenmerken

Behalve gewone waterflessen zijn er ook flessen die speciale functies bieden. Zo zijn er flessen op de markt verschenen die geparfumeerd zijn en zo de drinkervaring verhogen. Omdat veel flessen geen koolzuur verdragen, drinken mensen meestal alleen water uit zulke flessen.

Als je tijdens het drinken een geur waarneemt, lijkt het water er ook naar te smaken. Zo hoef je je fles niet te vullen met suikerhoudende sappen of limonades, want je kunt je water een kick geven met verschillende geuren.

Dus voor wie geen gewone drinkfles wil, en die misschien ook problemen heeft om zijn dagelijkse drinkdoel te bereiken, kan zo’n slimme fles net iets zijn.

Er zijn ook flessen die je signaleren dat je moet drinken. Vooral mensen die te weinig of te zelden drinken kunnen baat hebben bij zulke drinkflessen. Ze herinneren je eraan via een analoge display of een app die je push-berichten stuurt dat je iets moet drinken.

Besluit: Welke soorten waterflessen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een waterfles wilt kopen, kun je kiezen uit de volgende vijf soorten.

Type Voordelen Nadelen
Drinkflessen van kunststof Zeer licht van gewicht, robuust, schok- en krasbestendig, verkrijgbaar tegen lage prijzen Meestal niet geschikt voor de vaatwasser, ze zijn niet geur- en smaakneutraal, kunnen BPA en weekmakers bevatten
Drinkflessen van glas Milieuvriendelijk, want 100% recycleerbaar, geschikt voor de vaatwasser, temperatuurbestendig tot ca. 100 graden, met thermisch deksel Niet breukvast, moeilijker schoon te maken, kleine inhoud
Drinkflessen van aluminium Extreem licht Binnencoating kan afschilferen, gevoelig voor deuken en krassen, niet neutraal voor smaak en geur
Drinkflessen van roestvrij staal Zeer duurzaam, stabiel, recyclebaar, vrij van verontreinigende stoffen, temperatuurbestendig, vaatwasmachinebestendig Duurder dan flessen van andere materialen
Drinkflessen van Tritan Zeer licht, stabiel, vrij van verontreinigende stoffen, smaak- en reukneutraal, duurzamer dan gewoon plastic Weinig ontwerpen beschikbaar, want bijna altijd doorzichtig

Om iets meer te weten te komen over de verschillende drinkflessen, kun je de volgende alinea’s uitvoerig lezen. We laten je zien wat belangrijk is en waar je op moet letten als je beslist wat je gaat kopen.

Plastic waterfles

Plastic waterfles

Een plastic fles kan omschreven worden als de alleskunner onder de drinkflessen. Hij overtuigt niet alleen door zijn lage gewicht, maar ook door zijn bijzondere kras- en slagvastheid. Hij is dus ook goed geschikt voor kinderen, want de drinkfles breekt niet in de schooltas. Plastic flessen werden vroeger als gevaarlijk voor de gezondheid beschouwd omdat er vaak BPA in plastic zat.

Als het opgelost werd door warme of zure dranken, kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Recente studies hebben het gevaar van BPA gedeeltelijk weerlegd, maar je kunt aan de veilige kant zitten met een BPA-vrije fles. Als je niet zeker weet of een plastic fles BPA bevat, kijk dan waarvan hij gemaakt is. Polypropyleen en Tritan flessen zijn veilig om te kopen, beide zijn vrij van schadelijke stoffen. Je moet echter flessen van polycarbonaat vermijden.

Voordelen
 • Zeer licht
 • Robuust en schokbestendig
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen
 • Niet reuk- en smaakloos
 • Niet geschikt voor de vaatwasser
 • BPA mogelijk

De plastic drinkfles is bijzonder geschikt voor buitenactiviteiten, zoals kamperen, wandelen, fietsen of joggen. Valpartijen en krassen deren hem niet en hij kan praktisch aan tassen of houders bevestigd worden. Je kunt het dus overal mee naartoe nemen. Je kunt je waterfles ook uitrusten met een inzetbakje dat je kunt vullen met schijfjes sinaasappel of citroen, stukjes meloen of munt.

Dit voegt waarde toe aan je water en verbetert je drinkervaring. Het grootste nadeel van plastic flessen is de verwijdering ervan. Ze kunnen alleen actief gerecycleerd worden en vergen extra energie en grondstoffen. Maar door hun langdurig gebruik zijn ze veel milieuvriendelijker dan PET flessen.

Glazen waterfles

Glazen waterfles

Een drinkfles van glas is het absolute eco-item. Omdat het veel natuurlijker is dan andere materialen en 100 procent recycleerbaar. Je hoeft je met een glazen fles geen zorgen te maken over verkleuring of schadelijke stoffen. Glazen drinkflessen zijn altijd smaak- en reukloos, dus je kunt ze zonder zorgen vullen met sappen, smoothies, limonades of melkdranken. Ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken in de afwasmachine en een totaal trendgadget.

Voordelen
 • Milieuvriendelijk
 • Hittebestendig
 • Smaak- en geurneutraal
Nadelen
 • Zwaar
 • Verhoogd risico op breuk

Glazen flessen zijn meestal iets kleiner dan andere drinkflessen, maar ze zijn meer geschikt voor korte uitstapjes of snelle afspraken. Ze zijn ook heel aantrekkelijk en modern dankzij de neopreen hoezen die er bij geleverd worden. Glazen drinkflessen zijn echter minder geschikt voor wandelen, joggen en fietsen. In vergelijking daarmee zijn ze aanzienlijk zwaarder dan flessen van andere materialen en kunnen ze breken als ze te zwaar belast worden of vallen.

Aluminium waterfles

Aluminium waterfles

Toen de meeste plastic drinkflessen nog BPA bevatten, werden die van aluminium populair. Ze wegen heel weinig, zijn resistent en BPA-vrij. Maar drinken uit aluminium flessen is niet zonder risico’s voor je gezondheid. De gecoate binnenkant van de flessen kan oplossen, zodat er aluminium in de drank komt. Dit is niet gezond en kan bijvoorbeeld allergieën opwekken. Daarom moet je ervoor zorgen dat je flessen niet gebarsten zijn.

Voordelen
 • Zeer licht
 • BPA-vrij
Nadelen
 • Aluminium in de drank schadelijk voor de gezondheid
 • vatbaar voor deuken
 • niet milieuvriendelijk

Over het geheel genomen kan de aluminium drinkfles niet concurreren met zijn plastic, Tritan, roestvrij staal of glazen concurrenten. Het neemt snel smaken of geuren aan, krijgt gemakkelijk deuken en krassen en is ook niet bepaald milieuvriendelijk. We raden je daarom af een fles van aluminium te kopen, want andere materialen hebben veel betere eigenschappen. Als je toch een aluminium fles wilt kopen, let dan altijd op de binnencoating en vervang die zodra je denkt dat er aluminium in de drank kan komen.

Roestvrij staal waterfles

Waterfles van roestvrij staal

Roestvrij staal is een voedselveilig en vervuilingsvrij materiaal. Daarom is hij ook zeer geschikt voor drinkflessen. Omdat ze geen binnencoating nodig hebben en uiterst duurzaam zijn. Roestvrijstalen flessen zijn onbreekbaar en dus zeer robuust. Zelfs deuken kunnen het niet deren. Drinkflessen van roestvrij staal zijn bijzonder geschikt voor buitenactiviteiten. Een drinkfles kan niet stabieler worden dan dit. Je kunt hem dus met je meenemen zonder je zorgen te maken over krassen of deuken door vallen.

Voordelen
 • Zeer duurzaam
 • Uiterst robuust
 • Neutrale smaak en geur
 • Vaatwasmachinebestendig
Nadelen
 • Iets duurder
 • deksels vaak niet van roestvrij staal

Roestvrijstalen flessen zijn ook 100 procent recycleerbaar, waardoor ze uit milieu-oogpunt een uitstekende keuze zijn. Ze zijn ook smaak- en reukloos, hittebestendig, vaatwasmachinebestendig en roestbestendig. Bij aankoop moet je echter ook letten op het deksel van de fles. Dit is vaak van plastic of andere materialen gemaakt en kan BPA of weekmakers bevatten.

Ga dus na waar het deksel precies van gemaakt is en of het vrij is van schadelijke stoffen. Vergeleken met drinkflessen van andere materialen is de roestvrijstalen fles iets duurder. Maar omdat hij van hogere kwaliteit en duurzamer is, is zijn prijs zeker gerechtvaardigd. Vooral als je een buitenmens bent, voldoet een roestvrijstalen fles aan alle eisen.

Tritan waterfles

Tritan waterfles

Tritan drinkflessen zijn goede allrounders. Ze zijn vooral geschikt voor kinderen omdat ze van niet-toxisch plastic gemaakt zijn, heel licht zijn en tegelijk stabiel. Zo kan je kind de fles veilig in zijn schooltas stoppen of meenemen naar sportles of de speelplaats zonder dat hij breekt.

In tegenstelling tot plastic flessen zijn Tritan flessen ook smaak- en reukloos en gemakkelijk schoon te maken in de vaatwasser. Dit is vooral goed als de fles sap een paar dagen in de tas vergeten is. Bovendien is de fles meestal doorzichtig, zodat je de inhoud altijd gemakkelijk kunt zien.

Voordelen
 • BPA-vrij
 • Zeer stabiel
 • Neutrale smaak en geur
 • Vaatwasmachinebestendig
Nadelen
 • Productie milieubelastend
 • Weinig ontwerpen en kleuren

Het nadeel van de drinkfles is echter dat Tritan gemaakt is van milieu-onvriendelijk plastic. Uit ecologisch oogpunt moet je daarom kiezen voor glazen of roestvrijstalen flessen. Toch blijft de Tritan fles een praktische en vooral stabiele metgezel, of het nu voor sport, school, werk of kamperen is.

Gids: Veel gestelde vragen over waterflessen uitvoerig beantwoord

In de volgende paragrafen leggen we de belangrijkste feiten over drinkflessen uit, en waar je op moet letten voor je een drinkfles koopt. We geven je nuttige informatie, zodat je de juiste drankautomaat voor je kunt vinden.

Waar moet ik op letten als ik een waterfles koop?

Voordat je een waterfles koopt, moet je bedenken waar je hem voor wilt gebruiken. Afhankelijk van de toepassing zijn verschillende materialen en maten zinvol. Wordt het je dagelijkse metgezel op school, universiteit of werk? Dan is een glazen waterfles misschien de juiste keuze voor jou.

Wil je een flesje om mee te joggen of voor op de sportschool? Dan kun je gaan voor een plastic waterfles. Roestvrijstalen en plastic flessen zijn bijzonder geschikt voor buitenactiviteiten omdat ze uiterst robuust zijn. In elk geval moet je duidelijk zijn over de situaties waartegen je je fles wilt laten bestand zijn, zodat je het juiste materiaal kunt kiezen.

Trinkflasche-1

Vooral tijdens het hardlopen is het zinvol een flesje te hebben dat niet te zwaar is, goed in je hand past of met een karabijnhaak of lus bevestigd kan worden.
(Image source: Andrea Piacquadio / pexels)

Het is minstens even belangrijk dat het materiaal vrij is van schadelijke stoffen. BPA, weekmakers of aluminium zijn niet noodzakelijk dingen die je moet consumeren. Je kunt ook je eigen maat kiezen. Drinkflessen zijn bijna altijd in verschillende maten verkrijgbaar, maar de keuze is beperkt als het om glazen flessen gaat.

Idealiter zou je er ook voor moeten zorgen dat de fles gemakkelijk schoon te maken is. Vooral als je je fles vult met andere dranken dan water, is grondig schoonmaken essentieel. Vermijd, indien mogelijk, schimmel of ongewenste resten.

Welke waterfles is geschikt voor welke leeftijd?

Er is geen algemeen antwoord op deze vraag. Maar bepaalde kenmerken zijn meer geschikt voor verschillende leeftijdsgroepen dan voor andere. Vooral voor jonge kinderen is het belangrijk dat de drinkfles gemakkelijk te openen is, niet lekt en geen kleine uitneembare onderdelen heeft die ingeslikt kunnen worden.

In principe zijn lichtgewicht flessen die stabiel en schokbestendig zijn ook het meest geschikt voor kinderen. Vooral kinderen laten graag dingen vallen, en daarom moet een drinkfles bestand zijn tegen vallen of stoten. Glazen flessen zouden we daarom niet aanraden. Tritan of BPA-vrij plastic zijn meer geschikt. Als kinderen ouder worden, kunnen ze verschillende sluitingen uitproberen:

 • Sluiting met rietje: Geschikt voor kleinere kinderen die al uit rietjes kunnen drinken. Bovendien hebben kinderen er vaak meer plezier in om uit een fles of beker te drinken dan ze normaal zouden doen.
 • Draaidop: Iets oudere kinderen kunnen dit gebruiken om volwassen drinken uit gewone flesopeningen te leren.
 • Push-pull dop: Zijn praktisch voor kinderen die het flesje meenemen naar sport en het snel en gemakkelijk kunnen openen. Ook kan de dop niet vallen of verloren gaan.

Afhankelijk van de motorische vaardigheden van je kind kun je elke sluiting kiezen. Let er alleen op dat de flessen licht van gewicht zijn en vrij van schadelijke stoffen.

Moet mijn waterfles BPA-vrij zijn?

Hoe schadelijk BPA werkelijk is en hoe het het menselijk lichaam beïnvloedt is het onderwerp van levendige discussie. Sommige studies hebben aangetoond dat het een negatief effect heeft op de gezondheid van knaagdieren. Er zijn veranderingen gevonden in gedrag, leervermogen en bepaalde hersenstructuren van de nakomelingen.

Andere studies weerleggen echter het gevaar van BPA (bisfenol-A). Volgens studies is de stof alleen schadelijk in verhoogde doses, die in het dagelijks leven nauwelijks ingenomen kunnen worden.

Over het algemeen is het onderzoeksveld zeer controversieel en veelzijdig. Om risico’s te vermijden moet je er echter voor zorgen dat je drinkfles BPA-vrij is. Vooral als het om flessen voor kinderen gaat, raden we je aan alternatieven te gebruiken die vrij zijn van schadelijke stoffen.

Welke maat waterfles moet ik kopen?

De capaciteit van je waterfles moet afhangen van je persoonlijke behoeften. In principe kun je waterflessen kopen die maar 300 ml bevatten, maar je kunt ook flessen kopen die 3 liter bevatten.

Trinkflasche-2

De grootte van je waterfles hangt af van je plannen ermee. Vergeet alleen niet te voldoen aan je hydratatiebehoefte van ongeveer 2 liter per dag.
(Image source; Evita Ochel / pixabay)

Bedenk dus wanneer je je hydration pack het vaakst nodig hebt en hoeveel vloeistof je nodig hebt. Als je de hele dag onderweg bent en nergens je water kunt bijvullen, moet de fles minstens een liter bevatten. Dit formaat is ook zo praktisch dat je hem gemakkelijk in je rugzak of handtas kunt stoppen.

Als je maar af en toe een flesje nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je twee uur met de trein moet reizen, kan een kleinere versie met 0,75 of 0,5 liter voldoende zijn. Beslis dus naar gelang je persoonlijke drinkgewoonten.

Hoeveel kost een waterfles?

Drinkflessen zijn er in een grote verscheidenheid van prijzen. Afhankelijk van de fabrikant, het materiaal, extra functies of accessoires, kan de prijsklasse wat variëren. In het algemeen kun je stevige waterflessen kopen voor zo weinig als 15 euro. Sommige materialen, zoals roestvrij staal, zijn iets duurder dan andere. Maar omdat ze van veel betere kwaliteit zijn en een langere levensduur hebben, lijken de prijzen ons redelijk.

Type prijsklasse
Drinkfles van kunststof / Tritan 15 tot 35 euro
Drinkfles van glas 15 tot 25 euro
Drinkfles van aluminium 10 tot 20 euro
Drinkfles van roestvrij staal 20 tot 100 euro

De verschillende drinkflessen liggen allemaal binnen een vergelijkbare prijsklasse. Daardoor zijn ze voor iedereen betaalbaar en vervangen ze de vele PET flessen die anders verbruikt zouden worden. Deze zijn niet alleen veel schadelijker voor het milieu, maar ook voor de gezondheid, want het dunne plastic bevat schadelijke stoffen.

Welke alternatieven zijn er voor waterflessen?

Het enige alternatief voor herbruikbare drinkflessen zijn PET flessen. Natuurlijk kun je ze ook meenemen als je gaat joggen, wandelen, kamperen, sporten of naar je werk of universiteit gaat. De flessen zijn echter van zo dun plastic gemaakt dat ze niet erg stabiel zijn en snel slijten.

Het langdurig gebruik van PET flessen kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Door hun meestal kleine opening zijn ze moeilijk te vullen en schoon te maken, want ze zijn niet hittebestendig en niet geschikt voor de vaatwasser. Ze breken ook snel en bevatten weekmakers en vaak BPA. PET flessen zijn niet alleen schadelijker voor het milieu omdat hun productie en recycling veel energie en grondstoffen vergen, ze zijn op de lange duur ook duurder. Uit praktisch, kostenbewust en ecologisch oogpunt raden we je daarom aan een drinkfles te kiezen van andere materialen die robuust en duurzaam zijn.

Is een waterfles echt duurzaam?

Ja, er is een duidelijk antwoord op deze vraag. Hoewel niet alle waterflessen noodzakelijkerwijs milieuvriendelijk gemaakt zijn en duurzaam gerecycleerd kunnen worden, is het wel hun langdurig gebruik dat duurzaam is.

Op de lange duur vermijd je veel onnodig plastic afval en help je de toch al enorme afvalbergen te verkleinen. Bovendien bescherm je je gezondheid met een drinkfles, want je vermijdt kunststoffen die met schadelijke stoffen vervuild zijn.

Trinkflasche-3

In Duitsland worden elk jaar 16,4 miljard plastic flessen verbruikt. Dat is 470.000 ton afval, waarvan slechts 7 procent gerecycleerd wordt.
(Image source: Hans Braxmeier / pixabay / pixabay)

Kies dus je favoriete waterfles en wees niet alleen stijlvol en modern onderweg, maar doe ook mee aan de bescherming van het milieu, de hulpbronnen, de energie en onze eigen gezondheid. En om je een idee te geven van wat er gebeurt met de vele PET flessen die we elke dag gebruiken, hebben we een geschikte video voor je uitgezocht. Dit laat zien wat er met de wegwerpverpakkingen gebeurt nadat we ze in de statiegeldmachine hebben gedaan.

Zijn waterflessen meestal ook geschikt voor koolzuurhoudende dranken?

Veel drinkflessen zijn niet geschikt voor koolzuurhoudende dranken. Omdat het koolzuurgas druk in de fles veroorzaakt, kunnen veel flessen deze druk niet weerstaan en gaan ze lekken of laten de bruis ontsnappen. Als je toch niet zonder bruisend water of bruisende limonade wilt, moet je vooral letten op bepaalde kenmerken van de flessen.

Je drankverpakking moet bijvoorbeeld van zeer stevig materiaal gemaakt zijn en een dichte sluiting hebben. Bepaalde plastic flessen of die van roestvrij staal zijn vaak geschikt voor koolzuurhoudende dranken. De meeste fabrikanten etiketteren hun producten echter ook. Zo kun je snel zien of je je favoriete koolzuurhoudende drank mee kunt nemen of niet.

Hoe maak ik een waterfles schoon?

Om te voorkomen dat er onaangename geurtjes in je drinkfles ontstaan, die in het ergste geval zelfs een smaak kunnen afgeven, moet je ze regelmatig schoonmaken. Vooral als je gezoete drankjes in je waterfles hebt gehad, kan er snel schimmel ontstaan. En wie wil er schimmel in zijn fles? Dus om vervelende aanslag, geurtjes en schimmelsporen te vermijden, hebben we 8 tips voor je over hoe je je waterfles het beste kunt schoonmaken.

 • Tip 1: Water en af wasmiddel Als je je waterfles regelmatig schoonmaakt, is het meestal voldoende om hem met warm water te vullen, er een paar druppels afwasmiddel aan toe te voegen en hem krachtig te schudden. Je kunt de fles het beste borstelen met een afwasborstel of flessenborstel, zodat je de moeilijk bereikbare plekken kunt schoonmaken. Laat de fles dan ondersteboven aan de lucht drogen. Anders biedt het vocht de perfecte omstandigheden voor kiemen en bacteriën om te groeien.
 • Tip 2: Vergeet het deksel niet Vooral het deksel van je drinkfles heeft veel plaatsen waar zich aanslag kan vormen. Bovendien raak je het voortdurend aan met je mond. Daarom is het nog belangrijker dat je het zorgvuldig schoonmaakt. Haal het, indien mogelijk, uit elkaar en spoel het grondig uit. Een tandenborstel kan je helpen om in de kleinste hoekjes te komen.
 • Tip 3: Vaatwasser Veel drinkflessen zijn het gemakkelijkst schoon te maken in de vaatwasser. De hoge temperaturen doden bacteriën en verwijderen schimmel volledig. Zet ze omgekeerd in de afwasmachine. Maar wees voorzichtig! Niet elke drinkfles is vaatwasmachinebestendig. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
 • Tip 4: Rijst- of grof zeezout Om grove vervuiling in glazen of roestvrijstalen flessen te verwijderen, kun je ongeveer 3 tot 4 eetlepels rijst- of grof zeezout in de fles doen en die ongeveer 1 minuut krachtig schudden. Giet dan 4 tot 5 eetlepels water in de fles en schud nogmaals gedurende 1 minuut. Deze methode is niet erg geschikt voor drinkflessen van andere materialen, want er kunnen krassen op komen.
 • Tip 5: Koken Als je fles niet in de vaatwasser kan, kun je hem in een pan koken. Verwarm water tot ongeveer 80 graden en zet de fles er een paar minuten in. Het hete water doodt bacteriën en ziektekiemen. Let echter op de hittebestendigheid van je fles. Sommige plastic containers zijn niet bestand tegen deze temperaturen.
 • Tip 6: Bakpoeder Dit huismiddeltje heeft alkalische eigenschappen en is daarom wonderwel geschikt als schoonmaakmiddel voor je drinkfles. Doe twee zakjes van het poeder in de fles en vul hem bijna helemaal met water. Laat het enkele uren of zelfs een nacht weken. Spoel het dan even om en de fles is schoon.
 • Tip 7: Azijnessence Door het hoge kalkgehalte in water vormt zich snel kalkaanslag. Je kunt dit verwijderen met azijnessence. Azijn voorkomt ook schimmel en verwijdert onaangename geurtjes. Giet wat azijnessence en heet water in het flesje en schud het gedurende 30 seconden krachtig. Laat het dan 2 tot 3 uur met warm water staan en spoel het uit.
 • Tip 8: Kunstgebittenreiniger Je kunt je fles ook schoonmaken met Oma’s kunstgebittenreiniger of een vaatwastablet. Vul de fles gewoon met warm water en laat het mengsel 2 tot 3 uur intrekken. Spoel het daarna grondig uit en je fles is weer zo goed als nieuw.

Zoals je ziet, kan het super eenvoudig zijn om je waterfles te beschermen tegen grove verontreinigingen, schimmel en onaangename geurtjes. Vergeet alleen niet je fles regelmatig om te spoelen en gebruik af en toe een van onze tips.

Foto bron: lightfieldstudios/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies