open de waterkraan
Laatst bijgewerkt: 12-10-2020

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

19Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Als je een bedrijf hebt of als je je dagelijkse leven in huis comfortabeler wilt maken, kan een waterontharder een heel goede optie zijn. Hiermee kun je de levensduur van je huishoudelijke apparaten verlengen, omdat het water in een betere conditie is. Je zult dit ook merken wanneer je een douche neemt of als je kleding na het wassen veel zachter aanvoelt. Aan een waterontharder zijn dan ook niet veel negatieve kanten te vinden

Maar misschien heb je al gemerkt dat er op dit moment een grote verscheidenheid aan mogelijkheden is op het gebied van waterontharders. Het is dus niet gemakkelijk om een keuze te maken. Daarom willen we je hierbij een handje helpen. Om eens en voor altijd van die vervelende kalkaanslag af te zijn, hebben we deze gedetailleerde shopgids samengesteld over de beste waterontharders die er op dit moment op de markt zijn.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn twee ontkalkingssystemen. Op zout gebaseerde systemen zijn het meest efficiënt, hoewel ze vrij groot zijn, regelmatig onderhoud vereisen en niet gemakkelijk te installeren zijn. De elektrische zijn zuiniger en eenvoudiger, maar van iets mindere kwaliteit.
 • De waterontharder biedt meerdere voordelen, zoals het verlengen van de levensduur van je huishoudelijke apparaten, zoals je wasmachine, de vaatwasmachine en je douchekoppen. Of het verstrekken van veel gezonder water. Dit alles met minimaal of vrijwel geen energieverbruik.
 • Een aantal van de aspecten die je moet analyseren voordat je een bepaald model kiest, zijn de capaciteit om ontkalkt water te genereren, de installatie ervan, en het onderhoud dat het nodig heeft. In het laatste deel van het artikel bespreken we deze en andere aankoopcriteria.

Onze selectie: De beste waterontharder op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste waterontharders die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte waterontharder een stuk eenvoudiger.

De best beoordeelde waterontharder

De waterontharder van CalConditioner is een elektrische ontharder zonder magneet, die je heel gemakkelijk zelf kunt installeren. Hij voorkomt kalkaanslag en kan bestaande kalkaanslag laag voor laag verwijderen uit apparaten die je al een tijd gebruikt.

De ontharder is ontworpen voor gezinnen of meerder personen per huishouden, maar hij is ook geschikt voor  studentenhuizen en grote keukens (restaurants of instellingen). Deze ontharder werkt optimaal voor waterleidingen met een doorsnede van 12 mm tot 25 mm en kan tot 1500 liter water per uur bewerken, ofwel 25 liter per minuut.

De waterontharder met de beste prijs/kwaliteit verhouding

De TX5000 magnetische waterontharder voorkomt kalkaanslag en breekt bestaande kalkaanslag geleidelijk af. Met een geweldige kracht van 1.28 Tesla / 12.800 Gauss zorgen de magnetische velden ervoor dat calcium en magnesium geen kans krijgen te kristaliseren.

De waterontharder is zeer eenvoudig te installeren en is onderhoudsvrij. Je hebt geen batterij of energie nodig en het apparaat is duurzaam en milieuvriendelijk. Je wasmachine, vaatwasser, boiler en koffiezetapparaat zullen een langere levensduur hebben met deze ontharder.

De beste goedkopere waterontharder

De magnetische waterontharder van ATV Perfectum is een stuk kleiner dan de meeste apparaten op de markt. Toch is hij geschikt voor alle type woningen zoals vrijstaande woningen, rijtjeshuizen, schakelwoningen, flats, appartementen en vakantiewoningen.

Met de ontharder kun je jaarlijks energiekosten besparen en hebben je apparaten een langere levensduur. Ook heb je minder wasmiddel en afwasmiddel nodig. De waterontharder is eenvoudig te installeren en is geheel onderhoudsvrij.

De meest krachtige waterontharder

De waterontharder Black Edition met 20.000 Gauss / 20 Tesla is geschikt voor koperleidingen van 10 t/m 42 mm en is de krachtigste oplossing tegen kalkaanslag. Het apparaat neutraliseert de kalk aan het water door middel van een permanent magnetische werking.

De kalk wordt als het ware vergruist, waardoor het niet meer kan hechten aan de leidingen en aan verwarmingselementen van oa. huishoudelijke apparatuur. Deze waterontharder kan zowel bij particulieren als bij bedrijven toegepast worden. Daarnaast kunnen ze ook gebruikt worden bij vijvers en zwembaden, horeca en in de land- en tuinbouw.

Shopgids: Alles wat je moet weten over waterontharders

Het is een goed idee dat je voordat je een waterontharder koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

hand met glas water gegoten uit keukenkraan

De beste waterontharders verbeteren de conditie van het water en daarmee ook je gezondheid.
(Bron: Rodimov: 37561811/ 123rf.com)

Hoe werkt een waterontharder precies?

In een waterontharder wordt hard leidingwater door een cilinder met kunsthars korreltjes geleid. Dit wordt de ionenwisselaar genoemd. Aan deze korreltjes blijft de kalk en magnesium ‘kleven’ en zo wordt de kalk en magnesium uit het water verwijderd en wordt van hard water zacht water gemaakt. Hier leggen we het stap voor stap uit:

 • Wanneer na een aantal dagen de kunsthars korreltjes verzadigd zijn met kalk en magnesium is het tijd om ze weer ontdoen van deze ongewenste stoffen. Dit schoonmaken wordt regenereren genoemd en de besturingseenheid (meestal een computertje bovenop de ionenwisselaar) bepaalt dit reinigingsmoment.
 • De besturingscomputer opent bepaalde kleppen en stuurt wat water naar een vat met zoutkorrels waar het even in blijft staan. Wanneer wat zout in het water is opgelost, wordt dit weer opgezogen en door de ionenwisselaar gespoeld. Terwijl dit zoute water door de ionenwisselaar stroomt, neemt het de kalk en magnesium van de kunsthars korreltjes mee in het water en dit vuile water wordt afgevoerd op het riool. Een waterontharder heeft dus altijd een rioolaansluiting nodig.
 • Als laatste wordt de ionenwisselaar nog een keer doorgespoeld, waardoor deze geen zout meer bevat, anders zou het ontharde water nadien zout smaken. Daarna is de waterontharder weer als nieuw en kan hij weer dagenlang je van zacht water voorzien.

Welke soorten waterontharders zijn er?

Momenteel zijn er vier soorten waterontharders die het meest worden gebruikt. Hieronder zullen we ze allemaal kort doornemen, zodat je je een beter beeld kunt vormen van elk type:

 1. Chronometrische waterontharder: De regeneratie wordt aangepast aan de hardheid van het water en het gemiddelde verbruik ervan in de woning of de kamer.
 2. Volumetrische waterontharder: Het is de meest voorkomende. Regeneratie gebeurt op basis van het volume van het behandelde water (iets wat chronometrische waterontharders niet doen).
 3. Waterontharder met laag verbruik: Dit is één van de meest efficiënte opties. Dankzij het verfijnde systeem, dat zich aanpast aan het verbruik en de installatie, kan er in veel gevallen tot 40% meer worden bespaard dan bij andere waterontharders.
 4. Hydraulische waterontharder: Deze optie regenereert rekening houdend met het volume van het water dat in circulatie is en wanneer de hars op is. Daarom bevat het meestal twee harsflessen. Wanneer de ene cilinder verzadigd is met kalk en geregenereerd wordt, blijft de andere cilinder gewoon het water ontharden. Een duplex waterontharder kan dus continue doorgaan met het water te ontharden en je zal dus nooit last hebben van hard water uit de kraan.

douchekop met stroom van water morsen uit op blauwe achtergrond

Met waterontharders kun je de levensduur van je apparaten verlengen.
(Bron: Mettus: 46093747/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van waterontharders?

De waterontharder lijkt een vrij complex apparaat en je denkt misschien dat je geen tijd of zin hebt om er een te krijgen en te installeren. Maar oordeel niet te snel, want het aanschaffen van één van de beste waterontharders op de markt kan je tal van voordelen opleveren. Geloof je het niet? Bekijk dan de volgende tabel met de voor- en nadelen van dit product:

Voordelen
 • Biedt bescherming tegen roestvorming.
 • Eenvoudig te onderhouden.
 • Laag of geen energieverbruik.
 • Verlengt de levensduur van je apparaten.
 • Behoud van de gunstige eigenschappen van het water.
 • Vermindert potentiële gezondheidsrisico”s.
 • Niet verontreinigend.
Nadelen
 • Sommige opties zijn wat duur.
 • Hoogwaardige waterontharders zijn moeilijker te installeren.

Wat is het verschil tussen een waterontharder en een waterontkalker?

Apparaten die kalk en magnesium uit het water halen en daarmee hard water zacht maken, zorgen dat je minder last hebt van de kalk in het water en ze worden verkocht onder verschillende namen. De bekendste zijn waterontharder, waterverzachter en waterontkalker. In alle gevallen gaat het om dezelfde type apparaten die de techniek van ionenuitwisseling gebruiken. Een waterontkalker en een waterontharder zijn dus precies hetzelfde.

Wist je dat sommige waterontharders tot 70% water kunnen besparen?

Kun je het water dat uit de waterontharder komt drinken?

Ja, natuurlijk. Waterontharders ondergaan een reeks controles om er zeker van te zijn dat ze de eigenschappen van het water niet veranderen. Vergeet niet dat een waterontharder speciaal ontworpen is om schoner, zachter water te verkrijgen, vrij van onzuiverheden. Wanneer je echter de waterontharderhars moet verversen, zorg er dan voor dat deze geschikt is voor gebruik in levensmiddelen.

Is het handig om een osmose te plaatsen na de waterontharder?

Het is niet essentieel, maar het is wel aan te raden, vooral als je regelmatig leidingwater drinkt. Zo maak je het gebruik van het drinkwater nog veiliger. Omdat osmose het water op een ander niveau zuivert. Overal in Nederland voldoet het drinkwater uit de kraan aan strenge eisen, maar het is niet overal precies hetzelfde wat betreft samenstelling. Zo zijn er bijvoorbeeld kleine verschillen in de mineralenverhouding en de hardheid van water.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een waterontharder om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de waterontharder die je nodig hebt:

Capaciteit

Er is niet dezelfde capaciteit nodig om water te ontharden voor alleenwonenden als voor stellen of gezinnen. De watercapaciteit geeft aan hoeveel ontkalkt water je per dag kunt gebruiken. Daarom is het erg belangrijk om een optie te kopen die past bij je specifieke behoeften. Bijna alle modellen hebben echter een grote capaciteit.

En als we het over een grote capaciteit hebben, bedoelen we minstens 1200 liter. Met deze hoeveelheid zul je niet snel zonder ontkalkt water komen te zitten. Indien nodig zijn er modellen met een vermogen tot 4000 liter water per dag. Maar dit type optie is voor zeer specifieke of uitzonderlijke situaties.

moderne plafonddouche

Dankzij de waterontharders voelt je huid na het douchen zachter en gladder aan.
(Bron: Milasan: 43405392/ 123rf.com)

Ontkalkingssysteem

Met betrekking tot ontkalkingssystemen zijn er twee belangrijke opties. De eerste, de meest voorkomende, is al uitvoerig beschreven in het antwoord op de werking van een waterontharder. Laten we eens kijken naar wat je nog meer kunt vinden op het gebied van waterontharders:

 • Zout systeem: Het water wordt ontkalkt door een chemische reactie. Het zijn duurdere, grotere modellen die regelmatig onderhoud nodig hebben. Ter compensatie hebben ze een hoger rendement.
 • Elektronische systemen: Ze verwijderen de kalk niet direct, maar veranderen de elektrische lading zodat deze niet schadelijk is. Ze zijn veel zuiniger en vereisen minimaal onderhoud. Hun efficiëntie is echter lager.

Installatie

Uiteraard zijn waterontharders op basis van zout vaak ingewikkelder te installeren. Hiervoor heb je waarschijnlijk extra hulp nodig. Ook al zal je er wat meer inspanning voor moeten verrichten, het loont zich meestal op de lange termijn. Als je op zoek bent naar iets eenvoudigers, kies dan voor een elektronische waterontharder, want die is snel te installeren.

Programmeerbaarheid en configuratie

De meest moderne waterontharders hebben een digitale bediening. Als je weet hoe je moet omgaan met de meest geavanceerde apparaten en je houdt van het comfort dat ze bieden, aarzel dan niet om te investeren in een model van dit type. Maar wat kun je er precies mee bepalen? Nou, bijvoorbeeld, de prestaties van de apparatuur op basis van de hardheid van het water in je huis of kantoor.

Wist je dat vaatwassers altijd een ingebouwde waterontharder hebben? Anders zouden ze amper tien keer gebruikt kunnen worden.

Onderhoud

Onderhoud is een zeer belangrijk aspect bij het gebruik van waterontharders. Logischerwijs zoek je een product waarbij je niet voortdurend onderhoud hoeft te verrichten en het onderhoud eenvoudig uit te voeren is. Het is waar dat systemen op basis van zout complexer zijn, maar dit betekent niet dat het in conditie houden van een waterontharder een onmogelijk karwei hoeft te zijn.

Elektronische systemen zijn veel gemakkelijker te onderhouden, hoewel we er al op hebben gewezen dat hun efficiëntie iets lager is. Aan de andere kant moet je ook op letten dat het model dat je koopt eenvoudige vervangingsonderdelen heeft en vooral een ruime beschikbaarheid. Anders zal het, als het kapot gaat, erg moeilijk zijn om het te repareren en zal je een nieuwe moeten kopen.

Samenvatting

Iedereen heeft wel last van kalk in het water. Deze kalkdeeltjes hechten zich in leidingen en zorgen voor kalkaanslag op je sanitair. De voordelen van goede waterontharders zijn talrijk. Je zult het merken aan je huid, aangezien de waterhardheid lager zal zijn, en ook op gezondheidsniveau. Want met een waterontharder is het water dat uit de kraan komt veel gezonder. Bovendien verlengen ze de levensduur van je huishoudelijke apparaten, zoals je koffiezetaparaat of je boiler.

Om een waterontharder aan te schaffen die aan je behoeften als consument voldoet, moet je je aankoop echter op een aantal criteria baseren. Je moet kiezen welk systeem je wilt gebruiken, ook moet je erop letten of
de installatie eenvoudig is. Het is ook belangrijk om bepaalde aspecten te beoordelen zoals het niveau van de programmeerbaarheid en of het apparaat veel onderhoud nodig heeft.

Vond je onze shopgids over waterontharders interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Nikkytok: 32997614/ 123rf.com)

Referenties (1)

1. Pablo Taboada: Un estudio del Instituto Geológico descubrió el tóxico en varios municipios. La Confederación Hidrográfica instó a tomar medidas sanitarias y medioambientales
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Pablo Taboada: Un estudio del Instituto Geológico descubrió el tóxico en varios municipios. La Confederación Hidrográfica instó a tomar medidas sanitarias y medioambientales
Ga naar bron
Recensies