Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

14Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Geen warme zomerdag mag zonder waterpistool zijn. Of het nu in een groot watergevecht is, met de buurtkinderen of thuis tegen de broers en zussen, het waterpistool is een trouwe metgezel. Ze zijn er in allerlei maten en vormen, dus elk kind zal een pistool vinden dat bij hem past. Voor oudere kinderen kan het ook een van de waterblazers zijn.

Uren speelplezier zijn gegarandeerd. In onze waterpistool test 2021 willen we je helpen het juiste waterpistool/blaster voor je kind te vinden. Of je je kind nu liever een van de krachtigere waterblazers koopt of voor een kleinere versie kiest, is aan jou. We hebben de verschillende soorten waterpistolen vergeleken om je keuze gemakkelijker te maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Waterpistoolen met een groot bereik, vind je in een prijscategorie van 10-30 euro. Vanwege hun grootte en gewicht worden ze alleen aanbevolen voor oudere kinderen.
 • Er zijn drie soorten waterpistoolen: die zonder pomp (meestal kleine pistolen), die met pomp (bv. Supersoaker) en die met een afneembare tank (tanks kunnen vervangen worden door petflessen van 2 liter).
 • Belangrijke criteria die een rol spelen bij de aankoop van een spuitpistool zijn: het bereik, de vulhoeveelheid, de afmetingen en de leeftijdsgrens.

Waterpistool: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een waterspuitpistool koopt

Welk waterspuitpistool heeft een groot bereik?

Er zijn veel verschillen tussen de verschillende waterpistolen, maar het zijn niet de kleinere pistolen die een groot bereik hebben. Het zijn eerder de waterblasters die een groot bereik hebben

Wasserspritzpistole-1

Met een groot bereik zijn Super Soakers geschikt voor elk watergevecht.
(Image source: pixabay.com / ariesa66)

Het bekendste merk voor waterblazers sinds de jaren 1990 is Supersoaker. De naam is afgeleid van het Engelse werkwoord “soak” en betekent doorweken. Met een bereik van 10 tot 15 meter kunnen Supersoaker blasters elke concurrent op afstand houden en doordrenken.

Hoeveel kost een waterpistool?

Er zijn al spuitpistolen online of in drogisterijen te koop voor zo weinig als 1 euro. Deze zijn niet aan te bevelen omdat ze de neiging hebben snel op te raken en het sproeimechanisme ook snel stuk gaat. Een waterpistool dat je in verscheidene watergevechten trouw bijstaat zonder te breken of te lekken kost tussen de 10-30 euro.
Prijssegment Prijs
Lager prijssegment 1-5€
Midden prijssegment 10-30€
Hoger prijssegment hx 100+ €

De spuitpistolen in het segment 10-30 euro zijn perfect voor alle kinderen, want zelfs bij ruw gebruik blijft het spuitmechanisme intact. Daarnaast zijn er ook losse leveranciers die waterpistoolen aanbieden voor meer dan 100 euro. Deze werken op batterijen en zijn erg zwaar en groot. Daarom richt dit segment zich uitsluitend tot volwassenen. Deze foto toont een van deze hoogtechnologische waterpistolen. Niet alleen ziet hij er nogal futuristisch uit, maar ook de functies zijn indrukwekkend. Met een display kun je het resterende aantal wateropnamen zien, en ook het batterijniveau.

Wat voor vulcapaciteit moet het waterpistool hebben?

Er zijn evenveel verschillende vulhoeveelheden als er waterpistolen zijn. Van 75 ml voor een klassiek waterpistool tot 2 liter voor een waterblaster.
Het motto voor waterpistolen is: “Meer voor het geld”.

De juiste hoeveelheid om te vullen hangt af van waarvoor het spuitpistool gebruikt wordt, waterblazers zijn bijvoorbeeld beter geschikt voor langere watergevechten, want grotere tanks betekenen ook dat ze minder vaak bijgevuld hoeven te worden. Het enige nadeel van blasters is dat ze meestal te zwaar zijn voor jongere kinderen. Aan de andere kant is het motto voor waterpistolen “meer voor het geld”, wat betekent dat de tanks in de prijscategorie van 1-5 euro lang niet zo goed zijn als die in de categorie van 10-30 euro.

Hoe oud moet ik / mijn kind zijn om het spuitpistool te gebruiken?

Voor de meeste fabrikanten is de aanbevolen leeftijd tussen 5 en 7 jaar

De minimumleeftijd varieert van fabrikant tot fabrikant, voor vele is hij tussen 5 en 7 jaar. De fabrikant Hasbro, heeft een leeftijdsaanbeveling van 6 jaar voor zijn geweren, terwijl de water blasters een aanbeveling van 7 jaar krijgen.

Beslissingsrubriek: Welke soorten waterpistoolen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je besluit een waterpistool te kopen, zijn er 3 gebieden waaruit je kunt kiezen:

Type Geschikt voor
Zonder pomp kleinere kinderen
Met pomp grote kinderen
Uitneembare tank alle kinderen

De verschillende sub-types waterpistolen en blasters hebben hun eigen voor- en nadelen. In dit gedeelte helpen we je het juiste waterpistool te kiezen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een waterpistool zonder pomp?

Een van de grootste voordelen van een spuitpistool zonder pomp is dat het heel gemakkelijk te gebruiken is. Met een ferme kneep in de trekker spuiten deze waterpistolen hun water.

Voordelen
 • Zeer gemakkelijk te gebruiken
 • Lage kostprijs
 • Zeer licht van gewicht
Nadelen
 • Zeer kleine tank
 • Zwakke straal
 • Gering bereik

Over het geheel genomen is deze categorie meer voor jongere kinderen ontworpen, omdat die meestal moeite hebben met het gewicht van de grotere blasters.

Wat zijn de kenmerken van een waterpistool met pomp en wat zijn de voor- en nadelen?

De meeste waterpistolen die in deze categorie vallen worden blasters genoemd en hebben een tankinhoud van 1-2 liter. Ze zijn zeer geschikt voor langere gevechten.

Voordelen
 • Grote tankinhoud
 • Groot bereik
 • Robuuste bouw
Nadelen
 • Hogere aankoopprijs
 • Hoger gewicht

Wat zijn de voor- en nadelen van een waterspuitpistool met afneembare tank?

Veel van de waterpistoolen met een afneembare tank zijn in de laagste prijsklasse en hebben maar een zeer beperkte tankinhoud. Er zijn echter ook waterpistoolen uit de middenklasse die in deze categorie vallen en die enkele voordelen hebben.

Voordelen
 • Zeer snel bijvullen
 • Aansluiting van een petfles mogelijk
 • Tank van 2 liter mogelijk
Nadelen
 • Kan alleen spuiten tijdens het pompen
 • Lekt snel

Dit type waterspuitpistool is zeer geschikt voor oudere kinderen, want een lang spuitplezier is gegarandeerd als een petfles van 2 liter wordt aangesloten. Door meer flessen te dragen kan de vultijd tot een minimum beperkt worden, wat voor het kind een enorm voordeel is.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om waterpistoolen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke waterpistoolen. De criteria die je kunt gebruiken om een waterpistool te kiezen zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is voor de afzonderlijke criteria.

Bereik

Zoals reeds gezegd hebben verschillende soorten waterpistolen en blasters verschillende reikwijdten. Je moet dus goed overwegen welk gamma bij je behoeften en wensen past.

Capaciteit & Grootte In

veel gevallen zijn capaciteit en grootte van elkaar afhankelijk. Vooral moet je er rekening mee houden dat veel van de kleinere modellen, door hun eenvoudige constructie, niet lang in gebruik zullen zijn, omdat het sluitmechanisme bij zo veelvuldig gebruik erg gespannen is. Je moet ook overwegen welke maat geschikt is voor je kind.

Leeftijdsaanbeveling

Zoals in het vorige punt al gezegd, heeft dit indirect ook betrekking op de grootte van het waterpistool, want de leeftijdsaanbevelingen zijn gebaseerd op het feit dat kinderen van deze leeftijd al lichamelijk in staat moeten zijn het te bedienen. Daarom moet je nagaan of je kind al de aanbevolen leeftijd heeft of niet.

Wetenswaardigheden over waterpistoolen

Hoe kan ik zelf een waterspuitpistool bouwen?

Voor een zelfgemaakt waterpistool heb je alleen huishoudelijke gebruiksvoorwerpen nodig.

Waterpistolen zijn er in veel verschillende kleuren en vormen. Vinden je kinderen geen van de populaire modellen mooi of ben je meer een doe-het-zelver?  In dit deel geven we je advies over hoe je zelf een waterspuitpistool kunt maken van eenvoudige huishoudelijke gebruiksvoorwerpen. Benodigdheden: Hete lijmpistool, 0.5l PET fles, spuitkop en schaar

 1. Stap: Gebruik het hete lijmpistool om het bovenste deel van de spuitkop op het midden van de PET fles te lijmen.
 2. Stap: Neem de schaar en maak verderop in de fles een gaatje. Dit gat moet groot genoeg zijn om de slang van de sproeikop door te laten passen.
 3. Stap: Steek de slang door het gat en verzegel het met hete lijm.
 4. Stap: Klaar voor het watergevecht!

Wasserspritzpistole-2

Zelf een spuitpistool maken is niet alleen goedkoop, het is ook leuk.
(Image source: pixabay.com / stevepb)

Tip: Je kunt ook grotere flessen vastlijmen om de bak groter te maken, maar let op dat deze alleen geschikt zijn voor oudere kinderen.

Hoe kan ik een waterpistool gebruiken met honden

Spatten op de billen, helpen tegen wangedrag.

Waterpistoolen zijn ontworpen om honden op te voeden. Bij een spuitpistool voor hondentraining gaat het erom een hond uit de gewoonte van een bepaald wangedrag te halen. Je moet aandacht besteden aan de volgende punten

 1. Voorbereiding: Gebruik een klein waterpistool (grote kunnen je viervoeter pijn doen) en verberg het achter je rug.
 2. Wangedrag: Bijvoorbeeld, je hond blaft naar de postbode. Je geeft het commando dat hij moet stoppen en spettert hem van een meter afstand tegen zijn billen. Hij zal niet weten waar de spray vandaan kwam.
 3. Herhaling: Herhaal dit tot je hond gewend is geraakt aan het wangedrag.

Wasserspritzpistole-3

Met het waterpistool kun je je hond trainen om niet zo vaak te blaffen.
(Image source: pixabay.com/ dahancoo)

Dit principe heet klassieke conditionering en werd ontdekt door de wetenschapper Ivan Pavlov in zijn experiment.

Beeldbron: maximkabb / 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies