Laatst bijgewerkt: 07-08-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

15Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Net als pijptangen behoren waterpomptangen tot de groep grijptangen. De waterpomptangen worden gekenmerkt door hun verstelbare schuifgewricht, waarmee verschillende bekbreedtes ingesteld kunnen worden. Zo kunnen ze perfect bij schroeven, moeren of bussen van verschillende afmetingen.

Hij verschilt van de pijpsleutel vooral in de manier waarop de verbinding werkt. In onze waterpomptang test 2023 laten we je zien waarom een waterpomptang in elke gereedschapskist thuishoort. Je leert ook alles wat je moet weten als je een waterpomptang koopt. Aan het eind van dit artikel zul je niet alleen geïnformeerd zijn, maar ook tevreden, want je zult nu alles goed doen bij het kopen.
De belangrijkste dingen in een notendop

 • De waterpomptang wordt gebruikt om schroefdraad, moeren of bussen vast te grijpen, los te draaien en vast te zetten. Ze behoren tot de meest compacte tangen en zijn erg populair bij vaklui en amateur-ambachtslieden.
 • Het bijzondere aan een waterpomptang is dat de bekken van de tang aan verschillende werkstukmaten kunnen worden aangepast door middel van verstelbare doordrukgewrichten.
 • De doorlopende scharnier houdt in dat de poot van de tang aan twee kanten wordt vastgegrepen en niet kan afglijden, zelfs niet onder druk en draaiing. Er zijn verschillende soorten, merken en prijzen van waterpomptangen.

Waterpomptang: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor waterpomptangen

Bij waterpomptangen moet je niet alleen op de prijs letten, maar ook op de verschillende koop- en beoordelingscriteria. Samengevat zijn de criteria voor een waterpomptang als volgt:

In het volgende leggen we de belangrijkste criteria uit waarmee je een waterpomptang kunt beoordelen:

Grootte

De grootte van een waterpomptang speelt een belangrijke rol in de handel. De verstelbare tang moet goed in de hand passen, zodat je er gemakkelijk en snel bij kunt om de schroefdraad die je zoekt te verstellen.

Een waterpomptang moet altijd goed in de hand liggen.

Graadpijpen kunnen voor de vakman erg krap bemeten zijn wat ruimte betreft, en daarom is de maat van het gereedschap de hoogste prioriteit. Waterpomptangen zijn bij verschillende handelaars in verschillende maten verkrijgbaar. Bovendien bieden ze verschillende bekkenmaten die in elke tang anders ingesteld kunnen worden.

Gewicht

Hetzelfde geldt voor het gewicht van de waterpomptang. Als een waterpomptang te zwaar wordt, is hij niet meer gemakkelijk in de hand te gebruiken, zodat hij het werk kan belemmeren. Over het algemeen weegt een waterpomptang tussen 300 gram en 400 gram.

Het is belangrijk te vermelden dat het gewicht ook samenhangt met de respectieve grootte van de waterpomptang. Als een grotere waterpomptang gebruikt moet worden voor een groter werkstuk, is een groter gewicht ook een voordeel.

Veiligheid

De waterpomptang moet niet alleen stabiel, maar ook beveiligd zijn.Met een onbeveiligde tang is de kans dat er ongelukken gebeuren vrij groot.

Bescherming Voordeel
Stabiliteit Beschermt tegen het afbreken van een waterpomptang
Knijpbescherming Beschermt tegen het verbrijzelen van ledematen zoals de vingers
Slipweerstand Beschermt tegen het van de tang afglijden van de handen

Hier hebben waterpomptangen die een knijpbescherming hebben, een duidelijk voordeel. Een andere beveiliging is het antislip karakter van de handgreep. Uitglijden van het handvat van de tang is niet alleen gevaarlijk, het leidt ook tot vertragingen.

Eenvoud

De waterpomptang kan met een drukknop bediend worden. Ze kunnen echter ook zelfklemmend of inklikbaar zijn. Veel waterpomptangen hebben al een snelinstelling. Deze snelle instelling stelt de vakman in staat de schroef met één hand los of vast te draaien.

Zo kan hij defecte pijpen of andere werkstukken gemakkelijk vervangen. In het algemeen geldt: hoe eenvoudiger de waterpomptang in het gebruik is, hoe meer vraag er naar is.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een waterpomptang koopt

Voor je een waterpomptang koopt, beantwoorden we hier al je vragen over dit onderwerp.

Wat is er speciaal aan waterpomptangen en welke voordelen bieden ze?

Net als pijptangen zijn waterpomptangen grijptangen. Het bijzondere van de waterpomptangen is dat ze een verstelbaar schuifgewricht hebben en zo de bekbreedte aan veel verschillende maten kunnen aanpassen.

Dit betekent dat ze gebruikt kunnen worden om schroeven, moeren of bussen van verschillende maten af te stellen of te verwijderen.

wasserpumpenzange-test

Waterpomptangen maken het gemakkelijk om bij werkstukken van allerlei soort te komen. (Image source: Tekton / unsplash)

De waterpomptang kan bediend worden door op een knop te drukken om ze te verstellen. Maar ze kunnen ook zelfstellend zijn, dus je hebt geen knop nodig. Dit soort tangen is zo populair bij handwerkslieden omdat ze gemakkelijk te gebruiken zijn en veel kracht kunnen leveren.

Ze zijn stabiel en breken dus niet uit elkaar, zelfs niet bij zware gewichten. Bovendien is de waterpomptang een multifunctionele tang, zodat je ze voor bijna elk werkstuk kunt gebruiken.

Welke soorten waterpomptangen zijn er?

De verschillende soorten waterpomptangen hebben verschillende voor- en nadelen. Deze staan hieronder opgesomd:

Waterpomptang zonder beschermende bekken

De standaard waterpomptang wordt geleverd zonder gladde bekken. Dit zorgt voor een perfecte grip op het werkstuk. Het onderdeel van de bekken is meestal van ijzer of verchroomd staal.

Voordelen
 • Biedt een stevige greep
 • Verchroomd staal roest niet
Nadelen
 • Werkstukken worden gemakkelijker bekrast
 • Gevaarlijker dan beschermende bekken

Het nadeel is echter dat het werkstuk gemakkelijker bekrast wordt. Daarom is de waterpomptang met gladde bekken meestal populairder.

Waterpomptang met beschermende

bekken De waterpomptang met gladde bekken is een aangepaste versie van een waterpomptang. De gladde bekken zijn meestal gemaakt van plastic of soortgelijk glad materiaal.

Voordelen
 • Beschermende bekken beschermen het werkstuk
 • Minder gevaarlijk bij een ongeluk
Nadelen
 • Kleeft minder aan het werkstuk
 • Minder betrouwbaar

Het voordeel hier is dat je geen krassen maakt op het te bewerken materiaal. Een ander voordeel is dat de tang daardoor minder gevaarlijk wordt voor de gebruiker. Daarom zijn waterpomptangen met gladde bekken erg populair.

Voor wie zijn waterpomptangen geschikt?

Waterpomptangen zijn onmisbaar in de ambachtelijke beroepen. Waterpomptangen stellen vaklui in staat om snel en gemakkelijk allerlei soorten moeren en bouten te verwijderen en zo efficiënt reparaties uit te voeren. Als hobby doe-het-zelver is een waterpomptang ook aan te bevelen.
Een waterpomptang is ook aan te bevelen als hobbyklusser.

De tangen bieden altijd waar voor je geld en kunnen jaren gebruikt worden zonder vervangen te hoeven worden. Dit soort tangen is beslist een must in de gereedschapskist van een vakman. Als je graag zelf reparaties uitvoert en een paar kosten wilt besparen, doe je alles goed als je een waterpomptang koopt. Voor hobby-monteurs thuis tenslotte is een kleine waterpomptang het beste.

Grotere waterpomptangen zijn meer geschikt voor plat materiaal en schroefverbindingen in de professionele sector, terwijl mini-waterpomptangen te vinden zijn in de elektrotechnische sector.

Wat kost een waterpomptang?

Qua prijs variëren ze meestal tussen € 10 en € 20. Ter vergelijking tonen we hier de gemiddelde prijzen van verschillende soorten tangen:

Soort tang Prijs
Waterpomptang 10€ – 20€
Pijptang 20€ – 40€
Platneus tang 10€ – 20€
Greeptang 10€ – 20€

De prijs kan variëren van merk tot merk. Zoals je in de tabel kunt zien, zijn waterpomptangen niet hoger geprijsd dan de andere soorten tangen.

Hoe reinig en verzorg ik een waterpomptang?

Over het algemeen moet een waterpomptang op een droge plaats bewaard worden. Staal roest zodra het in contact komt met water en zuurstof. Veeg de tang schoon met een droge doek.

wasserpumpenzange-test

Waterpomptangen worden schoongemaakt met een doek en ingesmeerd met een laagje olie. (Image source: Tekton / unsplash)

Het is aan te bevelen de tang te voorzien van een waterdichte laag. Dit kan bijvoorbeeld een oliefilm zijn, een vernislaag of een galvanisch aangebrachte laag van een niet-roestend materiaal zoals nikkel of chroom. De eenvoudigste bescherming is de oliefilm, want die werkt heel efficiënt op gladde oppervlakken.

Dit slijt echter en moet dus regelmatig vernieuwd worden. Ook verflagen slijten heel snel, maar zijn nog steeds doeltreffend. Er zijn ook verchroomde waterpomptangen verkrijgbaar, die erg praktisch zijn als je regelmatig in vochtige ruimten werkt.

Hoe gebruik ik een waterpomptang goed?

Bepaal eerst welk type waterpomptang je nodig hebt. Is het een delicaat of robuust type? Welke maat heb je nodig voor dit soort gereedschap? Als deze vragen beantwoord zijn, kun je de bekbreedte van de tang zo instellen dat je het werkstuk goed kunt vastpakken. In dit geval kun je de bekken openen en sluiten door herhaaldelijk te proberen tot het past bij het te bewerken werkstuk.

Bij varianten met een zelfklemmende werking of een drukknop moet de bevestiging extra vastgezet worden volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Als je klaar bent, kun je de bekken van de tang weer van elkaar losmaken volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Maar als de tangen versleten zijn, moeten ze onmiddellijk vervangen worden. Als de tangen bot worden, zijn ze niet alleen minder stevig vast te pakken, maar vereisen ze ook meer kracht.

Versleten groeven kunnen ook afbreuk doen aan de precisie bij het vastgrijpen en bewegen. Je mag geen waterpomptang slijpen, want daardoor kan de geometrie van de tang veranderen.

Hoe zijn waterpomptangen gemaakt?

Waterpomptangen zijn meestal gemaakt van corrosiebestendig, speciaal gehard roestvast staal. Een ander materiaal voor deze tangen is bijvoorbeeld gietijzer. De handvatten zijn van staal of bovendien van een plastic rubber bekleding.

Aan het uiteinde van de tang zitten de bekken, die meestal van ijzer of verchroomd staal zijn. Deze zijn meestal sterk gekarteld om een goede grip te verzekeren. Niettemin gebruiken velen graag plastic om meer delicate voorwerpen te hanteren zonder ze te bekrassen.

Wat is het verschil tussen een waterpomptang en een pijptang?

Veel mensen noemen de waterpomptang ten onrechte een pijptang. Er zijn echter belangrijke verschillen tussen de twee soorten tangen. Bij pijpsleutels moet de bekbreedte stevig op het werkstuk ingesteld worden met een gekartelde schroef op de hefboomarm. Dit maakt het onmogelijk om in verschillende draairichtingen te werken.

Een ander verschil is dat de druk die op de tang wordt uitgeoefend altijd goed gedoseerd kan worden met een waterpomptang. Met een pijpsleutel wordt echter altijd maximale druk uitgeoefend. Daarom is het gebruik van een pijptang alleen aan te bevelen voor robuuste werkstukken, terwijl de waterpomptang op elk werkstuk gebruikt kan worden.

Hoe groot zijn waterpomptangen in de regel?

Waterpomptangen zijn er in verschillende maten.
De standaard lengte van een waterpomptang is 300 millimeter.

De grootte van een waterpomptang kan variëren, afhankelijk van het werkstuk. Door de vele verschillende toepassingen met veel verschillende sterktes en maten zijn waterpomptangen in verschillende maten verkrijgbaar. Van heel kleine tot heel grote tangen, alles is in het assortiment aanwezig. Zo kunnen ook de lengtes variëren van 100 millimeter tot 400 millimeter.

Conclusie

Waterpomptangen zijn dus veelzijdig. Met welk soort werk je ook bezig bent, de waterpomptang bereikt altijd de juiste greep. Ze zijn voor iedereen gemakkelijk te gebruiken, zodat ze niet alleen geschikt zijn voor professionele vaklui, maar ook voor alle thuisklussers.

Meestal koop je voor minder dan 30€ deze prijs-prestatie sterke tangen. Dus als je alles goed wilt doen in je vaartuig, heb je een waterpomptang in zijn of haar gereedschapskist.

Beeldbron: stevanovicigor / gettyimages

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies