Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

67Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote waterreservoir test 2022. Hier stellen we alle waterreservoirs die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste waterreservoir voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante video’s over waterkannen aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een waterreservoir wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Waterreservoir worden vooral veel gebruikt bij kamperen, trektochten in de open lucht en caravanning.
 • Waterreservoir zijn in principe alleen geschikt om water in op te slaan, niet voor schadelijke vloeistoffen zoals benzine of schoonmaakmiddelen.
 • Waterreservoirs zijn er in een opvouwbare of vaste uitvoering. Ze zijn ook in verschillende maten verkrijgbaar.

Waterreservoir: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een waterreservoir koopt

Waar heb je een waterreservoir voor nodig?

Waterreservoirs kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden. Het belangrijkste doel is natuurlijk om water op te slaan, zoals de naam al doet vermoeden. Maar soortgelijke vloeistoffen, zoals wijn, kunnen er ook in bewaard worden. Het enige belangrijke is dat het geen bijtende vloeistof is.

Waterreservoirs zijn alleen geschikt voor water. Bijtende vloeistoffen zoals benzine of schoonmaakmiddelen vereisen een speciaal gemaakt reservoir van speciale materialen.

Met water uit je waterreservoir hoef je het tijdens het kamperen niet zonder je koffie te stellen. Met het juiste exemplaar ben je goed bevoorraad, ook als je onderweg bent. De meest voorkomende redenen voor gebruik zijn de volgende

 • Wateropslag voor kamperen
 • Wateropslag voor campers
 • Vuilwaterreservoirs (vooral voor campers)
 • Accessoires voor in de keuken of in de tuin

Een waterreservoir is de perfecte manier om gehydrateerd te blijven tijdens het kamperen. (Image source: Pexels.com / Daria Shevtsova)
Wist je dat waterreservoirs uit de Wehrmacht komen? Waterreservoirs vinden hun oorsprong in de Duitse Wehrmacht in 1936, toen de firma Eisenwerke Müller&Co gestandaardiseerde blikken bussen ontwikkelde voor 20 liter water. Tegenwoordig zijn deze oude bussen verzamelobjecten en worden ze vaak zelfs nagemaakt.

Wat kost een waterreservoir?

De prijzen voor waterreservoirs variëren meestal met het volume dat ze meebrengen. Een waterreservoir voor 10 liter water kost bijvoorbeeld ongeveer 10 – 20€. Voor 20 liter kost de jerrycan 20€ of meer. Deze prijzen hebben betrekking op typische plastic bussen. waterreservoirsvan staal of andere metalen zijn meestal pas verkrijgbaar vanaf 30€. Opvouwbare waterreservoirs, daarentegen, zijn verkrijgbaar voor slechts €5.
Type Prijs
Waterreservoir10l 10 – 20€
Waterreservoir20l 20 – 30€
Bus van staal vanaf 30€
Opvouwbare bus 5 – 10€

Je kunt bijna overal waterreservoirs kopen in verschillende maten en materialen. (Image source: Pixabay.com / wilhel)

Welke alternatieven zijn er voor een waterreservoir?

Waterreservoirs zijn er om water in op te slaan. Bijgevolg is er ook een waterdicht alternatief nodig.

Besluit: Welke soorten waterreservoirs zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een waterreservoir wilt kopen, zijn er twee alternatieven waar je uit kunt kiezen

 • Platte waterreservoir
 • Opvouwbaar waterreservoir

Elk van de twee soorten canisters heeft zijn voor- en nadelen. De volgende paragrafen zijn bedoeld om je te helpen beslissen.

Wat zijn de kenmerken van een platte waterreservoir en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Met een plat waterreservoir bedoelen we een vierkant of rond reservoir met een betrekkelijk plat oppervlak. Gewoonlijk is het een kubusvorm. Deze vorm maakt de bus gemakkelijker te vervoeren. Bovendien hebben veel waterreservoirs een uitsparing, zodat het stapelen van meerdere waterreservoirs mogelijk is. Het nadeel van een plat, hoekig waterreservoir is dat het massief is en nauwelijks aan vormen aan te passen. Het neemt ook veel ruimte in.

Voordelen
 • Gemakkelijk te vervoeren
 • Stapelbaar
 • Robuust
Nadelen
 • Veel ruimte innemen
 • Breed en onbeweeglijk

Wat zijn de kenmerken van een opvouwbaar waterreservoir en wat zijn de voor- en nadelen?

Opvouwbare waterreservoirs zijn er in verschillende materialen. Sommige zijn gemaakt van stevig plastic dat je met een concertina systeem kunt samendrukken; andere zijn gemaakt van een speciaal materiaal dat je eenvoudig kunt vouwen. Omdat opvouwbare waterreservoirs ruimte besparen en snel in een rugzak passen, zijn ze bijzonder geschikt voor kampeervakanties en trektochten.

Een draaghendel maakt het meestal gemakkelijker om de jerrycan te dragen en op te hangen. Omdat ze van minder stevig materiaal gemaakt zijn en dus minder stevig zijn, gaan opvouwbare waterreservoirs helaas ook sneller kapot of worden ze schraal.

Voordelen
 • Gemakkelijk te vervoeren
 • Ruimtebesparend
 • Kan opgehangen worden
Nadelen
 • Minder robuust
 • Sneller kapot

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om waterreservoirs te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke waterreservoirs. De criteria die je kunt gebruiken om waterreservoirs te vergelijken zijn o.a.

 • Materiaal
 • Volume
 • Chemicaliën
 • Waterkraan
 • Draagbeugel
 • Extra’s voor campers

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Materiaal

Het materiaal van waterreservoirs kan variëren. De meeste bussen zijn gemaakt van plastic en kunststof. Er moet speciaal op gelet worden dat ze vrij zijn van schadelijke stoffen. Opvouwbare waterreservoirs zijn er niet alleen in plastic, maar ook in verschillende waterdichte plastic folies. Grotere waterreservoirs zijn ook verkrijgbaar in roestvrij staal en andere metalen.

Alleen zo zijn ze bestand tegen de hoge waterdruk binnenin. Bedenk wel dat het materiaal zelf erg zwaar is. Deze bussen zijn meer geschikt voor de camper of voor thuis, waar je ze niet te vaak hoeft te verplaatsen of op te tillen.

Volume

De meeste waterreservoirs hebben een volume van 5 – 10 liter. Deze bundel is bijzonder geschikt voor vakantiegangers of voor thuis. Je kunt ze zo ongeveer alleen dragen en ze nemen toch betrekkelijk weinig plaats in. Ze zijn er in verschillende materialen en in zowel opvouwbare als platte versies. Natuurlijk zijn er ook grotere waterreservoirs van 20 – 50 liter.

Deze zijn echter al zo groot dat je 2 – 3 mensen nodig hebt om de gevulde jerrycan te dragen. Vanwege het grote volume en de hoge waterdruk moeten zulke grote jerrycans niet langer van plastic gemaakt zijn, maar van roestvast staal. Grotere waterreservoirs zijn meer geschikt voor campers.

Chemicaliën

Een waterreservoir moet altijd voedselveilig zijn. Met “voedselveilig” bedoelen we dat het water, ondanks contact met het materiaal, zonder gezondheidsproblemen gedronken kan worden. Smaak en reuk mogen ook niet door het materiaal worden aangetast.

Een voedselveilig materiaal moet BPA-vrij zijn en vrij van alle schadelijke stoffen, zodat die niet op het water kunnen overgaan. Dat zou schadelijk zijn voor je gezondheid.

Waterkraan

Je moet ervoor zorgen dat je waterreservoir niet alleen een dekselsluiting heeft, maar ook een waterkraan. Dit kan bijzonder voordelig zijn, want zo hoef je de zware bus niet steeds te kantelen om hem te legen of om er water uit te halen.

Om een goede doorstroming van het water te garanderen, moet je waterreservoir beslist een kraan hebben. (Afbeelding bron: Pixabay.com / Tama66)

Draaggreep

Let er bij het kopen van een waterreservoir ook op dat hij naast de sluiting een stevige draaggreep heeft. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om de jerrycan te dragen, maar je kunt hem ook ophangen.

Camper extra’s

Om de waterreservoir voor een camper te kunnen gebruiken, kan het ook handig zijn als er een slang of pomp op de opening van de bus past. Een jerrycan die niet op de camper aangesloten kan worden, heeft immers weinig zin.

Nuttige weetjes over waterreservoirs

Hoe en waarmee maak ik een waterreservoir schoon?

Als algen en kalk zich al in je waterreservoir hebben opgehoopt, of als het bedekt is met vuil, is het tijd om het schoon te maken. Een waterreservoir moet ook altijd van binnen schoongemaakt worden

 1. Vul ongeveer 2/3 van het waterreservoir met water en wat afwasmiddel. Het water moet ongeveer 60°C zijn.
 2. Laat het water zo 12 – 24 uur staan. Dit zou voldoende moeten zijn voor het effect.

Voor het reinigingsmiddel: Citroenzuur is bijzonder geschikt als reinigingsmiddel, in tegenstelling tot azijnzuur. Voeg als algemene regel een eetlepel citroensap per liter water toe. Je kunt ook ontsmettingstabletten aan het water toevoegen voor schoon water. Een voorbeeld hiervan zou Micropur zijn. Ze worden eigenlijk gebruikt om drinkwater schoon te maken, maar zijn ook geschikt voor het reinigen van jerrycans.

Vermijd indien mogelijk schoonmaakmiddelen die niet voedselveilig zijn. De meeste vaatwassers zijn aanvaardbaar. Vaatwasmiddelen moeten echter vermeden worden, want ze kunnen erg agressief zijn. Als deze reinigingstips niet helpen, kun je ook rijst gebruiken

 • Vul de bus ongeveer 3 cm met rijstkorrels.
 • Los wat reinigingstabletten op in het warme water en doe dit bij de rijst in de bus.
 • Wervel nu de bus zodat de rijstkorrels alle resten die eraan kleven kunnen verwijderen.
 • Vul het waterreservoir helemaal met water en laat het een tijdje weken.
 • Opgelet: Rijstkorrels kunnen mogelijk krassen veroorzaken waarin zich snel bacteriën ophopen!

Hoe lang gaat water in een waterkan mee?

In principe is water bijna twee jaar houdbaar. Maar ook daarna kan het nog drinkbaar zijn als je je aan de volgende punten houdt

 • Het materiaal moet voedselveilig zijn, want het bevat minder bacteriën en vuil.
 • De bus moet droog, koel en beschermd tegen licht bewaard worden. De zon en de hitte zijn bijzonder bevorderlijk voor de vorming van algen en bacteriën vermenigvuldigen zich veel sneller.

Kan ik benzine in een waterreservoir doen?

Een waterreservoir is echt alleen voor water en niet voor schadelijke of bijtende vloeistoffen. Als je er benzine of andere stoffen, zoals schoonmaakmiddelen, in bewaart, kan het materiaal zelfs oplossen. Daarom mag het waterreservoir alleen gebruikt worden waarvoor het op het etiket bestemd is.

Wist je dat jerrycans voor niet-particulier gebruik officiële goedkeuring nodig hebben?

Bussen kunnen niet alleen voor water gebruikt worden, maar ook voor veel andere vloeistoffen. Er kunnen bijvoorbeeld ook benzine, schoonmaakmiddelen en zuren in bewaard worden. Dienovereenkomstig vereisen speciale bussen officiële goedkeuring om schade te voorkomen. Ook de op te slaan goederen moeten gespecificeerd worden en er moet voldaan worden aan veiligheidsnormen.

Hoe repareer ik een lekkende wateropvangbak?

Helaas kun je aan de afdichting niet veel doen. Controleer echter eerst de volgende punten voordat je een vervangende kraan voor je waterreservoir koopt

 1. Zit de afdichting goed op zijn plaats? Het kan vaak gebeuren dat de waterkraan van de jerrycan tijdens de reis verschuift en daardoor lijkt te lekken.
 2. Zitten er productieresten in het plastic? Schroef de kraan los en was hem kort met warm water. Kijk nu zowel het blik als de kraan na om te zien of er plastic of snijresten zijn. Verwijder zo nodig deze resten en probeer opnieuw om te zien of de kraan nu goed vastzit.

Beeldbron: pixabay.com / Free-Photos

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies