waveboard op de grond
Laatst bijgewerkt: 09-11-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

24Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Heb je er genoeg van om je op je skateboard, step of fiets door de stad te verplaatsen? Tegenwoordig zijn er vele vervoersmiddelen om uit te kiezen. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van waveboarding? Deze sport, die op twee wielen wordt beoefend, is een rage onder jongeren en wordt steeds populairder in de steden.

Als je nog nooit gehoord hebt van waveboarding, maak je dan geen zorgen. In dit artikel vertellen we je in detail alles wat je moet weten over dit innovatieve board, de voordelen van deze sport en de verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden om het beste model te kiezen.




Belangrijk om te weten

  • Een waveboard, ook wel casterboard genoemd, is een plank met twee platforms die met elkaar verbonden zijn door een flexibele staaf en heeft slechts twee wielen die 360 graden kunnen draaien. Waveboards worden gebruikt als transportmiddel of om de sport met dezelfde naam te beoefenen, vergelijkbaar met sporten als hoverboarden of longboarden.
  • In zekere zin is waveboarden een mix van skateboarden, surfen en snowboarden. Tijdens het gebruik ervan hoef je op geen enkel moment op de grond te stappen en moet je een S-vormige beweging maken om vaart te maken. Er zijn verschillende modellen waveboards, afhankelijk van de doelgroep.
  • Als je overweegt om een waveboard te kopen als vervoermiddel in de stad of om mee te sporten, denk dan aan enkele belangrijke criteria: de algemene afmetingen van het waveboard, de grip van het bord, de hardheid van de wielen, de lagering en het ontwerp, onder andere.

Onze selectie: De beste waveboards op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste waveboards die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

Eerdere Aanbevelingen

Het beste originele waveboard

De Ripstick Air pro van het originele merk Razor is een professioneel waveboard. Met een S-vormige beweging beweeg je je vooruit. Doordat de lichtgewichte board uit één deel bestaat is het nog makkelijker om er trucjes mee uit te voeren.

De speciale oppervlakplaat zorgt voor een goede grip voor je voeten. De kunststof Ripstick heeft een afmeting van 88 x 23 cm en is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Het waveboard met de beste prijs/kwaliteit verhouding

Dit waveboard van StreetSurfing is lager geprijsd dan de eerste optie, maar is van uitstekende kwaliteit. Het bord is van kunststof en meet 85 x 22.5 x 13 cm.

De wielen zijn 77mm urethane StreetSurfer wielen met ABEC 7 wiellagers. Het waveboard heeft een flitsend ontwerp in zwart, rood en wit met doodskoppen.

Het beste lichtgewicht waveboard

Het Razor model Wave is een soepel board waar je hele scherpe bochten mee kan maken. Het is een lichter model van 2 kg met twee afzonderlijk roterende plates.

De casters draaien 360 graden met ABEC7 lagers. Deze waveboard is geschikt voor 7 jaar en ouder.

Shopgids: Alles wat je moet weten over waveboards

Het is een goed idee dat je voordat je een waveboard koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

meisje met waveboard

Een waveboard, ook wel casterboard genoemd, is een plank met twee platforms die met elkaar verbonden zijn door een flexibele staaf en heeft slechts twee wielen die 360 graden kunnen draaien.
(Bron: Colac: 59425563/ 123rf.com)

Wat is een waveboard precies?

Een waveboard, ook wel een casterboard genoemd, is een board dat lijkt op een skateboard, maar dat twee platforms heeft, één voor elke voet. Beide zijn verbonden door een flexibele stang en hebben elk een wiel dat 360 graden kan draaien (dit type lager wordt een zwenkwiel genoemd). Het waveboard verscheen voor het eerst in 2007.

Waar wordt een waveboard voor gebruikt?

Zoals veel leden van de boardfamilie (skateboard, snowboard, surf) heeft waveboarding twee belangrijke toepassingen: als transportmiddel waarmee je je kunt verplaatsen en als sport. Het woord waveboard verwijst ook naar de gelijknamige sport, die bestaat uit het uitvoeren van trucs, bochten en sprongen op daarvoor bestemde banen.

Waveboarden, hoe doe je dat?

Het is meestal niet gemakkelijk om voor het eerst op een waveboard te stappen. Maar maak je geen zorgen; als je het eenmaal onder de knie hebt, vergeet je het nooit meer. Het is net als met fietsen! In principe zijn er twee manieren om op het waveboard te stappen en voor het eerst te rijden: één met het bord op de grond en één met een voet op een van de platforms.

Waveboard op de grond

  1. Kantel het waveboard naar voren zodat een rand op de grond rust.
  2. Zet beide voeten op het bord, zodat ze naar beneden wijzen en het gewicht op de voorkant van je voeten wordt geconcentreerd.
  3. Breng je gewicht zachtjes naar achteren, zodat je waveboard op zijn wielen rust. Je moet vrijwel direct beginnen met bewegen in een S-beweging zodat je je evenwicht niet verliest.

Met één voet

  1. Ga met één voet op het waveboard staan (het voorste platform).
  2. Duw jezelf voort met je andere voet om in beweging te komen.
  3. Zet je andere voet op het waveboard als hij in beweging komt.

waveboard voor kinderen

Het woord waveboard verwijst ook naar de gelijknamige sport, die bestaat uit het uitvoeren van trucs, bochten en sprongen op daarvoor bestemde banen.
(Bron: Henning: 8390952685/ Flickr.com)

Hoe weet ik wat mijn “dominante voet” is?

Het is van cruciaal belang om te bepalen of je je comfortabeler voelt met je rechter- of linkervoet bij het rijden op een waveboard. Om dit uit te proberen, zet je de ene voet aan de voorkant en dan de andere aan de achterkant. En dan andersom. Denk goed na over welke optie het beste voelt en doe dat voortaan.

Als je eenmaal een van de twee opties hebt gekozen, staat de voet die je vooraan hebt geplaatst bekend als je “dominante voet”. Die op de achterkant van het bord zal de “niet-dominante voet” zijn. De enige manier om te weten welke positie het beste is, is om het zelf uit te proberen.

Hoe ga ik vooruit met mijn waveboard?

De techniek van het waveboarden is heel bijzonder en heel anders dan bijvoorbeeld het skateboarden. In feite is het gebruik van dit board meer gebaseerd op de bewegingen van het surfen. Het idee is om jezelf voort te bewegen zonder je voet op de grond te moeten zetten om je af te zetten. Het is belangrijk hoe je je hielen en tenen laat draaien. Volg deze stappen:

  1. Vind de juiste plaats: Probeer een plek te vinden met een glad en egaal oppervlak, misschien met een lichte helling. Maar zorg ervoor dat je niet voor een steile heuvel of een helling kiest. Het beste is een comfortabele en veilige plek om te oefenen.
  2. Plaats het waveboard op de juiste manier: Plaats het waveboard op de grond met de neus (voorkant) in de richting die je wilt gaan.
  3. Plaats je voorvoet in het midden van het voorkant met je tenen loodrecht op elkaar; het is belangrijk dat je in evenwicht blijft.
  4. Begin met het heen en weer bewegen van je voeten: dit is de S of slangenbeweging. Probeer je voeten heen en weer te bewegen om vaart te maken.
  5. Als het je gelukt is om een paar meter te bewegen, begin dan grotere bewegingen te maken totdat je een continue beweging krijgt. Afhankelijk van de richting waarin je gaat, richt je je gewicht meer naar de tenen van beide voeten of meer naar de hielen van beide voeten.

kinderen oefenen met waveboard

In zekere zin is waveboarden een mix van skateboarden, surfen en snowboarden.
(Bron: Oxelo pictures: 5900655033/ Flickr.com)

Hoe moet ik remmen met mijn waveboard?

Het is erg belangrijk om te weten hoe je moet remmen met een waveboard, zelfs als je beschermende kleding draagt. Om te beginnen, als je het bord voor het eerst gebruikt, vergeet dan niet om altijd een volledig vlak terrein te kiezen om je te verplaatsen. Er zijn twee eenvoudige en veelgebruikte manieren om te remmen:

  • De veiligste manier is om een beetje voorover te leunen en hetzelfde te doen met je voeten. Op deze manier raakt de rand van je waveboard de grond en wordt er geremd. Ga van het bord af en loop naar voren om de gemaakte vaart op te vangen.
  • Als je niet goed weet hoe je moet stoppen, dan kun je gewoon van het waveboard springen en het stopt vanzelf.

Samenvatting

Waveboarding is het nieuwe fenomeen van de boardsporten. Dit bord, dat wordt gevormd door een dubbel platform (één voor elke voet) dat aansluit op een flexibele staaf, is de sensatie van het moment. De twee zwenkwielen zijn voldoende om door middel van een S-vormige heupbeweging vooruit te gaan op straat of op daarvoor bestemde banen.

Net als bij een skateboard of longboard kun je het waveboard gebruiken om door de stad te suizen of om supercoole trucs, sprongen en pirouettes uit te voeren. Veel plezier met je waveboard!

Vond je onze shopgids over waveboards interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Henning Wenk: 7071813631/ Flickr.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies