Laatst bijgewerkt: 15-08-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

18Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

93Verzamelde opmerkingen

Veel mensen kunnen er baat bij hebben om regelmatig een weegschaal te gebruiken. Meten is weten en als je ver boven (of onder) een normaal gewicht zit kan dit negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Door je regelmatig te wegen kun je de evolutie van je gewicht in de gaten houden en eventuele actie ondernemen als je merkt dat het de verkeerde richting opgaat. Recente studies hebben aangewezen dat mensen die gewicht hebben verloren en zich wekelijks wegen meer kans hebben om het verloren gewicht eraf te houden.

Een personenweegschaal is een apparaat waarmee je je lichaamsgewicht kunt wegen. Tegenwoordig geeft het je de mogelijkheid om een exacte waarde te verkrijgen, omdat ze tot grammen wegen. Op de Nederlandse de markt vind je zoveel verschillende modellen, je ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben we deze shopgids voor je samengesteld , zodat we je kunnen helpen om de beste weegschaal te kopen.
Belangrijk om te weten

 • Personenweegschalen zijn apparaten om jezelf op te wegen. Het resultaat wordt zowel in kilo’s als in grammen getoond. In deze shopgids hebben we het ook wel over badkamerweegschalen.
 • Digitale weegschalen zijn waarschijnlijk betrouwbaarder dan analoge, zonder batterijen.
 • Op de markt kun je vele modellen weegschalen vinden. Het is van belang om alle kenmerken in beschouwing te nemen zodat je de beste aankoop kan doen.

Onze selectie: De beste weegschalen op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de beste weegschalen voor je uitgezocht die er op de markt in Nederland te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de perfecte weegschaal voor jou wat eenvoudiger.

De beste lichaamsanalyse weegschaal

De lichaamsanalyse weegschaal BS 444 van Medisana meet meer dan alleen je lichaamsgewicht. Naast het lichaamsgewicht meet de weegschaal ook je vetpercentage, vochtpercentage, en je spier- en botmassa. Samen met de BMI-berekening en vaststelling van de dagelijkse caloriebehoefte vormt de BS 444 Connect een belangrijke begeleiding naar een efficiënter gezondheidsschema. De weegschaal beschikt over een automatische herkenning van maximaal 8 gebruikers.

De weegschaal met de beste prijs/kwaliteitsverhouding

De Medisana glazen personenweegschaal PS 400 werd door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste koop van 2015. Het gewicht wordt automatisch weergegeven op het LCD display wanneer je op de weegschaal stapt, en het display gaat na 10 seconden automatisch weer uit om energie te besparen. Gemaakt met dik veiligheidsglas van hoge kwaliteit. Maximaal belastbaar gewicht: 150 kg.

De nauwkeurigste weegschaal

Deze stijlvolle Brabantia personenweegschaal staat perfect in je badkamer. De weegschaal wordt geleverd inclusief 2 batterijen. Het heeft een nauwkeurig weegsysteem, je gewicht wordt aangegeven per 0,1 kg. De weegschaal staat stevig en stabiel en heeft robuuste anti-slip beschermdoppen. De maximale weegcapaciteit bedraagt 180 kg. Een eenvoudige weegschaal zonder extra functies maar een degelijk en nauwkeurig product met duidelijk af te lezen resultaten.

De beste weegschaal met groot stavlak

Deze digitale personenweegschaal van Soehnle is een voorbeeld van degelijkheid en kwaliteit. De weegschaal heeft een extra groot verlicht display voor een goede leesbaarheid, ook bij weinig licht. Deze digitale weegschaal valt op door het roestvrijstalen oppervlak, waarvan de anti-vingerafdruk-coating de reiniging vergemakkelt.

De weegschaal heeft een goede stabiliteit dankzij het platte design en de anti-slipvoetjes voor comfort en veiligheid. Ook heeft hij een extra groot stavlak (XXL) en heeft een draagkracht tot 180 kg, het gewicht wordt tot op 100 g nauwkeurig weergegeven. Inclusief 3 AAA-batterijen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over weegschalen

Na het bekijken van de beste weegschalen op de markt, heb je misschien al interesse voor bepaalde aspecten. Je hebt inmiddels al een idee wat de meest verkochte weegschalen zijn en wat de redenen daarvoor zijn. Hieronder vertellen we je meer over weegschalen zodat je de beste beslissing kunt nemen.

Een digitale weegschaal werkt door middel van sensoren aan de onderkant. Deze sensoren meten de druk die er op zit als je er op staat.
(Bron: Andrey Kekyalyaynen: 37684480/ 123rf.com)

Welke soorten weegschalen zijn er op de markt in Nederland?

Een personenweegschaal is een apparaat dat gebruikt wordt om het gewicht van personen te berekenen. Als de persoon erop gaat staan, geeft deze automatisch het gewicht in kilo’s  en grammen. Er bestaan tegenwoordig modellen die zeer nauwkeurig zijn. Er zijn ook analyseweegschalen die met meerdere functies uitgerust zijn.

Als je jezelf regelmatig weegt, is het vaak eenvoudiger om gewicht te verliezen.
(Bron: De Martin: 42512394/ 123rf.com)

Wat is een analoge weegschaal?

Analoge weegschalen werken op een mechanische wijze. Er bestaan twee soorten. De eerste zijn veerbeladen en werden altijd het meest gebruikt. In feite worden ze nog steeds verkocht. Het gewicht gaat naar één punt en comprimeert een veer die de gewichtsindicator van de weegschaal doet draaien. Het gewicht kan enkele grammen variëren, afhankelijk van de weegschaal.

Kolomweegschalen zijn ook analoog. Deze worden meestal gebruikt bij medische bezoeken en dietische consulten. Ze werken op dezelfde manier als Romeinse weegschalen. Er wordt een contragewicht gebruikt dat in balans wordt gebracht tot het gewicht van de persoon die op de weegschaal staat, is aangegeven. Ze kunnen ook enkele grammen variëren.

Wist je dat bodybuilders alle voeding wegen om de calorieën exact te kunnen berekenen?

Wat is een digitale weegschaal?

Een digitale weegschaal werkt door middel van sensoren aan de onderkant. Deze sensoren meten de druk die er op zit als je er op staat. De sensoren geven daarna de informatie door aan een chip die in de weegschaal zit. Deze chip zet dan de informatie om naar cijfers die wij kunnen zien op het scherm van de weegschaal. Daarom zijn deze weegschalen 100% exact.

Wat is beter, een analoge of een digitale weegschaal?

Het lijkt duidelijk dat een digitale weegschaal veel meer voordelen biedt dan een analoge weegschaal. Het geeft je de informatie op een LED-display en het gewicht dat het aangeeft is vrij nauwkeurig. Je hoeft ze niet te kalibreren en er zijn modellen die intelligent zijn, analyseweegschalen genoemd. Deze laatste hebben veel meer mogelijkheden dan een analoge weegschaal.

Maar ze hebben ook enkele nadelen. Digitale weegschalen hebben bijvoorbeeld batterijen nodig om te werken. Als ze bijna op zijn, beginnen de weegschalen te falen. Ook gaan ze meestal eerder kapot als analoge weegschalen.

De prijs van beide modellen is ongeveer gelijk, maar de analyseweegschalen zijn wel duurder.

Hoe werken de analyseweegschalen?

Analyseweegschalen kunnnen worden gebruikt om via Bluetooth of WiFi verbinding te maken met een applicatie. In deze app kun je de grafieken zien die de evolutie van je gewicht laten zien. Bovendien zijn ze voorzien van verschillende functies waarmee je ook andere waarden met betrekking tot je fysieke conditie kunt evalueren.

In Nederland heeft momenteel 50,2% van mensen van 18 jaar en ouder een matig of ernstig overgewicht. En 15% lijdt aan obesitas, ofwel zwaar overgewicht.
(Bron: Didecs: 59026564/ 123rf.com)

Wat is beter: een digitale- of een analyseweegschaal?

Al is het zo dat hoewel sommige modellen een hogere prijs hebben, heeft een analyseweegschaal veel voordelen. Naast de mogelijkheid om alle informatie op je smartphone of tablet te bekijken, kun je ook waarden analyseren die voor jou van belang zijn. Natuurlijk kunnen deze apparaten in geen enkel geval het advies en de mening van een arts of voedingsdeskundige vervangen.

Daarom is dus, als je budget het toelaat, het beste om een analyseweegschaal te hebben. Maar bedenk wel dat je vele verschillende en gedetailleerde gegevens zult verkrijgen, en daar moet je natuurlijk wel mee om weten te gaan. Met andere woorden, je moet niet geobsedeerd zijn om de hele tijd op je gezondheid te letten.

Welke weegschaal heb ik nodig?

Het is zeer waarschijnlijk dat je op dit punt al een duidelijk idee hebt welke weegschaal het beste bij je past. In principe zijn er drie opties: de analoge- digitale en analyseweegschaal. Als je nog steeds twijfelt over wat de beste optie is, kijk dan naar de onderstaande tabel zodat je kunt bekijken welke het beste bij je past.

Soort weegschaal Voor wie is deze het beste?
Analoog Je weegt jezelf heel af en toe en het is niet zo belangrijk voor je.
Digitaal Je weegt jezelf regelmatig en je wilt graag een nauwkeurig resultaat hebben.
Analyse Je weegt je regelmatig en wilt bovendien andere waarden weten behalve je gewicht.

Hoeveel kost een weegschaal?

Wat betreft de prijs van de weegschalen moet je weten dat je op de Nederlandse markt veel verschillende opties kunt vinden. Je kunt al modellen kopen van onder de 10 euro. Uiteraard zijn dit analoge modellen en waarschijnlijk is de kwaliteit van deze weegschalen niet gegarandeerd. In de volgende tabel laten we je de overige mogelijkheden zien:

Prijs Soort weegschaal
Tussen 10 en 20 euro Voor deze prijs kun je zowel analoge- als digitale weegschalen vinden.
Tussen 20 en 30 euro Voor deze prijs zul je voornamelijk digitale- en ook enkele analyseweegschalen vinden.
Meer dan 40 euro Vanaf deze prijs kun je een analyseweegschaal kopen.

Welke waarden kun je meten met een analyseweegschaal?

Zoals je hebt gezien, kun je met een analyseweegschaal veel meer meten dan alleen het gewicht. In de Ranking kun je dit zien als je de kenmerken van de weegschalen bekijkt. Maar je weet misschien niet precies wat al deze functies betekenen. Ter informatie hebben we deze lijst opgesteld waarin we de meest voorkomende aspecten laten zien:

 • Gewicht: Berekent het gewicht van de persoon in kilo’s.
 • Body Mass Index (BMI): Dit is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte om te zien of je overgewicht hebt of wellicht te licht bent.
 • Basaal metabolisme: De stofwisseling die nodig is om de minimale hoeveelheid energie te leveren die noodzakelijk is voor primaire levensprocessen van een organisme, zoals de hartslag, ademhaling, enz.
 • Metalbole leeftijd: Dit is niet je echte leeftijd, maar heeft te maken met de staat waarin je lichaam verkeert. Dit heeft invloed op hoe je je van binnen voelt en hoe je jezelf aan de buitenkant beschouwt.
 • Visceraal vet: Het vet dat zich in de buikholte bevindt. Dit vet omringt je organen en beschermt deze van buitenaf. Als je teveel van dit vet hebt wordt dit een probleem voor je gezondheid. Daarom is het van belang om deze waarde te meten.

Wat zijn de voor- en nadelen van weegschalen?

Het is je vast wel duidelijk dat het heel handig is om een weegschaal in huis te hebben. Bovendien weet je nu welke verschillende opties je hebt. Je weet ook misschien al wel welke van deze opties voor jou het meest geschikt is. Ook weet je al in welke prijsklassen ze vallen. Hieronder tonen we je de belangrijkste voor- en nadelen van weegschalen.

Voordelen
 • Geven je op eenvoudige wijze je gewicht.
 • Veel goedkope opties.
 • Eenvoudig te onderhouden en reinigen.
 • Sommige modellen hebben geavanceerde functies.
Nadelen
 • Je kunt geobsedeerd raken over je gewicht.
 • Je kunt geobsedeerd raken door je gewicht.
 • De informatie van sommige weegschalen kunnen je in verwarring brengen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een weegschaal om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de weegschaal te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de weegschaal die je nodig hebt:

 • Soort
 • Grootte
 • Nauwkeurigheid
 • Design
 • Functies

Soort

Zoals je hebt kunnen zien zijn er voornamelijk drie soorten weegschalen op de markt.  Analoge, digitale en analyseweegschalen. Het is aan jou om te bepalen welk soort het beste voor je is. Het ligt eraan waar je de weegschaal voor wilt gebruiken.  Denk daar goed over na voor je je keuze maakt.

Er bestaan geen twijfels over dat het heel handig is om een weegschaal in huis te hebben. Je weet intussen al welke opties je hebt om er één te kiezen.
(Bron: Lithian: 52892372/ 123rf.com)

Grootte

De meeste modellen weegschalen hebben ongeveer dezelfde afmetingen, maar er zijn een aantal verschillen. Niet alleen in afmetingen maar ook wat de vorm betreft. Kijk bij het kopen van een weegschaal daarom goed naar dit aspect. Denk ook waar je de weegschaal gaat gebruiken en bewaren.

Nauwkeurigheid

Met een weegschaal wil je graag je gewicht weten. Daarom is het essentieel dat deze een exacte en nauwkeurige waarde geeft. De analoge weegschalen zijn niet altijd even precies, de digitale en analyseweegschalen daarentegen wel. Als ze tenminste goed werken en de batterijen het niet begeven. Maar normaal gesproken is de precisie van deze weegschalen 0,1 kg.

Design

Het is mogelijk dat je je weegschaal op een zichtbare plek wil zetten. Als dat het geval is kun je het beste een aantrekkelijk ontwerp uitzoeken. Kijk bijvoorbeeld of de kleur van de weegschaal bij de kleuren van je badkamer past. Om deze er blijvend mooi uit te laten zien moet je deze uiteraard onderhouden. Dus net als de rest van de badkamer, mooi schoonhouden.

Functies

Zoals je al hebt kunnen merken hebben weegschalen verschillende kenmerken. Het is belangrijk dat je nadenkt welke van deze aspecten interessant voor je kunnen zijn. Als je een analoge weegschaal kiest, is dat alleen om te weten hoeveel je weegt. Met een digitaal model is dat hetzelfde. Als je geavanceerde funties wilt hebben moet je een analyseweegschaal kiezen.

Samenvatting

Het belangrijkste kenmerk van een personenweegschaal is uiteraard om het gewicht van personen te bepalen. Sommige modellen bieden echter veel meer. Deze weegschalen zijn in staat om je fysieke conditie uitvoerig te analyseren. Al deze informatie kan je helpen om gezondere leefgewoonten aan te nemen. Uiteraard altijd onder toezicht van een deskundige arts of diëtist.

De prijzen voor weegschalen variëren sterk, afhankelijk van of ze analoog, digitaal of analyserend zijn. Sommige modellen van het eerste soort kosten minder dan 10 euro, terwijl andere van het laatste type meer dan 100 euro kunnen kosten. Bedenk goed welk gebruik je eraan gaat geven en hoeveel je bereid bent om voor je weegschaal te betalen.

Vond je ons artikel over weegschalen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale weegschaal kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Andrea De Martin: 42512389/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies