weather estation outside
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Het weer is een veelbesproken onderwerp in Nederland. Het houdt ons dagelijks bezig. Weten of het gaat regenen, of er veel wind is, storm op komst, of juist veel zon, bepaalt voor een groot gedeelte de keuzes die we dagelijks maken. Hoe gaan we naar het werk en welke kleding trekken we aan? Alles heeft te maken met het weer dat het die dag wordt.

Het is niet verrassend dat de meest bekeken televisieprogramma’s de weervoorspellingen zijn. Handiger nog dan de voorspellingen bekijken die ze op tv maken, is om een eigen weerstation in huis te halen. Op die manier kun je altijd wanneer jij dat wilt, tot in detail bekijken wat voor weer het gaat worden. In deze shopgids geven we je alle informatie die je nodig hebt om het weerstation te vinden dat het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

  • Met een weerstation meet je eenvoudig zaken zoals de temperatuur, regen, luchtvochtigheid, kwaliteit van de lucht en het CO2-gehalte. Een weerstation helpt je om inzicht in al deze factoren te krijgen, waar en wanneer jij dat wilt.
  • Om gebruik te maken van een weerstation is het handig als je een buitenruimte hebt waar je de sensor kunt plaatsen. Op die manier haal je de informatie zo nauwkeurig mogelijk uit de buitenlucht.
  • Een weerstation kan je bovendien helpen om ongelukken te voorkomen die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld brand of een slechte ventilatie. Verderop in deze shopgids vind je een lijst met handige aankoopcriteria waar je nog meer op moet letten bij de aanschaf van een weerstation.

Onze selectie: De beste weerstations op de markt

Het kopen van een weerstation kan een lastige taak zijn. Er zijn veel verschillende modellen, waarvan een hoop er ook nog eens op elkaar lijken. Door goed naar de details van de apparaten te kijken, zul je echter ontdekken wat de verschillen zijn en welk model het beste bij jou thuis past. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete modellen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Het weerstation met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Het draadloze weerstation van Nor Tec voorspelt het weer en meet onder andere de temperatuur en luchtvochtigheid. Door middel van de draadloze sensor kan de temperatuur en luchtvochtigheid van buiten of van een andere ruimte worden afgelezen. Het scherm wordt duidelijk en overzichtelijk onderverdeeld door verschillende kleuren te gebruiken.

Binnen een oogopslag zie je de belangrijkste gegevens. De hoofdunit werkt op 12v netstroom, alleen de buitensensor werkt met een batterij.

Het meest uitgebreide weerstation

Het WS-4800 weerstation van Alecto is een weerstation met veel functies dat zeer geschikt is voor professioneel gebruik. Het station toont alle belangrijke informatie over het weer, de weersvoorspelling en overige informatie zoals de tijd, datum en maanstand.

De draadloze buitensensoren van 868 MHz zijn bevestigd op een robuuste mast, die goed tegen een stootje kan. Het apparaat is gemakkelijk te plaatsen door middel van het bijgeleverde opzetstuk.

Het beste weerstation voor binnen

De digitale thermo hygrometer van TFA Dostmann is een weerstation voor binnen. Het weerstation heeft een compact design met LCD-scherm wat de tijd weergeeft en ook nog een een hygrometer en thermometer heeft. Dit weerstation is overal te gebruiken aangezien hij te gebruiken is met AA-batterijen.

Het apparaat is makkelijk te installeren, in te stellen en gebruiken. TFA Dostmann staat voor vakmanschap en hoge kwaliteit tegen een betaalbare prijs.

Het weerstation voor de smartphone

Netatmo ontwikkelt met zorg intelligente huisproducten die zich soepel aanpassen aan de moderne leefstijl voor een veiliger, gezonder en comfortabeler leven. Dit weerstation is gekoppeld aan een handige app, die overzichtelijk de gemeten gegevens toont. Het weerstation is geschikt voor binnen- en buitengebruik.

Het apparaat geef een seintje als je je huis moet luchten en laat je weten wat de weersverwachtingen zijn en wat voor kleding je het beste kunt dragen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over weerstations

Er zijn verschillende soorten weerstations verkrijgbaar. Het ene model is zeer geschikt voor iemand die alle details over de weersvoorspellingen wilt weten, hoewel het andere model vooral bedoeld is om alleen te weten of het gaat regenen of niet, of dat je juist je zonnebrand bij de hand moet houden. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit handige product. Met deze kennis zul je al snel het model vinden dat het beste bij je past.

checking the weather

Afhankelijk van de hoeveelheid functies van het weerstation, zal de prijs aanzienlijk variëren.
(Bron: Stanisic Vladimir: 58852762/ 123rf.com)

Waarom een weerstation?

Het kan zijn dat je nog niet vaak nagedacht hebt over het kopen van een weerstation. Misschien dacht je voorheen wel dat je er niet echt een nodig had. Of heb je gewoon nog niet het model gevonden dat voldoende bij je dagelijkse gebruik past. Gelukkig zijn er tegenwoordig weerstations die veel meer functies bieden dan alleen het weergeven van de temperatuur.

Voorbeelden van dit soort functies zijn het activeren van bepaalde alarmen vanaf je smartphone, zoals een alarm wanneer er rook, water of andere factoren die je veiligheid in gevaar kunnen brengen worden gedetecteerd. Dit soort functies maken een weerstation een veel uitgebreider en interessantere tool dan de informatie die je van de weersvoorspellingen van tv krijgt.

Wat meet een weerstation?

Als je een weerstation gaat kopen, is het belangrijk om van tevoren te controleren welke variabelen worden gemeten door het apparaat. Alleen op die manier weet je zeker dat je een apparaat kiest dat bij je behoeften past en de informatie weergeeft die jij nodig hebt. Factoren waar je op kunt letten zijn bijvoorbeeld of het apparaat mist, luchtdruk, UV-straling of windsnelheid herkent en weergeeft.

Tegenwoordig bevatten stations in toenemende mate monitoringinstrumenten en bieden ze geautomatiseerde controle voor gebruikers die minder ervaren zijn in het observeren van meteorologische gegevens. In de volgende tabel vind je de meest relevante variabelen die weerstations kunnen weergeven:

Instrument Variabelen
Thermometer Meet de temperatuur op verschillende tijdstippen van de dag.
Ondergrondse thermometers (geothermometer) Meet de temperatuur bijvoorbeeld op 5, 10, 20, 50 en 100 cm diep.
Minimum thermometer Meet de minimumtemperatuur op een afstand van 15 cm boven de grond.
Thermograaf Registreert contactloos temperatuurschommelingen.
Barometer Meet de luchtdruk op op het oppervlakte.
Regenmeter Meet de hoeveelheid water die per vierkante meter op de grond valt in de vorm van regen, sneeuw of hagel.
Psychometer of hygrometer Meet de relatieve luchtvochtigheid en dauwpunttemperatuur.
Pyranometer Wordt gebruikt voor de meting van de intensiteit van zonnestraling.
Heliograaf Voor de meting van zonlichturen.
Anemometer Meting van de windsnelheid.
Windwijzer Instrument dat de windrichting aangeeft.
Ceilometer Meting van de hoogte van de wolken op het punt waar het apparaat wordt geplaatst.

Waarom wordt een smart weerstation aangeraden?

In onze huidige samenleving komt het steeds vaker voor dat we huishoudelijke apparaten met onze smartphone, tablet, laptop of smartwatch kunnen bedienen. Weerstations lopen niet achter in deze zin. De nieuwere modellen gaan mee met de technologische revolutie. Dankzij handige functies en een groot gebruikersgemak maken ze het dagelijkse leven van gebruikers een stuk gemakkelijker.

Als je kiest voor een smart weerstation die je vanaf je mobiele telefoon kunt bedienen, zul je op ieder gewenst moment real time de weersomstandigheden en mogelijke risico’s voor je huis in kunnen zien. Ook kun je hiermee alarmen instellen om schade te voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld alarmen die je waarschuwen voor een slechte ventilatie, risico op brand of andere huishoudelijke ongelukken.

Wat kost een weerstation?

Dit is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen voor je een weerstation koopt. Afhankelijk van het aantal functies dat het apparaat biedt, zal de prijs aanzienlijk variëren. Hieronder vind je een handig overzicht waar je in één oogopslag zult zien welke prijzen je ongeveer mag verwachten, afhankelijk van de functies van het apparaat:

Functies van het weerstation Geschatte prijs
Goedkoop weerstation voor thuis waarmee je de temperatuur, luchtdruk en vochtigheid meet. Vanaf 25 tot 30 euro.
Basis weerstation met USB-verbinding en meer sensoren dan de vorige. Meet de temperatuur, luchtdruk, vochtigheid, regen en windsnelheid. Vanaf 90 tot 100 euro.
Weerstation met internetverbinding en mogelijkheid om gegevens vanaf een ander apparaat zoals je smartphone te bekijken. Vanaf 150 euro.
Professioneel weerstation met hoge betrouwbaarheid en hoge gegevensnauwkeurigheid. Vanaf 450 euro.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er zijn veel verschillende soorten weerstations. Ze zijn er voor binnen, buiten of binnen én buiten. Daarnaast kun je kiezen tussen analoog of digitaal, of bedienbaar via een app. Als je een weerstation wilt kopen, zijn er diverse aankoopcriteria die je in gedachten moet houden. Deze criteria kunnen je helpen het product te kiezen dat het beste bij je past. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste kenmerken die je helpen bij de aanschaf van een weerstation:

Binnen of buiten plaatsen

Denk van tevoren goed na over het doel waar je het apparaat voor wilt gebruiken. Als je het apparaat vooral gebruikt om de temperatuur of kans op regen- of zonneschijn te bepalen, kun je voor een eenvoudig model kiezen dat je binnenshuis kunt plaatsen, zonder het jezelf onnodig moeilijk te maken. Dit is echter niet voldoende voor gebruikers die graag verder willen gaan dan dat.

Als je geïnteresseerd bent in meer kennis over het weer, of je nou professional bent of vanuit een hobby, en je weersvoorspelling met meer detail wilt volgen, is het beter om voor een uitgebreider model te kiezen. We raden je aan om in dat geval een weerstation te kiezen waarvan je de sensoren buiten kunt plaatsen. Deze modellen zijn misschien ietsje duurder, maar wees gerust, op de langere termijn zal het de investering zeker waard zijn.

A meteostation on the wall.

Als je een weerstation wilt kopen, zijn er diverse aankoopcriteria die je in gedachten moet houden.
(Bron: Jozef Polc: 91912360/ 123rf.com)

Bedienbaar via app

Er zijn weerstations die de optie bieden om ze via een USB-kabel aan je laptop te verbinden. Dit soort modellen zijn vooral populair onder fans van technologische gadgets, aangezien je hiermee de mogelijkheid hebt gedetailleerde informatie op je laptop of ieder ander compatibel apparaat in te zien. Je kunt de gegevens zo grondiger analyseren.

Over het algemeen hebben dit soort stations ook een intern geheugen voor gegevensopslag en laten ze berekeningen toe van variabelen zoals gevoelstemperatuur, warmte-index en dauwtemperatuur, waarop je het moment registreert vanaf wanneer de waterdamp begint te condenseren, waardoor mist of dauw ontstaat.

Verbinding met WiFi

Hoewel de toevoeging van een USB-verbinding tot voor kort een nieuwe functionaliteit was, is het tegenwoordig vaak zelfs mogelijk om meteorologische gegevens via een Wi-Fi-verbinding of draadloos te verzenden. Het voordeel van deze functie is de mogelijkheid om gegevens op afstand online en zelfs realtime te versturen.

Met dit soort stations kun je de gegevens via Wunderground versturen, een platform waar je data van het weerstation via Wifi kunt uploaden om ze zo op de gewenste manier te verwerken. Om deze tools te gebruiken, is het noodzakelijk om te allen tijde over een adequate internetverbinding te beschikken.

Wist je al dat het windsnelheidsrecord gemeten op het aardoppervlak 372 kilometer per uur is? Deze snelheid werd gemeten op Mount Washington in New England in de Verenigde Staten.

Draagbaar weerstation

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn draagbare weerstations de modellen die je eenvoudig kunt vervoeren en mee kunt nemen. Ze zijn compact en nemen weinig ruimte in beslag. De belangrijkste functies zijn het registreren van zeer nauwkeurige gegevens bij activiteiten of werkzaamheden die met name in de buitenlucht plaatsvinden.

Draagbare weerstations zijn vooral handig als je bijvoorbeeld sportevenementen in de buitenlucht organiseert, waarbij je erg afhankelijk bent van wat het weer gaat doen. De meeste apparaten werken op batterij. Je hebt dan dus geen kabel nodig en kunt ze overal mee naar toe nemen waar je wilt. Let op: De informatie die dit soort apparaten kunnen weergeven, is meestal vrij eenvoudig.

Professionele weerstations

Professionele weerstations vallen op dankzij de kwaliteit en betrouwbaarheid van hun voorspellingen en het verzamelen van zeer uitgebreide gegevens. Met een professioneel weerstation heb je veel meer inzicht in complexe variabelen dan met een basismodel. Dit soort apparaten worden vooral gebruikt door mensen die hun tijd op een serieuze manier gebruiken om meteorologische fenomenen te analyseren, verwerken en monitoren.

Hoewel de prijs van professionele weerstations hoger ligt dan die van standaardmodellen, zal de investering het waard zijn als je veel gebruik zult maken van de extra opties die professionele modellen bieden. Kies voor een professioneel model als je gebruik wilt maken van de mogelijkheid om gegevens online op te slaan en te versturen, de meest nauwkeurige informatie wilt verzamelen en vooral als je een breed scala aan meteorologische fenomenen wilt bestuderen.

weather stations

Weerstations kunnen meer dan alleen het weergeven van de temperatuur. Veel modellen kun je bijvoorbeeld ook gebruiken als alarm voor huishoudelijke gevaren, inclusief snooze-functie. 
(Bron: Audrius Merfeldas : 56305570/ 123rf.com)

Samenvatting

Met een weerstation meet je eenvoudig de temperatuur, regen, luchtvochtigheid, kwaliteit van de lucht en het CO2-gehalte. Als je een weerstation wilt kopen, is het aan te raden om van tevoren te bedenken hoeveel geld je hierin wilt investeren. Ook moet je nadenken over waar je het apparaat voor wilt gebruiken. Als je je budget combineert met je meteorologische interesses, zul je al snel ontdekken welk weerstation het beste bij je past.

Een andere belangrijke overweging is om na te denken of je geïnteresseerd bent in een weerstation dat je binnen of buiten het huis plaatst. Wil je een digitaal of analoog model, professioneel of niet? Als betrouwbaarheid en precisie belangrijke aspecten voor je zijn, zijn er diverse aankoopcriteria die je in gedachten moet houden. Deze criteria helpen je om het product te kiezen dat het beste bij je past.

Vond je onze shopgids over weerstations interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Sutisa Kangvansap: 53614667/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies