Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

20Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Sommige mensen staan elke ochtend om dezelfde tijd op zonder dat er iets of iemand nodig is om ze wakker te maken. Anderen vinden het moeilijk om vroeg op te staan en hebben elke ochtend problemen om op tijd op hun werkplek, school of universiteit te komen. Een wekker is een erg handig hulpmiddel voor dit soort mensen.

Als je een wekker hebt is het s’ochtends of na een dutje gemakkelijker om wakker te worden. Als het moeilijk voor je is om vroeg op te staan zal dat niet veranderen, maar je komt in elk geval op tijd. Je kunt je wekker zo programmeren dat hij op een bepaalde tijd afgaat en dat het weksignaal wordt herhaald tot je opstaat. Wij hebben deze shopgids opgesteld om je te helpen bij het kiezen van de beste wekker.
Belangrijk om te weten

 • Een wekker is een klok, die op een vooraf ingesteld tijdstip een geluid of een ander signaal geeft, met het doel de gebruiker te wekken. Als je wakker bent, kan je het geluid afzetten. Maar zoals je in deze gids zult zien, zijn er enkele modellen die ook nog andere functies hebben.
 • Bij het maken van je definitieve beslissing moet je rekening houden met een aantal belangrijke aspecten. Je moet letten op het gebruiksgemak, of hij geluidloos is of tikt, de soorten alarmen of welke andere functies de wekker heeft.
 • Het is belangrijk dat je het apparaat zo kunt instellen dat je het alarm meerdere keren kunt herhalen, de zogenaamde “sluimerfunctie”, ook wel snooze genoemd. Het is één van de meest vitale functies, omdat het voorkomt dat je weer in slaap valt.

Onze selectie: De beste wekkers op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de 5 beste wekkers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de ideale wekker een stuk eenvoudiger.

1e plaats: TFA Dostmann Bingo Funk Wekker

Het Duitse familiebedrijf TFA Dostmann, in 1964 opgericht door Heinz Dostmann, is specialist in meteorologische meetinstrumenten. Deze wekker heeft een radiogestuurde klok met de hoogste nauwkeurigheid en de mogelijkheid om deze handmatig in te stellen. De taalkeuze voor de weekdag kan worden ingesteld in zes talen (Duits, Engels, Italiaans, Frans, Nederlands, Frans en Spaans).

Het heeft een toenemend alarmsignaal, dat in eerste instantie zachtjes begint, maar daarna toeneemt tot een luid alarmgeluid. De Snooze/Light-knop kan worden gebruikt om de achtergrondverlichting enkele seconden te activeren. Verder heeft de wekker twee wekalarmen met verschillende alarmtonen en de aanduiding van de binnentemperatuur. Het apparaat is uitgerust met een lichtsensor die automatisch de verlichting in het donker activeert. Inclusief batterijen.

2e plaats: Hama RC 550 Wekkerradio

Het Duitse merk Hama bestaat al sinds 1923 en is sindsdien uitgegroeid tot een toonaangevende partij op het gebied van fotografie en accessoires voor electronica. Het zijn producten van een goede kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Dit is een wekkerradio met achtergrondverlichting en temperatuurweergave. Deze wekker is ideaal voor wanneer je op reis gaat.

De wekker heeft een compact ontwerp en past gemakkelijk in je reistas. De wekker is voorzien van een digitaal display waarop tijd, alarmtijd, datum en temperatuur worden aangeduid. De display heeft een grote tijdweergave, en een klok/ kalender/alarmfunctie. Het alarm is programmeerbaar met snoozefunctie. Inclusief batterijen.

3e plaats: Philips AJ3400 Wekkerradio

De Philips AJ3400 is een wekkerradio met een zeer groot duidelijk afleesbaar scherm. De wekker werkt op netstroom. Om zelfs bij stroomuitval nooit te laat te komen werkt het product als backup op batterijen. Verder zijn er diverse handige functionaliteiten aanwezig. Zo is er een dubbel alarm, een sleeptimer, een snoozeknop en een digitale FM-tuner. Digitale FM-radio bied je extra mogelijkheden voor je muziekcollectie op je Philips-audiosysteem. Dit apparaat is ideaal voor oudere personen of visueel gehandicapten.

4e plaats: Denver CRP-618 Projectiewekker

De Denver CRP-618 is de projectiewekker die op ieder nachtkastje hoort. Zodra de radio is geleverd zijn er vele mogelijkheden. Tijdens het weekend geen wekker? Dat begrijpen we, daarom is het mogelijk het alarm uit te schakelen op de gewenste dagen. Wordt je het liefste wakker met je favoriete radiozender of met de beeper? Voor degene die soms nog moeite hebben om uit bed te komen en zich liever nog heel even omdraaien is er uiteraard ook een snooze functie. De 180 ° projectie richt je gemakkelijk op de gewenste plek op je plafond.

5e plaats: Sony ICF-C1T Klokradio

Wil je elke ochtend heerlijk worden gewerkt door je favoriete radio stations op AM- en FM-bereik? Daar kan de Sony ICF-C1T voor zorgen. Wil je partner op een ander tijdstip opstaan? Geen probleem, de Sony klokradio heeft de functie om twee alarmen vooraf in te stellen. Door de (meegeleverde) reserve batterij zal je bij stroomuitval ook gewekt worden op jouw ingestelde alarmtijd. Met zijn elegante stijl met spiegelend display past deze wekkerradio gegarandeerd in het interieur van je slaapkamer.

Shopgids: Alles wat je moet weten over wekkers

Het is van groot belang dat je voordat je een wekker koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Als de wekker een batterij gebruikt, let er dan op dat deze twee vormen van stroomvoorziening heeft.
(Bron: Guillem: 50565662/ 123rf.com)

Wat is een wekker?

Een wekker is een apparaat dat gebruikt wordt om wakker te worden, het kan digitaal of analoog zijn. Het gebruikt meestal een geluid, hoewel sommige modellen gebruik maken van een lampje. Je kunt het tijdstip kiezen waarop het alarm moet afgaan en, als het een digitaal model is, ook de dag. De wekkers zijn eenvoudig uit te schakelen en hebben meestal een snoozefunctie om het alarm te herhalen.

Wat is beter: een digitale of analoge wekker?

Eén van de eerste twijfels die je kunt hebben bij de aanschaf van een wekker is of deze digitaal of analoog moet zijn. Analoge wekkers zijn wekkers die de tijd met wijzers aangeven. In het geval van deze wekkers, hebben ze nog een klein wijzertje die gebruikt wordt om het alarm te programmeren. En digitale wekkers geven de tijd aan op een digitaal display.

Bij de keuze van een wekker moet je in gedachten houden dat de analoge wekkers alleen als zodanig en als klok werken. Digitale wekkers kunnen ook radio’s, speakers of MP3-spelers zijn, bijvoorbeeld. Analoge wekkers zijn mooier en goedkoper, digitale wekkers zijn in alle andere opzichten beter. De analoge wekkers kunnen wat geluid maken, bij de digitale modellen kan het licht storend zijn.

In deze tabel tonen we je de belangrijkste verschillen:

Analoge wekker Digitale wekker
Geluid Ze gebruiken een zoemer als alarm Ze hebben ontelbare soorten alarmen
Batterij Om te kunnen werken gebruiken ze verschillende soorten batterijen Verkrijgbaar met batterijen, stekker of accu
Hoe laten ze de tijd zien Door middel van wijzers Met nummers
Design Traditioneel en aantrekkelijk ontwerp Meer minimalistische ontwerpen
Functie Werken als klok en wekker Ze hebben andere functies

Is het niet handiger om in plaats van een wekker je mobiele telefoon te gebruiken?

Omdat smartphones wekkers hebben, vraag je je misschien af waarom je er één zou moeten kopen. Eén van de redenen waarom we je aanraden een wekker te kopen is om niet met je mobiele telefoon naast je bed te slapen. Het is niet helemaal bewezen dat het geen kwaad kan om je telefoon ’s nachts naast je te hebben. Bovendien kan de verleiding groot zijn om deze te gebruiken.

Deskundigen tonen aan dat na gebruik van een mobiele telefoon voor het slapen gaan het moeilijker is om in slaap te vallen. En als je hem zo dicht bij je hebt, zal het waarschijnlijk minuten of zelfs uren van je nachtrust kosten. Je kunt bovendien wakker worden door een inkomend bericht. Daarom kun je het beste een wekker kopen en je smartphone in een andere kamer laten liggen.

Een wekker is een basisapparaat in de meeste slaapkamers.
(Bron: Thalang: 41254229/ 123rf.com)

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een digitale wekker?

Om te weten hoe een digitale wekker werkt, is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende onderdelen ervan. Het zal je helpen om beter te weten waar elk van de onderdelen voor is en om het gebruik ervan eenvoudiger te maken. Kijk daarom naar de volgende lijst die we hebben opgesteld:

 • Beeldscherm. Het scherm heeft meestal een goede grootte ten opzichte van de klok. Je moet de cijfers die erop staan goed kunnen zien. Bovendien moet het goed verlicht zijn om correct te kunnen functioneren.
 • Instelbare display. De instelbare display wordt gebruikt om het licht op het scherm in balans te brengen. Het is heel belangrijk, want als de lichtsterkte te groot is, of als je erg gevoelig bent voor licht, kan het een probleem zijn om in slaap te vallen.
 • Herhalingsfunctie. De wekker moet niet alleen een herhalingsfunctie hebben, maar moet ook gemakkelijk te gebruiken zijn. Als je nog een paar minuten wilt slapen, moet het niet al te ingewikkeld zijn om dat voor elkaar te krijgen. Het is een hulpmiddel om je beetje bij beetje wakker te maken, maar zonder dat je bang hoeft te zijn om in slaap te vallen.
 • Extra batterij. De wekker heeft een fundamentele taak, want het is niet goed om te laat op je werk te komen. Maar als je bijvoorbeeld op tijd in een ziekenhuis of een luchthaven moet zijn, is het van vitaal belang dat het werkt. Daarom heb je een combinatie van een oplaadbare batterij en losse batterijen nodig, of een combinatie van electriciteit en batterijen. Het belangrijkste is dat als de ene bron faalt, de andere de wekker zal laten werken.
 • Ingebouwde radio. Er zijn veel wekkers die deze optie hebben waarmee je wakker kunt worden met je favoriete zender.
 • Meerdere alarmen. Wanneer het meerdere alarmfuncties heeft, kun je een alarm voor je partner en een andere voor jezelf instellen. Maar je kunt deze functie ook gebruiken in plaats van de herhaalfunctie. Je kunt bijvoorbeeld het ene alarm om 7.30 uur en het andere om 8 uur instellen om je beetje bij beetje wakker te maken.
 • Bluetooth: De Bluetooth-wekker zal je helpen om hem aan te sluiten op je smartphone en gebruik te maken van een aantal functies ervan.
 • Projector. Je hebt al gezien dat er wekkers zijn die de tijd op het plafond of op de muur projecteren. Je kunt gemakkelijk zien hoe laat het is als je ’s nachts wakker wordt of voor het slapengaan. Maar let erop dat je hier niet nerveus van wordt.
 • Snooze-functie. In dit geval begint het alarmgeluid met een zeer lage toon en gaat de toon omhoog. Het helpt je om geleidelijk aan wakker te worden.
 • USB-ingang. Wordt gebruikt om de batterij van de wekker op te laden.

Wat kan je helpen bij het kopen van een wekker?

Naast de informatie die we je gegeven hebben, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het kopen van je wekker. Later zullen we je andere aspecten in detail laten zien, maar de hieronderstaande factoren zijn ook belangrijk:

 • Reviews: Probeer de meningen van andere gebruikers te vinden
 • Functies: Bedenk goed welke functies je wilt hebben
 • Prijs: Zoek altijd de beste prijs-kwaliteit verhouding
 • Grootte en ontwerp: Beiden moeten bij je slaapkamer passen

Wat zijn de voor- en nadelen van wekkers?

Nadat we alle aspecten van wekkers hebben doorgenomen, zal je al wel een idee hebben over welke voor jou belangrijk zijn. We staan op het punt om samen met jou een aantal functies te bekijken die je niet over het hoofd kunt zien bij je aankoop. Maar voordat we dat doen, willen we dat je de belangrijkste voor- en nadelen ervan leert kennen. We hebben hiervoor de volgende tabel samengesteld:

Voordelen
 • Ze helpen je om op tijd wakker te worden
 • Meestal eenvoudig in het gebruik
 • Ze zijn goedkoop
Nadelen
 • Sommige mensen worden er nerveus van
 • Het is geen natuurlijke manier om wakker te worden

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een wekker om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de wekker te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de wekker die je nodig hebt:

 • Gebruik
 • Batterij
 • Radio
 • Geluid
 • Licht

Gebruik

Het is belangrijk dat de wekker gemakkelijk te gebruiken is. Het is mogelijk dat je aardig vertrouwd bent met de technologie en dat de meeste modellen geen problemen voor je zullen opleveren. Maar je moet ook denken aan andere soorten gebruikers, zoals ouderen. Als het bedoeld is voor iemand van een zekere leeftijd, probeer dan een zo eenvoudig mogelijk model te kiezen.

Wanneer je een wekker kiest, moet je weten dat je analoge modellen alleen als klok en wekker kunt gebruiken.
(Bron: Racorn: 54149287/ 123rf.com)

Batterij

Als de wekker een oplaadbare batterij gebruikt, let er dan op dat deze over twee vormen van energie beschikt. Dat de wekker bijvoorbeeld kan worden opgeladen via een USB en dat hij op batterijen werkt. Het is ook handig als de wekker kan worden aangesloten op de netvoeding en voorzien is van batterijen. Zo voorkom je dat je in de problemen komt als de stroom uitvalt in je huis. Dit soort dingen komen zelden voor, maar als het op een slecht moment gebeurt, kan het een probleem zijn.

Radio

Een extra functie die een wekker kan hebben is een radio, en die kan erg handig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld elke ochtend wakker worden met je favoriete muziek, om de dag goed te beginnen. Maar bovendien is de radio een goed gezelschap, dus als je eens niet kunt slapen kan dat helpen. Als het binnen je budget blijft, is het de moeite waard om deze functie te hebben.

Geluid

Als algemene regel geldt dat digitale wekkers tijdens het gebruik geen geluid produceren. Analoge wekkers daarentegen maken soms wel geluid. Het is gebruikelijk om het typische tikken van een klok te horen. Het is waar dat het in de meeste gevallen geen storend geluid hoeft te zijn, maar er zijn mensen die er zenuwachtig van worden.

Licht

Hier kunnen we hetzelfde over zeggen als in het vorige geval, er zijn mensen die er zenuwachtig van worden om de hele tijd te zien hoe laat het is. Dit gebeurt vaak bij mensen die slaapproblemen hebben. Voor hen kan het erg enerverend zijn om te zien hoe de uren voorbij gaan en ze maar niet kunnen slapen. Als dit bij jou het geval is, kun je het beste zoeken naar een apparaat zonder lichtgevende nummers.

Samenvatting

Een wekker is in de meeste huishoudens een basisapparaat. Het helpt je bij het wakker worden en voorkomt dat je overal te laat komt. Het is waar dat smartphones deze functie ook hebben, maar we hebben gezien dat het niet goed is om naast je telefoon te slapen. Je vermijdt de verleiding om deze in bed te gebruiken of je kan gewekt worden door een inkomend bericht.

Zoals je hebt gezien, zijn er verschillende wekkers op de markt, zodat je het model kunt kiezen dat het beste bij je behoeften past. Je moet er op letten welke functies de wekker heeft en altijd de beste prijs-kwaliteitverhouding kiezen. Houd rekening met het ontwerp, de kenmerken, de functies, en of het digitaal of analoog is. En vooral dat het de perfecte wekker voor je is.

Vond je ons artikel over wekkers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale wekker kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Atamanenko: 53513126/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies