Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Canada – het land van schijnbaar eindeloze bossen, adembenemende natuurlandschappen en spiegelgladde meren. Geen wonder, dat velen ervan dromen naar Canada te emigreren en daar hun carrière voort te zetten. Het World Happiness Report rangschikt Canada vaak in de top tien van gelukkigste landen ter wereld.

Heb je overwogen naar Canada te emigreren en daar je carrière voort te zetten? Dan ben je hier op de juiste plaats. We leggen alles uit wat je moet weten over werken in Canada en de verschillende verblijfsvergunningen die er zijn. We gaan ook in op Canadese eigenaardigheden en vragen over het salaris. We hopen dat dit je meer duidelijkheid geeft over werken in Canada.
Belangrijk om te weten

 • Om in Canada te werken heb je een werkvisum nodig. Je werkgever kan dit voor je aanvragen of je kunt het zelf doen bij de Canadese ambassade in je land.
 • Het gemiddelde maandloon in Canada ligt rond de 2800 Canadese dollar. Natuurlijk varieert dit aantal naargelang je beroep en je werkervaring.
 • In Canada zijn er gereglementeerde en niet-gereglementeerde beroepen. Gereglementeerde beroepen moeten door de bevoegde autoriteiten erkend worden. Je kunt een gereglementeerd beroep alleen uitoefenen met de goedkeuring van deze autoriteit.

Achtergrondinformatie: Wat je moet weten over werken in Canada

Als je in Canada wilt werken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Vaak heb je officiële erkenning nodig voor je opleiding. Er zijn ook enkele verschillen in de aanvraagprocedure.

Wat heb ik nodig om in Canada te werken?

Om in Canada te mogen werken, heb je een geldige Travel Work Permit nodig. Je ontvangt dit zodra je een baan hebt toegezegd gekregen van een Canadese werkgever. Je moet de baanaanbieding melden aan HRDC (Human Resources Development Canada).

Het is belangrijk op te merken dat de procedure voor werkvisa in sommige provincies sneller verloopt dan in andere.

De Canadese werkgever moet op zijn beurt bewijzen dat er geen Canadese werknemers geschikt zijn voor de baan. Dit type werkvergunning is twee jaar geldig, daarna moet je een permanente verblijfsvergunning aanvragen. Een attest van politie-onderzoek is ook nodig om een werkvisum aan te vragen.

 • Werkvergunning: Twee jaar geldig. Moet bij het HRDC aangevraagd worden. De werkgever moet bewijzen dat er geen geschikte Canadezen voor de baan zijn. Politieverklaring van goed gedrag vereist.
 • Permanent Verblijf: Voor een verblijf van langer dan twee jaar. Verschillende criteria worden op punten beoordeeld om tot een beslissing over permanent verblijf te komen.
 • Express Entry: een visum voor geschoolde migratie kan worden toegekend als er een bijzonder grote vraag is naar het huidige beroep van de aanvrager.
 • Working-Holiday-Visa: Voor personen die in Canada een bijberoep uitoefenen gedurende 3 tot 6 maanden.

Permanent verblijf is vereist als je naar Canada wilt emigreren of langer dan twee jaar in Canada wilt blijven. Daartoe is een speciaal systeem opgezet, Skilled Migration genaamd. Volgens dit systeem wordt een beslissing genomen over de toekenning van een permanente verblijfsvergunning. De volgende criteria zijn van toepassing

 • goede kennis van de plaatselijke talen
 • Werkervaring
 • Onderwijs
 • Leeftijd
 • Integratie

Geschoolde arbeiders die in Canada gewild zijn, kunnen dus rechtstreeks naar Canada migreren (Express Entry). Volgens het puntensysteem wordt bepaald welke kandidaten goede kansen hebben op een baan in Canada. Het minimum aantal punten dat nodig is voor permanent verblijf is 67. Om te weten te komen of er in Canada vraag is naar je beroep, is het de moeite waard een kijkje te nemen op de Priority Occupation List.

In de Priority Occupation List staan alle beroepen waarnaar momenteel in Canada vraag is.

Als je huidige beroep op deze lijst voorkomt, kun je een werkvisum aanvragen. Je moet echter al een jaar (of langer) voltijds in dat beroep werkzaam zijn.

Als je ondernemer of investeerder bent en naar Canada wilt emigreren, kun je een Ondernemersvisum of Investeerdersvisum aanvragen. Met het Working Holiday Visa kun je in het buitenland stage lopen of voor een bepaalde tijd in de horeca werken.

Hoe vind ik een baan in Canada?

Als je voor een groter bedrijf werkt, zijn er binnen je werkgever misschien mogelijkheden om voor een periode in Canada te werken. Als expat (een werknemer die door de plaatselijke werkgever uitgezonden wordt) keer je na een paar jaar naar huis terug.

Zoals hier steeds meer het geval is, zijn banen in Canada vooral op het Internet te vinden. Je vindt verschillende online vacaturesites waar je kunt solliciteren naar banen in Canada. (Image source: unsplash / Johny Goerend)

Zoals gezegd kun je de Priority Occupation List raadplegen om te zien welke beroepen in Canada momenteel in trek zijn. Als je huidige beroep op de lijst voorkomt, kun je direct een Skilled Migration Visa aanvragen. Je kunt hierover meer lezen in de rubriek hierboven.

Let op: bepaalde beroepen moeten door de Canadese autoriteiten erkend worden. Gereglementeerde beroepen zijn onder meer beroepen die te maken hebben met gezondheid en openbare veiligheid. Dit zijn bijvoorbeeld

 • Verpleegster
 • Ingenieur
 • Elektricien
 • Leraar
 • Advocaat
 • Dokter

Als je een van deze beroepen in Canada wilt uitoefenen, heb je een vergunning van de bevoegde autoriteit nodig. Het is echter mogelijk eerst naar banen te solliciteren en dan pas de vereiste vergunning aan te vragen als je met succes gesolliciteerd hebt en aan de baan begonnen bent. Als je beroep niet op de lijst van gereglementeerde beroepen staat, heb je geen vergunning van de overheid nodig.

Hoe ziet een Canadese sollicitatie eruit?

Omdat de aanvraag in Canada meestal per post gaat, kun je de aanvraagdocumenten gewoon in de bijlage van je e-mail stoppen. Behalve een korte aanhef in de e-mail bestaat een Canadese sollicitatie uit een cv (CV) en een begeleidende brief (lettre de présentation).

Je kunt je van andere sollicitanten onderscheiden door persoonlijk initiatief, bijvoorbeeld door vooraf contact op te nemen met de werkgever. Op die manier toon je motivatie en onafhankelijkheid tegelijk.

Bij je sollicitatie moet je een directe, persoonlijke aanspreekvorm kiezen.

Als je de naam van de werkgever niet hebt, is het beter de aanhef helemaal weg te laten. In de motivatiebrief moet je je positieve kwaliteiten beschrijven en laten zien waarom je geschikt bent voor deze functie.

Canada heeft een strenge anti-discriminatiewet betreffende CV’s. Sollicitanten worden geacht in hun CV geen informatie te verstrekken over hun afkomst, leeftijd, burgerlijke staat of kinderen. Bovendien mag geen foto worden toegevoegd.

Het CV is anti-chronologisch gestructureerd, zonder kop. Je kunt direct beginnen met het briefhoofd.

Op verzoek kun je certificaten en bevestiging van opleiding overleggen. Als de werkgever geïnteresseerd is, zal hij je ernaar vragen. Als dit het geval is, loont het de moeite als je ze al vertaald en herkend hebt.

Referenties zijn erg in trek in Canada. Toekomstige werkgevers vragen vaak aan vorige werkgevers naar hun tevredenheid over je werkprestaties. Informeer je referenties daarom van tevoren dat ze misschien informatie over jou moeten geven.

Sommige sollicitatiegesprekken in Canada worden per telefoon gevoerd. (Image source: unsplash / bruce mars)

Als je uitgenodigd wordt voor een telefonisch interview, wees je dan bewust van de Canadese mentaliteit. Canadezen zijn ongedwongen in dit soort situaties en willen graag bij de voornaam genoemd worden. Dit betekent niet dat je niet professioneel moet blijven.

Hoeveel verdien je in Canada?

Het minimum uurloon in Canada varieert van 11,3 tot 15 CAD, afhankelijk van de provincie. Elke provincie heeft daarom zijn eigen minimum uurloon.

Het gemiddelde salaris in Canada ligt rond de 1.800 euro. Natuurlijk hangt het salaris af van het beroep. De volgende lijst geeft je informatie over het gemiddelde maandsalaris voor de meest voorkomende beroepen in Canada

 • Ober: 1500 Euro
 • Babysitter: 1030 Euro
 • Dokter: 8000 Euro
 • Architect: 3200 Euro
 • Ingenieur: 3700 Euro
 • Taalleerkracht: 2300 Euro

Welke belastingen en verzekeringen moet ik in Canada betalen?

Als je in Canada wilt werken, heb je een sociale verzekering nodig. Dit heb je nodig vanaf je eerste werkdag. Het is dus de moeite waard om hier van tevoren voor te zorgen.

Naast de sociale verzekering moet je ook voor een ziektekostenverzekering zorgen.

Je moet binnen de eerste drie maanden van je verblijf een ziekteverzekeringskaart aanvragen, want alleen zo kun je van de gezondheidszorg van de overheid gebruik maken. Net als in de VS is de medische zorg in Canada duur.

De Canadese ziektekostenverzekering dekt huisartsenzorg, chirurgie, ziekenhuisopname en vaccinaties. Veel andere dingen zoals tandarts, ziekenvervoer of medicijnen zijn niet inbegrepen. Daarom kan het de moeite waard zijn om een internationale ziektekostenverzekering te nemen die ook de VS en Canada omvat. Deze ziektekostenverzekeringen zijn nogal duur omdat de medische kosten in deze landen ook hoog zijn.

Canadezen hebben een pensioenverzekering, die meestal vanaf de leeftijd van 65 jaar kan worden opgenomen.

Als je een immigrant in Canada bent, wordt het bedrag van je pensioen berekend op basis van het aantal jaren dat je in Canada gewerkt hebt. Omdat de normale pensioenverzekering nogal laag is, hebben de meeste Canadezen nog steeds een particuliere pensioenverzekering. Pensioenbijdragen worden van je loon ingehouden.

Je moet ook inkomstenbelasting aan de overheid betalen over al je inkomsten. Deze belasting bedraagt tussen 15 en 21%. Bovendien heft de provincie waar je woont een belasting op je inkomen via looninhouding. Dit varieert van provincie tot provincie en kan tussen 6% en 15% liggen.

Heb ik een visum nodig om in Canada te werken?

Zoals in de paragraaf hierboven uitgelegd, heb je een werkvergunning nodig om in Canada te werken.

In sommige gevallen kun je een Skilled Migration Visa aanvragen. Als je beroep op Canada’s Priority Occupation List staat, zijn je kansen groter. Via een bepaald systeem worden punten aan je toegekend, die dan worden gebruikt om te beslissen of een Skilled Migration Visa wordt toegekend.

Je werkgever moet een werkvisum aanvragen nadat hij je in dienst genomen heeft. Dergelijke werkvisa zijn twee jaar geldig. Daarna moet je een permanente verblijfsvergunning aanvragen. (Image source: unsplash / Scott Graham)

Als je echter maar een paar maanden in Canada wilt werken in een deeltijdbaan of met Work & Travel, kun je een Werk Vakantie Visum aanvragen. Hiermee kun je deze activiteiten gedurende een bepaalde tijd voortzetten.

Hoe krijg ik een groene kaart in Canada?

In de VS heet de permanente resident card ook een groene kaart. Het verleent een verblijf van maximaal 10 jaar. In Canada wordt het de Permanent Resident Card genoemd. Als je een groene kaart van de Verenigde Staten hebt, heb je geen visum nodig om naar Canada te reizen. Je hebt echter wel een elektronische reistoestemming (eTA) nodig, die je online kunt aanvragen.

De criteria om in aanmerking te komen voor een Canadese Permanent Resident Card zijn leeftijd, opleiding, werkervaring en persoonlijk leven.

Je kunt bij elke Canadese ambassade meer te weten komen over de Canadese Permanent Resident Card. Door middel van een puntensysteem, dat samenhangt met de beslissingscriteria, krijg je een individuele score. Er is een minimum aantal punten dat je moet halen om een Permanent Resident Card te krijgen.

Op verschillende websites kun je nagaan hoe groot je kansen volgens deze criteria zijn op zo’n vestigingsvergunning. Een Permanent Resident Card wordt rechtstreeks door de Canadese Ambassade afgegeven en maakt het je veel gemakkelijker om je beroepsleven in Canada te beginnen.

Dingen die je moet weten als je naar Canada verhuist

Hockey is de nationale sport in Canada. Net als bij voetbal juichen de Canadezen bij elke hockeywedstrijd.

Net als in de VS is fooi geven in Canada een must.

Over het algemeen is 15 % van de totale rekening de standaardregel, maar voor goede service kan dat oplopen tot 20 %.

Pas op als je in Canada winkelt! Omdat de prijzen zonder belasting worden opgegeven, is de uiteindelijke prijs altijd hoger dan de in de winkel opgegeven prijs. De basisbelasting bedraagt 5 % van het totale bedrag, behalve voor voedsel. Dit belastingtarief kan van provincie tot provincie verschillen.

Werken in Canada: naar deze banen en werkvelden is bijzonder veel vraag

In het volgende deel stellen we voor naar welke werkvelden en banen in Canada bijzonder veel vraag is. Als je al meer dan twee jaar in een van deze beroepen werkt en naar Canada wilt emigreren, kan het de moeite waard zijn om direct een Skilled Migration Visa aan te vragen. Je kunt hierover meer te weten komen in de rubriek Werkvisum hierboven.

Het belangrijkste om te weten over banen in Canada is dat bepaalde beroepen door de Canadese overheid erkend moeten worden voor je er kunt werken. Werkervaring is vereist en Canadese referenties die positief over je kunnen spreken zijn een voordeel.

Gezondheidssector

Canada zal tegen 2022 tot 60.000 verpleegsters nodig hebben.

Er zijn in Canada’s gezondheidssector veel vacatures voor dokters, verpleegsters en fysiotherapeuten. Canada adverteert zelfs dat opgeleide verpleegsters express toegang tot Canada kunnen krijgen als ze hun beroep daar blijven uitoefenen. Hieruit blijkt hoe goed je kansen zijn om in Canada een baan in de gezondheidssector te krijgen.

Land- en bosbouw

Er zijn in Canada ongeveer 55.000 banen te danken aan de bosbouw. Onderzoekers, boswachters, biologen, informatiespecialisten, technici, bedrijfsanalisten en andere ambtenaren zijn in trek op dit werkterrein.

De bossen van Canada maken ongeveer 9% uit van de bossen in de hele wereld. (Image source: Pixabay / Free-Photos)

De Canadese landbouw is goed voor ongeveer 7% van het bruto binnenlands product per jaar. In Canada werken meer dan 2,3 miljoen mensen in de landbouw. Vooral in de oogsttijd is er vraag naar landarbeiders. Het uurloon varieert van 11 tot 20 Canadese dollar.

Hotelindustrie

Receptionisten zijn bijzonder gewild in de hotelindustrie. Klantenservice en technische vaardigheden zijn in deze baan gevraagd, werkervaring is een must. Een receptioniste in Canada verdient ongeveer 32.000 Canadese dollar per jaar.

Bouw

Elektriciens, bouwvakkers, lassers, draaiers, timmerlieden en ambachtslieden zijn allemaal in trek in de bouwsector.

Je hebt bijzonder goede kansen als lasser, want het is momenteel de meest gezochte beroepscategorie in Canada.

Het gemiddelde jaarloon van een lasser in Canada bedraagt ongeveer 41.000 Canadese dollar.

Ingenieurs

Gespecialiseerde technici en burgerlijk ingenieurs met kennis van werktuigbouwkunde hebben een goede kans om in Canada werk te vinden. Ook naar elektrotechnici is veel vraag. Ze krijgen een gemiddeld jaarsalaris van 78.000 Canadese dollar.

Werken & Reizen

Ben je net klaar met je studie, zit je in een tussenjaar of heb je zin om even afstand te nemen van het leven van alledag? Dan is een verblijf in Canada met Work & Travel misschien iets voor jou. Het concept van Work & Travel is dit: Je werkt in een bedrijf en krijgt een slaapplaats en eten. Je kunt kiezen waar je wilt werken.

Afhankelijk van de situatie is een Work & Travel verblijf van drie tot zes maanden geschikt.

Veel mensen die met Work & Travel naar Canada gaan, kiezen voor een verblijf op een boerderij. Met een Work & Travel verblijf kun je niet alleen je Engels of Frans verbeteren, maar ook nieuwe mensen ontmoeten en de kans krijgen om voor weinig geld rond te reizen. Je doet ook werkervaring op in een nieuwe omgeving, wat je kan helpen bij het vinden van een baan in de toekomst.

Conclusie

Voor ervaren beroepsbeoefenaars die hun huidige baan al meer dan twee jaar hebben, zijn de vooruitzichten om in Canada een baan te vinden goed. Het land is vooral afhankelijk van arbeiders uit de gezondheidszorg en de bouwnijverheid. Het is belangrijk op te merken dat je beroep in Canada erkend moet zijn voor je er kunt werken.

De gemakkelijkste manier om aan werk te komen is een inreisvisum aan te vragen om je beroep in Canada uit te oefenen bij de Canadese ambassade. Op basis van het hierboven vermelde puntensysteem beslissen ze of je vooruitzichten op werk in Canada goed genoeg zijn om je direct een werkvisum te verstrekken. Lukt dit niet, dan kun je ook proberen zelf via Internet te solliciteren naar openstaande vacatures.

Beeldbron: unsplash / Guillaume Jaillet

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies