Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Dubai maakt als hoofdstad van het emiraat Dubai deel uit van de Verenigde Arabische Emiraten aan de Perzische Golf en wordt beschouwd als een juweel in het Oosten. Imposante gebouwen, kunstmatige eilanden en een buitengewone sfeer bij mooi weer spreken voor zich. Het is een adembenemende stad van superlatieven waar niets onmogelijk lijkt.

Dubai is nu niet alleen een populaire bestemming voor toeristen, maar wordt ook een aantrekkelijke plaats voor steeds meer emigranten om er zich te vestigen en te werken. Innovatie en vooruitgang zijn hier erg belangrijk en bieden mogelijkheden voor gekwalificeerde werknemers. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over werken in Dubai. We willen je zo veel mogelijk steunen in je streven.
Belangrijk om te weten

 • Dubai is een van de zeven emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen. Het is bij het publiek vooral bekend om unieke bouwprojecten zoals de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld.
 • In de VAE en Dubai wordt bijzonder veel geïnvesteerd in duurzame groei. Daarom zijn, behalve projectleiders en ingenieurs, ook IT-specialisten en werknemers uit de toeristische sector in trek.
 • De metropool belichaamt pure luxe, zon en spectaculaire gebouwen, maar biedt ook verleidelijke stimulansen voor expats. Dubai kent helemaal geen inkomstenbelasting, waardoor je de hogere kosten van levensonderhoud gemakkelijk kunt opbrengen.

Achtergrondinformatie: Wat je moet weten over werken in Dubai

Voor je de stap zet om als expat te gaan werken, raden we je aan je goed in te lezen over Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten. We leggen je alles uit wat je moet weten, zodat niets je langdurig verblijf in de weg staat.

Wat heb ik nodig om in Dubai te werken?

Om in Dubai een leven en een omgeving op te bouwen, heb je eerst een werkgever nodig. Zo krijg je je werkvisum en je vergunning om in de Verenigde Arabische Emiraten te werken.

Expats zijn mensen die voor hun werk tijdelijk of permanent naar het buitenland verhuizen.

Dienovereenkomstig moet je bepaalde kwalificaties hebben die belangrijk zijn voor je beroep. Bovendien werken de meeste expats in zogenaamde vrije zones, die hun eigen wetten hebben, afhankelijk van de industrie.

Dubai is een snel bewegende stad en het centrum van talrijke bedrijven, waarvan de meeste internationaal actief zijn. Daarom is het belangrijk dat je het Engels als zakelijke taal zeer goed tot perfect beheerst. Het is onmisbaar als het gaat om teamcommunicatie en het coördineren van projecten.

Hoe vind ik een baan in Dubai?

Er zijn verschillende manieren om een baan in Dubai te vinden en te solliciteren. Ten eerste kun je nagaan of je huidige bedrijf een vestiging in Dubai heeft. Door met de personeelsdienst te praten, kun je te weten komen of een verandering denkbaar is.

Anders kun je een werkgever op de traditionele manier benaderen via banenbeurzen of een netwerk van contacten. Er is echter geen staatsagentschap voor werkgelegenheid langs westerse lijnen. Daarom zijn particuliere arbeidsbemiddelingsbureaus van groot belang.

Dubai staat bekend om zijn adembenemende skyline. Tal van grote bedrijven hebben zich in de stad gevestigd. (Image source: Christoph Schulz / unsplash)

In Dubai worden functies bij voorkeur ingevuld met plaatselijk personeel. Bovendien solliciteert gewoonlijk een groot aantal mensen naar gepubliceerde functies. Privé wervingsbureaus zijn gespecialiseerd in bepaalde beroepen en kunnen je helpen een netwerk op te bouwen om je kansen op een baan te vergroten.

Hoe ziet een sollicitatie in Dubai eruit?

De sollicitatie is een basisvereiste voor het vestigen van een werkomgeving en dus een leven in de Verenigde Arabische Emiraten. Het moet daarom goed geformuleerd zijn en alle formaliteiten bevatten.

Applicatie

In het algemeen is het raadzaam de applicatie te ontwerpen volgens het Angelsaksische model, want veel bedrijven in Dubai hebben een internationaal team. Alle vereiste documenten staan in de advertentie vermeld. Als dat niet het geval is, zijn een CV en een motivatiebrief of sollicitatiebrief meestal voldoende.

Natuurlijk valt het altijd in de smaak als je brieven gedetailleerd en uitvoerig zijn. Je kunt de documenten in het Engels schrijven, maar het moet wel overtuigend en van zeer goede kwaliteit zijn. Laat het in geval van twijfel door een derde controleren. Het kan zeker geen kwaad om enige kennis van het Arabisch te hebben, maar het is vaak niet verplicht.

Net als bij ons zijn referenties een doorslaggevend criterium. Maak een lijst van al je ervaringen, contacten en verblijven in het buitenland die je geschikt maken voor de baan. Voor sollicitaties in de Verenigde Arabische Emiraten is een foto in je CV zeer welkom.

Interview

Zowel in de sollicitatiebrief als tijdens het gesprek worden managers en recruiters formeel en bij de titel aangesproken. Zoek van tevoren uit hoe de naam van je gesprekspartner uitgesproken wordt. Een verkeerde uitspraak kan in sommige gevallen onaangenaam zijn.

Het is ook gebruikelijk om elkaar bij het groeten de hand te schudden. Dit moet niet te stevig en onaangenaam zijn. In Dubai is het vaak waar dat kleren de man maken. Bedenk van tevoren wat je naar het gesprek gaat dragen. Voor vrouwen wordt te veel huid op de schouders, halslijn of benen als ongepast en respectloos beschouwd.

Hoeveel verdien je in Dubai?

Je leven en werk naar Dubai verhuizen is een grote stap, en idealiter betaalt het goed. Maar hoe zit het met de lonen en salarissen in het emiraat?

In 2018 bedroeg het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking in Dubai US$39.709. In een maand tijd was dat ongeveer 3.309 US dollar per inwoner. Natuurlijk hangt het inkomen ook af van de bedrijfstak waarin je werkt. De lijst hieronder geeft je een overzicht van de salarismaten van enkele beroepen in Dubai

 • Civiel ingenieur: ca. 6.000 tot 9.000 US dollar/maand
 • Bouwmanager: ca. 5.000 tot 6.000 US dollar/maand
 • Arts: ca. 10.000 tot 12.000 US dollar/maand
 • Medisch assistent: ca. 3.000 tot 4.000 US dollar/maand
 • Softwareontwikkelaar: ca. 5.000 tot 10.000 US dollar/maand
 • Hotelmanager: ca. 6.000 tot 11.000 US dollar/maand
 • Hotelkok: 2.500 tot 3.000 US dollar/maand

Hoewel de kosten van levensonderhoud in Dubai relatief hoog zijn, kun je hier als expat een vrij comfortabel leven leiden. Dit komt deels omdat er helemaal geen inkomstenbelasting is, waardoor je bruto loon ook je netto loon weerspiegelt.

Het is ook belangrijk om initiatief te tonen bij salarisonderhandelingen. In de Verenigde Arabische Emiraten zijn er geen vakbonden en dus ook geen collectieve onderhandelingen of minimumloon.

Anderzijds betalen grote bedrijven vaste tarieven voor huisvesting of auto’s. Onderwijskosten voor kinderen kunnen ook deel uitmaken van de arbeidsovereenkomst en door de werkgever worden afgehandeld. Bovendien heeft iedere werknemer het recht om eenmaal per jaar zijn of haar thuisland te bezoeken. De kosten voor de vlucht worden vaak ook als forfaitair bedrag gedekt.

Welke belastingen en verzekeringen moet ik in Dubai betalen?

Andere landen andere belastingen. Over het algemeen wordt het emiraat beschouwd als een belastingparadijs voor bedrijven en particulieren, maar is dat wel zo? In de volgende sectie hebben we de belangrijkste belastingen en verzekeringen beschreven die je moet betalen om in Dubai te werken.

Belastingen

Toegegeven, het feit dat je door de vrijstelling van inkomstenbelasting bijna al je verdiensten kunt houden, is nogal lucratief. Dit geldt ook voor mensen die van plan zijn een bedrijf te beginnen.

De Verenigde Arabische Emiraten moeten de staatsbegroting echter op andere manieren financieren. De kosten die hiervoor gemaakt worden zijn meestal nogal verborgen of nauwelijks merkbaar. Zo wordt sinds begin 2018 een btw van 5 % geheven op producten. In de beginperiode kan deze BTW behoorlijk oplopen.

In Dubai hoeven noch werknemers noch bedrijven belasting te betalen. Dit maakt de stad tot een belastingparadijs en trekt veel professionals aan. (Foto bron: Markus Winkler / unsplash)

Bovendien zijn de luxebelastingen aanzienlijk hoog vastgesteld. Op alcoholische dranken wordt momenteel 30 % belasting geheven. In een bar kun je dus ongeveer 10 euro betalen voor een biertje.

De auto is het voornaamste vervoermiddel in de metropool, dat belast wordt met 5 % van de waarde van het voertuig. Dus als je een dure auto hebt, kan die hier ook duur zijn. De extra kosten en mogelijke parkeerboetes kunnen na verloop van tijd een zware wissel trekken op je portemonnee.

Verzekering

Als je van plan bent voor langere tijd naar Dubai te verhuizen, raden we je aan je verzekering eens goed onder de loep te nemen. Dit komt omdat er in Dubai geen verplichte verzekering is.

Dit betekent dat sociale verzekeringen zoals pensioenregelingen niet beschikbaar zijn. Daarom is het van essentieel belang om van tevoren voor een ziektekostenverzekering te zorgen. Je kunt via je werkgever een particuliere ziektekostenverzekering afsluiten.

Een andere mogelijkheid is je huidige ziektekostenverzekeraar op de hoogte te brengen. Ze kunnen zelfs je bestaande uitkeringen overnemen als je verhuist.

Er is geen door de overheid gereglementeerde pensioenregeling in de VAE. Daarom is het heel belangrijk om in de toekomst voor jezelf te zorgen. Je moet hier meer over te weten komen. Omdat je nauwelijks belastingen en premies betaalt, is dit financieel beheersbaar.

Heb ik een visum nodig om in Dubai te werken?

Als expat heb je een werkvisum nodig om in Dubai te kunnen wonen. Voor dit visum moet je werkgever een vergoeding betalen aan een zogenaamde vrije zone. Dienovereenkomstig is je visum gebonden aan je baan. Voordat je je visum krijgt, is het dus belangrijk eerst een baan te zoeken. De werkgever regelt dan onmiddellijk de arbeidskaart voor je.

Informatie over de vereiste documenten kun je krijgen bij een ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Berlijn, München of Bonn. De verwerkingstijd bedraagt meestal tot 12 maanden. De kosten van het visum hangen zelfs af van de beroepskwalificatie.

Een eerste vereiste voor een langdurig verblijf is een grondig en controleerbaar medisch onderzoek. Dit is om ongewenste ziekten of hun ziekteverwekkers buiten het land te houden.

Houd er rekening mee dat als je ontslag neemt of je baan verliest, je werkvisum verloopt en je binnen 30 dagen het land moet verlaten.

Hoe is de werkethiek in Dubai?

De werkweek en de werktijden zijn, op uitzonderingen na, anders gestructureerd dan wij die kennen. Niet alleen is de 6-daagse week even wennen, maar ook de week die op zaterdag begint en op donderdag eindigt, lijkt vreemd.

Vrijdag is in de VAE een religieuze feestdag, vergelijkbaar met de zondag in onze regio.

Afhankelijk van de bedrijfstak en werkgever kun je echter ook onderhandelen over een 5-daagse werkweek. Als je op zoek bent naar arbeidstijdverkorting, ben je in Dubai op de verkeerde plaats. Een 40-urige werkweek is daar de regel. Het is echter niet ongewoon dat het aantal uren per week beduidend hoger ligt.

Communicatie per e-mail is nogal ongewoon. Hier wordt steeds meer een beroep gedaan op media als WhatsApp of andere sociale boodschappers.

Dingen die gewenst zijn:

 • Vrijetijdsbesteding: Je brengt op je werk niet alleen tijd door met je collega’s. Afspraakjes naar openbare evenementen of uitnodigingen voor een diner zijn gebruikelijk.
 • Eet veel: Het wordt als een vriendelijk gebaar beschouwd om zo veel mogelijk te eten. Als je al vol zit, is het gebruikelijk om verschillende keren met dankzegging te weigeren.
 • Spontane ontmoetingen: Een spontane bijeenkomst is niet ongewoon en bevordert de gemeenschap. Het is echter ongepast tussen 13.00 en 16.00 uur vanwege de siësta.

Dingen die je moet vermijden

 • Directe woorden: Je moet vermijden om af en toe “nee” of andere directe woorden te zeggen. Met je gesprekspartners moet je je woorden kundig formuleren en interpreteren.
 • Oogcontact met vrouwen: Langdurig en direct oogcontact met vrouwen wordt als onvriendelijk ervaren. Een handdruk moet alleen gedaan worden als daarom gevraagd wordt. Zakenvrouwen zijn een uitzondering.
 • Achteruit: De afstand in gesprekken en begroetingen is korter dan hier gebruikelijk is. Terugtrekken wordt als negatief en als onbeleefd ervaren.

In veel gevallen heb je geen recht op meer dan 20 vakantiedagen per jaar. Als je waarde hecht aan je vakantiedagen, kun je tijdens de contractonderhandelingen meer dagen bedingen. Je zult niet kunnen rekenen op de steun van vakbonden en werknemersverenigingen.

Een uitzondering is de Ramadan. Tijdens de Moslim vastenmaand worden de werktijden verkort. Er zijn ook een aantal verschillende feestdagen die de maankalender volgen.

Feestdagen in een oogopslag

 • Nieuw Jaar
 • Leilat al Miraj (Nacht van de Hemelvaart)
 • Eid al-Fitr (einde van de Ramadan)
 • Eid al-Adha (Opera Festival)
 • Al Hijra (Islamitisch Nieuwjaar)
 • Milad un Nabi (Verjaardag van de Profeet Muhammad)
 • Feestdagen op 2 december

Hoe is het om als vrouw in Dubai te werken?

Je hebt misschien wel eens gehoord van negatieve vooroordelen over de positie van vrouwen. In werkelijkheid zijn er echter geen grote beperkingen voor vrouwen. Ze kunnen ook een werkvisum voor de Verenigde Arabische Emiraten aanvragen.

In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, zijn er geen verdere hindernissen of beperkingen voor vrouwen die in Dubai willen werken. (Image source: Christina Morillo / pexels)

Er zijn geen grote verschillen in het dagelijkse werkleven. Als vrouw is het alleen belangrijk ervoor te zorgen dat je je schouders en knieën met kleding bedekt. Er is geen verplichting om een sluier te dragen, zoals je misschien al vermoedde.

Bovendien proberen veel bedrijven de werkomgeving voor vrouwen te verbeteren. Ze willen meer ruimte maken voor vrouwelijke expertise op managementniveau. Seksuele intimidatie op de werkplek is eerder uitgesloten, omdat de overheid streng optreedt tegen zulke vergrijpen.

Dingen die je moet weten over verhuizen naar Dubai

Zoals eerder gezegd is een werkvisum de enige optie voor langdurig verblijf. Een permanent visum wordt niet afgegeven. Een uitzondering op deze regel is het huwelijk met een plaatselijke inwoner.

Verhuizen: In Dubai is, net als in veel grote steden, een grote vraag naar woningen, en daarom zijn de huren erg duur, vooral in de buurt van het centrum. Je wordt bij je zoektocht meestal geholpen door je werkgever of door een makelaar. De dure flats zijn meestal niet gemeubileerd.

Rijbewijs: Een rijbewijs is voldoende voor een kort verblijf. Op langere termijn is een plaatselijk rijbewijs aan te bevelen. De autoriteiten zullen een plaatselijk geldige versie afgeven op basis van je huidige rijbewijs. Je hoeft het dus niet te herhalen. Voor de overdracht wordt een vergoeding gevraagd.

Gezin: Het gezinslid met een werkvisum sponsort het verblijf van de overige gezinsleden en kan ze meenemen. Als ze hun baan verliezen, moet het gezin ook na een maand vertrekken.

Werken in Dubai: Naar deze banen en werkgebieden is bijzonder veel vraag

Je kansen op succes bij het krijgen van een baan in Dubai hangen vooral af van de kwalificaties die je meebrengt. In principe is elk soort beroep nodig in de metropool. Toch willen we je in het volgende gedeelte laten zien welke beroepsgroepen bijzonder gezocht zijn.

Projectmanagement

In een pompeuze stad als Dubai is het nauwelijks een verrassing dat projectmanagers een gewild beroep zijn. De stad staat vol met enorme gebouwen, bekend om zijn skyline en spectaculaire bouwwerken.

Voor elk van deze projecten zijn managers nodig die verantwoordelijk zijn voor het welslagen van een project. Ze zijn verantwoordelijk voor het plannen, controleren en voltooien. De reeks projecten in Dubai lijkt geen einde in zicht te hebben. Het zal dus niet saai zijn.

IT sector

De Verenigde Arabische Emiraten proberen naast hun olievoorraden duurzame groei op te bouwen. Met een enorme high-tech concentratie in Dubai, lokt het emiraat softwareproducenten, internet- en telecommunicatiebedrijven.

Goede vakmensen in de IT sector zijn zeer gewild. (Afbeelding bron: unsplah / Christina @ wocintechchat.com)

De stad investeert veel geld in digitalisering om een grote speler in de informatietechnologiesector te worden. Veel grote en internationale IT bedrijven hebben al kantoren in de Freezone Dubai Internet City (DIC). De vraag is groot en als sollicitant met een universitaire graad heb je de beste kaarten.

Engineering

Sommigen beheren het project en anderen voeren het uit. In Dubai worden gebouwen letterlijk uit de grond gerukt. Kwalitatieve en deskundige deskundigheid is dus welkom.

Als ingenieur kun je tussen 5.000 en 10.000 euro per maand verdienen. Dit hangt af van het soort techniek en de werkgevers. Vaak gezochte ingenieursvakken zijn:

 • Burgerlijk ingenieur
 • Elektrotechnisch ingenieur
 • Werktuigbouwkundig ingenieur
 • Ingenieur gebouwdiensten en onderhoud

Gezondheidszorg

Waar je ook bent, overal zijn artsen en verpleegkundigen altijd in trek. Dubai is uitgerust met een gezondheidszorg van wereldklasse en heeft daarom gekwalificeerd personeel nodig. Als opgeleid arts of beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg mag niets een werkvisum in de weg staan.

Toerisme

Toerisme en hotelwezen zijn al jaren een bloeiende industrie met nog meer groeimogelijkheden. Alleen al in het emiraat Dubai zijn er 519 hotels, met in 2019 ongeveer 16 miljoen overnachtende gasten.

Hier vind je talloze banen op het gebied van hotel- en toerismebeheer. Je moet in deze segmenten opgeleid zijn of een graad hebben.

Conclusie

Concluderend kan Dubai met zijn voordelen aantrekkelijk en verleidelijk zijn. Een verhuizing moet echter niet overhaast worden. In de werkwereld van Dubai worden sommige dingen anders aangepakt, waar je aan moet wennen en misschien opnieuw over moet nadenken.

Je moet je er ook van bewust zijn dat je leven en verblijf in Dubai grotendeels bepaald worden door je arbeidscontract. Als je toch overtuigd bent om naar het Arabisch Schiereiland te emigreren, ben je goed voorbereid op je avontuur met de raadgevingen in dit artikel.

Beeldbron: unsplash / David Rodrigo

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies