Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Nederland is voor velen een favoriete bestemming geworden vanwege het schilderachtige landschap en de brede stranden. Sommigen kunnen zich zelfs voorstellen dat ze naar het buurland emigreren. Als je ook een van degenen bent die naar Nederland willen, dan staat er misschien niet veel in de weg.

Als je al werkervaring hebt en een goede beheersing van het Engels of zelfs het Nederlands, dan ben je nog maar een paar stappen verwijderd van wonen in Nederland.
Belangrijk om te weten

 • Nederland is zeer aantrekkelijk voor veel jonge mensen en ook voor mensen met beroepservaring, omdat er veel grote bedrijven gevestigd zijn en werken in een internationale omgeving gegarandeerd is.
 • In Nederland heeft het beroepsleven de neiging informeler te zijn, en flexibele werkmodellen zoals de vierdaagse werkweek worden steeds gebruikelijker.
 • De sectoren die in Nederland bijzonder goede vooruitzichten op werk bieden zijn: Bouw, Industrie en Gezondheidszorg.

Achtergrond: Wat je moet weten over werken in Nederland

De laatste jaren heeft de sterke economische groei geleid tot spanningen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit betekent dat in bijna alle regio’s meer banen voor werkzoekenden open zijn gebleven.

Nederland maakt indruk met zijn schilderachtige landschap en trekt jaar na jaar veel toeristen en ook immigranten aan. (Image source: Adrien Olichon / Unsplash)

Tegelijk blijft het aantal vacatures toenemen. Daarom is het beslist de moeite waard om Nederland als plaats eens nader te bekijken.

Hoe vind ik een baan in Nederland?

Als je een baan in Nederland zoekt, zijn er talloze mogelijkheden om uit te kiezen. Bijzonder populair zijn (online) vacaturebanken en portaalsites waar je rechtstreeks van thuis uit contact kunt opnemen met potentiële werkgevers.

Omdat het eerste contact meestal online gelegd wordt, kun je direct met je werk zoeken beginnen en zoeken naar geschikte en interessante banen.

Nuttige sites die je het zoeken naar werk gemakkelijker kunnen maken

 • EURES
 • EURAXESS (Onderzoekers in Beweging)
 • Carrières in Nederland
 • JobIsland Nederland
 • Steptone Nederland
 • Monsterboard
 • Career Builder Nederland
 • NederlandJobsite.com
 • intermediair (vooral voor academici)

Je kunt je ook wenden tot de vacaturebank van het uitzendbureau, waar volop banen in Nederland te vinden zijn. Je kunt ook ter plaatse solliciteren via personeelsadvertenties in plaatselijke kranten en tijdschriften.

Hoe ziet een Nederlandse sollicitatie eruit?

Sollicitaties worden hoofdzakelijk in het Nederlands en Engels geschreven, maar het kan variëren naargelang de baan en het bedrijf.

Veel banen worden gepubliceerd door uitzendbureaus, en ook speculatieve sollicitaties komen veel voor.

In Nederland wordt meestal alleen een zinvolle korte aanvraag gestuurd, die bestaat uit

 • een begeleidende brief en
 • de CV

Het CV moet vergezeld gaan van een gedetailleerde lijst van alle bestaande taalvaardigheden met een niveau in spreken en schrijven. Het is ook belangrijk dat je overtuigend uitlegt wat je motivatie is en waarom je voor het bedrijf in kwestie wilt werken en waarom je de juiste persoon voor de baan bent.

Telefonische interviews worden vaak gebruikt voor voorselectie – daarom moet je je talenkennis niet verfraaien, want je moet jezelf in dit stadium overtuigend kunnen presenteren in het Engels of Nederlands.

Sollicitatiegesprekken in Nederland zijn meestal minder formeel. Een casual kledingstijl en bij de voornaam staan bij sollicitatiegesprekken zijn gebruikelijk.

Hoeveel verdien je in Nederland?

In 2017 bedroeg het gemiddelde totale inkomen in Nederland 52.877 euro per jaar. Dit cijfer wordt echter vertekend door het hoge salaris van individuen, zodat volgens het CPB (Centraal Planbureau) het meest voorkomende jaarsalaris 34.000 euro bedraagt (totaal maandinkomen 2.615 euro).

Geschat wordt dat het totale jaarinkomen tegen 2020 tot ongeveer 36.000 euro zal stijgen (totaal maandinkomen van 2.769 euro).

Welke belastingen en verzekeringen moet ik in Nederland betalen?

Ook in Nederland moet belasting betaald worden. Er zijn bijvoorbeeld geen verschillende belastingschijven. Het inkomen wordt verdeeld in drie belastingschijven, de zogenaamde “boxen”

 • Box 1 voor inkomen uit werk en woningbezit
 • Box 2 voor inkomen uit een aanmerkelijke deelneming (minstens 5% eigendom in een vennootschap)
 • Kader 3 voor bestaande activa

Belastingen

De vakken 1 en 3 worden in dit geval meer in detail onderzocht, omdat ze voor de meeste mensen gelden. Box 1 inkomen omvat alle inkomsten uit arbeid, d.w.z. loon uit een dienstbetrekking, winst uit een onderneming, pensioen of werkloosheidsuitkering.

Box 1 inkomen wordt belast tegen tarieven verdeeld in schijven. Dit betekent dat iedereen het belastingtarief van niveau 1 betaalt voor de eerste 20.384 euro van zijn jaarinkomen, de belasting van niveau 2 voor het volgende deel van zijn inkomen, enzovoort.

De belastingtarieven omvatten ook de bijdragen aan de Volksverzekeringen, d.w.z. de sociale verzekeringen. De inkomensgrenzen en belastingtarieven inclusief sociale verzekering vanaf 1 januari 2020 staan in de tabel hieronder.

Inkomen/vermogen in vak 3 omvat alle rekeningen, spaarboekjes, beleggingen, aandelen, contant geld en ook een tweede huis, zowel in eigen land als in het buitenland. Eventuele schulden worden van de bezittingen afgetrokken.

Vanaf 2020 is er een toelage van € 30.846 per persoon. Het belastbaar vermogen / inkomen in box 3 is dus ruwweg de bezittingen minus de schulden en de belastingvrije som.

Sociale verzekeringen

De premies voor de sociale verzekeringen worden samen met de loonbelasting onder de naam loonheffing in één bedrag op het brutoloon ingehouden.

Bovendien is men verzekerd tegen werkloosheid, maar de bijdrage wordt door de werkgevers betaald. Naast de bijdragen aan het staatspensioen storten de werkgever en de werknemer in een pensioenfonds, dat sterk varieert naargelang de bedrijfstak of onderneming.

Ongeacht de arbeidsstatus moet iedere inwoner van Nederland boven de 18 jaar een ziektekostenverzekering afsluiten. De enige uitzonderingen zijn buitenlandse gepensioneerden en studenten met een ziektekostenverzekering in het buitenland.

Hoe is de werkethiek in Nederland?

Volgens de wet kunnen werknemers in Nederland tot 9 uur per dag werken en tot 45 uur per week. Meestal werk je vijf dagen per week, maar soms komt een vierdaagse werkweek voor. Het werktempo in Nederland ligt echter een stuk lager. Dit kan in het begin heel prettig zijn, maar het heeft ook zijn valkuilen, want het is niet ongewoon dat je eigen werkroutine onderbroken wordt.

Zakelijke vergaderingen zonder vast tijdschema komen vaak voor, en soms eindigen ze zonder concrete resultaten.

In Nederland is het gebruikelijk om de voornaam te gebruiken van de persoon tegen wie je praat, net als in het gewone dagelijkse leven. (Foto bron: 123rf.com / Dmitrii Shironosov)

Maar als er concrete beslissingen genomen zijn, wil dat nog niet zeggen dat ze de volgende dag nog steeds geldig zijn. Dit komt omdat suggesties van zakenpartners of collega’s die op de dag van de vergadering niet aanwezig waren, vaak achteraf in aanmerking worden genomen en, indien nodig, ook in overweging worden genomen.

Een andere bijzonderheid is dat je op ziektedagen in Nederland geen ziektebriefje van je dokter hoeft mee te nemen. Je blijft gewoon thuis en meldt je persoonlijk ziek bij je werkgever. Het is echter mogelijk dat de baas belt om te kijken hoe het met je gaat, in grotere bedrijven wordt dit meestal gedaan door een externe arbodienst.

Werken in Nederland: Deze banen en werkgebieden zijn bijzonder in trek

Nederland is een populaire bestemming voor jonge mensen, vooral om er als au pair te werken, te studeren of naar het buitenland te reizen. Maar als je voor langere tijd in Nederland wilt wonen, misschien zelfs permanent, dan heb je een vaste baan nodig.

Behalve een prachtig landschap heeft Nederland ook een modern stadsbeeld dat veel bedrijven aanspreekt. (Image source: Regina / Unsplash)

Nederland is niet alleen interessant voor jongeren die van plan zijn tijdens of na hun studie naar het buitenland te gaan, maar ook voor mensen met enkele jaren werkervaring.

Als je een vaste baan zoekt met de juiste kwalificaties en ervaring, en bij voorkeur met kennis van de Nederlandse taal, zijn er banen te vinden in verschillende sectoren en vakgebieden.

Toerisme / Hospitality

Toerisme is het hele jaar door de motor van de economie. Overal in het land zijn resorts die steeds meer geschoold personeel in toerisme, catering en horeca zoeken en aannemen. Bovendien worden voor het hoogseizoen (zomer, Kerstmis en Nieuwjaar) tijdelijke werkkrachten gezocht.

Informatie- en communicatietechnologie

In Nederland zijn veel internationale bedrijven gevestigd en veel wereldwijde organisaties die hun IT-ondersteuning voortdurend uitbreiden. De ontwikkeling en programmering van software verloopt niet noodzakelijk volgens Nederlandse bevelen. Dit betekent dat software-ontwikkeling en -ondersteuning meestal in het Engels kan gebeuren.

Daarom is dit een vacature voor software ontwikkelaars, beheerders, databankbeheerders, consultants en managers met goede Engelse vaardigheden.

Bouwnijverheid

Overal in Nederland worden nieuwe zakencentra en kantoor- en hotelgebouwen gebouwd. Er is een tekort aan ingenieurs, architecten en civiel ingenieurs.

De Nederlandse bouwnijverheid zit nog steeds in de lift. Ondanks het aanhoudende tekort aan personeel neemt de produktie van de bouwnijverheid gestadig toe. (Image source: Scott Blake / Unsplash)

Dit leidde ertoe dat eind 2018 meer dan 25% van de vacatures zich in de technische sector bevond. Ook de behoefte aan mecaniciens, elektriciens, bouwvakkers en ongeschoolde arbeiders neemt gestadig toe.

Diensten

Naast de industrie is vooral de dienstensector opmerkelijk. Amsterdam heeft Schiphol, een van de grootste luchthavens van Europa, terwijl de havens van Rotterdam en Amsterdam tot de grootste luchthavens ter wereld behoren.

In Nederland zijn ook grote financiële dienstverleners gevestigd, zoals ING, Fortis en AEGON. Door het hoge profiel van de service-industrie zijn klantenadviseurs die goed met mensen kunnen omgaan bijzonder welkom.

Conclusie

Al met al is het belangrijk niet overhaast tot emigratie over te gaan, maar het zorgvuldig te overwegen. Afhankelijk van naar welk deel van Nederland je verhuist, krijg je te maken met verschillende omstandigheden. Er moet rekening mee worden gehouden dat sommige systemen en procedures zeer verschillend zijn.

Een goede voorbereiding is dus essentieel voor een succesvolle start. Als je de in dit artikel geschetste aspecten verinnerlijkt, ben je goed voorbereid en kun je aan je avontuur in Nederland beginnen.

Beeldbron: unsplash / Javier M.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies