
Wie heeft niet eens in zijn leven gedacht aan wonen in een van Europa’s populairste vakantiebestemmingen? Spanje is een van de meest bezochte landen ter wereld. En niet voor niets! Talloze zonnige dagen, prachtig weer, ongeveer 2000 zandstranden aan de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan doen velen dromen van een leven in Spanje. Met werk heb je nu een geweldige kans om je droom waar te maken.
In dit artikel gaan we in op de belangrijkste vragen over werken in Spanje. We leggen uit voor welke bureaucratische zaken je moet zorgen en welke vakgebieden het meest nodig zijn. Daarna geven we je nuttige informatie over je verhuizing.
Belangrijk om te weten
- In principe kan elke EU-burger zonder werkvergunning in elk beroep werken. Bij het tekenen van een arbeidscontract zijn echter een NIE nummer en een bankrekening nodig.
- Je kunt direct of ter plaatse in Spanje naar werk gaan zoeken. Het is echter bijzonder gemakkelijk om ter plaatse een baan te vinden.
- Spanjaarden hebben een ontspannen benadering van werk en hechten veel belang aan een stressvrije dagelijkse routine.
Achtergrondinformatie: Wat je moet weten over werken in Spanje
Veel mensen dromen ervan te werken in een land dat ook een populaire vakantiebestemming is. In dit opzicht is Spanje een van de aantrekkelijkste emigratielanden in Europa. Vers fruit, groenten, aantrekkelijke landschappen, zonneschijn en de siësta-geest maken het land zo aantrekkelijk. De gedachte om te wonen en te werken in de meest populaire vakantiebestemming kan heel aantrekkelijk zijn.
In het volgende gaan we in op de belangrijkste onderwerpen over werken in Spanje. Na het lezen ben je meer vertrouwd met het onderwerp en kun je veel gemakkelijker aan je vertrek naar Spanje beginnen.
Wat heb ik nodig om in Spanje te werken?
Als je een vaste voltijdse baan hebt, moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting, waarvoor je in elk geval een verblijfsvergunning (Tarjeta de Residencia) nodig hebt.
Wat je meteen na aankomst moet aanvragen is het NIE nummer. Dit nummer is belangrijk voor alle bureaucratische zaken in Spanje: arbeidscontract, huur, openen van een bankrekening, enz. De aanvraag kan zowel in Spanje als in het buitenland gedaan worden. Je kunt het aanvragen bij het Spaanse consulaat of in Spanje. De enige vereiste documenten zijn een geldige identiteitskaart.
In principe heb je een NIE nummer, een bankrekening en een wettig inschrijvingsadres nodig om zonder problemen in de werkende wereld te komen.
Voordat je een arbeidscontract tekent, is het zinvol een bankrekening in Spanje te openen. Het rekeningnummer is nodig om je maandsalaris over te maken. Als je nog geen account hebt, kun je dat via je werkgever doen. In dat geval wordt een rekening geopend bij de bank van de werkgever. Het enige wat je hoeft te doen is je bestaande NIE nummer te laten zien.
Na aankomst moet iedereen zorgen voor registratie bij een registratiebureau. Wat talenkennis betreft, is de basis altijd een voordeel, maar het is geen must.
Hoe vind ik een baan in Spanje?
Een intensieve plaatselijke zoektocht verhoogt de kans op het vinden van een baan enorm.
Als je besluit plaatselijk te zoeken, kun je hulp krijgen van het plaatsingsbureau van de staat “Servicio Público de Empleo Estatal” of het EURES “Europees portaal voor beroepsmobiliteit”. Je vindt ook allerlei personeelsadvertenties op het Internet of in kranten. In Spanje hangt het vinden van een baan vaak af van wie je kent. Daarom is het altijd nuttig om je vrienden of kennissen te vragen naar actuele vacatures.
- Lokaal zoekenin Spanje: Lokaal zoeken biedt veel voordelen, omdat je mensen die je kent naar vacatures kunt vragen en rechtstreeks contact kunt leggen met mensen. In Spanje zijn relaties erg belangrijk bij het zoeken naar een baan
Vacaturebanken zoals Turijobs of Recruitspain kunnen een goed alternatief voor je zijn. Vergeet ook de nationale kranten niet, zoals El Pais, El Mundo of ABC, waar je van tijd tot tijd werkaanbiedingen kunt vinden.
Ook de arbeidsbureaus, “Oficinas de Empleo”, die in alle Spaanse steden te vinden zijn, moeten vermeld worden. Deze kantoren bieden de mogelijkheid om je als werkzoekende in te schrijven. De enige vereiste is een geldig paspoort.
Hoe ziet een Spaanse sollicitatie eruit?
- Toepassing foto
- persoonlijke gegevens (datos personales)
- Onderwijs(estudios)
- Werkervaring(experiencia profesional)
- Taalvaardigheden(idiomas)
- Vrijetijdsactiviteiten(aficiones)
- Referenties met titel, naam en functie indien beschikbaar(referencias)
Nadat je de documenten met succes hebt ingediend, kun je uitgenodigd worden voor een gesprek. Als de sollicitatie niet om een referentie vraagt, moet je die bij het gesprek toch voorleggen. Dit speelt vaak een doorslaggevende rol bij de vraag of de sollicitant tot de baan wordt toegelaten.
Het kan zijn dat je Spaans moet kennen voor het gesprek. Het is daarom raadzaam je Spaanse niveau zo nauwkeurig mogelijk op te geven. Een goede voorbereiding, degelijke kleren en de referentie zouden je helpen de fouten te vermijden.
Hoeveel verdien je in Spanje?
- Regio’s met hogere gemiddelde verdiensten: Madrid(2.264,58Euro), Baskenland(2.241,80Euro), de exclaves van Melilla(2.231,11Euro) en Ceuta(2.156,99Euro)
- Regio’s met lagere gemiddelde verdiensten: Murcia(1.761,77Euro), Andalusië(1.748,97Euro), Canarische Eilanden(1.679,32Euro), Extremadura(1.612,29Euro)
Anders is het gemiddelde loon ongeveer 1.950 euro per maand, terwijl het wettelijk minimumloon 950 euro per maand bedraagt. Per uur mag men gewoonlijk 5,94 euro verwachten. Het is bekend dat de 40-urige werkweek op dezelfde manier in acht genomen wordt.
De gemiddelde lonen in de regio Madrid en Baskenland behoren tot de hoogste in Spanje.
Ook de verschillen in de lonen van mannen en vrouwen moeten vermeld worden. Mannen verdienen gemiddeld 20 % meer dan vrouwen. Dit kan echter te maken hebben met het feit dat de aanwezigheid van mannen in managementposities veel groter is dan die van vrouwen.
Welke belastingen en verzekeringen moet ik in Spanje betalen?
Je wordt belastingplichtig in een land als je verblijf langer duurt dan 183 dagen per jaar.
De inkomstenbelasting hangt meestal af van je jaarinkomen. Het percentage belasting neemt dus toe met hogere lonen en kapitaal. Als je jaarinkomen niet meer dan 12.450 euro bedraagt, betaal je het laagste belastingtarief van 19%, terwijl het maximale belastingtarief van 45% geldt voor een loon van 60.000 euro.
Om je een nauwkeuriger beeld van het belastingpercentage te geven, hebben we het volgende overzicht samengesteld.
- tot 12.450 euro/jaar: 19 % belasting
- 12.451 – 20.200 Euro/jaar: 24 % belasting
- 20.201 – 35.200 Euro/jaar: 30 % belasting
- 35.201 – 60.000 Euro/jaar: 37 % belasting
- vanaf 60.000 euro/jaar: 45 % belasting
Er zijn ook sociale zekerheidsbijdragen in Spanje. Als je een vaste arbeidsovereenkomst hebt, zal je werkgever je automatisch voor de sociale zekerheid inschrijven. Zowel de werknemer als de werkgever betalen een deel van de bijdrage.
Ziektekostenverzekering is in Spanje in de sociale verzekeringspremie inbegrepen.
Wat de ziektekostenverzekering betreft, die is een beetje anders geregeld. De sociale zekerheidsbijdrage omvat reeds alle ziekte-, langdurige zorg- en pensioenverzekeringsuitkeringen. Veel Spanjaarden sluiten echter daarnaast een particuliere ziektekostenverzekering af, omdat de uitkeringen van de sociale zekerheid soms ontoereikend zijn.
Heb ik een visum nodig om in Spanje te werken?
Daar kun je ook een NIE nummer (Número de Identidad de Extranjero) voor buitenlanders krijgen, dat voor alle officiële zaken nodig is.
Hoe is de werkethiek in Spanje?
De langere werkdag in Spanje zorgt meestal voor een meer ontspannen en stressvrije dagelijkse routine.
Spanje hecht veel belang aan een stressvrije dagelijkse routine. Daarom kiezen ze liever voor langer werken, zonder stress, dan kort maar overwerkt. Verschuivende lunch- en dinertijden maken de werkdag veel langer maar meer ontspannen. Er is soms zelfs een “overwerk traditie”. Op sommige werkplekken is het niet gepast om je werkdag op tijd te beëindigen, want dat wordt gezien als een teken van weinig medeleven.
Dingen die je moet weten over verhuizen naar Spanje
- Papieren: Bij emigreren heeft iedereen te maken met papierwerk. Eerst en vooral moet je je uitschrijven bij het Bewoners Registratie Bureau. Daarna moet je niet vergeten je opnieuw in Spanje in te schrijven. Om Spanje binnen te komen heb je alleen een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig. Hoewel je huidige rijbewijs geldig is in Spanje, is het aan te raden het na 6 maanden te laten veranderen. Bovendien moet elke houder van een rijbewijs om de 10 jaar een gezondheidstest afleggen.
- Huishoudelijke effecten: Als je je volledige inboedel mee naar Spanje wilt nemen, kun je het beste contact opnemen met een transportbedrijf. Een ander goed alternatief zou zijn om de meubels die je wilt hebben ter plaatse te kopen.
- Een flat zoeken: Je kunt natuurlijk van thuis uit beginnen met het zoeken van een flat. Het onroerend goed portaal “idealista” is hier geschikt voor. De beste optie is echter om direct in de stad rond te kijken. De meeste aanbiedingen worden niet op het internet gepubliceerd, maar je kunt op straat gemakkelijk zien dat iets beschikbaar is aan de bordjes “se vende”(te koop) of “se alquila”(te huur).
- Vraag een belastingkaart aan: Een belastingkaart is je NIE nummer, dat je nodig hebt om in Spanje te werken. Je kunt het gemakkelijk aanvragen bij de Immigratiedienst of bij de Nationale Politie.
- Een bankrekening openen: Een Spaanse bankrekening is nodig, bijvoorbeeld om je maandelijkse inkomsten over te maken. Het enige wat je hoeft te doen is persoonlijk naar een bankfiliaal gaan. Je moet een geldig paspoort of identiteitskaart en NIE nummer meebrengen.
- Ziektekostenverzekering: In principe betaal je automatisch voor een ziektekostenverzekering als je je sociale zekerheidsbijdrage betaalt. De uitkeringen van de staatsverzekering zijn in vergelijking daarmee echter veel geringer. Daarom wenden Spanjaarden zich vaak tot particuliere verzekeringen, die niet alleen meer voordelen bieden, maar ook beschermen tegen onverwachte kosten in geval van ziekte.
Werken in Spanje: Deze banen en werkvelden zijn bijzonder in trek
Hier is de situatie een beetje anders. Zelfs jonge Spanjaarden hebben niet altijd een vaste baan. Maar natuurlijk zijn er sectoren waar je met een goede opleiding, andere vaardigheden en een beetje geduld een perfecte baan kunt vinden. Omdat Spanje veel van het toerisme profiteert, is er altijd behoefte aan arbeiders in de toeristische industrie en de gastronomie.
Gezondheidssector
Beroepen in de gezondheidszorg zijn niet alleen nu in trek, maar zullen dat in de toekomst ook zijn. Zowel artsen met verschillende kwalificaties als verpleegkundigen, medisch technici, verpleegassistenten, fysiotherapeuten en apothekers zijn in Spanje nodig en hebben zeer goede kansen op werk.
Er is een tekort aan arbeidskrachten, vooral in de verpleegsector. Of het nu gaat om zorg voor ouderen of zieken, gekwalificeerde zorgverleners zijn altijd nodig. Daarom zijn de kansen op succes bij het betreden van deze sector betrekkelijk groot.
IT sector
IT specialisten zijn in trek door de toenemende digitalisering van veel gebieden van het leven. Geen enkel bedrijf kan ontsnappen aan de gedigitaliseerde manier van werken. Daarom zijn IT deskundigen die nu op de arbeidsmarkt komen meer gevraagd dan ooit tevoren.
Naar deze beroepsgroepen is bijzonder veel vraag
- Data Wetenschappers
- IT Project Managers
- Software ontwikkelaars
- Programmeurs
- IT beveiligingsdeskundigen
Werknemers in de horeca en het hotelwezen
Toerisme speelt een bijzondere rol in Spanje. In deze sector heb je waarschijnlijk de beste kansen om een baan te vinden met je beroep. Veel streken trekken steeds meer toeristen uit de hele wereld, en dat is te zien in de horeca en het hotelwezen.
Heel typische beroepen in deze sector zijn natuurlijk de koks, hotelmanagers of toerismespecialisten, waarnaar de vraag uitdrukkelijk groot is. Als je je in een van deze beroepen kunt inleven, zul je snel een leuke baan vinden.
Ingenieurs
Ingenieurs zijn dringend nodig in moderne industriële samenlevingen over de hele wereld. In dit vakgebied zijn goed opgeleide en gekwalificeerde specialisten nodig zoals lucht om te ademen. Door de toenemende complexiteit en diversiteit van de technologie worden deskundigen met ingenieurskennis onmisbaar. In deze gebieden is de vraag naar arbeidskrachten bijzonder groot
- Elektrotechniek
- Werktuigbouwkunde en voertuigtechniek
- Burgerlijke bouwkunde
- Informatietechnologie
- Telecommunicatie
Conclusie
Nu je genoeg kennis hebt, is het tijd om te beslissen voor of tegen werken in Spanje. Spanje is niet alleen een vakantiebestemming, maar ook een plaats waar je een leuke baan kunt vinden. Hoewel de lonen in Spanje wat lager liggen, word je omringd door perfect weer, een ontspannen sfeer en vriendelijke Spanjaarden.
Banen in de toeristische sector zijn bijzonder in trek. Ook IT deskundigen, ingenieurs en dokters zijn altijd nodig. Anders kun je met een beetje geluk en geduld altijd een geschikte baan vinden in elk beroepsveld.
Bildnachweise: unsplash / Toa Heftiba